Två olika förhållningssätt till migranter

Patrik Engellau

Polen och Ungern har samma inställning till migration, nämligen tvärnej (om det inte handlar om folk som ser likadana ut som polackerna och ungrarna, exempelvis ukrainare, eller om migranten investerar 300 000 euro i Ungern vilket ger honom permanent uppehållstillstånd).

I motsats till dessa två länder är Sverige och USA invandringsvänliga. Men det är ändå en himla skillnad på Sveriges och USAs migrationspolitik. Det framgår till exempel av den över hundrasidiga bok – Welcome to the United States, A Guide for New Immigrants  – som amerikanska myndigheter erbjuder nyanlända.

Den stora skillnaden är att den amerikanska staten ger migranten en karta så att han kan ta sig fram själv medan den svenska staten i stället förser honom med bil och chaufför.

Migranten vill kanske arbeta. I Sverige förväntas jobben ordnas av Arbetsförmedlingen och om arbetsförmedlingen misslyckas så skickar politikerna med pengar för att muta potentiella arbetsgivare att ta hand om migranten (vilket inte verkar fungera så bra).

I den amerikanska statens migranthandbok står det så här under rubriken ”Leta jobb”:

Det finns många sätt att leta jobb i USA. För att öka dina chanser att hitta ett jobb kan du:

· Fråga vänner, grannar, familjemedlemmar och andra människor i ditt samhälle om jobbchanser och bra ställen att arbeta.

· Leta jobb på internet. Om du använder en dator på ditt bibliotek så be personalen hjälpa dig att komma igång.
· Leta efter skyltar med texten ”Vi anställer” i fönstren hos lokala företag.
· Gå till HR-avdelningarna hos företag i din närhet och fråga efter jobbmöjligheter.
· Besöka offentliga inrättningar som hjälper migranter att hitta jobb och som ger jobbträning.
· Kolla anslagstavlor på bibliotek, snabbköp och kommunala inrättningar.
· Leta efter platsannonser i tidningarna.

Så var det med det.

Eller migranten vill kanske lära sig lokalspråket. För detta finns i Sverige en väg, nämligen SFI. På något underligt sätt antas svenska inte kunna inhämtas annat än genom språkkurser som både finansieras och anordnas av det allmänna. Allt som oftast hörs migranter och andra som upprörs över att migranterna ”inte får lära sig svenska” bara för att det för tillfället inte finns en SFI-kurs eller möjligen saknas dito lärare. Tanken att migranten skulle kunna ta egna initiativ och rentav betala en slant för att lära sig svenska verkar främmande.

Den amerikanska handboken förklarar saken så här:

Skolor erbjuder ofta offentlig utbildning för vuxna. Dessa program kan ibland ge språkutbildning med hjälp av lokala frivilliglärare. Kurserna är ofta gratis eller erbjuds till låg kostnad. Lektionerna hålls på dagen eller på kvällen. Ring en skola nära dig och fråga vad som kan finnas. I de flesta större städer finns privata språkskolor. Kostnaden för privat utbildning baseras ofta på antalet utbildningstimmar och är i allmänhet dyrare än offentliga kurser. Du kan leta på internet efter privata språkskolor där du bor.

Migranten kanske blir sjuk. I Sverige gäller gratis vårdcentral. Den amerikanska handboken:

Arbetsgivare erbjuder ibland hälsoförsäkring som en förmån till sina anställda. En del arbetsgivare betalar hela din månatliga hälsoförsäkringsavgift medan andra bara betalar en del. Den månatliga kostnaden kallas premie. Du kan vara tvungen att betala en del av premien. Normalt drar arbetsgivaren din del av premien från din löneutbetalning.

Migranten vill kanske bli medborgare. I Sverige lämnar en migrant som bott viss tid i Sverige – normalt fem år vilket kan bli mer om migranten begått brott, till exempel minst tio år efter muck om man suttit sex år i fängelse – en ifylld ansökningsblankett till Migrationsverket. Ja, och så måste migranten kunna ”styrka sin identitet”.

Handboken igen:

Att få permanent uppehållstillstånd är ett privilegium, inte en rättighet…

För att bli medborgare måste du:

· Svära lojalitet till USA.
· Ge upp din trohet till varje annat land.
· Stödja och försvara USA och dess författning. När du blir medborgare ska du påta dig alla medborgarens skyldigheter.

För att komma ifråga för medborgarskap måste du ha god moralisk karaktär. Följande beteenden kan vara tecken på dålig karaktär:

· Rattfylla eller återkommande onykterhet.
· Illegalt spel.
· Prostitution.
· Lögner för att erhålla förmåner.
· Ovilja att betala utdömt underhållsbidrag eller understöd.
· Förföljelse av någon på grund av ras, religion, nationellt ursprung, politisk uppfattning eller social tillhörighet.

39 reaktioner på ”Två olika förhållningssätt till migranter

 1. Excitable boy skriver:

  Visst är detta ovan bra, men USA tar inte emot tillnärmelsevis så många som vi gör från MENA, ändå mördades 3000 människor i WTC, homosexuella skjuts ihjäl osv. Man skall heller inte tro att de inte har problem, den invandring till USA som liknar den svenska mest kommer från Mexico och det stora problemet är

  1) de är illegala
  2) de är många

  Detta omöjliggör assimilering, redan för 25år sedan så var många vägskyltar i San Diego på spanska, nu kommer indianer som knappt ens kan spanska över gränsen. När blir vägskyltarna i Malmö arabiska? Varför är det så att alla förutsägelser om framtiden och migration verkar absurda, absurda precis fram till det ögonblick det är verklighet?

  Problemen i Sverige är

  1) vi vet inte vem de är (motsvarigheten till illegala men vi har avskaffat lagen)
  2) de är många
  3) de hatar oss och vårt sätt att leva
  4) VIK

  Vi är rökta.

  Gillad av 9 personer

   • Excitable boy skriver:

    Kort om detta för de som inte tänkt igenom vad ”papperslös” massimmigration och enkla jobb leder till. Svaret är ett konstant tillstånd där migranterna inte får möjlighet att assimileras och utbilda sig och långsamt förbättra sina levnadsvillkor utan istället utnyttjas i enkla jobb, som bärplockning och när de är utslitna så har de inget. Detta är resultatet av Obamas och andra vänsterliberalers politik. En ny sorts slaveri.

    Gilla

   • Excitable boy skriver:

    Utöver det så fråntas den inhemska unga generationen möjligheten att få uppleva manuella arbeten som att plocka jordgubbar som många gjorde på lovet förr.

    Gillad av 1 person

   • cmmk10 skriver:

    Antar att det bara är en tidsfråga, innan Mexico återtar Kalifornien.

    Vaggan är det kraftfullaste vapnet vi känner. Demografin är matematiskt obeveklig.

    Gilla

   • Xboy skriver:

    Jag vet inte om du har barn MartinaA men har man barn så behöver man mer trygghet och territorium. Hade saken bara gällt mig själv så hade jag kunnat välja att bli mer aktiv i kampen eller lämna allt bakom mig, nu gäller det dock kommande generationer. Så Sverige är inte längre allas vi, men vi är ju närmast utan territorium.

    Gilla

 2. Björn G skriver:

  Ja skillnaden mellan USA och Sverige verkar vara, att USA är en Demokrati emedan Sverige är en socialistisk Diktatur.
  Det framgår med all tydlighet av din beskrivning.

  Gillad av 6 personer

 3. Hovs_hällar skriver:

  Jag har bott i USA i fem år, hade visum kopplat till min status som forskare i universitetsvärlden; bland annat på Harvarduniversitetet.

  Om jag lämnat den speciella miljön hade jag däremot fått problem med uppehållstillstånd.

  Vad gäller regelverket i Sverige, så tycks det helt bygga på föreställningen att invandraren är en tafflig liten stackare som inte kan klara nånting på egen hand — kort sagt en asylmigrant.

  Den lille asylmigranten ska tas om hand som vore den en minderårig eller en vuxen med begränsade förståndsgåvor. Och du betalar detta apspel via skattsedeln.

  Härovan nämns ex-vis inte sådant vanvett som ”hemspråksundervisning”, eller omfattande rätt till ekonomiskt understöd. Sammantaget leder allt detta till ett massivt inflöde av personer som utnyttjar och bedrar samhället för egen vinning — allt finansierat av våra skattemedel.

  Vad fasen får vi för pengarna? — Jo, vi blir invaderade.

  Gillad av 20 personer

  • Östanskog skriver:

   Till Hovs_hällar om hemspråksundervisning. Jag kallar detta för god kapitalförvaltning. Skötsamma invandrarungar har ett enormt kapital i det egna språket, som Sverige borde använda till sin egen fördel. Ni har ju redan betalt för det. Skolan kan utveckla läsförståelse och skriftspråk. Vidare har de dialekter och lustiga lokala uttryck med sig. Dessa kan öppna oväntade dörrar. Jag vågar påstå, att om någon skulle ha sagt till Hovs_hällar på Harvard, att ”jöylen närmar säj me’ stormstäjg”, hade hen fått en vän för livet. Självklart borde rätten för hemspråksundervisningen innefatta även skånskan.

   Gilla

   • Hovs_hällar skriver:

    Östanskog: Kort svar: NEJ. Vill migrantens barn fortsätta odla föräldragenerationens språk är de välkomna att göra det — i EGEN regi! Hela konceptet bygger på den vansinniga doktrinen om ”mångkultur”, där skattemedel ska satsas på att migranterna INTE ska bli assimilerade i Sverige.

    Resultatet ser vi — barn som är FÖDDA i Sverige men inte har lärt sig ordentlig svenska. Fast ska man försörja sig på soc + kriminalitet, så bryr sig väl ingen.

    Gilla

  • A skriver:

   HH detta är en logisk följd av att man skapar makt ur svaghet. Mer svaghet= mer makt. Ju taffligare stackare destå bättre. Jag har flera konkreta ex på att de vill bli av med duktigt folk som reder sig. Inte skrönor från internet alltså.

   Mvh A

   Gilla

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  Om jag vore migrant skulle jag tveklöst välja Sverige, såvida det inte finns ännu mer gynnsamma länder, vilket knappast är troligt. Migrationen är ju också väldigt bra för Sverige och leder till att landet föryngras, speciellt om man litar på migranternas åldersuppgifter. På så vis undgår Sverige att bli ett ålderdomshem som förre statsministern Göran Persson i en nylig intervju i Kvartal ansåg att resten av Europa höll på att bli. Ett annat sätt att minska ”ålderdomshemmets” storlek är att höja pensionsåldern vilket vidare har den fördelen att det förbättrar statsekonomin och bidrar till migrationskostnaderna.
  Sverige är därför ett välsignat land och detta tack vare sina kloka och framsynta politiker! Att de kommer att bli omvalda i det förestående valet anser jag vara en självklarhet.

  Gillad av 11 personer

 5. Kent Forssgren skriver:

  PATRIK ENGELLAU, AKTA DIG!
  Med denna, din till svenska översättning av guiden för immigranter till USA, kommer du väcka den svenska Diskrimineringsombudsmannens DO, missnöje.

  EN GUIDE ENBART TILL IMMIGRANTER!
  Jösses!
  Detta är givetvis mycket allvarligt diskriminerande.

  Diskrimineringsombudsmannen skall nämligen enligt diskrimineringslagen verka för att diskriminering som har samband med kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder inte förekommer på några områden av samhällslivet.

  Sanktionerna mot någon som diskriminerar kan, om det anses vara olaga diskriminering enligt brottsbalken, bli böter eller fängelse.

  Gillad av 1 person

 6. oppti skriver:

  I USA har man väldigt låga minimilöner och ett överskott av enkla arbeten, så det finns jobb att få.
  I Sverige har vi höga löner och underskott av enkla jobb.
  I Sverige har vi dessutom stora skattekilar mellan arbete och bidragsförsörjning, så staten har mycket att vinna på dem som får jobb. Därför kan vi generöst erbjuda skattesubventionerad arbetskraft om det finns chans till fasta jobb i framtiden. Vi kan tom ge enskilda rätten till ROT och RUT så de kan få nyttja en del av sina inbetalda skattepengar till att erbjuda jobb.
  Vi skulle teoretiskt kunna få en butler med hjälp av statliga pengar-så går det till i det land där vi både vill se ökad invandring och ökad jämlikhet-vi får tulla på principerna!

  Gillad av 1 person

  • Per-Anders skriver:

   Vi har löner i Sverige som ligger under en del delstaters minimilöner i USA.

   Förstår mig inte på logiken att organisera sitt eget live med en massa utgifter och sedan sitta och gnälla på att lönen inte räcker.’

   Minimilöner är ett påhitt som facken hittade på – inte för att ge folk mer i lön utan för att stänga ute vissa från arbete.

   Gilla

 7. Gerd Ahrgren skriver:

  Vilket bra sätt att tydliggöra den svenska modellen. Önskar att våra politiker fick denna insikt, så kanske Sverige kunde börja behandla asylsökande som självständiga och driftiga människor. Om man på egen hand lär sig språket och skaffar ett arbete, ska man självklart få stanna här (men då måste man passa sig, så man inte får 100 kr/mån för lite i lön). Härav följer att de, som kommer hit av andra skäl än att arbeta här och göra rätt för sig, by default måste lämna Sverige.

  Gillad av 2 personer

 8. Aha skriver:

  Mycket intressant med en jämförelse mellan sätten att ta emot migranter i USA och Sverige.
  Det skulle behövas mer av det, helst i tabellform så att jämförelser lättare kan göras mellan länders invandringspolitik. I detta skulle även bidragen ingå, liksom en redovisning av asylskäl och villkor för uppehållstillstånd. För att inte nämna en kostnadsjämförelse av hur de ensamkommande omhändertas. Även advokattkostnader skulle vara intressanta att få belysta.
  Detta är ett konkret utredningsarbete att göra och som skulle bli ett utmärkt underlag för politisk debatt. Borde väl vara något för SD att satsa på och borde heller inte vara så dyrt.

  Den svenska generositeten eller för att inte säga extravagansen skulle antagligen framstå i all sin prydno; miljarder och åter miljarder till den i sammamhanget lilla rännil av männsikor som förmår ta sig till Sverige. Resten av de många miljonerna utsatta får hålla tillgodo med smulorna.

  Att redovisa länders invandringspolitik stärker samhällsdebatten. Demokrati kallas det.

  Gilla

 9. malmobon skriver:

  Intressant information som naturligtvis inte presenteras i SVT. Inte ens Trump som skrivit handboken.-:)
  Just nu förhandlas och diskuteras det vilt i maktens korridorer inom EU hur dem skall lösa problemen med Polen och Ungern, som inte vill ta emot muslimer. ”Tillhör inte deras kultur”.

  Lutar åt att dessa länder bestraffas med 2 miljoner per nekad migrant, som valts ut enligt det nya kvotflyktingsystem som håller på formas, och skall ligga på Malta.
  Fördelas efter antal invånare och BNP. Kalkylerat är då ca 30 000/år till Sverige.

  Böterna skall då minskas med det stöd Ungern och Polen idag får från EU.

  Säger bara lycka till med att prova. Polen har jag bra kännedom om, och landet har utvecklats
  oerhört snabbt på de 20 år jag sett och varit i Polen.

  Har inget behov av EU stöd längre, så en tvingande lag från EU skulle sätta igång en debatt i Polen och Ungern om ett utträde. Polen är idag mycket EU vänliga, men inte om det leder till musliminvandring kan jag lova. Livrädda för vad dem ser i Sverige och Tyskland.

  Förövrigt pågår det en process i Polen om att stämma Tyskland för 2:a världskriget.

  Vad det gäller bidrag i Polen så är den mycket begränsad under en kort tid. Tror det är högst 3 månader som det går få försörjningsstöd, och då räknar vi inte dessa nivåer som finns här.
  Polen har inga lärare i arabiska, så det gäller ha tungan rätt i munnen när mussarna skall lära sig polska. Konsekvensen kan bli att dessa i stället väljer flytta inom EU, och Sverige ligger bra till. Anhöriginvandringen inte klar ännu. Phu.

  Gilla

 10. PO J skriver:

  Kan någon svara på om USA tar emot flyktinginvandrare överhuvudtaget? Får dessa i så fall några bidrag eller förutsätts alla kunna försörja sig själva?

  Gilla

 11. Bo Svensson skriver:

  Som fundament för migrationsregler skall gälla:

  Man vinner terräng i kraft av sina förtjänster och inte i kraft av sina tillkortakommanden.

  Varför det? – För att då går evolutionen framlänges och inte baklänges.

  Inser man inte detta, skall man rösta på idiotpartiet där alla kan samlas som inte har något av värde mellan öronen.

  Gillad av 2 personer

 12. uppstigersolen skriver:

  Angående stor invandring och klimatproblem så såg jag en film härförleden, erbarmligt tråkig men den gav mig ett uppslag som gör att vi kan lösa såväl klimatfrågan i Sverige som det där med enklare arbeten. I filmen fanns en man som för sin försörjning, i Canada, sprang med en rickshaw och fraktade folk. Om vi förbjuder personbilar i Sveriges större städer och förser varje arbetsför MENA person med en rickshaw (givetvis på avbetalning) så får alla dessa enkla jobb, miljön blir bättre och männen (eftersom de flesta MENA figurer är män här) kommer att vara uttröttade efter arbetet så de kommer inte att hitta på så mycket bus. De som inte har behandlat sina kunder med respekt får framöver istället för människor enbart frakta gods.

  Gilla

 13. Jan Ahlström skriver:

  Från den dag du som asylinvandrare sätter din fot i Sverige är du ett hjälplöst offer som måste tas omhand av samhället. Att personen visat på ett rejält mått av företagsamhet och överlevnadsinstinkt för att ta sig flera hundra mil för att komma till det dukade bordet det glöms bort.

  Gilla

 14. Lorentz Brydolf skriver:

  Möjligen ot men ändå.
  Portugal, som befolkningsmässigt är ungefär lika stort som Sverige och ligger betydligt bekvämare till rent geografiskt för flyktingar från Afrika och Mellanöstern, tog 2015 emot en fyrtiofemtedel av antalet som sökte sig till och togs emot i Sverige. Sverige 160 000 och Portugal 3500. Varför, kan man fråga sig?
  Portugiserna lockar inte med morötter i form av förmåner och bidrag.
  Mycket tänkvärt om än explosivt; vad är det som gör att svenskarna ska förväntas öppna sina plånböcker för flyktinginvandring från MENA fyrtiofem gånger oftare än sydeuropéerna?

  Gillad av 4 personer

 15. Mikael Steinwall skriver:

  På Liberalernas kongress i Västerås varnar Jan Björklund för att en ny underklass håller på att växa fram i Sverige. Han syftar på att vi har tagit emot många invandrare med låg utbildningsnivå, dåliga skolresultat, svårigheter att komma in på arbetsmarknaden osv.
  Ser man enbart till de ekonomiska aspekterna så finns det en annan grupp som definitivt kan beskrivas som den nya underklassen, nämligen pensionärerna. Men att flera hundratusen pensionärer lever under EUs gränsvärde för fattigdom, det ska vi helst inte prata om alls.

  Gillad av 3 personer

 16. MartinA skriver:

  Engelska är nu ett minoritetsspråk i Californien och en majoritet av de som föds i USA är inte längre vita. Många svenskar känner ”vi” eller åtminstone ”vår sida” med amerikaner. Numera känner en allt större andel amerikanska medborgare ”dom” för Europeer.

  Gillad av 1 person

 17. lookslikeanangel skriver:

  Rustic Chic

  Nu är det väl inte meningen att någon ska komma och ARBETA i Sverige.
  Se bara på kompetensinvandringen. Där silas det mygg i Melittafilter. Ingen hermelin bland bondkatterna där inte!

  Nej, det är nog mer Marie Antoinettes lilla bondgård i Versailles som gäller. Jordnära och äkta minsann.

  Konsekvensanalysen fallerade möjligen un petit peu.

  Gilla

 18. 77711n skriver:

  Beskrivningen speglar tydligt skillnaden mellan att betrakta invandrare som vuxna människor som ska ta egna initiativ och som har förpliktelser och Sveriges syn på invandrare som mindre vetande barn och undermåliga individer som måste ledas genom livets snårskog.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.