Ett socialt experiment i syfte att uppmuntra rasism

Patrik Engellau

Nyligen åt jag lunch med en begåvad muslim som visserligen var född i Sverige, men sa sig leva mest tillsammans med invandrade trosfränder. Han sa att han var rädd att rasmotsättningarna i Sverige skulle öka framöver.

Du menar nazisterna, frågade jag.

Ja, sa han, dels det, men dels också en växande misstro – han drog sig för att använda ett starkare uttryck, sa han – från invandrarnas sida mot svenskarna. Invandrarna tycker att svenskar är rasister.

Men det är ju inte sant, protesterade jag. Varför tycker de så?

Det är nog svenskarnas fel är jag rädd, svarade muslimen.

Jag kände att det artade sig till ett gräl, för jag håller inte med om att svenskarna är särskilt rasistiska.

Lugn, sa muslimen, som anade mina känslor, låt mig förklara. Vi kan börja med ett banalt och självklart faktum, nämligen att svenskheten är mer utbredd bland svenskar än bland invandrare. I svenskheten ingår ett antal kulturella sedvänjor som svenskar har i högre utsträckning in invandrare, till exempel när det gäller könsrelationer. I svenskheten ingår också att ha hygglig utbildning och allt möjligt annat som gör det lättare för en svensk att integrera sig i Sverige än för en invandrare.

Jag skrattade lite och sa att det där är väl självklart. Vart ville han komma?

Jo, bara till att det rent objektivt är ganska svårt för en invandrare att ta sig in i den svenska kulturen. Man ska lära sig språket och de sociala koderna och allt möjligt annat. I alla tider och på alla platser har sådant krävt stora ansträngningar av invandrare.

Visst är det så, sa jag, som fortfarande inte fattade vart han ville komma.

Men det är inte det budskap som invandrarna möts av, fortsatte han. Det officiella Sverige verkar inte vilja erkänna att invandring är och måste vara en uppförsbacke. De flesta invandrare känner sig lockade hit av de svenska myndigheterna som ställt ut aktivister med ”Refugee welcome”-skyltar på alla järnvägsstationer och lovat att Sverige, i avsaknad av egen kultur, inte vill annat än att låta sig berikas av invandrarnas kultur. Allas lika värde betonas hela tiden och det finns knappt någon gräns för hur mycket myndigheterna ska göra för att bereda vägen för invandrarnas snabba och behagliga införlivande i den svenska tillvaron.

Jag började ana vad han menade. Du menar att invandrarnas konfrontation med verkligheten måste bli en chock, frågade jag.

Precis. Vad det officiella Sverige berättar för invandrarna är en saga. I verkligheten går det inte att lägga livet till rätta för invandrare såsom det påstås i den officiella immigrationspropagandan.

Finns det officiell immigrationspropaganda, frågade jag.

Tolkningsfråga. De flesta invandrare hävdar att Sverige skickat ut lockrop. I varje fall har Sverige inte besvärat sig med att säga hela sanningen. Så kommer invandraren ut i den svenska verkligheten och där är det inte alls så kul. När invandraren ska söka jobb och språkkunskaper och kunskapsnivåer undersöks så gäller plötsligt inte längre principen om allas lika värde. Då visar det sig till exempel att Sverige om sanningen ska fram hellre låter sig berikas av en tysk kirurg än av en somalisk analfabet. Klyftan mellan den polerade ytan och verkligheten där bakom blir för stor och invandraren börjar förklara sina svårigheter med att svensken är rasist. Och ju längre svårigheterna fortgår, desto mer rasistiska förefaller svenskarna vara.

Jag förstod vad han menade. Jag hade bara inte tänkt på det i hans perspektiv. Men det påminde mig om vad Thomas Sowell sa om positiv särbehandling på amerikanska universitet. Han sa att när svarta ungdomar som gått i dåliga gymnasier och därför har svaga förkunskaper kvoteras in på fina vita universitet så klarar de sig dåligt och skyller detta på de vitas rasism. Så odlas rasismen, förklarar Sowell.

44 reaktioner på ”Ett socialt experiment i syfte att uppmuntra rasism

 1. Moab skriver:

  Jo, men jag vänder mig mot perspektivet, återigen är det svenskarna som gör något fel, eller mera brett, vita människor. Visst är vänsterliberalernas, deras, fel många, fatala och oförlåtliga, men om vi endast haft immigration av kineser hur hade situationen då sett ut? Då hade vi istället haft problemet att svenskar trängs ut från universiteten för att kineserna kämpar mer. Ericsson hade kanske blomstrat? Den mytiska och berömda arabiska exporten inducerad av migranter hade kanske istället för att bara utgöra vapen till Saudiarabien varit högst reell och signifikant, men till Kina? Alternativt så hade vi kunnat byta ut araber och afrikaner mot folk från Filippinerna och hade kanske haft ett överflöd av sjuksköterskor, som alla dessutom är utbildade i ett amerikanskt utbildningssystem. Alla kan engelska.

  Jag undrar hur många som som inte har den vänsterliberala pk-sjukan som verkligen känner araber? I min personliga erfarenhet så ser jag många av förklaringarna till dysfunktionaliteten och våldet i Mellanöstern i arabers personligheter, hos individerna, både hos kvinnor som män. Det verkar komma både ur islam och den bredare kulturen men det är så vitt jag kan bedöma en uppsättning egenskaper som är rakt motsatta gamla svenska dygder, den jag kommer att tänka på först: gnäll inte. Den andra: kämpa och ge inte upp. En tredje, skyll inte ifrån dig. Det är min uppfattning att i muslimerna så har offer och identitetspolitik funnit sin perfekta make eller maka, hand i handske. Pk-isterna söker någon som hycklar och gnäller och som de har lyckats! Vi har som muslimen ovan observerar, bara sett början.

  Gillad av 11 personer

  • Palle skriver:

   MOAB: Angående det du skriver om – det finns en scen, som etsat sig fast i mitt minne i samband med den s.k. arabiska våren 2011. Det gällde Libyen och det skeende, som skulle komma att sluta med Khadaffis avsättande så småningom. När oroligheterna började visades bilder på hur ett stort antal utländska medborgare från olika länder samlades på flygplatser och i hamnar för att lämna landet. Det rörde sig framför allt om teknisk personal, som varit verksam inom oljeindustrin samt även t.ex. sjukvårdspersonal, läkare och sköterskor m.fl. yrkeskategorier.
   Reportern förklarade hur beroende Libyen var av dessa människor för att vitala delar av samhällsmaskineriet skulle fungera. Här har vi alltså ett land med stora oljerikedomar där den inhemska befolkningen inte besvärat sig med (alternativt inte klarat av att) utbilda sig och arbeta inom ett antal viktiga yrkeskategorier trots att några ekonomiska begränsningar inte förelåg. Obs att det inte rörde sig om några marginella kompletteringar av utländska specialister, utan det handlade om massiva mängder utländska medborgare, som helt bar upp viktiga delar av näringslivet.
   Säkert en del av förklaringen till det kaos, som råder i detta land numera: de yrkesmänniskor, som återvänt till Libyen är nog lätt räknade under rådande omständigheter …
   Jämför detta med ett välordnat land som Japan, som inte är rikt begåvat med naturresurser såsom olja eller mineraler, men där levnadsstandarden är bland de högsta i världen – det verkar vara skillnad på folk och folk trots allt.

   Gillad av 3 personer

   • Oabm skriver:

    Precis, att Japanerna nu har ett världsberömt kök kommer av att de inget hade att äta på land, tång och rå fisk är väl inte det första som faller en in att stoppa i munnen.

    Gilla

 2. fullsula skriver:

  Det ligger nog en hel del sanning i detta – tyvärr.
  Ullenhags ambassad har en PR-sida om allt vad man kan förvänta sig av Sverige,
  alla förmåner – men inget om ngr motprestationer.
  Sen har jag hört av flera att Herr Soros delar ut små fina parlörer om vad de kan
  och ska förvänta sig av Europa.

  Gillad av 4 personer

  • larslindblog skriver:

   och jag tror att REFUGEES WELCOME loggan och välkomnandet med dryck och mackor var organiserat av olika vänstergrupper .
   Vänstergrupper tilläts att agera i statens namn och att välkomna människor till Sverige.
   Det framgick ingenstans att det var helt privata initiativ .
   Dom där grabbarna som envisas med en förening som heter Nordfront kan inte ens gå i grupp numera utan att polis ingrep såg jag , fanns en bild där dom tvingats ner i en hög på marken .

   Gilla

 3. A skriver:

  Jag brukar ofta försöka se någon möjlighet att hela situationen skulle kunna, under några omständigheter vändas till en avgörande fördel. Men det har visat sig vara knepigt.

  Mvh A

  Gillad av 1 person

 4. Oabm skriver:

  Off-topic: För övrigt så anser jag att alla bör följa Egor Putilovs artikelserie på Samhällsnytt som handlar om ett snabbt framväxande storebrors, eller rättare, storasysterssamhälle.

  Gillad av 10 personer

 5. svenne skriver:

  ”Allas lika värde betonas hela tiden och det finns knappt någon gräns för hur mycket myndigheterna ska göra för att bereda vägen för invandrarnas snabba och behagliga införlivande i den svenska tillvaron”.

  Under den svenska delegationens besök i Iran bar de kvinnliga deltagarna slöja för att visa att de underkastar sig de påbud som religionen i kvinnoförtryckande länder aviserar. Detta ger ju även en signal – från den feministiska regeringen – till de muslimer som nu bor i Sverige att att kravet på att slöja skall bäras inte kommer att möta något starkare motstånd.

  Jag har svårt att veta om jag skall skratta eller gråta då representanter – som betraktar sig som kaxiga feminister i en feministisk regering – vid besök i ett muslimskt land står på rad i sina hucklen som en samling kuvade påskkärringar framför personer som har en helt annan än en feministisk agenda.

  Gillad av 16 personer

  • Så det så! skriver:

   ”Kritiken mot regeringen är obefogad i slöjdebatten. De som känner regionen och kulturen är väl medvetna om den skönhetskultur som råder.”

   ”Den svenska utrikesledningen visar att de nu behärskar det diplomatiska spelet i den högre skolan och lyckades sända en subtil och raffinerad förolämpning rätt in i den iranska statsledningen när de lät den kvinnliga delegationen paradera förbi i något som bäst kan se ut som fem vandrande UFF-lådor. Statsministern har svårt att dölja sin belåtenhet i bilden ovan på detta diplomatiska mästerdrag i form av en parad av fågelskrämmor.”

   ”Sveriges feministiska regering vek sig aldrig. De sände en av de grövsta förolämpningarna och skarpaste markeringarna som tänkas kan rätt in i den iranska kulturen. Subtilt. Och värdigt en feministisk diplomati i absolut världsklass.”

   -Johan Westerholm

   https://ledarsidorna.se/notis/sverige-vek-sig-aldrig-for-iran/

   Gillad av 3 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Om du läser Johans svar till en av de som kommenterat denna artikel från den 14 februari i år så skriver han ”Du förstår inte satir”. Så inte var detta en förolämpning mot Iran, tvärtom.

    Gilla

  • Karl Oskar skriver:

   Vad betyder egentligen feminism för dessa figurer och en del andra profilerade feminister? Se vad som blottlagts under pågående meetoo kampanj. Här tonar bilden fram av allt annat än fina figurer bakom den goda pk masken. Här finns åtskilliga som seglar under falsk flagg, den saken är klar!

   Gilla

 6. Karl Oskar skriver:

  Vad är rasism? Vad är rasism om inte utgångspunkten att vissa grupper av människor bara per definition genom tillhörighet till just specifika grupper behöver behandlas på särskilt sätt?

  Gillad av 2 personer

 7. Alexander Zetterberg skriver:

  Vill bara uppmärksamma läsarna av denna blogg på ännu ett fantastiskt föredrag av Jordan B Peterson. Han passerade precis en halv miljon följare på Youtube och går från klarhet till klarhet – varje föredrag är en pärla. Min enda rädsla nu är att han bränner ut sig. Förhoppningsvis tar han snart några veckors semester så han kan fortsätta leda kampen mot det postmoderna neomarxistiska vansinne som infekterat vår västerländska civilisation: https://www.youtube.com/watch?v=PfH8IG7Awk0

  Gillad av 4 personer

 8. V for Vendetta skriver:

  Om detta nu skulle vara invandrarens perspektiv på svensk hantering och i förlängningen orsaken till misstro mot svenskarna tror jag bilden är starkt förenklad. Misstron mot det ”nya landet” finner säkert sin jordmån i flera orsaker. Dock torde det vara klarlagt att integration kan aldrig läggas på et välkomnande landet utan måste till fullo läggas på de som kommer till ett nytt land. Om de inte har viljan att integreras så kommer de istället att leva i parallellsamhällen vilket de facto sker i stor utsträckning idag och har så också varit under historiens gång när stora folkvandringar gjorts. det verkligt intressanta i artikeln måste dock vara det faktum att det framstår som ett smörgåsbord att välja land för en ”flyende” person. Man går dit budet är bäst så att säga. När man sedan inte får den tilltänkta servicen ropar man om rasism. Detta fenomen låter sig bäst speglas av Ung i Sverige. Frågan blir då i förlängningen om integration är värt ens något i sin mest glorifierade form?

  Gillad av 7 personer

 9. Samuel af Ugglas skriver:

  Socialisterna i Sverige förnedrar och kränker sin medmänniskor, den svenske medborgaren.
  Vi är inte ens tillfrågade om vi vill ha denna enorma mängd främmande människor som är hitlurade under falska premisser. och ändå röstar 1/4 på dessa samhällsförstörare för att man betalar dem att göra det.

  Gillad av 4 personer

  • heraldikern skriver:

   Vet inte om du är omedveten eller bara politiskt partisk, men det var faktiskt Alliansen som öppnade gränserna för inflödet. Att sedan Socialisterna hade kunnat stoppat det men inte gjorde det är ju en helt annan sak. Båda har lika stor skuld i detta och kanhända är de fortfarande lika skyldiga till eländet då de tillsammans har en stark majoritet för att få slut på eländet! Men inte gör det!

   Gillad av 4 personer

   • heraldikern skriver:

    Nej, det skrev jag inte! Men möjligheten att någon regeringskonstellation från 7-klövern skall komma till insikt och göra det är minimal som det ser ut. De ytterligt små tecken som synts under de senaste veckorna är förmodligen lockbete inför valet och alldeles för lösligt uttalade för att kunna tas som hårda löften! Det är just därför som det ser så mörkt ut för nationen just nu!

    Gilla

 10. Jonas Bohman skriver:

  Stort tack för att du klär mina funderingar med ord. Kunde inte gjort det bättre själv. Med din sida och dina krönikörer går det lättare att andas i DDR 2.0 som nu Sverige mer känns som. Må solen alltid skina på dig……

  Gillad av 1 person

 11. Bo Svensson skriver:

  De ovälkomna vet så klart redan, att de aldrig kommer att bli annat än en belastning för dom som hör hemma här. – Alla andra vet det. – De välkomna är de som kunde tagit sig hit på egna meriter genom att deras prestationer var efterfrågade utan att behöva göra sig ömkliga och hjälpkrävande.

  Gillad av 4 personer

 12. Jan Molin skriver:

  Invandringsprojektet drivs av staten. Man lockar helt enkelt hit folk från hela världen eftersom folken överallt känner till att till Sverige kan man komma utan att behöva arbeta för egen försörjning. De kommer från länder där regimerna bestämmer allt, och tror att så är det här också. Och just i denna fråga stämmer det ju. Det är helt och hållet skiljt från oss invånares vilja i ärendet, och har så varit ända från begynnelsen i och med regeringen Palmes beslut att Sverige skulle göras om till en mångkulturell land. Men samtliga dåvarande partier var med om detta beslut. På den vägen är vi.
  Fick vi medborgare vara med att ta detta beslut? Nej, inte alls! Detta, det beslut som har omvandlat landet i grunden, togs helt utan debatt. Både 1975 och senare av Reinfeldts regering, då det dessutom skrevs in i grundlagen att Sverige är ett mångkulturellt land. Dvs ett land för alla i hela världen.
  Från början ville man dölja invandrarna för oss svenskar genom att de flesta hänvisades till att bo i områden i de större städerna befolkade mest av svenska arbetare. De boende i dessa områden hade sämre egna förmågor att protestera, framför allt att nå fram via tidningar, radio och teve. Samtliga media tog från början egen ställning för mångkulturprojektet.
  Därför bildades SD och därför blev det hatat och dess företrädare mobbades och mobbas fortfarande. Man kommer aldrig att erkänna sina handlingar, utan det går nog mot något slag av våldsamheter och införanden av olika drastiska förbud.

  Gillad av 3 personer

 13. Per-Anders skriver:

  En elefant i rummet är skillnaden i IQ mellan olika raser vilket faktiskt ligger bakom att vissa inte klarar sig bättre med inkvotering. Tittar man på arbetsplatser med hög teknologi kommer fördelningen av anställda på etnicitet i stort spegla skillnaden i IQ mellan dem.

  Det syns väldigt tydligt i USA att områden där vita och asiater flyttar från blir allt sämre över tid. Hur kan det komma sig att USA är ett rikt land medan Mexiko är ett fattigt?

  Vänsterfolket säger alltid att den vita mannen har sugit ut andra länders rikedomar, men när den vita mannen lämnar dessa länder övertas inte rikedomen av landets befolkning utan de blir fattigare. Hur kommer det sig?

  En uppmaning till alla. Försök leva en dag i ert liv utan att använda er av något som den vita mannen har uppfunnit. Lek med tanken att en vit man aldrig har satt sin fot i Afrika, Sydamerika, Australien eller arabländerna. Hur skulle det se ut i dessa länder idag?

  Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Men är man vänstermänniska så vet man ju inte vilka saker vita, oftast män men även kvinnor, har uppfunnit. Så låt oss för deras skull berätta att nästan allt som finns har uppfunnits av vita. Jag inkluderar asiater i den vita gruppen. Så vill du leva utan de saker vita uppfunnit sök dig till mörkaste Afrika. Eller möjligen naturfolken i Brasiliens eller Nya Guineas djungler. Miljövänligt blir det också. Alternativt flytta till en koja i skogen i övre Norrland. Ingen elektronik, ingen el men naturnära.

   Gillad av 1 person

 14. larslindblog skriver:

  Det är orimligt att en massa organisationer får pengar från stat , kommuner ,arvsfonden mm.
  för att ideligen odla myten om ”rasism” i Sverige ..som givetvis ifrågavarande förening/stiftelse kan motverka mot rejält arvode .

  Gilla

 15. Thomas Gunnarson skriver:

  Jamen självklart. Så har det varit hela tiden sedan man stoppade grundavdragets följsamhet med inflationen på 1970-talet. Så höj Grundavdraget till 150 000kr per år. Ta bort arbetsgivaravgiften, åtminstone det som inte är sjukförsäkringsavgiften. Minska på alla möjliga och omöjliga stöd och bidrag till människor som är arbetsomöjliga på grund av tröskeleffekter. Och genomför detta successivt under en femårsperiod.

  Gillad av 2 personer

 16. Jaxel skriver:

  Till det i krönikan sagda kan tilläggas att gammelmedia ständigt trumpetar ut hur rasistiskt Sverige är. Att personer med invandrarbakgrund har mycket små chanser i arbetslivet. Varför skall en invandrarungdom anstränga sig i skolan när han ständigt får höra att han ändå inte har någon chans. Till och med svenskarna, åtminstone de som hörs mest, säger ju detta.

  Vilket ansvar har (tar?) media för konsekvenserna av den bild av Sverige som de ger?

  Gillad av 1 person

 17. Jonas Nilsson skriver:

  Fransmännen lär ha häcklat tyskarna för att de ville ha mer tjänstefolk när de öppnade sina gränser. Jag misstror Reinfeldts öppna hjärta som inte mer öppet än att han kunde tänka sig en ny arbetarklass av invandrare.
  De högutbildade som kommit hit (finns sådana?!) visar sig nu inte acceptera mönstret. Men blir jag förvånad?
  Jag behöver mothugg som säger att vi inte är som ryssarna som såg hela världen som jämlik men de själva som mest jämlika eftersom de var de som första sa det??
  Sverige behöver en periferi för att pånytt kunna bekräfta kärnan, åtminstone nya svarta får?
  Och nu ställer inte invandrarna upp när vi t.o.m. producerar rasister som vi kan skylla på??
  Men de fick ju komma hit! Ingen har tvingat dem. Vi inbjöd dem ju!

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Centern vill ha pigor o drängar tillbaka?

   Hur skall man annars tolka deras politik)

   Fast lantbruket är numera högmekaniserat,
   där behövs få händer!

   Grisskötare passar väl inte galoscherna???

   Gillad av 1 person

 18. Björn skriver:

  Jag ogillar att ha invandrade grannar från MENA, som ”vänder på dygnet”, dvs väcker och triggar igång sina högljudda barn kl. 12 på natten, och som det inte går att kommunicera med, men jag ogillar OCKSÅ, ”white trash” som spelar hög musik, knarkar, super och slåss! I det ena fallet är jag ”rasist”, men vad är jag i det andra….! Kan nån förklara?

  Gillad av 3 personer

 19. Willy Lindqvist skriver:

  De som anser sig lockade till Sverige är knappast flyktingar. Det stämmer med mina erfarenheter av s.k. asylsökande. Ingen av dem har medgett att de varit flyktingar och asylsökande när jag frågat. ”Nej,” har de svarat, ”vi har bara flyttat hit”.

  Gillad av 4 personer

 20. Lars skriver:

  Ja vad Patrik beskriver är också min tolkning av vilket budskap media och politiker och allsköns ‘humanistiska’ organisationer sänder för budskap ut till de invandrare av första och andra generationen som är här. Varför skulle inte de tro på budskapet när så många svenskar gör det? Ett skäl till att de inte tror på det är väl att de i sin vardag blir realister och inser att de står utanför, men barnen som växer upp i förorten får en ideologi och förklaring på varför det ser ut som det gör. Det är inte konstigare än att så många röstar på moderater fast de inte har något att hämta i deras politik. En slags Pinnebergare, som vill vara mer än vad de är!

  Bristen på realism hos media och politiker får oanade konsekvenser. Det sprider sig som trossatser in i skolor och företag, verk och myndigheter. Vist är t.ex. företagsledare kunniga och kompetenta, men inte ägnar de mycket tid åt att förstå vad som ligger utanför den närmsta horisonten och likadant är det med landets alla fritidspedagoger, lärare, poliser, sjuksköterskor, brandmän, industriarbetare, programmerare, kirurger och präster!

  Gillad av 1 person

 21. 77711n skriver:

  Aldrig någonsin har framgångar eller fördelar vunnits genom kravlöshet och förringande av svårigheter.

  Vad ville egentligen politikerna förmedla med welcome-skyltar? Att Sverige är ett land som behöver utländsk hjälp oavsett kompetens och personliga egenskaper?

  Gillad av 2 personer

 22. Affe skriver:

  Vi kanske borde ha lyssnat på Josef Kurdman för 15 år sedan.

  ”Josef Kurdman håller inte alls med om att roten skulle ligga i diskriminering och en främlingsfientlig omgivning. Rasismen i det svenska samhället är bara en liten droppe, anser han, men den förstoras gärna upp av debattörer som vill föra invandrarnas talan.

  ”… diskrimineringen som äger rum med politikernas, näringslivets, myndigheternas och fackföreningarnas goda minne”, citerar han en känd invandrarpolitiker.

  – Det är skitsnack. Ingen har intresse av något sånt. Men de elever jag möter, de är övertygade om att de inte har någon framtid i Sverige. De tror att alla svenskar är rasister. Och varför det? Därför att de har de läst, säger de. Varje sådant påstående skapar bara ännu större förvirring och leder till att ännu fler vänder det svenska samhället ryggen.

  Därför är det dags att byta spår i integrationstänkandet, tycker Josef Kurdman. Svenskarna har redan dörren öppen – även om den riskerar att stängas mer och mer med den nuvarande kursen.”

  https://www.dn.se/nyheter/sverige/manga-invandrare-vander-samhallet-ryggen/

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.