Gästskribent Christer Holmgren: Om klättermöss

Det är utmärkt att fokus har satts på kvinnor som utsatts för kränkande behandling av män. Harvey Weinstein är ju bara en i detta sorgliga kulturfenomen som ju alltid förekommit i Hollywood. Exempelvis har David O. Selznicks så kallade prolongationssoffa från 30-talet beskrivits i flera skådespelerskors memoarer. Svineri och övergrepp ska givetvis beivras.

Bilden är emellertid ofullständig. En viktig bit saknas.

Jag tänker på de kvinnor som utrustade med vad jag kallar ”klättermus” bjuder ut sig till män som de tror ska kunna hjälpa dem i karriären på ett eller annat sätt. Det här är särskilt vanligt i artist- och teatervärlden. Som man är det inte så lätt att avgöra om kvinnan verkligen är attraherad eller om hon är ute efter något annat.

Jag blev för ett antal år sedan uppvaktad av en ung teaterstuderande flicka i halva min ålder som ville ha teaterlektioner – hemma hos mig. Detta ledde till att hon tog initiativ till en sexuell relation. När hon insåg att jag nog inte uppfyllde hennes krav på språngbräda inom teatern så flyttade hon över sitt intresse till en kollega som förekom flitigt i TV vid den tiden. Det gick inte heller så bra.

Men det kunde ha gått värre – för mig. Hon kunde till exempel ha fabricerat ett påstående om oönskat sex – som de kvinnor gjorde som anmälde hedersmannen och artistagenten Billy Butt. De fyra eller fem som lagt upp sig för honom i tron att få modelljobb blev så besvikna när deras planer inte gått i lås att de tillsammans anmälde honom för våldtäkt, något som för den som känner honom faller på sin egen orimlighet. Han kan inte göra en fluga förnär. Ännu mindre en kvinna. Ingen påstod heller att våld förekommit. Däremot tog han emot vad som bjöds, vilket han senare sagt sig skämmas över. Jag hade kanske gjort likadant.

Rätten menade att Billy Butt genom sin större kropp inte behövde ta till våld. Rätten brydde sig inte om att en av kvinnorna bevisligen varit den aktiva parten genom att ”rida” honom. Ej heller fäste rätten avseende vid att en annan kvinna efter den så kallade våldtäkten reste till London tillsammans med Butt. Rätten ansåg det osannolikt att en ung kvinna frivilligt skulle ha sex med honom med tanke på hans utseende (rasism?). Han fick fem års fängelse.

En kvinna kan idag få mellan 120 och 150 tusen kronor från sin hemförsäkring omedelbart efter anmälan, alltså innan någon som helst prövning skett. Blir hon sedan tilldömd skadestånd ligger detta i regel mellan 100 till 150 tusen kronor. Den tidigare ersättningen tas inte tillbaka. Allt enligt Folksams jurist Gabriel Berg. Det är inte orealistiskt att tänka sig att det kan förekomma ett antal obefogade anmälningar under sådana omständigheter.

Mindre än 0,1 procent av de överklagade fallen tillåts gå vidare till nästa instans. Ett antal av landets bästa advokater arbetar ideellt och i motvind på att få tillstånd en resningskommission som man har i andra länder. Enligt advokat Peter Haglund är det den utpekade som måste bevisa sin oskuld. Advokaterna Björn Sandin, Nils Erik Schultz, Johan Eriksson, Serpil Gungör med flera intygar, liksom Jan Guillou, att det torde finnas åtskilliga oskyldigt dömda i våra fängelser av dessa skäl. En man satt oskyldig i 14 år efter en falsk anklagelse. Han har ännu inte fått upprättelse. Detta och mycket annat finns att läsa i Inger Juels bok Fällda för sexövergrepp – om rättsfall i Sverige samt på nätet i filmen Oskyldig av Billy Butt.

En av mina vänner var oförsiktig nog att försöka föreslå en kvinna som sökte arbete hos honom som sekreterare att de skulle gå och prata på en restaurang. Det torde ju vara bra att lära känna varandra lite närmare om man ska dela kontor dagligen i framtiden. Hon gjorde en anmälan till Arbetsdomstolen efter att ha fått råd av facket. För att undvika en rättegång förklarade hon sig kunna nöja sig med 15 000 kr.

När jag arbetade i Hollywood på 70-talet berättades om en kvinna som när hon åkte hiss ensam med en man hotade att riva sönder sin blus om hon inte fick 20 dollar.

Det är inte lätt att vara man… heller.

PS. Undrar vad som hade hänt om jag anmält den kvinna som under en dans på Mosebacke-terrassen greppade mig mellan benen?

Christer Holmgren är skådespelare, regissör och producent och bor på Lidingö

45 reaktioner på ”Gästskribent Christer Holmgren: Om klättermöss

 1. Moab skriver:

  För mig verkar denna vinkel på sexualbrott vara ännu ett överklassproblem och ett marginellt sådant. Jag ömmar mera för de man läser om på Samhällsnytt, som blir våldtagna av 20 män sedan de dunkat huvudet i ett trappsteg. Eller 13-åringar som blir våldtagna på skolor, eller 18-åringar i taxin på vägen hem. När man läser om straffen som de i stort sett alltid invandrade förövarna får, eller inte, så ter sig ”rasism” mot Billy Butt som en outlier av rang. Trots de mycket milda straff eller inga alls (vi vet ju inte oftast hur gamla minst hälften av förövarna i gängvåldtäkter är) man utdelar så gäller nästan alla fällande domar invandrare. Vi har nu nått 7000 anmälda våldtäkter om året och mörkertalet är antagligen enormt, vilken muslimsk invandrartjej anmäler våldtäkt om hon kan gå hem själv? I hennes hemland så riskerar hon kanske stening, eller ytterligare en våldtäkt hos polisen. Vilken 13-åring svensk tjej som har oturen att dela skola med våldtagande invandrare anmäler om de hotar henne med döden? Så det är säkert ingen överdrift om vi säger att det sker 20,000 våldtäkter om året i Sverige, 100,000 på fem år, 50-60 om dagen? När jag var liten begicks ett antal hundra våldtäkter om året, oftast under intagande av alkohol. Nu sker våldtäkter där förövarna inte ens anser att de agerar i strid med god sed och det blir värre varje år, och våra myndigheter, de gör inget för att undersöka det, inget för att stoppa det. Det är ett oförlåtligt svek, och anledning nog att aldrig, aldrig någonsin, rösta på M eller Ulf Kristersson, som företräder ett parti som gjort allt för att öka antalet våldtagna kvinnor i Sverige. Fler invandrare från kulturer där kvinnor är andra rangens medborgare leder till fler våldtäkter, den enda slutsatsen som finns kvar är att de vill ha det så här.

  Gillad av 13 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Du tar miste och felet du gör står i svart och vitt i din egen text: överklass. En överklass är per definition de som bestämmer i ett samhälle. Innan vi har löst de överklassproblem som hopas över oss kommer vi inte att få tillfälle att bistå de faktiska brottsoffer som finns och rätta till de maktstrukturer som orsakar dem. Därför har klättermusarna högre prioritet än de våldtagna fjortisarna. Inte för att vi vill ha det så, utan för att vi inte har prerogativet att sätta prioriteterna. Först måste makten erövras. Först efteråt kan den utövas.

   Gilla

  • Jonas Nilsson skriver:

   Kanske metoo något kan bromsa en ohejdad promiskuitet. Tyvärr ser jag inte att vare blogg eller kommentar beklagar saken. Att alla håller på kan knappast vata en nyhet.
   Intressant att fundera vart det först tog fart. Bergman gjorde skillnad på flera sätt, där har ju män ok kvinnor mixats länge. Men varför skulle det idag vara annorlunda i utbildningsväsende, vård o kyrka?

   Gilla

   • Jonas Nilsson skriver:

    En vågad fråga om det socialt accepterade horeriet bland män och män och kvinnor och kvinnor kanske något kan bromsas med ”avslöjandena”? Bergman blev emblemet, utnyttjat av alla. Vackra människor i vackra naturer – är det billigt eller avancerat vågat?

    Gilla

   • Jonas Nilsson skriver:

    ”Last session of Freud” (med Lewis) var nog en föreställning före sin tid..
    Att tanken om sk ”klättermöss” skulle vara något uttryck för människors frihet tror jag inte på, snarare på det absurda beroendet, och människors beredvillighet att på något sätt betala för sex.
    Skulle tanken om bockstegar vara något motsvarande manligt?

    Gilla

 2. MartinA skriver:

  Oooook, och om jag kom till palestina eller var Billy Butt nu kommer ifrån och sätter mig upp i ett yrke där jag kan vältra mig med palestinska småflickor, skulle jag då bli förvånad om det gick mig illa? Om palestinierna tog illa vid sig? Texten var vettig i övrigt men jag lessnade på den när den försvarade Billy Butt. Hyckleri och dubbelmoral är vad det är.

  Gilla

  • Östanskog skriver:

   Bra Fredrik. Be aldrig om ursäkt för något du inte har gjort. Jag har blivit anmäld till min chef för sexuell trakassering för femton år sedan.

   Jag skrev en bok om vilda finska rockfestivaler på sen sextiotalet. Jag ville, att en inte alltför motbjudande trettioårig kvinnlig kollega skulle läsa detta för second opinion från en yngre generation i svensk kulturkontext. Jag skickade mina alster till henne. Jag klandrar inte henne och glädjer mig för hennes arbete inom regeringskansliet. Vi inom ”love generation” kan uppfattas som farliga. Och vi är. Vi är den mest utbildad generationen hitintills.

   Gilla

  • K. Ulvert skriver:

   Utveckla gärna! Är det Christer skriver osant eller vad är din invändning?
   Vi är troligen många som skulle kunna skriva om liknande erfarenheter, ett litet tips från männens värld.

   Gilla

  • Pelle skriver:

   Sanningen svider och då slår affekten till med känsloomdömen. Bemöt i sak om du har något att invända! Tekniken när man klistrar epitet utan att komma med argument har vi fått nog av vid det här laget. Argumentera eller låt bli att kommentera så blir det mindre osmakligt för oss alla.

   Gillad av 4 personer

  • Mattias skriver:

   Utveckla gärna varför du tycker det?
   Är det inte relevant att män råkar ut för kvinnor också, att kvinnor ibland kan vara förövare och begå utpressning och sexuella trakasserier? Är det fel att prata om att kvinnor ibland använder sin kropp för att ta sig fram i livet?
   Inget av detta kan väl vara en nyhet för dig så varför var då inlägget osmakligt?

   Gillad av 2 personer

 3. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Bra att detta skrivs, den verkliga frågan gäller dock rättsväsendets haveri. Genom att polis, domstolsväsende och lagstiftning politiserats så råder inte längre likhet inför lagen. Media styr över vad som är fult och vem som är ful. Vissa brottslingar skyddas, många brottsoffer ignoreras och rättskipningen är i stora stycken inte längre någon motkraft till kriminaliteten.

  Gillad av 10 personer

 4. Per-Anders skriver:

  Ja, det förkommer en hel del sextrakasserier mot män och även en psykiskt terror mot män från många kvinnor.

  Det jag tycker mig se av denna ”kampanj” är att kvinnor har svårt att säga ifrån. Hur kommer det sig? Har ingen lärt dem det?

  Gillad av 1 person

 5. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag tror det vore klokt att mycket som händer i människans personliga värld kunde förbli där, ty det mesta är som görs till allmän kännedom varken sant eller intressant. Tänk om politiker och rättssamhället kunde ha det goda förståndet att ägna sig åt väsentligheter och inte en massa trams. Hela detta #metoo är inget annat än ett trivialt spektakel.

  Gillad av 6 personer

 6. .Anders skriver:

  Kvinnors sexuella preferenser är annorlunda än mäns. Kvinnor söker en partner som har konkurrenskraftiga gener, så att deras avkomma i sin tur kan klara konkurrensen med andra. Konkurrenskraftiga gener kan manifestera sig på olika sätt: Fysisk styrka (inte sällan sammankopplad med råhet och hänsynslöshet – se på alla kvinnor som svärmar för grovt kriminella!), men inte minst makt. Vad gäller ”klättermössen” skiljer sig dessa nog från flertalet i kvinnor i att de saknar empatisk förmåga, utan har en narcissistisk personlikhet, något som sannolikt är vanligt inom artistvärlden. Att tro att alla yngre kvinnor som är tillsammans med äldre män är karriärister är att göra dem djupt orätt – de är precis som flertalet andra kvinnor, och har attraherats av precis samma sak.

  Gillad av 4 personer

  • Olle Reimers skriver:

   Minns vad Melanie Trump svarade när hon fick frågan om hon skulle ha intresserat sig för Donald om han inte var så rik: tror du att han hade intresserat sig för mig om jag inte var vacker?”

   Det är många bottnar i relationerna mellan män och kvinnor. Emellertid måste man i allmänhet ge kvinnorna visst tolkningsföreträde i situationer där ofrivillgt sex är på tapeten. Det betyder dock inte att att det alltid ska väga över till hennes fördel.

   Billy Buttfallet vittnar delvis om vad det handlar om. Är man i maktposition är tillgången till sex större än annars; det gäller både män och kvinnor. Skillnaden är dock i allmänhet att män söker sex för dess egen skull medan kvinnor söker sex för att de vill åstadkomma ett resultat av något slag utöver själva sexakten. Observera att jag säger ”i allmänhet”. Alla vi som har varit med lite vet att det förhåller sig på det sättet.

   Slutsatsen blir alltså att en man som erbjuds sex i utbyte mot något annat beter sig normalt medan den kvinna som är på den andr sidan av repet också gör något som är fullt normalt. Kommer det alltså inte fram några bevis om andra viktiga omständigheter som är relevanta för bedömningen (våld, hot, bedrägeri o.s.v.) bör den anklagade frias!

   Gilla

 7. Biologisten skriver:

  Det finns en naturlig företeelse ingen riktigt vill erkänna i dessa #metoo-tider. Och det är att kvinnor och män inte fullt ut delar sexuella strategier. För män att bli fäder är mycket enkelt. Att sprida sina gener är för dem inte särskilt svårt. Det påstås att Djingis Khan blev far till tusentals barn, utan att själv veta om det, eller bry sig särskilt mycket.

  För kvinnor behövs däremot en krävande graviditet och sedan år av omtanke. Och stöttning av ett omgivande samhälle. Annars överlever inga barn.

  Reproduktionella strategier ser olika ut för män och kvinnor. Kvinnan måste mer se till resurser. Att barnen även får en resursstark och trygg försörjare. Hon dras därför lätt till maktens män. De som redan visat sig kapabla. Kvinnor har därför lätt att attraheras av män som uppnått just hög status och omges av en potential. Det kan bli till biljett för att trygga ens avkommas framtid.

  En avart av detta handlar om groupies. Hur kvinnor flockas runt män som redan fått stor uppmärksamhet. Och där kommer även medial uppmärksamhet in.

  I moderniteten förväxlar kvinnor lätt denna uppmärksamhet med reproduktiv trygghet för eventuella barn. Hon kanske inte tänker så, men låter sig styras av sina hormoners locktoner och mer otydliga drifter. Även i pressen särskilt uppmärksammade brottslingar kan då uppväcka hennes intresse. Ett fenomen som ständigt upprepas, och som en del finner svårförklarat.

  Män har å sin sida historiskt inte tvekat att utnyttja denna kvinnlig uppmärksamhet. Vi spelar reproduktionens spel något olika. Männens är mera rakt på. Kvinnornas tar mera krångliga och snirkliga turer. Så ser biologin ut. Om detta kan man ha åsikter. Men generna bryr sig endast om reproduktiv framgång. Det lär inte minst evolutionsbiologen Richard Dawkins ut. Men i genus- och jämlikhetens tider blir mer evolutionärt förda resonemang som att svär i kyrkan. För idag räknas enbart vad man själv råkar tycka. Det vill säga att man helst tycker ”rättvist”.

  Gillad av 12 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   Biologisten: – Bra att detta får sägas, själv kan jag bara instämma (råkar ha en naturvetenskaplig bakgrund och ser med stigande häpnad på PK-sektens fräcka förnekande av elementära naturvetenskapliga fakta!).

   Huvudproblemet i Sverige idag är förstås ett annat:
   Att makthavarna i massiv skala importerar ”asylinvandrare”, som de kallas, vars kulturella syn på förhållandet mellan könen står på ljusårs avstånd från de spelregler vi kommit överens om att tillämpa i vår egen kultur.

   Föga överraskande leder detta till en explosion av grova sexuella övergrepp mot Sveriges kvinnor. Som förnekas och bagatelliseras av de som lierat sig med PK-sekten.

   Gillad av 2 personer

   • Ingvor Sabina Le John skriver:

    Jag tror absolut att de vet att de gör fel, men män-i-skor gör fasansfulla saker tagna ur sin kontext: på fyllan på studenthuset, på sexsemestrar till Thailand, i sexuella lekrum i Danmark, i ett konstigt land där man sitter och bara väntar på att bli utvisad , unga män i grupp förnekar sig aldrig, varifrån de än kommer.

    Gilla

 8. Hovs_hällar skriver:

  Det mest absurda exempel jag kommer på är — förstås rättskarusellen runt Julian Assange.
  Ett rättsövergrepp, iscensatt av en ”feministisk” åklagare, Marianne Ny.

  Gillad av 10 personer

 9. Stig Fölhammar skriver:

  Jag kan endast bekräfta Christer Holmgrens personliga erfarenheter. I mitten på 70-talet var jag lärare på KomVux i Sockholm. Det stora flertalet elever var kvinnor som av en eller annan anledning hade hoppat av skolan i alltför unga år och som nu ville komplettera eller fullborda en examen som kunde ge tillträde till universitetesstudier. Alla elever hade hög studimotivation men desvärre en ännu högre motivation för höga betyg. Som lärare fick jag åtskilliga inviter av såväl ogifta som gifta kvinnor, vilket i sig var påfrestande, samtidigt som det mitt ansvar att tillse att genomsnittsbetyget för gruppen helst inte översteg 3,3.
  När jag kontaktade rektor för att förklara situationen, suckade rektor och förklarade att detta var mycket vanligt förekommande och att jag måste vara på min vakt, absolut inte dra fördel utan lägga mig vinn om att i alla situationer uppträda professionellt. Själv kunde han – till min lättnad – tänka sig tillåta en viss höjning av genomsnittsbetyget till 3,5!

  Gillad av 6 personer

 10. Lars skriver:

  Det är mycket svårt bevisa vad som hänt mellan två personer i enrum, i princip omöjligt. Lämpligen utgår man från det. Och troligen är #meeto exempel på moderna häxprocesser, men i materialet finns naturligtvis korrekta skildringar.

  Gillad av 1 person

 11. Ingvor Sabina Le John skriver:

  Det skulle vara intressant om en ”klättermus” kunde svara här i en replik här och berätta vad som driver henne att ta den vägen fram i karriären. Kanske får vi höra om en krass verklighetssyn och behovet av att bli sedd (=älskad) på ett förvrängt sätt som är det enda de förstår.

  Gillad av 2 personer

  • Sixten Johansson skriver:

   Vad gäller just film-, teater- och den allt mer narcissistiska mediabranschen, så föreslår jag läsning under ”histrionisk personlighetsstörning” i Wikipedia.

   Gillad av 1 person

   • Ingvor Sabina Le John skriver:

    Huvaligen, det var att läsa det. Hur många procent kan det vara? Det kan väl ändå inte jämföras med en generell sexuell översittarstil i maktsyfte mot kvinnor i samhället? Själva huvudinlägget kan ju inte i så fall vara ett svar som ska betyda ”kvinnor kan med, så det så”

    Gilla

  • Sixten Johansson skriver:

   Några få procent bara, men personlighetsstörningar är svåra att diagnostisera och mycket omtvistade. I regel handlar det bara om accentuerade drag och vi har alla en blandning av allt möjligt i oss. Film- och teaterbranschen är ju mycket speciell, så det måste bli ett naturligt urval av lite udda personer, som är villiga att vända ut och in på både kroppen och psyket. Det som nu kommer upp till ytan är väl en blandning av att sex i utbyte mot roll nästan varit kutym i branschen, likaså ganska normal och tidstypisk sex-exponering, vilket genererar laddningar, dessutom diffust gränssättande och rena övergrepp.

   Jag har bara studerat medicin inom ramen för mina jobb som tolk och översättare, men har alltid varit fascinerad av personlighetsstörningarna, som förmodligen är den sjukdomsklass som orsakar mest lidande i världen och samtidigt är svårast att bota. Den viktigaste i vår tid och i de här sammanhangen är nog narcissism, som 10-20 procent av svenskarna anses lida av. Det finns massor av intressant stoff på nätet – googla t ex på ”narcissistisk personlighetsstörning”.

   Gilla

 12. pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

  En eloge till den frispråkige gästskribenten som valt att träda fram och sätta ett mycket sällsynt perspektiv i fokus, nämligen den reversibla förförelsestrategi avancemangslystna fruntimmer genom alla tider tillämpat inom olika gebit. Den delikata problematiken är lika tabubelagd som att diskutera den tsunami av våldsamma övergrepp de unga, lystna äventyrsmigranterna begår i skuggan av radikalfeministernas kollektiva demonisering av det vita patriarkatet.

  Uppfattningen att det svagare könet näppeligen handlar lika klanderfritt och hedervärt som de icke sällan vill ge intryck av i den evinnerliga offerrollen, stärks nu via det prov på kvinnlig företagsamhet P4-värdinnan Lotta Bromé med viss förtrytelse nu kan lägga till sitt curriculum vitae, och där hon hamnat i bryderi på grund av sin tribadiskt profilerade framfusighet.

  Avslutningsvis kan erinras om den skam och vanheder vilken utan avsikt på förövarens könstillhörighet vidlåder dessa tragikomiskt förtappade och moraliskt underbegåvade parvenyer, vilka väljer att vädja till människans lägsta drifter i akt och mening att säkra karriären.
  Med utmärkta hälsningar,
  Andreas 🙂

  Gillad av 1 person

 13. Pp skriver:

  Tiotusentals polacker, varav många nationalister, samlades under lördagen på Warszawas gator för att fira självständighetsdagen.

  Stor högerextrem demonstration i Polen, med starka nazistiska och antijudiska inslag
  ”Detta måste slås tillbaka!” kommenterar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) på Twitter.

  Han fick dock snabbt svar på tal:
  Du får gärna tycka den eller den demonstrationen är högerextrem. Men hur tänkte du att du vill slå ner en fredlig, demokratisk demonstration i ett annat land? Du är ju heller inte utrikesminister, så det är inte ens på ditt bord. Väldigt märkligt uttalande!

  Uppmanar du till våld?

  WTF ?! Ska du skicka JAS plan eller marktrupper ? Vilken tid ca ? Lite nyfiken blir jag allt .. Har du underrättat försvarsministern ?

  Och vad har du, den lille mannen i kostym, för förslag då? Ska du in med militär? Ska Polen införa demonstrationsförbud osv?
  P.S Det var polens självständighetsdag igår. Du är dummare än tåget. Arma Sverige

  sorry, I don’t speak Somali
  http://www.friatider.se/s-minister-vill-sl-tillbaka-polacker-som-firar-sin-nationaldag

  Gilla

 14. Lasse Wilhelmson skriver:

  Håller också med Lennart Bengtsson. Alla vet att det är så. Det är svårt att undvika tanken att denna kampanj i media är ett sätt att försöka ta loven av de nya typer av sexuellt våld som massmigrationen medfört, främst då gruppvåldtäkter och göra detta till ett problem som gäller alla män. Att kvinnor som tillhör journalist- och politikernomenklaturan gärna vill ta tillfället i akt att bli sedda är väl även det en vinkel. Detta förstår ju envar, liksom att påpekandet av dessa saker inte är detsamma som att försöka förminska sexuella trakasserier eller våldtäkt begångna av män.

  All heder åt författaren.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.