Nästa steg

Patrik Engellau

Samuel Johnson, tror jag, sa, ungefär, att det inte finns något som skärper tankeverksamheten som utsikten att bli hängd. Det betyder att kriser tvingar människan att tänka klarare.

I Sverige pågår ett slags långsam mental tillnyktring som med kraft motarbetas av det PK-troende etablissemanget som, liksom alla etablissemang i alla tider, vill att allt ska bli vid det gamla och därför tar avstånd från nytänkande.

Hundratals år av fred och obrutna framgångar har gjort Sverige övermodigt. Vi har trott att vi förkroppsligar ett framtidshopp. Så sent som år 2013 utropade alliansregeringen i sin utrikesdeklaration Sverige till en humanitär stormakt. Vår hybris hade eskalerat till den nivå som beskrivs i Ordspråksboken 16:18: ”Stolthet går före undergång, och högmod går före fall”.

Bara fyra år senare blir vi dagligen varse vindilar som larmar om kommande stormar. Och då börjar vi motvilligt att tänka och ifrågasätta våra självgoda och optimistiska föreställningar. Till exempel börjar vi yrvaket upptäcka att alla människor inte är en del av den svenska kulturen. Förut, när en normal svensk inte hade andra erfarenheter av utlänningar än en och annan vänligt omtänksam kypare på Kanarieöarna, så trodde vi att svenska värderingar och normer var det medfött naturliga för hela mänskligheten och att det bodde en svensk i var och en av sju miljarder jordbor.

Nu börjar vi förstå att det faktiskt finns något relativt särpräglat svenskt även om det är svårt att specificera annat än genom att peka på att det uppenbarligen under det senaste seklet gett bra resultat. Framför allt växer insikten om vilken monumental dumhet en av det svenska övermodets portalfigurer, Mona Sahlin, demonstrerade när hon förklarade att svensk kultur är töntig.

Sådana nya och delvis plågsamma insikter om världen och om oss själva är nyttiga. Men jag är rädd att vi står inför ytterligare ett kvalitativt språng i förståelsen av tillvaron.

För några år sedan, när jag misslyckats med ett projekt som gick ut på att rädda Sveriges skolor förklarade jag för en framstående svensk myndighetschef, som jag råkar känna, att jag befarar att den svenska skolan inte går att rädda. Hon tittade misstroget på mig. Efter en stund insåg jag att hon inte kunde ta till sig möjligheten att den svenska skolan kanske är bortom räddning. Tankefiguren fick inget fäste i hennes i övrigt mycket bördiga sinne.

Så tror jag att det är rent allmänt i Sverige. Vi har aldrig upplevt några riktiga nederlag eller sammanbrott och kan därför inte föreställa oss att sådant faktiskt kan drabba även vårt land. Vi är fortfarande övertygade om att politikerna, om det bara vill, kan lösa nationens problem. Vi tror att det bara handlar om att satsa ytterligare några miljarder för att hantera utanförskapet, våldet, integrationen av migranter, vårdköerna och allt annat som felar.

Om man studerar historien aldrig så lite upptäcker man att det går upp och ner, kulturer och samhällen blomstrar och förtvinar. Ingen vet varför. Tänkare har i alla tider ställt sig frågan men egentligen inte kommit fram till så mycket klokare saker än kung Salomo (som troligen skrivit Ordspråksboken).

Men Sverige har ännu inte fattat att historien pågår. Vi lever kvar i vårt högmod. Vi vägrar begripa att nederlaget och sönderfallet är faktiska möjligheter. Vi inser inte att det är på allvar och att det inte duger att komma med lite mer av samma medicin som hittills varit verkningslös.

Begär inte att jag ska tala om precis vad som ska göras för det vet jag inte. Men erkännandet av villrådigheten är en första förutsättning för att ny väg ska kunna stakas ut. Om Sveriges politiker slutade låtsas att de har lösningar och i stället resonerade seriöst om tänkbara alternativ för nationen så skulle jag kanske börja tro på framtiden.

75 reaktioner på ”Nästa steg

 1. Ola skriver:

  Bra skrivet! Låter som rätta medicinen att ta först, även om man kanske får räkna med en del bakfyllebesvär under tillnyktringen från PK-ruset.

  Gilla

 2. Kuckeliku skriver:

  Det kan vara så att det politiska systemet och hela samhället selekterar fram optimister. I och med att det viktigaste blivit ”social begåvning”, dvs lättsamhet. Inte för att den är bra för organisationen, utan för att cheferna likt SVTs Stjärne vill ha kul på jobbet. Våra attraktivaste arbetsplatser blir i allt högre grad lekstugor för vuxna. Intresse för verkligheten blir en black om foten i kampen för de fina och välbetalda jobben.

  Liked by 5 people

 3. Eva Danielsson skriver:

  Vi är nog flera ute i stugorna som skräckslaget ser hur våra rikspolitiker obekymrat pratar detaljfrågor och inbördes positioneringar i stället för att definiera det allvarliga läget och vad de skulle vilja försöka göra åt det. Antingen har de inte vaknat ännu, eller så vill de ha kaoset och otryggheten eller så har de inte den intellektuella förmågan att förstå allvaret. Kanske alltihop i en blandning.

  Vart ska vi själva fly? Hela västvärlden verkar anfrätt av oförmåga att försvara de grundläggande viktiga värdena i vår kultur. Yttrandefrihet och demokrati och vetenskap.
  Tyskland har precis infört lag om censur på sociala media och här i vårt land fungerar censuren redan utan lagar med välspridda aktioner och blockeringar mot folk som ifrågasätter etablissemanget eller presenterar offentlig statistik om brottslighet.

  Naiva trygga svenskar tror att systemen, skola och välfärd fortfarande fungerar. Och i förorten lever människor ett medeltida klanliv utan att blanda in svensk kultur, dock försörjda av svenska pengar.

  Hur ska vi som är oroliga få en starkare gemensam röst? Alternativmedia är en del av det, men räcker det? Varför får vänsteraktivism och s k etablerade media (vänstermedia numera allihop) stöd av hela det vänsterpolitiska blocket och lite till och varför får alternativmedia inget stöd av det borgerliga blocket?

  Etablerade media är megafon för nuvarande makthavare, borde inte det borgerliga blocket stötta alternativmedia som sin megafon? Som motvikt mot propagerandet av värdegrund och identitetspolitik och politiskt korrekta åsikter. Med kamp för det fria ordet och det fria samhället där staten ska representera medborgarna och inte tvärtom.

  Liked by 8 people

 4. svenne skriver:

  ”Men erkännandet av villrådigheten är en första förutsättning för att ny väg ska kunna stakas ut”.

  Vimsigheten hos politikerna visar sig ju i panikskapade nya lagar, olika besked som motsäger varandra, inbördes splittrade åsikter hos de styrande etc. ”Utstakande av en ny väg” kan liknas vid att navigera på sjön. För att ta ut en kurs måste man veta var man befinner sig och därefter rikta in kompassen mot det önskade målet.

  Problemet just nu är att ingen – eller endast få av dem som skall staka ut vägen – vill erkänna det prekära läge som Sverige nu befinner sig i. Detta därför att deras skapelse i form av ”den humanitära stormakten” då havererar, de förlorar i prestige och får uppleva att en stor del av deras karriär, och livsverk, är ett enda stort fiasko.

  Liked by 1 person

 5. Petrus skriver:

  Engellau:

  ”I Sverige pågår ett slags långsam mental tillnyktring […]”

  Kommentar: Nej.

  Engellau:

  ”[…] som med kraft motarbetas av det PK-troende etablissemanget […]”

  Kommentar: Ja. Man arbetar ”förebyggande”.

  Engellau:

  ”Vi har aldrig upplevt några riktiga nederlag eller sammanbrott och kan därför inte föreställa oss att sådant faktiskt kan drabba även vårt land. [- – -] Vi vägrar begripa att nederlaget och sönderfallet är faktiska möjligheter.”

  Kommentar:

  Finns en liten sådan skillnad jämfört med andra länder. Det finns ingen magkänsla som säger att det här kan gå åt helvete (”för vi är svenskar!”). Men politiken är bara snäppet värre i Sverige än i andra länder i Västeuropa. En del andra länder har också mer drakoniska inskränkningar av yttrandefriheten.

  Engellau:

  ”Vi är fortfarande övertygade om att politikerna, om det bara vill, kan lösa nationens problem.”

  Kommentar:

  Mja, problemet är väl snarare att folk tror att det finns någon slags ansvarskänsla och grund-lojalitet mot svenska folket. Men det finns det inte. Man måste få folk att förstå detta monumentala problem. Och ge dem alternativ att rösta på. Ett speciellt problem är att folk tror att moderaterna är ett invandringskritiskt parti. Man trodde detta även under Reinfeldt. Reinfeldts efterträdare, som båda två en gång i tiden krävt fri invandring, har ännu större trovärdighet hos den breda allmänheten i detta avseende. Jimmie Åkesson bidrar otroligt nog till att framställa moderaterna som ett invandringskritiskt parti.

  Liked by 5 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Den heliga ASYLRÄTTEN har skapat våra problem!

   INVANDRING är något helt annat,
   användbart kompetenstillskott under ordnade former, med jobb o bostad!

   Men hur skall det gå till,
   när BOSTÄDER SAKNAS???

   Gilla

 6. Erik Björn-Rasmussen skriver:

  Patrik!
  Skolan och sjukvården står inför samma dilemma. Ingen i Sverige, vill jag påstå, har gjort så mycket för det svenska skolsystemet som du genom DNV. Och inga har gjort och gör så mycket för svensk sjukvård, och gör alltjämt, så mycket för att lösa den svenska sjukvårdskrisen som du med HSF-projektet (http://www.dnv.se/publikationer/hsf-modellen/) Och jag med min kommande bok om samma sak.

  När Galilei Galileo för 400 år sedan riktade sin kikare mot Jupiter och fick se dess att dess månar faktiskt roterar runt Jupiter var det ingen som trodde honom när han påstod att jorden faktiskt roterar runt solen och inte tvärt om. Folket på hans tid var djupt marinerat i det påvligt påbjudna vanetänkandet. Dåtidens PK backades upp av den påvliga inkvisitionen som hade en rik arsenal av ”instrument” till sitt förfogande. Dagen PK-ism backas upp, inte av tortyrinstrument men väl av att det numera har blivit väldigt obehagligt att tänka självständigt, se verkligheten såsom den är och – det gud förbjude – dessutom tala och skriva om det.

  Jag instämmer i allt du skrivit ovan. Utom på en punkt: Ingen bland dagens politiker i hyfsat upphöjd position och därför med makt att förändra kommer NÅGONSIN sluta att ”låtsas att de har lösningar och i stället resonera[de] seriöst om tänkbara alternativ.” Endast nya politiker, verksamma i nya politiska partier har mod och fantasi nog för att utveckla det radikala nytänkande som krävs. Det finns idag åtminstone ett sådant parti med ambition att ta sig in i riksdagen, http://www.medborgerligsamling,se. Vi talar här om en framtid som är så avlägsen att i vart fall jag (som nyss fyllt 81) inte kommer få uppleva den. Det tog 100 år innan 1600-talets maktsystem tvingades inse fakta. Idag tar det kortare tid innan verkligheten till slut tränger upp till ytan. Men det går ändå tålamodsprövande långsamt. 1632 hade Galileo skrivit sin bok ”om de två världssystemen”. Den bannlystes omedelbart. Men Galileo hade påpassligt smusslat undan en kopia som hans vänner smugglade ut ur Italien. Den är idag högintressant läsning. Jag läser den med ett igenkännande leende på mina läppar. En nyttig övning i tålamod inför vår tids tankeförvirring.

  Nästa steg kommer att vara en tillnyktring. Frågan är bara hur lång tid den kommer dröja,

  Liked by 3 people

 7. larslindblog skriver:

  Jag hörde på morgon TV att 12 personer dött p.g.a. att dom inte fått canceroperationer i tid.
  Där vore ju något att protestera på Sergels Torg mot.
  Att Lars Kroner skickat erotiska SMS till blivande sambon…tja…
  Och att Martin Timell tycks ha en förkärlek för burleska icke PK skämt och dessutom har en rak och tydlig stil när han anser att en medarbetare skall göra något tycker jag ändå är något de närmast drabbade kan reda ut.
  AB krönikören Fredrik V:s taktik tycks fungera bättre…försvinna , göra sig oanträffbar , inte svara på någonting.
  Han har nog fått tips av kompisen Mona Sahlin. Mona valde att försvinna och inga journalister ” konfronterar ” henne eller belägrar sig utanför bostaden.

  Liked by 2 people

 8. Kungskobran skriver:

  PARTILEDARDEDATTEN I TV
  Våra problem i ett nötskal

  Man ser med förundran på
  där alla stå
  i en ring
  för att debatera allehanda ting

  Ingen lyssnar på vad den andre sa
  man vill bara sig själv höra
  tänk om vi alla var som de
  och struntade i att lyssna och se

  Jag ger mer miljarder än dej
  det ger mer röster åt mej
  fasten jag vet att några miljarder hit eller dit
  näsan inte hjälper ett skit

  Vad var det den andre sa
  det var ju nästan samma som ja!
  mer av allt åt alla jag vill ha
  det ger de mesta rösterna

  Det verkar som ingen riktigt i problemen vill ta
  man skickar bara miljarderna
  köerna blir bara längre ändå
  det verkar som ingen kan rå på.

  Det är politikerna
  som är problemerna
  hur skall dom kunna göra något bra
  när dom själva skapat problemerna
  och inte detta vill erkänna

  Nä ut med dom alla
  ropen skalla
  vi behöver nya friska tag
  av ett helt annat slag

  Liked by 3 people

 9. Olle Reimers skriver:

  Mycket bra skrivet Patrik!

  Alltför ofta har jag själv råkat ut för bessewissrar som, så snart jag påpekat att det luktar ruttet här och var i Sverige och på andra ställen, tyckt att det var dags att lägga av med de där löjliga konspirationsteorierna.

  Det som du mycket riktigt påpekar, att vi i Sverige blivit högmodiga (det gäller för övrigt hela västerlandet) innebär också att vi kastat all försiktighet och normal misstänksamhet över bord. Jag erkänner villigt att jag under många år syndade på den punkten! I mitt fall var det utsikten att få flyta omkring i ett land av mjölk och honung med oändliga möjligheter som var lockelsen.

  Något mer lockande offer än en omisstänksam befokning finns givetvis inte. Man kan inte låta bli att tänka på Cortez och hans 80 välbeväpnade conquistadorer, som med list och hot lyckades få en armé på 10 000 att lägga ner vapnen, låta sig underkuvas och rånas på alla sina skatter.

  Politikerskrået har blivit varse de möjligheter som uppstod sedan cash blev king. Tänk att kunna hämta sina pengar direkt ur staskassan!

  Liked by 2 people

 10. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Jag tror ändå att nyckeln till förändring är opinionsbildningen. Att väljarkollektivet/allmänheten skulle komma till insikt och framförallt gå från ord till handling är uteslutet. Allmänheten beter sig som de upplever är i takt med tiden, dvs i takt med vad de hör på TV och läser i tidningar och på sociala medier.

  Dvs maktbasen för PK-eliten är opinionsbildningen i MSM och nätverk kring dessa. Vi kan som exempel ta den nu pågående metoo-kampanjen. Vissa som saknar tillhörighet till detta nätverk hängs ut medan de som tillhör nätverket skyddas, såsom Expressens Erfors (där var det främlingshat, inte abnorm sex) eller Aftonbladets Virtanen.

  Den senare skyddas exempelvis av opinionsbildare som Bard och GW. Den förre lär ha ett nätverk där kändisar håller ihop och mobbar dem man inte gillar, förre moderatledaren lär ha ingått.

  Mina tankar går till Stig Larssons böcker som är fulla av beskrivningar av obskyra makt-nätverk på högerkanten. Kanske är det så att den typen av nätverk snarare finns på vänsterkanten?

  Med andra ord, att avslöja och spräcka dessa nätverk är en förutsättning för förändring.

  Liked by 6 people

  • Sten Lindgren den äldre skriver:

   Nu kan man lägga till att även Advokatsamfundet uttalat sitt stöd för Virtanen, nu väntar vi bara på liknande insatser från ärkebiskopen och kungen så är saken grejad, allt blir som förut

   Gilla

 11. Hovs---hällar skriver:

  Precis. Och det enda botemedel jag kan komma på är att de styrande slutar fantisera om att vi lever i en slags förskolemässig rosafärgad dröm där alla är snälla innerst inne — ungefär som i en sagobok — och accepterar att världen är en helt skoningslös plats mot den som inte klarar att hantera den.

  Resurserna är begränsade, och om du inte ser till att mycket noga bevaka och förkovra dem kommer de att tas ifrån dig.

  Makthavarna tror att världen faktiskt fungerar som i Hasse-å-Tages komiska filmer från runt 1968, typ ”Släpp fångarna loss, det är vår!”

  Vi måste ta dem ur den slappa och omogna villfarelsen.

  Liked by 2 people

  • Baom! skriver:

   Min kommentar kommer kanske inte med men problemet är att goda människor och liberaler prioriterar fred över rättvisa och frihet. Det är en infantilisering av politiken där ingen vill ta de hårda aktiva besluten utan istället låter hårda konsekvenser drabba oskyldiga genom passiv naiv rättvisa

   Gilla

   • Baom! skriver:

    Centralt är därför att det främsta beslutet och erkännandet som måste till är ett som av pk-ister, liberaler, vänster, och vänsterliberaler är omöjligt, ett beslut som prioriterar rättvisa över fred och därmed kräver ett erkännande att den politik som följts varit felaktig. Det kommer inte att ske, vi går ned med skutan, så länge man inte inser att massinvandringen är ett misstag, nu och alltid.

    Gilla

 12. Lennart Granqvist skriver:

  Först skall arkitekterna till vår undergång be om ursäkt,offentligt,för vad dom mot bättre vetande ställt till med.
  Sedan skall dom betala skadestånd i form av indragna pensioner.
  Så de så!!

  Liked by 3 people

 13. Walfrid skriver:

  En del av sönderfallet läste jag om nyss. Det var en man i Norrland som av tingsrätten blivit dömd till villkorligt och dagsböter för att han använt ordet n-hmhm-r om Ikea-mördaren Ukbagabir. I mitt barnasinne är ordet bara en beteckning, som kines eller islänning utan varje spår av värdering. Men åklagaren kanske är mer fördomsfull…?
  Åklagaren hade i dessa tider när inte ens våldtäkter utreds för alla mord valt att själv dra mannen inför skranket.
  Hur är detta möjligt? Mannen är inte heller den ende som dömts för att använda detta ord.
  Och var finns ordboken med de ord vars användning är straffbelagd?
  Det här är ju som att bli stoppad av polisen:

  -Ni svängde vänster där i korsningen!
  -Ja, är det förbjudet?
  -Nej, men vi tycker inte om det. Jag skriver en rapport till åklagaren.

  Vi är sannerligen på väg utför.

  Liked by 6 people

 14. uppstigersolen skriver:

  Se det positiva. Nu larmar alla byggföretag om att efterfrågan på nybyggda bostäder sjunker som en sten. Så bra säger jag, då kan ju kommunerna köpa upp dem och placera de stackars flyktingarna där. Byggföretagen kan fortsätta bygga, nu med bara svensk arbetskraft eftersom utstationeringsdirektivet givetvis kommer att efterlevas i Sverige. Dessutom, kommunerna har väl obegränsat med pengar eftersom de inte besväras av eventuella amorteringskrav. Om någon uppfattar detta som ironi så får det stå för henne/honom.

  Gilla

  • Jonas skriver:

   Jag har en bekant som i början av 90-talet köpte en lägenhet i ett område som skulle byggas. När lägenheterna var byggda så hade fastighetskrisen kommit och byggbolaget stod med en mängd osålda lägenheter som kommunen då köpte upp.
   Idag är det området med på polisens problemlista.
   Vem vill bo med svarte Petter?

   Liked by 1 person

 15. Martin skriver:

  Det jag är mest rädd för är följande självförstärkande nedåtgående spiral:

  De bidragsberoendes andel av befolkningen växer (p.g.a. obefintlig integration och subversiva migranter) -> mindre välfärd (fler delar på samma kaka), lägre pensioner, lägre bidrag -> mer vänsterröster -> undergräver ekonomin -> mindre välfärd -> mer vänsterröster -> undergräver ekonomin -> splittring av samhället, fler behöver plundra och ägna sig åt kriminalitet för att överleva -> inbördeskrig där majoriteten av befolkningen är i den behövande kategorin och åtminstone demokratiskt sett har militären på sin sida.

  Frågar mig igen, finns det något realistiskt alternativ annat än att emigrera?

  Liked by 1 person

 16. Harald Skulptör skriver:

  Jag instämmer till fullo, det är nästan som att se en tågkrasch i slowmotion…

  Fantastiskt jobbig känsla att veta att det nog faktiskt skulle kunna gå att undvika fullständig katastrofal härdsmälta, men inte ha en aning om hur man ska göra för att få folk att förstå??

  När(om) nån i framtiden tittar tillbaka på den här tiden, kommer frågan oundvikligen uppkomma; Varför gjorde ingen något?

  Som vad?

  Vad som helst!!

  Liked by 3 people

 17. bengtakewennberg2017 skriver:

  Javisst. Alla dessa förslag till löningar och välartikulerade propagandafraser döljer och blockerar förståndet. Den svenska forskaren i socialpsykologi Johan Asplund har ett råd till oss när detta händer. Ta några steg tillbaka och fundera över vilken problematik vi egentligen vill komma till rätta med och börja från början. Utgå från att det som då blir konstruktivt är det som kan uttryckas som AHA – är det SÅ det hänger samman.

  Liked by 1 person

 18. Flarran skriver:

  Bra lägesbeskrivning av Patrik. Ett långsamt uppvaknande från hybris och historielöshet. Jag tänker särskilt på skolkvinnan som inte förstod vad Patrik menade när han sa att skolan var bortom räddning. Alltför många – framförallt kvinnor – ligger tungt investerade i den socialdemokratiska samhällsmodellen som gjort historielöshet till en dygd. Vi ska vara moderna gubevars. Politiken ska göra oss fria är fältropet. Och kvinnorna, barnen, inflyktingarna och HBTQ-personerna är landets spjutspetsar mot framtiden.

  Det kan bara gå på ett sätt. Snett.

  Liked by 1 person

 19. oppti skriver:

  Två Svenska framgångar i EU.
  Ylva Johansson om arbetskraftskostnaden för utstationerade.
  Cecilia Vikström om EUs migrationspolitik.
  Visar med stor tydlighet hur Svensk hybris spridit sig.
  Framgången skall nämligen behandlas i ett parlament som inte ser dessa förslag som realistiska eller önskvärda. Tvärt om!

  Gilla

 20. Lassekniven skriver:

  Igår presenterades jag för en ny ekvation eller snarare en hypotes. Den lyder som följer:
  r(motstånd mot förändring i ett system bestående av människor)= f( n upphöjt till m)
  där n är populationen av skattebetalande arbetsmyror och m antal chefer på olika nivåer.
  Som exempel kan vi ta n som svenska folket i sin helhet och m som de styrande och i övrigt makthavande PK-isterna.
  Eftersom slutsatsen blir att då m är så många så blir r stort på grund av den apati som uppstår på grund av PK-isternas stora antal och förmåga till hjärntvätt av n.
  Eftersom vi fortfarande har frihet på nätet, exempelvis i form av DGS, Ledarsidorna, Petterssons blogg, Julia Caesars blogg, Fria tider, Nya tider, Samhällsnytt och Samtiden borde ögonen öppnas på folket och därmed minskar betydelsen av m och viljan till förändring ökar. Förhoppningsvis till september 2018.
  Vi har ju sett vad som händer i östra Europa, Österrike och nu Tjeckien där sossarna har minskat med två tredjedelar och kommunisterna med hälften.
  När våra skatter höjs, pensionsåldern smyghöjs, välfärden minskar, pensionerna minskar allt med PK-isternas goda vilja, då vill vi som utgör n inte vara med längre och då kommer vi att rösta bort de politiker som inte gör bättring och sköter landets drätsel på det sättet som vi vill.
  Bäva månde PK-isterna.

  Gilla

 21. phnordin skriver:

  Utmärkt skrivet! Att klart och tydligt tala om de problem som Sverige står inför har DGS systematiskt gjort. De i fåtöljerna bekvämt bakåtlutade makthavarna börjar nu känna draget från blåslamporna och borde reagera främst genom att öppna debattklimatet i Sverige.

  Gilla

 22. Lotta Trouble skriver:

  Nja, sammanbrott av vad? Välfärdsstaten, ja, men det innebär inte slutet på vare sig samhället eller livet.
  Jag tror att människor är beredda att ge ca 5, möjligtvis 10%, av sina inkomster i välgörenhet. Resten av skatten vill man ha tillbaka själv. Detta innebär att ju större ”välgörenhetsbehov” det finns, desto mindre får var och en av dessa. En skola som inte fungerar för medelklassen MÅSTE ersättas med privata skolor. Och då får man sänka skatten. Själv tror jag att Sverige har nu ungefär den sammansättning på befolkningen som rådde på 50-talet. Ja, då får vi ha 50-talets skatter och välfärd. Dvs gratis grundskola, barnbidrag, folkpension, liten smula socialhjälp – och totala skatter om ca 15%.
  En gymnasieplats kostar 108,000 kr/år. Dvs ca 10,000 kr/mån. Det vore inte en orimlig kostnad för ett arbetarhushåll som i dag tjänar 50,000 tillsammans, (totala lönekostnader ca 70,000. Med 15% skatt => 59,000 kr rent i månaden. (Då måste detta par dock även spara till pension o betala sjukförsäkringar). Men jävlar vad folk skulle kräva kvalitativ utbildning om de var tvungna att pröjsa 10 papp/månad. Den som stör i en sådan klass skulle bli lynchad. (Och därmed skulle även kostnaden bli mindre än 10 papp/månad.)
  Att universitet ska ta terminsavgifter är givet. Vad är det för rättvisa att snabbköpskassörskor ska betala medelklassens barn för att de vill glassa på uni ett par år och läsa genusvetenskap o film?
  (Gratis grundskola är en del av de mänskliga rättigheterna).
  Detta system skulle vara extremt svårt att klara om man har 3 fruar och 16 barn dock. Men folk måste vara ansvariga för sina egna liv och de val som görs.

  Liked by 1 person

  • Jan Molin skriver:

   @Lotta: vad menar du med ”att Sverige har nu ungefär den sammansättning på befolkningen som rådde på 50-talet.” ???
   Vi är fortfarande mellan 7.5 och 8 miljoner etniska svenskar. I Sverige har vi ju lytt våra politiker att ej föröka oss i befolkningen, för att ej tära på jordens resurser. Vi föder därför omkring 2 barn per par. Men sedan fick Palme och sossarna hybris tillsammans med Folkpartiet (L), Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna och över våra huvuden införde att Sverige skulle omköras i grunden och bli mångkulturellt!! Alla partier idag är ansvariga för den katastrof de åsamkat Sverige. Och måste i sinom tid ställas till ansvar, somliga för landsförräderi och de andra många för landsvikeri.
   Dessas politiker har tillåtit 2 miljoner utlänningar att bosätta sig i landet och många, minst 1 miljon, kommer aldrig att försörja sig själva under sin livstid i Sverige. Inga pensionsinbetalningar heller. Någonstans har jag läst om denna sk pensionsbomb men jag minns inte var.
   Vi kan inte heller skattestrecket, eftersom staten drar skatten innan utbetalning både till pensionärer och anställda. Vi sitter i en rävsax.

   Gilla

   • Jan Molin skriver:

    @patrik: kan du ändra ”omköras” mot omgöras och skattestrecket till skattestrejk.
    Det blir ofta sådana här konstigheter då ”intelligensen” ändrar vad jag skriver. Skriv orden själv för att se!

    Gilla

 23. Aha skriver:

  Systemkollapsen låter vänta på sig, största faran för det torde det pågående folkutbytet utgöra. Förhoppningsvis blir då den nya majoriteten av människorna så pass assimilerade att hjulen rullar på. Blir vi ett mellanösternland ökar risken för en kollaps.

  Det som irriterar mig å det väldigaste är att vi kunnat ha haft det så mycket bättre, som Schweiz ungefär. Nu sitter tiotusentals om inte hundratusentals åldringar ensamma och vantrivs i sina bostäder, vårdens köer innebär lidande och t.o.m. död. Pensionerna är urusla för hundratusentals. Skolornas resultat sjunker. Decennier av mobbningssnack har inte motverkat den utbredda mobbningen i skolor. Vardagsbrott är just vardagsaktiga, de görs utan hot om uppklarning. Vägar underhålls inte och är heller inte dimensionerade för dagens trafik. Segregationen har ökat med snart en miljon i utanförskap.
  Flera av de svenska industriella flaggskeppen är nedlagda eller sålda till utlänningar.

  Sverige har gått från 4:e plats (1970) till 10:e plats i välståndsligan för 35 rikingländer (OECD-länderna) manifesterat med en medioker utveckling av BNP per capita.

  Ledarna och etablissemanget har gjort ett uruselt jobb, lika tafatt och grått som ledarna i Coop stormarknader som en gång var marknadsledande men som nu kämpar med resultatproblem och minskande marknadsandelar.

  Liked by 1 person

 24. Carl-Eric Bohlin skriver:

  Mycket bra skrivet. Det är bara att lyssna på en debatt i Riksdagen, så blir man smärtsamt medveten om att oviktiga frågor prioriteras. Det är en mänsklig svaghet att inte ta i problem, när det
  finns något annat att syssla med. Man minns ju själv från arbetslivet, att när man hade något jobbigt att ta i man kunde kasta sig över något oviktigt, som att fylla i reseräkningen, för att känna sig duktig. Till slut fick man ju ändå ta i det jobbiga.

  Våra politiker agerar som att något mirakel skall rädda Sverige eller att andra skall reda ut situationen. Den fråga jag ställer mig är varför någon vill sitta i regeringen de kommande åren. Med en dålig ekonomi och stora trygghetsproblem blir inte regerandet lätt.

  Gilla

 25. Hortensia skriver:

  Tack, Patrik. Rimliga mått och steg mot en lösning av Sveriges sjuklöverskapade samhällskaos borde inledas med en minutiöst utförd spjälkning av det kladdigt brunsmetande och makalöst tätt sammansvetsade ”etablissemanget”, så att kunniga och hedervärda demokrater kan tas tillvara…

  … medan verklighetsfrånvända, professionella politikerbroilers och politiskt blodrött och gräsgrönt nedsolkade, kroniskt makthungriga asgamar, med partikamratligt korrupta och evigt lönsamma karriärer inom media, myndigheter och akademiska institutioner, kan rensas ut – och rullas i tjära och fjädrar.

  https://www.di.se/nyheter/statsraden-far-loneforhojning/

  Gilla

 26. Lars skriver:

  Sverige ekonomiska. intellektuella och moraliska förfall! Börjar vi från slutet tycks det moraliska förfallet bestå i att man inte längre förstår hur moral begränsas till det egna samhället och olika system, som det välfärds (industriella), militära, religiösa osv bland alla olika system som finns utan man tror världen styrs av moral på individplanet, inte av geostrategisk intressepolitik, inte i värderingar i kollektiv, företag och myndigheter, media. Det består också i att man inte längre förmår väga olika intressen mot varandra, inte förmår förankra i en real ekonomisk verklighet, man klara inte att ‘ställa grupp mot grupp’. Allt åt alla. Politik driver man moralistiskt dvs PK är nödvändigt för att styra människors moral, som man tror skapar samhället.

  Intellektuellt förfall ser vi i media, i politik, i skola och även i den moraliska dimensionen, man förstår inte hur värderingar, regler och beteende formas i system och utifrån människans varande som social varelse.

  Ekonomiskt har vi fallit efter de länder som låg på vår nivå på 70-talet, Schweiz, Tyskland, USA.
  Vi har av moraliska skäl släppt loss invandring och nu ska vi betala med högre pensionsålder – hur många i åldern 69 är eftertraktade? Offentlig sektor är inte effektiv, styrmedlen otillräckliga.

  Moralism tycks känneteckna svensk verklighet. Pekpinnar kring hur vi ska ta hand om miljön, invandrare, hälsan, företagsamhet, individuell utveckling. Moderater och centerpartister tror på individuella drivkrafter, en moral i sig, som utgår från att ‘det ska löna sig att arbeta’, man har rätt till resultatet av sina insatser, inga bidrag etc dvs ingen djupare ekonomisk analys bakom och ingen insikt om hur moral formas i system och hur system driver fram ny verksamhet, oftast inte individer generellt.

  Gilla

 27. MartinA skriver:

  Anledningen till att högre position ger högre social status är att du har mer ansvar för det som händer. Men nu när etablissemanget i sverige så fullständigt har misslyckats, ja i den mån inte den här katastrofen har varit deras vett och vilje, lägger jag märke till hur de så gärna vill vara ”vi” med oss andra. Patriks användande av ”vi” i texten ovan söker dels inkludera regeringen och dels inkludera vanliga oskyldiga svenskar. Jag tycker väldigt illa om det språkbruket.

  Vidare noterar jag mer av denna irriterande sammanblandning av stat och nation.

  Gilla

 28. Ipse Cogita! skriver:

  Var i Polen härförleden. Det som jag trodde var ett grått gammalt land med öststatsprägel är nu något helt annat. Modernt, serviceminded, rent och inte minst ett land med full fart framåt. Trots tvister med EU (som de gillar). På båten hem tänkte jag som så:

  Trots Polens alla vedernödor (nazism, kommunism) från 1939 fram till idag så går det nu med en rasande fart. Det byggs, det reformeras, det vädras ut gammalt och unket. Det är mycket som skall rättas till. Men det går framåt.
  Sverige under samma tid. En resa på räkmackan hela vägen.
  Vi borde vara 40 år före Polen. Just nu sackar vi efter.

  Gilla

 29. Christer Hanefalk skriver:

  Tack Patrik!
  Lag läser det allra mesta som du skriver, men detta var nog det allra bästa hittills. Min fru, som är mellanstadielärare (..och du känner henne sedan tidigare…) brukar säga så här: ”Det är ingen som är rädd längre!”. Med det menar hon att alla – unga som gamla – tar framgång och uppnått välstånd som givna och garanterade för all framtid. Det är en av anledningarna till att så många unga drömmer om att bli dokusåpastjärnor snarare än läkare, ingenjörer och företagare. Och ett av skälen till att när man ska lära sig något så handlar det mer om att det ska fort än att man faktiskt lär sig något.

  Gilla

 30. benjaminngquist skriver:

  Personligen är jag – som bibliotekarie, humanist, intellektuell och framförallt antifascist
  – född och uppvuxen på en bondgård i Astrid Lindgrens värld på 1950-60 talet – mycket
  pessimistisk över den totala mentala korruption som råder inom den politiska makteliten och media i Sverige…
  Personligen tror jag – p.g.a. massinvandringen av människor som till stora delar inte
  delar de normer och värden som finns i Sverige – att det hela slutar i inbördeskrig…
  Om du vill fred rusta dig för krig?

  Liked by 1 person

  • Bengt skriver:

   benjaminngquist 25 oktober, 2017 at 12:19

   ”Si vis pacem, para bellum” heter det visst på latin. Ett tänkvärt ordspråk, oavsett på svenska eller latin. Frågetecknet du lagt till är jag nog benägen att byta ut med ”!”

   Gilla

 31. Bo Svensson skriver:

  Försöker igen:

  För att vara öppen för problemlösningar som ligger långt utanför inkörda spår och känns extrema, måste man inse att inget är extremare än den kurs vi kör på nu, dömt efter vartåt den pekar.

  För kursändring:

  Slå fast att nationellt fattade beslut och domar, tills EU backat från sin folkblandningsagenda, trumfar EU-dito.

  Precisera att beslutet om Sverige som ett mångkulturellt land avsåg sedan gammalt väletablerade kulturer i landet och inget annat. – I den mån det var ett demokratiskt fattat beslut.

  Utvisning skall bestå i förpassning till bevakad enklav intill flygplats varifrån man är fri att ta sig tillbaka till hemtrakterna.

  Skattemedel som stöd till barnfamiljer skall utbetalas etappvis i takt med att barn och ungdomar kan dokumentera införskaffat kunnande av värde för att platsa i ett avancerat samhälle och när man har vad som fastställts som minimum av sådant, är man myndig och röstberättigad. – För pengarna skaffar man sin undervisning som man vill och skolor på alla nivåer släpps ut i marknadsekonomin.

  Vi tar makten att som individuella skattebetalare fördela våra pengar över de av de folkvalda godkända adressaterna vilket öppnar för att släppa ut också resten av de skattefinansierade tjänsterna i den friska ekonomin, när det är vår bedömning av utbudets kvalité och angelägenhetsgrad som styr resursflödet.

  Krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet utanför bevakade kvarter och skattefinansierad hjälp med brottsförsäkringskostnaden åt dem vi känner samhörighet med.

  Och självklart inga extra fördelar med att inte höra hemma här. Det en bidragstagare bjuds på utan motprestation, skall som allra minst fungera som grundavdrag för den verksamme.

  Gilla

 32. Björn skriver:

  Och mitt i allt detta kaos, har vi en f.d Statsminister(F.R.) som anser att en ICKE nedbrunnen julgran, är bevis nog på att allt går som smort här i Sverige!

  Gilla

 33. olle holmqvist skriver:

  ”kriser tvingar människan att tänka klarare.” och för kris krävs krisgenerator , helst en konkret fiende. En av de högsta PK-minareterna har nu som första nyhet egen kartläggning av högerextremism. Skälet är nog inte att desenare utgör något stort hot mot flanerande
  barmfamiljer på Drottninggatan. Vad som skapas är klassisk ”behovsfiende”. Såvitt jag vet befinner sig Marocko och Israel i krig, det var så för några år sedan i alla fall. Inget riktigt krig
  förstås Men väldigt användbart för resp. lands inrikes säkerhetspolitik och förklarande deras förhörsmetoder..

  Nu skapar just den här PK-minareten en ”behovsfiende” som legitimerar deras egen samhällsnyttiga verksamhet.
  http://static-cdn.sr.se/sida/images/1602/2493889_1200_675.jpg?preset=article-slider
  Symbios: ”sådan samlevnad som är väsentlig för båda parter. ” (NE)

  Gilla

 34. Björn K skriver:

  Tack Patrik, en mycket bra sammanfattning av vilsenheten storhetsvansinnet och förvirringen i vårt land. Tanken att Sverige skulle vara en moralisk och humanitär ledstjärna för hela världen är så tokig att man blir stum.

  Gilla

 35. uppstigersolen skriver:

  Alla stora civilisationer har gått under förr eller senare. Ibland hör jag någon förklaring till varför de gick under. Kanske är den sann, kanske inte. Men nu har åtminstone yngre människor i realtid möjligheten att vara med om en civilisation som går under. Det måste kännas spännande att få vara med om detta för att spinna vidare på Ylva Johanssons ord angående inflödet av ”flyktingar”.

  Liked by 1 person

 36. Samhällsvetare skriver:

  EN KLART TÄNKVÄRD ARTIKEL.

  Texten får mig att skriva följande:

  Om vi är något optimistiska kan vi konstatera

  – att arbetslösheten går tillbaka i Sverige

  – att ekonomiska tillväxten är stark, även räknat per capita.

  – att statens budget ger överskott.

  Så länge det ser ut på detta vi, kan vi känna ett visst lugn. Trots allt.

  Men visst, vissa rubriker i tidningarna talar ett annat språk. Rubriker som anger ett antal områden där det finns klara utmaningar för svenska samhället att lösa.
  Här bör regeringen inleda starka insatser för kommande år.

  Men hur ser det ut i andra länder ?

  Många länder i Europa har svagare ekonomisk tillväxt än Sverige. Många har högre arbetslöshet.

  Gilla

  • Lars skriver:

   Tillväxten per capita är inte stark, ca 0.5 % per år de senaste tio åren och med samma prognosticerat för 2019 och 2020. En hel del av tillväxten drivs av invandringen dvs mer bostäder, skolor, sjukvård, men det ger inte fler invandrare i arbete.

   Gilla

  • Baom! skriver:

   Din signatur visar det jag misstänkt, samhällsvetare är just inte det. Att bygga bostäder och tillhandahålla service,för människor som aldrig kommer att betala tillbaka är som att kissa i byxorna. Vidskolrapporr lika gärna kunna lägga alla pengarna på ett maglevtåg mellan Stockholm och Helsingfors, det hade generat enorm tillväxt till en början. Men sedan?

   Gilla

 37. Sven Larsson skriver:

  Läste xx antal böcker inom försäljning och läste sådant som jag tror kunde ge mig en bredare syn. Där dök en bok upp om företags uppgång och fall. Den tyvärr kommer jag inte ihåg namnet på boken, kan man lära sig mycket utav. Det är just i vissa faser, allt från Nokias litenhet till storhet, sker en mängd med faser, där man kan faktiskt stoppa fallet, i alla fall om man förstår sin egen, verkan i fasen, från det att företaget växer till att det blir stort till att det förintas.

  Gilla

 38. O.T. skriver:

  Den hybris och den självgodhet som präglat den svenska journalistkåren börjar nu slå tillbaka mot dem själva. Folk har insett att en majoritet av de svenska journalisterna sympatiserar med Vänstern eller Miljöpartiet och därför ger en subjektiv bild av verkligheten. Vissa tidningsägare har insett detta dilemma och börjat rensa ut på redaktionerna och anställt liberala eller konservativa journalister istället. Den marxist-leninistiska eran i Sverige har nått vägs ände, det är dags att pensionera 1968 års vänster. En journalistkår som applåderar EU:s förhandscensur av så kallad ”Hate speech” på Facebook, Twitter och YouTube är farlig både för sig själva och för sina läsare. Vem har tolkningsföreträde för vad som är hat och hot, jo samma journalistkår som applåderar censur.
  http://mobil.elake-karsten.bloggplatsen.se/

  Gilla

 39. Hedvig skriver:

  Patrik skriver:
  ”Men Sverige har ännu inte fattat att historien pågår. Vi lever kvar i vårt högmod. Vi vägrar begripa att nederlaget och sönderfallet är faktiska möjligheter.”

  Hur agerar då alla vi svenska medborgare som inför riksdagsvalet 2018 väljer bort såväl de impotenta politiskt korrekta ”sjuklöverpartierna” som den nya breda framväxande nazistiska rörelsen ´Alternativhögern´ (länk se nedan)?

  https://ledarsidorna.se/notis/notis-alternativhogerns-tillvaxt/

  Som jag ser det finns två rimliga alternativ att välja mellan:
  Antingen lobbar vi för SD, för att det ska växa sig större och bli mer inflytelserikt. Och lägger vår röst på samma parti.
  Eller också chansar vi på det nya borgerliga uppstickarpartiet Medborgerlig Samling (MED), där vi riskerar att slänga bort vår röst.

  Finns det fler realistiska och kraftfulla sätt att stoppa/bromsa förfallet och upplösningen av demokratin Sverige? – Någon?

  Gilla

  • Bengt skriver:

   Hedvig 25 oktober, 2017 at 16:08

   Att chansa på MED och riskera att kasta bort sin röst verkar ju inte särskilt tilltalande. Som jag har framfört tidigare här som kommentar på DGS borde SD och MED valsamverka. Man går fram med gemensam lista, exempelvis med beteckningen ”Samverkande partierna SD och MED”. Med lite god vilja från båda partierna borde det gå att komma överens om andel kandidater för resp. parti och deras placering på listan. Så har ju väljarna också möjlighet att kryssa. Vore inte det demokratisk? Vad tycks?

   Själv skulle jag då gärna lägga en sådan valsedel i kuvertet!

   Gilla

 40. Jonas Nilsson skriver:

  Fram till 80-talet hade vi en rak utvecklingsoptimism/tro med en sådan kraft att alternativa modeller framstod som hot.
  Vågmodellen har en helt annan kvalité o trovärdighet. Även om vi nu tänker att vi står på botten i en vågdal så ska man nog inte ta innevarande rörelseriktning för självklar.
  En sak är säker, den nuvarande generationen kommer inte, samfällt, att få det bättre likt ett par stycken föregående. Beror det mest på en illa hanterad invandring eller en illa hanterad skola? Jag tror att det senare väger tyngre.
  Många invandrare kommer att göra, och gör, den resa våra föräldrar gjorde. Många svennar kommer att göra den motsatta, de som inte fick klart för sig att om man inte kan eller vill lära sig skriva och räkna så går det inte.
  Denna uppenbara ojämlikhet är kanske det största problemet. Det har ingen fått eller få får redskap att hantera. Ett sätt är att de som inte fick med sig något främmande språk i skolan själva ser till att haffa någon av de lärare, nu pensionerade, som ännu kan undervisa.

  Gilla

 41. Mikael Steinwall skriver:

  På tal om skolan: i går sa Jan Björklund i Aktuellt att de klena resultaten i Pisa rapporterna hade sin förklaring i den stora invandringen. Många som kommer hit har kort skolgång och är i vissa fall analfabeter.
  Och vad är lösningen på det problemet, enligt Liberalerna och övriga partier som tycker att det är ”normalt” nu, med 30 000 asylsökande per år?
  Det vet nog ingen. I Malmö behöver kommunen anställa 400 lärare de kommande åren. Se det som en utmaning.

  Gilla

 42. Petter skriver:

  Över 2600 vuxna och barn saknar ett eget tak över huvudet i Malmö,

  Malmö stad köper hotellnätter och vandrarhemsditon för 471 000 skattekronor varje dag, varje månad och året runt. Varje dag.

  Vilket innebär att Malmö har köpt hotellrum och vandrarhemssängar för hisnande 128 miljoner skattekronor under 2017.

  Malmö stad köpte bostadsrätter, men missade i juridiken så att de som flyttar in får besittningsrätt i all tid och evighet. Det spelar ingen roll om den som har fått flytta in i en av Malmös inköpta ”nöd”-bostadsrätter får ett arbete, och möjlighet att skaffa sig en egen bostad. De kan bo kvar i de där lägenheterna som skall vara en del av Malmös akuta lösningar för andra. Detta gäller 277 av de 401 bostadsrätter som Malmö äger. ..

  Malmö stad byggde modulhus, närmare bestämt 102 lägenheter. Lägenheterna skulle vara en del av Malmös kamp mot den ökande hemlösheten. De 102 lägenheterna i modulhusen kostade Malmö stads kommunala bostadsbolag 34 miljoner kronor. Men ingen kan bo i lägenheterna. De är fuktskadade, vissa mer och andra mindre – men alla är obeboliga. Det kommer kosta massor med pengar, miljontals kronor, för att få de 102 lägenheterna i beboeligt skick.

  Den politiska inkompetensen har inga gränser….
  http://iotakt.se/en-skadad-stad/

  Gilla

 43. Sixten Johansson skriver:

  Jag tror att Sverige går mot ett sönderfall och att kunskaps- och välfärdsinstitutionerna inte går att rädda. Jag funderar på vad man ändå kan och bör göra efter förmåga, inte minst för sin egen sinnesfrids skull.

  Först måste var och en tänka realistiskt på sin familj och sig själv, boendet, hälsan och livssituationen. Begränsa alltför negativt intag och avspänn ibland hjärtpartiet med en serie socialdarwinistiska axelryckningar.

  Jag lär väl rösta på SD, men berätta om MED, om konservatismen, om alt right-spektret, om vettiga alternativa media och projekt. Vi kan stötta, tipsa och ofta tacka bloggare, andra och varandra.

  Vi kan alltså fortsätta som hittills, men mer långsiktigt och medvetet. Vi kan bidra till att höja alternativmedias kvalitet och genomslag. Samtidigt bör vi syna oss själva och dagens livsstil för att se hur svagheterna uppkom. Vi kan skapa en medveten intelligentia med självbildning och folkbildning som drivande ideal. Vi kan själva försöka leva efter en mer samhällsbevarande moral, i kontrast till PK-moralismen, som bara är tomma ord.

  Den europeiska kulturdimension som uttrycks i Paris-manifestet (se morklaggning.wordpress.com, Dick Erixons text på samtiden.se och Fredrik Östmans blogg) kan bli en bra plattform, som gör att vi stundtals kan höja blicken över den politomediala snatterdammen och uppleva och berätta för andra om detta avgörande, kusliga och spännande skede, som fördjupar vår medvetenhet om historien, nuet och allt som packas in i framtidsbussen.

  Gilla

  • Lars skriver:

   Har läst Paris manifestet nu och konstaterar att det är en historieförfalskning när man talar om Europas enhet och överideologi i kristendomen, men det är dock ett faktum att kristendomen spelat stor roll, men nationalstaterna har samtidigt vuxit fram efter 1600-talets religionskrig där staterna i norra Europa överordnades kyrkan och det i sin tur var väsentligt för industrialiseringen och efterhand som den materiella tillväxten skjutit fart så har parallellt sekulariseringen trätt in, så även i katolska länder som Frankrike och norra Italien. Korrelationen är stark, orsakssambanden mer osäkra.

   Nationalstaten är i stort sett en produkt av 1700-tal och framåt. Italien och Tyskland enades under 1800-tal. Innan dess fanns konstellationer som Rom, Karolingernas välde, det habsburgska väldet, det polsk-ukrainska väldet sträckte sig in i Litauen, Ryssland expanderade från 1700-talet, det osmanska väldet hotade Wien i slutet av 1600-talet. Svenskarna å sin sida var en östersjöstat med besittningar fram till 1718, Danmark-Norge en enhet, Sverige-Finland en enhet under tusen år. Napoleon krigen förändrade Europa och efterföljdes av Wienkongressen och säkerhet under resten av 1800-talet fram till fransk-preussiska krigen 1871. Preussen enade Tyskland.

   https://geopoliticalfutures.com/europes-border-problem/

   Vilka är det som tagit fram detta manifest? Jag känner inte till dem.

   Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Lars, på nätet finns en hel del kritik av beskrivningarna i manifestet (se t ex nydahlsoccident.blogspot.com 17 okt: ”Är vi européer enade i värderingar och kulturer? Tankar kring Parismanifestet”.

    Det hela är förstås en kompromiss, ett försök att lägga en gemensam plattform för de högerspöken som du nog framöver får möta allt oftare. Jag är ännu för okunnig för att kunna placera manifestet idémässigt, men gissar att det baseras på tankar och skrifter från Roger Scruton (som även har föreläst i Sverige), de franska identitärerna och några östeuropeiska statsmän och författare. Tyngdpunkten i Europa håller på att förskjutas österut (se t ex Erik van der Heegs artikel ”Efter valen i Österrike och Tjeckien – ett annat Europa?” på ledarsidorna.se). En intressant karta tecknas också av Robert Toth på avancemang.com 26 okt: ”Europas osynliga gränser”.

    Jag gissar att Tyskland, Frankrike, Belgien, Nederländerna och Storbritannien inom fem år kommer att vara så sargade, överbelastade och diskrediterade av multikulturens effekter att Östeuropa blir Europas tyngdpunkt, inte bara kulturellt, utan även ekonomiskt. En svår geopolitisk balansgång förvisso, där även de historiska erfarenheterna väger tungt.

    Gilla

  • Baom! skriver:

   Det MED saknar är mod och morske män, ett gäng bleka mesar kommer inte att vinna val. Det krävs en personlighet, likt det vi ser i Österrike eller Tjeckien. Jag tror istället att framtiden i Sverige tillhör en ung högerrörelse som riskerar att glida över i nazism, som får axla ansvaret att bekriga pk-ism, liberalism och vänstern.

   Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Alternativhögerrörelsen växer hela tiden även i Sverige, trots spärrelden från den politiska makteliten och de mediala medlöparnas okunniga och osakliga skriverier. Själv har jag haft intellektuellt utbyte av att läsa på motpol punkt nu, där man möter många skarpa hjärnor, och jag försäkrar att de svaga nationalromantiska strömningarna där inte är ett dugg farliga ens för politiska oskulder.

    Det här med ledarskap, balansgång och framväxten av en politiskt aktiv organisation måste kämpa i en mycket brant uppförsbacke i Sverige av många olika orsaker. Men jag har svårt att tro att någonting i det politiska livet kan bära fram något farligt av nationalsocialistisk karaktär – även om makteliten nu verkligen anstränger sig för att alstra det! Däremot kan ett reellt kaos och krigsliknande läge förstås leda till vad som helst, men det kan då stanna på lokala eller regionala nivåer, efter att centralmakten har gått förlorad. Några steg bakåt i historien alltså…

    Gilla

 44. Björn skriver:

  Har precis sett Uppdrag Granskning på SVT, och jag kan inte göra annat än förbanna de två landsförrädarna Reinfeldt(Här finns öppna hjärtan)och Löfven(Vi bygger inga murar) och deras regeringar, som lockat hit alla dessa hundratusentals människor som nu befinner sig innanför gränserna! Hitlockade med falska löften om att här får ALLA som kommer stanna, och med erbjudande om all inclusive service livet ut! Allt UTAN att ta minsta hänsyn till den redan befintliga befolkningen! UTAN all denna falska ”reklam”, som bl.a fått 40-50.000!! afghanska ungdomar att ta sig hit och ”spela” barn för att få PUT och senare ”familjeåterförening”, hade vi haft ett betydligt bättre samhällsklimat, UTAN de, ofta traumatiska utvisningar (med tillhörande protestaktioner) av överåriga ”barn”, som nu sker till helt vansinnigt höga kostnader!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.