#metoo-festivalen

Patrik Engellau

Hela företeelsen påminner mig om arbetarrörelsens kampsång Internationalen fast presenterad med mer hat och mindre glad musik. Jag har bara ändrat några ord i omkvädet och en strof:

Upp till kamp emot kvalen.  Siste striden det är,
ty #metoo-festivalen åt alla lycka bär.

I höjden räddarn vi ej hälsa, ,  SvT och DN stå oss bi, med deras hjälp ska vi oss frälsa,  och samfälld skall vår räddning bli. För att kräva ut vår heder, systrar,  och för att slita gubbslems band,  vi smida medan nätet lystrar,  med fingret på vår iPhone och med knuten hand.

Bakom betalvägg säger Peter Woldarski den 22 oktober att #metoo kan ”vara det bästa som hänt för jämställdheten på länge”.

Må dä. Själv är jag som vanligt mer skeptisk. Jag har så svårt att ge mig hän åt känslorna. Jag vill böka och rota för att förstå. Mitt första bök resulterade i en text häromdagen som jag fick en del kanske välförtjänt skäll för. Jag hade forskat lite – med betoning på lite – för att ta reda på vad amazonhären egentligen hänger upp sig på. Vad har hänt?

Krisens epicentrum är en Hollywoodmogul som heter Weinstein och har ovanan att försöka sätta på unga damer som ska medverka i hans filmer. New York Times har ett antal inträngande reportage. Av rapporteringen framgår att Weinstein brukat jaga damerna i olika hotellrum men det framgår också, tror jag, att han aldrig lyckats fälla något byte samt, underligast av allt, att han inte tycks ha bestraffat sina ståndaktiga offer med indragna filmroller.

Ursäkta, men det där har jag svårt att tro på. Såklart att de i New York Times namngivna Hollywoodstjärnorna förnekar att de skulle ha köpt sin stjärnstatus med sex. Fattas bara. Men den historia som berättas är att Weinstein hela tiden skulle ha misslyckats i sitt skamliga uppsåt och ändå, gång efter gång, skickat fram de tilltänkta men helt intakta villebråden till kamerorna.

Tvärtom tror jag mycket väl att sådan sexhandel i den högre skolan pågår i dag som det alltid har gjort. Detta må vara angeläget att diskutera. Men det är inte det som diskuteras vad jag har upptäckt. I min artikel beskrev jag redogörelser från ett antal kvinnor som känt sig antastade och kränkta för vad en normal människa – tendentiös formulering, det erkänns; jag kunde lika gärna skriva ”jag” – tycker är småsaker, typ att en ung professionell kvinna blir hållen för cateringpersonal när hon går in i styrelserummet.

Jag förnekar inte att otäcka sexbrott inklusive gängvåldtäkter och annat fruktansvärt verkligen existerar och förtjänar all uppmärksamhet och allt vårt motstånd, men vad jag har sett är detta inte vad #metoo-festivalen handlar om. Den verkar snarare handla om de betydligt mildare kränkningar som en ung, framgångsrik kvinnlig överklass av filmstjärnor, mediapersoner och företagsledare råkar ut för. Fast jag kan ju fel. De gängvåldtagna kanske har mer framträdande positioner i festivalen än jag fattat. Underligt bara att de aldrig uppträder i de media jag konsumerar. Och i vilket fall som helst tycker jag att det är ett oskick att jämställa våldtäkter med fördomar.

Men hade det bara varit detta så hade jag inte tagit till pennan. Det som bekymrar mig är att vi står inför en helt asymmetrisk konflikt. Vad det betyder förklaras så här av Göteborgs universitet:

En symmetrisk konflikt är en sådan där konfliktparterna är jämbördiga… Parterna kan blockera varandra och står därför inför alternativen att förhandla med varandra, försöka vinna ett övertag, eller leva med en olöst konflikt. I en assymetrisk [sic!] konflikt har den ena parten ett övertag över den andra, som t.ex. i en konflikt mellan en anställd och dennes chef. Den som har mer makt är ofta ovillig att behandla motparten som en jämbördig förhandlingspart…

I #metoo-frågan är karlen, vad jag förstår, helt maktlös. Vilken manlig makthavare eller mediaprofil som helst som väckt en kvinnas misshag är helt utlämnad om hon bestämmer sig för att hämnas. Sexuella trakasserier eller inte sexuella trakasserier så leder blotta anklagelsen till att han hamnar inför en lynchmobb. Han kan inte värja sig. Han är dömd från början.

Peter Wolodarski skriver att etablerade media ibland gör ”ogenomtänkta publiceringar” vilket han ogillar. ”Den dagen seriösa redaktioner gör sig själva till megafoner, som bara återberättar vad de fångat upp på internet är vi riktigt illa ute.”

Det låter lovvärt. Media ska inte återge skvaller. Men sedan verkar han propagera för att media framöver ska driva ett nytt, seriöst korståg i #metoo-festivalens anda. Weinstein-artiklarna i New York Times var solida och skickligt genomförda gräv, menar han. Så bör media fortsätta när #metoo så småningom avsomnar:

Och tro inte att problemet med sexuella kränkningar försvinner bara för att Metoo-kampanjen snart klingar av. Vi kan alla, i vår egen vardag, bidra till att normaliseringen oacceptabla förhindras.

Själv har jag, enligt egen uppfattning, alltid och på alla områden varit emot att det oacceptabla normaliseras. Jag är kanske paranoid, men jag räds en framtid där ett asymmetriskt krig mot män, framför allt bemärkta män, normaliseras av media. Asymmetriska krig är förstås inte oacceptabla för den som har övertaget. Men för den som strävar efter balans och förnuft känns det fel att rigga ett krig mellan könen till någons fördel, i det här fallet till kvinnornas.

49 reaktioner på ”#metoo-festivalen

 1. Hortensia skriver:

  Som vanligt skriver du synnerligen klokt och balanserat, Patrik, men jag vågar, med hänvisning till min kvinnliga intuition, förutspå, att den riggade blixtattacken från #metoo på hela den västerländskt hyperciviliserat väluppfostrade och relativt harmlösa manligheten…

  … kommer att sluta med förskräckelse – till alla vanliga, hederliga, friborna, svenska kvinnors nackdel.

  Det ÄR normala, vänliga, behärskade, hederliga och moraliskt kompetenta, svenska mäns naturliga hänsynstagande till värnlösa kvinnors integritet och den självklara omsorgen om barn och djur som har möjliggjort det tidigare så ofattbart trygga, svenska samhället…

  … och för det förtjänar alla dessa män ett stort TACK!… inte att misstänkliggöras, hånas och bespottas.

  Gillad av 4 personer

 2. Björn G skriver:

  I Sverige har vi just nu en asymetrisk konflikt.
  Å ena sidan (Systemmakten) dvs. 7-klöver, journalister och korrupta myndighetspersoner.
  Å andra sidan har vi de människor ur folket (visselblåsarna), som ser den skada som dessa makthavare åstadkommer.
  Systemmakten tar till alla medel för att tysta visselblåsarna.
  Ett exempel är #Metoo-kampanjen!

  (Du får 5 stjärnor Patrik för detta intressanta inlägg, du är ju själv en visselblåsare)

  Gillad av 5 personer

 3. Helena skriver:

  Vem har inte upprörts över hur en lynchmobb hängt upp människor i en lyktstolpe i amerikanska södern på grund av hudfärg. Sett bilderna och tänkt – vilken tur att samhället kommit längre. Att mänsklig primitivitet äntligen fått ge vika.

  Vi har alla även upplevt hur mobbing fungerade under skoltiden. Att det räcker med någon liten detalj för att sticka ut och förvandlas till offer. Och hur mobbarnas makt växte på någon stackars sates bekostnad.

  Som psykologiskt fenomen tillhör knappast offentliga lynchmobbar en särskilt bra metod för mer godartad samhällsförändring.

  Parallellt lever också de verkliga rättsfallen. De som utlöser en drevjakt utöver det vanliga. Elementet sex utgör en särskilt stark krydda. Särskilt för media. Vi ser det i rättsfall kring Julian Assange och Billy Butt.

  Billy Butt var länge en omtalad profil inom musik- och nöjesbranschen som dömdes till flera års fängelse för våldtäkt. Innan var han ofta inbjuden som gäst till TV-soffor. Själv anser han sig helt oskyldigt dömd och utsatt för en förtalskampanj. Han vill därför se över brottet falsk tillvitelse – brottsbalken (1962:700) 15 kap 7 §.

  Kanske metoo-kampanjen även den kan leda till rättsliga efterspel när kraften i den psykologiska lynchmobben börjar avta. Och eftertankens kranka blekhet sätter in.

  Upphängningar i offentlighetens lyktstolpar och allmän bespottelse är kanske inte den bästa vägen framåt, för att bekämpa sexuella inviter som gått över styr. Vad händer exemplevis om någon drivs till självmord. Att de utpekade inte klarar av den sociala skammen. Och då väljer att avsluta sina liv? Proportionalitet kan aldrig vara fel. I alla fall ger det bättre nattsömn och inte rum för egen ruelse.

  Om Billy Butt;
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Billy_Butt

  Gillad av 3 personer

 4. Göran Fredriksson skriver:

  Feministerna synes komma till korta i kampen mot män från extrempatriarkaliska kulturer vilket redan nu har medfört inskränkningar i många svenska kvinnors liv. Inskränkningar som vi troligen bara har sett början på, med följd att jämställdheten kommer att rullas tillbaka.

  Då ger de sig på de inhemska männen i generaliserande ordalag, män som de i huvudsak delar värderingar med, för att därefter efterfråga deras hjälp. Är detta den bästa strategin feministerna kan tänka ut?

  Gillad av 5 personer

 5. Anders Svensson skriver:

  Visst är det märkligt … alla dessa kvinnor som absolut inte vill ha några sexuella inviter från vita hetero män … men som älskar älskar alla dessa unga män med ursprung i nordafrika och mellanöstern … som har kulturell rätt att bara ta för sig …

  Gillad av 4 personer

 6. Baom! skriver:

  Jag tror det är ett Stockholmsfenomen. Jag gissar att det endast är i Stockholm frun tar upp det? Jag ser det som ännu ett exempel på grupptänk inom svenska medier, SvD lägger ut namn och bild och har det överst på nätupplagan. Samtidigt anmäls 19 våldtäkter och nästan inga klaras upp och ingen döms till något kännbart och absolut inte utvisning, ens efter upprepade brott. Varför? Medborgarstudien som visade att 80-95% var utlänningar är svaret (hur många som är andra generationen förtäljer inte denna studie). Om man ser till hur svenskt rättsväsen behandlar våldtäkt så skulle man kunna tro att det inte ens är ett brott. Låt oss släppa #metoo här på DGS och istället tala öppet om invandrarnas sexualbrott. Kan inte pengarna som DGS fick in för MB studien istället användas till att studera brottslighet och etnicitet? Jag kan inte se annat än att väst är i krig med islam sen 11 september det är bara ingen som vågar säga det, och alla vet vad som händer med problem man känner till men inte låtsas om, kan någon förneka att det blir värre dag för dag?

  Var i svensk media skrev man för övrigt om den andra på W, Wiener, och pedofilnätveket runt Hillary? Ingenstans, för det gagnade Trump.

  Gillad av 7 personer

 7. Fredrik Östman skriver:

  Beskrivningen av symmetriska och assymetriska konflikter är felaktig. Antingen det är pedanteri, alltså förväxlingen av kvalitativa och kvantitativa analyser, eller också marxism, alltså föreställningen att medlemmarna i vissa klassen har en inneboende ondska som felaktigt kallas styrka trots att den marxistiska spådomen är att de starka skola förlora. I själva verket menar man med symmetrisk konflikt att båda sidor använder samma medel, t.ex. traditionella militära medel. Detta helt oavsett om den ena sidan vinner och den andra förlorar, vilket är det normala. En assymetrisk konflikt kännetecknas av att sidorna använder eller har tillgång till helt olika medel. Framför allt avser man konflikter där den ena sidan inte, eller alldeles för sent, alls inser att det är en konflikt. Paradexemplet är Västvärldens ”mottagning” av miljontals flyktingar. I den ytliga analysen är flyktingarna så svaga och Västvärlden så stark att Västvärlden inte ens inser att en konlikt pågår och att den håller på att förlora den mycket snabbt. Islams kamp mot kristen moral och kristen civilisation är assymetrisk. Vi använder helt olika medel och klassificerar kampen på helt olika sätt.

  På så sätt är det förstås riktigt att beskriva de angrepp som görs på den vita västerländska heterosexuella mannen som en assymetrisk konflikt. Vi har inte tillgång till de medel — den spelade moraliska indignationen! — som de som bekämpar oss använder sig av. Vi är inte tillräckligt medvetna om att vi håller på att bli bekämpade för att skaka av oss vår indolens och slå tillbaka.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Ett förtydligande: I en symmetrisk konflikt är det meningsfull att tala om en starkare och en svagare part, eftersom man kan göra en kvantitativ analys. I en assymetrisk konflikt är detta meningslös och/eller omöjligt, eftersom parterna har helt olika förståelse av vad som pågår, använder olika medel på olika sätt. I båda fallen kommer det till slut att finnas en vinnare och en förlorare. Texten från Göteborgs universitet är alltså ännu mer felaktig än man först kunde befara. Begreppen stark och svag existerar inte ens i en assymetrisk konflikt, åtminstone inte betraktad från insidan. (På tillräckligt långt avstånd är alla konflikter symmetriska, så den finten går inte heller.)

   Gilla

  • Baom! skriver:

   En bra analys, Victor Davis Hanson sade direkt efter 9/11 att det var en krigsförklaring, inte terrorism. Hela begreppet terrorism har förvirrat analysen. Bara för att det saknas ett land som avsändare betyder inte att det inte är fråga om krig. Islam har förklarat väst krig, men bara på ett nytt sätt.

   Gilla

 8. Kungskobran skriver:

  Resultat av #metoo festivalen

  EN KLAPP I BAKEN
  En klapp i baken kan jag förstå
  är otrevligt att få
  en klapp på kinden likaså
  en kyss på kinden då?
  kanske bäst att inte röra
  då kan ingen mig beslå

  Gillad av 1 person

 9. Fredrik Östman skriver:

  En kommenar jag glömde att lämna till den tidigare artikeln om #metoo: På mitt första jobb här i Österrike blev jag inbjuden tillsamans med chefen och hela teamet att träffa den tyska kunden på restaurant. Vi träffades på kvällen i kostym och mötte sedan de tre tyskarna framför restauranten. De gick spontant brett leende och med utsträckt hand fram till mig, som hade den finaste kostymen och den självsäkraste blicken, och skakade hand. Mycket pinsamt för chefen i sin sladdriga gröna plastslips. Och för mig, förstås.

  Var det trakasserier från tyskarnas sida!? Hur skall ett socialt umgänge fungera om alla alltid måste förstå alla situationer alldeles riktigt innan de ens har inträffat?

  I själva verket är det ju så att alla umgängesregler, all etikett, att god uppfostran går ut på inte i första hand att förhindra att misstag görs, utan att etablera accepterade sätt att ta sig ur dem och gå vidare.

  Gillad av 3 personer

 10. Jan Ahlström skriver:

  För de som mörkar eller inte vill se den importerade kvinnosyn som kommit med asylinvandringen är det väl bingo att fokus flyttats till metoo-kampanjen.
  Sextrakasserier och våldtäkter är lika illa från vilket håll de än kommer och bör behandlas och belysas likvärdigt i media. Känns inte som det är så idag.

  Gillad av 6 personer

 11. oppti skriver:

  Hoppas att kampanjen inte tar bort ”pirret” i att möta det andra könet.
  Strofen ur en KTH visa kan illustrera:
  ”En blick en nick och så var saken klar”
  Galet hål men i samförstånd 😉

  Gilla

 12. camiry skriver:

  Vart förväntas denna pajkastning leda, egentligen?

  Det finns många arroganta män där ute som gör vad de kan för att förminska och motarbeta kvinnan. Alla är det naturligtvis inte. På samma vis finns många manipulerande feministiskt drivna bitchar där ute som gör vad de kan för att göra livet surt för männen. Åter, alla är det inte.
  Kampanjen handlar inte om gruppvåldtäkter, utan om vardagen för många kvinnor och hur de på olika vis (mer eller mindre grova/relevanta) utsätts för ”ojuste” behandling för att de är just kvinnor. Tror f.ö inte det handlar om själva händelserna, utan mer om att de speglar en syn på kvinnan såsom icke jämbördig, vilket svider mer.
  Liknande kampanj, i mindre format och motsatt rikting, förs ofta av män som insisterar på att kvinnan, och med henne den obehagliga företeelsen feminism, är skyldig till det mesta elände som nu driver vårt land mot sin avgrund.

  Kampen är asymmetrisk i olika sammanhang.

  Det är en gnutta ironiskt att vissa män framför kvinnans frigörelse och rättigheter som ett av skälen till varför invandringen, och med den islam, är skadlig, ffa då för just kvinnorna som skulle drabbas hårt. Det vore smakfullt om man orkade välja. Antingen är man för kvinnans frigörelse och hennes självklara plats i samhället, i vilket fall dessa kan anföras som stöd mot en utbredd islamism. Eller så har man inte den ståndpunkten, i vilket fall man bör avstå från att använda dessa som argument och lämna russinen i kakan. Naturligtvis är det en gradskala, men principen är intressant

  Gillad av 1 person

  • Hovs---hällar skriver:

   Camiry — Försöker hänga med här. ”arroganta män” vs. ”manipulerande feministiskt drivna bitchar”
   — jaha, tydligen finns det dåliga representanter för båda könen.

   Samtidigt är män som inte gillar ”feminismen” tydligen också dåliga.

   Det kan inte möjligen var så att man ogillar ”feminismen” just för att den numera tenderar att aggressivt nedvärdera allt manligt? Samtidigt som dessa ”feminister” slätar över och ursäktar rent kriminella handlingar — så länge förövarna råkar vara asylinvandrare.

   Det finns en helt otrolig brist på konsekvens här, som har påtalats många gånger redan, och knappast kan ha undgått någon.

   Gillad av 3 personer

   • camiry skriver:

    Du tenderar att läsa in dina tankar i mina ord.
    Jag är inte feminist, skyr tvärtemot hela företeelsen. Naturligtvis finns dåliga på båda sidor, blind är den som hävdar motsatsen. Jag har alltid påtalat hur bitchiga kvinnor ofta är. Varnar t.o.m mina döttrar för ”oss”.
    Ditt mothugg saknar all konsekvens, logik och relevans.

    Gilla

 13. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Kampanjen är drabbad av sådan hybris och hysteri att den kommer att ta kål på sig själv.

  När det gäller Hollywood så håller jag med, det är nog inte ens fel om man gått sängvägen. Samma har skett i Sverige, titta bara på engagemanget för kommande Ingemar Bergman-jubileet bland ännu levande tanter som gick denna sängväg och andra tanter. Återigen visar det sig att det är skillnad på folk och folk. Egentligen skulle IB helt enkelt klassas som ett manssvin om vi applicerar meeto kriterier.

  Det som en del män gör är fult men OK om vissa andra gör det. Samma gäller Aftonbladets Virtanen där PK-folket och vänsterkretsar håller honom om ryggen, inklusive Advokatsamfundet. Samfundet säger att rättssystemet ska ta hand om t ex våldtäktsanklagelser men verkar inte känna till att flertalet polisanmälningar av detta slag avskrivs.

  Så slutsatsen blir att meeto liksom mycket annat egentligen handlar om makt, har man rätt åsikter så blir det en annan bedömning.

  Gillad av 2 personer

 14. weasel skriver:

  För några dagar sedan såg jag ett inslag (eller kanske snarare en ”hyllning” ) om metoo-kampanjen på Aktuellt.
  Dom intervjuade ett antal kvinnor . En av kvinnorna sa någonting i stil med ”Jag tycker att metoo-kampanjen är fantastisk. Jag blev själv utsatt för ett sexuellt övergrepp för några år sedan och först nu har jag , tack vare metoo, förstått att det var ett sexuellt övergrepp ”

  Nåväl,
  om det nu tar flera år att förstå att man har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp så…var det nog inget sexuellt övergrepp.
  😦

  Gillad av 10 personer

 15. uppstigersolen skriver:

  Men för sjutton Patrik. Eftersom kvinnorna förut ville ha velourmän så anpassade sig svenska män till detta och blev veka. Nu verkar många föredra mörkhyade yngre män så svenska vita medelålders män är fria villebråd. Ska vi bara acceptera det? Varför tror du att kvinnor skulle ha en chans mot oss män om de fortsätter med detta barnsliga beteende. Vi får helt enkelt göra som förr. Säga, håll truten käring har du inget bättre för dig än att sladdra med dina väninnor…… Kanske inte så trevligt språkbruk men i alla fall ren svenska.

  Gillad av 1 person

 16. Yvonne Rosenthal skriver:

  # metoo behandlas i Studio Ett , fredagen 20 oktober , 17.00.: Kvinnlig tågvärd berättar på flytande skånska om sexuellt trakasseri. Manlig resenär hade viskat: ” Jag gillar kvinnor i uniform”. Det var det hele. Kommunikationsdirektör SJ, Malou Sjölin som gillar # metoo, intervjuas om SJ´s förebyggande arbete mot sexuella trakasserier.
  ” Vad med uniformerna, vissa män tänder ju på uniformer och vad gör SJ åt detta”? undrar reportern från Studio Ett.
  # metoo är skumt och luktar skunk. Den som tvivlar kan läsa Debatt SvD 25 oktober ” Tillsätt en sanningskommission för sexuella övergrepp” författad av ” tio svenska kulturpersonligheter” , artikeln avslutas med: ” Sverige skulle bli det första landet i världen att inrätta en sanningskommission med focus på sexualbrott och DÄRMED OCKSÅ ERKÄNNA ATT DET PATRIARKALA SYSTEM VI LEVER I ÄR ETT BROTT MOT MÄNSKLIGHETEN”…..

  Gillad av 9 personer

  • Hovs---hällar skriver:

   Ja — helt overkligt. Och då kan man förstås undra hur man ska etikettera systemen i de muslimska länderna, typ Saudiarabien, om samhället i Sverige är ”ETT BROTT MOT MÄNSKLIGHETEN”!

   Här har vett och sans kastats över bord helt och hållet. Och retoriken används enbart som ett vapen för att piska upp en lynchstämning. Mot de SVENSKA männen.

   Gillad av 3 personer

 17. Jaxel skriver:

  Precis! Att vi har en närmast katastrofal ökning av utsattheten för sexualbrott de senaste åren (1) och vad det kan bero på är det ingen i PK-eliten som vill diskutera. Det är väl ändå inte så troligt att den svenske mannen plötsligt förändrats till det värre.

  Således ligger en förklaring som dessutom är väl i samstämmighet med BRÅ rapport (2005:17) nära till hands. Men det vill sådana som Peter W tydligen inte diskutera. Det påstådda värnandet om kvinnas trygghet blir en beklämmande uppvisning i hyckleri.

  1. https://www.bra.se/brott-och-statistik/statistik-utifran-brottstyper/valdtakt-och-sexualbrott.html

  Gillad av 4 personer

 18. Hovs---hällar skriver:

  Visst — och jag vill bena upp detta ett steg till: Det handlar om ett politiskt drev, där en avdelning av PK-sekten utnyttjar folks upprördhet för att uppnå minst två saker —

  1) att dra bort uppmärksamheten från de allvarliga sexuella kränkningar, inklusive gängvåldtäkter, som dagligen utförs av asylmigranterna. Dessa pinsamheter måste döljas om PK-sekten ska kunna fortsätta förstöra Sverige.

  2) att göra feminist-gänget, de som sitter i akademierna och i styrelserummen, ännu mäktigare.
  PK-sekten utgörs till stor del av kvinnor med positioner i samhället, och kan man stärka deras makt stärks även PK-ismen.

  Egentligen handlar det alltså inte alls om att stärka ”kvinnorna”, utan om att försvara och befästa
  PK-sektens makt i samhället. Kvinnorna är bara brickor i spelet.

  Kvinna som blivit klappad på ändan av svensk man = OFFER!
  Kvinna som blivit brutalt gängvåldtagen av asylinvandrare = ointressant!

  — Därför finner jag den här kampanjen så oerhört förljugen och rent vidrig.

  Gillad av 15 personer

 19. M Boberg skriver:

  EU-parlamentariker Malin Björk (citerar från Yle) från svenska vänsterpartiet ”kräver” att männen tar sitt ansvar.
  ”Om du inte är en del av lösningen så är du en del av problemet. Det är dags att sluta hålla varandra om ryggen”
  Tänk tanken om en vit medelålders man skulle säga motsvarande om kvinnor Ni är kollektivt ansvariga för någon slags avart.
  Har ej kollat rikssvensk media (orkar inte mentalt) men lättad att jag inte bor kvar i Sverige.

  Gillad av 3 personer

 20. Anders Larsén skriver:

  Ser något av en parallell till riksrevisorerna som ju fick ju vissa problem (DN)
  efter kritiken mot läkemedelsverket där de menade att ”Myndigheterna bör
  göra mer för att värna sitt oberoende gentemot läkemedelsindustrin”.
  Harvey Weinstein och Robert De Niros dokumentär om riskerna med vacciner
  kan kanske vara anledningen till att Weinstein får löpa gatlopp i pressen.

  Gillad av 1 person

 21. versaillessite skriver:

  Äntligen en förnuftig röst i det allmänna hysteriet! Undrar f.ö. vad ”efterfester” är för någonting?
  Flera kvinnor tycks ha följt med män på ”efterfester” med alkohol och kokain och blivit sexuellt agresserade.

  Gillad av 1 person

 22. O.T. skriver:

  Fler och fler svenska medborgare stängs av från Facebook för att de uttryckt kritik mot migrationspolitiken och de makthavare som upprätthåller den. De pekar ut #jagärhär, ett nätverk kopplat till statliga SVT, som ansvariga för trakasserierna på nätet. Kritiska opinionsbildare menar att en angivarkultur börjar breda ut sig i Sverige på samma sätt som i de forna öststaterna ‒ skapad och upprättad inte minst av journalister som tagit till sin uppgift att övervaka medborgarna åt makten.

  Gillad av 6 personer

 23. Kristina von Heland skriver:

  Det var en kampanj för flera år sedan mot sextrakasserier på arbetet. En närstående inom industrin kom hem och sa, de som klagar är de kvinnor som jobbar. Det blir tråkigt på jobbet då sexskämt och historier försvinner i fikarummet då man ska vakta sin tunga. Verkar vara en upprepning.
  Det blir också en tråkig sits för de som råkat illa ut, ingen klapp i baken utan ett sk-tt i r-ttan utan att vara med på det. Katten tittar på mig sa min far.
  Mediehusen ska springa gatlopp, för att de har skyddat snuskhumrarna. TV4 har betalat en praktikant för att hålla tyst-after work på hemmaprogrammen.
  SVT försöker sparka chefer för att komma undan. De ska rensa då de ska bli skattefinansierade. Kostar 7 miljarder idag, beräknad intäkt 9 miljarder efter skatt-utan att behöva kvalitetssäkra produkten! Skyddad verkstad för Sveriges journalistkår.
  Att de kritiseras är för att de hängt ut personer, kallat alla med avvikande åsikt för rasister nazister fascister som ett mantra. Själva är de goda feministsocialister, djurkramare öppna hjärtan-vi och dem.

  Gillad av 2 personer

 24. MartinA skriver:

  Tack för en solid och tänkvärd kommentar till #metoo!

  En aspekt av #metoo är att som kvinna så vill man vara attraktiv. Att bli sextrakasserad av mäktiga män är ett kvitto på att man är attraktiv. Det finns så att säga ett självförverkligande perspektiv på att dra sitt strå till #metoo stacken..

  Strategiskt tror jag att #metoo kampanjen kan få intressanta effekter. Det kan driva bort kompetenta medelålders män från gammelmedia. Vilket kommer försvaga gammelmedia. Det kan också skapa splittringar inom gammelmedia. #metoo är så att säga de radikala postmodernistiska revolutionärerna som försöker skaffa sig makt och positioner och pengar från andra postmodernistiska revolutionärer med hjälp av revolutionens föregivnga ideologi. Utan att tänka på att revolutionens syfte är makt och positioner och pengar för alla som deltar i revolutionen. Kanske är de Robbespierre och hans allierade som blev eliminerade av övriga revolutionärer när de skaffade sig för stora maktbefogenheter och alla andra revoluitonärer började frukta för sina liv. Eller är det tidigare i revolutionen där radikalerna segrar. Vilket det än är så ser jag bara positiva effekter av det här.

  Gillad av 1 person

 25. UlfH skriver:

  En av de uthängda männen lär ju vara ledarskribent på en av våra större dagstidningar. Det han anklagades för hände 2006, medan kvinnan anmälde brottet 2011, som polisen lade ner. Nu 2017 namnger kvinnan mannen, som hängs ut i Expressen med namn och allt.
  Att mannen var känd för att vara något vanartig visste tydligen ledningen för dagstidningen om. Han ska då varit nöjesjournalist. Sedan blev han tydligen uppgraderad till ledarskribent, trots ledningens vetskap om hans fula ovanor, det var ju lite knark med i bilden.
  Då frågar jag mig: Vad krävs för att bli ledarskribent på en svensk dagstidning, och ganska ofta bli utfrågad om vad som bör förändras i vårt kära fosterland skall bli bättre att leva i?

  Gillad av 2 personer

 26. Martin skriver:

  Jag tycker att kvinnorna ska sluta gnälla och istället vara tacksamma för att män sköter saker i samhället, i synnerhet känslomässigt påfrestande och intellektuellt krävande uppgifter. Enligt Jordan Peterson skiljer sig män och kvinnors personligheter åt så att kvinnor är högre i ”agreeableness”, d.v.s. hur mån man är att vara överens och behaga andra, och ”neuroticism”, d.v.s. lätt man har för att uppleva obehag och oro. Sedan har vi det där med IQ-nivåerna i de högre sfärerna där män är överrepresenterade. Dessa egenskaper är väl inte bra att ha i krävande positioner samtidigt som man ska föda och ta hand om barn? Nej, kvinnorna borde överlag vara tacksamma att männen tar tag i de otrevliga och påfrestande jobben även om det leder till en och annan gubbpakt.

  Gilla

   • Martin skriver:

    Nja, men jag tycker männen får för mycket skit nuförtiden. Tänk allt som kommit från den via mannen: Alla nobelpris, vetenskap, konst och mycket av grunden till den västerländska civilisationen. Sedan är det i huvudsak män som tillhör prestationstoppen i samhället och ser till att företag och teknik fungerar samt finansierar välfärden. Lite tacksamhet kunde man väl visa dem. Folk är för lite tacksamma och bara gnäller över hur förtryckta de är. Aldrig hörs något positivt om de svenska männen som troligen är bland de mest civiliserade i världen (kvinnofientliga migranter ingår inte i den gruppen).

    Gilla

 27. benjaminngquist skriver:

  Jag ser det som en vänsterfundamentalistisk fint för att skjuta fokus från de verkliga sexövergreppen som massinvandringen har inneburit. Får en otäck känsla av en svensk
  McCarthyism som riktar sig mot oss svenska män.
  A Creepy Country!

  Gillad av 5 personer

 28. Ulf Hörberg skriver:

  Jag tycker mig se likheter med skenrättgångarna i Moskva på 30 talet. Då blev många anklagade för ”formalism ” . Ingen visste vad det var för något mer än att det var förbjudet och innebär att den anklagade blev offentligt hånad, dömd och skickad till Gulag eller NKVD:s nackskottskällare. Anklagelse och dom var samma sak på den tiden.

  Gillad av 7 personer

 29. Anders Svensson skriver:

  Samtyckeslag kräver vettig påföljd … och jourdomstolar som ”skiljer agnarna från vetet” … en erfaren domare räcker gott och inget chatter om offentlig försvarare eller huvudförhandling om tre år … så enkelt som möjligt …

  1. Har den påstådda handlingen sexuella motiv eller följder? Ja eller Nej …
  2. Fanns samtycke då den påstådda handlingen utfördes? Ja eller Nej …
  3. Är den som utfört den påstådda handlingen svensk medborgare? Ja eller Nej …
  4. Om Ja enligt 1. och Nej enligt 2. och Nej enligt 3. är påföljden utvisning till hemlandet.
  5. Dom enligt 4. vinner laga kraft omedelbart och kan inte överklagas.

  Kandiderar till posten som justitieminister i vilken regering som helst …

  Gilla

 30. Östanskog skriver:

  För några år sedan skrev jag ett mejl till ‘den fjortonåriga PRAO-eleven’, såsom hon är omnämnd i samband med ‘Aftonbladet-mannen’. Det var en läsarreaktion. Jag hade blivit ledsen efter att ha läst hennes kolumn i Metro. Inte för min egen skull utan för att hon hade skrivit, hur svårt det är mellan pojkar och flickor idag. Jag hävdade, att vi hade det lättare på 60-talet och att vi kände oss jämlika och förhållandet mellan könen var kamratligt. – Jag tyckte synd om ungdomar, som fick leva i ett genom- och söndersexualiserad värld.

  Gilla

 31. Mikael Steinwall skriver:

  Mediernas sätt att hantera fenomenet #metoo liknar en synkroniserad masskampanj, i Tv4 och Svt har inslagen avlöst varandra, varje morgon, samma tid, i flera dagar.
  Man börjar fundera. Finns det en dold agenda? Finns det anledning att flytta fokus, nu när Brå:s senaste rapport visar att sexualbrotten ökar dramatiskt?
  Nä, det är väl bara jag som är konspiratoriskt lagd.

  Gilla

 32. Lassekniven skriver:

  ”Vad sägs om kåt, glad och tacksam”
  Källa: Filmen ogifta par där Peter Dalle yttrar nämnda replik.
  Det blev ju inte särskilt mycket ståhej i media då. Annat är det nu.
  Vågar man åka hiss ensam med en kvinna nu för tiden? Det kan ju röra sig om en ondsint feminist som kan få för sig att djävlas med en helt oskyldig vit medelålders man i kostym, vit skjorta och slips.

  Gilla

 33. Olle Reimers skriver:

  Ingen vuxen människa är väl egentligen särskilt chockerad över att få reda på detaljer om hur umgänget mellan könen ibland ter sig. Så här har det fungerat, mer eller mindre, i alla tider.

  För min del minns jag berättelsen från en adelsdam som berättade hur det var när hon giftes bort i unga år med en stilig dito man. Hon var ett slaktoffer som fördes till altaret och som mycket riktigt därefter utsattes för samma förnedrande behandling som man föreställer sig försiggår i den muslimska världen.

  Det har gjorts framsteg vad gäller umgänget mellan könen. Ingen tvekan om saken. Hysterin kring hashtaggen me-too är inget som påverkar det seriösa umgänget. Det ligger på ett annat plan.

  Det som är det allvarliga, men som ingen av kommentatorerna tar upp är att de fenomen som nu uppmärksammats i Hollywood har mycket bredare implikationer i form av pedofili. Barn har blivit en handelsvara och en lekplats för vuxna rika män. Där ligger en bombeffekt av hashtaggen me.too och väntar!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.