Våld på sjukhus

Patrik Engellau

Så här har jag fattat det. I invandrartäta områden förekommer det att unga män från olika ligor eller klaner kommer i fejd med varandra vilket ej sällan slutar med skjutning eller knivskärning. De sårade förs då genom välfärdsstatens försorg till vårdinrättningar som har till uppgift att efter förmåga rädda livet på våldsverkarna och plåstra om deras skador. 

De sårade som nyss slogs med varandra har släktingar och allierade som hänger med till vårdinrättningarna och där vill fortsätta striden, möjligen i utökad skala. Vårdinrättningarna riskerar att förvandlas till krigszoner. Eller också är det bara en enskild skadads närstående som kommer och ställer till besvär. De närmare detaljerna framgår inte av medias rapportering.

P1 Morgon hade nyligen ett inslag om sådant (ungefär två timmar och 42 minuter in i programmet). 46 procent av alla sjuksköterskor har blivit utsatta för våld eller hot om våld i sitt arbete, sägs det i programmet. Anhöriga eller vänner till patienten utsätter sjuksköterskorna för tillmälen och hotelser, påstås det. Välfärdsstatens personal, som försöker rädda de skadade, utsätts exempelvis för ”könsord”.

Låt mig redan nu säga att jag inte förstår varför släktingar till skadade ger sig på personalen. Det antyds i programmet att det kan bero på att anhöriga inte tycker att vården är tillräckligt effektiv. De sårade får ibland vänta vilket de anhöriga inte accepterar och därför attackerar personalen med tillvitelser och hot. Det kanske finns något slags logik i det. Själv fylls jag av vämjelse över situationen och tycker synd om både den drabbade personalen och mig själv som i egenskap av skattebetalare ska finansiera sådana sorgliga spektakel.

Två tredjedelar av vårdpersonalen känner sig utsatt för våld och hot, säger Johan Larsson från Vårdförbundet som såklart är part i målet och har anledning att framhålla medlemmarnas besvär. Men han kan inte hitta på vad som helst.

Det som gör mig särskilt besvärad är våra härskares uppenbara hjälplöshet. Socialminister Annika Strandhäll intervjuas i programmet. Hon har tillsatt en utredning som ska hålla på i ett och ett halvt år för att se om det går att komma fram till något. Det ska hållas ”rundabordssamtal” med polisen, SKL, Almega Säkerhetsföretagen, Kommunal, Sveriges läkarförbund, Transport och en massa andra av Sveriges organisationer.

Det officiella Sverige står uppenbarligen helt hjälplöst. Vår stolthet är välfärdsstaten, men vi kan inte ens försvara dess personal mot hotelser och våld. Sjuksköterskorna törs inte polisanmäla hoten – vad det nu ska vara för nytta med en polisanmälan – eftersom deras identitet då kan avslöjas vilket påstås vara farligt. Vad har socialministern att säga? Jo, att anmälan måste kunna ske med skyddad identitet. Jag tar mig för pannan.

Socialministern säger att regeringen ska ”tillföra” ytterligare två miljarder kronor för att öka tryggheten och att ”vi nu ska se hur detta kan komma till bäst användning”. Hon vill ha tips – ”konkreta inspel” – om vad hon ska ta sig för med skattebetalarnas pengar.

Naknare, hjälplösare, tafattare och mer borttappade kan makthavare nog inte framstå. Jag tycker det är läskigt att min tillvaro ska styras av sådana.

130 reaktioner på ”Våld på sjukhus

 1. A skriver:

  Du är som en bålgeting MOAB, mycket mycket bra. Det är precis detta det handlar om. Det är som om det vore sirap i huvudet på folk. Det här går inte längre.

  Mvh A

  Gilla

 2. Vax skriver:

  Ambassaderna informerar om att Sverige erbjuder ersättning för gravledighetfrån och med andra månaden, samt har en ”very long paid parental leave” efter förlossning med rätt att stanna hemma 390 dagar med 80 procent av en normallön fram till att barnen fyller åtta år. Man får reda på att man har rätt till barnbidrag(1050), samt ”extra family supplement” =flerbarnstillägg. Man upplyser om att en familj med sex barn får inte bara 6.300 SEK extra varje månad, utan också ett tillägg på 4.114 per månad bara för att de har sex barn!
  Med det bidragssystem Sverige har, är en sexbarnsfamiljen berättigad till en inkomst på cirka 33.000 kronor i månaden = försörjningsstöd, barnbidrag ochbostadsbidrag och allt är skattefritt.
  33.000 i månaden gör att familjen lever ganska hyggligt. Den samlade bidragsnivån gör också att de ekonomiska incitamenten för att skaffa ett jobb är låga eller inga. Alla som kommer hit kan inte svenska och har dessutom låg utbildning. Om de mot förmodan skulle få ett jobb är lönen betydligt längre, än de skattefria bidragen. Det begriper alla kanske utom våra politiker, att ingen kommer att ta ett jobb.
  http://foliehatteniteckomatorp.blogspot.se/

  Gilla

 3. Kristina Schönander skriver:

  hej! sitter och försöker få ekonomin att gå ihop, behöver nya glasögon, helt uteslutet, tandläkaren får vänta till nästa månad, har bara min pension efter ett helt arbetsliv som förskollärare 12.000.- i månaden, då blir man inte glad när man vet att invandrare och flyktingar får fri läkarvård, fri tandvård och fria glasögon, då de inte har dragit in en spänn till skatter, själv kollas jag av banken, så att jag inte tvättar pengar??

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.