Den allvarsamma leken

Mohamed Omar

Nu har jag läst Den allvarsamma leken. Jag vet att det är väldigt sent. Jag borde ha läst den för länge sedan. Men saken är den, att det tog tid, för att jag fått för mig att jag redan läst den.

Det är en onekligen en stor roman. Drömsk och påtaglig på samma gång. Det brukar framhållas att Hjalmar Söderbergs roman säger något om hur ofri kärleken var på den tiden; boken kom ut för mer än hundra år sedan 1912.

Många saker stod i vägen för kärleken, framför allt klass och ekonomi. Arvid Stjärnblom, den olycklige huvudpersonen, ligger med prostituerade och gör en fattig flicka med barn i väntan på ett gott parti. Lydia Stille, kvinnan som han älskar, går in i ett konvenansäktenskap med en äldre, rik man.

Men det som slår mig, med de erfarenheter jag har som muslim, är i stället hur fri – relativt sett – kärleken var i Sverige även för mer än hundra år sedan! Hur fritt – relativt sett – förhållandet var mellan könen.

Det slår mig hur självständig Lydia är. Hon kunde faktiskt ta ut skilsmässa. Och hon kunde bo själv i en lägenhet vid Johannes kyrkogård. Det är där deras kärleksmöten sker.

Arvid och Lydia kunde vara ensamma i ett rum. Trots att de inte var gifta. Män och kvinnor umgicks och pratade med varandra som vänner och kollegor. De dansade på fester.

I många länder i världen idag är kvinnan mindre självständig och kärleken mindre fri. Jag tänker framför allt på de länder där islam har stort inflytande. I Saudiarabien tillät kungen alldeles nyligen kvinnor att köra bil. Så storsint av honom!

Jan Björklund sade någon gång att det kommer hit folk till Sverige med samma kvinnosyn som vi hade för hundra år sedan. Men det är inte så som han och flera andra verkar tro, att islamvärlden bara ligger efter oss. Ja, att vi var likadana förr. Nej, väst och islamvärlden har alltid varit olika. För att grunden är olika. Islam är inte som kristendom. Till och med på medeltiden antecknade arabiska krönikörer att västerländska kvinnor var ”lössläppta”.

Det tråkiga är att det faktiskt finns många muslimska kvinnor i Sverige idag, som lever mer ofritt och osjälvständigt än vad svenska kvinnor gjorde före världsvärldskriget. För vissa är det en omöjlighet att bo själva. Det är oacceptabelt att ha en pojkvän. De kan inte ens välja vem som ska bli deras make. De får inte sjunga och dansa. Inte gå ut utan huckle.

Arvid och Lydia smyger visserligen, men de kan gå ut och äta tillsammans. De kan ta en öl i hotellobbyn. De sitter bredvid varandra på Operan. Det är inga självklarheter i miljöer där islam har inflytande. I Rinkeby, alltså en del av samma stad som Den allvarsamma leken utspelas i (!), har jag själv besökt en restaurang med en kvinno- och en mansavdelning. Och det kommer bli mer sådant, när islam växer.

Kvinnor, i Sverige, har till och med blivit mördade för att de inte velat täcka sitt hår! Arvid arbetar ju som journalist på tidningen Nationalbladet. ”Man väljer inte”, säger en av hans chefer. Och det uttrycket är något av en ledstjärna genom boken. För många muslimska kvinnor är orden bokstavligt sanna, ingen filosofisk, spekulativ fras.

Men fortfarande är våra kultursidor fulla av kritiska analyser av förhållandena inom den svenska medelklassen. Varför är det så? Förmodligen för att de som skriver på kultursidorna hör till denna näst intill helvita svenska medelklass. De vet inget annat.

Den feministiska kampen liknar stundtals mer lek än allvar.

De som påstår att ingen skillnad finns mellan islam och svensk kultur är antingen bedragare eller rejält okunniga. Bedragarna kan man inte hjälpa, men de okunniga kan hjälpas genom kunskap. Ni bör läsa svensk litteratur! Lär er om hur man tänkt och levt i Sverige.

Skulle Bellman, Sveriges nationalskald, ha varit Bellman om han varit muslim? Skulle han ha kunnat skriva koranparodier lika väl som bibelparodier? Hade Fredman kunnat vara Allahs apostel lika väl som Bacchi apostel?

Nej, om Sverige hade varit islamiskt hade vi varit ett helt annat land. Det hade inte varit Sverige med allt det vi uppfattar som typiskt svenskt. Vi hade varken haft jul eller midsommar eller Bellmans visor.

Den olycklige Arvid, på en av sina promenader i Stockholm som skildras så vemodigt och fint i Söderbergs roman, stannar till vid Bellmans grav:

”Arvid gick över Klara kyrkogård. En och annan lykta flämtade redan genom regndusket. Han gick inte närmaste vägen, genom Klara Vattugränd, ty klockan fattades ännu några minuter i halv tre. Han stannade ett ögonblick vid Bellmans grav. Regnet droppade sakta från de bägge små magra trädskeletten vid graven.”

Och nu är det svensk höst:

”Hösten skred fram med tidig skymning och regnblanka gator med ljusstänk från gaslyktor och upplysta fönster.”

Klicka här och lika min sida på Facebook!

36 reaktioner på ”Den allvarsamma leken

 1. Eva Danielsson skriver:

  Ett mycket bra påpekande att det är hela uppsättningen av tankemönster och sociala mönster som skiljer mellan väst och islam. Inte som att islam skulle kunna komma ifatt den moderna västvärlden om det skulle ges tid.
  För mig är det självklart att den västerländska kulturen är mycket mer utvecklad och högre stående än kulturen i alla länder med islamskt styre och islamska traditioner. På alla områden.
  Den västerländska kulturen med kristendom som bas har gett utrymme för vetenskap, musik, litteratur, klassisk liberalism, protestantism, kvinnorörelser m m…
  Och har satt individen i centrum.
  Individens medvetande med tankar och känslor och åsikter, som är det som är livet. Och samhällets grundsten. Inte kollektivet eller grupptillhörighet. Det är min åsikt.

  Detta försöker den postmodernistiska identitetspolitiken förstöra.
  Risken idag är att för många anammar vänsterns och aningslösa liberalers postmoderna gruppsamhälle där allt handlar om makt och rättigheter och vilka grupper som är skyldiga till mer underprivilegierade gruppers känsla av kränkthet (trots ett gott liv i väst, allt ses som relativt). Individen reduceras till ett exempel av sin grupp. Detta sker med indoktrinering med medias hjälp och genom att utnyttja tillfället att skapa samhällsproblem via massinvandring och försvaga det annars rätt så självständiga svenska folket. Se till att de förblir omedvetna om motiven till uppmuntrandet av öppna gränser. Så att makten inte frågasätts. En balansgång i att folk inte ska uppleva det för illa och koppla ihop det försämrade samhället med politiken.

  Eller så lyckas islam i sitt uppsåt att ta över samhället och gruppindelningen blir enligt mellanösterns samhällssyn från 600-talet. Muslimer som vuxit upp med islams världsbild hindras från integrering till svensk kultur och bidrar till destabilisering av samhället med allmän brottslighet, arbetsvägran, våldtäkter och jihadism. Våld är här ett markant inslag. Och demografi, att locka hit flera muslimer och att föda många barn.

  Det är jättebra att lyfta fram hur pass fritt det svenska samhället ändå har varit genom historien. Vara tacksamma och stolta över vad våra förfäder har banat väg för och vara tacksamma för olika tursamma omständigheter som gör att vi har haft hundra år av möjligheter till ett gott liv för alla.

  Om vårt land ska kunna fortsätta utvecklas positivt, hänger på oss själva. Det är dags att genomskåda pk-politiken och stå upp för individens rätt. Bli högljudda och ifrågasätta makten och indoktrineringen som pågår. Mota islamiseringen som är ett av indoktrineringsinstrumenten för makten. Som gör folk osäkra på om de måste vara toleranta mot intoleranta människor och osäkra på om man får kritisera en religion. Ja, det får man och bör man. Vi ska hålla hårt på yttrandefriheten, rätten att ha olika åsikter och yttra dem, men gå hårt åt själva åsikterna.

  Gillad av 9 personer

  • Henning skriver:

   En bra skrivningar, både av dig och herr Omar. Det är sannerligen dags att kommunicera de skillnader som finns mellan islamiskt byggd kultur och den nordiska eller den skandinaviska kulturen. Skillnaderna kan nästan inte bli större och jag vill samtidigt passa på att informera om en strikt vetenskaplig resurs i detta sammanhang nämligen ”Inglehart-Welzel cultural map of the World” som återfinns på sajten World Value Survey. Skillnaderna mellan olika länder i termer av värderingar är nära inpå skrämmande uppenbar. Vore intressant om Eddie Omar också funderade en sväng omkring de resultat som där återfinns.

   Gilla

 2. Kungskobran skriver:

  Tack för att du skriver om detta, det borde få spridning i alla media och leda till eftertanke vad Sverige och den västerländska kulturen egentligen är för något och historiskt kommer i från.

  Gillad av 1 person

 3. Hortensia skriver:

  Ja, Eddie, om Sverige hade varit muslimskt förr hade vi levt i själsligt och lekamligt armod nu… och jag, som är kvinna, hade varken kunnat kommunicera i skrift, eller kunnat välja min egen klädsel.

  ”Kvinnor, i Sverige, har till och med blivit mördade för att de inte velat täcka sitt hår!”

  Den som regelbundet följer dina angelägna och initierade redogörelse för muslimska sedvänjor kan inte undgå att uppfatta slöjan som en ond symbol. Synd att Ann Heberlein inte tycks ha läst DGS.

  https://ledarsidorna.se/2017/10/burkaforbud-vara-eller-inte-vara/

  Gillad av 3 personer

 4. Erik2 skriver:

  Den är en viktig observation. Jag har länge stört mig på den underliggande tanken hos vår elit som aldrig medvetandegörs; Alla våra nya medborgare är precis som oss. Vi är alla lika. De ligger bara lite efter oss i utvecklingen. För vi är ju bäst i världen. Vi har kommit längst. Vi här i norr är helt enkelt skapelsens krona.

  Jag minns mina äldre släktingar. Födda på slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet. Självständiga och fria människor. Precis som beskrivs i artikeln. När jag läser historia så ser jag samma sak. Gå tillbaka till vikingatiden. Männen ute på långa handelsresor. Vem skötte allt hemmavid under tiden?

  Fäbodslivet är annat exempel på självständiga människor. Där har vi fortfarande människor i livet som själva upplevt den tiden och det livet. Nog var det fria självständiga människor som levde och verkade förr.

  Vi är alla olika. Det går inte att säga att något är bättre eller sämre. Alla vi som lever idag har gener som överlevt till nu, dvs lyckats med sitt uppdrag. Det synes mig rimligt att utgå från att vi är olika därför att vi har genpooler som anpassats till att överleva på olika platser på jorden. Det är hela saken. Sedan vill de olika genpoolerna överleva och de ligger i evolutionens mekanismer att man ser till sina närmaste i första hand, eftersom det är det gynnar de egna generna. Varav man delar fler med när släktingar än med främlingar från andra sidan jorden.

  Religionerna är sprungna ur människors tankar och även om det skulle vara så att religioners ord kommer från en gudom så sprids de av människor. Så vad är hönan och ägget där? Kanske inte intressant att reda ut egentligen. Vi är olika för vi har kroppar anpassade för överlevnad på olika håll på jorden.

  Det är någonting oerhört sjukt som pågår över hela västvärlden när vissa genpooler börjar förstöra sig själva, såsom vi Sverige nu håller på att göra. Det har inget att göra med att någon är bättre eller sämre än någon annan.

  Det kommer inte att bli någon ändring i pk landet förrän den svenska kvinnan vaknar upp och börjar bli stolt över själv igen. Ni är verkligen fantastiska! Sluta försöka vara män. Var stolta över vilka ni är och ta ert liv på allvar. Endast när detta uppvaknande sker kan vi tillsammans börja gå framåt igen. Båda gamla och nya medborgare. Vi har mycket att hantera framöver som t ex en annalkande liten istid. Osv.

  Gilla

 5. Verdandi skriver:

  Detta var ta mig tusan det bästa jag läst sen jag inte konfirmerades!

  Jag hade en otroligt deprimerande upplevelse nyligen, på en middag för endast damer. De hävdade med emfas, och en del illa dold ilska mot mig när jag inte höll med, att vi hade det som i den muslimska världen relativt nyligen, och de såg inga som helst faror med muslimer i Sverige. IS var ett lika litet hot som ‘kristna fundamentalistister’, och deras barn var ‘nyfikna på dem med slöja’.
  Behöver jag tillägga att inte någon av dem bor i områden där islam har något som helst inflytande?
  Denna bild av Sverige har de fått via SVT, och för att anknyta till den andra krönikan idag, så tror jag att Goebbel skulle varit stolt om han lyckats med en liknande hjärntvätt! Svensk media ligger inte alls efter nazisterna i dessa hänseenden.

  Gillad av 9 personer

  • Hans Jonsson skriver:

   ”Denna bild av Sverige har de fått via SVT” En sådan upplevelse har jag också haft. En av mina vänners hustru gick loss ordentligt med ”Trump-smisk”. De var ingen måtta på hur farlig han var för Världen. Tredje världskriget nästa, i princip!
   Var kom den inställningen ifrån? De laser inga dagstidningar vad jag känner till. Så deras intresse för omvärlden är inte så stor. Men SVT tittas det på.
   SVT, neutral, objektiv och informativ! Pyttsan!

   Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    När mobbare luktar blod håller de inte igen. Det är mobbarmentaliteten som ligger bakom de patetiska angreppen på Trump. De gör det för att de tror att de gör sig populära på det sättet och att de kan få medhåll i gruppen. Mobbing.

    Gillad av 3 personer

 6. ramonafransson skriver:

  Jag har föreslagit ämnet Islam i P 4 Karlavagnen och rekommenderat dig som den de ska bjuda in. Jag lade också till länken från Det goda samhället, där du skrev om varför kungen inte skulle besökt moskén efter branden. Nu håller jag tummarna att Sveriges Radio uppfyller min önskan.
  Jag har också fått hem din senaste bok. Tack!

  Gilla

 7. Sidonie Jansson skriver:

  En vän i Uppsala berättade om en kollega vars dotter förälskade sig i en kille från Afghanistan. De hade umgåtts i över ett år när killen plötsligt gjorde slut. Hon blev så olycklig att hon gick i depression. Killens föräldrar hade fått veta om deras sons förhållande med en svensk tjej och det gick inte för sig. Det fanns i hemlandet en lämpligare flicka som de ville att sonen skulle gifta sig med! Min väns kollega tog tjänstledigt och åkte till Kalifornien med sin dotter för att hjälpa henne att glömma.
  Har i Kristianstad där jag bor ser jag ofta unga svenska tjejer gå hand i hand med killar från Mellanöstern. Killarna verkar ha lätt att låta sig bli förtrodda. Men vet tjejerna att deras kärlekshistoria kanske kommer att sluta väldigt illa om killen är muslim och att det är hans föräldrar eller även klanen som styr? Och leken kan bli mycket allvarlig om tjejen blir gravid.Vad händer då?
  När kulturerna är för olika skapar skillnaderna tyvärr fler negativa händelser än positiva.

  Gillad av 1 person

 8. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Bra att detta kommer fram. Man börjar ana bland dimmorna hur denna situation kunnat uppstå i Sverige. Bakgrunden är väl en blandning av två saker verkar det som:

  • Vänstermaffians genomslag med Palme som en av centralfigurerna
  • Diverse tomtar som folkpartisten Wirtén, med en provinsiell världsbild, som såg framför sig kul maträtter och mera varierad folkdans

  Verkligheten är som bekant annorlunda och skulle kunna analyseras med hjälp av vetenskapliga metoder och referenser till historiska erfarenheter. Men det sker inte trots att Sverige på papperet är nerlusat av professorer.

  Sverige är ett land som byggts på vetenskaplig grund men som idag alltmera bygger på trolldom och häxjakt. Uppenbarligen är landet kluvet i en kategori som tycker en massa saker och en annan kategori med egna upplevelser och som därför reagerar. Vi får invänta att den senare kategorin växer vidare.

  Gillad av 4 personer

 9. KristinaF. skriver:

  Bra beskrivit Omar. Jag har försökt tala om dessa frågor med en ung muslimsk man som verkar hyfsat acklamatiserad här i Sverige. Det går inte, han är övertygad om att det han tycker står i Koranen om män och kvinnor är den enda sanningen. Jag känner också att han föraktar mig; självständig kvinna, skild och nu sammanboende. Det skulle inte förvåna mig om han en dag står här med sin kalashnikov och skjuter mig.

  Gillad av 2 personer

 10. Elisabeth skriver:

  Lysande, Mohamed Omar, tack.
  För några veckor sedan läste jag en artikel i Sydsvenskan som, förmodligen omedvetet, var rätt tydlig med vad den importerade kulturen innebär i visst avseende. Rickard Söderberg, den hårt sminkade, tatuerade operettsångaren, begav sig till en Malmö-moské tillsammans med reporter och fotograf. Där mötte han imam och ”rättslärda” för att diskutera homosexuellas situation. Muslimerna var benhårda, det var otillåtet, omöjligt att godta, de sade helt enkelt att R.S. levde i synd. Jag tror inte att R.S. var beredd på detta, han trodde nog, lite naivt, att sådan oförsonlighet inte finns. I artikeln fick vi inte veta mycket om hans reaktioner på det hela efteråt men det borde vara ett orostecken för alla inom HBTQ-rörelsen som verkar sova i frågan. Jag hoppas på en uppföljningsartikel med Gudrun Schyman och hennes aningslösa FI-anhang. Vore intressant att läsa om deras möte med ”rättslärda”. Det är obegripligt att dessa grupper ännu inte fattar vad som händer. Men det beror kanske på att svensk,progressiv media aldrig vågar vara tydlig här.

  Gillad av 4 personer

 11. oppti skriver:

  Hoppas du fortsätter med din bildningsresa.
  Per Anders Fogeslströms stadsserie är en bra skildring av hur vi formade Stockholm och hur staden formade invandrare från landsbygden.
  Den kan säkert vara lärorik för dem som ser dagens problem för nyinvandrade.
  Vad gör vi för fel idag?

  Gillad av 1 person

  • Hovs--hällar skriver:

   Oppti: Alla i Fogelströms böcker är svenskar, de har samma kultur och samma religion. Anpassningen från landsbygd till stad borde inte vara alltför svår.

   Nu har makthavarna tagit in många hundratusentals människor från främmande länder med främmande kultur och främmande religion.
   Dessa människor har problem att anpassa sig till Sverige. Betyder det att ”vi” gör något fel?

   Ja — vi skulle aldrig ens släppt in dem i vårt land. Japanerna vill klokt nog inte heller släppa in dem i sitt land.

   Gillad av 2 personer

  • Hovs--hällar skriver:

   Rolf: Ja, Vilhelm Moberg har modigt stått upp för Sveriges frihet och självständighet i flera sammanhang, och han representerar en anda som verkar aningen bortglömd numera.

   Mitt under 2:a världskriget skrev han ex-vis:

   ”Vad Sverige i dag är, det har döda och levande svenskar gjort det till, och ingen annan. Sverige är idag vårt genom svensk strävan.
   De levande svenskarnas uppgift är att bevara det och förkovra det genom att fortsätta denna strävan – på frihetens grund.” /…/

   Dagens politiker inom etablissemanget har omsorgsfullt glömt de orden. Och de få som ännu förvaltar Mobergs arv hånas och bespottas av diktaturens hantlangare.

   Gillad av 3 personer

 12. Ulla skriver:

  Vi blir lätt fångade i vår egen tid och den historia som är vår, inklusive de mer annorlunda som numera omger oss. Man kan då försöka stanna upp och se något längre än vad man vanligtvis gör. Något som ofta görs på DGS. Ett exempel på det kan vara en ökad medvetenhet om vad som styrt och påverkat vår evolutionära utveckling och då gått in i vår basala psykologi. Då ser man att individualitet alltid måste söka en balans i ett kollektivt sammanhang. Vi är ju sociala djur och det innebär både hänsyn och beroende till varandra. Vi tvingas som individer gå en balans mellan det kollektiva och våra egna mer personliga behov. Människan har inte under sin tillkomst levt ensam. Språkets utveckling är kanske det tydligaste exemplet på ett socialt fenomen som visar på djupet i beroendet till andra. Både individualitet – och grupptillhörighet – följer med i att leva som människa. Men olika samhällen hittar varierade sätt att balansera individualism mot kollektivet. Att vi numera lever i ett samhälle med stora möjligheter till individualism gör det inte till en slags allmängiltig norm. Möjligheter till individualismen måst byggas, vårdas i harmoni med kollektivets behov. Själv vill jag att individens potential till egen utveckling skall premieras. Men är samtidigt medveten om att i oroliga tider är knappast ensam stark. Inre personlig utveckling sker även ihop med andra. Och olika former av beroenden tillhör då vardagen. Kanske en plattityd att säga, men inbland behöver vi nypa oss själva i armen. Ytterst är människan en extremt social varelse. Utan den egenskapen skulle ingen överhuvudtaget skriva några kommentarer på DGS. Olika samhällen är därvid olika öppna. Jag upplever det som påtagligt att den tankemässiga friheten på senare år delvis satt på sig en tvångströja. Jag kände mig mycket friare förr. Det känns allt tyngre att andas i offentligheten. Det individuella får allt mer stå tillbaka för det kollektivt tänkta.

  Gillad av 1 person

 13. Claudia de Longueville skriver:

  I Svea rike har förtrycket av kvinnan aldrig någonsin, varit ens i närheten av det, som förefinns i den mest repressiva av världsreligionerna.
  Den lära, vars resonemang naturligtvis saknar all logik, men vars tankevärld därtill inte kan karakteriseras som någonting annat än en absolut härdsmälta, frambringad av sådan exceptionell dumhet och enfald, att den gränsar till absolut idioti.

  Detta rikes okristliga flathet inför denna sanslösa gudalära är sorgligt nog närmast grotesk.
  Varje antydan om hotet från den förtryckande, för att inte säga tyranniska, religionen attackeras alltid, direkt och våldsamt av PK-mobben.
  De som framför minsta kritik skall, i religionsfrihetens namn, omgående tystas och stämplas.

  Det är för sorgligt, att detta plågade land importerat sådana enorma följen, hjärntvättade med denna konfession.
  Avkommor av svårartat degenererade och förfelade samhällsskick, som inte har skapat någonting annat än terror och skräckvälden med ständiga och evigt återkommande inbördeskrig, anarki och barbari.

  Gillad av 3 personer

 14. 77711n skriver:

  Hjalmar Söderberg – min favoritförfattare i svensk litteratur.
  Det är den här inställningen och ännu längre tillbaka i det svenska bondesamhället som är vårt unika kulturarv i demokrati, jämställdhet och frihet som så många personer födda på 80- 90talet inte tycks ha kunskaper om. Vi som är äldre känner till den då vi gått i skolor som tagit del av den svenska litteraturhistorien och som dessutom många gånger fått leva i och vuxit upp i ett fritt, lugnt och säkert samhälle.

  Gilla

 15. JANE SVEDHJELM skriver:

  SORGLIGT att Svensken lägger sig platt.att dessa kommer hit har säkert ett syfte.Dom känner till att vi inte är hundra milioner invånare har (hade förut) ett bra uppbyggt samhälle med allas rättigheter.vi är ett lätt offer för dessa invälvare.Syftet är lätt att förstå .Behöver inte vara någon EINSTINE för att förstå .Sverige måste trotsa EU OCH alla andra krafter utifrån .DETTA ÄR ETT STORT HOT MOT VÅR EXISTENS men folket är för flata naiva för att förstå och inse faran

  Gilla

 16. Lennart Anderson skriver:

  Mycket fin analys och jämförelse . Tack.
  Läs gärna också Almqvists ” Det går an ” ,skriven 1839.
  Orsakade mycket kritik och avsky men visar att rean då fanns en frihetstanke i religion och sociala kontakter.

  Gilla

 17. Underdog skriver:

  Om detta skrev Thomas Gür en mycket bra text på GPs ledarsida när diskussionen om svenska värderingar pågick.

  http://www.gp.se/ledare/visst-finns-det-svenska-v%C3%A4rderingar-1.3851142

  Om svenskars tro att alla andra har en svensk inom sig som kommer ut om de bara får lite tid talade Johan Hakelius med Patrik på dgs-tv.

  Eddie är som vanligt på pricken. Det är en avgrund mellan svenska värderingar och erfarenheter och muslimska sådana. Att hävda motsatsen är bara dumhet.

  Gillad av 2 personer

 18. EMIL DEN GAMLE skriver:

  Jag bodde och arbetade en gång i Saudiarabien. Ett par minnen illustrerar det kulturella avståndet. I ett TV-program diskuterar skriftlärda huruvida det är tillåtet att borsta tänderna under fastan. Man kommer så småningom fram till att jo, det är tillåtet eftersom man hittade en vers nånstans där det framgick att profeten tuggat på en kvist under fastan.
  När man körde runt i stan under fastemånaden hände det ofta vid trafikljusen att förare öppnade dörren och spottade. Anledningen visade sig vara att det inte bara var förbjudet att äta och dricka utan att det även var olämpligt att svälja sin egen saliv.

  Det kanske är annorlunda idag och det är glädjande att kvinnor får köra bil. Vem vet, dom kanske t.o.m. får spotta vid trafikljusen under fastan.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.