Integration

Patrik Engellau

Man fattar häpnadsväckande långsamt. I vilket fall som helst gör jag det. Liksom alla andra har jag till helt nyss utgått från att Sverige är uruselt på att integrera migranter. Nu plötsligt förstår jag att det är tvärtom. Vi svenskar har en alldeles särskild kompetens att göra främlingar till en välfungerande del av det svenska samhället.

Den 17 mars i år intervjuade jag Mohamed Omar på DGS-TV. Mohamed sa en sak som jag dittills, för bara ett halvår sedan, inte hade fattat, nämligen att andra generationens migranter, människor som är födda i Sverige av inflyttade föräldrar, har mer sociala problem och är mer brottsligt belastade än den första generationen, alltså deras föräldrar. Liksom alla andra drog jag slutsatsen att det fanns något fel i den svenska integrationsprocessen. Den andra generationen hade ju inte blivit som svenskar.

Av en händelse råkade jag nu se en intervju med Thomas Sowell, en amerikansk tänkare, som förklarar att amerikanska svarta hundra år efter det amerikanska inbördeskriget, som gjorde slut på slaveriet, levde bättre än de amerikanska svarta nu gör efter några decenniers välfärdsstat. De svartas besvär, säger Sowell, beror inte på det gamla inflytandet från slaveriet, utan på välfärdsstaten. Låter överdrivet? Se intervjun och bedöm själv.

Hur menar han att välfärdsstaten åstadkommit detta sorgliga resultat? Jo, genom att lära fattiga människor, och framför allt ledarna för grupper av fattiga människor såsom svarta amerikaner, att de har mest att vinna på att framställa sig som offer och därför värdiga majoritetssamhällets försörjning och dessutom, lägger jag till, med fullständiga rättigheter att djävlas med majoritetssamhället på grund av dess påstådda kränkningar mot den eftersatta minoriteten.

Förstår du nu? De unga människor som slänger stenar på poliser och bränner bilar är inte alls dåligt integrerade, utan tvärtom perfekt integrerade. De har lärt sig precis hur man ska bete sig för att framgångsrikt ta sig fram i en modern välfärdsstat. Det gäller att inpränta offerrollen för att få de ersättningar man vill ha.

Sowell påpekar särskilt att ledarna för sådana offergrupper har starka incitament att upprätthålla och värna om offermyten, ty den ger ledarskapet en särskild ställning. När majoritetssamhället ska hantera sitt skuldkomplex och försona sig med ”offren” så betalar den representanter för de påstått eftersatta grupperna, vilket betyder deras ledare. Som Sowell säger så skulle grupperna inte behöva sina ledare om de inte betraktade sig som offer. Om det inte fanns pengar att tjäna på offerrollen så skulle minoriteterna tvingas att på allvar integrera sig på egen hand och bli som svenskar och då skulle deras ledare – till exempel alla de funktionärer i etniska föreningar som idag försörjs av svenska staten – inte behövas.

Paradoxer är motsägelsefulla förhållanden som inte borde existera i en begriplig värld. En paradox som jag hittills levt med är att Sverige som är det mest framstående landet i världen när det gäller statligt välfärdssystem samtidigt är det land som är sämst på att integrera migranter. Nu förstår jag att denna paradox inte alls är en paradox utan ett enkelt och självklart orsakssamband. Andra – och troligen tredje, fjärde och så vidare – generationens migranter har integrerat sig perfekt enligt det svenska välfärdssamhällets incitament.

Andelen välfärdsintegrerade migranter är antagligen större än andelen välfärdsintegrerade etniska svenskar.

61 reaktioner på ”Integration

 1. olle holmqvist skriver:

  Läste nånstans exakt detsamma fr Storbrittannien. Gen nr 1 är faktiskt glada och tacksamma
  över att slippa kriget. Gen nr 2 vet inget eget om krig, men ser orättvisorna. Sverige: De som fanns där innan, deras ungar, får optimistjolle på sommaren och Åre på sportlovet. Badar. Klart man känner sig kränkt. Vad har har jag gjort för fel för att straffas med att dra omkring i no-zone arean med inget bättre än att bränna kontainrar på loven ? Viss värdighet med att passa familjens kvinnfolk, klädsel och utegångsförbud kvällstid.

  Kommuner i Skåne upptäckte att fattiga ”svenska” barn inte heller gick till baden på somrarna.
  Ville få anslag till åtgärd, badbussar. Mona se nej. De viktiga är invandrarbarnen.

  Så kommer imamen och berättar att jag egentligen tillhör en moralisk elit bland förfallna, bortskämda svennar.

  Dock hopp: det var vanliga församlingsmedlemmar som anmälde den IS-rekryterande imamen i Gävle. Starkt gjort !

  Gilla

 2. A skriver:

  Det du skriver om idag PE, är inget mindre än hur maktproduktionen fungerar innom Socialism/vänsteridèer. Det är en underbar process om man söker makt. I det stora såväl som det lilla. Priset är att det söndrar, men det betalas ju inte av makthavaren. Mängderna av paradoxer uppstår genom att man tror att makthavare faktiskt strävar efter det de säger, när det i själva verket är makt.
  Att lösa problem undergräver vänsterbaserad makt. Det är därför det verkar omöjligt. De vill inte för sitt liv lösa problem, de lever av att de finns. Tack PE.

  Mvh A

  Gillad av 7 personer

 3. Peter skriver:

  Den som är intresserad av ämnet bör läsa vad den afroamerikanske ekonomen och skribenten Walter E. Williams har att säga:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Walter_E._Williams

  Det finns också ett flertal med videor med honom på Youtube:

  https://www.youtube.com/results?search_query=walter+williams

  Jag vill minnas att Williams sagt något i stil med att den amerikanska välfärdsstaten har varit mer förödande för afroamerikaner än slaveriet. Välfärdsstaten har åtminstone slagit sönder många afroamerikanska familjer, där andelen pojkar som växer upp utan en far har exploderat sedan sextiotalet.

  Gilla

 4. Eva Danielsson skriver:

  Jag tar till mig det här perspektivet direkt. Det stämmer bra med min uppfattning om att den skattefinansierade välfärden har drivits på tok för långt. Även innan de senaste årens problem i kölvattnet av massinvandringen fanns.

  Vi behöver backa och antagligen hitta helt nya former för välfärd. Lägre skatter och betala mer själva är förstås sundare på alla sätt och vis, så länge man har skyddsnät för de svagaste i samhället. Som man nog tänkte en gång i tiden.

  När det blir en alternativ karriär för friska vuxna, nya eller gamla svenskar, att leva på bidrag, så måste man inse att bidragen är på tok för generösa. Det blir destruktivt både för samhället liksom för dessa ”välintegrerade” individer, som kanske skulle kunna bli framgångsrika med något konstruktivt i stället. Förutom att det förstås är både orätt och ovärdigt att sno åt sig av andras pengar, våra skattemedel, om man faktiskt skulle kunna jobba i stället.

  Gillad av 6 personer

 5. Göran Fredriksson skriver:

  Förr skaffade man t.ex. ett arbete och en bostad. Misslyckades man var det ens eget fel. Numera anses man ha rätt att få ett arbete och en bostad. Om man inte får detta är det välfärdsstatens fel.

  Jag har aldrig förstått orsaken till denna förändring i språkbruk och tänkesätt. Nu inser jag att det beror på att jag ännu inte är integrerad i välfärdstaten med naturligen åtföljande offer- och bidragskultur.

  Den nya svenska kulturen som finansieras av de ännu ointegrerade. Vem skall betala när alla är integrerade?

  Gillad av 5 personer

  • Igor skriver:

   ”Den nya svenska kulturen som finansieras av de ännu integrerade. Vem skall betala när alla är integrerade?”
   FN! som de mörkhyade säger.

   Gilla

  • Aha skriver:

   Precis, vem ska betala när alla konsumerar välfärd, är välfärdsintegrerade?

   PK-fanatikerna ser positivt på välfärdskonsumtionen, det ger jobb för kuratorer, socionomer etc.
   De har inte förstånd att förstå att de arbetar 40 timmar per vecka utan att få något i gengäld från välfärdsmottagarna. Ju fler vars arbetsinsatser går ut på att serva passiva konsumenter, ju mindre standard får de.

   Gillad av 1 person

 6. Elisabeth skriver:

  Håller verkligen med. Bränner bilar ? Usel i skolan ? Slänger stenar på folk ? Ja, men vi behöver en fritidsgård till, vi behöver ett sovrum per barn, vi vill att polisen ska visa oss ”respekt”, osv osv. Och MSM rapporterar i sin offerkofte-stil utan att ifrågasätta.
  Spektaklet som nu pågår i USA är också skrattretande. Stenrika svarta idrottsmän, nu även förmögna svarta kongressledamöter, på knä för att demonstrera mot eller för något, oklart vad, kanske polisen ? I vilket annat land skulle de och dem de representerar kommit så långt, fått sådana rättigheter ? Varför inte istället verka för att man tar vara på allt detta, gör något av det, och slutar spela offer ? Detsamma gäller de dåligt integrerade offerkoftor som håller till i vårt land. Var skulle de kunna få liknande möjligheter och rättigheter ? Bortskämdhet utan like. Och javisst, det kravlösa välfärdssamhället har medverkat till eländet.

  Gillad av 5 personer

 7. Aha skriver:

  Suveränt tankeupplägg som genererade slutklämmen att antalet välfärdsintegrerade invandrare troligtvis är fler än de välfärdsintegrerade svenskarna. Om just detta kan sägas att de helt välfärdsintegrerade, svenskar och invandrare som inte arbetar i arbetsför ålder är ca 1,5 milj vilket ska jämföras mot de ca 5 milj som arbetar och de ca 3,5 milj som är pensionärer och barn.

  Om fördelningen bland välfärdsintegrerade invandrare och svenskar får vi nog inte veta.

  Gilla

  • Hans W. skriver:

   Det finns ett stort missförstånd som sällan någon talar om. Och det är att alla migranter vill bli svenskar. Få, om ens någon av oss svenskar vill själva byta kultur, även om vi bor många år utomlands. Vi vill inte slänga vår egen tillhörighet på sophögen och försöka anta en ny identitet. Etnicitet vänder sig alltid inåt, mot den egna gruppen. Så också den svenska.

   Utanförskapsområden kan i det perspektivet betraktas som frizoner där egen tillhörighet kan och får odlas, av ett splittrat migrantkollektiv, understött av ett omkringliggande välfärdssamhälle.

   Dessutom har riksdagen i vår egen grundlag bestämt att kulturell särart måste understödjas. I alla fall gäller det för alla minoritetskulturer. Det enda undantaget jag kan finna handlar om den svenska majoritetskulturen. För den kulturen är det fritt fram att håna, förneka, och rentav förlöjliga. Speciellt om man gör det ifrån en scen, som stå-upp-komiker.

   Extra effektiv blir den kritiken om man böjer en svensk flaggstång, nedåt, så svenska nationsflaggan hamnar upp och ned. Och göra det utanför självaste Kulturhuset, med hjälp av våra egna skattemedel.

   Dessutom har en viss Mona Sahlin påpekat för oss att våra egna traditioner enbart är löjliga, om de ens är värda att nämnas. Och vem vill anpassa sig till något så urvattnat, som man inte ens vet om det över huvudtaget finns. Är det månne det egna svenska självföraktet som migranten skall lära sig älska? Är det i det självföraktet de skall integreras?

   Gillad av 3 personer

 8. Christer Carlstedt skriver:

  Det finns, eller fanns i vart fall, något som heter prägling. Alla uppväxande barn utsätts för detta. De flesta känner väl till uttrycket att barn inte gör som man säger utan som man gör.

  Nu kommer då pappa och mamma med en skrälldus ungar till Sverige. De kan givetvis inte språket. De kan inte de sociala koderna, till exempel att man väntar på sin tur i kön. De kan nästan ingenting som är gångbart här. Någon användbar yrkeskunskap har föräldrarna inte heller.
  De blir socialfall och kommer med stor sannolikhet att förbli det så länge de lever.
  Eftersom de inte har något jobb så kommer de heller inte i kontakt med svenskar utan endast med landsmän som sitter i samma situation som de själva.
  Det blir följaktligen socialfallsmiljön som präglar barnen. De lär sig att man går till soc om man tycker sig behöva något.

  Var så god!
  Där har du andra generationens invandrare.
  Och du är alltså konfunderad över att den tänkta integrationen inte fungerar?

  Helt nyligen läste vi om en syrier med tre fruar och jag tror det var sexton barn som Nacka kommun köpte tre bostadsrätter till. Jag läste även att bidragen som denna ”familj” kvitterade ut handlade om storleksordningen 100.000:-/månad. Siffran går jag självfallet inte i god för.
  Däremot så tror jag mig förstå att familjefadern skulle behöva ett jobb med en inkomst på ungefär 300.000:-/månad för att kunna försörja sin egentillverkade avkomma och avelstanterna på samma nivå som bidragen handlar om.
  För mig låter det inte sannolikt.
  Däremot är det mycket troligt att dessa bostäder visar sig vara för små när barnen vuxit till sig litet och man inte längre kan ha pojkar och flickor sovandes i samma rum.
  Helt plötsligt (och inte alldeles oväntat) kommer stugan att bli mig för trång.
  Får man kanske gratulera Nacka till den kommande berikningen.

  Gillad av 4 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Om han försörjer sig som andra klanledare så har han inga problem att dra in några hundratusen i månaden. Nu slipper han det och kan istället fundera på ännu en hustru och ett tiotal telningar till. Såvitt jag förstår bor han och de tre fruarna i samma trappuppgång. Lite bus och ytterligare några lägenheter finns till salu som Nacka Kommun köper in.

   Gilla

  • Johan skriver:

   När det gäller familjefadern med 3 fruar och 16 barn som behöver 300000/mån för att gå runt blir man ju helt ställd. Att vara förälder och att välja att skaffa barn till världen är ju ett stort ansvar. Standard 1A är att man kan försörja dem och ge dem möjlighet till en bra start i livet.
   Om man inte tar detta ansvar och ändå försätter sig och andra familjemedlemmar i den situationen är det ju djupt tragiskt om man inte kan få det hela att gå runt. Men när man förutsätter att andra, främmande människor, i ett annat land ska bekosta hans felbedömningar och/eller ovilja att förutse och ta konsekvenserna av sitt handlande, blir jag förbannad. Den som förväntar sig bli bemött som vuxen och med respekt får också visa mognad i sitt handlande.

   Gillad av 2 personer

   • Gert B. skriver:

    Lugn och fin. Polygamisten, med familjer, har RÄTT till 100 251 kr i skattefritt bidrag per månad. Allt enligt Nya Tiders uträkning.

    Gilla

 9. Integration, för vem? skriver:

  Integration, för vem?

  Politiker tycks tänka endimensionellt. Sju partier har bestämt sig för att alla människor som är skeptiska till den migrationspolitik som hittills förts, skall förtalas, förringas och även ondgöras. Vad de övriga sysslar med är att driva de tveksamma människorna in i utanförskap. Att de inte skall vara socialt integrerade med alla övriga.

  De medborgare som överlever denna mentala offentliga misshandel kommer för tid och evighet att ta avstånd från de som misshandlat dem. Inget Stockholmssyndrom kan rädda dem tillbaka. De kan aldrig söka sig tillbaka till övriga partier, oavsett vad de säger.

  Det endimensionellt tänkta skapar sår och klyftor som samhället kommer att tvingas leva med för lång tid framöver. Dagens retorik är låg, simpel och ovärdig en utvecklad demokrati. Kollektivt sanktionerad mobbing, som politisk metod, kan enbart förvandlas till en draksådd.

  Bara för att du ställer dig tveksam till Sveriges migrationspolitik och vidhängande integrationssträvanden, kan näppeligen göra dig till en ond människa. Valrörelsen 2018 riskerar att splittra Sverige i ett djupt kluvet mentalt utanförskap. Hur tänker politikerna? Och hur tänker media? Kan de inte tänka i fler än en dimension?

  Integration, för vem?

  Gillad av 4 personer

 10. cmmk10 skriver:

  Om svarta idrottsstjärnor, som är dollarmiljonärer flera gånger om, inte visar respekt för sitt land och anser sig lida av rasismen, då förstår man att offerkoftan sitter tight.

  Gilla

 11. bengtakewennberg2017 skriver:

  Ja – det är märkligt att det skall vara så svårt att förstå att mänskliga samhällen inte kan konstrueras fram av någon eller några och att allt detta härjande och styrande med människor eentligen är förgäves och bortkastad tid. Mänskliga samhällen växer fram evolutionärt efter principer som vi tyvärr allt för dåligt känner till.

  Alla åtgärder av någon eller några möter en motreaktion som bygger på dessa grundläggande principer. Därför skall man vara misstänksam mot påståenden om hur makten – eller för den delen det mänskliga förnuftet – skall kunna styra ett samhälle i en viss riktning.

  Det finns en mängd litteratur om detta. Ett exempel: Lars Carlsson Samhällets oregerlighet 1993 – doktorsavhandling från statsvetenskapliga institutionen vid Umeå Universitet.eller kanske ett annat exempel – en ännu mer radikal författare i våra västerländska kulturkretsar – Francois Juliens bok ”En vis är utan idé” 1999 som handlar om den kinesiska filosofiska traditionen.

  Gillad av 1 person

 12. MartinA skriver:

  En bra poäng. Å andra sidan, invasioner behöver ingen välfärdsstat. De behöver bara låg försvarsförmåga och resurser hos de invaderade. Jag kan ge oändligt antal exempel från historien. Exempelvis Sassanid imperiet efter slaget vid Al-Qādisiyyah.

  Gillad av 2 personer

 13. oppti skriver:

  Välfärdsstaten var väl tänkt som en försäkring, där vi via skatten betalar premien och får en trygghet om det värsta skulle hända.
  Vissa grupper överutnyttjar systemet och det går bra så länge de är i minoritet.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Nej. Sverige valde ”allmän välfärd”. Inte personlig välfärd. Det betyder att det är tänkt att fungera som ett pyramidspel, där tillväxten och nya generationer betalar in i basen av pyramiden och alla andra får utbetalningar tagna direkt ur dessa inbetalningar och helt utan koppling till vad man tidigare betalat in, till aktuariska beräkningar, till förekomsten av faktiska behov eller motiv. Politiska överväganden om hur man blir populär och vald avgör vilka utbetalningar som görs.

   Gilla

 14. Fredrik Östman skriver:

  Nej. Sverige valde ”allmän välfärd”. Inte personlig välfärd. Det betyder att det är tänkt att fungera som ett pyramidspel, där tillväxten och nya generationer betalar in i basen av pyramiden och alla andra får utbetalningar tagna direkt ur dessa inbetalningar och helt utan koppling till vad man tidigare betalat in, till aktuariska beräkningar, till förekomsten av faktiska behov eller motiv. Politiska överväganden om hur man blir populär och vald avgör vilka utbetalningar som görs.

  Gillad av 1 person

 15. Elöd Szántó skriver:

  Tyvärr har Patrik rätt. Ingen svensk har så bra grepp om hur man skall kräva ”skadestånd av samhället” som ”välintegrerade” andra generationens självutnämnda ”advokater”.
  Det är ett skickligt sätt att skaffa sig en födokrok och samtidigt visa sig kämpa för det goda.
  Jag själv tillhör de ”dumma” som har slitit i drygt 30 år för att idag vara straffbeskattningsbar höginkomsttagare.
  Det värsta är dock att dagens politiker vill inte veta att det går visst att lyckas i dagens ”rasist” Sverige.
  Vill man och jobbar man på det kan man nå den ”amerikanska drömmen” även i Sverige.
  Fast det första man skall göra är att slänga bort offerrollen.

  Gillad av 4 personer

 16. uppstigersolen skriver:

  Hur sjutton ska vi komma ur detta? Det blir till att säga åt alla som lever på bidrag att nu är det nog. Är du frisk och mellan 18 – 65 så ska du försörja dig själv. Det betyder också att de som angivit fel ålder när de kom hit får arbeta några år extra om de stannar kvar. Pengarna är slut säger finansministern (inte Maggan) så nu får ni kavla upp ärmarna.

  Gillad av 1 person

 17. Fredrik Östman skriver:

  Thomas Sowells kritik av socialismen är inte unik eller djupsinnig, utan är helt och hållet mainstream konservatism. Samma kritik har Edmund Burke formulerat, liksom Barry Goldwater och många andra, eller för den delen Igor Sjafarevitj. Samma kritik mot socialismen hävdade Moderata samlingspartiet till år 2003. Varför dessa insikter så fullkomligt först ignorerades och demoniserades och sedan glömdes bort är en fråga för psykologin och sociologin.

  Sådan är socialismen! De som lockas av socialismen lockas av just dessa effekter! De är avsiktliga. Sveriges socialistiska regering och många andra socialister står upp för sin lära och tycker att det du kritiserar är helt i sin ordning! Sådan är socialismen.

  Gillad av 1 person

 18. Obs skriver:

  Om man nämner problem i Sverige som är relaterade till migration så är det viktigt att beskriva vad som verkligen händer. Tyvärr så har Sveriges flyktingpolitik gjort Sverige mindre tryggt. 2015 så tog Sverige emot 163 000 asylsökande. Samma år så tog USA emot 70 000 asylsökande. Sverige har däremot en befolkning på 10 miljoner invånare medan USA har ungefär 323 miljoner invånare. Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande. Skulle det ha hotat USA:s säkerhet att ta emot 5,2 miljoner nya asylsökande under ett år? Förmodligen. Och det är vad som hände i Sverige.
  USA har redan en sträng granskningsprocess för asylsökande, men Sverige har en usel granskningsprocess .
  https://sv.gatestoneinstitute.org/11069/sverige-instabilitet

  Att Sverige inte har lyckats sköta migrationspolitiken ordentligt och att det finns förutsättningar för konflikt är inte något som alternativa medier eller Donald Trump hittar på. Nästan en femtedel, 18 procent, av Sveriges befolkning är idag utrikes födda.

  Gillad av 1 person

 19. Jaxel skriver:

  En mycket intressant och tänkvärd krönika. Frågan är dock om det inte finns anledning att invända mot den inledande verklighetsbeskrivningen.

  Åtminstone enligt BRÅs rapport (2005:17) så är inte andra generationens invandrare mer brottsbelastade än deras föräldrar.

  Enligt rapporten är överrisken att vara misstänkt för brott bland utrikes födda 2,5. För personer födda av två utrikes födda föräldrar är överrisken lägre 2,0 (tab 10).

  Efter standardisering för vissa bakgrundsfaktorer (kön, ålder, utbildning och förvärvsinkomst) så minskar bägge gruppernas överrisk. Dessa landar då på 2,1 respektive 1,5 (tab 10).

  Gillad av 1 person

  • Hovs--hällar skriver:

   Du… 2005 är rätt länge sedan. Varför inte titta in på Affes statistikblogg:

   https://affes.wordpress.com/?s=brott

   Affe har tittat närmare på BRÅ-siffrorna och påvisar att det de senaste decennierna skett en MASSIV ökning av antalet män i brottsaktiv ålder från de MEST brottsbelastade länderna! – där överrepresentationen i brott är runt en faktor FYRA jämfört med svenskarna.

   Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Det är förstås fullkomligt felaktigt att standardisera utlänningars brottslighet, eftersom vi kan välja fritt om de skall få finnas i vårt land eller inte. Varför i fridens namn skulle vi frivilligt importera brottslingar? De skall förstås alla utvisas. Vi behöver ett nytt miljonprogram för repatrieringar och en sanningskommission för att leta reda på alla fel som har begåtts och fastställa fakta som kan ligga till grund för straff, utvisningar och andra åtgärder. Sedan behöver vi ett program för rättsstatlighet och rättvisa för att säkerställa att dessa vansinnigheter inte kan upprepas i framtiden.

   Gillad av 2 personer

  • Jaxel skriver:

   @Fredrik.Ö
   Huruvida det är bra att standardisera eller inte beror skulle jag säga på frågeställningen. Just för den aktuella frågeställningen ville jag bara visa att det inte spelar någon roll.

   @Hovs
   Ja data i den referade rapporten är mycket gamla, vilket jag underströk häromdagen. Hinner inte läsa Affekt nu, men tvivlar på att han har mer aktuella data. Dessutom var det bara en mycket begränsad frågeställning jag försökte kommentera. Tror inte jag har några invändningar mot det Affekt konstaterar

   Gilla

 20. M Boberg skriver:

  Oj oj oj en klassiker måste komma någon utifrån/inifrån som säger det egentligen självklara det bästa jag hört sen??

  Men vad ska Lindberg på Aftonbladet tycka ? Kawesa, H Arnstad, Gudrun med fler offerkofta prydda tyck synd mentalitet/attityd människor som genom sin röst spridit bidrag, bostäder, m.m. som den goda samariten fast med skillnaden att den gode tar av sina egna medel men dessa skickar notan till skattebetalarna och känner sig jätte snälla sedan får dom en tegelsten i huvudet som tack (inte Gudrun) och deras ungar bor hemma tills dom är 30-35 och så sväller ofantlig sektor lite till och sen nya utredningar för fler fyndiga jobb som inte producerar mer än bidragsutredare/utdelare och Steffe skriker Sverige går så bra kolla mer reformer (läs bidrag) Danne mumlar något om poliser, Ygeman svettas yvigt, Morgan svamlar, Maggan höjer skatten Ulla Andersson myser när skatten på sparande höjs osv. men att sänka eller ta bort ränteavdragen kan ju drabba oss politiker att vi inte kan sitta kvar för många är ju slavar under banken eller i bidragsdjungeln och där ska dom vara.

  Första generation fanns enklare jobb, mindre volymer men när andra, tredje fått klart för sig att svenne är en ängslig, konflikträdd varelse så varför inte utnyttja det och språket hade man växt upp med och dra en snyftare, kräva, hota eller om det går har väl även en och annan svensk sen generationer provat med varierad framgång.

  När ska Omar få komma ur radioskuggan? Blir väl som med Tino kallas för husblatte och sen kör vi på som vanligt ett till.

  Gillad av 1 person

 21. Hortensia skriver:

  Tack, Patrik, för denna hisnande insikt. Hög tid alltså, att snarast sluta slösa sinande skattemedel på importerat våldsamma och hänsynslöst svenskföraktande rötägg, som effektivt skyddas av den oformligt överdimensionerade, postmodernt multikulörta offerkoftan.

  Den så kallade ”välfärdsintegrationen”, ensidig anpassning av allt svenskt till hitresta utlänningars ohemula krav på särskilt anpassad sjukvård, skolor och kost, skattefinansierade samlingslokaler och semestrar från ”svennar och svennehoror” måste reverseras.

  https://uvell.se/2017/09/25/uppmuntran-till-specialbehandling/

  Gillad av 4 personer

 22. Kirurgen skriver:

  Min far var socialdemokrat, en äkta socialdemokrat som var med och slogs på barrikaderna vid hungerkravallerna i Göteborg, det var väl 1917. Han och alla andra sossar byggde ett land som gjorde att att till exempel jag och Leif G W Persson kunde göra en klassresa och sluta som professorer. Med åren blev min far alltmer grå, inte bara i sitt lockiga och fina hår, utan som sosse. När det kom fram att Gunnar Sträng nolltaxerade och dessutom hade skaffat sig stenhus nära Stureplan blev han riktigt djävla sur.
  Vad var det som gick fel med socialdemokratin? Jo det var att Olof Palme kom till makten. Därefter började nedmonteringen av Socialdemokratiska partiet som blev kålrotsdemokrater och samhället började degenerera. Palme var ju högerman från början och det hade varit bättre, mycket bättre om han hade stannat där men han genomgick ju en metamorfos då han insåg att som sosse kunde han göra en blixtkarriär genom sin begåvning och skicklighet som agitator. Jag kände dock ingen glädje när han mördades utan snarare en stor sorg trots allt att det kunde ske.
  Hur kunde det ske? Alltså inte mordet utan nedmonteringen och den successiva övergången till PK. Vilka var de bakomliggande mekanismerna? Kanske berodde det på att sådana som vi som skriver här och har någonting mellan öronen inte motade Olle i grind medan tid var genom att engagera oss på ett aktivt sätt. Men vi hade ju fullt sjå med att arbeta, göra karriär och ägna oss åt våra familjer och vänner.
  Sveriges ekonomi sköts inte korrekt och det kommer att straffa sig genom ökande fysiska konfliktsituationer som kan leda till ”härdsmälta” värsta fall. Osannolikt givetvis men inte osant som slutklämmen var i Tage Danielssons geniala monolog om härdsmältan i Harrisburg.

  Gillad av 3 personer

  • Aha skriver:

   Tveklöst är det så för oss som minns att Palme med sitt världssamvete-engagemang startade det som idag övergått till att bli den humanitära stormakten, godhetsuppvisningen.

   Grattis till de som kommit hit till Sverige och blivit omhuldade av godhetskulten, otur till den stora, stora massan som var kvar i sina länder och inte kunde bli omhuldade då de få som kom tog så stora resurser.
   Otur för de som här hemma, fattigpensionärer t.ex. haft det dåligt och inte kunnat få tillskott.

   Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Du misstar dig om socialismen. Det som hjälpte dig och Gewe var inte SAP, utan det gamla svenska samhälle som de parasiterade på. Så länge värddjuret var vid god hälsa kunde parasiten också leva gott och peka på värddjurets utmärkta hälsa. Nu är värddjuret döende. Gissa hur det går för parasiten då. Och parasit, det var den från första början.

   Gillad av 3 personer

   • Kirurgen skriver:

    Först tänkte jag skriva: Förklara dig Fredrik. Sedan fick jag syn på referensen om Ronald Huntford och hittade följande sammanfattning:
    https://archive.org/details/DetBlindaSverige
    Denna måste alla läsa som är med på DGS. Patrik om du läser detta, lägg ut den som en krönika eller du Fredrik.
    Dessutom borde den tryckas ut och delas ut till samtliga elever i samtliga gymnasieskolor.
    Dock är det så att sådana som G W och jag hade varit framgångsrika i vilket politiskt system som helst på grund av medfött gott läshuvud parat med ambition och flit. Jag undrar dock hur lätt det hade varit i ett renodlat politiskt högerklimat?
    Sedan är det ju så att LO har styrt SAP hela tiden fram till 2000 (?) och försöker väl fortfarande att påverka. LO bildade SAP för att ha en politisk plattform och det var LO:s fel att vi hade en 10-procentig under många år på sjuttio-talet. Valspråket har ju alltid varit: tänk inte, bra har ni det och bättre skall ni få. Men som alla imperier i historien rasar nu och socialismen.
    Huntford generaliserar ju dock grovt, alla svenskar faller inte under mallen Die dumme(n) Schweden men vi som har sett och ser och förstår det hela är lata och dästa. Vidare är det en konstruktion att det fria sexet skulle kompensera för slaveriet. Gökat fritt har svenskar gjort i alla tider med framgång.

    Gilla

 23. Gösta Svensson skriver:

  Man kan förmodligen göra en direkt jämförelse med arbete och fack. Som anställd finns det, mycket grovt förenklat, två strategier då det gäller att förbättra sina villkor. Den ena är att man jobbar hårt, anstränger sig och verkligen försöker finna och utveckla den inre potential som man förhoppningsvis har. Den andra är att se sig själv som en svag och utsatt agent som, gärna med hjälp av facket, försöker förhandla och tvinga fram bättre villkor.

  Naturligtvis tror jag inte att den ena metoden är helt rätt och den andra helt fel. En blandning krävs oftast för att tillvaron som anställd skall bli uthärdlig och framgångsrik.

  Gilla

 24. Balder skriver:

  Lite upplyftande att det finns fler i Sverige som kan använda den substans vi alla har i huvudet…
  Det är precis som du beskriver. De vet exakt vilka trådar de skall dra i för att få maximal utdelning.

  Se bara på det senaste exemplet nämligen moskebranden där nu självaste Knugen kommer på besök… När besökte han en nedbrunnen kyrka eller en av invandrare gruppvåldtagen svensk tjej/kvinna senast???

  Vår ”akilleshäl” är alla kvinnliga, samt en del manliga, ”DO-gooders” i beslutsbefattning, samt vår kristna tro och demokrati som utnyttjas maximalt.

  Dags att det svenska folket vaknar upp på allvar annars är det ”game over”!!!
  MVH

  Gillad av 3 personer

 25. UlfH skriver:

  I Chikago, under förbudstiden, blev många av andra generationens invandrare gangstrar, som till sin viktigaste identitetsmarkör var vapen, pengar och självklart respekt. En av deras främsta aktiviteter var att skjuta ihjäl varandra. Inte sällan med flera årslöner för en vanlig arbetare i sin plånbok. De valde själva att inte bli offer för samhället, utan många blev offer för sina interna strider. Något som sker i, kanske än så länge, i mindre utsträckning i vårt land.
  Idag bygger kommunerna s.k modulhus ( slumområden) eftersom politikerna plötsligt har kommit på att vi har brist på bostäder – dessutom brist på arbeten för lågutbildade människor som inte behärskar svenska språket. Det är inte underligt om några ser sig själva som offer för en absurd oförklarlig politik.

  Gillad av 1 person

 26. Petrus skriver:

  Välfärdsstaten är nog bara en faktor i sammanhanget.

  Att den amerikanska staten ger väldigt generösa bidrag till arbetslösa, ensamstående mammor, men inte till arbetslösa, gifta/sammanboende par har gjort att svarta afrikanska kvinnor som annars skulle ha skaffat få eller inga barn p g a problem med försörjningen föder en massa barn. Detta har inneburit en drastisk förökning av den minst konkurrenskraftiga hälften av den svarta befolkningen. Att föda barn efter barn och ha försörjningen tryggad under barnens uppväxttid har blivit en försörjningsstrategi. Utan dessa ”welfare queens” hade den svarta befolkningen sannolikt krympt påtagligt de senaste 50 åren.

  Den stora förändringen sedan 60-talet är dock att invandrade mexikaner i hög grad slagit ut den svarta arbetskraften. Mexikaner utan uppehållstillstånd har haft ett starkt incitament att prestera bra utan knot. Arbetsgivare föredrar också generellt mexikaner med uppehållstillstånd. Svarta är, mellan skål och vägg, i USA generellt rankade som sämre arbetskraft än mexikaner, asiater och vita i snitt. Är det inte tokbrist på arbetskraft så föredrar man mexikaner om man får välja. I slutet på 60-talet var arbetslösheten mycket låg och arbetsgivare kunde inte välja och vraka. Så är det inte idag om man inkluderar ”discouraged workers” som slutat söka jobb.

  Vet också att Robert Kennedy på 60-talet, innan ”food stamps” infördes, påpekade att folk faktiskt svalt ihjäl i USA (trots den låga arbetslösheten).

  Gilla

 27. Ulrika skriver:

  ”…andra generationens migranter, människor som är födda i Sverige av inflyttade föräldrar, har mer sociala problem och är mer brottsligt belastade än den första generationen, alltså deras föräldrar.”

  Samma historia i Frankrike som nu har flera generationer födda i landet och ung 6 miljoner muslimer mestadels från Maghreb (Marocko, Algeriet och Tunisien). Alla är inte stenkastare och bilbrännare och en hel del har lyckats i livet. Men alltför många kan varken ordentlig franska eller arabiska och känner sig utanför såväl i Frankrike som i det gamla hemlandet. Araber är inte populära i Frankrike.
  Snarare tvärtom.

  Gilla

 28. OT skriver:

  De rödgröna i Stockholm beslutade idag att ge illegala invandrare med barn rätt till socialbidrag – trots att invandrarna samtidigt enligt lag omedelbart ska lämna landet.

  Hur ska vi någonsin få ordning i landet när personer som nekats uppehållstillstånd och därför ska avvisas från Sverige trots detta får rätt till skattefinansierat socialbidrag. Den feministiska stormakten förnekar sig inte.

  Gillad av 3 personer

 29. Tommy Santesson skriver:

  Politiker tänker bara på sina egna karriärer. Att dela ut bidrag är bara ett sätt att köpa röster.
  Och dom gör det med andras pengar, smart upplägg.

  Gilla

 30. Rolf Åberg skriver:

  Vad kommer hända när det anlänt ytterligare en miljon invandrare om några år ? Hur långt räcker bidragen ? Skall skatterna höjas ytterligare för att bekosta dem? Hur länge kommer svenskarna glatt att betala för den allt större ”berikande” mångkulturen ? Hur mycket ökar brottsligheten och till vilka kostnader? Kommer vi helt plötsligt ha en massa nya jobb till alla ? Varje muslimsk kvinna föder i snitt 3,6 barn i Sverige. En ny stor generation växer fram, Hur skall alla dessa få plats i bidragssystemet ? Etc, etc, etc Kommer det till en punkt då allt brakar ihop ?

  Gillad av 1 person

 31. Lars skriver:

  Nädu Patrik, inte blir du mer klok av amerikanska sk konservativa, men varför diskutera den amerikanska svarta befolkningen och det tudelade samhälle som funnits over there så länge där först 60-talet och Lyndon Johnsson gav efter för medborgarrätts rörelsen och förbjöd en del hinder för svarta att rösta trots formellt rättighet sedan tidigt 1900-tal. Men varför gå över ån efter vatten? Se här vad Sveriges främsta nyliberal (efter Rheinfeldt) anser om migrationen och Europa. Det är från höger migrationen applåderas, inte var det Palmes intentioner eller Carlssons 1989.

  https://www.project-syndicate.org/commentary/european-nation-states-identity-crisis-by-carl-bildt-2017-09

  Gilla

 32. Britta Lundgren skriver:

  Stod någonstans att i Mellanöstern är högsta status att leva på arbetsfria inkomster. Vilket leder till att svenska socialkontor delar ut högsta status till sina ”skyddslingar”. En muslimkvinna: Inte kan lilla jag göra någon nytta, kan så lite. Tala om att ikläda sig offerrollen, hon har säkert sin försörjning tryggad.
  Professor Paul Lillrank i Hufvudstadsbladet om Sverige: ”En blåögd välfärdsstat kan inte hantera människor med en avvikande värdegrund.”

  Gillad av 1 person

 33. Lena Holmlund, Karlstad skriver:

  Oändlig självgodhet är den vite mannens förbannelse. Ur det stiger det lika oändliga föraktet för ”den andre”. Appropå debattklimatet på denna sida, som jag råkar klicka fram ibland via google-notiser på mobilen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.