Sanningens ande

Patrik Engellau

Jesus var en av alla tiders främsta lärare, det behöver man inte tro på Gud för att inse, det räcker med att läsa Bibeln. Men trots hans oändliga pedagogiska arbete med lärjungarna, konstaterade han vid deras sista gemensamma måltid, hade de inte fattat vad han sa. Han hade gett dem allt och lik förbannat begrep de inte.

”Jag är den sanna vinstocken, och min fader är vinodlaren”, säger Jesus i Johannesevangeliet. ”Jag är vinstocken, ni är grenarna. Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner om ni gör vad jag befaller er. Jag kallar er inte längre tjänare, ty en tjänare vet inte vad hans herre gör. Jag kallar er vänner, därför att jag har låtit er veta allt vad jag har hört av min fader.”

Men trots alla Jesu ansträngningar har eleverna svårt att fatta: ”Jag har mycket mer att säga er, men ni förmår inte ta emot det nu”.

Betyder det att Jesus hade gett upp? Det här är ändå just före korsfästelsen. Hur skulle detta predikament kunna greja sig? Jo, det skulle komma andra tider: ”Men när han kommer, sanningens ande, skall han vägleda er med hela sanningen; han skall inte tala av sig själv utan förkunna det han hör och låta er veta vad som kommer att ske. Han skall förhärliga mig, ty av mig skall han ta emot det han låter er veta.”

Jag tycker att detta borde diskuteras på lärarhögskolorna. Budskapet är nämligen på en gång bekymmersamt och tröstande för lärarkåren: det spelar ingen roll hur skicklig du än är som lärare, ty om systemet inte är uppfyllt av sanningens ande så går det inte att lära eleverna något i alla fall. Inlärning handlar både om något yttre och något inre.

Innan man fördjupar sig i vad sanningens ande skulle betyda så kan man konstatera att Jesus är en vassare pedagogisk teoretiker än de flesta svenska akademiska motsvarigheterna. I Sverige finns en grupp tänkare som hävdar att det är läraren som gör jobbet och att hon ska stå i katedern och undervisa med makt och myndighet för att inlärning ska flyta så smidigt som möjligt. En annan grupp tänkare menar att eleverna redan av sig själva är besatta av sanningens ande och att de därför på egen hand kan skaffa sig kunskaper på internet. Jesus säger att båda behövs.

Men vad är då den sanningens ande utan vilken elever inte lyckas förstå hur skicklig läraren än är? Jag vet inte riktigt, men det är väl sådant som begåvning, läggning, motivation och flit. I varje fall är det saker som man inte kommer åt med de redskap politikerna vanligen brukar – typ nya lärarmiljarder – när de gör sina tafatta försök att lösa den svenska skolans kris.

Även för dem som tror att det räcker med bättre lärarhögskolor har Bibeln ett memento i berättelsen om profeten Jona som svaldes av en valfisk. Gud hade sagt åt Jona att resa till den stora staden Nineve för att predika mot stadens ondska. Aldrig, sa Jona, och tog en båt åt ett annat håll. Då skickade Gud en orkan över havet. Sjömännen förstod att Gud var arg för något och beslöt att dra lott om vems felet var. Lotten föll på Jona och han kastades i havet varpå havet lade sig och Jona svaldes av en valfisk. Efter tre dagar i valfiskens buk kräkte djuret upp Jona på stranden utanför Nineve. Jona var en svag och ynklig profet och sa bara till nineveborna att staden skulle utraderas om fyrtio dagar. Sedan tyckte han att jobbet var gjort och drog sig tillbaka.

I normalfallet tar folk aldrig varningar på allvar – se bara på svenska politiker – och framför allt inte varningar som framförs av svaga profeter. Men i Nineve var det annorlunda. Folket trodde plötsligt på Gud och ”lyste ut en fasta och klädde sig i sorgdräkt, både stora och små”. Gud förbarmade sig och beslöt att inte förstöra staden vilket förtretade Jona som hade bespetsat sig på att sittandes på ett berg utanför staden få beskåda ragnarök.

Nineveborna bar tydligen sanningens ande i sina bröst. Sådana människor lär sig även om lärarna, som Jona, har klen pedagogisk kompetens.

Allt detta tål att tänka på i den svenska skoldebatten. Det måste in en sanningens ande i hela systemet som inte finns i dagens enfaldiga, postmoderna, PK-istiska pedagogik.

33 reaktioner på ”Sanningens ande

 1. Bo Svensson skriver:

  Jag försöker hela tiden säga det en gränslöst insiktsfull och välvillig andlig ledare skulle sagt om han var här nu:

  Den rätta ordningen för skattefinansierad undervisning är att pengarna betalas ut i takt med att det hamnar kunnande i ungarna och att man skaffar sig sitt kunnande som man vill och kan.

  Blockerar man sig för denna insikt, är det ett tecken på att man leds av något annat än sanningens ande. – Man är som under hypnos och hur väcker man folk ur hypnos?

  Gilla

 2. larslindblog skriver:

  Jag tror att alla åtgärder i skolans värld är meningslösa så länge barnen har makten över skolan . Barnen tillåts sitta med ytterkläder i klassrummen , titta på sina telefoner , prata med varandra ,uppföra sig respektlöst , använda svordomar och ohyfsat språk samt till och med slåss med såväl varandra som lärarna.
  Lärare som ingripit handgripligen och hållit fast / brottat ner våldsamma barn har åtalats samt avskedats.
  Man måste återgå till gamla tiders ordning och reda -som det var innan Olof Palme som skolminister lyckades rasera skolans inre arbete.
  Idag måste nog även föräldrar ” uppfostras” för att förstå att man inte skall vara en ” kravlös kompis” med sina barn.

  Gillad av 7 personer

 3. Zebulon skriver:

  Jag var i valfiskens buk igår, Malmö, närmare bestämt Mobilia. Malmö är valfisken och Mobilia buken. Mobilia där jag handlade men min mamma när jag var liten ligger inte alls i Rosengård, utan precis vid infarten till Malmö. Jag undrar hur de som är för massinvandring men i samma andetag säger att det är en paranaoid vanföreställning att islam kommer att ta över tänker? Har de varit på Mobilia? När tror de, och hur, att denna spridning av islam skall upphöra? Skall gränsen stängas? Skall muslimer förbjudas att föda barn? Eller skall muslimerna plötsligt, efter att de blivit riktigt många, plötsligt inse att det är mycket bättre med majstång och svenska flaggan? När?

  De som vurmar för islam, har de varit på Mobilia? Har de hört talas om skjutningar på parkeringen där? Har de sett hur tjocka säkerhetsgallerna är? Har de sett att en majoritet är invandrare och en majoritet av dessa är muslimer? Har de gått till sidan för alla de muslimer som går i bredd, män som kvinnor, har de sett ägandet i deras ögon? Har de sett klungorna med kvinnor som på bredaste Malmöitiska träffas och samtalar, och alla har slöja? Här har Omar fel, jag ser många många skånska kvinnor som alldeles säkert tidigare varit feministiska miljöpartister, vänsterpartister och socialdemokrater som har konverterat. Jag gissar att långt fler konverterar till islam än som lämnar, finns det statistik på detta? Svar nej gissar jag.

  När jag körde hem med dörrarna låsta så var det reportage från Göteborg och journalisten gjorde allt för att släta över att polisen använder muslimska klanledare för att stoppa brott, ingen åker i fängelse förstås.

  Timmen är sen, dissidentturné nu!

  Gillad av 9 personer

 4. Kuckeliku skriver:

  Sanningens ande är intellektuell nyfikenhet och sanningskärlek. ”Ni skall förstå sanningen och sanningen skall göra er fria”, sa Jesus enligt en av evangelierna, men våra politiker tror att det är politiska fabler som skall göra oss fria.

  DN hade för några dagar sedan en artikel om hur de som saknar intellektuell nyfikenhet rättar sig efter gruppen trots att de borde veta bättre. Viktigare än snart sagt allt annat är därför att promovera intellektuell nyfikenhet.

  Gillad av 2 personer

 5. Flarran skriver:

  Ja Sverige är illa ute i sina ambitioner. Både vad gäller skola och barnuppfostran. Utan någon evidensprövning av de åsikter som framförs låter man ett antal progressiva pedagoger ange tonen. Det de säger låter ju så bra. Och då vill ”vi” att det de säger ska vara riktigt. Typ som pedagogen Jesper Juul som säger att barnet är ”kompetent” och kan resoneras med. Han är populär bland medelklassföräldrarna inne i Stockholm. Man slipper använda den gamla mer beprövade auktoritära verktygslådan. Barnen kan ju ta skada av det. Även om nämnda verktygslåda tydligen fungerat bra för egna föräldrar och tidigare generationer. Nej allt ska rivas ner och byggas nytt. Utan evidens. Inte konstigt att barnen – som ju ska stå i centrum hela tiden – inte mår bra. De får för mycket makt och det blir tungt att vara förälder när barnen säger nej till allt och skriker sig till förmåner. Jag har sett eländet.

  Gillad av 2 personer

 6. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Tror Patrik, att du tänker i linje med grännaskolans modellmetod o dess skapare Tomas Kroksmark.
  Lärarna skall samtidigt vara forskare och därmed inse att de inte besitter all kunskap utan att den formas i samklang med eleverna
  Vilket betyder att sanningens ande är undflyende och aldrig låter sig fångas, man måste ständigt vara i intellektuell rörelse, pröva, experimentera, utvärdera och sedan börjar man om.
  Den nya skollagen kräver f.ö. att undervisningen skall ske på vetenskaplig grund men det görs förstås inte förutom då i denna skola i Gränna.

  Gillad av 1 person

  • Hovs--hällar skriver:

   Låter för mig som rena dumheter. Endast vid forskningsfronten pågår diskussioner av den sorten, och där befinner sig inte skoleleverna (och inte heller lärarna!). Skolan lär ut allmänt erkända grundkunskaper, allt annat är postmodernt dravel.

   Undra på att det ser ut som det gör, när dravel av den här sorten sprids.

   Gillad av 2 personer

   • Lars-Erik Eriksson skriver:

    Det är jag som uttrycker mig både oklart och oskärpt.
    Kunskapen är inte undflyende eller en förhandlingsfråga nej.
    Eleverna skall lära sig fundamenta och tycka om lärandet.
    Det som utvärderas är hur denna läroprocess går till och hur läraren når högsta möjliga resultat.
    Detta passar inte alla lärare men alla lärare vet att varje skolklass är unik och därför passar inte alla metoder alla klasser.

    Gilla

   • Jonas Nilsson skriver:

    LEL säger inget annat än lärare av alla tider sagt: de växer med eleverna. Lärare som inte växer med eleverna förkrymper både sig själva och sina elever.
    ”Forskningsfronten” handlar om hur institutioner fångar sponsorer. Försök skriva en avhandling som utmanar vedertagna sanningar och du får ett helvete.
    Den skola och forskning som inte injicerar tanken om kunskap som sanningssökande blir bara en spegelbild av sin egen samtid.

    Gilla

 7. Hovs--hällar skriver:

  Kul skrivet! Ja gällande skolans kris, så beror den till stor del på att pedagogiken styrs av PK-ideologi och inte av verkligheten.

  Läs detta:

  http://www.salaallehanda.com/opinion/ledare/kajsa-dovstad-lagg-ner-lararutbildningarna-och-starta-upp-nya

  Trots att vi neurovetenskapligt vet mer än någonsin om inlärningens mekanismer får lärarstudenterna läsa om 100 år gamla pedagogiska lärosatser. Dessa har ofta, som i fallet med den sovjetiska pedagogen Lev Vygotskijs idéer, en socialistisk prägel.

  Det påstås rena absurditeter som att ”kunskap inte kan läras ut”. Så enfaldigt att man inte tror sina ögon och öron.

  Kontentan blir att ingen vettig människa söker till denna värdelösa utbildning. I Finland, där man behållit den sorts lärarutbildning vi hade FÖRR här i landet, går det tio sökande på varje plats. I Sverige kan man knappt ens fylla platserna på lärarutbildningen.

  Makthavarna kliar sig i skallarna och grubblar över vad DET kan bero på.

  Sverige, dårarnas paradis.

  Gillad av 6 personer

  • Jonas Nilsson skriver:

   Det är bra att du tror mycket om verkligheten men jag tror att man kan mer filosofi i Finland, en anledning till att man kunnat bevara ett starkare medvetande.

   Gilla

 8. malmobon skriver:

  På den tiden jag plöjde igenom Bibeln, så tyckte jag mest om Ordspråksboken, därefter Johannes evangelium. Lyssna på din vises ord…
  http://www.bibeln.se/las/1917/ords

  När jag idag ser och lyssnar på ungdomar, så tycker jag synd om dessa. Skolan har blivit en plattform för politisk åskådning. Görs på ett sofistikerat sätt. Rasistsnacket. Allas rätt till lika värde. För mig självklara saker som inte ens skall behöva diskuteras.

  Däremot kunde skolan upplyst mer om islams erövringståg och dess följder. Har jag aldrig hört något om. Predikas mycket om judeförföljelse vilket är bra, men att ta likheter mellan islams erövringståg och nazism skulle vara otänkbart i en svensk skola.

  Är så oerhört mycket dessa ideologier har gemensamt. Helt säker på att krig kommer utkämpat ännu en gång i Europa. Vi ser redan tendenser. Vänstern samlas utanför AfD lokaler efter valet.
  När SD håller möten står dessa och skriker. Marionetter till globbalister s.s. Soros, Akelius, Goldman Sachs.. På ett sätt lustigt att de vänstern kämpar mot bankernas vinster är dessa som styr deras agerande. Fördummande av skola och public service.

  Gillad av 3 personer

 9. Bengt Lönnberg skriver:

  I vissa avssenden får man konstatera att man haft tur. Turen att vara född på
  40-talet, börja småskolan på 50-talet, få gå realskolan samt gymnasiet sista årskullen med muntlig examen m.m.
  Sen dess har det mesta enligt min uppfattning blivit sämre; kunskapsnivån, trivseln bland lärare och elever, kan inte komma på något som blivit bättre, tyvärr. Men jag kanske missat det där med demokrati och elevinflytande i skolan? För att inte tala om föräldrarnas engagemang?

  Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Jag vet inte om du och jag (som också är född på 40-talet) haft tur. Hittills har vi ju fått bevittna hur det vi uppskattar förstörs. Fick jag nu på något sätt bli 25 igen med samma kunskap jag har idag skulle jag inte tveka. Då kan jag ju stå på barrikaderna för att få stopp på eländet som pågår. Visserligen kan jag stå på barrikaderna nu också men dels är jag inte lika uthållig längre. Dessutom alla lyssnar inte på en gammal gubbe (äldre distingerad gentleman kanske låter bättre).

   Gillad av 1 person

 10. Kirurgen skriver:

  Det finns många andar i Guds rike i himmel och på jord. Sanningens ande är så vitt jag förstår upplysningens ande. Lärjungarna var ju enkla män utan boklig bildning men med en obändig tro på och kärlek till Jesus Kristus. Petrus säger när han blir tillfrågad: ”du är Guds Son”. Upplysningen kom efter 40 dagar då Jesus uppenbarar sig för lärjungarna och de blev därefter varse om uppdraget: ”gån ut och gören alla människor till mina lärjungar”. Då föddes den kristna kyrkan och sanningens och upplysningens ande följde dem.
  Vad beträffar skolan och den allmänna situationen tror jag att det är kört tills vidare. Palme, Tham och Göran Persson bröt ner skolväsendet som måste på nytt som Fågel Fenix resa sig ur ur askan.
  Jag undrar hur det tänkte när de skapade flumskolan, för inte hoppar väl engelska glosor in i huvudet av sig själv.
  Men det finns bra skolor också. Ett barnbarn går på ett en friskola, ett kristet gymnasium. En fenomenalt bra och fin skola som skapar elitstudenter som klarar att komma in på universiteten direkt utan ett års kompletterande studier för att komma i kapp. Detta på grund av gammaldags lärande i kombination med det bästa ur den nya pedagogiken. Grabben är dessutom duktig fotbollsspelare vilket ger styrka och god kondition vilket är mycket bra för studierna.
  För övrigt har kag läst en mycket märklig bok. ”Uranthia-Boken”. Här beskrivs skapelse, universa och andeväsen på ett sätt som gjorde mig förundrad. Boken är på 2000 sidor (sic!).

  Gilla

 11. olle holmqvist skriver:

  ” Johannes 7Svenska Folkbibeln (SFB)
  Jesus går upp till lövhyddohögtiden

  7 Därefter vandrade Jesus omkring i Galileen. Han ville inte uppehålla sig i Judeen, eftersom judarna var ute efter att döda honom. 2 Judarnas lövhyddohögtid[a] stod för dörren. 3 Hans bröder sade då till honom: ”Bege dig härifrån och gå till Judeen, så att också dina lärjungar får se de gärningar som du gör. 4 Ingen som vill bli känd gör något i hemlighet. Om du gör sådana gärningar, träd då öppet fram för världen!” 5 Inte ens hans bröder trodde på honom. 6 Jesus sade till dem: ”Den rätta tiden för mig har ännu inte kommit, men för er är det alltid rätt tid. 7 Världen kan inte hata er, men mig hatar den, därför att jag vittnar om att dess gärningar är onda. 8 Gå ni upp till högtiden. Jag går ännu inte upp[b] till den här högtiden, eftersom min tid ännu inte är inne.” 9 Så sade han och stannade kvar i Galileen.

  10 När hans bröder hade gått upp till högtiden, gick han också dit, inte öppet utan i hemlighet. ”
  slut bibelcitat

  Jesus och sanningen. Han ljög för sina bröder om sina avsikter. Vi kan också läsa att inte ens bröderna trodde på underverkeri om han inte kunde visa det. Rimligt att det hört förut, men aldrig fått se saken..

  Sanningens ande är ngt annat. Ande betyder kollektiva uppfattning,:vad man tror andra tror, förväntningar, bedömningar, förutfattade meningar ! och värderingar.

  Inom matematik tror jag Sanning är tvingande. Alla primtal är udda tal. Fast någon ”bildad” hojtar genast: Gödel, för faan ! Glöm inte Gödel ! F ö är Sanning lite mera plastiskt.

  Gilla

 12. Thomas Gunnarson skriver:

  En av dessa skrifter som inte ansågs tillföra något till den teologi som man ville framföra efter Konstantin var Thomasevangeliet. Logion två i Thomas lyder i svensk översättning av Bo Frid och Jesper Svartvik:
  – Jesus sade: Den som söker, slutar inte att söka, förrän han finner och när han finner blir han bestört, och när han blir bestört, blir han förundrad och han blir kung över alltet. –
  En uppmaning till att tänka själv!

  Gilla

 13. V for Vendetta skriver:

  Det finns ett problem med sanning och det är att den ägs av den som tolkar den. Just nu ägs den av PK-ister som skall förklara för folk, lite på Jesus vis, hur lite de vet och vad som är bäst för dem. Detta paket är dessutom inslagit ett papper som förklaras vara kärlek och fred. Om jag vore djävulen och jag skulle massförleda människor för att på så vis skapa inflation i insamlade själar så skulle jag använda just detta som retorik, att folk inte vet sitt eget bästa samt hjälpa dem att uttolka sanningar. Jag tror jag skulle bli framgångsrik som djävul med det konceptet. Sanning kan verkligen få folk att böja både knän och nackar. Om man tycker annorlunda avseende de goda tyckarna så avfärdas man som t e x rasist. Det behöver inte vara e sanning att man är det men det lär blir en sanning då den uttolkas av den som säger sig värna kärlek och fred. Den som inte äger sanningen står då men det korta strået och kan väl närmast förvänta sig utfrysning och en karg ekonomisk verklighet den närmaste tiden.Vem skulle inte vilja äga sanningen? Fråga Marcus Birro om vad han skulle betalat för en gnutta sanning. Upplysning är med andra ord inte kopplat till fattningsförmåga utan till oviljan att inte vara annorlunda.

  Gilla

 14. UlfH skriver:

  Sanningens ande kanske betyder att man som människa aldrig skall ljuga, bedra eller lura en medmänniska. Denna speciella ande kan ses som en attityd som söker verklighet, och oavsett hur den än ser ut, så är den klarsyn den ger, förutsättningen för människans existentiella frihet.

  Gilla

 15. Lars skriver:

  Ja, vad är sanningen, vem lär ut den idag? Ska vi lyssna på farbror Nietche eller någon annan filosof eller ska vi se på samhällsekonomi och dess utveckling?

  Idag ligger de bäst betalda programmerarna på Ericsson, en liten grupp, ungefär som läkare på 60-70 tusen i månaden. De tillhör den övre decilen i inkomstfördelningen. Medellönen i landet är däremot någonstans kring 30 tusen.

  Budskap om sänkt skatte etc och liknande ‘konservativt’ i den anglosaxiska traditionen (Reaganomics och Trumponomics) tilltalar den delen av befolkningen, mer till mig, mina surt förvärvade slantar. Budskap i USA får med sig vit arbetarklass med, men bygger det på analys?

  När SD närmar sig moderaterna sjunker deras opinionssiffror. Nu vill de ‘kompensera’ minskade räntebidrag med ytterligare jobbskatteavdrag. Varför kompensera en subvention? Och varför inte en mer rättvis fastighetsskatt som inte bygger på marknadsvärde?

  Så vem ska vi ha som lärare idag? Jesus, han som alla hört talas om, men ingen sett?

  Gilla

 16. Rolf Ahlqvist skriver:

  I Sverige ansåg man att sanningens ande fanns i och med arbetarpionjären August Palms idéer. Och arbetarna grundade en egen tidning Socialdemokraten år 1885. Men ”hela” sanningen om arbetets värde fick invånarna i världens länder av Karl Marx några decennier tidigare. Och människor som satsat sitt kapital på att starta egna rörelser hade också sin sanning att komma med, om sin nyttiga verksamheter. Liksom Gud hade sin sanning, som han måste försvara mot sin universelle motståndare. Den senare, som såg en expanderande, experimentiell revolution som högre värde. Men Guds våldsmonopol var tydligen för starkt, så såväl den universelle motståndaren som människan, förvisades till vårt universums jordiska domäner.
  Där skulle våldskampen fortsätta , men Gud ändrade sig till viss del, och tog med sin Helige Ande fram, en helt omvälvande antivåldsväg för att få slut på våldet. Det i och med Sonen, Jesus ”född före alla tid, och icke skapad” skulle försona synden, våldet och döden, på ett kors. Den yttersta sanningen finns i kärleken, syns det bli för människan. I den vändpunkt i tiden, som den sekulära moderniteten nått, nämligen den ”kvinnliga postmoderniteten”, syns det som att den framtida historien, divergerar mot två olika håll. Frågan blir vem som blir först till att nå dessa så olika mål.Kanske blir det de som vill till ett evigt paradis?

  Gilla

 17. Jonas Nilsson skriver:

  Återkommer till en fråga jag grunnat på: Om inte Nya Testamentets sanningsanspråk vad gäller Jesu historiska uppståndelse är ett unikt bidra till tanken om absolut kunskap ö.h.t.
  Säg mig en annan nollpunkt som har sådana kosmologiska anspråk?
  Visst, betydelsefulla historiska årtal men inte kopplade till ett enda universum, eller?
  Vår tideräkning utgår från tanken om Jesu födelse men det är uppståndelsen som är nyckeln – både till kroppens nyskapelse och de följande momenten av ”himmelsfärd” och Pingstdag.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.