Gästskribent Jan-Olof Sandgren: Om kriget kommer

En söndagskväll i juli ljöd Hesa Fredrik över Stockholm – eller VMA-signalen som den egentligen heter, vilket betyder ”Viktigt Meddelande till Allmänheten”. Däremot hördes ingen signal för ”Faran över”. Händelsen utlöste hundratals kommentarer på bland annat Aftonbladets hemsida. De flesta irriterade, några förbannade, andra uppgivet ironiska eller skämtsamma. Men ganska få verkar ha tagit signalen på allvar. Jag undrar hur många stockholmare som faktiskt stängde fönsterna, samlade ihop barnen, packade ryggsäcken och satte på batteriradion? Eller hur ska man bete sig, när larmet går…?

Jag googlar för att få besked.

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) driver ett flertal sajter med information till allmänheten. En av dem är krisinformation.se. Här får man veta att när VMA-signalen ljuder ska man ”gå inomhus. Stänga fönster, dörrar och ventilation och lyssna på Sveriges Radio P4 eller TV”. Under rubriken Detta kan hända listas ett tiotal risker och hot som kan drabba samhället, till exempel ”Elstörningar, Kärntekniska olyckor, Terrorism, Smitta” men inte ”Krig”. Jag läser en gång till, för jag tror jag missat det. Men nej. Krig är tydligen inget som ”kan hända” enligt MSB.

Under rubriken Krisinfobloggen kan man hitta mer lättsamma inlägg, till exempel ”En del oroar sig för mycket sådant som ännu inte har hänt. Andra ser kriser och faror som ett spännande inslag i vardagen. Testa dig själv här och fundera på om du är redo för det oväntade!”

Även sajten dinsakerhet.nu undviker ämnet krig. Istället talas om ”någon störning eller kris i samhället” som gör att man själv måste ordna vatten, värme och något att äta.

Sajten sakerhetspolitik.se innehåller däremot flera artiklar om krig, både ur historisk, politisk och mer filosofisk synvinkel. Men när det kommer till faktiska ”Hot & Risker” uttrycker man sig märkvärdigt försiktigt. Under rubriken ”Konflikter” kan man läsa:

Det finns nästan lika många orsaker till världens konflikter som det finns konflikter. En konflikt behöver dock inte innebära något dåligt. Det är hur den hanteras och resultatet som avgör om den är bra eller dålig… Krig och konflikter på andra håll i världen påverkar Sverige i mycket stor utsträckning och mer än tidigare. Konflikter i andra delar av världen tvingar exempelvis människor på flykt.

Inte ett ord om att en väpnad konflikt skulle kunna drabba Sverige. Det verkar uteslutande vara något som händer i andra länder.

Sajten hesafredrik.nu drivs av Länsstyrelsen i Kronoberg och är det enda av mina exempel som inte kommer från MSB. Här finns faktiskt ”krig” med i listan över samhällskriser. Å andra sidan behandlar man ämnen som Zombieattacker och Anfall av utomjordingar, så tydligen är man angelägen om att läsaren inte tar informationen på alltför stort allvar.

Man kan undra hur mycket de här sajterna ökar vår försvarsvilja. Eller vår kapacitet att hantera katastrofer för den delen. Fokus verkar mer ligga på att minska vår oro. En oro som kanske är både naturlig och motiverad.

Det finns en ängslighet att tala om väpnad konflikt i vårt land, som närmast kan liknas vid ett tabu. Och den saken gör i varje fall mig orolig. Jag hörde en gång en historiker (minns inte vem) som sa att en viktig orsak till att första världskriget bröt ut var att ingen trodde det kunde hända. Om inte ens de myndigheter som har till uppgift att varna oss tror att krig är möjligt, vad finns det då för anledning att till exempel bevaka våra gränser? Eller bygga upp ett effektivt försvar? Eller kartlägga grupper som inte erkänner legitimiteten hos vårt demokratiska system?

På 1960-talet (som jag minns det) var attityderna annorlunda – kanske på grund av kalla kriget, kanske för att försvarsmakten ännu inte blivit fullt genuscertifierad. Till hushållen distribuerades en broschyr som hette: Om kriget kommer (inte att förväxla med MSB-filmen Om krisen kommer från 2014). Ett sammandrag med de viktigaste punkterna fanns som bilaga i telefonkatalogen ända in på 80-talet. Jag kommer ihåg att jag läste den med vördnad och respekt.

Broschyren inleds med ett personligt brev från kungen ‘Till Sveriges Medborgare’, även signerat av statsministern. Istället för att minska vår oro uppmanas vi vara beredda på att det värsta kan hända. I starka färger beskrivs all förödelse en tänkt fiende kan ställa till med. Man väjer inte för att tala om kärnvapen, gasattacker, biologiska vapen och flygbombningar, samt ger tips om hur man ökar sina chanser att överleva. Vidare varnar man för spioner och infiltratörer, samtidigt som man noga inpräntar i läsaren: ”Sverige vill försvara sig, kan försvara sig, och skall försvara sig!” När senast hörde man något liknande från en svensk myndighet?

Jan-Olof Sandgren är yogalärare, boende i Angered utanför Göteborg. Från början utbildad biolog, med en brokig yrkeskarriär som vaktmästare, biståndsarbetare, illustratör, barnboksförfattare mm. Har legat i politisk träda sedan 80-talet, men har nyligen kastat sig in i debatten om det sekulära samhället och försvar av västerländsk kultur.

27 reaktioner på ”Gästskribent Jan-Olof Sandgren: Om kriget kommer

 1. Fredrik Östman skriver:

  Och det hände sig vid den tiden att från Kungl. Maj:t utgick ett påbud att ordet ”krig” skulle ersättas med ”kris”. Moderater skulle lämna pärlhalsbanden hemma. I den postmoderna tiden var allt en social konstruktion. Dumheten rådde, och den råder än.

  Gillad av 4 personer

 2. Gösta Svensson skriver:

  Kriget kommer nog till att börja med inifrån om det kommer. Frågan är om vi ens kommer att ha vett att uppfatta det som ett krig i så fal?

  Men när den processen väl tagit fart, kommer förmodligen ”hjälp” utifrån.

  Gillad av 3 personer

 3. Walfrid skriver:

  En svensk myndighet kan inte tala om krig eftersom andra svenska myndigheter och regeringar i princip lagt ned försvaret. Det skulle tas mycket illa upp i vida kretsar om MSB var så insubordinant.

  Gillad av 1 person

 4. .Anders skriver:

  Men då, på 60-talet, fanns det något att försvara: vår nation, vårt folk. Vad ska vi försvara nu? En massa araber och afrikaner?

  Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Det är sådant här som det är värt att offra sitt liv för:

   ”I Nacka ska kommunen ha beslutat att spendera nästan 14 miljoner kronor på tre bostadsrätter till en 57-årig man med tre fruar och 16 barn.” Mannen, som är född i Raqqa i Syrien, folkbokförts i Sverige först i december 2016.

   En försvarsminister, som är vapenvägrare, samlar oss under fanorna 😉

   (Någon som vet om Löven fick frisedel? Göran P var väl åtminstone malaj.)

   Gillad av 5 personer

 5. malmobon skriver:

  Kan citera Gösta Svenssons kommentar. Inifrån.
  Vi är redan i krig, fast det ä inga stridsvagnar på gatorna.
  Finns olika sorters krig. Ideologiskt-politiskt-shia-sunni, ekonomiskt-olja-Mellersta Östern, Ryssland-Putin-återta tidigare stater och ekonomiskt.
  I Sverige-Europa sker det just nu genom invandring av muslimer, högt barnafödande, infiltrering av politiska partier. Politiskt-ideologiskt. Islam!
  Orkar inte köra det en gång just nu, utan var och en får läsa på om islam, så KANSKE det faller ner en och annan pusselbit.

  Gillad av 2 personer

 6. queensberrypipdaylesford skriver:

  I skolan vad jag minns (fodd 65) brukade vi i samlad trupp i aulan fa lara oss hur man kan se skillnad pa atombomber och icke atombomber pa formen. Bra att veta! Skrammande for barn sa klart men jag minns aven att jag lyssnade varje gang de testade sirenen pa faran over. Vi visste aven var alla skyddsrum i omradet lag.

  Gilla

 7. B skriver:

  Det anses väl rasistiskt att prata om krig, eftersom Sverige är allas i hela världen. Om det gäller inbördeskrig har ursprungsbefolkningen inte större rätt, snarare mindre, till ”sitt” land än vad nysvenskarna som berikar landet har. Om det blir klanstrider så har svensken att fortsätta se till att sjukvård, vägar, rättsväsende osv. fungerar samt naturligtvis betala skatt. Vad finns det att orda om? Nej, den gode svensken (eller kanske oftare ”svenskan”) har allt bitit sig själv i svansen. Vem vill förresten strida och riskera livet för Sverige, allas land, om det verkligen blir krig? Vem är det jag strider för? Jag gissar att de som inte arbetar och gör rätt för sig i vanliga fall och som inte heller känner något för Sverige inte heller kommer att stå i frontlinjen i händelse av krig… Så varför skulle vi andra?

  Gillad av 4 personer

 8. asiktenmin skriver:

  Tja, när landets statsminister kallade försvaret för ett ”särintresse”, sätter det liksom tonen för befolkningen. Politiker har nedmonterat både den civila och militära förmågan, anslagssänkningen från 3% ner till 1% av BNP, talar sitt tydliga språk, ”fred i vår tid”, enligt våra politiska ledare. När nuvarande regering talar om feminism som någon sorts skydd mot yttre fiender, effektivare försvar genom genusutbildning både av soldater och dess ledning. Man säger att fisken börjar ruttnar från huvudet och nedåt, vad gäller försvarsvilja och förmåga är det uppenbarligen sant.

  Gillad av 2 personer

 9. uppstigersolen skriver:

  Men kriget är ju redan här. Dock ännu i lågintensiv (bilbränder) form ännu. Dagliga skjutningar, bränder, våldtäkter, kidnappningar m.m. hör väl till i ett gerillakrig. Än så länge är det mest den anfallande parten, utlänningar, som utför dåden men när svenskarna drabbas i större omfattning kommer vi också få se motattacker. Det är inte som någon skriver afrikaner och araber som ska försvaras, de är angriparna. Nu är det svenskarna som ska försvara sig och driva ut angriparna så som brukligt är vid anfall från främmande makt.

  Gillad av 4 personer

 10. OT skriver:

  Igår propagerade SVT och TV4 för att medlemmar i svenska kyrkan skall rösta mot Sverigedemokraterna. I både Rapport, Aktuellt och TV4 Nyheterna hade man letat upp en person som tänkte rösta i kyrkovalet enbart för att inte SD skulle bli större. Att alla tre nyhetsredaktionerna hade det budskapet visar med all tydlighet deras agenda och att de inte är objektiva i sin nyhetsrapportering.

  TV4 Nyheterna lyckades klämma in två personer med denna agenda i sitt klipp. Undrar om de fördrar islamisering av svenska kyrkan?
  http://mobil.thoralf.bloggplatsen.se/

  Gillad av 3 personer

 11. Balder skriver:

  Kriget eller belägringen eller koloniseringen är ju redan här men få inser detta tyvärr…
  Ingen, utom möjligen våra politiker, har väl undgått att islam och dess utövare flyttar fram sina positioner och territorie dag för dag med våra ”styrandes” hjälp och våra skattepengar…

  Eller vad kan man annars kalla en ”företeelse” som har som konsekvens bl a en urholkning av våra resurser samt att etniska svenskar (dom finns) blir i minoritet i sitt eget land inom en snar framtid.

  Wake-up people!

  Gillad av 3 personer

 12. Hans skriver:

  Krig är något som utlöses, men kan ha olika lång förhistorisk stubin. Innan något smäller har ofta en typ mer långsam uppbyggnad skett, kanske skymd av mänsklig aningslöshet.

  En natt satte jag mig svettig käpprakt upp ur sängen. Jag hade vaknat upp ur en mardröm. Den handlade om att jag gick på en strand på Fårö och såg en stor Rysk flottstyrka närma sig land.

  Det fick mig efteråt att fundera. Försvarskrig är den yttersta handlingen att försvara ett levnadssätt, livstil och ett samhälles mångskiftande institutioner och egen kulturell särart.
  Det är väl därför vi ytterst har ett försvar.

  Några nätter senare vaknade jag återigen upp ur en mardröm. I den mardrömmen var Sverige förvandlat till ett Mellersta östern. Och jag med min kristna var i minoritet. Och jag kände mig även jagad, som man ofta känner sig i drömmar. Jag försökte fly, men benen vägrade att lyda. Jag var fast, som paralyserad. Och det ökade bara på paniken. Och det var då jag svettig vaknade upp.

  Även denna dröm fick mig att fundera. Vad är det ytterst vi vill förvara om inte vår egen livsstil och sätt att leva. Och den dagen tänkte jag – vad väljer människor att leva under om de tvingas välja mellan två dåliga alternativ? I ett Ryssland under Putin eller i ett Svensk Mellersta östern, under sharia?

  Tänk om det är dessa två alternativ, som i en framtid vi har att välja emellan? Dessa tankar gnagde i kölvattnet efter de två olika mardrömmarna.

  Nu väntar jag bara på nästa svettiga mardröm. Den kanske kommer att handla om detta val. Att vi tvingas välja att leva under Rysk överhöghet, eller under en ny religions.

  Konflikter kan smyga på oss. Vi märker det inte från den ena dagen till den andra, men när decennier förlöper har hoten smugit upp bakom ryggen på oss, och de ser inte ut som vi trodde. Försvar handlar inte enbart om yttre hot utan, även om inre. Och mot inre hot hjälper inga JAS-plan eller olika typer av kustkorvetter.

  Tänk vad mardrömmar kan ställa till med.

  Gillad av 2 personer

  • Johan skriver:

   Under en stor del av mitt liv har mardrömscenariot alltid varit att ryssen kommer. Under militärtjänsten var det alltid denna fruktansvärda siruation vi övade för.
   Idag är jag inte längre så säker på att det vore det värsta som kunde hända oss. Måste ärligt säga att jag är inte överdrivet orolig för Putin. Då är jag mer fundersam över ett Sverige som infekterats av fientlig makt inifrån.

   Gillad av 3 personer

 13. Björn K skriver:

  Betrakta SVT:s rapportering kring övningen Aurora, det kanske har varit något enstaka inslag som handlat om själva övningen och vad den syftar till. Därefter har det mesta handlat om hur den sk fredsrörelsen (läs anti-USA rörelsen) reagerat på denna övning. Gamla övervintrade 68-revolutionärer kryddad med dagens förvirring i form av FI och olika vänsterfeminister. SVT är tänkt att vara ett stöd åt befolkningen i kris och krig men är väl närmast att betrakta som landsförrädare. Man tar sig för pannan!

  Gillad av 3 personer

 14. pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

  Enligt mången god och välinitierad medborgares rättvisande förmenande står kriget redan tillfinnandes inom det europeiska territoriets hank och stör, implementerat av de proglobalistiska etablissemangens patologiska passion inför nationalstaternas förfall.

  Det massförstörelsevapen i form av den forcerade migranttillströmning regimen, bland övriga logikstridiga definitioner, väljer att saluföra som livgivande tillskott till de åldrande befolkningarna, faller på den spektakulära orimligheten och den eskalerande våldsbrottsligheten, där integrationsresistenta och subversiva aktörer via rättsväsendets kapitulation givits carte blanche.

  De kontinuerliga krigshandlingar som begås mot det svenska samhället är ingenting den politiskt korrekta och verklighetsavskärmade pressen och övriga prostituerade propagandaorgan har för avsikt att informera allmänheten om.
  Andreas.

  Gillad av 1 person

 15. Thomas Gunnarson skriver:

  Jämförelsen med WWI är bättre än man först kan tro. Det har varit ofta uppe debatten dessa likheter med sena 1800-talet, de senaste tjugo åren… men vi har kanske vant oss vid tanken. Att vi närmar oss parallellen 1914…

  Gilla

 16. Rikard skriver:

  Hej.

  Jag vet ärligt talat inte om jag är villig att riskera livet för sjupartiregeringens väljare. Jag har levt i konsekvenserna av era val i tjugofem år, och först nu när verkligheten stör er idyll börjar ni lyssna, tänka och bry er.

  Inte av patriotism, utan av snöd egoism.

  Jag vet inte om jag är villig att slåss för er – med tanke på vad ni varit villiga att göra med Sverige.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 2 personer

 17. Jan Ivarson skriver:

  Om kriget kommer har statsTV nyligen berättat om på vilka vägar flygvapnet har sina reservlandingsbanor.

  En stor del av landets befolkning bor i städer. De kommer snart bli utan vatten när elen försvinner. (Hasse Alfredsson sa: Kan de va så jävliga)
  Alla järnvägar står stilla, diesellok med bränsle är få och ångloken är skrotade.
  Vår beredslap är nära noll. I små bostäder med två garderober har folk bara plats för dagens gångkläder.

  Vårt försvar är konta-minerat av invandrare med andra värderingar än att ge sina liv för Sverige. En del kommer välkomna kriget för att införa sin kultur.
  Vi är i ett läge som den danske politikern Mogens Glistrup en gång sa.
  – Ersätt försvaret med en telefonsvarare som säger VI GER OSS.

  Gillad av 4 personer

 18. Walfrid skriver:

  Vid någon punkt i händelserna bör någon i ansvarig ställning ta upp att vi svenskar faktiskt är ursprungsbefolkning i det här landet och har enligt en FN-resolution särskilda rättigheter.
  Jag undrar om inte t.ex. Nacka kommun bryter mot resolutionen när man för svenskarnas skattepengar köper tre bostadsrätter åt en nyanländ syrier med tre hustrur. Kostnad: drygt 13 miljoner.
  Ett utdrag ur deklarationen från Wikipedia:
  ”Deklarationen fastslår individuella och kollektiva rättigheter för ursprungsfolk samt deras rätt till kultur, identitet, språk, anställning, hälsa och utbildning. …rätt att bevara sin identitet och säkra sina egna visioner om ekonomisk och social utveckling.”
  Även om Nacka är en stor kommun med till synes god ekonomi så är dessa 13 miljoner ändå skattebetalarnas pengar.

  Vi är ursprungsbefolkning. Kom det ihåg.

  Gillad av 2 personer

 19. Willy Lindqvist skriver:

  Med tanke på den islamska ockupation som sker utan att åtgärdas, kanske vi inom en icke avlägsen framtid i börjar se en rysk invasion som en möjlighet till befrielse.

  Gilla

 20. Gösta Svensson skriver:

  Naturligtvis skall du inte slåss för landsförrädarna, du skall slåss för och med alla andra som faktiskt bryr oss och som har den moraliska rätten på sin sida.
  Denna defaitism som verkar breda ut sig och som man kan se uttryck för då frågor som dessa avhandlas, är förvånansvärd för mig. Jag kan visserligen ofta uttrycka mig nattsvart om läget, det är kritiskt, men det betyder inte att jag någonsin skulle ge upp.

  Om kriget kommer hoppas jag för min del att jag får chansen att använda min gamla militärutbildning och den förmåga jag fortfarande har att försvara mitt land, min familj, mina vänner och det jag har kärt.

  Gilla

 21. Björn Carlsson skriver:

  Det här med batteriradion för att lyssna på krisinformation.

  Är det någon som vet vilka frekvensband som gäller, för lokala FM sändare är väl det första som slås ut, och jag vet inte vad som gäller i dag och det är information som MSB borde klara ut.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.