Som fisken i vattnet

Patrik Engellau

Om det är sant, som det påstås, att fisken inte ser vattnet för att han är så van vid det, då är jag en fisk. Jag läste till exempel en artikel i Svenska Dagbladet den 2 september som handlade om att det skulle komma nya lagar om hur rektorer ska bjuda in politiska partier till sina skolor. Jag läste texten men märkte inget. Jag såg inte vattnet.

Märkte du något när du läste det där som jag just skrev? Antagligen inte och då är jag i gott sällskap. Kanske är det därigenom bevisat att fiskar inte ser vatten.

Det tog mig en halv dag innan det plötsligt slog mig som medelst ett klubbslag att det där var en riktig rackargrej. Statliga regler – en så kallad lag – om enligt vilka principer en rektor ska ha rätt att bjuda in politiska partier att presentera sina idéer inför skolans elever. Jag såg plötsligt vattnet. Det finns, vad jag kan se, inget annat ord för detta än ”totalitärt”. Hur kan man ens komma på idén att riksdagen ska styra rektors beslut om vem som ska bjudas in att tala på skolan?

Det är inte så mycket reglernas innehåll jag hänger upp mig på (även om mitt paranoida jag skulle kunna läsa in onda avsikter i de föreslagna lagändringarna som herr Google tjänstvilligt presenterade för mig). Det som stör mig är att frågan över huvud taget ska utsättas för lagreglering.

Om jag varit rektor skulle jag ha blivit alldeles rasande över att staten ska lägga sig i vilka åsikter jag tillåter uppträda på den skola där jag är chef. Om jag är bigott nog att bara släppa fram Feministiskt initiativ så ska staten, enligt min mening, skita i det. Kanske skulle jag få problem med ekonomin om eleverna i så fall valde andra skolor, men det är väl inte statens huvudvärk?

Det är min första tanke. Min andra tanke är att det här totalitära förhållningssättet från statens sida kan leda vart som helst. Om rektor på statens uppdrag enligt ett särskilt regelverk ska vara tvungen att bestämma vilka politiska idéer som ska få förevisas för eleverna, hur är det då med lärarnas undervisning? Om någon elev vill skriva en uppsats om Lenin eller om nazisten Herman Görings intresse för flygning, ska då rektors tillstånd behöva inhämtas? Får en lärare tala om filosofen Nietzsche som är känd för sitt yttrande om att man måste ta med sig piskan när man ska träffa kvinnor? Jag ser ingen principiell skillnad mellan en lag som tvingar rektor att skapa ett regelverk för politiska partiers framträdanden och en bestämmelse om att rektor måste göra listor över vilka uppfattningar som får framföras inom skolans väggar. Den sortens idéer är totalitära.

Men nu kommer det mest totalitära av allt representerat av Svenska Dagbladets artikelrubrik: ”Rektorer förslås få mer makt över politik i skolan”. Jag har svårt att tolka det på annat sätt än att rektorer idag inte har så mycket att säga till om när det gäller politiska partiers uppträdanden och att ett nytt lagförslag handlar om att rektorerna ska få ökat inflytande. Gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström ger ytterligare fog för min tolkning: ”Rektorer har ibland avstått från att bjuda in politiska partier eftersom reglerna varit oklara”.

Oklara regler idag? När man läser lagrådsremissen framkommer följande:

Det finns i dag inte någon bestämmelse i skollagen som anger hur skolor ska förhålla sig när det gäller att bjuda in politiska partier eller i övrigt tillåta att politisk information sprids i skolan.

I själva verket finns alltså inga regler idag, något som Anna Ekström kallar ”oklart”. Rektor har idag full frihet (dock att ”objektivitetsprincipen” och ”likhetsprincipen” måste följas vilket kanske betyder att jag som rektor inte endast kan bjuda in Feministiskt initiativ). När rektor förflyttas från ett oreglerat tillstånd till ett reglerat tillstånd anses han – av Svenska Dagbladet och kanske också av ministern – alltså ha fått mer makt. Tänk vad mycket mer makt han fått om regelverket styrdes upp ännu lite mer och talade om exakt vilka partier han fick bjuda in.

Krig är fred, sa Orwell. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.

”Det ska bli lättare för [rektorerna] att göra rätt med tydligare regler”, säger gymnasie- och kunskapsministern. Ju mindre frihet, desto lättare att leva, hade Orwell kunnat tillägga. Ingenstans är livet så lätt att leva som i fängelset. Lägg på kedjorna också så blir det jättelätt att göra rätt.

46 reaktioner på ”Som fisken i vattnet

 1. Bo Svensson skriver:

  Regelverket för undervisningssektorn är en gordisk knut som man kan lösa med ett hugg genom min rekommenderade reform: Att skattemedel ägnade ändamålet undervisning – från förskola till högskola – betalas ut i takt med att man kan dokumentera inhämtat kunnande och att man för pengarna köper sin undervisning på en fri marknad.

  Gilla

 2. malinkim skriver:

  Jag har blivit så fruktansvärt misstänksam att jag kanske ser vatten där det inte ens finns, men min spontana tolkning av de nya lagarna är att de egentligen är en uppfordran till rektorerna att vägra bjuda in partier som inte är politiskt korrekta, givetvis med hänvisning till ”värdegrunden”. Så snart lagarna trätt i kraft kommer vi få se rektorer ifrågasättas och kanske förlora jobbet när de i god demokratisk anda tillåter partier från hela det politiska fältet.

  Gillad av 5 people

  • Christer Holm skriver:

   Ja, när man börjat se är det svårt att inte se, och kanske är det ej vatten ibland eller så önskar man i sin uppgivenhet att man har fel ibland, att man kunde göra det man sett osett. Och, ja, bilan som skrivs mellan raderna och som hotar att falla på de oförsiktiga, men som i realiteten ej lär skada de tryggt medvetna.

   Gilla

  • olle holmqvist skriver:

   Och Hegels filosofi: frihet är att lyda polisen.
   OT:
   Om det VERSALT-rödstilta ovan, formulera dig alltid så att dina ord – inte – kan finplockas med
   PK-pincetten och från någon PK-minaret i folkuppfostrande syfte ropas ut som exempel på: ”tjaa så här ser det ut där ute på sociala medier…där det otuktade ordet oansvarigt odlas som lök på hälleberget, eller hur det nu var..”

   Bilden föreställer inte ”Socialt medium” utan ett ett icke-detsamma.

   Gilla

 3. Soab skriver:

  Vi är på god väg. Det är ju så att det ändå ännu är mycket värre än Sverige på många områden men människan finner mening i rörelsen, och för oss i den minoritet som inte är indoktrinerad och dessutom gamla nog att ha sett något annat så är utvecklingen smärtsam. Jag tror detta är fundamentalt, innan man nått, låt säga 50, så har man en mycket kort sträcka att mäta på. Vilket håll lutar det, och framförallt vad är andra och tredje derivatan? Lever vi i en samhällelig exponentialfunktion? Jag tror yngre politiker är mycket farliga, i synnerhet nu utan en modererande kultur, de tror, likt man trodde om jorden förr, att samhällsutvecklingen är platt, och vill därför skynda med alla förändringar som just de tror de kommit på och förstår effekterna av. De inser inte att en liten lutning neråt och en smula krökning kan leda till enorma förändringar, men bara till det sämre. De inser inte att vi lever i ett stabilt och tryggt system som det tagit enormt mycket kraft och bygga upp, något som nästan inga andra folk på jorden mäktat med. De tror att deras lilla platta bit är det normala, när istället ökande entropi, kaos, är sluttillståndet för allt, om vi inte i små steg förbättrar det vi VET vi kan. Istället så har vi politiker som inte inser att de inte alls kan förutsäga effekterna av deras agerande, banker lämnar Sverige, länder vill inte tala med oss, migranter våldtar kvinnor, och för varje dag så växer jordmånen för verkliga högerextrema partier.

  Så vi styrs av politiker som tror att samhällsutvecklingen är nästan platt, de kan endast extrapolera från några få år, och idag extrapolera utan erfarenhet utanför politiken, och där likriktningen av åsikter inom politik, media och forskning gör dem än mer benägna att tro att jorden är platt.

  De skakar på huvudet åt Patrik med sitt prat om fängelser, de står ju på sin lilla platta bit av samhällsutvecklingen och vill ha mer av det de vet är rätt.

  Gillad av 2 people

 4. Peter Pan skriver:

  Som jag läste förslaget ska rektorn kunna välja och vraka även bland riksdagspartierna, och vem som då nekas tillträde behöver man inte vara Einstein för att förstå.

  Gillad av 1 person

 5. Ki Kollbrunner skriver:

  Utmärkt parabel!
  Mycket viktigt läsning som alla rektor borde dela ut till sina elever.
  Kunskap är makt som missbrukas när den är styrd och uteslutande…
  Man kan se riktningen samhället tar med all desinformation och hjärntvättning….

  Gilla

 6. malmobon skriver:

  Kallas steg för steg principen inom islam, Yttrandefriheten begränsas på samma sätt. Ingen tillfällighet Mp och V ”värnar” skolan. Unga lätta indoktrinera.

  Gillad av 1 person

 7. Kent Forssgren skriver:

  PATRIK, VÄRLDEN ÄR SÅ STOR SÅ STOR MEN ÄVEN EN REKTOR KAN VARA SÅ LITEN!
  Vem, eller vilka, bestämmer över rektorerna?

  Det var en gång ett ärende om en skola som var upp till beslut i riksdagen om tvångsförvaltning?
  En kommunal skola i Kävlinge kommun hade privatiserats.
  Den moderata ledningen i kommunen tvingade fram detta.

  Men, hur skulle det kunna bli bättre?
  Samma personer i kommunen som bestämde hur den kommunala skolan skulle drivas,
  bestämde hur underlaget för upphandling av en privat verksamhet skulle se ut!

  Vad händer därefter?
  Eleverna flyr Tolvåkerskolan i Kävlinge, och det gör lärarna också.
  En klass har haft 52 lärare på två år.
  Föräldrarna kräver statlig tvångsförvaltning av skolan.

  ”Det ser ut som ett flyktingläger.
  Ett tiotal baracker från ett uthyrningsföretag utslängda på en åker. En grusplan, några bänkar, en klätterställning i plast. Man måste komma nära för att tyda skylten: ”HC-education.”
  En skola, alltså. Men det första intrycket är inte helt fel. Elever som trängs där inne är en sorts flyktingar.”

  En klassiker inom undersökande journalistik.
  *SÅ VANDALISERADE KOMMUNEN EN SKOLA.
  http://www.dn.se/kultur-noje/sa-vandaliserade-kommunen-en-skola

  Publicerad 2011-04-03
  Tyvärr kräver DN att jag betalar för att få läsa artikeln igen.
  DN i går är inte DN i dag.
  Jag kommer aldrig mer att betala extra för att läsa DN.
  Det räcker med att jag får vara med och betala via Presstödet.
  Ovanstående text är hämtad ur minnet och från sparade citat.

  Journalisten Maciej Zaremba frågade sig vad som har hänt.
  Den frågan är det nog många som ställer sig i dag – men i ett annat sammanhang än skötseln av en skola.
  Vi kan byta ut orden ”elev och Kävlinge” i artikel, mot medborgare i landet Sverige.
  Därför att i dag det handlar det om skötseln av ett helt land.
  Det finns en gemensam nämnare dock.
  Den gemensamma nämnaren är – okunniga och av makt berusade politiker.
  I DAG – ÄR DET RIKSDAGEN SOM BORDE TVÅNGSFÖRVALTAS.

  Gillad av 5 people

  • Östanskog skriver:

   En dyster bild om Kävlinge av Kent. Hur många av er vet ens var Kävlinge ligger? Detta är en del av det Sverige som jag som en finne älskar. Carl von Linne var där. Läs ‘Skänska resan’. Böljande åkrar, massor med gäss på senhösten och våren, fiskeläget, sälar som vilar på stenarna, stilla män i fiskekutter, köpcentret med klädaffärer där ingen gamyl blir utskrattad av en snorkig bimbo, ett vikingasamhälle vid ån… och ändå, detta rop från Kent om förtvivlan i detta land, bäst i värden…

   Gillad av 1 person

   • Kent Forssgren skriver:

    Det stämmer att meningen var att DN inte skulle få presstöd.
    Men det gjordes ett upplägg, för att lura skattebetalarna misstänker jag.
    Man går runt det presenterade förslaget genom att presstödet delas upp i några olika delar:
    driftsstöd och distributionsstöd samt ett indirekt stöd genom ett antal generella skattelättnader för dagspressen, till exempel befrielse från mervärdesskatt, lägre portoavgifter och sänkt reklamskatt.
    Bonnierkoncernen kommer därigenom också åt våra skattepengar.

    Gilla

 8. Bertil skriver:

  Det handlar i grunden inte alls om skolan, eller ens om rektorer. Allt handlar om makten över tanken. Och vem som får tillgång till att påverka de ungas sinnen – på väg ut i samhällslivet.

  Några vill behålla makten. Några upplever sig som hotade, om de inte kan säkrar sitt eget tolkningsföreträde. Och över den kontrollen är det värt att kämpa. Och då blir lagar och regler till egna verktyg. Allt handlar om makt. Och då kan rentav demokratin själv upplevas stå i vägen.

  Makten har börjat uppvisa ångesttendenser och en viss grad av frustration. Tänk om de unga påverkas till att tänka fel. Att de rentav tillfullo börjar utnyttja den tankefrihet som demokratin gett dem.

  För unga själar är ju extra känsliga och därmed lätta att påverka. Här gäller det att stämma i bäcken, det är antagligen så makten tänker. Men inte så att det märks för mycket. Förkläd gärna censuren till en slags frihet. I det här fallet rektorernas. Det blir mera taktiskt.

  Vad makten försöker göra är att införa en mildare form av censur. I praktiken en slags omyndighetsförklaring, modell light. Under ytan döljer sig ett slags totalitärt och odemokratiskt tänkesätt.

  Man har börjat att politiskt intervenera i skolan för att säkra sina egna idéers framtid. Man lägger ut lagmässiga hinder så vägen framåt inte blir så bred att den kan hota en mer smal väg framåt. Allt handlar om makt över tanken, och i förlängningen över samhällsutvecklingen.

  Vad man oroar sig över är hur vuxna kan tänkas rösta – och då rösta olämpligt – och därmed påverka politiken åt fel håll. Vad man räds är faktiskt demokratin själv. Och den börjar i skolan. Bygg därför fördämningarna redan där. Det tycks vara så man tänker.

  Det handlar om att de traditionella partierna inte accepterar ett annorlunda politiskt landskap. Det visar Decemberöverenskommelsen tydligt upp. Man bygger därför upp lagbefästa minfält som nya tankar får svårt att ta sig igenom. Personligen tror jag inte demokratin, som vi känner den, överlever ett SD som får 51 procent i ett riksdagsval. Olika former av obstruktioner kommer att ta sig en mängd olika uttryck, om detta sker.

  Vad som är intressant med skolan och rektorer – och stiftande av lagar som berör rektorers revir – är att det ger oss en inblick i hur den politiska makten tänker. Och att det synliggör, om än indirekt, ett slags totalitärt tänke- och förhållningssätt, bortom demokratin själv. Det är inte utan att tankarna går till Weimarrepublikens undergång i januari 1933. Men låt oss hoppas att den tanken enbart utgörs av ett blindskär. Men den som lever får se… Att strö ut politiska fotanglar är ju i grunden ingenting nytt.

  Gillad av 6 people

 9. Erik2 skriver:

  Tack för ännu ett bra inlägg! Vi behöver hjälp med att låta fjällen falla från våra ögon i många avseenden.

  Och stort tack för en fantastisk blogg! Ni lyckas med att hålla en trevlig ton, utbilda, och hålla en diskussion vid liv. Varje dag lär jag mig något efter att ha besökt DGS. Ofta om mig själv.

  Om kommentarer. Jag uppskattar alla kommentarer, även de långa. Men jag förstår att de kan göra diskussionen efter artikeln svår att följa. Kan man tänka sig en undersida till varje artikel där de längre kommentarerna samlas?

  Till sist önskar jag er alla i redaktionen och alla läsare och kommentatorer en fantastisk helg!

  Gillad av 2 people

 10. Eva Danielsson skriver:

  År 1945 kom klassikern ”Flykten från friheten” ut, skriven av Erich Fromm, där han menar att människan under århundradena har lösgjort sig från tidigare auktoriteter och kunnat föra samhället framåt. Detta har samtidigt inneburit upplevelsen av att stå på egna ben – att vara en ensam individ med eget ansvar för sitt liv – vilket medför osäkerhet och rädslor. Därmed uppstår en jordmån för auktoritära massrörelser som ger tillhörighet och trygghetskänslor. ( falsk trygghet)

  För att möta detta får inte det demokratiska samhället retirera, utan behöver gå ut offensivt för att stärka människor att klara av att bära sin frihet och självständighet, enligt författaren.

  Det är väl något åt det hållet som vi försöker bidra med på denna sajt.

  Gillad av 1 person

  • Biblio skriver:

   Visst, men det bakvända är ju att många här tycks anse att Frankfurtianerna är roten till allt ont. Kan även rekommendera ”Är människan ond eller god”, med en mycket väl formulerad humanism.

   Gilla

  • Hovs_hällar skriver:

   Eva Danielsson: Du kan ha rätt i detta — om man inser att ”PK-ismen” är en destruktiv sekt som utnyttjar människors existentiella förvirring i ett avkristnat samhälle för att smyga på dem en ytligt sett harmlös, men i själva verket dödligt giftig, religionsliknande ideologi.

   En ideologi som samvetslöst gömmer sig bakom harmlösa honnörsord för att spela på känslorna: ”solidaritet” — ”lika värde” — ”tillsammans” med mera, när det i själva verket handlar om att slå sönder vårt gemensamma samhällsbygge med asylmigrationen som vapen.

   Ja, för mig är DGS en plats där man kan andas fritt mitt i ett kvävande vanvett.

   Gillad av 1 person

 11. Jan Ivarson skriver:

  Syftet är att rektorer skall kunna stänga ute SD från skolorna.
  Partiet anses inte ha rätt värdegrund. Svenska barn skall skolas i vänsterliberal anda och lära sig tycka illa om Trump.
  Rektorer, lärare och andra tjänstemän som propagerar ”rätta värderingar” får bättre karriärmöjligheter.
  Nu väntar vi på skattefinansierade StatsMedia.

  Gillad av 8 people

 12. Göran Boström skriver:

  Tack för att jag inte är ensam om att se den lagstadgade åsiktsstyrningen i lagförslaget. Det handlar ju inte om rektorns möjlighet att bjuda in utan om rektorns rätt att förbjuda. Koppla samman det ,ed regeringens lagförslag om begränsning av yttrande- och tryckfriheten. Valkampanjen har börjat.

  Gillad av 2 people

 13. Lars-Erik Eriksson skriver:

  När man skall obstruera en politisk konkurrent, en hermelin, en ful ankunge, då står i en värdegrundsfärgad enpartidemokrati som Sverige många alternativ en till buds.
  Man kan nyttja de förment objektiva medierna som alla lyder under samma deklamerade slagord och man kan trixa med lagtexterna och kalla monokultur i pluralis för mångkultur, införa gummiparagrafer och man kan slutligen tubba den dömande makten medelst karriärmöjligheter att kasta typer likt Dan Park i fängelse och samtidigt blunda för de företeelser sagda konstnär kritiserar.
  Att man sedan får med sig ombord hela artistkadern är en ren bonus när populismen, d.v.s. folket skall bekämpas o förhånas.

  Gillad av 1 person

 14. Hans skriver:

  Det finns en fråga som tjänstemän enligt ekonomisk teori alltid ska ställa till politiken och den lyder, ”Är denna uppgift en fråga för politiken?” Den ställs numera för sällan för tjänstemännen har förmodligen i kulturmarxistiska tradition blivit centraliserare och som sådan vill reglera det mesta för den nya reformerade människan.

  Gilla

 15. Christer Holm skriver:

  Eller så känner man tydligt avsaknaden av det friska vattnet när man likt en fisk gapar efter luft under läsningen* om brandkår och ambulanspersonal som får lämna en brandhärd och låta objektet brinna ner, då ”man” kastar flaskor på dem. Vissa konsekvensåtgärder föll över mina läppar som jag ej skriver här.

  * http://www.friatider.se/glasflaskor-kastades-mot-brandm-n-byggnad-brann-ner https://www.sydsvenskan.se/2017-09-07/flaskor-kastade-mot-raddningstjanst-vid-brand

  Gilla

 16. Elisabeth skriver:

  Jovisst försöker skolan att indoktrinera och styra unga människor men så länge vi får ha kvar ett ( relativt) fritt Internet är inte hoppet ute. Många unga vill absolut inte gå i skolans ledband, på gott och ont. Utestängs SD, som väl tanken är här, kommer många unga att bli lockade bara därför.

  Gilla

 17. As just as fair skriver:

  Mycket av dagens vansinniga politikutveckling av etablissemanget hade kunnat hejdas om man tänkt att det istället var SD som införde den nya lagen istället för sjuklövern

  Gilla

 18. Lennart Bengtsson skriver:

  Inget förvånar längre och det intressanta är samhället kan urarta av sig självt på samma sätt som att det kan gå in i en positiv utveckling. Komplexa system har sådana egenskaper som vi kallar för attraktorer och som spelar en viktig roll i förståelsen bl a för väder- och klimatprocesser.
  Det svenska samhällssystemet har gradvis förvandlats från ett ordnat till ett kaotiskt system där godtycke, föreställningar och värdegrund ersätter lagar och förordningar. Det abstrusa värdegrundsbegreppet har blivit en svensk social attraktor ungefär som det östtyska övervakningssystemet som till slut blev så fullkomligt att praktiskt taget alla spionerade på varandra. Liknande hemska exempel är legio och återfinns i alla totalitära stater som Sovjet, Kina och Nazityskland. Dit hör också McChartyismen och kanske även dagens extrema vänsterrörelse i USA.
  När ett system urartat på ett sådant sätt, och så att säga fastnat i en attraktor, finns det inte mycket annat att göra än att vänta på att systemet kollapsar. Detta kommer med säkerhet också att inträffa i Sverige och då är det klokt, som man säger när börsen har haussat länge, att dansa nära utgången.

  Gillad av 1 person

  • STS skriver:

   Bäste Lennart Bengtsson!
   Vänligen utveckla denna kommentar till ett (eller flera) DGS-inlägg på temat ”sociala” (eller ”politiska”) ”attraktorer”. Ditt uppslag är nämligen ”för bra för blott en kommentar” eller, annorlunda uttryckt: Att spå morgondagens politiska väder – vem vill inte kunna det? (Se där, av bara farten en rubrik.)
   Mvh/sts

   Gilla

 19. Kristina von Heland skriver:

  En lag ska skrivas då den ska kunna upplevas som nyttig eller nödvändig för medborgaren. Denna lag är som lagen mot att gå mot röd gubbe. Polisen skulle bötfälla den skyldige med 15 kronor.
  Vad ska straffsatsen vara för rektorn? Vem ska granska? Hur mycket tid och pengar ska tas från skolans budget? Ska det tillsättas en utredning? Vem ska leda den?
  För länge sedan fick man i skolan göra grupparbete som då var populärt. Varje grupp fick ett parti, man fick gå runt och samla material, läsa partiets ideer och stadgar. Ibland redovisades vissa frågor, man fick argumentera utifrån ett parti som man inte sympatiserade med. Iden om dagis läste jag vad Alva Myrdal skrev, barnen skulle uppfostras av utbildade personer då föräldrarna var för okunniga, barnen skulle skolas i den rätta läran. Mönstret var DDR och Sovjet.
  Jag har sett att människor som varit inne på tex nynassarnas sidor oc blivit uthängda i pressen och på sociala medier. De har citerat något. Då blir det kanske lite svårt att fatta hur en puräkta rasse tänker? Hur ska man kunna diskutera om man inte kan lite om motståndarens ideer och argument? Skolorna ska tydligen uppfostra såsom Buddha blev uppfostrad bakom murar och då han mötte verkligheten blev chockerad och satte sig under ett träd.
  En ung kvinna skrev en debattartikel att världen är orättvis då en del föds av rika föräldrar och en del är fattiga. Att det finns rika och fattiga länder. Det hade tydligen kommit över henne i vuxen ålder och publicerades på en nyhetssida. Slutsatsen höll samma dignitet.
  Är kritiskt granskande en utrotad tanke?

  Gillad av 1 person

 20. Östanskog skriver:

  Detta är faktiskt ett otyg sen årtionden tillbaka: utomstående i skolan. Det kan handla även om kristna frikyrkliga kamouflerade som ”bokutställningar” eller ”trubadurer” eller gratis ”stödpersonal”. Istället för detta får öppna kort och partier från Riksdagen eller kommunfullmäktige duga. Sen kan man – tycker jag, om rektorn har the balls – anordna ”Virvpannornas och Foliehattarnas Dag”. Herr Östanskog fick ändå mjölka en ko som vik rektor! (I ekologins namn.)

  Gilla

 21. Jonas Nilsson skriver:

  Många gånger har jag återvänt till kommentaren från en gymnasist, en längre tid tillbaka, som inte är konstruerad, att vi lever i världens bästa diktatur.

  Men jag tror att den är väldigt skör. Greppet bryts när man ställer sig upp på föräldramötet och säger sin mening, för sin del, för sin respektives och indirekt för eleven. Utan att tro att man inte skulle eller behöver bli motsagd.

  Gilla

 22. Gösta Svensson skriver:

  Tja:

  ”Rektorn får även bjuda in poli-
  tiska partier utifrån ett annat urval
  än som anges i första stycket, om
  urvalet sker på en annan objektiv
  grund.”

  och

  ”Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2018.”

  Ha ha! Så uppenbart. Hoppas detta kommer att utnyttjas till max av SD. När folk förstår vad man försöker göra med hjälp av denna lag, blir deras martyrskap ännu högre! Bra!

  Gilla

 23. Gösta Svensson skriver:

  Ursäkta, missade första delen av citatet:

  ”Om politiska partier bjuds
  in får antalet begränsas till samtliga de partier som är representerade i an-
  tingen riksdagen, vald församling i en eller flera kommuner eller i Euro-
  paparlamentet.”

  Gilla

 24. weasel skriver:

  Det här är bara ännu en av de sakerna som skulle uppröra svenska journalister och politiker om det hände utomlands.

  Vi kan ta ett exempel till:
  Den vitryska regeringen sponsrar en organisation som åker runt i skolorna och propagerar mot ett oppositionsparti.
  Fruktansvärt odemokratiskt, eller hur ?
  Men eftersom det handlar om Sverige och Expo och SD så är det naturligtvis inte ett dugg fruktansvärt eller odemokratiskt.

  Länge leve den heliga Värdegrunden.

  Gillad av 1 person

 25. Walfrid skriver:

  Jag anser att det helt kommer an på vad som kommer att stå i den nya lagen. Står det att alla riksdagspartier skall inbjudas till en timmes information vardera så tycker jag det är en bra lag.
  Det skulle undanröja skolors möjligheter till diskriminering.
  Risken är väl att det kommer att stå något helt annat.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.