Är krisen inom Transportstyrelsen ett systemfel?

Lennart Bengtsson

Den politiska krisen som en följd av installationen av Transportstyrelsens nya datasystem är välkänd för alla och behöver inte återigen beskrivas här. Konsekvensen av utlokaliseringen av viktiga delar av programmeringsarbetet har blivit att svenska hemliga uppgifter har hamnat i orätta händer där ingen idag vet vad de långsiktiga konsekvenserna kan bli. Kanske oroar man sig i onödan. De mest hemliga uppgifterna kanske redan finns hos någon potentiell fiende för att användas vid lämpligt tillfälle.

Jag tror att man kan utesluta att involverade ministrar och statssekreterare, liksom Transportstyrelsens ledning och styrelse medvetet försökt skada landet. Dessa personer har helt enkelt inte fattat vad det var frågan om. I stället för landets säkerhet prioriterade beslutsfattarna att Transportstyrelsens nya datasystem skulle införas snarast för att bland annat möjliggöra det nya miljöbaserade bonus-malus-systemet.

Kunskap om moderna datasystem ingår knappast i den politiska utbildningen och inte heller prioriteras numera teknisk och vetenskaplig fackkunskap i valet av generaldirektörer. De senare väljs huvudsakligen på basis av politiskt baserade rekommendationer eller för att omplacera avlagda statssekreterare där även lämpligt genus eller etnografisk bakgrund viktas in. Vid behov vandrar de runt i förvaltningen där de ett år kan syssla med trafikpolitik, ett annat med miljöfrågor, landets fångvårdsanstalter eller något annat. Till slut, om det skött sig klanderfritt, kan de kanske bli ambassadörer eller landshövdingar. Gör de misstag eller får ta på sig överordnades misstag hamnar de i regeringskansliets elefantkyrkogård.

Som den förre generaldirektören meddelat var hon snarare under tryck från regeringskansliets ledande personal att göra allt för att inte försena projektet. En av politiker utsedd generaldirektör utan egen oberoende fackmässig auktoritet har inte mycket att tillägga annat än göra vad hon blivit tillsagd att göra. Att ledande politiker föredrar att befordra lydiga och lagom (o)kunniga personer underlättar förvisso politikernas handlande och händer något så får den stackars generaldirektören, som i detta fall, Svarte Petter. Men, vem vet, kanske hamnar Svarte Petter till slut hos toppspelaren?

De är trots allt ett positivt tecken att den politiskt korrekta Dagens Nyheter har haft uthållighet att söka klarhet i denna bedrövliga soppa. Journalisterna på DN och främst då den utmärkte Kristoffer Örstadius har gjort ett högklassigt jobb som bidrar till att ge en tidning, som alltmer offrat sin oberoende röst, en något hoppfull lyster.

15 reaktioner på ”Är krisen inom Transportstyrelsen ett systemfel?

 1. Soab skriver:

  Systemfel och personfel. Det verkar allt mer angeläget att komma bort från systemet med heltidspolitiker som nu fullt blommat ut. Det kan vara så att Alice BK är den med mest yrkeserfarenhet i riksdagen..

  Det finns åtminstone tre problem med nuvarande ordning, det första är att politikerna bildar ett skrå och pga detta vill se staten växa och till sist hänger sig till skråets utopi, det andra är att de blir oförmögna att förhålla sig till det samhälle det är satta att styra som ovanstående är ett exempel på.

  Hade politikerna haft en utväg så är det möjligt att massinvandringen kunde stoppas imorgon och jag kommer därmed på ett förslag. Kanske det är värt att överväga livslång pension på 1mkr för alla politiker, eller så mycket som krävs, åtminstone i en övergångsperiod och förbjuda maktinnehav över 10år permanent. Det är ca 300 riksdagsledamöter som måste pensioneras permanent till en kostnad av 300 miljoner om året, samma som 300 ensamkommande. Det hade det varit värt.

  Gillad av 1 person

 2. Erik2 skriver:

  Varför så kategoriskt utesluta att denna skandal skett med uppsåt? Det som hänt förklaras mycket bättre om man utgår från att centralt placerade inflytelseagenter agerat spindoktorer för att få detta att hända. Notera att dessa sedan inte behöver vara många och de naturligtvis kan agera effektivare i en miljö där ansvarigas fackkunskaper brister. Hela inlägget andas stor naivitet.

  Gilla

  • Olle Reimers skriver:

   Tyvärr är jag benägen att hålla med dig. Dels i ljuset av hur ansvariga personer enligt känt CIA manus (plausible deniability) har förnekat sin könnedom om frågan samt dels med kännedom om hur polisledningen har hanterat motsvarande situation.

   ”Spara pengar” är bara en mycket vag ursäkt för en hantering av uppgifter som myndigheter har decennier av erfarenhet att bedöma. Är det något de begriper sig på är det de byråkratiska spelreglerna. Kom inte och låtsas om någonting annat!

   Gilla

 3. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Jag ser två aspekter på denna fråga:

  Politikernas handlande kan inte ursäktas med att de inte förstår IT-system, hela den offentliga sektorn är baserad på mycket omfattande och avancerade IT-system. Problemet är att man inte respekterar gällande lagar och regler. Det kan bero på att det finns för mycket lagar så att dessa helt enkelt i vissa fall blivit ett hinder (ursäktar inte i det här fallet men kan ändå påverka mentaliteten). Eller så beror det på att politikerna anser att ändamålet helgar medlen och att de har rätt att avgöra när denna princip ska tillämpas.

  Generaldirektören: Uppenbart en person med näsa för hur man ska bete sig för att nå framgång. Generaldirektören basade ju tidigare för SMHI. Under sommarens segling i Finland har jag kunnat jämföra kvaliteten på sjöväderprognoser från SMHI med motsvarande i Finland. De finska prognoserna verkar mera korrekta. Kan det bero på att SMHI numera prioriterar klimathotet framför sin traditionella roll?

  Gillad av 1 person

 4. Lilla fröken PK skriver:

  ”kanske hamnar Svarte Petter till slut hos toppspelaren?” Toppspelaren håller sig förstås undan och kan så göra, så länge vår luftgitarrsopposition är närmast handlingsförlamad pga inbördes strider.

  Gillad av 1 person

 5. Jonas Nilsson skriver:

  Ett tecken på att landet är högintressant för utomstående intresserade. Frågan är väl om det mest gäller om USA, Kina eller Ryssland? Östersjön förefaller (då den fungerar som säker väg till Svarta havet) strategiskt ha värden som Gibraltar och Panama. Striden står väl nu om Ishavet?
  Bästa hållningen är nog att utgå från att fi vet allt, alt det mesta. Och att utgå ifrån att desinformation sprids. Frågan är vad som görs i det läget.
  En första åtgärd är att avföra det alltför viktiga från de centrala registren, något som antagligen redan gjorts.
  Upprätta ett seriöst försvar igen med en ny kärna av officerare? Var det det som var avsikten med att vi skrotade det gamla och fick ut yrkesfolk i skarpa lägen?
  Är det så att Storbritannien och USA nu försöker genomföra den reduktion som Ryssland redan sjösatt? Något att tänka på även för oss?
  Grundfelet – att vi praktiserat tron på folkhemmets (nu på global nivå) goda värld så som vi alla fått lära oss (samma som Sovjet drev men utifrån total horisont)?
  En viss samvetsgrann självkritik gör under!

  Gilla

 6. Tommy Santesson skriver:

  Med kunskap kan man komma långt, med erfarenhet kan man komma längre, men med partibok och kontakter därtill så kommer man hur långt man vill.
  För att travestera en gammal Kaj Gullmar-schlager.

  Gilla

 7. Hortensia skriver:

  Systemet är fel, eftersom ”rätt” partifärg och lojalitet uppenbarligen har haft en avgörande betydelse när alla dessa nollor har upphöjts långt, långt över sin kompetensnivå.

  När man ser, och hör, dagens svenska regering – de främsta företrädarna för två av de sju partier, som vanstyrt i decennier – inser man varför landet nu är nere för räkning.

  Gilla

 8. Göran Boström skriver:

  Ingen begär att ministrar, statssekreterare och generaldirektörer ska vara it-specialister. Det är därför man har ett regelverk och följer man det så blir det rätt utan att man är specialist.
  Sanningen är säkerligen att regeringen tryckt på för att det hela ska gå fort och då har regeringen struntat i regelverket och beordrat full fart. Sedan har DN kommit på dem med brallorna nere och då skyller alla på alla och så utser man några bondeoffer i form av gd, styrelseordförande, statssekreterare och ett par ministrar.
  När man städar en organisation ska man göra som när man städar en trappa – man börjar högst upp.

  Gillad av 1 person

 9. Johan skriver:

  Uppgifter som rör rikets säkerhet är för mig som varit med ett tag och vuxit upp i en relativt intakt suverän stat med överlevnadsvilja känner mig helt främmande till hur man kan handskas så vidlyftigt med den här typen av uppgifter. Jag undrar hur egentligen våra politiker ser på Sverige och vad de anser att Sverige 2017 är:
  – En suverän nation med allt vad det innebär?
  – En region av EU som styrs från Bryssel och på väg att nedmonteras som suverän nation?
  – En värdegrund? Som bestäms från Bryssel/Rosenbad/Media?
  Det är kanske också en relevant fråga när man nu i någon mån försöker återskapa ett försvar:
  – Vad är det vi ska försvara av ovanstående alternativ? Har vi nationsgränser?
  Är händelsen med Transportstyrelsen och Polisen två separata händelser, utlösta genom slarv och inkompetens eller bildar de ett mönster?

  Gilla

 10. rudmark skriver:

  Naiva, oinsatta i IT osv? Var det 150 IT-anställda på Transportstyrelsen? (aka besparingen)
  Ågren tyckte säkerhetschefen på IT var lite ”jobbig” och gärna blåste upp saker o ting.
  Vad har man medhjälpare till?
  Var det chefen på Volv o som tillfrågades om han kunde något om bilar
  ”Näe, men jag har en massa medarbetere som kan allt”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.