Håll tassarna bort från historien

Lennart Bengtsson

Revolutionärer och aktivister har inte bara velat omskapa samhället utan önskar även lägga historien tillrätta i samma radikala ”Neuordnung”. Vi blir ständigt påminda om detta. I Sovjet såg man historien som en del av nuet och när någon medlem av partiet föll i onåd, som Beria på sin tid, blev det nödvändigt att skriva om alla böcker och encyklopedier för att försäkra att mannen även försvann ur historien. Lenin lär ha föreslagit att statyer skulle tillverkas av papier maché och på detta sätt ges ett begränsat liv och på ett naturligt sätt försvinna ur historien.  

Islamska Staten har gjort en dygd av att systematiskt förstöra klassiska byggnader och minnesmärken av andra religioner och de kinesiska maoisterna försökte till och förstöra den kinesiska muren. Nu senast påminns vi om att man även i dagens USA vill ändra på historien genom att flytta undan statyer på general Robert Lee då dessa av många ses som symboler för vit makt och förtryck. Upploppen i Charlottesville var en följd av ett förslag att avlägsna ryttarstatyn av Robert Lee i stadens centrum. Något som nu uppenbarligen kommer att verkställas.

General Lee var befälhavare för sydstaternas arme under det amerikanska inbördeskriget. Vid inbördeskrigets början 1861 erbjöds Lee befälet för unionsarmén, men valde att ta avsked och fick istället ta över sydstaternas armé. Efter hårda strider tvingades den numeriskt kraftigt underlägsna sydstatsarmén trots effektivt motstånd att kapitulera och general Lee förlorade både sin egendom och sitt medborgarskap. Medborgarskapet återfick han postumt efter 100 år av president Gerald Ford.

Varje tid har självklart sina idiosynkrasier och när jag kom till Uppsala på 1950-taler firades fortfarande Karl XII dödsdag den 30 november där varje nation vid universitet förde sina fanor till en parad på St Eriks torg. Själv deltog jag som fanbärare för Västgöta nation.

De större svenska städerna har minnesmärken från en tid som knappast är linje med dagens värderingar där forna tiders krig och örlog vilka idag ersatts med kramar, kyssar och kärleksbomber. De flesta tycker naturligt nog att det senare är att föredra även om det inte alltid hjälper mot stygga fienden. Säkert finns det många aktivister i dagens Sverige som helst vill ändra på landets historia genom att flytta undan eller smälta ned statyer på kungar och krigare från förr som inte kunde leva upp till dagens värdegrund.  I biblioteken ser fanatiskt korrekta bibliotekarier till att olämpliga böcker försvinner ut bokhyllorna samt i deras ögon ny ”farlig” och ”kränkande” litteratur aldrig kommer att hamna där. När det gäller digital text är detta idag enkelt att tillrättalägga och snart möjligt att genomföra i realtid efter varje vink från rättänkande PK-ister. Detta förekommer ju redan med negerkungar som försvinner ut Pippiböcker och zigenabaroner som inte ens får finnas i operetterna. Vissa

barnboksförfattare som Jan Lööf blev ombedd att rita om en del av sina gubbar med stora näsor, skägg och dyster blick.

I all tysthet är säkert äldre svensk historia redan på väg till de kommunala värmecentralerna ty i Sverige föröder man inte energi lika släpphänt som i 30-talets Tyskland där slutmålet för den politiskt inkorrekta litteraturen var de offentliga bokbålen.

Det skulle inte förvåna mig att man en dag till och med kommer att ha en ny fräsch myndighet som får ”kulturredigeringen” som sin huvuduppgift. En sådan myndighet kan få ett brett ansvar som även kan komma att inkludera ändring av olämpliga klimatdata som kraftfulla oväder och värmeböljor under tidigare år för att inte riskera att reducera eller nullifiera fruktan för dagens och framtidens extremväder.

Tanken att ändra på historien och avlägsna allt som dagens värld inte anser politiskt korrekt är ett högst skrämmande perspektiv. Tankarna går till Bradburys Fahrenheit 451 och andra science fictionromaner som börjar bli vår tids verklighet. Vi måste alla gemensamt försöka stoppa en sådan utveckling om vi skall kunna bevara det öppna och fria samhället mot tidens nya mörkpersoner. Låt oss därför behålla vår historia som den var och inte lägga den tillrätta. Om vi gör detta förgör vi samtidigt oss själva. Man kan inte och skall inte ge sig ut på resor i tiden.