Libyerna är tillbaka!

Mohamed Omar

I kultfilmen Tillbaka till framtiden från 1985 bygger den excentriske uppfinnaren ”Doc” om en bil till en tidsmaskin. Maskinen drivs med plutonium som Doc snott av libyska terrorister. I en känd scen blir Doc och hans unge vän Marty (Michael J. Fox) hittade på en parkeringsplats.

Doc blir skräckslagen och ropar: ”Oh my God. They found me. I don’t know how, but they found me. RUN FOR IT, MARTY!!”

Marty: ”Who? Who?!”

Doc: ”Who do you think?! THE LIBYANS!!!”

De arga libyerna skriker på arabiska medan de kör mot Doc och Marty i en minibuss. En av dem skjuter ner Doc med sin AK-47, men när han ska göra slut på Marty också klickar vapnet: ”Damn Soviet gun!”

 

Vi kan vara glada för att även verklighetens terrorister klantar ibland, som Taimour Abdulwahab i Stockholm. Han hade byggt en bomb som kunde ta livet av cirka 40 personer, men han lyckades bara döda sig själv.

Detta var alltså 1985 när diktatorn Khadaffi ännu styrde Libyen. Det fanns libyska terrorister på den tiden. De var mordiska och galna, men inte lika mordiska och galna som Al-Qaida, och sedan Islamiska Staten (IS).

Den så kallade arabiska våren, som hyllades i västmedier, ledde till att Khadaffis skurkregim ersattes av ett kaos där jihadisterna kunde härja ganska fritt. Dessa såg revolutionen i Libyen som en av flera fronter i ett globalt, religiöst krig.

Libyerna dödade Doc för att han snott deras plutonium, inte för att han var otrogen.
Vem hade, när Tillbaka till framtiden gick på bio 1985, kunnat tro att arabiska terrorattacker skulle bli en del av vardagen i västvärlden? Den där scenen med libyerna som kör omkring i en volkswagen och mejar ner folk ter sig inte längre otrolig i London, Paris eller Berlin.

Den 5 april 1986 bombade libyska terrorister ett diskotek i Berlin. Men det var inte för att döda otrogna på måfå. Det var för att döda amerikanska soldater som brukade hänga där. Hemskt och ondskefullt, ja, men inte lika hemskt och ondskefullt som bombningen i Manchester 2017.

Självmordsbombaren Salman Abedi hade libyskt ursprung. Hans föräldrar fick asyl i Storbritannien i början av 90-talet eftersom de var förföljda av Khadaffi. Varför var de förföljda? För att de var demokrater? Nej, för att pappan, Ramadan Abedi, ville ersätta Khadaffi med en islamisk talibanstat.

Se scenen här:

När den så kallade arabiska våren bröt ut i Libyen åkte Ramadan Abedi tillbaka för att slåss med rebellerna för sin islamistiska drömstat, påhejade av naiva västmedier. De ville alltså inte ha bort Khadaffi för att han var en diktator, utan för att han inte var en islamistisk diktator. Khaddafis gröna bok skulle bytas ut mot Koranen.

Sonen Salman var också i Libyen och slogs. ”Under skolloven brukade han resa till Libyen för att hälsa på sin familj och då anslöt han sig till trupperna som slogs mot överste Gadaffi”, berättar en tidigare klasskamrat.

”Han hatade den mannen. Han berättade en gång för mig att han ville döda honom, och döda honom med sina egna bara händer.”

Salman och andra libyska jihadister hatade Khaddafi för att han var en dålig muslim som inte styrde enligt islamisk lag. Hur mycket borde de då inte hata de otrogna regeringarna i väst? De som inte ens försöker styra enligt islamisk lag. De som inte ens tror på Koranen.

När vi tar in flyktingar måste vi fråga oss om det inte kan finnas en rimlig anledning till att regimen i hemlandet, hur skurkaktig den än är, vill låsa in dem. De kan vara så, som i fallet familjen Abedi, att de faktiskt utgör ett hot.

Som svar på diskoteksbombningen i Berlin, bombade Reagan Tripoli. Reagan gillade förresten Tillbaka till framtiden. Han citerade åtminstone ur den i sitt ”State of the union”-tal 1986:

Never has there been a more exciting time to be alive — a time of rousing wonder and heroic achievement. As they said in the film ”Back to the future”, ‘where we’re going, we don’t need roads.

Hur ska vi svara på jihadattackerna som nu drabbar västvärlden? Jihadisterna finns ju här mitt ibland oss. Reagan hade det lättare. Where are we going?

Här kan du se Mohamed Omar prata om libyska terrorister på YouTube:

 

 

7 reaktioner på ”Libyerna är tillbaka!

 1. Maria N skriver:

  Bra analys! Jag förstår absolut inte varför så många av våra nyanlända är så separerade från västvärlden i fråga om kultur, språk och seder? Mer stöd i närområdet är mer kostnads- och socialt effektivt!

  Gilla

 2. Hortensia skriver:

  Tack, Mohamed!

  Jag vill MENA, att libyers, libanesers och likasinnades libido – om inga drastiska åtgärder snarast vidtas – lär beröva Europas kvarvarande folkspillror, som knäar svårt under sina ”bombade” liberala regimers tunga ok, allt framtidshopp och obevekligen kasta oss tillbaka ända till det skrämmande inhumana, muhammedanska barbariet; Tillbaka till ”fromtiden”!

  Gilla

 3. Thomas Ek skriver:

  OBS – Så kan Sverige krossa IS – ett konkret förslag
  Att USA genom president Bushs Irak-krig bär skuld till problemet IS som Sverige tvingas hantera idag rättfärdigar på intet sätt vår statsminister till att strunta i att skydda Sverige från attack. Att Sverige blivit attackerade av en fiende med avsikt är att erövra hela vårt land och ta det i besittning står utom allt rimligt tvivel.

  IS framgångsrika attacker mot både Sverige och Europa kommer med all sannolikhet att öka i både antal och styrka. Sverige (och Europa) klarar heller inte av att hantera den ondska som migrationen för med sig,

  Det är vår statsministers förbannade plikt att skydda Sverige. Fienden IS måste i första hand krossas och det per omgående. Sveriges antagonism mot USA och Trump måste i allas vår gemensamma kamp mot IS av det skälet i sin helhet, läggas åt sidan. Löfven måste räta på sin rygg, ta ett allvarets samtal med Trump och göra tydligt, att vi står fullt enade i USAs kamp mot IS samt, att i de områden USA bekämpar IS, erbjuda militär hjälp.

  ISs snillrikt upptäckta och farbara väg mot framgång utgörs just av vår uppfattning – att USA själv faktiskt får att städa upp efter sig själv. Den här uppfattningen har kommit att stå som tillräcklig förevändning till att Sverige inte ska ladda med någon skarp ammunition mot IS.

  Den här ursäkten, klyftan, är en öppen motorväg som är helt avgörande för ISs stadigvarande krigsframgångar och även för ”homegrown terrorism”. Den måste spärras av. Det här kräver att Sverige parallellt med Löfvens samtal med Trump demonstrerar Sveriges beslutsamhet genom att med all tänkbar brutalitet tyvärr, *tills vidare, stoppar all invandring.

  Nato eller EU, därför det är samma sak, som av samma skäl fortfarande gömmer sig under sitt skrivbord, skulle med Löfvens omvändning med hög sannolikhet därmed bli tvingade att också hjälpa till. Nato är den i särklass kraftfullaste militäralliansen som finns på vår planet. Slår det här in, då kommer vi tvingas acceptera att Winston Churchill kan få en själsfrände vid namn Stefan Löfven.

  *Det här med ”homegrown terrorism” och att stänga alla gränser
  Det är Sveriges interna stridigheter om frikostigt eller begränsat flyktingmottagande som i sig utgör IS enda möjliga väg mot framgång. Om Löfven gör som jag föreslår, samt, i samband med att Löfven i tillägg till samtalet med Trump, under en starkt begränsad tid, stänger alla gränser (Sveriges exceptionella krigssituation måste rimligen kvala in för ett kort tidsfristigt undantag hos FNs flyktingkonvention från 1951, som då den skrevs och undertecknades inte alls inbegrep beaktande av den märkvärdigt säregna attack vi drabbats av idag).

  Då har ju vi i Sverige mycket klart signalerat till den som här hemma går och dagdrömmer om att ens möjligtvis sympatisera med IS, att Sverige med all tänkbar brutalitet per omgående, obönhörligen bara klipper till. Mitt föreslagna grepp om det verkställs, skulle mycket tydligt visa en IS sympatisör, att här i Sverige tolererar vi icke den typen av tankegångar, alls.

  Den som tror att USA vinner kampen mot terrorismen har fel
  Om ingen kursändring snarast tar sin början bör Stefan Löfven med omedelbar verkan avgå från sin post. I annat fall är jag fast i tron om att mina barnbarn kommer tvingas att leva i ett helvete, värt namnet.

  Om Natos obegripliga och skamlösa ovillighet att hjälpa till beror på att européerna i rädsla över att avslöjas med ynklighet tvingats statuera exempel på att européerna ansåg att George W. Bushs beslut om att i mars 2003 invadera Irak var felaktigt, och att USA av det skälet faktiskt får lov att städa upp efter sig själv kan man bara spekulera i. Men är det på det sättet, vilket jag är övertygad om att det är, då berättigar det på intet sätt Nato till att mot den bakgrunden strunta i att skydda Europa från attack. Om Löfven gör som jag föreslår kommer Nato med all säkerhet hänga på. Då är saken biff.

  Thomas Ek

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Vi får sluta vara underhållsförband/kurort till terrorister…

   Mao klart formulera en lag som innebär att IS-krigare/terrorister ej får återvända,
   oavsett om MAN var svensk Medborgare, infödd eller senare anländ!

   Åker Du på terrorresa är Du ALDRIG välkommen tillbaka hit,
   under några som helst omständigheter!

   Att Du valt att säga upp Medborgarskapet, som helt var Ditt eget val!

   En helt annan sak är de som reser för att SKYDDA sitt hemland, under attack!

   Att bevaka EN ENDA ÅTERVÄNDARE,
   kräver runt 15 bevakare på heltid,
   en ÅRLIG KOSTNAD på uppåt 10 MILJONER!

   Ett par hundra TVÅ MILJARDER…

   Kan vi inte använda dessa resurser bättre?

   Gilla

 4. Hortensia skriver:

  Måste bara citera Erik van der Heeg (som tydligen också har filmkoll) ur hans senaste läsvärda bidrag på Ledarsidorna.se ”Slow Culture: Jakten på de försvunna koranerna”:

  ”… muslimernas krav på att koranen skall betraktas som Guds eviga och heliga ord tvingar alla parter till att anta en position av (hycklad eller äkta) irrationalitet för att en dialog överhuvudtaget skall vara möjlig.”

  Vad tror ni, alla upplysta tänkare på denna oas, om Münchenarkivet och dess spännande innehåll – kommer sanningen någonsin ifatt de bakåtsträvande knasbollarna?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.