Jag sket väl i arbetarklassen

Innan motsatsen är bevisad är det säkraste tipset att din nästa är en egoist vad han än säger. Det lär finnas exempel på att motsatsen är sann. Kanske har jag inte sett så många typfall, men jag är villig att tro på förekomsten av enstaka, genuina altruister.

De som uppträder som människoälskare och altruister men i verkligheten är egoister uppträder i olika skepnader. Den mest rörande men samtidigt farligaste sorten är de oskyldigt och naivt troende. Arketypen är Jessica, 14 år, som älskar isbjörnar och tigrar och hatar bilar och vill att vi ska vara snälla mot och älska alla som inte bor i en medelklassvilla i Täby. Att Jessica är farlig beror på att hennes föräldrar, hennes lärare och hennes omvärld i allmänhet inte vänligt törs skratta åt henne och säga ”visst lilla gumman, men gå och lägg dig nu” utan i stället tror att de måste respektera hennes omogna och ogenomtänkta idéer och ta henne på allvar.

Det skulle bara behövas att Jessica fick närma sig en isbjörn eller en tiger för att hon skulle komma på andra tankar. Jag vet vad jag pratar om för en gång stod jag trettio centimeter, på andra sidan ett stängsel visserligen, men ett opålitligt stängsel i Bangladesh, från en tiger som började ryta. Det var en av de mest förfärliga händelserna i mitt liv. Jessica hade fått ett eller flera posttraumatiska stressyndrom, det kan jag lova.

Så småningom lugnar sig de flesta människoälskarna och altruisterna såframt de har något förnuft, det vet jag också av egen erfarenhet. Jag hör till sextioåttorna, den stora och betydelsefulla grupp av universitetsstudenter, i huvudsak med medelklassbakgrund, som under ledarskap av Olof Palme – som en del av mina revolutionära polare visserligen ansåg för en mes och en förrädare mot arbetarklassen – förberedde oss för att i arbetarklassens intresse ta över styret över Sveriges offentliga sektor. Vår tids akuta problem är att den tidens föräldrageneration, lika litet som Jessicas, inte vågade ryta åt oss snorungar att avsluta vårt svärmeri.

Vi fick hållas. Vi gjorde karriär, framför allt alltså inom den offentliga sektorn. Det som gav oss självsäkerheten var att vi övertygade oss själva att vi inte skapade våra framgångar och våra hyggliga, privilegierade liv för vår egen vinning utan för arbetarklassens.

Tja, arbetarklassen. Det ändrade sig. När min generation makthavare tog över spakarna slutade vi tänka på arbetarklassen, som vi egentligen aldrig brytt oss om, och började i stället fundera över varför massorna av folk och väljare skulle stödja vårt projekt, det vill säga oss själva. Vi kom fram till att vårt mål var att i kraft av vår godhet och vårt högre förnuft utrota allt elände som inte bara arbetarklassen, som för övrigt var skeptisk mot oss, utan alla svaga och hjälpbehövande personer i hela världen, var drabbade av. Sedan denna insikt väl var formulerad så anslöt sig även de borgerligt sinnade maktpretendenter som aldrig haft något särskilt till övers för arbetarklassen. Såklart man vill representera en humanitär supermakt och, om det behövs, tvinga motvilliga medborgare att betala för det med sina skatter.

Jag har levt och skapat – åtminstone är jag medskyldig – denna del av Sveriges historia. Jag kan vittna om den, om hur den känts i våra kroppar, om hur ett dominerande skikt i vårt land har format sin och nationens – den humanitära stormaktens – självbild. Det kändes bra medan det pågick och mig gynnade det alldeles fantastiskt ända tills jag kring år 1980 hoppade av det numera urspårade triumftåget.

Om detta må vi berätta, vi som är skyldiga. Vi som är skyldiga till det vansinne som idag förödar vårt land.

PS Förstår du varför jag förnekar kopplingen mellan den socialistiska vänstern och PK-ismen? Den felande länken är jag. Jag låtsades var arbetarklassens företrädare men var bara min egen. Min generation av makthavare var tvungen att uppfinna en annan klientgrupp medan den i själva verket företrädde sig själv. Den uppfann alla svaga, alla offer, alla kränkta som behövde dess stöd för sin upprättelse. Min generation och dess efterföljare fick på så vis en betydelsefull roll och därmed skäl för sina positioner och ersättningar.

 

 

54 reaktioner på ”Jag sket väl i arbetarklassen

 1. Bo Svensson skriver:

  Alla älskar väl tigrar och isbjörnar men vet att de inte går att kela med. – Vi har tamkatter och leksaksbjörnar som surrogat.

  Egoism och altruism är missförstådda begrepp. – Efter att djupt begrundat saken, har jag insett att egoismen, i betydelsen att agera i enlighet med sina intressen,
  är normalitet och det enda som fungerar. – Men normalt intresserar man sig ju för mer än den egna individens välgång. – Trädkramaren vill stoppa skogsskövlingen och greenpeaceaktivisten är mån om valarna och artrikedomen.

  Det som ser ut som egoism, skall istället tolkas som starkt begränsade perspektiv. – Maktlöshet kan också göra att man inte längre orkar engagera sig i annat än det man kan påverka, så en väl fungerande demokrati är en förutsättning för att orka intressera sig för samhällsfrågor och för att utvecklingen globalt går i rätt riktning.

  Därav mitt ivrande för att vi skall ta makten över våra skattemedels fördelning över skattefinansierade ändamål. – Medborgare med makt är engagerade och intresserade.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Svagheten i de moraliska resonemangen i termerna egoism gentemot altruism är att de underförstår en ideellt och absolut fri vilja. Samtidigt brukar nästa steg i resonemanget förutsätta att ingen sådan ideell och absolut fri vilja existerar, utan att människan är styrd av omgivningen och inte kan förväntas taga personligt ansvar för någonting alls.

   Båda de underförstådda och illa förstådda ståndpunkterna som här kommer till användning är förstås felaktiga.

   Gilla

  • Moab skriver:

   Jo, jag blir allt mer irriterad varje gång jag hör om politikernas satsningar. Satsningar, baserat på vems arbete, vems pengar? Senast idag KD som vill ”satsa” 4 miljarder på äldrevården. På en fråga var pengarna kommer ifrån så är det ”fullt finansierat i höstbudgetförslaget”. Fullt finansierat, på mitt arbete!

   Gillad av 4 people

 2. A skriver:

  För min egen del så spelar det ingen roll vad denna process kallas. Det är bara olika varianter på samma tema: kommunism, socialism, marxism, kulturmarxism, identitetspolitik, feminism, kritiska vithetsstudier eller genustramset. Det kokar ned till skapandet av makt. Det är för mig samma. Dialekterna ointressanta tycker jag.

  Problemet är att vi behöver en samlande benämning samt tillhörande förståelse, som gemene man kan begripa. Utan detta blir det nog omöjligt att bekämpa detsamma. Det är ingen liten uppgift precis. Det är väl detta du fiskar efter idag antar jag.

  Mvh A

  Gillad av 3 people

 3. Eva Danielsson skriver:

  Att det i huvudsak var studenter med medelklassbakgrund på universiteten i slutet av sextiotalet och början av sjuttiotalet är helt rätt, eftersom det bara var tre procent av alla universitetsstuderande som kom från arbetarklass. Jag var en av dem och förstod ingenting av vad de gapiga ”68orna” höll på med, själv behövde man ju helt enkelt ta sig igenom studierna utan att få för stora studieskulder och skaffa sig en försörjning.

  På den tiden utsåg man arbetarklassen till föremål för sin kamp, som ju precis som du säger, Patrik, eg handlade om att skaffa sig inflytande och egna positioner. Därefter har man utsett alla utomnordiska etniska grupper till föremål för sina insatser (och penningflöden från skattebetalarna). Och lagt till klimatet, rädda planeten, som ett extra projekt som ger tillgång till allas plånböcker och offervilja.

  Klasskampen delade in människor i översittare och offer, etnicitetstänkande (identitetspolitiken) gör samma sak och klimatalarmismen gör oss alla i västvärlden till skurkar som skapar ”jordens undergång”.

  Det är ett högt pris för pk-väldets självförverkligande, positioner och goda löner.

  Nu när t o m klimatalarmisterna tillstår att klimathotet är överdrivet och baserat på felaktiga siffror i förhållande till faktiska observationer och mätningar, så borde det skrivas om detta med glädje. Tänk att kunna rikta resurser mot vettiga miljöprojekt och sluta skrämma upp folk i onödan. Men det är tyst i svenska media om detta. Vårt pk-välde vill nog fortsätta njuta av att vara bäst i klassen och ge mest per capita till FN och ”klimatåtgärder”. För inte kan de väl vara oinformerade?

  Sund egoism kan ge kreativitet och driftighet. Människan är förmögen till både sund egoism och äkta empati samtidigt. Sedan finns alla avarter av mänskligt beteende också tyvärr. Alla människor är inte goda.

  Gillad av 5 people

 4. camiry skriver:

  Suveränt inlägg, tack!

  Stycket som börjar med ”Arketypen är Jessica, 14 år,….” genererade två tankebanor hos mig.

  Först vill jag ifrågasätta metoden att skratta åt och skicka isäng personer med omogna ogenomtänkta idéer. Kan det möjligen vara fruktbart att lyssna på argumenten, villkorat mot att de i sin tur lyssnar på motargumenten? Finns inte risken annars att dessa personer söker sig till likasinnade för att sedan skapa samhällsomstörtande rörelser, baserade på omogna ogenomtänkta idéer som aldrig fick mothugg, utan lämnades att frodas i någon unken källarlokal. Eller källarmoske.
  Mognar inte de omogna när deras argument stöter på patrull och avkrävs förtydliganden? Kanske någon i alla fall.

  Stycket förde också mina tankar till en vänsterpartist, Jenny Bengtsson. Om henne bör jag dock inte orda alltför mycket då denna sida kräver god ton och hyfs. Men hon sitter i Hotell-och restaurangfacket och kämpar med glöd för arbetarklassen. Det för mig obegripliga är att hon med hetare glöd kämpar mot medelklassen och män. I alla fall ägnas mycket tid och utrymme åt att smutskasta dessa som hon tycks avsky.
  Så vad kämpar hon egentligen mot? Ok, männen kan vi lämna därhän, men medelklassen, apropå villan i Täby? Hon har uttryckt sig spydigt raljerande över medelklassen som sitter i sina villor, plockar fallfrukt på hösten och bjuder varandra på fina middagar. Vad ser hon för framtid för arbetarklassen undrar jag då? Vad är det hon vill åstadkomma? Nej, min slutsats blir att hon är en egoist av enorma mått. Hennes kamp går ut på att visa sig god mot de svaga. Men ironiskt nog, om hon lyckas och de svagare blir starka, och i sin tur plockar fallfrukt på tomten, blir de per automatik föremål för hennes förakt.

  Kanske någon invänder att detta är den typiska vänstern, men är det verkligen det? Finns det inte de vänstertyper som faktiskt önskar gruppen, vars intressen de säger sig värna, välgång?

  Dessutom, att hon, så uppfylld av hat och förakt, släppts in som vikarie en stund i riksdagen är riktigt obehagligt.

  Gillad av 2 people

 5. uppstigersolen skriver:

  Självspäkning må jag säga. Jag är också ett barn av 68 vågen. Dock lämnade jag svärmeriet och satsade på ett gott liv för mig och mina närmaste. Offentlig anställning avslutades 1969 och sedan dess har det varit privat företagsamhet. Jag är oskyldig.

  Gillad av 1 person

  • Ulf45 skriver:

   Jag tillhörde själv 68-generationen, men jag förstod aldrig syftet med revolten som följde och då hade jag ändå lyssnat till politik och engagerat mig sedan jag var helt ung. Det var förvisso ingen i min generation av arbetarklass som förstod syftet med 68-revolten. Många unga på den tiden upplevde det som en högborgerlig revolt, vilket det väl i många stycken var.

   Jag vill ärligt påstå att ingen av de s k opinionsbildare som poppade upp som kvasirevolutionärer i skuggan av Castro och Che Guevara i slutet av 60-talet, utan hjälp av 68-revolutionen och dess tvivelaktiga effekt på samhällsdebatten och snarast (för den tiden) anarkistiska beteende, hade kunnat skaffa sig gehör i ett mindre upplyst samhälle än det svenska.

   De kan hjälpligt försvaras med att de handlade i ungdomligt oförstånd, men ännu ligger liken av oförklarliga uppträden kvar som ännu inte dementerats eller försvarats, trots att, eller kanske p g a att många av dem senare besatte respektabla civila befattningar i stat och kommun eller svenska MSM.

   Svaret ligger snarare i de för tiden styrande i Sverige, som pga av flathet och naivitet underlät att göra något åt saken. Jag menar, vad fanns det egentligen med revolten som redskap att klaga på?

   Gillad av 2 people

 6. Sture skriver:

  Patrik,
  jag har ungefär samma historia som du och lämnade dessa idéer ungefär samtidigt som du, allt organisatoriskt arbete lämnade jag faktiskt så tidigt som i mitten av 1970-talet (och jag hade kommit in 1970). Men ändå. Och kommer du ihåg vad vi kallade oss ? ”Progressiva” ! Den mest reaktionära rörelsen som finns, kommunismen – som vill skapa ett fullkomligt totalitärt samhälle där medelklassen försvunnit och det bara finns herrar och slavar, den Nya Världsordningen – kallar sig progressiv. Man skulle kunna skratta åt det om det inte vore så djupt tragiskt och allvarligt – denna typ har nämligen skadat hela mänskligheten och lämnat 212 miljoner oskyldiga människooffer efter sig (enligt professorn i statsvetenskap på Hawaii, Rummel, som gått igenom och summerat alla historiska böckers uppskattningar).
  Och detta är hela styrkan i deras rörelse – att de ständigt använder ord som är motsatsen till deras handlingar. Det lurar väldigt många. Ja, faktiskt nästan alla. Egoisterna kallar sig för altruister. En av de mest förslagna och ondaste människor på jorden just nu – George Soros – kallar sig också ”altruist”, och många tror honom.
  För något år sedan träffade jag en gammal kurskamrat från mina studier på 1960-70-talet, som var med i ”rörelsen”. Jag hajade plötsligt till när hon pratade om oss som ”politiskt medvetna”. Jag hajade till eftersom det förvånade mig att en sådan intelligent människa hade stått kvar på sina gamla åsikter och inte förändrats. Det var otäckt. Politiskt ”omedvetna” var vad vi var.

  Gillad av 5 people

  • Peter M skriver:

   Undrar om inte George Soros intensiva arbete för att lura Merkel och tyskarna att ta in muslimska välfärdsmigranter är en raffinerad hämnd för det som Nazityskland utsatte hans familj för i Budapest under krigets slutskede.

   Gillad av 2 people

 7. Ulrika skriver:

  Så du gjorde i brallorna när tigern röt:-)
  Varje generation ojar sig över den följande. Vilka tider, vilka seder!
  Min egen mor brukade säga att hon tillhörde en som inte hade lärt sig att skrika.
  Hon hade det inte lätt under krigsåren och vi barn födda under 40-talet åt upp vad som var på tallriken utan ett knyst. Hon röstade dock aldrig på sossarna och tog hand om familjen utan deras hjälp.

  Gillad av 1 person

 8. Martin skriver:

  Jag vet inte hur det gick till, antagligen var det väl indoktrinering, men även jag hade det där förhållningssättet till alla förment svaga som tydligen inte hade något eget ansvar för sitt liv utan som just därför, trots sitt konsekvensbefriade tänkande och beteende, skulle respekteras och ömmas för. Det var fult att vara duktigare än andra för de oduktiga tyckte inte om det (jantelagen). Och jag tyckte i mitt indoktrinerade tillstånd att det låg något i det. Framför allt fick man inte påpeka att man var duktigare. Det kom väl i vägen för deras egna egoistiska statusbegär och jämlikhet är ju som bekant en mänsklig rättighet. Ingen ska behöva känna sig usel, fast personen de facto är det och beter sig illa. I viss mån betraktade jag även mig själv som ett offer.

  Idag kan jag dock konstatera att inget gott någonsin kommit ur denna attityd utan nästan uteslutande uselhet och medelmåttighet. Ett infantilt förhållningssätt som inte gör individen tillräckligt stark för att klara livets påfrestningar. Som gör individen till en belastning för omvärlden och en förstörare av annat konstruktivt pengarna skulle kunna ha används till istället.

  Gillad av 4 people

 9. JAN BENGTSSON skriver:

  Uppfriskande att höra en som bekänner sina synder!

  Men halva livet har Du ändå använt till botgörelse)

  Gilla

 10. Christer Carlstedt skriver:

  Litet hederlighet har väl aldrig skadat?

  Med det sagt så kan vi väl konstatera att egenintresset är en väldigt stark drivkraft.
  Nästan allt sker med denna kraft.
  Moder Theresor är väldigt sällsynta. Det är därför de som finns syns så väl.

  När man skärskådar de som vill göra sken av att vara altruister och göra gott, så verkar det nog vara så att den med godheten förknippade kostnaden märkligt nog skall bäras av andra.

  Gillad av 1 person

 11. Harry skriver:

  Apropå vrålande tiger. Min far hade en arbetskamrat som stolt brukade visa upp ett långt morrhår från en tiger. Han bar det alltid med sig i plånboken. Ett morrhår han själv ryckt bort från en sovande tiger. Och det var faktiskt sant. Han hade vid ett besök bakom scenen hos en cirkus, gått förbi en vagn där en tiger låg och sov. Den låg med nosen hårt tyckt mot gallret och med långa morrhår som stack ut. Försiktigt, och helt ensam, smög sig arbetskamraten fram, tog tag i ett morrhår, och ryckte snabbt till. Halva läppen drogs med ut samtidigt som tigern for upp och började ryta å det förskräckligaste. Genast rusade personalen till. Arbetskamraten gömde snabbt morrhåret i fickan och drog sig diskret undan. Jag kan därför bekräfta, via hörsägen, att tigervrål inte är att leka med. Och att stolta män kan gå omkring med ett morrhår från en tiger i plånboken, egenhändigt lossryckt.

  Gilla

 12. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Patrik, om du skall vrida o vända på medborgarens liv, för dennes egen skull, ja då är du socialist, oavsett vad du kallar det. Socialism = Paternalism.
  Tog del av Per Gudmundssons intervju med Tino Sanandaji som förefaller se vår framtid i ljusa färger.
  Samtidigt är han ärlig om eländet som pågår i landet p.g.a. omsorgsinvandringen och medger att får den fortsätta är vi rökta.
  Hans budskap är att vi fortfarande kan fixa utmaningarna vi står mitt uppe i.
  Enligt mitt enkla förmenande kan inte de som drog in oss i denna veritabla samhällsvortex styra oss ut ur den, det räcker inte att tillsätta utredningar, byta generaldirektörer eller höja eller sänka skatterna.
  Vi har inga institutioner redo för eller någon erfarenhet av att byta samhällssystem vilket ju är vad DGS handlar om.

  Gillad av 4 people

  • annagustin2@gmail.com skriver:

   Att byta samhällssystem borde inte vara så svårt. Ilskan och upprördheten verkar koka i en mängd olika grupper på Facebook….det behövs bara en samlande kraft, någon som tar första steget och säger det högt: Vi behöver ett nytt samhällssystem! Eller Vi behöver ett nytt ekonomiskt system! Eller Vi behöver ett nytt demokratiskt politiskt system!….företrädesvis av någon/några med god och trygg utstrålning…någon som verkar vilja sitt samhälles bästa UTAN egenvinningslystnad – det är väl det som är det svåra…att hitta någon/några sådana människor?

   Gillad av 1 person

 13. Gunnar skriver:

  Det är synd att självinsikt ofta har en så lång stubin. Och för vissa är den länge än den egna levnaden. Det här tillhör ett av mänsklighets stora gissel – att när vissa nått fram till mer klokskap och insikter, trampar de farligt nära elefantkyrkogårdens utmarker. och då brukar få vilja lyssna.
  Nu är det mest ungt folk i politiska positioner, med uppkavlade ärmar och med fast och säker blick. Att ungdom går före äldres visdom och klokskap är faktiskt ett tecken i tiden. Pendeln slår och livet går runt i cirklar. Och problemen blir liksom eviga.

  Gillad av 1 person

 14. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Jo det är fascinerande att förstå vad som hänt, då sambanden i efterhand syns tydligare.

  Socialismens genombrott blev möjligt dels tack vare den idé-utveckling som skedde, dels genom att arbetarklassen svarade positivt då den för första gången blev uppmärksammad.

  De som gick i spetsen var de som drevs av övertygelse och som också såg personliga utvecklingsmöjligheter i skeendet. Palme var en mästare i skapa förtroende hos arbetarklassen genom att utveckla en liturgi som på pricken stämde med deras verklighet. Det var konsum och byggfutt och röda fanor osv.

  Det är detta grundarbete som fortfarande utgör grunden för (s) maktposition, detta trots att man sedan länge driver en politik som inte har ett skvatt med arbetarklassens intressen att göra, snarare är det tvärtom. Fortfarande har denna elit en maktposition som inte ifrågasätts på allvar, det gäller både företrädare för makthungriga som polischefen och företrädare för champagnevänstern som Eliasson i FN.

  (s) maktställning börjar dock erodera i folkdjupet, SD är på väg att ta över, men positionen hålls uppe av en stark organisatorisk struktur med LO, byråkratin och media och på senare tid också av stora delar av näringslivet, och märkligt nog även av den politiska ”oppositionen”.

  Gillad av 6 people

 15. Fredrik Östman skriver:

  Jag förstår varför du vill förneka att socialismen är en psykologisk åkomma och inte något slags samhällssystem eller ideal. Jag förstår det mycket väl eftersom du har varit personligen drabbad. Men det betyder inte att du har rätt i det. Socialismen är en psykologisk åkomma.

  Socialismen är hydran som kommer åter i ständigt nya skepnader. Socialismen är hydran som får oss att stelna i skräck när vi ser den. Socialismen kan hållas i schack endast genom att svältas — precis som du antyder ovan när du beskriver det bestående samhällets faktiska (stel av skräck) och rekommenderade (utsvältning) reaktion på socialismen.

  Socialismen bor i oss alla, i var och en av oss som kan känna äckel (de som kallar sig liberaler förefaller sakna denna förmåga), och den består av äckel inför världens skevheter och brister och den består av fascination inför död och förstörelse. Vi måste lära oss att låta äcklet styra oss att inte göra skevheterna och bristerna värre, utan mildare. Vi måste lära oss att känna fascination inför det vi har åstadkommit på denna väg, det vi kallar samhälle och civilisation. Då kan vi svälta ut socialismen och bidraga till att förbättra samhället och därmed världen i stället för att göra saker etter värre.

  Gilla

 16. Erik skriver:

  Ja, jag tror mig förstå hur du menar. Jag är imponerad av den ärliga beskrivningen och jag tror den är väldigt relevant. Men jag tror att det i modern tid också pågått några andra parallella samhällsprocesser av vikt. Alla dessa tillsammans har gett oss den katastrofala cocktail som vi nu tvingas inta.

  Sovjetunionens massiva infiltration av (s). Med troligen några få överlöpare och många troende. Allt i skuggan av ww2 och de ohyggliga förbrytelserna av nazisterna. STASi arkiven måste öppnas. På mig verkar det som att ett antal personer från detta nätverk fortfarande är aktiva och sedan DDRs kollaps bedriver fria kriget mot vårt land. Infiltrationen har ju f ö gällt många partier och organisationer. Exakt hur detta sett ut vet vi ju inte, men det behöver vi få veta för att kunna gå vidare.

  Margit Norell och hennes klienter. Där ingår många uppburna personer. Profilerade akademiker och feminister.

  Bordellhärvan från 70-talet. Den kastar sina skuggor ända fram till idag.

  Borgerliga regeringens beslut om begränsningar av vapenexporten från slutet av 70-talet. Den fick en industri att gå under jord och påbörja katastrofala samarbeten. Med t ex DDR.

  I alla dessa processer finns personer och händelser som skapat korrupt beteende och lojalitet som säkert utnyttjats på för landet olyckligt vis.

  Gilla

  • Kristina von Heland skriver:

   Symtomatiskt är väl att alla Stasiarkiv är öppna. Alla Krigsarkiv är öppna i utlandet. I Sverige är de stängda. Nu ska tryckfrihetsförordningen ändras så att man inte får skriva om brott och beskriva förövaren för det skada de som inte är vita. Barnböckerna är väl redan sanerade

   Gillad av 5 people

   • uppstigersolen skriver:

    Men om verkligen tryckfrihetsförordningen ändras så att vi inför censur så tror jag nog att vi kan vända oss till Europadomstolen. Något gott finns ju trots allt i vårt medlemskap. Sverige har ju blivit fälld ett antal gånger. Jag har gott hopp om att vi ska kunna slå tillbaka detta angrepp på vårt samhälle.

    Gillad av 1 person

 17. Thomas Gunnarson skriver:

  Jag hade kunnat peka ut dig redan då… Tyvärr.
  Välkommen ut i verkligheten.
  Bland alla som kämpar genom att kryssa mellan skären och hoppa över tuvorna.
  Vi som såg rödvinsvänstern och frasradikalerna redan på 1960-talet.

  Gillad av 1 person

 18. MartinA skriver:

  Varför vi älskar och högaktar PE. Och varför man ska ta hans snack om att han inte är en modig man med en stor nypa salt.

  Gilla

 19. cmmk10 skriver:

  Här är ännu en ”Jessica”:

  ”Den tacksamhet jag känner över att bo i centrum blev ännu större en gång när jag pratade med några i min egen ålder som bor en bit utanför Göteborg. De sa att de knappt kände några som kom från något annat land än Sverige och att nästan alla på deras skola var uppväxta här och hade föräldrar som också var det. Jag, som alltid bott i Linné, har svårt att föreställa mig det. I alla klasser jag gått har en stor del, ibland mer än hälften, varit födda i ett annat land eller haft föräldrar som varit det. Jag har alltid haft vänner från många olika kulturer och länder. Jag har svårt att se hur man annars ska kunna lära sig att förstå andra människor.”

  http://www.gp.se/n%C3%B6je/kultur/en-16-%C3%A5ring-har-plats-att-v%C3%A4xa-h%C3%A4r-1.4400257

  Vi får hoppas att hon inte glömmer att ta på sig ”armbandet” när hon skall ut och njuta av mångkulturen i sommarnatten.

  Gillad av 1 person

 20. Moab skriver:

  Intressant. Jag undrar hur unik denna avbön är, jag har inte sett några andra men då pk-ismen dör genom massinvandring så kanske man kan hoppas få se liknande? En from förhoppning. Det är intressant för att Patriks berättelse förmodligen innehåller många förklaringar till hur totalitarism kan utveckla sig. Det verkar exempelvis signifikant att ingen röt, dvs avsaknaden av en fundamental uppfostran. Är uppfostran per definition konservativ? Så är det nog, det är därför vänsterliberaler världen över söker att underminera kärnfamiljen som är det enda stället där en konservativ uppfostran kan ske. Möjligen kan lokalsamhället bidra om det är stabilt, men även detta har vi skadar genom att människor ständigt flyttar runt.

  Kan man inte säga att globalismen förstör ett kontinuerligt sammanhang över tid, genom att familjer inte får en grund i ett sammanhang och ett lokalsamhälle som ger kontinuitet och stabilitet nog för en solid uppfostran? Det är dödsstöten för konservatismen efter en lång socialistisk period som också flyttar över ansvaret från familjen till staten. Utan en solid uppfostran så blir unga människor lätta offer för utopin för dagen, de har inget stabilt och ingen norm att jämföra med. Det är antagligen därför storstäderna i västvärlden alla är vänsterliberala och landsbygden inte så mycket, men de hade lika gärna kunnat vara nazister. Det är därför Trump och SD främst finner väljare utanför storstadsregionerna, deras väljare har fått en bättre uppfostran och nog inre stabilitet för att ifrågasätta utopierna. I storstäderna råder normlöshet vilket för underklassen betyder kriminalitet och senare islam där denna religion finns, och för överklassen betyder bygger uppfostran på grupptänk och utopin för dagen. Att man nu i Stockholm tvingar pojkar att leka med flickdockor på dagis är väl ett bra exempel, kan man få folk till detta så är det lätt att se hur man kan gå vidare och uppfostra hitlerjugend.

  Vill man veta mer om hur det är att stå öga mot öga mot en Grizzly eller Isbjörn eller Buffel så rekommenderar jag de med stark mage att söka efter min husgud Ted Nugents gode vän Fred Bear på youtube. En annan värld än Sverige:

  Gillad av 3 people

 21. annagustin2@gmail.com skriver:

  Att inse sina misstag och ändra sig är hedervärt. Att dessutom vara modig och berätta om dem… som påminnelse för andra…att helst inte göra samma sak, är ännu bättre.

  Däremot är det rimligt att kräva av dem som kallar sig för våra folkvalda att de ska arbeta för att ge ALLA människor förutsättningar att stå på egna ben. Hela den här tyck-synd-om-politiken är totalt förödande och en skymf och ett förakt för sin nästa. Som om det funnes människor som trots vuxen ålder, INTE kan klara att ta hand om sig själv (jo…man kan förviss slå undan benen på människor och ta livsgnistan ifrån dem….vilket politikerna ju gör med sin bidragspolitik).

  Är det några som ska omyndigförklaras så är det dagens patetiska makthavare som sitter och låtsas att de är deras uppgift att förse oss andra med arbete och meningsfull sysselsättning. DET ÄR DET INTE! De har totalt missuppfattat sitt uppdrag som medborgarnas politiska företrädare. (Detta gäller hela det partipolitiska systemet)

  Det skulle vara så enkelt att rensa upp i träsket som partipolitikerna har skapat i vårt land – men då måste vi ta makten ifrån dem helt och hållet. FÖr att kunna göra det behöver vi ett helt nytt politiskt SYSTEM. Vi borde börja bygga det NU, så att vi innan valet 2018….har skakat om sinnet på hela befolkningen (jo, jag är väl naiv och en drömmare… jag kan inte hjälpa det).

  PS. En flicka i 14-årsåldern kan vara ok att hon är fylld av kärlek till alltet – för hon har inga referenser…men vuxna människor som gått ut högskolestudier på socialhögskolorna i landet och som prånglar på oss alla kravet på att tycka synd om alla och försöker tvinga oss att tro att halva befolkningen måste tas om hand – dessa skulle behöva gå i djupanalys…både för sin egen och alla andras skull). DS.

  Gilla

 22. fabricerad skriver:

  Svårt att ha makt utan undersåtar. Klart det behövs en massa människor att tycka synd om. Atttycka synd om dem är det samma somatt framhäva sin egen, bättre ställning. Det är vad godhetsknarkandet i Sverige handlar om.

  Gillad av 2 people

  • annagustin2@gmail.com skriver:

   Om alla längst ner i pyramiden börjar kliva bort från den….så rasar den så småningom. Som ekonomen David Korten sa att vi bör göra: Turn away from the King (alltså vänd er bort från makten).
   Enda sättet att göra det är att byta politiskt system, alltså uppmana alla man känner att börja fundera över direktdemokrati och hjälpa till att bygga ett bättre demokratisystem, där vi medborgare får mer inflytande över våra skattepengar ch därmed våra liv.

   Gilla

 23. Moab skriver:

  Jag skrev om en artikel igår för vilken Patriks berättelse har relevans:

  https://www.the-american-interest.com/2016/07/10/when-and-why-nationalism-beats-globalism/

  Jag tycker mig se grundläggande fel i denna analys från Jonathan Haidth som jag tror är relevanta, jag tycker mig se att grundpelaren för tidens utopier, socialism och pk-ism och globalism är hyckleriet. Skillnaden mellan konservativa och de mera till vänster är mängden hyckleri, jag kan ta fel men tycker att detta kullkastar många av de teorier som liberala forskare som Haidth numera får uppmärksamhet för. Hyckleriet är inte bara ett skällsord i detta sammanhang utan tror jag, själva förutsättningen för dagens utopier, och jag tror att hyckleriet även smyger sig in i Haidths vetenskapliga arbete. Patriks artikel ovan är högst relevant som en historia inifrån, det partikulära i denna historia är troligen ett avtryck från något helt generellt, nämligen vänsterliberalers hyckleri. Hyckleriet kan lättare uppstå i ett storstadssammanhang än i en liten by, ytterligare en faktor som förklarar varför vänsterliberaler tenderar att bo i storstadsregioner.

  Gillad av 5 people

  • Fredrik Östman skriver:

   Själva motsättningen nationalism–globalism är ju felaktig. Vi känner bara till en globalism, bara en världsordning, och den är baserad på nationer och westfaliska principer. Så är det med den saken. Det är nationalismen och inget annat som är globalistisk.

   De som vill upplösa eller på olika sätt förbjuda nationalismen är nidingar utan någon som helst aning om vad de håller på med. Men det kan på ingen som helst grund kallas globalism.

   Gilla

   • Moab skriver:

    Nej så är det så klart. Det som möjligen skulle komma efter en världsordning med suveräna nationer kommer endast att vara ett sönderfall och kaos, vilket folk inte vill ha när de konfronteras med det i verkligheten och man hade därmed sökt en stabilare ordning igen och så är vi tillbaka vid nationen. Per Gudmundson beskrev detta väl i artikeln med avföring på lekplatsen, där har vi vänsterliberalers öppna samhälle i sin prydno. Roligare på avstånd.

    Gilla

 24. Mikael Steinwall skriver:

  ”När muren föll behövde vänstern ett nytt gosedjur. Det fick bli invandrarna.”
  Kjell-Albin Abrahamsson, ur Låt mig städa klart.

  Gillad av 4 people

 25. Olle Reimers skriver:

  Ni är inte recis ensamma i världen. Dessutom upppmuntras dessa yttringar av mer cyniska och kallblodiga krafter som har besatt världen under flera decennier.

  Ägna framtiden åt att bekämpa de krafterna. Var inte rädd för att bli kallad konspirationsteoretiker. Visa samma framåtanda som då men nu med ett lite klokare huvud till hjälp!

  Gillad av 1 person

 26. Hovs-svartaste-hallar skriver:

  Patrik blir allt mera klarsynt. Själv tillhör jag ungefär samma generation, jag minns Mao-märken och studiecirklar i Marxism-Leninism. Dock blev jag aldrig så djupt insyltad att jag drog någon karriärmässig fördel av denna ideologiska dårskap, och vaknade ur hypnosen runt 1975 då jag ännu var en fattig student i Uppsala.

  Men rent allmänt är det precis som Patrik skriver: Det var under Palmes tid som statsminister som tokvänstern invaderade den akademiska världen. Och det var runt 1968 som jag först stötte på den nya idén att arbetarklassen i den rika världen var ”mutad” med ”superprofiter” och därför inte längre kunde ses som någon revolutionär kraft.

  I stället var det nu ”den tredje världens folk” som skulle bryta kapitalets bojor och röja vägen för socialismens globala lyckorike.
  Detta ”lyckorike” är kulturvänsterns politruker just nu i full färd med att röja vägen för.

  Och DÄRFÖR är makthavarna så egendomligt likgiltiga för alla tecken på ekonomiskt och socialt förfall i vårt land.
  För att citera Strindberg: ”Här rivs för att få ljus och luft — är kanske inte det tillräckligt?”
  http://www.svensklyrik.se/poeter/august-strindberg/esplanadsystemet

  Vem fasen bryr sig om småsaker — här rivs ju för det Nya Globala Lyckoriket!

  Gillad av 6 people

 27. Anonym skriver:

  Det du beskriver här stämmer med vad jag har märkt hos sådana som är vänster. T ex de röstar på vänsterpartiet eller miljöpartiet och är väldigt positiva till migrationen, säger de … men samtidigt ser de noga till att själva bo (i dyra bostadsrätter eller villor) i områden där nästan inga invandrare bor….

  Gillad av 2 people

 28. Sixten Johansson skriver:

  Beundransvärt insiktsfullt och rättframt, Patrik! Orden ”egoism” och ”hyckleri” är alltid värda att hålla i minnet, om man börjar förirra sig i verklighetens komplexitet och mångfald av syndabocks-ismer. Hur man än namnger ”socialismen”, så var denna huvudströmning absolut dominerande under 1900-talets andra hälft och då formades tankestrukturerna, åsiktsrikriktningen och tilltron till den expansivt välfärdsskapande, goda staten. Dagens PK-ism, feminism osv är bara den renoverade vindsvåningen, det nya takmaterialet och fasadmålningen på den stora, gamla socialismbyggnaden.

  Givetvis har egenintresset och hyckleriet alltid varit de viktigaste faktorerna, men aktörernas självbild och verklighetsbeskrivning formuleras enligt samma tankestrukturer som när man låtsades kämpa för arbetarklassen. Det går heller inte att förstå PK-ismens absurda och destruktiva natur, om man inte kan härleda dess svagheter till den urgamla socialismens verklighetsförnekelse och inbyggda självmotsägelser och förljugenhet. Det underliggande systemets falskhet förstärker alltså individernas naturliga hyckleri för att dölja sina egoistiska motiv.

  Gillad av 5 people

 29. Steven Jörsäter skriver:

  En imponerande bekännelse och analys. Att det är just egenintresset som i första hand styr och styrde dagens klimatgeneraler, biståndsbaroner och jämställdhetsdrottningar liksom gårdagens socialistiska revolutionärer borde vara självklart för de flesta men är det tyvärr inte. Alltför få har inte förstått innebörden i den pedagogiska framställningen i George Orwells Djurfarmen. I vår tid när ganska få behöver arbeta med produktionen har möjligheterna till förment goda men destruktiva meningslösheter blivit nära nog oändliga. Svanenmärkare, KRAVcertifierare och fair-trade propagandadister finns numera i snart sagt varje hörn. Att få vara närmast gränslöst god för andras pengar är en möjlighet som få av våra förfäder hade. Då betraktades man nog istället ofta som den skojare man var.

  I folkdjupet finns dock fortfarande en hel del förnuft. Därför har folket numera blivit en fiende som utmålas som offer för populistiska krafter. Det är dags att ta tillbaka makten!

  Gillad av 3 people

 30. Valter skriver:

  En av dom bättre förklaringarna till landets tillstånd. Jag har själv haft dessa tankar om varför de ”styrande ” visar en total blindhet vad gäller verkligheten, då jag har syskon som var (är) vänster inriktade sedan slutet på sextiotalet. Flertalet med jobb i det sociala tjänstesamhället,social chefer m.m Själv blev jag byggjobbare och arbetare med en helt annan syn på samhället, där lönen var viktigast, och kultur och samhällsintresse i andra hand. Vänster kulturen med Vilse i pannkakan och andra barn program, flertalet från DDR, vänster inriktade, var legio på sjuttiotalet, där kommer indoktrineringen . SVT bidrog till ett samhälle som nu visar sig vara ”Vilse i pannkakan” samhälle. Barnen på sjuttiotalet fick en bild styrt av vänster ideologi, dessa är nu politiker och ” samhällsbärare”,

  Gillad av 1 person

 31. Solveig Lindblad skriver:

  Tack PE…ett oförglömligt minne gör sig påmint..och ett leende sprider sig i hela ansiktet..(men inte av stolthet precis) utan av minnet som präglat vårt politiska tänk..

  London..Talk of towns roofbar under livets gång…mamma med syster o undertecknad med väninna..politik ett måste för oss yngre i sällskapet då det snart var val..frågan som fick mig att säga något jag än idag inte kan förlåta mig själv, men måste erkänna att jag faktiskt sagt..puh puh…
  ”Om man kunde ta livet av Idi Amin, varför kan då ingen ”fixa” Palme?” Anledningen till detta var att de båda äldre damerna röstade S för att Anders o Bengt ( makarna) gjorde det o att man faktiskt fått x-antal kr i höjt barnbidrag och bostadsbidrag, vilket var mycket välkommet och ja, det var det iofs.. men förnedringen att mot några tior accepetera att betraktas som mindre vetande fick blodet att rusa som sockerdricka i ådrorna…motdraget från oss yngre blev ju ett långt utlägg om att det här är en ”muta” med undertexten ”sitt still i båten” och vitsen med att rösta var att själv ta ställning och inte rösta som någon annan önskade, de fick också veta att gjorde man så här borde man inte få rösta alls!..Det fungerade för S…men inte för oss ungdomar som vred oss av ilska över hur lättmanipulerade massorna var…Väninnan var mycket söt och med den här eldfängda urladdningen fick vi våra tre minuter i rampljuset på en av Europas mest ansedda bar… Tack vare dig m fl, så lite gott kom det av ditt omedvetna egotänk…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.