Reglering och hunger 1917

Nils-Erik Sandberg

För hundra år sedan utbröt hungerkravaller på flera orter i Sverige. Värst drabbat var förmodligen ön Seskarö i Bottenviken, där en galning i hierarkin försökte sätta in militär mot hungriga arbetare.

En bidragande orsak till livsmedelsproblemen var den avspärrning som ententen under första världskriget upprättade mot centralmakterna. Men det var inte den enda orsaken. Politiken bidrog.

Stapelvaran för låginkomsttagare – det vill säga huvuddelen av befolkningen – var potatis. Men de engelska fartygen hejdade inte potatisskörden i Sverige.

Politikerna ville garantera konsumenterna potatis till ett lågt pris. Så de införde prisreglering på potatis. Motiven var två: potatisen skulle vara billig för konsumenterna; bönerna skulle inte få tjäna extra pengar på en stigande efterfrågan.

Följden blev att bönderna inte kunde tjäna pengar på att odla mer potatis. Men kålrötter, som de odlade som mat för grisarna, var inte prisreglerade. Alltså gav bönderna potatisen till grisarna, och for till marknaden med kålrötterna för att sälja dem till de hungriga stadsborna.

Uppgifterna har jag från min gamle vän och lärare Sven Rydenfelt; de finns i hans bok ”Staten och makten. En studie i svensk regleringsekonomi” (Natur och Kultur Stockholm 1955).

Så fungerar prisregleringar. De har varit ett huvudinstrument i svensk ekonomisk politik i hundra år.

10 reaktioner på ”Reglering och hunger 1917

 1. Strix skriver:

  I dag fungerar prisregleringen och ransoneringen ännu effektivare. Man belastar livsmedelsproducenterna med otroliga kostnader och kvantitativa produktionsbegränsningar. Det socialistiska systemet är så invecklat och komplicerat att det är ytterst få insatta som kan förklara det på begriplig svenska än mindre bekräfta med reella tal.
  Försök att reda ut hur stor ”Statens och det övriga offentligas” KOSTNADSANDEL är i en liter svenskproducerad mjölk i primärproduktionen dvs. hos bonden. Förutom att det är näst intill omöjligt att reda ut är ämnet tabubelagt och ingen är villig att ta på sig uppdraget med risken för att råka illa ut. Törs Du, Nils-Erik Sandberg?

  Gillad av 1 person

 2. Bo Svensson skriver:

  Regleringen av lönerna, som styrs av fackföreningar med stöd av mainstreammedia och staten, – har motsvarande katastrofala konsekvenser. – Och hur kan man vänta sig något annat.

  Varför skulle jag aom arbetslös och orutinerad inte få tränga mig in på arbetsmarknaden genom att bjuda under i lönekrav?

  Gilla

  • Bosse J skriver:

   Konsekvensen av att ”bjuda under” + stor invandring ger som resultat ett på utrikiska ”Race to the bottom”.
   Dina barn kanske då kan få producera Nike-skor för 50 öre som sedan säljs för 600:- till någon mer lyckligt lottad än dem. Precis som man idag ofta har det i .t.ex. Indonesien och liknande länder.

   Gilla

  • MartinA skriver:

   Men om du skall förbjuda både fackföreningar och arbetsgivarorganisationer får du mycket polisande att göra. Varför skall människor inte vara fria att organisera sig som de vill?
   Det här med kartellbildning är knepigt.

   Gilla

 3. Thomas Ek skriver:

  Nils-Erik Sandbergs inlägg är ett lysande exempel på vad den europeiska modellen med stor statsapparat ger till följd.

  Amerika är per definition en liten statsapparat. Till skillnad mot Europa som styrs av en stor statsapparat så handlar det traditionella Amerika alltså om mindre stat och mer personligt ansvar som göds och uppmuntras till stark självtillit, självständighet och oberoende. I USA ges individen själv möjlighet till att ta ansvar över sitt eget liv. Det är detta som gjort USA till världens mest vibrerande, blomstrande, dynamiska och välbärgade nation.

  Thomas Ek

  Gilla

  • Bosse J skriver:

   USA:s välstånd kommer nog mer av reservvaluta och vapenmakt.
   Alla andra länder måste se till sin handelsbalans, dock inte USA.
   Olja t.ex. säljs nästan enbart i dollar. Saddam Hussein och Kadaffi ville ändra på det.

   Gilla

 4. ulf (5 juli...) skriver:

  Detta var på Hungerskölds tid, har jag för mig.
  Personligen, trots allt mitt gnäll ( ibland rentutav med orsak )har jag inte svultit en endaste dag.
  Synes på midjeomfånget…
  Glad midsommar, lik förbannat!

  Gilla

 5. Moab skriver:

  Har just putsat ett par byttor potatis så lite prisregleringar känns inte helt fel. Skämt åtsido, ett rent nöje, gjorde det med min dotter.

  Gilla

 6. uppstigersolen skriver:

  Men var det inte så att bönderna dessutom sålde havre till England? Svälten var ju värst i de norra delarna av Sverige eftersom det inte odlades så mycket där. Sen fanns det inte så mycket att skicka dit upp beroende på prisreglering m.m.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.