DGS-TV avsnitt 28, med Hans Jensevik

 

Klicka på bilden för att se programmet.
PODCAST: Ladda som mp3 eller lyssna på Soundcloud.

I veckans avsnitt av DGS-TV gästas Patrik av nationalekonomen Hans Jensevik, som har en bakgrund bland annat som ekonomichef i Uppsala kommun och medlem i Statsrådsberedningen. Han startade bolaget Svensk kommunrating som han sedan drev i 25 år.

Vad händer när landets kommuner får börja bära kostnaderna för de senaste årens höga migration till Sverige? Det kommunala självstyret har i praktiken upphört samtidigt som nya behov kräver att välfärden omfördelas. Vilka grupper kommer att prioriteras och vilka grupper kommer att drabbas? Jensevik menar att Sveriges kommuner står inför stora problem som måste lösas för att undvika en ekonomisk kollaps.

17 reaktioner på ”DGS-TV avsnitt 28, med Hans Jensevik

  • MartinA skriver:

   Och alldeles alldeles alldeles för pengamaterialistisk för min smak. Men jag kan ju knappast klaga på att en ekonom ekonomar?

   Gilla

 1. MartinA skriver:

  Urk, avslutningen var frustrerande. Klansamhället är tvärtom klasskamp. Jag har förklarat varför många gånger. Men det går tillbaka till vad det faktiskt är att vara människa, det har rötter i vår evolution. Socialdemokrater saknar helt enkelt förmåga att förstå vad människan är.

  Gillad av 2 personer

 2. Nils Dacke skriver:

  Vilken fantastisk pedagogik om ekonomiska nyckeltal, önskar att våra PK-sekts politiker i riksdagen kunde titta på denna information men tyvärr tror jag att kompetensen är otillräcklig för att kunna greppa och analysera denna typ av fakta. I huvudsak finns bara ett par kompetenser inom denna grupp och det är att trycka på knapp efteråt kommando och säkerställa sin egen livstidsförsörjning.

  Gilla

 3. PerH skriver:

  Detta pgm borde få många visningar.

  Intressant detta med kommunerna.
  Minns mycket väl tidningen Grindslanten, flickorna Spara och Slösa.
  Nyligen jämförde Tino Sanandaij Malmö med ett i universum oändligt tätt objekt, svart hål med oändlig gravitation som suger i sig omgivningens materia.
  Det som händer nu är att allt fler kommuneri landet börjar liknar Malmö och begynner sluka omkringliggande ”materia”
  Om 8 år är hela landet ett slukhål som våra grannländer kan titta ned i.
  Kanske flisig liknelse , måste dock sägas.

  Gilla

  • Hovs-svartaste-hallar skriver:

   Just det — Malmö kommun som ett slukhål. Och nu säger Jensevik ovan att övriga Sveriges kommuner inom åtta år kommer att likna Malmö ekonomiskt sett.

   Då finns det inte länge några utjämningsbidrag som kan rädda situationen.

   Det första man kommer att avskaffa är äldreomsorgen — bra att känna till.

   Däremot fortsätter väl utbetalningarna av socialbidrag till MENA-invandrare, gissar jag?

   Gilla

 4. Lasse W skriver:

  Men nu har en ny kravlös statlig bidragsform tillskapats som ska lätta på kommunernas börda för asylinvandringen. Det kallas för utbildningsstartstöd eller något liknande. Stödet förutsätter deltagnde i någon utbildning i AF:s regi. Inga förkunskapskrav eller krav på att inhämtade kunskaper redovisas. Bra sittfläsk räcker om man inte är sjuk och liknande. Bidraget ligger på lågpensionsnivå/biständsnivå cirka 10 000/mån. Här kan politikerna slå två flugor i en smäll: förbättra arbetslöshetsstatistiken för de nyanlända och ge kommunerna ett ekonomiskt handtag. Kommunerna kommer snabbt se till att nyanlända arbetslösa kvinnor och män deltar i af-kurserna för att minska trycket på biståndsbudgetarna. Det här har nog fått effekt lagom till valet 2018. Kreativt måste man säga. Men svindyrt förstås. Johan Westerholm på Ledarsidorna.se har mer att berätta.

  Gillad av 2 personer

 5. Tor Janson skriver:

  Titta på Hans föreläsningar på Youtube!
  Rätt rörigt med upprepningar, MEN siffror och diagram gör att man förstår vidden av vart vi är på väg. Rakt ner i ekonomisk misär.
  Tror du att invandrarna kommer att flytta tillbaka när staten får mindre pengar att fördela? Det kan du glömma.
  De flesta migranter kommer från magra förhållanden i underutvecklade länder, vilket innebär att Sverige i alla fall kommer att vara bättre, trots att vi tycker det är skit.

  Så se till att inte ha för mycket pengar bundna i boende.
  Köp lite guld.
  Pensionsspara inte i fonder där pengarna är låsta.
  Köp aktier privat som klarat sig bra i lågkonjunktur. Titta på företag i andra länder.
  Satsa inga pengar i Svenska banker.
  Om inget händer så har du lärt dig att hantera din ekonomi.
  Om krachen kommer …..

  Enligt Hans är alla kommuner bankrutt om åtta år.
  Jag tror tidigare.
  Varför är det troligt att de skötsamma kommunerna kommer att acceptera att betala till de allt fler som kommer att likna Malmö? En kollaps kan komma tidigare när fattiga kommuner helt enkelt inte får några bidrag från staten.

  Gilla

 6. lasse4u skriver:

  Det stora tappet i per capita tillväxt kom med åtstramningarna på 80-talet, t.ex. taktisk devalvering och momshöjningar. Div. försök till tvångssparande mm.
  Snittillväxt per capita, per decennium, och dito total konsumtionsökning 1960-2015
  https://postimg.org/image/uwghpvs39/
  att jämföra med nettoexportens bidrag till BNP:
  https://postimg.org/image/u76w506b9/
  När BNP ökat klart mer än medborgarnas konsumtion har det i princip varit åtstramning av hemmaekonomin, den stora delen av ekonomin där minst 70-80% av jobben finns.

  En viktig sak i tillväxten är hur inflationen beräknas, i början av 90-talet ändrades modellen detta här och andra OECD länder, modellen i sig gav en lägre inflation än tidigare modell. Så tillväxten efter detta är övervärderad jämfört tidigare.

  Gilla

 7. lasse4u skriver:

  Ovanligt dum jämförelse mellan Sorsele och Solna. Sorsele är avfolkningsbygd i Norrlands inland med 2,5 tusen invånare, Solna ligger i Storstockholm och har 78 tusen invånare. Sorsele har troligen mycket högre andel äldre i behov av samhällsservice. Totalt sett är det troligen inte dyrare att ha dessa i Sorsele eller någon annanstans.
  Problemet är uteslutande invandringen, som Malmö, Södertälje, Botkyrka mm. Utjämningssystemet var avsett för kommuner som Sorsele inte att betala huvudlös invandringspolitik.

  Att Sverige ”sparade” sig till att bli högt utvecklat industriland är inte sant. Sverige lånade och konsumerade. När järnvägar mm byggdes ut lånade Sverige i utlandet och hade under ca 60 år, uppskattat, negativ bytesbalans, ingen brydde sig om sådant på den tiden. Hur ska det bli någon tillväxt, ökad produktion, om alla sparar och låter bli att konsumera? Tillväxt är ett mått på ökad produktion per capita. Att vi skulle ha ökad tillväxt genom exportöverskott, dvs vi producerar mer än vi konsumerar själva är befängt. Vi har det senaste ¼ seklet haft närmast abnormt höga exportöverskott. Under de sk rekordåren hade vi betydligt lägre export relativt BNP än vi har i dag, då ca 20% idag strax under 50%. Då balanserade vi runt nollan på exportöverskott, vi utnyttjade fullt ut den importförmåga som exporten medgav. Export betalar import, vi byter varor/tjänster med utlandet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.