Två världar

Patrik Engellau

Det gäller samtidens viktigaste fråga, nämligen hur vi ska se på den tilltagande spänningen mellan västländerna och islam.

Den ena världen är den svenska debattscenen. Den känner vi rätt väl. Där finns dels den officiella svenska linjen som innebär att eventuella problem i Sverige kan lösas med lite mer socialpolitik, dels en växande opinion som inte tror på politikerna utan vill se någon annan sorts åtgärder, oklart vilka.

Den andra världen är debattscenen i alla andra länder. Hur ser man där på den tilltagande spänningen? Hur ser man där på Sverige, troligen det västland som mest vinnlagt sig om att blanda salpeter, träkol och svavel och därför ligger i framkant när det gäller erfarenheter av vad krut kan åstadkomma?

Hur folk tänker i andra länder vet jag egentligen inte, ej heller hur de ser på den humanistiska stormakten och föregångslandet Sverige. Men jag blev positivt överraskad och lite tagen när jag – säkert mycket senare än du – gjorde bekantskap med den amerikanske journalisten Tim Pools reportage om Sverige och världen.

Att jag blev positivt överraskad berodde på att jag sällan sett så balanserad och intelligent journalistik. Se till exempel den här intervjun med en före detta svensk polis av afghanskt ursprung som med självklarhet framför sådana observationer som så länge förekommit på den här sajten, till exempel att kulturer sitter djupt i människors sinnen samt att svenskar som ursäktar eller överser med invandrares tillkortakommanden i själva verket är en sorts rasister (eftersom de liksom menar att invandrare är en sämre sorts varelser som inte kan förväntas uppföra sig).

Eller se det här föredraget om de problem som den svenska pk-ismen med sina målmedvetna självbedrägerier orsakar nationen.

Pools reportage representerar journalistik när den är som den bör vara. Han gör inte bara ett antal osammanhängande observationer – eller uppenbart felaktigt tolkade observationer – utan bygger övertygande resonemang på basis av redovisade fakta. I ett reportageEurope’s ”crusade” against islam (du kan börja i mitten för han inleder med trams om flygbiljetter) – pekar han på något som de flesta av oss nog tänkt på men som aldrig fått något särskilt genomslag i de media jag tar del av, nämligen den utpressningssituation som Europa hamnat i gentemot Turkiet eftersom Europa mutat Turkiet att inte släppa fram några flyktingar till Grekland och Bulgarien. Förra året uppfyllde turkarna sin del av avtalet (vilket naturligtvis är den verkliga orsaken till att migrantvolymerna till Sverige kraftigt gått ned; påståendena om att den utvecklingen skulle ha berott åtgärder från den svenska regeringens sida är tämligen gripna ur luften).

Nu har turkarna blivit mer militanta och hotar att utöva den makt Europas svaghet och oförmåga att hålla sina gränser skänkt dem. Pool hävdar att Turkiets president Erdogan redan i november förra året talade om att släppa på migrantflödet. Turkarna menar nu, med referens bland annat till att EU-domstolen beslutat att det är tillåtet för europeiska arbetsgivare att förbjuda slöjor på jobbet, att Europa hotar att starta en ny konflikt mellan ”korset och halvmånen”, ett nytt ”korståg”. Därför hotar Turkiet i sin tur att skicka 15 000 migranter i månaden och kanske säga upp avtalet.

Det där hade jag inte riktigt klart för mig, men det är kanske mitt fel, inte svenska medias.

Att jag blev tagen av Pools insatser beror på att han är en ensam trettioplusåring i stickad toppluva som reser runt världen i ekonomiklass och lyckas förklara den bättre än aldrig så resursstarka och väletablerade nyhetsorgan. Det är kul att få bli imponerad ibland. (Sedan hör det tyvärr till saken att det kan bli hoppigt och lite svårtillgängligt då och då.)

52 reaktioner på ”Två världar

 1. Bo Divander skriver:

  Kort reflektion; jag instämmer med Emmanuel Macron när han säger att det behövs mer EU och inte mindre. De enskilda länder som gränsar till Turkiet tycks vara för svaga för att klara av sitt eget gränsskydd och flyktingbåtarns fortsätter att korsa Medelhavet. Det behöver byggas upp ett starkt europeiskt gränsskydd, där unionen har tillgång till egna fartyg och egen gränspolis. Turkiet går det uppenbart inte att lita på längre.

  De enskilda europeiska länderna kan vara svaga och resursfattiga, men som en stark union öppnar sig nya möjligheter. EU:s problem består inte av för mycket att säga till om, utan för litet. Det märks tydligt i de här sammanhangen.

  Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Grekland har i förhållande till sin storlek (och tyvärr för deras ekonomi) en stor försvarsbudget. Kanske är militären enbart till för att ha ytterligare en försörjningsmöjlighet. Men, om de har några båtar och lite duktigt folk så kan det väl inte vara så svårt att mota tillbaka överfyllda gummibåtar till Turkiet? Sen har de en landgräns också men hur svårt är det att göra som Ungern. Gör de inte det så får de behålla de som kommer eftersom det är stopp längre upp.

   Gilla

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Greklands försvarsinköp berodde väl till stor del på ren korruption?

    Tyska vapenleverantörer, finansierade med tyska banklån,
    som man sen inte klarade av att återbetala…

    Gilla

   • gmiksche skriver:

    Att Grekland har ett starkt försvar är ingen lyx. Trots att både Grekland och arvfienden Turkiet är med i Nato. I Turkiet trycks fortfarande officiellt godkända kartor där gränsdragningen mellan de båda länderna ifrågasätts. Med tanke på hur USA och Storbritannien låtit passera Turkiets ockupation av norra Cypern med påföljande kolonisering genom fastlandsturkar får man ha förståelse för Greklands försvarsbudget. Det är ju EUs sak att skydda Schengengränserna, inte de enskilda medlemsstaternas.Men här i så mycket annat har Bryssel inte levt upp till sina förpliktelser. Givetvis med enskilda inflytelserika medlemsstaternas stillatigande godkännande.

    Gillad av 2 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Det är ju samma sorts politiker där som här och deras inkompetens och förvirring blir ännu fatalare ju svårare de är att påverka eller byta ut.

   Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Ett förstärkt yttre gränsskydd,
   är det verkligen synonymt med MER EU?

   Skall fartygen plocka upp flyktingarna/migranterna,
   eller skicka tillbaka dem till avseglingshamnen?

   Menar Du att nationalstaterna skall försvagas/avskaffas helt?

   En förstärkt union, innebär det en minutiös övervakning på Alla plan,
   med en på relativt kort sikt avskaffad YTTRANDEFRIHET?

   Ett NWO snarast?
   En Elitstyrd Världsregering, med resten av undersåtarna som slavarbetare…

   Gillad av 6 personer

   • Det röda pillret skriver:

    ”Ett NWO snarast? En Elitstyrd Världsregering, med resten av undersåtarna som slavarbetare…”

    Ja, och utan möjlighet att fly till något annat land, ingenstans att gömma sig när man förföljs, för hela världen har blivit en jättelik totalitär globalsocialistisk diktatur.

    Vilken underbar vision att tänka på när man ser regeringen stolt göra reklam för detta på sin hemsida angående ”Agenda 2030”, http://www.regeringen.se/regeringens-politik/globala-malen-och-agenda-2030/ (ironi)

    Agendan utlovar guld och gröna skogar, men vem är det som i slutändan ska bestämma över och kontrollera att allt detta följs? Se där kommer världsregeringen in, med fritt fram för jordens mäktigaste företagskonglomerat att bakom sina köpta politiker ta ut svängarna med medborgare och löntagare som anonyma utbytbara massor, bokstavligen så långt från inflytande över politiken som på den här planeten överhuvudtaget är möjligt.

    Det finns förklaringar till varför den svenska regeringen, tillsammans med flertalet riksdagspartier, så envist vägrar att skydda sitt folk mot det pågående folkombytet från Mellanöstern och jordens mest konfliktfyllda länder — regeringen har ju t ex nu, kort efter terrordådet i Stockholm, åter släppt på kranen med minskade gränskontroller etc utan att flertalet partier protesterat.

    Man ska ha klart för sig att det inte bara handlar om naiv inkompetens, utan att det även ligger en ideologiskt betingad, uppenbart totalt hänsynslös radikalutopisk vision och agenda bakom detta, över huvudet på de alltjämt alltför godtrogna förrådda befolkningarna.

    Det är ett totalt förakt mot alla individer och nationer som vill upprätthålla frihetligt självbestämmande, som dominerar och visar sitt fula tryne för alla som känner till globalismens agenda och tittar efter.

    Gilla

  • Erik skriver:

   Problemet med Macron är att när han säger ‘mer EU’ så innebär det ALLT.

   Det handlar till ytterst liten del om att säkra gränserna och befästa Europa utan det handlar som vanligt om att Bryssel skall ha möjlighet att lägga sig i allt. Precis allt.

   Ett typiskt exempel på vad vuxna män och kvinnor i Bryssel kan få för sig när de skall lägga sina näsor i blöt i vad de bedömer som viktigheter, är beslutet om att begränsa dammsugares effekt till 900W. Bara för att de kan.

   Politikers DNA är att peta i så mycket de bara kan. Handlar aldrig om att rulla tillbaka och ge luft och frihet utan reglera mer, styra upp än mer och finjustera det som blev tokigt vid något tidigare petande.

   Tvi vale.

   Gillad av 5 personer

 2. Johan Löfgren skriver:

  Tim Pools reportage vore något för professor Per Ödling att se. Pool visar olika världar och ordnar med enkla medel en talande bild av Sverige idag. Det hela påminner om David som knockade Goliat. Pool är alltså David och etablissemanget SVT med flera.

  Gillad av 4 personer

 3. JAN BENGTSSON skriver:

  Krävs garanterat nya öppna ögon,
  BÅDE inifrån o utifrån,
  för att se nyktert på vår situation!

  I (väst)världens ögon har Sverige blivit ett avskräckande exempel,
  på naivitet o Feministisk flathet…

  Hen tror (på tok för) gott om Allah, skulle hen kunna säga!
  Hijaben tycks nästan ha trillat ner över ögonen)

  Gilla

 4. Rune skriver:

  ”dels en växande opinion som inte tror på politikerna utan vill se någon annan sorts åtgärder, oklart vilka.”
  —————————-
  Oklart?
  Nej, inte alls! Det är hur klart som helst.
  Släpp inte in fler muslimer! Skicka hem dem till sina hemländer! de som inte hör hemma här!
  Det finns inga oklarheter med det.

  Gillad av 2 personer

 5. gmiksche skriver:

  Europa satte sig i en utpressningssituation mot Turkiet långt innan. Genom Turkiets medlemskap i Nato, som under sovjettiden var förståelig ur realpolitisk synvinkel. Men som redan då ledde till att Turkiet ostraffat kunde invadera Cypern med Storbritanniens och USAs goda minne. Man kan se det som det senaste steget i fullföljandet av den 1000 år långa erövringen av det kristna Anatolien och kringliggande kristna områden. Som lett till att på på kristendomen och i förlängningen den grekisk/romerska antiken baserade kulturer ersatts av en på islam och turkisk nationalism baserad kultur. EU hade kunnat stoppa flyktingströmmen från Turkiet med fredliga medel. Samma som man nu använder mot Ryssland. Ekonomisk bojkott. Turkiet är totalt beroende av EU vad gäller ekonomin, men EU är inte beroende av Turkiet. Bojkotten hade visserligen skadat EUs ekonomi, men den skadan hade man fått tåla. Precis som den skada som man tål bojkotten mot Ryssland, som jag menar inte alls är motiverat. Allt agerande har sina motiv. Och allt icke-agerande.För den som vill se genom töcknen kan jag rekommendera http://steigan.no.

  Gillad av 7 personer

 6. moab skriver:

  Jo, jag tror att man blir så imponerad av Tim Pool mer har att göra med förvåning. Här dyker en journalist upp som agerar som folk i gemen tror att journalister fortfarande agerar, förhåller sig till sanningen och försöker förmedla den, som det kanske var för 30 år sedan, eller 40.

  Det är svårt att ta in medias svek. Vissa agerar efter sin övertygelse, Peter Wolodarski och andra är övertygade totalitära globalister men hur förhålla sig till de som vill förmedla sanningen? Peter W har varit öppen med att han för agendajournalistik och man kan ju därmed inte bli förvånad om han ljuger och förvränger, det har han ju sagt, änamålet helgar medlen. De flesta av hans läsare förstår det dock inte. Men hur är det med de journalister som tror att de agerar i Tim Pools anda, det är här problemet ligger. Alice T med stab, Ivar Arpi och Gudmundson, Anna Dahlberg och Marteus etc, hur kan de se sig i ansiktet? De vet ju att de som VERKLIGEN är oeniga med utvecklingen är tystade, Tullberg, Arnstberg, Sandelin, Omar, Engellau, Dagerlind, Sjunneson etc etc blir aldrig publicerade. Dessa ledarskribenter skriver i indoktrinerande tidskrifter men är tysta om att det inte sker någon reell samhällskritik utan utger sig själva för att stå för den, en sorts ”kritik-light” som ger en bild av normalitet hos nyhetsrappoteringen, ja Ivar han är ju höger… De gör ju heller inte det som Tim Pool gör, det är bara en tunnelbaneresa bort. Alltmedan Sverige raseras och islamiseras så petar de i detaljer, som om det spelar någon roll vilken statsminister vi har från etablissemanget, det gör det inte. Trenden är obruten sen 30 år, islamisering och mångkultur och globalisering, både under vänster och ”höger”. Därför tyckte man att Tim Pool var bra, han bara gjorde det vi förväntar av journalister.

  Gillad av 9 personer

  • Hovs-svartare-hallar skriver:

   Ok — men vore det bättre om ”Alice T med stab, Ivar Arpi och Gudmundson, Anna Dahlberg och Marteus etc” bara ylade med PK-sekten i stället för att faktiskt lyckas få en del bra texter publicerade så att ”Nisse i Hökarängen” får en chans att upptäcka dem?

   Det blir en väldigt svartvit värld om det inte finns utrymme för nyanser.

   Gillad av 2 personer

   • moab skriver:

    Jag är inte säker. Jag tycker att de representerar ett bottenlöst hyckleri, de och andra som ”vänt” har varit kaptener på sina mediala skutor under lång tid, var är ursinnet, kvinnor blir våldtagna om hörnet, hela tiden. Fler och fler med slöja och illa dolt hat mot Sverige fyller våra skolor, äldre trängs ut, sjuka trängs ut, en afghan med iphone i högsta hugg på gym kan finansiera 100 i flickor i läger.

    De ger alibi åt åsikten att vi lever i en fungerande demokrati med yttrandefrihet och att vi inte är på väg mot ett totalitärt samhälle. Det gör vi inte, de är som korken i flaskan, varför nämner de aldrig dissdenterna vid namn, varför skriver de aldrig om den demografiska framtiden, och varför, varför försvarar de den religion som är källa till så mycket våld och hat? Hade dessa skribenter inte funnits så hade kanske fler som jag upptäckt alternativmedia, det var just för att jag kände när jag flyttade hem för över 10 år sedan att något var allvarligt fel i media, och så snubblade jag över avpixlat. Den stora massan läser BARA systemmedia.

    Sveriges framtid är uppenbar, och i den är kvinnor varken säkra eller fria.

    Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Jag fick en liten chock när jag läste i The New Totalitarians att dr Leif Carlsson, som brukade skriva på Svenska Dagbladets ledersida på den gamla ganska goda tiden, inte tilläts att skriva det han egentligen ville skriva, utan redan på den tiden, och det var före halvsossar som Mats Svegfors och Hans Zetterberg, blev tillhållen att hålla igen och anpassa sig till sosseriet! Jag tyckte alltid mycket bra om hans artiklar. Kanske gick de subliminala meddelandena fram. Men som vanligt inget nytt under solen.

   Måste likväl hålla med Hovs hallar att man inte skall angripa det bästa i ett sjukt samhälle, utan det sämsta.

   Gillad av 2 personer

 7. Migrationens kranar skriver:

  Tim Pool har kanske i efterhand läst vad Mohamed Omar – DGS egen skribent – skrev redan i december 2015 om Turkiet – allt medan svensk media ägnade tid och uppmärksamhet åt en liten drunknad pojke ilandfluten på en strand i Medelhavet..

  Vi ser dagligen hur emotionsdriven journalistik lätt knockar torra fakta och därmed gör samtiden mer blind. Politiker och olika myndigheter går heller inte fria. Även de uppträder och agerar emotionellt. Det visar inte minst omsvängningen av politiken efter attentatet på Drottninggatan.

  Död av en liten pojke 2015 användes som motiv för mer öppna gränser. Nu används död på Drottninggatan för att motivera mer stängda gränser.

  Emotioner behöver alltid åtföljas av logik. Cementblock i all ära, men de får inte ställa sig i vägen för mänskligt förnuft och eftertanke. Och det bör gälla även för journalistiken.

  Tim Pool och Mohamed Omar får nog betraktas som värdiga representanter för en mer faktadriven journalistik. Det har blivit dags för journalistiken att fjärma sig från allt för mycket reportage stöpta i form av ”berättelser”.

  Emotioner är naturligtvis viktiga, men det som skiljer oss från övriga djuren är att logiken tillkommit. Låt oss därför använda oss av den.

  SVT, SR, TV4, DN och SvD – gå tillbaka och gör om.

  Mohamed Omars text från 2015;

  https://detgodasamhallet.com/2015/12/09/vi-bor-inte-belona-turkarna-for-deras-utpressning/

  Gillad av 3 personer

 8. Jaxel skriver:

  Intressant intervju som gjordes av Pool. Någon som känner till rapporten (från NOA) om sexuella trakasserier som visas på dataskärmen i inslaget. Det måste ju vara en officiell rapport. Titel och årtal? Diarienummer? Kanske går det att se diarienummer på en bra skärm. Jag kan då absolut inte göra det.

  Gilla

 9. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Uttrycket en svensk ankdamm förnekar sig inte och MSM ser till att vi lever kvar i den. Rapporteringen i statstelevisionen är utmärkta exempel på sådant som bidrar till ankdammens bevarande med två töntiga reportrar i USA varav en skulle passa bättre på någon lokalblaska i Västergötland.

  Svenska journalister kände sig uppenbarligen trampade på tårna av Pools insatser, man är bra på att mobba och myntade strax begreppet ”fallskämsjournalistik”: ”Fallskärmsjournalister som Tim Pool är ett demokratiskt problem”. Se http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3938&artikel=6645842

  Fenomenet Pool är också ett bra exempel på att man inte ska ta saker för givet, inte göra antaganden utifrån utseende, inte ta för givet att allt handlar om höger eller vänster.

  Gillad av 4 personer

 10. Bo Svensson skriver:

  Olika grader av förljugenhet i mainstreammedia här och där kan väl begrundas men jag fokuserar på själva problemet: Hur kan normaliteten återställas?

  Asylverksamheten skall outsourcas dit där den bedrivs resurseffektivast.

  Rörelsefrihet skall villkoras med att man skaffat sig ekonomisk garant som ordnar försörjning åt den vilsekomne resenären, kan bekosta hemresan och kan betala kompensation för vad denne kan förorsaka i förluster och bedrövelse.

  Vilket förutsätter att människovärdet släpps ut ur floskelträsket och in i marknadsekonomin: 23 miljoner räknas det med för bedömning av rimligheten i investeringar för ökad trafiksäkerhet och det låter rimligt.

  Vilsna resenärer utan garant hänvisas till bevakad enklav intill flygplats varifrån de är fria att ta sig till utomeuropeisk destination.

  Makten över skattemedlens fördelning över angelägna ändamål skall återföras till den individuelle skattebetalaren som då skall tillåtas och uppmuntras att gynna dem man känner gemenskap med.

  Ansvaret för att förse folk med de mänskliga rättigheter de inte kan ordna själva, skall vila på det folk man tillhör eller på ens ekonomiska garant, – inte på det lands befolkning där den vilsne resenären befinner sig.

  Gillad av 1 person

 11. Peter Stilbs skriver:

  Pool höjdes initialt till skyarna av vänstermedia, när han följd av TV-kameror konstaterade första dagen att det var ju rätt lugnt i Rosengård. När han sen insåg hur det låg till, efter besök på andra ställen sökte man tysta ner honom, och ignorera vad han kom fram till

  Gillad av 4 personer

 12. cmmk10 skriver:

  Ligger Europa så vidöppet, att det verkligen är Turkiet som kan bestämma hur många immigranter vi skall få?

  Om man hade haft vett på att återföra alla dessa ”räddade” båtresenärer till ursprungskusten, samt inte någon över landgränserna utan giltiga ID-handlingar och förvarat dem i läger under utredningstiden, så hade vi aldrig behövt befinna oss i någon ”utpressningssituation”.

  Är det månne någon som har varit naiv?

  Gillad av 7 personer

 13. bengtakewennberg skriver:

  Det bör påpekas att den svenska debatten präglas av ett missbruk av vetenskaplighet som hänger samman med att man använder sig av kontrafaktiska påståenden. De vanligaste resonemangen använder sig av relationen orsak – verkan. Dåliga sociala förhållanden leder enligt sådana resonemang till kriminalitet och missbruk.

  Följer man sådana enkla orsak-verkan-resonemang så måste enligt debattörerna påståendet att avlägsnandet av dåliga sociala förhållanden leder till minskad kriminalitet etc. vara sant. Men detta är ett kontrafaktiskt påstående som måste prövas. Detta påstående är inte sant för att man funnit ett statistiskt samband mellan dåliga sociala förhållanden och kriminalitet.

  I en komplex social kontext kan det mycket väl i vissa situationer och under vissa förhållanden tvärtom vara så att varje insats som riktas mot ”fattiga” snarare ökar kriminaliteten än minskar den. Hur det generellt förhåller går inte att säga. De generella kontrafaktiska – och delvis naiva – påståenden om olika samhällsförhållanden som florerar i debatten och som bygger på statistiska samband kan därför inte ligga till grund för specifika åtgärder. Risken är då stor att det blir tvärtemot vad man egentligen önskar.

  Jag är för att den enkla argumentation som bygger på osäkra kontrafaktiska påståenden seriöst granskas och förkastas och att kunskapen om de faktiska sambanden istället fördjupas och breddas. Denna granskning kan inte göras i enkla debattprogram som exempelvis Opinion. De förvirrar snarare än förklarar.

  Gillad av 3 personer

  • Christer Carlstedt skriver:

   Det här med orsak och verkan är väl inte så tokigt i alla fall.
   Verkan , som vi inte gillar, har vi ju sett.

   Däremot blir jag beklämd när sådana som jag tycker borde begripa bättre, herr kriminologen Jerzy S t.ex. som drar sina skrönor om social utsatthet som förklaringen till sakernas trista tillstånd, påhejad av ett antal nickedockor i media.

   Resonemanget är lika ointelligent som när FI´s representanter konstaterar att det sitter en snopp på alla våldtäktsmän och det därför är det män som kollektiv det är fel på.

   Eller när man ser texten på FB ”Alla muslimer är inte terrorister, men alla terrorister är muslimer”, varav man då ganska självklart måste dra slutsatsen att om muslimerna skickas iväg, så är problemet med terrorism (åtminstone i Europa) löst.

   Alla tre resonemangen är säkert korrekta och man har kanske hittat en gemensam nämnare.
   Men, jag är rätt övertygad att man inte har hittat eller ens letat efter den MINSTA gemensamma nämnaren.

   Så länge man inte besvärar sig med att hitta just den minsta gemensamma nämnaren, vilken faktiskt kan vara en kombination av flera faktorer, så har man inte heller hittat orsaken eller orsakerna.
   Utan att känna till den verkliga orsaken blir det rent elände att komma tillrätta med ett problem.

   Gilla

 14. JL skriver:

  Bra Patrik.

  Det mest intressanta i sammanhanget tycker jag dock är hur Pool gick från inne värmen till ut iskylan hos t.e.x när hans reportage från Rinkeby inte passade världsbilden längre. Först detta:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/bl8rq/nej-rosengard-ar-ingen-krigszon

  Efter detta blev det mycket tyst från Aftonbladets sida när videon från Rinkeby, och den avslutande media-sågande sammanfattningen, kom ut på Youtube:

  Gillad av 2 personer

 15. olle reimers skriver:

  Problemet med alla de resursstarka nyhetsorganen som du nämner är att de alla har samma agenda som makthavarna; särskilt de på vänsterkanten som ser en fördel att det kommer fler personer som kan rösta på dem så att de får behålla makten. Nuhetsorganen ser då ingen som helst anledning att diskutera flyktingströmmen som ett problem. Javisst låter detta konspiratoriskt men det finns inget annat rimligt sätt att förklara varför Europas politiker motståndslöst medverkat till alla de åtgärder som lett till denna situation.

  Man kan vara ännu mer konspiratorisk och säga att politikerna har en globalistisk syn på världen och gärna ser att de själva får sitta med vid de rikas bord när världen ska styras av FN, EU, Världsbanken som överordnade de nationella regeringarna.

  Skönt att det finns personer som Tim Pool. Letar man så finner man andra som Paul J Watson och Stefan Molyneux som också gärna nämner Sverige som ett exempel på den utveckling som sker.

  Vi behöver mer än någonsin dessa röster. Starka krafter är dock i rörelse för att allt de rapporterar ska bedömas som ”Fake News” och i praktiken stängas av. Facebook och Google rör sig tydligt åt det hållet, vilket är mycket oroväckande.

  Gillad av 7 personer

 16. Tor Arne skriver:

  Vill vi se mjuk eller hård identitetspolitik de kommande åren? Morten Uhrskov Jensen ser en fara för att handlingsförlammade politiker från de etablerta partierna vill förorsaka en reaktion med hård identitetspolitik i framtiden: http://jyllands-posten.dk/debat/blogs/mortenjensen/ECE8719176/bringer-fremtiden-bloed-eller-haard-identitetspolitik/

  Den hårda identitetspolitiken är på frammarsch i Frankrike med ”Génération Identitaire”:

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Nog hade det blivit ett EUropeiskt uppvaknande,
   med en ny stark kvinna på Frankrikes ”tron”…
   Kanske tom räddat Sverige!

   Dessvärre snarast en utopi?
   Redan denna gång…

   Jeanne D’ Arc var en gång en räddande ängel,
   även om hon också hamnade i hetluften…

   Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Från din JP-länk: Kære politikere: Lad det —- blive den bløde identitetspolitik, der sejrer, hvor klasse, ideologi, nationalitet, kultur og sprog sætter den vigtigste dagsorden, men hvor race, religion og etnicitet er dømt ude til at skelne mellem, hvem der er inde, og hvem der er ude.

   Etnicitet underkänns men nationalitet är okej. – Men det ser jag som helt perverst. – Den nationalism som skall hatas, är väl den som med våld eller folkblandningspolitik buntar hop olika etniciteter i konstlade gemenskaper eller drar nationsgränser tvärs genom folk.

   Gillad av 1 person

 17. Elöd Szanto skriver:

  Hur man ser på Sverige i östeuropa kan jag berätta om. Det är inte en lång hostoria och kan sammanfattas som en fråga från dem.
  ”Hur är det möjligt?”

  Gillad av 5 personer

 18. C skriver:

  O.T
  SVERIGE HAR ETT VÄRLDSREKORD I SKOLBRÄNDER. ÅR 2000-2012. CA: 3000 SKOLOR BRANN. I SVERIGE HAR SKOL-BRÄNDERNA KOSTAT MILJARDER MEN DET ÄR KNÄPP TYST I PK-MEDIA
  Faktauppgifterna i detta inlägg är hämtade från en mycket intressant artikel i tidskriften ”Forskning & Framsteg” :
http://fof.se/tidning/2012/…
  När ungdomar i utanförskaps-området eldar upp bilar, bränner ned skolor och begår andra grova brott så brukar det ursäktas med att de lever fattigdom, är krigsskadade, är utsatta för diskriminering eller är arbetslösa. Mer än 3 000 skolbränder och många tusen bilbränder har ursäktats på det sättet. (När det gäller bilbränder torde vi också ha ett världsrekord?)
  2015 blev Ygeman mäkta upprörd då det varit några mindre bränder på 3 asylboenden men varken han eller någon annan i regeringen har bemödat sig att kommentera varför Sverige har världsrekord i skolbränder? Varför flera hundra skolor per år brunnit i vårt land?
Varje år rapporterades hundratals skolbränder i Sverige, och minst hälften var anlagda. Antalet har fördubblats sedan 1990-talets nivåer, med år 2009 som en toppnotering – då de anlagda bränderna kostade svenska skattebetalare över 500 miljoner kronor.
Mellan år 2000-2012 brann över 3000 skolor i Sverige! Nästan 1 per dag. Kostnaderna räknas i miljarder!

  I Grekland tex antänds ca 5 skolor per år!
Hela 70 procent av lärarna har varit med om brand på sin arbetsplats. Det berättar Per-Erik Johansson som är direktör på ”Brandforsk”, styrelsen för svensk brandforskning.
– Vilken annan yrkesgrupp kan komma i närheten av denna siffra? frågar han retoriskt.
  Det finns en förvånande tolerans för just skolbränder. Om någon eldade på din arbetsplats skulle du gå i taket, eller hur? För att inte tala om i fall någon eldade i ditt hem. Men både lärare och föräldrar till eldande barn kan ha en rätt överslätande attityd, vilket förvånar mig, säger Per-Erik Johansson.
  Enligt Susanne Hessler på Brandskyddsföreningen uppstår skolbränder främst på skolor där det förekommer vandalisering, kränkande språkbruk och mobbning.

  Gillad av 2 personer

  • gmiksche skriver:

   Ta det lugnt! Det kommer nog fram att vi är världsbäst på skolbränder. På sistone har en hel del mindre smickrande bieffekter av vårt trygga samhälle börjat uppmärksammas utomlands. Även om man kan misstänka att det skett för att avleda från de egna problemen.

   Gilla

  • moab skriver:

   Håller helt med och understryker min kritik av de som nu börjat hyllas i systemmedia för att de ”ser problemen”. Det saknas sinne för proportioner, är vi i en 1m eller hundra meter djup brunn?

   Gilla

 19. Linnea skriver:

  De åtgärder som krävs:
  – Invandringsstopp från MENA för all framtid.
  – Massåtervandring.
  – Begrav idén om mångkultur.
  – Assimilering av de invandrare som blir kvar.

  Gilla

  • Realism skriver:

   Helt rätt! Skulle i korthet även vilja tillägga BETYYYYDLIGT mer kännbara straff, och slut-daltat med alla kriminella invandrare och återvändande IS-rekryter! Direkt utvisning för sådana, och dom ska inte ha en chans att kunna gå under jorden! Dessa har själva valt att diskvalificera sig själva som svenska medborgare, och därigenom förbrukat all rätt att få vistas här och bli försörjda av oss hederliga skattebetalande svenskar.
   Ja, begrav idén om mångkultur djupt, djupt ner i underjorden där den möjligen hör hemma, vilka fler bevis behövs det för insikten att detta INTE FUNGERAR??? Politiker, bit i det sura äpplet och erkänn att er agenda inte håller längre, och gör det som krävs för att det som även är ERT hemland inte ska bli utvidgat arabiskt/muslimskt territorium!!
   Det krävs akuta åtgärder för att bromsa och så småningom vända utvecklingen som alltför länge har gått käpprätt åt fel håll, och rädda Sverige som den nation vi älskar, men jag är rätt säker på att det är naivt önsketänkande, så länge vi har det styre av hönshjärnor som vi dras med nu…, Den typen av handlingskraftiga och insiktsfulla politiker har vi inte här. Inte ännu, i alla fall….

   Gilla

   • Realism skriver:

    Ett tillägg till: I de fall där det är omyndiga invandrare (vilket verkar vara de flesta…) som begår brott, så skulle förstås även övriga familjemedlemmar utvisas. Det – om något –
    skulle skapa incitament för dessa slappa föräldrar att uppfostra sina barn till att inte bryta mot några svenska lagar, och anpassa sig till vad som gäller här. Man måste helt enkelt sätta hårt mot hårt! Anpassning, skötsamhet, hänsyn och respekt för andra och för annnans egendom och för allt det som gäller här – annars åker man ut. Det finns inga förmildrande omständigheter, speciellt inte i ett land som detta som är så makalöst generöst (på oss skattebetalares bekostnad!),

    Gilla

 20. Björn skriver:

  Ur en framtida historiebok på arabiska: ”LANDET VI FICK I GÅVA. Det lilla landet Sverige som en gång låg uppe i norra delen av nuvarande Muslimien…….”

  Gillad av 2 personer

 21. Mark skriver:

  Det är i och för sig rätt uppenbart att islam och västerländska värderingar skiljer sig rätt starkt åt.

  Frågan är vad de som generellt är mot svensk mainstreampolitik och PK-ism bör göra med anledning av detta. Mitt svar är nog att man skall sitta med armarna i kors. Mitt intryck är att de mainstream-politiker som har diametralt motsatta uppfattningar jämfört med islam försöker tussa ihop muslimerna med sina motståndare. Mainstream-media verkar ha liknande ambitioner. Att då jama på om problemen med islam är bara att spela mainstream-politiker och mainstream-media i händerna.

  Min gissning är att svensk islam med tiden kommer att bli mer urvattnad, ungefär som i Bosnien. Och om så inte blir fallet utan vi får ett muslimskt fundamentalistiskt maktövertagande så är väl jag en av de sista bland den infödda befolkningen som kommer att avrättas. Jag har gammaldags kristna sociala värderingar och räknas formellt som kristen eftersom jag är med i Svenska Kyrkan. Samtidigt skulle väl andelen avrättade vid ett muslimskt, fundamentalistiskt maktövertagande bli typ 50 % på Södermalm, 90 % i riksdagen och 99 % i DN-skrapan. Jag förstår varför de unisont säger ”se, var arga på icke PK-iterna i stället!”. Tanken har väl varit att lastbilsmassaker-offrena skulle bli deras politiska motståndare. Och om icke-PK:ism generellt kommer att förknippas med något typ Avpixlat kan det väl kanske bli så. Tittar man på dödsoffren för lastbilsmassakern i Stockholm så blev offren förutom lillflickan en engelsman som jobbade på PK:it-företaget Spotify som gör sitt bästa för att hitta programmerare utanför Europa i stället för i Sverige, en belgisk kvinna som jobbade i invandringsindustrin och två svenska kvinnor med typiska PK:it-åsikter. ”Men, men, men, det var ju inte sådana dödsoffer jag tänkte mig” säger det undermedvetna hos makt-PK:iter till PK:iten ifråga. Det man tänkte sig var väl antagligen fler incidenter typ när en assimilerad halvpalestinier högg ihjäl ett skinnhuvud i Salem för ett antal år sedan. Å andra sidan upplever man väl lillflickan och de vuxna offren som bondeoffer, typ. Tror våldet behöver krypa ännu närmare dem själva och anta en större skala för att de skall börja ändra sig mer påtagligt. Mitt intryck är också att de är beredda att ta vissa offer och risker för att få de fördelar det innebär att få hit fler människor från muslimska länder.

  När det gäller drivkrafterna för radikal islamism och jihad så tror jag att de blir svagare för varje år. Tillgången till billigt, pornografiskt material på Internet gör rimligen de relativa fördelarna med de 72 oskulderna i jihadist-paradiset mindre. I pipeline finns också mer och mer avancerade och verklighetstrogna sexrobotar som blir billigare och billigare med ökad massproduktion. Jag antar att det kommer att finnas kvar en del riktiga fantaster som kommer att vara ute efter den riktiga varan även i framtiden. Men den andelen kommer nog att bli mindre och mindre allteftersom tiden går.

  Gangsterrap-kulturen verkar också ha fler anhängare i utanförskapsområdena än den radikala islamismen. Så jag tror att den radikala islamismen på sikt är på tillbakagång.

  När det gäller Turkiet-avtalet så tror jag att EU-politikerna kommer att hålla igen på utbetalningarna till Turkiet när de vill ha en liten ökning på inflödet igen p g a att de flyktingar som plockas upp av George Soros båtar mellan Italien och Libyen inte upplevs räcka. Blir det sedan för mycket som hösten 2015 så vrider man på penningkranen litet mer igen.

  Mark

  skallskaffa@sverige.se

  Gillad av 2 personer

 22. YN skriver:

  Sveriges invandrare jobbar minst – jämfört med sin värdbefolkning – i hela den industrialiserade världen.
  Det är den svenska politikens kanske största ekonomisk-politiska misslyckande, framförde professorn i nationalekonomi Magnus Henrekson i en intervju med tidskriften Neo redan för några år sedan. Sverige har det största ”sysselsättningsgapet” i OECD mellan infödda och invandrare – men ändå går det ingen nöd på den nyanlända befolkningen.
  Att Sveriges nuvarande invandring skulle vara en ”ekonomisk tillgång” håller inte Henrekson med om. Det kommer den helt enkelt inte att bli innan man byter ut den nuvarande bidragsinvandringen mot invandring av kompetens som Sverige saknar – en modell som tillämpas i Kanada och Nya Zeeland.
  http://magasinetneo.se/arti

  Gilla

 23. pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

  Törhända den bålde sanningssökaren Tim Pool med tiden förvärvar samma föredömliga ordningssinne som utmärker vår gode Engellau, denne dundrande rekorderlige och informative skribent vars krönikor gjort oss underkunniga om månget spektakulärt förhållande.
  Må Guds hägn och beskydd vägleda herrarna.
  Andreas 🙂

  Gilla

 24. salrol skriver:

  Avtalet med Turkiet är ohållbart. Turkiet har under flera år skickat mängder med löst kriminellt folk mot Europa och samtidigt blandat upp folket med för Turkiet oönskade individer. Kanske även skickat med militanta sunni-jihadister för att förstärka ”säkerheten” runt Europas stormoskéer.

  Stänger inte EU gränserna för gott och direktavvisar alla som försöker landa flytetyg, så ligger Europas framtid i vågskålen. Om Turkarna vägrar att återta sådana de släppt iväg, så kommer säkert ett antal båtar att sjunka med ett antal drunknade som resultat. Hänsynslösheten är så stor att de inte lär tveka att skicka en massa människor ”till paradiset” för att tvinga på Europa sin vilja. Dödsfallen kommer att skyllas på Europa under stora propagandakampanjer från vänsterns MSM/Public Service.

  Men skulden ligger helt hos avsändande land, som hänsynslöst släpper iväg likkistor vilka kommer att generera drunknande. Europa behöver bara freda sina stränder och kräva att gränsande länder följer internationella konventioner, vilket tyvärr småfolket kommer att få lida för. Och så får det bli!

  Gilla

 25. Stieg Synnergren skriver:

  Hej Ingegerd och Ulf! Hjärtligt tack för en traditionell, trevlig, med godbitar spetsade ”vÃ¥rskÃ¥l” i ert vackra hem! Jag Ã¥terkommer till sajten DET GODA SAMHÄLLET.. Sänder en artikel om tvÃ¥ världar. Den hänvisar ocksÃ¥ till vissa andra artiklar. Klicka in pÃ¥ dessa. Sänder även som bifogad fil en artikel som Lena Adelson skrivit som vi tycker är bra Hälsningar frÃ¥n Bojan och Stieg

  Gilla

 26. Johan skriver:

  Jag kan inte begripa hur vi kan sätta oss i en sådan beroendeställning till Turkiet mer än temporärt medan vi stärker EU:s gränsskydd. Vi har haft flera år på oss att göra detta.
  När det gäller EU tror jag att vi antingen måste backa tillbaka till EU:s rötter, reformera Unionen, ta bort överstatlighet och flytta tillbaks mer beslut till nationerna. Ett EU 2.0.
  Alternativet vore att splitta upp EU i mindre enheter, ex vis Visegrad och Nordisk Union.
  EU i sin nuvarande form verkar i viss mån dysfunktionell.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.