Fotboja

Patrik Engellau

När en sådan som utbildningsminister Gustav Fridolin uttalar sig i vilket ärende som helst har man anledning att föranstalta om skärpt vaksamhet. Man bör syna varje ord han säger och noggrant undersöka om även de på ytan acceptabla förslag han framför inte i själva verket är villospår.

Tänk på hans löfte från 2014, innan han tillträtt som utbildningsminister, att han skulle ”fixa skolan på 100 dagar”. Hur kan en så huvudlös utfästelse förklaras?

Vad jag förstått är mannen inte ointelligent. Han kan således inte ha trott på sin försäkran. Han måste ha haft ett dolt – och därför troligen ont – syfte.

Det finns, har jag upptäckt, i Sverige ett litet antal upphöjda, betydelsefulla och erkända debattörer som då och då kommer med uppmärksammade inlägg som i verkligheten är tokiga, men på ytan framstår som så trovärdiga att andra debattörer, som inte upptäcker konstruktionsfelet, börjar debattera dem. På det viset uppstår skendebatter som bara leder till förvirring och till att tid förloras. Det är som när en skrämd slädåkare kastar ett köttstycke till vargflocken för att djuren ska tappa uppmärksamheten och slädåkaren kunna fly.

Så är det ofta med Fridolins och andra politikers utspel. De kastar ur sig något som kanske låter bra, men har som huvudsaklig uppgift att blanda bort korten för medborgarna så att medborgarna inte upptäcker att utspelspolitikerna inte gör något vettigt alls utan bara låter tiden gå medan de låtsas vara febrilt upptagna med att lösa medborgarnas problem.

Förslaget att sätta elektroniska fotbojor på personer som nekats asyl och anses avvikningsbenägna är det senaste exemplet på köttstyckesyndromet. Det räcker att googla en liten stund för att komma fram till Kriminalvårdens ”Regler vid fotboja”. Ett system med fotbojor finns alltså redan idag med regelverk och allt. Om man studerar vidare inser man att fotboja för avvisningsdömda är ett falskspår.

Man upptäcker att det här med fotboja är en förmån för den dömde och att det är därför han tar på sig bojan. Fotbojan är inget straff, utan en förmån. Brottslingen väljer boja för att slippa fängelse och har därför anledning att följa regelverket. Alternativet fängelse är ett sämre utfall för brottslingen.

Han har därför inget incitament att exempelvis avlägsna bojan ty om han gör det så blir det kåken direkt när polisen lägger vantarna på honom.

Går det att avlägsna en fotboja? Det verkar så. Så här beskrivs utrustningen: ”Fotbojan är stryktålig och klarar de flesta vardagssituationer, till exempel dusch och bad”. Det låter som en smal sak att få av sig bojan med hjälp av en sekatör eller i värsta fall en bultsax. Landstinget i Värmland bekräftar att bojan är ganska lätt att ta av: ”Vid akut läge eller om bäraren inte är kontaktbar har vården rätt att avlägsna fotbojan genom att bryta upp låsclipset eller i sista hand klippa av plastbandet”.

För den utvisningsdömde talar incitamenten för bultsaxen. Hans alternativ är 1) bultsax plus okontrollerad existens som papperslös någonstans i Sverige samt 2) fotboja plus säker avvisning till ett oönskat hemland. Eftersom de berörda personerna idag väljer alternativet ”okontrollerad existens som papperslös någonstans i Sverige” framför alternativet ”säker avvisning till oönskat hemland” så förstår man att bultsaxen kommer fram ögonaböj så fort den utvisningsdömde blivit ensam efter det att bojan applicerats.

Vad jag förstår är detta alltså ett dåligt förslag. Det kan troligen inte fungera. Mycket riktigt har en skendebatt brutit ut:

Jag finner det ganska makabert att sätta fotboja, som är en påföljd efter ett domslut, på icke-dömda personer, säger Linda Snecker, V:s rättspolitiska talesperson till SvD.

Det är lite som att debattera huruvida skvadern är ett hot mot värdegrunden.

Varför framför Fridolin och andra politiker förslag som inte kan fungera? Sannolikt för att de inte vill tala om åtgärder som kan fungera. När det gäller migrationspolitiken excellerar politikerna i att kasta köttstycken. Jag undrar om de hyser en aktiv motvilja mot att utarbeta trovärdiga lösningar. Det skulle i så fall bekräfta min tes att politikerna i huvudsak försvarar det intresse som har att vinna på fortsatt snabb invandring, nämligen det välfärdsindustriella komplexet.

37 reaktioner på ”Fotboja

 1. uppstigersolen skriver:

  Fridolin är en orm förklarade Leif GW för något år sedan. Detta som en sammanfattning av ett möte mellan dessa två tidigare. Jag gillar Leif GWs mustiga språk och jag tror att denna sammanfattning av Frigolit är på pricken.

  Gillad av 5 personer

 2. Martin skriver:

  En helt makalös respons till ett uppenbarligen allvarligt säkerhetshot mot samhället. Det här diskvalificerar för mig definitivt berörda partier/företrädare att inneha makt. Så otroligt enfaldigt och smaklöst. Det är också anmärkningsvärt att inte medier mer snabbt och effektivt dragit ned byxorna på detta. Mitt hopp står till en ny offentlighet som kan föra de relevanta diskussionerna och förbigå dylika skendebattörer och manipulatörer.

  Gillad av 3 personer

 3. Björn skriver:

  Din logik om fotbojan är ju glasklar, och det ”alternativet” borde inte ens diskuteras! Enda raka är att bygga nåt slags ”utslussnings-läger” nere i Skåne, som är rimligt rymningssäkert men inte alltför bekvämt! Kan tyckas dyrt, men ”lönar” sig garanterat på sikt!

  Gillad av 4 personer

  • Bo Johnson skriver:

   Varför ”nere i Skåne”? Vi här nere har drabbats tillräckligt. Varför inte i närheten av Arlanda där jumbojettarna ska flyga ifrån? T.ex. i Täby, Danderyd, Djursholm etc. Där bor ju en stor del av de varmhjärtade som med så stor inlevelse värnar om asylrätten och allas lika värde.

   Gillad av 4 personer

   • Björn skriver:

    ALLA har drabbats MER än tillräckligt, FÖRUTOM de där ”fristäderna” som du räknade upp, så ja varför inte där?! Då kan de ju både matas och vaktas av ”närproducerade” godhets-aktivister helt gratis!

    Gillad av 2 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Jag hittar inte heller någon annan lösning. – Man utvisas/avvisas från och inte till, därför kan utvisningen bestå i just förpassningen till denna bevakade enklav varifrån man sedan är fri att ta sig till valfri utomeuropeisk destination där man är välkommen. – Det skall vara den resandes ensak och inte vårt problem. – Trivselnivån i denna bevakade enklav bör avstämmas till den nivå där avgången håller jämn takt med tillflödet.

   Gillad av 2 personer

 4. Christer Carlstedt skriver:

  Att den Fridolinska fotbojan är en skenmanöver är väl ganska klart. Han försöker antyda dådkraft genom att föra fram en lösning som inte är något annat än en dimridå. I bakgrunden lurar den för politikerna så otrevliga frågan, som de på varje sätt vill undvika att diskutera, nämligen hur det kom sig att de unisont vek ner sig för det mediala vrålet när dessa upptäckte REVA.

  Det finns lagstöd för REVA, så polisen gjorde inget regelvidrigt. Däremot gjorde politikerna i byxorna när effektueringen av det lagliga beslutet blev känd.
  Sedan de kastade i drivankaret har politikerna inte gjort ett skapandes grand för att bereda förvaringsplatser för de tusentals personer som befinner sig illegalt i landet i väntan på utvisningen.

  Om det nu gör ont ”när knoppar brista” så är det ett intet jämfört med den smärta en politiker skulle känna om han eller hon fick krypa till korset och medge att de gjort fel.

  Föreställ er då pinan om Tino Sanandaji eller annan räknekunnig skulle plocka fram räknedosan och pennan och berätta vad detta lilla fel har kostat landet!
  För att inte tala om vad det kommer att kosta fortsättningsvis på grund av politikernas fumlighet.

  Jag tror mindre på att politikerna försöker stödja det välfärdsindustriella komplexet än att de är otroligt rädda om sin egen sorgliga ändalykt.
  Tänk tanken att folk ville ställa någon till ansvar för de brott de blivit utsatta för av dessa papperslösa. Vem vore då skyldig?
  Jo, 349 stycken i sveriges riksdag!

  Om jag har rätt?

  Tja, det tycks som att riksdagens partier, oberoende av kulör, börjar närma sig ett gemensamt ställningstagande att det sinnessvaga förslaget nog är riktigt bra. Nog tycker jag det säger en hel del.

  Gillad av 7 personer

 5. Lennart Bengtsson skriver:

  Det förefaller inte helt osannolikt att valet 2018 kommer att innebära relativt stora förändringar som att SD kommer att få fler röster än 2014 samt att KD och MP får färre och kanske till och med åker ut ur riksdagen. En del kommer att kunna finna sig i detta, andra blir förstås mindre glada. Fridolin börjar kanske fundera vilka möjligheter som kan komma att dyka upp efter september 2018. Varför inte ett spännande jobb som generaldirektör för Migrationsverket, Polismyndigheten eller Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap? Andra möjligheter är förstås Elsäkerhetsverket, Lotteriinspektionen eller varför inte Statens Haverikommission. Som bekant råder det knappast någon brist på statliga myndigheter i Sverige med utmärkta och relativt lönsamma reträttmöjligheter för trötta, misslyckade eller utbrända politiker.

  De flesta politiker inser nog att Sverige har försett sig i en hopplös situation som tyvärr bara kommer att förvärras. Det finns miljoner och åter miljoner av migranter på gång för att komma till det lyckliga Sverige och Reinfeldt och andra med öppnade hjärtan kommer att glädja sig åt att Sveriges befolkning kommer att växa allt snabbare. Redan när den förre statsministern kommit halvvägs har det blivit 10 miljoner och vad skall inte bli möjligt när han en dag kommer helvägs! Det blir förstås ett helt annat land än det som varit men en sådan spännande och häftig utveckling är ju vad många av landets politiker och dess journalistkår eftersträvar. Det är ju därför som de får så många röster i valen. Till slut går ju de flesta önskningar i uppfyllelse.

  Gillad av 6 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Varför har icke-svenska medborgare rösträtt Kommunalt?
   Pressade kommunledningar an(S)tränger sig då, att få in röstboskap…

   Gilla

 6. Hovs-svartare-hallar skriver:

  Bra att du tar upp detta, Patrik. Denne Fridolin hör till den grupp politiker som jag finner alldeles särskilt motbjudande, då de precis som du påpekar verkar ha som huvuduppgift att sabotera all vettig diskussion och alla adekvata åtgärder.

  Skolan skulle han ”fixa” på 100 dagar. Detta är ett rent löjeväckande påstående, som snarast tyder på att han, som det heter, inte har alla hästar hemma i stallet.

  Skolans kris är konsekvensen av en hel serie beslut som tagits under inflytande av en klick vänsterextrema politiker under flera decennier. Dessa politiker anser att alla elever ska stöpas i samma form oavsett begåvning. Dessutom anser de att kunskap inte är så viktig, utan skolans huvuduppgift är elevernas ”sociala” utveckling. Och för övrigt kan kunskap ”inte läras ut”, utan eleven ska ”själv söka kunskap”.

  För att i någon framtid få skolan tillbaka på rätt spår måste först och främst dessa stolliga kunskapsfientliga värderingar slängas ut. Vidare måste lärarens auktoritet i klassrummet återställas.

  Situationen förvärras dessutom genom det stora inflödet av barn från främmande kulturer.

  Fridolin bedömer jag som totalt inkompetent att hantera några politiska frågor överhuvudtaget — inklusive skolans problem. Hans närvaro i riksdagen utgör snarast i sig ett problem.

  Gillad av 6 personer

  • Johan Löfgren skriver:

   Fotbojan ska nog sitta på Fridolin själv. Det behövs koll på den grabben, både nu och efter nästa val. Han har helt enkelt förbrukat sitt kapital för länge sedan. Det är Löfven som ger konstgjord andning åt både sig själv och Fridolin. Sverige måste räddas.

   Gillad av 4 personer

 7. Göran skriver:

  Vilken fånig jämförelse med kriminalvårdens bruk av fotboja och bruk av fotboja på en illegal invandrare. Det är som att jämför äpplen och päron.

  Till att börja med är kriminalvårdens fotboja avsett att kontrollera om den dömde befinner sig på en viss plats under en viss tid. Vanligtvis är det hemmet. Den dömde ska befinna sig i hemmet en viss tid och övrig tid kan denne utföra sitt ordinarie jobb. Fotbojan kan inte se var personen befinner sig utan endast där det finns utrustning monterad för det.

  Ska man nu sätta fotboja på illegala invandrare sker det väl av två anledningar. 1) Att de befinner sig där de ska befinna sig, 2) att de går att spåra var de än befinner sig.

  Tar man alternativ 1. Det går inte att veta vart den illegala invandraren tar vägen när den avviker från den plats denne ska befinna sig på. Man får börja leta efter personen, som kanske sitter på bussen på väg till en stad för att kapa en lastbil.

  Alternativ 2. Det kräver en utrustning över hela Sverige. Går i och för sig att fixa med mobiltelefoni.

  Men. Vid både alternativ 1 och 2 går fotbojan att avlägsna. Slutsats. Ger varken till eller från vad gäller att skydda svenska folket mot illegala invandrare som vill göra oss ont.

  Det enda ni kan räkna med är att betala mer i skatt och få ingenting tillbaka.

  Gillad av 2 personer

 8. Sten Lindgren den äldre skriver:

  En sak som jag funderar över är vad det är som gör att vissa personer har något slags förtursrätt till det offentliga rummet. Det som gör att oavsett vad man hasplar ur sig så blir det taget på allvar och mals runt i hela media-cirkusen. Fridolin tillhör uppenbarligen de utvalda och jag undrar vad det beror på och vem som bestämmer att just Fridolin ska tas på allvar oavsett vad han än säger. Ses han som ett underbarn, kan han manipulera journalister, är han ovanligt framfusig, har han rätt kompisar eller vad beror det på?

  Eller ta ett annat exempel: Det finns ett radioprogram, ”Allvarligt talat”, det låter som att det handlar om de stora livsfrågorna. Vad är det som gör att just David Lagercrantz och Marianne Lindberg de Geer är bäst skickade att ta hand om detta allvarliga ämne? Jag tror att det beror på att de står på samma inbjudningslista som Fridolin.

  Gillad av 4 personer

  • gmiksche skriver:

   Här kommer jag sa Fridolin
   jag känner mig otroligt fin.
   I rampljuset jag reflektrerar
   rampljusets sken, Jag insisterar
   att glansens glittrande reflex
   gör de mig ser totalt perplex.
   För inte finns det någon annan
   som har så mycket bakom pannan.
   Och är det nån vars sura min
   är tecken på att Fridolin
   ej faller denne väl i smaken
   så är det inte mer med saken.
   För här jag kommer, Fridolin,
   och känner mig otroligt fin.

   Gillad av 3 personer

  • Hovs-svartare-hallar skriver:

   Korta svaret: undersök vilka politiska partier de anställda på SVT röstar på!

   Har för mig att MP har (eller hade åtminstone fram till helt nyligen) över 50 procent av dessa personers röster…! Men i yrket är de förstås HEEEELT opartiska….!
   😀

   Gilla

 9. Sture skriver:

  Patrik, detta föranleder mig att upprepa min tes: politiker och journalister tillhör samhällets intellektuella C- och D-lag. Jag tror dessvärre att vårt samhälle skulle klara sig enormt mycket utan dessa två kategorier, som bara förstör och lägger krokben på sina medborgare. Om vi blev av med politikerna så skulle vi också bli av med allt onödigt byråkratiskt krångel, som förhindrar att vi t.ex. bygger bostäder åt vår befolkning, och dessa kunde ersättas av privata och fria entreprenörer. Om vi blev av med MSM-journalisterna så skulle deras roll genast övertas av fria bloggare, som är mycket intelligentare överlag och anstränger sig att tala sanning (=samhällets intellektuella A- och B-lag).

  Gilla

 10. Hedvig skriver:

  Patrik Engellau!

  Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) är ju inte precis ensam om att ha en dold politisk agenda. Och han slinker undan sitt politiska ansvar alldeles för lätt. Det är inte OK, som statsminister Stefan Löfven brukar säga, när han saknar adekvata svar på konkreta politiska problem.

  Tidigare har du, Patrik försökt att ta reda på hur Svenska Kyrkan ser på en del angelägna samhällsproblem (skiljelinjer mellan Svenska Kyrkan och islam) , men utan att få riktigt tillfredsställande svar från de främsta företrädarna.

  I Axess Magasin skriver teologie doktor Annika Borg en mycket avslöjande artikel om hur Svenska Kyrkan förvandlats till en vänsterextrem kamporganisation.

  http://www.axess.se/magasin/default.aspx?article=3293#.WPyJ2dwlGpp

  Gilla

 11. Karl skriver:

  Fråga till stockholmarna: har ni kramats färdigt ännu?
  Fyra människor är döda,mördade av den svenska staten i samarbete med en uzbekisk terrorist.
  Om staten skött sina åligganden hade terroristen
  inte befunnit sig på Drottningatan utan suttit inlåst i väntan på utvisningen. I stället för att medge sin skuld deltog prominenenta medansvariga i ett bisarrt kramkalas och försäkrade att vi ger minnsann inte upp, vi ska hålla ihop så händer inte detta igen. Det är klart att det kommer att göra,vem ska förhindra det? Polisen? Det fungerade inte 2013 och demonstrationsplakaten är bara undanställda och lätta att ta fram igen.Fotboja? ett kraftfullt slag i luften, som ”tafsa-inte” armbanden för något år sedan. Förvar? fullsatt sedan länge.
  Nej, bara att konstatera terrorism funkar. Sverige har blivit ett land att fly från,inte till.

  Gillad av 3 personer

 12. moab skriver:

  Fridolin är en uppenbar landsförrädare, men detta sägs så ofta att man kan komma och tro att folk som jag inte menar det. För mig så personifierar han hyckleriet.

  Gillad av 3 personer

 13. Janne skriver:

  En person som uttrycker fullt förtroende för Mehmet Kaplan.

  Ska inte sitta i Sveriges riksdag.

  Han ska sitta i fängelse.

  Och vid permissioner kan Fridolin gärna prova sin fotboja.

  Gillad av 3 personer

 14. Gunilla skriver:

  Helt rätt. En del tror att etablissemanget gjort en U-sväng nu, nu men alls inte; den gamla politiken är inte övergiven. Det är bara läpparnas bekännelse i den akuta situationen för att slå blå dunster i ögonen på röstboskspen. Föraktet för medborgarna/väljarna lyser igenom lång väg.

  Gillad av 2 personer

 15. Jan Ahlström skriver:

  Miljöpartiet……. helt otroligt att de kan segla omkring i den svenska politiska ankdammen och gång på gång gå på grund utan att båtjäveln sjunker.
  Skulle Miljöpartiet få något som helst inflytande efter nästa val befinner sig vårt land inte på ett sluttande plan utan på en motorväg mot avgrunden.
  Bra inlägg Patrik.

  Gilla

 16. Bengt skriver:

  I gårdagens krönika, vilken jag uppskattade, välkomnade Patrik synpunkter på redaktionens ”grindvaktsfunktion”. Med den krönikan i åtanke får jag efter att ha läst kommentarerna här ovan intrycket att grindvakten tagit ledigt idag!
  Jag tillhör inte heller Fridolins krympande beundrarskara, men att som somliga här framställa honom som en ondskefull person är ett lågvattenmärke. Så gör vänstern mot sina politiska motståndare. Det gagnar inte en sund debatt.

  Gilla

  • gmiksche skriver:

   Fridolin har främjat ondskan som riktas mot vårt samhälle och vår kultur. Man kan likna honom med den rena dåren i Wagners Parsifal. Som emellertid till slut blev frälst av sin omedvetna ondska. Det är där skillnaden går mot Fridolin.

   Gilla

   • Bengt skriver:

    Jag sympatiserar alltså med det Patrik framförde under rubriken ”Samtalston” 22 april.
    Inklusive meningen:
    ”Jag tror på det mänskliga samtalet som socialt utvecklingsinstrument. Samarbetet människor emellan förutsätter dels att man förstår varandra, dels att man undviker att reta upp varandra”.

    Besöker jag grannen för att reda ut någon oklarhet oss emellan klampar jag inte in i hans lägenhet med leriga stövlar! Naturligtvis gör jag det inte heller om jag är inbjuden av honom till en fika.

    DGS får säkert fler besökare och därmed mera inflytande om här inte skitas ner i onödan. ”Grindvakten” bör hålla sig vaken!

    Gilla

 17. Egon skriver:

  MP har med Fridolin ,Romson,Bah-Kuhnke och Kaplan förhoppningsvis diskvalificerat sig för all framtida medverkan i Sveriges politiska forum.
  Kawesa gör samma sak med FI.
  Extremister straffar ut sig!
  Demokratin fungerar.

  Gilla

 18. Per Eriksson skriver:

  Gustav Fridolin, 33 år, personifierar den mycket svenska ”åkomman” att välja partiledare och politiska företrädare som är alldeles för unga för sina ämbeten, inte nog med det, de saknar också, i de flesta fall, bildning, utbildning och / eller arbetslivserfarenhet.
  Annie Lööf är också 33 år, hon är också helt renons på livserfarenhet, när hon uttalar sig på TV så blir man pinsamt berörd.
  Ebba Busch Thor är 30 år och har tydligen arbetat som målare vilket kan innebära samma typ av arbetslivserfarenhet som Stefan Löfvén dvs inte mycket att skryta över.
  Sverige torde vara unikt i världen med en närmaste total snedrekrytering till det offentliga samhällets viktigaste ämbeten.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.