När vänsternissarna bad om sin egen undergång

Mohamed Omar

Statligt ägda Lernia lanserar en ny rikssvenska med brytning för att invandrare lättare ska komma in på arbetsmarknaden. Tanken är att företag och organisationer ska använda den nya rikssvenskan i rösten på sina telefonsvarare och andra taltjänster, skriver Östran.

”Rikssvenskan har varit en norm för hur människor ska tala när de talar så kallad ’felfri svenska’, men för oss lingvister finns över huvud taget inget som är rätt eller fel”, säger Mikael Parkvall, lingvisten som har hjälpt Lernia att utveckla den nya rikssvenskan.

I stället för att lära invandrare att tala god svenska, ska man alltså sänka standarden. Det är ett typiskt exempel på missriktad snällhet. Man är inte snäll när man säger till en elev: ”Det är okej. Du behöver inte göra mer”. Man är snäll på riktigt när man inspirerar elever att sträva högre.

För det spelar ingen roll om Parkvall påstår att det inte finns något rätt och fel. En svensk modersmålstalare vet vad som är en svensk dialekt och vad som är en utländsk brytning, det vill säga dålig svenska. Risken är att invandrare tror på Parkvall och inte anstränger sig. De kommer att känna sig lurade.

”Vi vill rikta fokus på att kompetensen inte sitter i språket eller hur man låter”, säger Ina Tzacheva, utbildningsansvarig på Lernia. Jo, kompetensen sitter visst i språket: språkkompetensen. Och den är relevant för den som ska jobba med saker som kräver god svenska.

Den här bisarra historien påminner mig om en iakttagelse jag gjorde under min tid som muslim: de arabiska muslimernas besatthet vid språklig korrekthet. Tanken att det inte skulle finnas bra och dåligt uttal kunde till och med ses som hädisk. Det skulle ju innebära att man kunde läsa Koranen hur som helst!

Mycket ansträngning lades på att läsa Koranen rätt, men också på att tala så korrekt klassisk arabiska som möjligt. Det fanns en imam i Uppsalamoskén som jag särskilt kommer ihåg av två anledningar: 1) hans arabiska språkpurism och 2) hans fanatiska antisemitism.

Imamen var respekterad för sitt felfria uttal och höll studiecirklar i koranläsning i moskén. Han kunde dock ingen svenska utan fick tolkhjälp i sina kontakter med med socialen. Han levde på socialbidrag eftersom han inte hade några färdigheter som efterfrågades på den svenska arbetsmarknaden.

Den så kallade ”Gazakrisen” utspelade sig i slutet av 2008 och början av 2009. Lördagen den 10 januari 2009 hölls en demonstration mot Israel i Uppsala. I moskén dagen innan, i en salvelsefull fredagspredikan, hade imamen uppmanat muslimerna att gå. Som vanligt avslutade han sin predikan med att be Gud förgöra de otrogna, förstöra deras hem och göra deras barn faderlösa.

Huvudarrangör var Vänsterpartiet. Det blev ganska upphetsad stämning. Flera arabisktalande muslimer höll starka tal som krävde hämnd. Araberna skanderade ”Khaybar, Khaybar ya yahud!”, en ramsa från profeten Muhammeds tid. Muhammed ska år 628 ha segrat över judarna i staden Khaybar i Arabien. Han plundrade deras egendom och förslavade deras kvinnor. Denna seger firas än idag.

De svensktalande vänsterdemonstranterna skrek ”Bojkotta Israel!” och ”Jalla, jalla! Muren ska falla!” Så skanderade de något om Gaza också. Jag minns inte de exakta orden, dock minns jag något märkligt som inträffade. Den koranlärde imamen avbröt plötsligt talkören. Han lyfte sina händer för att be om tystnad. Och alla gjorde som han ville. Sedan sade han, så pedagogiskt han bara kunde: ”Nej, nej. Inte Gaza. Du säga Ghazza, Ghazza!” Han grimaserade övertydligt och pekade på sin strupe för att markera hur bokstaven ”ghain” skulle uttalas.

Jag såg hur de svensktalande vänsterdemonstranterna blev lite konfunderade. De tittade på varandra med osäkra blickar. Men de ville väl inte framstå som okänsliga mot islam eller arabisk kultur så de följde imamens instruktioner efter bästa förmåga. ”Ghazza, Ghazza, Ghazza!” Men imamen blev inte nöjd utan avbröt dem då och då för att rätta uttalet.

När demonstrationen skulle avslutas bad imamen den bön som han alltid brukade be efter fredagspredikan i moskén. ”O God, förgör de otrogna, förstör deras hem och gör deras barn faderlösa!” Men på arabiska förstås. Och alla svarade ”Amen!” Vänsterfolket också! De begrep ju inte att de bad om sin egen undergång.

Imamen var duktig på arabiska och han kunde sin Koran. Men han var inte särskilt klok. Hade han varit klok hade han inte bett Gud förgöra de otrogna. Han levde ju på de otrognas socialbidrag. Tänk om han skulle bli bönhörd!

Det vore intressant, kanske till och med underhållande, att se Parkvall försöka förklara för araber att det inte finns något rätt eller fel arabiskt uttal. Det skulle inte gå så bra. Eller är det bara svenskan som man får slarva med? Själv tycker jag att man borde ta svenskan på minst lika stort allvar som andra språk.

32 reaktioner på ”När vänsternissarna bad om sin egen undergång

 1. Kim skriver:

  Hemspråksundervisning anses oerhört viktigt, medan upprätthållandet av svenska språknormer uppenbarligen saknar betydelse. Samtidigt talar makteliten om för oss att svensk kultur inte existerar, att våra traditioner är töntiga, att vårt samhälle inte är något att vara stolt över och att vi har oändliga anpassningsskyldigheter gentemot främmande kulturyttringar. Våra museer omvandlas till mångkulturella propagandacentraler istället för att skildra vårt kulturarv och biblioteken undviker litteratur som inte sanktioneras av värdegrunden. Det vi ser är en ideologiskt driven utplåning av vår nationella identitet.

  Vi har ett ledarskap som vill beröva oss våra rötter och vårt sammanhang. Uppluckringen av språket är ytterligare ett steg i förminskningsprocessen. Det bästa vi kan göra är att vägra medverka. Svenskarna är ett folk och har precis samma rätt till sitt språk, sin kultur och sin historia som alla andra folk i världen.

  Liked by 14 people

  • PerH skriver:

   ”Svenskan är huvudspråk i Sverige, ett av Finlands två officiella språk och ett av de officiella språken i EU.

   Svenskans ställning förstärks genom den nordiska språkgemenskapen, eftersom nordbor kan använda ett skandinaviskt språk då de talar med varandra. Sammantaget talas danska, norska och svenska av 20 miljoner talare och förstås av ännu fler i övriga Norden.”

   Liked by 2 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   När blir Arabiska obligatoriskt andraspråk här i Sverige?
   Inom en inte alltför avlägsen framtid?

   Vi måste ju Allah underlätta för de nyanlända)

   Liked by 1 person

 2. Vimsan skriver:

  Detta är så töntigt att man skäms…
  Jag är inte så brå på att köra bil, jag kör värdslöst och vet inte vad alla skyltar med somboyler på betyder.
  Nu har jag fått jobb som bilskollårare. Endast i Sverje!
  Jag extraknecker som tålk.

  Liked by 4 people

 3. Anders skriver:

  Helt sant igen Omar. Svenskarna är det dummaste folket på jorden känns det som, i alla fall det mest lättlurade och naiva folket. Vojne, vojne, vojne. Hur orkar man bara kämpa mot sådan här dumhet. Den tar ju aldrig slut i detta land.

  Liked by 8 people

 4. Johan Löfgren skriver:

  Javisst, svenska språket ska vi också ta på allvar – det gör imamen gällande utifrån den arabiska perfektionismen. Svenska är, precis som andra språk, något att vara stolt över. Och svenska som andraspråk är något att hantera, men inte göra till norm. Med vänstertänkandet blir alltså inte bara svensk kultur ogillad, utan även svenska språket får sig en törn. Och socialbidrag ska väl främja den svenska nationens språk framför exempelvis arabiska.

  Liked by 1 person

 5. Jan Ahlström skriver:

  Du har så rätt Mohamed.
  Det känns som att vissa av oss vill förändra det mesta för att det ska passa invandrarna och nu ger man sig även på språket, hjälp!
  Sverige, vårt fina land, har blivit en experimentverkstad där feminister, miljöaktivister, multikultifantaster mfl ges fritt spelrum att sjösätta sina tokiga experiment för att förändra Sverige och på Rosenbad sitter chefen för verkstaden och…….ja, gör vad då?
  Det gick fort utför för Ingemar Stenmark en gång i tiden men han hade i allafall koll på grejerna, det har inte chefen och hans personal på experimentverkstaden Rosenbad, men det går förbannat fort utför.

  Liked by 7 people

 6. Gunilla skriver:

  Ja, vi (svenskar) är bra på att backa, krypa och kröka rygg, en del dock med knuten näve i fickan,, för ‘finare’ influenser utifrån. Influenser som drivs av starkare kulturer och bestämdare målsättningar och som också, av outgrundliga orsaker, stöds av våra beslutsfattare och media, och kulturetablissemang. Snart får man väl IG om man skriver eller talar korrekt svenska. Ordföljden i vissa meningar är ju redan, allmänt, accepterat ändrade. Alltså alltfler unga inspirerade av förortsspråket säger ‘sedan han guck hem’ istället för ‘sedan gick han hem’.

  Liked by 2 people

 7. Lennart Bengtsson skriver:

  Så fram ock Du som fått till börda
  en andligt sett mer blygsam del,
  och vet att även Du skall skörda
  vad rätt Du tänkt fast det var fel.
  G-ings V-bl.

  Liked by 2 people

 8. B skriver:

  Ja, det är ju inte klokt. Hur kan man överhuvudtaget med samvetet i behåll gå runt och skandera slagord om att utrota andra människor? Vad är skillnaden jämfört med nazister?

  Liked by 3 people

 9. Pk boogie skriver:

  Haha är det sant, ja det är ren galenskap vi har att göra med, hela vägen till Arpis och Teodorescus försvar av islam.

  Gilla

 10. Jan Ivarson skriver:

  Sänkta krav på svenska språket är i linje med dagens skola och sänkt levnadsstandard. Vi får förstå att det inte är lätt att få lärare för ett par hundra hemspråk som kan svenska som i mitten av förra århundradet. Det är rimligt att det påverkar i språket. Vi får vänja vid att se det som en del av integrationen, som svenskars anpassning till nyanlända.

  De som vill kan piffa upp sin kompetens med några amerikanska ord som SALE, TARGETTA, WORKSHOP, COMMITTA, AUDITION, DESIGNING GOOD LIFE och OH MY GOD. Så har vi fått DAS AUTO också i ett försök att återupprätta tyskans inflyttande och forna storhetstid. MON DIEU hade Gustav III sagt och tagit sig för pannan med sin fina näsduk om han upplevt språkets förändring.
  Shit, vi får vänja oss, annat är väl främlingsfientligt.

  VART tog den gamla goda svenskan vägen?
  DÄRT är den… långt bortistan!

  Gilla

 11. Bo Divander skriver:

  Detta är absurt helt enkelt! Det borde startas en namninsamling mot Lernias nya språkpolicy. Kan det ordnas på något sätt? Frågan ställs till alla som känner sig engagerade i svenska språket och dess bevarande. Vi borde snarare återinföra momentet rättsstavning i skola och invandrarundervisning! Det är pinsamt att se hur relativt bra utbildade personer inte kan stava korrekt. Lernia undergräver ytterligare språkstandarden i vårt land!

  Liked by 3 people

 12. annagustin2@gmail.com skriver:

  Den missriktade välvilligheten har gått för långt – för länge sedan. Men det våra politiska ledare och alla deras tjänstefolk mässar ut som från ett Sanningsministerie – är inte vad de flesta vanliga människor skulle välja. Dessvärre verkar ledningsgrupper i alla sammanhang vara inställda på att hänga med ”gänget” (som på skolgården).
  LÅT OSS DÄRFÖR AVSLUTA DET SNART 100-ÅRIGA PARTIPOLITISKA SYSTEMET 2018!
  Dags att bygga ett nytt och bättre demokratiskt/politiskt system! Det enda vi behöver är:
  1. Rätten att välja exakt vem vi vill som vår företrädare (förutsatt att den personen accepterar)
  2. Rätten att när som helst ta tillbaka vår röst och välja ett nytt politiskt ombud (ännu viktigare)
  3. Rätten att lägga förbättringsförslag till sitt samhälle (det ska självklart finnas ett kansli i varenda kommunhus som seriöst beaktar medborgarnas goda förslag till att förbättra sitt samhälle. DEt finns en enorm kunskapsreserv som skulle bli överlyckliga om de fick lägga fram sina goda idéer OCH någon brydde sig om att titta på dem, skicka ut dem för diskussion…kanske hitta fler som kan förbättra förslaget ytterligare och så småningom när alla viktiga pusselbitar gåtts igenom (kostnadsmässigt inte minst) – bli en motion som det röstas om.
  UT MED PARTIPOLITIKERNA och IN MED DE BREDA FOLKLAGRENS DELAKTIGHET!

  Gilla

 13. Hortensia skriver:

  Tack, modige Mohamed, för dina dråpligt dräpande anekdoter om förnedrande multikultiutopiska fenomen, som enbart torde förekomma i möten mellan aggressivt ”rättrogna”, invasiva immigranter och sedvanenaivt godtrogna, defensiva infödingar i just världsunikt framgångsrikt självutplånande Sverige.

  Liked by 2 people

 14. Magnus2018 skriver:

  Sluta kalla förortsspråket/no go språket för svenska. Det är inte någon svensk dialekt eller utländsk brytning utan ett annat språk för de som inte vill bli en del av Sverige. Det är ett aggressivt, ovänligt för ett samhälle utanför vårt! Dom säger det själva att deras område inte är Sverige!

  Resonemanget från Parkvall och Lernia påminner om det som PE skriver om idag vad gäller överlappning. Där värdegrund mötet sharia!

  Liked by 3 people

  • PerH skriver:

   Mins att Parkvall tog avstånd från Lernias användande av hans konsultkunskaper som lingvist.
   Kritiken skall riktas mot den statliga projektledaren.

   Gilla

 15. askenyggdrasil skriver:

  Om Lernia är statligt ägt, så måste jag alltså vara med och betala skatt för stolligheterna de hittar på. Man skäms över att vara svensk och att det i Sverige finns så totalt världsfrämmande personer, som kan komma med dessa helt oacceptabla, vansinniga och sinnessjuka språkförslag. Finns det något annat land i Europa som skulle komma på idén att förstöra sitt eget språk? Jag tror inte det, då de istället värnar sina språk och sin kultur. Håller Sverige på att förvandlas till ett enda stort vanvettigt sinnessjukhus? Alla språk förändras över tidens gång, men på ett mer naturligt sätt. Lernias förslag är rena rama våldtäkten på vårt språk. Man tar sig för pannan och undrar om man befinner sig med Alice i Underlandet eller med Josef K i Processen. SKROTA LERNIA!

  Liked by 2 people

 16. askenyggdrasil skriver:

  Tomas Tranströmer (1931-2015)

  Från mars -79

  Trött på alla som kommer med ord, ord men inget språk
  for jag till den snötäckta ön.
  Det vilda har inga ord.
  De oskrivna sidorna breder ut sig åt alla håll!
  Jag stöter på spåren av rådjursklövar i snön.
  Språk men inga ord.

  Gilla

 17. waveman25 skriver:

  Extrmt löjligtv av Lernia. Om det finns korrekt franska, korrekt engelska och korrekt tyska – vilket det ju finns – varför finns det då inte korrekt svenska? Bra att detta dras fram i ljuset .Tack!

  Gilla

  • askenyggdrasil skriver:

   Det finns korrekt svenska både talad och som skriftspråk. Sedan har ju vi som all andra länder i Europa inom våra gränser många dialekter. Tyvärr försvinner väl dialekterna mer och mer nu när det moderna samhället vuxit fram med TV och annat. Men på sikt så förändras ju alla språk och utvecklas i olika riktningar, men det tar ju lång tid. Lernia skall definitivt lägga språkförslaget i papperskorgen sedan vore en pudel och en avbön från detta världsfrånvända företag på sin plats.

   Liked by 1 person

 18. Demokratin måste försvara sig mot sina fiender skriver:

  ”Som vanligt avslutade han (imamen) sin predikan med att be Gud förgöra de otrogna, förstöra deras hem och göra deras barn faderlösa.”

  Det skulle vara intressant att veta närmare i vilken mån det är vanligt att imamer i Sveriges moskéer avslutar sina predikningar på samma sätt. Det låter farligt likt uppvigling.

  Om, som vi så ofta får höra, muslimerna i gemen är så ”fredliga” och inte alls delar de mer extrema muslimernas uppfattningar, varför var det ingen muslim av de närvarande som polisanmälde imamen för dennes uttalanden? Hur kunde imamen gång på gång uttala detta utan att någon gjorde något?

  Hade någon svensk präst kunnat uttala något motsvarande utan att bli polisanmäld för uppvigling och/eller hets mot folkgrupp?

  Mohamed Omar får gärna återkomma om detta, ju förr desto bättre.

  *****
  Är det överhuvudtaget inte tankeväckande när man tittar närmare på islam, hur man ständigt blir varse fler och fler sådana här pikanta episoder, där vad som i förstone ytligt framställts som ”fredens religion”, vid närmare betraktande visar sig vara något helt annat?

  Den som undrar om det kan finnas ett mönster här, bör läsa på om begreppet ”taqiyaa”.

  Bilden som framträder är att de missförstånd bland okunniga som uppstår, inte sällan beror på mer eller mindre medvetna försköningar, för att inte säga systematiska lögner, som, uppmuntrade av sin store profet, muslimer sprider till de otrogna för att dölja sin ”religions” sanna natur.

  Till synes är det regelmässigt för att vinna tid, tills muslimerna blivit så många att det är försent att göra något, för att islam redan vunnit ett brohuvud och hunnit etablera sig som en maktfaktor, enligt de egna heliga skrifternas vidare strävan att totalt dominera det omgivande samhället, sharia-lagars införande, m.m.

  Det handlar med andra ord om ren krigslist för att vilseleda omgivningen. ”*War is deceit/krig är bedrägeri” som Muhammed sa (Bukhari 4.268). http://www.thereligionofpeace.com/pages/quran/taqiyya.aspx

  Liked by 2 people

 19. Sixten Johansson skriver:

  Tack, Mohamed Omar, det här var en riktig pärla – eller kanske smaragd!

  Huvudprincipen för den svenska språkvården har länge varit: ”Allt går lika bra”. Detta har också stämt väl med de sociolingvistiska strömningarna sedan många årtionden tillbaka. Under de progressiva decennierna ville många lingvister ge underklassens språk upprättelse. Men när den politiska korrekthetens vindar blåste allt hårdare, så gick kvalitets- och kompetensaspekterna förlorade. Ett trasigt och trubbigt språkverktyg behöver lagas och slipas. Samtidigt måste handen, ögat och tanken tränas, annars är underklassen dömd att förbli underklass.

  Normkritikerna och normbrytarna begriper inte att språkförståelse och kommunikation bygger på oändligt många normer, kännedomen om det normala, det kända och förväntade i ett visst sammanhang, i relation till det nya och oförutsägbara. För att tolka en enda vokal rätt måste man ha lärt sig inom vilka gränser ljudet får variera, gränser formade av tungan, munhålan och läpparna, och påverkade av föregående och efterföljande ljud.

  Sedan blir skriftspråket ett helt nytt, oändligt avancerat språkverktyg, som också kan skilja agnarna från vetet. Ingen skiljning behöver vara slutgiltig, inget öra behöver förbli livstidsmärkt. Men om alltför många i ett samhälle fördärvar sina bästa verktyg och tillgångar förvandlas till sist hela befolkningen och det kulturbärande språket till en grå, oinspirerande massa. Och nya inspiratörer behöver ta vid, nu när majoriteten av den inbilska kultur- och utbildnings-”eliten” har sålt ut sin heder och sin själ. Girig, feg och permanent okunnig har den valt att fylkas i mobbarnas led för att servilt kackla i kör när mediehusens byrackor gläfser och ylar.

  Liked by 2 people

  • askenyggdrasil skriver:

   SIXTEN, jag håller fullständigt med dig. Språket är inte mekaniskt utan innehåller mycket av underförstådda meningar. Och sedan använder vi ju språket tillsammans med tonfall, gester och mimik. Hela kroppen är ju inblandad när vi talar med varandra. Språk är en komplicerad blandning av mycket och därför är det okänsligt att försöka göra våld på detsamma. Att lära sig ett annat språk mekaniskt är ju kanske inte så svårt, men det är i nyanserna och de underliggande meningarna som det svåra ligger. I Sverige talar vi svenska och det skall vi fortsätta med. Hela Lernia bör snarast möjligt slängas i det runda arkivet.

   Gilla

 20. Hanna skriver:

  Det värsta är att många vänsternissar ursäktar ovanstående hat med att ” de är så förtryckta och i underläge”.

  Gilla

 21. peterericsonsamiskhistoria skriver:

  Sverige och svenskhet är en imaginär gemenskap.

  Riksspråket har nätt och jämnt hundra år på nacken, och det förändras hela tiden.

  Språk kan och ska inte bromsas.

  F ö anser jag att du missförstått hela processen.

  Fördomar och hat förmörkar; försök ibland att byta perspektiv.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.