En diktator har lämnat in

LB juli 16

Lennart Bengtsson

Den 90-årige Fidel Castro har lämnat det jordiska och inte bara Havana sörjer. Den förre vänsterledaren, Lars Ohly, har förlorat sin inspirator och den svenska vänstern med Pierre Schori i spetsen följer den nio dagar långa kubanska landssorgen med djup saknad efter Castro. Många unga inspireras lätt av färgstarka ledare och det är ingen nackdel tycks det om de samtidigt råkar vara grymma och hänsynslösa diktatorer. Adolf Hitler var på sin tid populär inte minst bland de unga även i Sverige. En del som Ingmar Bergman eller Ingvar Kamprad tog illa vid sig när de långt senare blev påminda om sina ungdomssynder. Även Josef Stalin hade sina svenska beundrare för att inte tala om Mao Tse Tung. Däremot verkar inte de nordkoreanska ledarna ha lika många beundrare i Sverige utan där får sorg och saknad efter en ledares död koncentreras till hemmaplan. Men koreanerna behöver knappast hjälp härvidlag då de är oslagbara mästare i sörjandets konst.

Vad är det som gör att även Sverige saknar och sörjer uppenbart onda och gangsteraktiga ledare men skulle säkert bry sig föga om en enkel svensk partiledare eller till och med statsminister skulle avlida? Inte tror jag att Lars Ohly skulle uttrycka sorg och saknad efter Jimmy Åkesson eller ens Fredrik Reinfeldt. Han kunde ju inte ens tänka sig sitta bredvid Åkesson i SVTs sminkloge.

Orsaken är säkert den oemotståndlig attraktion som ligger i den enkla, okomplicerade och renodlade tanken. Att tro på den ädla rasen som många gjorde på 1930-talet, den fulländade kommunismen eller som idag på Koranens enkla budskap innebär ett slag katarsis som för många har samma styrka som en förälskelse. Allt blir enkelt och faller på plats och människorna fylls av kraft och övertygelse. Tänk vad underbart att kunna lämna den komplexa och obegripliga verkligheten och finna frid i tro och övertygelse! Att verkligheten visar något helt annat och inte sällan hemskheter och vidrigheter berör inte dem som är fasta i sin blinda tro.

Faran i vår tid är att de allt mer sofistikerade sociala medierna blir ett slags intellektuellt opium där verkligheten ersättes med lämpliga förenklade berättelser. Att behålla ett kritiskt sinnelag och ifrågasätta sådant som man inte förstår blir allt svårare då de med öppet och kritiskt sinne snabbt blir isolerade i grupper av troende och övertygade. Är man kritiskt till en okontrollerad migration blir man rasiststämplad, är man kritisk till en fanatisk miljö-och klimatpolitik eller uttalar sig positivt om civil kärnkraft eller genteknologi blir man stigmatiserad och stämplad som ”Folkefiende”.

Den fritt tänkande människan som var upplysningstidens viktigaste resultat riskerar i dag att motas bort från scenen av alla troende som via sina sociala nätverk snart kommer att övertyga oss att människan är skapad av gud och att det faktiskt är solen som snurrar kring jorden som predikas i flera moskéer. Här vill man gå tillbaka till tiden före Newton. Darwin har visat fel väg och kanske vi istället skulle ha följt Lamarck och Lysenko som bättre passar för den socialistiska människan där alla innerst inne är lika. Med rätt undervisning och med de rätta lärarna blir alla bli lika duktiga som den svenska skolan försöker visa år för år. Att det inte stämmer bryr man sig inte om så länge man är övertygad om att idéerna är de rätta.

13 reaktioner på ”En diktator har lämnat in

 1. Björn Nilsson skriver:

  Lennart Bengtsson gör i praktiken sig skyldig till samma synd som han argumenterar mot. Lars Ohly, som jag för övrigt inte har några sympatier för, uttryckte sig faktiskt nyanserat om Castro. Det kan man läsa sig till och ta in om man gitter ta av sig sina egna endimensionella skygglappar.
  Inte att förglömma att Cuba var en amerikansk lydstat och Havanna ett horhus i USA s tjänt före Castro. Samt att hälso och sjukvård på Cuba trots fattigdom till följd av embargo håller hög standard och når ut till alla. Vidare att analfabetismen i stort sett är utplånad. Diktaturen kan givetvis inte försvaras. Men utan det amerikanska embargot hade den inte överlevt.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Det där är propagandalögner. De som förvittrar i fängelse får ingen sjukvård och ingen skolundervisning. Analfabetismen är utbredd, sjukvård får bara partipampar. Alla som avrättats, kanske sadistiskt av Che Guevara, kanske alldagligt i massavrättningar, har ingen skolundervisning och ingen sjukvård. Alla de som drunknat på flykt inte heller. Och sedan gränsen öppnades för turism har vi sett vad bröderna Castros Kuba har att erbjuda världen: prostitution.

   Det finns inte ett enda gott ord som kan sägas om mördaren och plågaren Castro. Må han brinna i helvetet i evighet!

   Gillad av 1 person

   • Johan skriver:

    Jag har varit där. Ingen jobbar när dom är på arbetet. Har inget med embargot att göra. Likaså var jag i Sovjet. Ingen jobbade där heller.

    Gilla

  • JL skriver:

   ”Samt att hälso och sjukvård på Cuba trots fattigdom till följd av embargo håller hög standard och når ut till alla.”

   Hm, det här bör nog bemötas…. har du varit på Kuba? Det har jag. Gjorde personliga intervjuer med alla som ville prata, och det var många som öppnade sig efter en stund om man pratade spanska.

   Fattigdomen beror inte på embargon, utan på att Kuba är en totalitär kommunistiskt stat där det finns nära noll incitament att skapa något eller prestera.

   Korruptionen är utbredd och finns överallt. De mest entreprenöriella kommer på hur de ska navigera sig fram i soppan för att i bästa fall kunna bygga ett olagligt hus med byggmaterial som egentligen inte går att köpa (muta rätt tjänsteman).

   Hemlöshet existerar inte officiellt eftersom staten förser alla med boende. Tyvärr finns inga resurser att bygga något nytt så folk bor ofta inträngda som råttor i förfallna hus.

   Sjukvården kanske är bättre än många länder i afrika men att den skulle vara världsklass är myt skapad av propagamaskineriet, På Kuba har man t.ex. sin egen kreativa definition av spädbarnsdödlighet. Googla det. Exempel: http://freebeacon.com/issues/cuba-manipulating-health-care-statistics/

   Utöver detta funkar mutor även här om du vill träffa doktorn i tid.

   Att Kuba fram till Sovjetunionens fall ändå klarade sig ”ganska bra” berodde på just Sovjet.

   Var inte små summor som skeppades till ön som låg intill favoritfienden USA. Just detta är också tydligt på många platser på ön. Tragikomiskt att t.ex. se en halv bro (bokstavligen) som ingen har byggt vidare på sen Sovjetunionens sönderfall.

   Ännu mer tragiskt är det att många av de mest välutbildade och driftiga kör taxi eftersom det var ett av få sätt där man kunde tjäna ok. Var mer än en taxichaufför jag pratade med som pratade flytande ryska efter universitetsstudier i Sovjetunionen. Världens mest välutbildade taxichaufförer? Se denna, och läs kommentarerna under:

   Det positiva jag kan komma på är utbildningsnivå och den låga våldsbrottsligheten.

   Utbildningsnivån må vara hög men vad hjälper det när ingen har möjlighet att göra något med sin kunskap? Världens mest välutbildade tiggare..

   Ja, tryggt var det i för sig, man gich runt i Havanna ensam på natten och det värsta som händer är att någon säljer falska cigarrer till dig. Pyonyang är nog också tryggt va? Att slänga in brottslingar och oliktänkade på livstid (eller avrättar dem) tenderar att ha avskräckande effekt, och det blir inte många kvar på gatorna när alla är döda eller inlåsta.

   Har aldrig varit med om sämre service heller, men vad kan man vänta sig när det totalt saknas incitament att bry sig om kundens önskemål? Undantagen fanns bland det lilla privata företagande som tilläts (små restauranger och boende hemma hos folk), och bland taxichaufförerna så klart.

   —–

   Myten om fungerande kommunism på Kuba måste avlivas. Fidel var ännu en Mao, Stalin, Hitler etc etc, en totalitär diktator och massmördare. Enda skillnaden jag kommer på är att Fidel körde ett lite mer moderat och lugnare race och kanske hade intentioner en gång i tiden.

   Att han uppstod som reaktion på USA beteende innan är en förklaring, men ingen ursäkt.

   Gillad av 1 person

 2. Sldy skriver:

  Jo, åsikter blir lätt som massa i ett gravitationsfält, man måste vara medveten om var masscentrum ligger, även på denna blogg riskerar man att skapa en klump av åsiktshomogenitet. Svenskar är inte komfortabla med att ha olika åsikter, och har man olika åsikt i bara en fråga, kan man då ens umgås och hälsa? Man måste lägga sig vinn om att vara som en asteorid i ett asteoridbälte och inte en meteor som störtar mot jorden och den tunga gemenskapen samtidigt som ens särart bränns bort.

  Som en satellit, satellit åh o åhåh

  Gillad av 2 personer

 3. JAN BENGTSSON skriver:

  Allah nya influenser är knappast goda,
  vore nog bra om sunt förnuft fick råda ibland!

  Tro & Solidaritet är Socialdemokatins nya ledstjärna för överlevnad!
  Arbetare kan man ju knappt hitta längre, de röstar givetvis på SD)

  Gillad av 1 person

 4. Magnus H skriver:

  Analysen och uppenbarelsen som Patrik lanserade om troende Pk-ister och som manifesteras även i denna krönika tror jag är sann.

  Problemet i bl.a. Sverige är att olika typer av makthavare är troende Pk-ister- journalister, politiker, Svenska Kyrkan, lärare och rektorer, Polisen och andra rättsvårdande myndigheter, sociala myndigheter etc. etc. Det i sin tur gör att sunda, förnuftiga och kanske kontroversiella tankar och idéer aldrig får komma fram vilket gör att logiska och rationella lösningar aldrig vinner gehör.

  Och när politiken utvecklas till mer och mer fundamentalistisk statsreligion i Pk-ism, värdegrund och allas lika värde så försvinner den vetenskapsbaserade beslutsprocessen och allt i samhället blir teologi. Man slutar att debattera olika pragmatiska politiska lösningar och debatten handlar till sist om att trycka in och anpassa den riktiga verkligheten i den teologiska verkligheten.

  Gillad av 2 personer

 5. Göran Fredriksson skriver:

  Att politikerna vill att skolan skall göra alla lika, i skolans fall vad avser duktighet, har sina motsvarigheter i näringslivet. Ett exempel är den entreprenör som ville förenkla rakningsproceduren så att det skulle gå fortare. Han utformade en elektrisk rakhyvel med ett utseende som man skulle sticka in hakan i, vips så skulle det vara färdigrakat på c:a 1,5 sekunder.

  En utvecklingsfientlig bakåtsträvares invändning att det går ju inte, alla hakor är ju inte likadana bemöttes med, nä så är det nog, men de blir.

  Gillad av 1 person

 6. JL skriver:

  skulle vara intressant att läsa en historiebok om 60-80 år. Undrar hur historien kommer döma oss.

  ”lilla Sverige som inte varit i krig under senaste generationen tappade helt förståelsen för människans natur och genomförde exponentiellt accelererande under 40-50 år det som mest kan liknas med ett kollektivt självmord. Det tidigare rationellt kristna Sverige har nu 2081 icke-muslimskaförtryckta underklass-minoriteter och muslimer utgör 77% av befolkningen. Skillnaderna i nativitet kombinerat med utflyttning av etniska svenskar är de främsta skälen. Muslimpartiet som varit vid makten senaste 25 åren uttalar officiellt att det är viktigt att kristna/otrogna har samma rättigheter, men i praktiken måste man vara muslim för att nå alla samhällets maktpositioner. Det stegvisa införandet av sharia-lag, som först endast omfattade muslimer, har shockat även många muslimska länder. IS tar ofta upp Sverige som ett exempel på en lyckad geografisk erövring. Topparna i IS tvistar dock fortfarande om detta sätt t.o.m är att föredra framför erövring med fysiskt våld. Fysiskt våld är mer i enlighet med Muhammeds leverne hävdar man, men det finns också stöd i Koranen för att erövring utan slakt av otrogna är en bra grej. Sveriges åldrande president Rashid Musa har efter 25 år vid makten lyckats ändra det mesta med Sveriges statsskick och i praktiken kan han endast efterträdas av en av sina 12 söner”

  Det finns fortfarande många framgångsrika ”svenskar” i världen, men samtliga dessa befinner sig sedan länge i exil. Majoriteten flyttade under 2020-talet, och de som blev kvar var i mångt och mycket de som av olika skäl inte hade möjlighet att röra på sig. Dessa utgör numera en permanentad underklass. Sveriges HDI har under denna tid rasat och man har gått från topp 10 till att pendla mellan plats 80 och 90.”

  Eller

  ”Terrorattentaten 2017/2018 kombinerat med att medelsvensson blev personligen drabbad av samhällsförfallet blev vändpunkterna i resan rakt mot stupet och man övergav helt de historiskt och vetenskapligt ogrundade drömmarna om det multikulturella Sverige där alla var välkomna att ta del av välfärden utan krav på motprestation. I landet där alla ska tycka lika gjorde man nu historiens kanske största kollektiva u-sväng. Valresultatet 2018 skockade t.o.m sentio. Alla förutom extrema fraktioner pratade nu plötsligt istället om ”svenskheten” och allt positivt den ineburit i historien. Genusforskning, normkritik och övrigt hittepåkunskap försvinner från alla mainstream-agendor och alla svenska universitet har numera tunga professurer som fokuserar på olika kategorier av svenska funktionella beteenden. Vi måste förstå kvantitativt vad som tidigare gjort oss framgångsrika hävdas det, och också förstå vad i vårt beteende som också nästan ledde till vår undergång. Att förakta totalitär islam och bevisligen dysfunktionella kulturer blir lika accepterat som att driva med Kim Jung un. Hemspråk stryks omgående från all statsfinansierad undervisning. Vill man lära sig ett annat språk gäller samma regler för alla oavsett modersmål.

  Den omdiskuterade repatrieringen av icke-assimilerade MENA-individer behövde aldrig genomföras utan många utvandrade i det närmaste frivilligt när bidragssamhället (som det endast kvarstod ca 25% av) numera endast inkluderade de som kvalat in i enlighet med nya tuffa assimileringskrav. Fakta, och att det skulle ställas krav på medborgarna, blev de nya svenska statsreligionerna. De som tog på sig offerkoftor eller argumenterade känslomässigt blev socialt utfrusna på liknande sätt som tidigare skett med de som krävde fakta och ville ställa krav. Uppsala-moskén är numera historiemuseum där medborgarna påminns över att aldrig gå så nära stupet igen. Saudi Arabien fördömer Sveriges ”kulturrasistiska/islamofobiska agerande” i offentliga sammanhang och DN publicerar regelbundet teckningar som driver med saudiska kungahuset förfall i och med att oljan delvis sinat och solenergi nu står för majoriteten av jorden energiproduktion.”

  Extremt överdrivet att vardera håll, men underligare saker har hänt i världshistorien

  Gillad av 2 personer

 7. MartinA skriver:

  Tråkigt att höra att sociala medier ger dig problem att behålla ett kritiskt och öppet sinnelag. Ett förslag är att gå tillbaka till cellulosabaserad visdom. Här är ett exempel som jag tycker är lämpligt när någon från detta samhälle kritiserar till exempel Kubas samhälle:

  ”Hur ser du flisan i din broders öga men märker inte bjälken i ditt eget öga? 4 Hur kan du säga till din broder: Låt mig ta bort flisan ur ditt öga, du som har en bjälke i ditt eget öga?”
  Matteus 7:3

  Gillad av 2 personer

 8. Sven skriver:

  Ja, en diktator har lämnat in. Jag har träffat kubaner som flytt eländet som diktatorn orsakat. Vad ska de tänka när de ser att det finns folk som sörjer Fidel? Det är samma folk som hyllar Hammas och andra terrorgrupper, gärna med våra skattemedel. Och det här rör sig om folk med en materialistisk och naturalistisk syn på tillvaron.

  Sedan Lennart, när du kommer till ”den fritt tänkande människan”, är det på sin plats att problematisera lite, då var och en kan mena sig vara det. En fritänkare får nog snarare ses som blott en idé och utopi.

  Att se gudstron som ovetenskapligt och sedan jämställa det med solen håller inte heller måttet. Vi får komma ihåg att det var just teister som banade väg för vetenskapen. Tron på Gud och skapade regelbundenheter i själva skapelsen gjorde det möjligt att vetenskapa. Newton, som du nämner, är bara ett exempel på en föregångsfigur (likaså Bert Stålhammar som skriver på den här sidan).

  I sammanhanget kan också påpekas att Nobelpriset det ena året utdelas åt en gudstroende och det andra åt en ateist. Gudstro och vetenskap bör alltså inte ses som konkurrenter utan snarare som delförklaringar: Gud får ses som agent bakom allt och vetenskapen som upptäckten, förståelsen och förklaringen av skapelsen.

  Låt mig illustrera ned en förklaringsmodell. Varför kokar vattnet? Frågan kan förklaras rent vetenskapligt, vilket vi vet. Frågan kan också besvaras så här: Jag vill ha en kopp te. De bägge förklaringarna är uppenbarligen giltiga och konkurrerar inte med varandra.

  Nu har jag exemplifierat mitt fria tänkande (utan opium) och hävdar att det sker i relation till en skapare – Gud. Den materialistiska diktatorn har lämnat in och kommer bland annat att bli ihågkommen för förföljelse mot fritänkare. Att sedan Ohly, Schori med andra sörjer och har andra minnen är störande. Men utifrån min tro finns det en Gud som vet och ser allt, och han är rättvis. Darwin visade alltså inte vägen.

  Gillad av 1 person

 9. Ulrika skriver:

  TRUMP CONDEMNS CASTRO
  ”The world marks the passing of a brutal dictator who oppressed his own people for nearly six decades,” Trump said in a statement issued hours after Castro’s death. ”Fidel Castro’s legacy is one of firing squads, theft, unimaginable suffering, poverty and the denial of fundamental human rights.”
  I Little Havana, Florida, dansade de fria kubanerna.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.