Ett års svensk idéhistoria

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Svenska folkets tänkande har – påstår jag helt fräckt – under det senaste året genomgått tre distinkta faser. Vi är nu på väg in i en fjärde.

Den första fasen var sluttampen på den oinskränkta pk-dominansen. Den nådde sitt triumfatoriska crescendo i och med treårige Aylans död i vattnen utanför Turkiet. Viljan att motta, välkomna och omhänderta migranter från Afrika och Mellanöstern nådde dittills oanade höjder.

Europas inbjudan till migranterna uppfattades av dem den berörde och två månader senare kom en migrantvåg, särskilt till Sverige, som ingen förutsett och som fick den svenska mottagningsapparaten att storkna.

Då började den andra fasen, den förmodade tillnyktringen. Den började i december förra året och hade två kännetecken. Det första kännetecknet var en allmän liberalisering av yttrandefriheten. Det var som Pragvåren eller den arabiska våren (och den kulminerade mycket riktigt våren 2016). Man fick säga ”volymer” utan att bli hållen för fascist. I privata sammanhang blev det möjligt att, ehuru med största försiktighet, ifrågasätta den officiella dogmen om migrationens ekonomiska fördelar för Sverige. Det andra kännetecknet var de nya politiska tongångarna som ledde till id-kontrollerna på Kastrup och en allmän uppslutning från partierna kring nödvändigheten att sluta skicka välkomsthälsningar till all världens folk. Många medborgare drog en suck av lättnad och intalade sig att vägen tillbaka till den traditionella svenska ordningen var anträdd.

Nu lever vi i den tredje fasen, baksmällan. Ingen tror längre att migrationen är lönsam för Sverige. Snarare tycks de flesta som räknar räkna med att notan till skattebetalarna hamnar mellan fem och tio BNP-procent per år plus en del sveda och värk. Men det mest besvärande för medborgarna är den molande misstanken att det svenska etablissemanget inte alls genomgått någon tillnyktring, utan bara ägnat sig åt lugnande prat. Vad hände med Ygemans planer på att deportera 80 000 människor som inte beviljats uppehållstillstånd? Vad med rikspolischefens armband som metod att stoppa våldtäkterna? Vad med Svenska kyrkans uppmaningar till kristna att inte visa sina kors för att inte provocera muslimer? Vad med generaldirektörens för Migrationsverket arroganta snubbor mot svenskar som oroar sig för framtiden?

Nästa steg i idéutvecklingen kommer att bli insikten att politikerna i själva verket inte har en aning om hur situationen ska redas upp. Vi kommer gradvis att upptäcka att deras påstådda lösningar bara är desperata hopp om att halmstrån ska rädda oss. Instegsjobb, nystartsjobb, enkla jobb, inget funkar, kanske inte ens finns. Parallellsamhällena utvecklas, blåljusattackerna fortsätter utan att polisen törs ingripa. Politikernas rådlöshet gäller inte bara migrationen, utan en rad andra områden, inte minst skolan. Där har, vågar jag påstå, ingenting skett, i varje fall inte under de senaste tio åren, som låter ana ens att en kursförändring till det bättre är i faggorna.

Inövade tankebanor är svåra att ändra. Nu levande svenskar har under hela sin livstid vant sig vid att saker och ting funkar och att ordningen alltid återinträder efter en störning och att hut till slut alltid går hem.

Fas fyra kommer när denna förtröstan upplöses och förångas, när politikens hjälplöshet uppdagas, när vi inte längre har hopp om att den civilisation och det samhälle vi vant oss vid ska fortleva. Många har redan nått denna fas.

Alltfler jag träffar rycker på axlarna och säger ”Vadå tudelat samhälle? Handskriften har stått på väggen i varje fall sedan sekelskiftet. Vi har vetat och inte brytt oss. Det är bara att gilla läget.” Deras hopp är att tudelningen verkligen blir på allvar så att de kan rädda sig själva och sina familjer in i en välordnad del av Sverige med rimlig trygghet och bra skolor. ”Jodå, det kan funka”, säger de till mig, ”se på Brasilien”. Så flyttar de till dyrare stadsdelar med lugnare förhållanden i hopp om att segregationen måtte bestå.

Andra går på jägarkurs och lägger lager av förnödenheter i källaren.

Andra åter pekar med förtröstan på politikerna och säger ”Men se! De har ju nu insett situationens allvar, allt är i goda händer, nu är en vändning på gång.” Fan tro´t, skulle jag säga.

64 reaktioner på ”Ett års svensk idéhistoria

 1. Göran Fredriksson skriver:

  När det blir uppenbart för alla att det svenska samhället definitivt har förändrats till det avsevärt sämre kommer politiker att träda fram och ta ansvar för eländet och då är ju ordningen återställd igen.

  Så vad oroar vi oss för?

  Gilla

  • Hovs--hallar skriver:

   Ja, du är väl ironisk här? Men det klär dig.
   Oavsett hur mycket jag avskyr Mona Sahlin, så hade hon rätt på EN punkt: när hon sa att ”…det gamla Sverige kommer inte tillbaka…”

   Hon sa det förstås med en närmast triumferande ton, som om hon tog åt sig ÄRAN av att ha förstört Sverige, medan större delen av oss vanliga undersåtar har all anledning att känna sorg och vrede över makthavarnas vanvett.

   Även om SD får egen majoritet i kommande val, och äntligen lyckas få totalstopp på asylinvandringen, så sitter vi ändå med Svarte Petter. Det finns nu troligen minst tre kvarts miljoner muslimer i Sverige, medan det för bara några decennier sedan knappt fanns några alls. Detta innebär en explosionsartad förändring av Sveriges demografiska sammansättning, som dessutom kommer att fortsätta eftersom muslimerna har högre nativitet än svenskarna.

   Problemen med detta har redan diskuterats — det handlar om en förödande kombination av bidragsberoende, våldsbrottslighet och inslag av ren terrorism riktad mot centrala samhällsfunktioner. Ekonomen Tino Sanandaji går tex. igenom den ekonomiska biten här: http://www.realtid.se/blir-det-lang-sikt-snart

   Trots detta fortsätter asylinvandringen ännu, bara i något mindre omfattning än förra året! De mycket omtvistade gränskontrollerna hindrar nämligen INTE migranter från att söka ”asyl”!

   Makthavarna verkar kort sagt ännu övertygade om att migrationspolitiken ska fortsätta enligt ungefär samma principer som tidigare, man bara fixar och donar lite så kaoset inte märks så tydligt utåt och man därmed lugnar opinionen.

   Gillad av 4 personer

  • 77711n skriver:

   Då finns ingen återvändo, det är problemet. Rekommenderar prof Paul Colliers bok Exodus, av vilken framgår att endast mycket skickliga politiker kan vända ett lands utveckling med gemensamma, samstämmiga politiska insatser när en annan kultur på tvärs med den rådande av icke bildbara invandrare nått 20-25 procent av ursprungsbefolkningen. Det är där vi befinner oss, särskilt som nativiteten bland invandrarna är 3-4 högre högre och denna del av befolkningen därför inom endast några få decennier kommer att vara i majoritet.

   Gillad av 1 person

 2. Eric Larson skriver:

  Jag tiihör pessimistskaran vad avser politikerna. De är ytterst skyldiga till problemen i det svenska samhället, men vägrar att ens erkänna mångkulturens enorma fiasko, i den gigantiska omfattningen som tillåtits. Man tramsar hellre om påstådd ”rasism” m fl hopkok och fantasier, det demokratiska systemet har satts ur spel, började när Bengt Westerberg reste sig ur Tv-soffan, och lämnade valstudion när Ny Demokratis Ian Wachtmeister äntrade lokalen. Och har fortsatt i en DÖmokratisk svart fars, riktad mot Sveriedemokraterna, som haft fräckheten att ta emot väljare som flyktat och vänt ryggen åt sjuklöverpartierna, främst (m) och (s). För att undvika ett bestående segregationssamhälle, anser jag att massrepatriering av i stort sett ointegrebara folkgrupper måste genomföras. Men den frågan, til skillnad mot flera andra länder, t ex Norge, Finland och Danmark, ingår i tabuiseringen i Sverige, fortfarande. Om det handlar om prestige, så är det hursomhelst til ett oerhört högt pris, som landet och medborgarna får skörda, om segregationssamhället tillåts rota sig, med ett slags klanmönster etablerat i det demografiska virrvarret. Att vi parallellt upplever en förfärande politisering av myndighets-Sverige, förskräcker också, idag kan vi inte lita på t ex rättsväsendet, de sociala myndighetena, än mindre det totalt frigående Migrationsverket, man baxnar över tillståndet, som strider mot all vedertagen uppfattning om ordning och reda. Den ordning, som landets statsminister ofta vurmar för, men är oförmögen att inse som försvunnen.

  Gillad av 9 personer

  • Drutten skriver:

   ”För att undvika ett bestående segregationssamhälle, anser jag att massrepatriering av i stort sett ointegrebara folkgrupper måste genomföras.” Jag håller med så när som på att jag tycker att varje individ förtjänar att behandlas på sina egna meriter. En bra början vore om riksdagen fattade beslut om att inga nya medborgarskap skall beviljas med mindre än att vederbörande är självförsörjande genom eget förvärvsarbete och att inbetalda skatter (löneskatt och arbetsgivaravgifter) ackumulerat är en lämplig faktor större än vad introduktionen i Sverige kostat i form asylhandläggning, asylboende, tolkar, rättshjälp mm. Dessutom bör nytt medborgarskap vara villkorat med ett klanderfritt leverne och en lojalitetsförklaring till det svenska samhället. Soldaterinran, som är obligatorisk för alla som genomgår svensk militärutbildning, kan tjäna som förebild. Den nya medborgaren kommer ju ändå att förväntas avge Soldaterinran om allmän värnplikt återaktiveras (den är för närvarande vilande). En annan önskvärd förändring vore att inga permanenta uppehållstillstånd skall utfärdas och de befintliga skall återkallas. I stället skall uppehållstillstånd som längst (liksom anställningar) vara ”tills vidare” och till exempel kunna återkallas när det blir tillräcklig fred i landet flyktingen säger sig ha flytt ifrån. Semester i hemlandet borde till exempel betraktas som en indikator på att tillräcklig fred råder. Förhoppningsvis har flyktingen under tiden i Sverige sett till att förkovra sig för att kunna vara en tillgång för det krigshärjade landet han återvänder till. Finansieringen av sådan förkovran (studielån och studieavgifter) kan lämpligen belasta biståndsbudgeten. Till att börja med borde riksdagen kunna bestämma interemistiskt att inga nya medborgarskap skall beviljas i väntan på att hela frågan utreds. Det borde inte vara svårare än att införa tillfälliga gränskontroller.

   Gillad av 6 personer

 3. malmoperspektiv skriver:

  En lysande analys – som vanligt! Med skribenter som du, finns det hopp om en stundande förändring, som kan förhindra en total samhällskollaps. Men den kan vara mycket närmare än vi tror. Få anade att, och hur snabbt Sovjetimperiet kunde kollapsa. Sjuklöverns olika varianter av Merkels ”Wir schaffen dass”, klingar snart lika verklighetsfrämmande som Hitlers desperata order från de sista dagarna i bunkern i Berlin.

  Gillad av 3 personer

 4. Tahmas skriver:

  En lysande analys av det prekära läget.
  Regeringen och deras oppositionsmedlöpare har ingen aning hur de skall få bukt med landet och det är fakta. Det råder stora tveksamheter om alliansen verkligen vill vinna valet 2018 med tanke på vad regeringen Lövfen lämnar efter sig dvs kaos, instabilitet och en ekonomi som är körd i botten.
  I sann mähä anda så kommer vi att stå på däck och se på när etablissemanget lämnar ett skepp som håller på att sjunka. I sann mähä anda så är det rätt åt oss till viss del.
  Fas fyra är redan ankommen bland många av oss och vi som har kommit längre i tankekedjan har redan uppnått fas fem. Fas fem är att i stora penseldrag säga vad man och tänker oavsett vilka konsekvenser det kan få i yrkeslivet eller privat.
  Fas fem är det som kan rädda oss. När ett samhälle börjar göra verbalt uppror och slutar att stoppa händerna i fickorna och titta ner i marken så fort en PKist börja raljera om alla likas värde och annat trams så är vi på god väg.
  Vi ser ett paradigm skifte i debatten där SD väljarna från moderat håll inte är rasistiska men partiet är det och enligt KD så är varken väljarna eller partiet rasistiskt. Och min svar på det är, vem bryr sig?
  Jag bryr mig inte ett spår hur jag blir uppfattad eller kommenterad längre och har i sanningens namn inte gjort det på ett bra tag, skillnaden är nu att jag tolererar inte PK snack vare sig i arbetet eller privat på något plan.
  Det finna i kråksången är att PKisterna har spelat ut alla sina kort genom att under väldigt lång tid titulera meningsmotståndare som rasister, fascister, islamofober m.m. I fas fem blir man automatiskt vaccinerad mot det här. Det är som att slå vatten på en gås, det rinner av en. Och även omgivningen börjar reagerar negativt när någon som har slut på PK argumenten tar fram sin Lindbergska/Arnstadiska ordlista och på sedvanligt manér börjar överösa en med lägervakts liknelser och annan dynga.
  Det jag ser fram emot är när de självutnämnda godhetsapostlarna med sin förödande toleranskultur måste krypa till korset, bokstavligen talat och när siste man på DN:s och Aftonbladets redaktioner låser dörren och lämnar över nycklarna till vaktmästaren, när den dagen infinner sig så har fas sex inletts dvs Omstart Sverige.

  Gillad av 10 personer

 5. Jonas Nilsson skriver:

  Ett ytterligare steg i utvecklingen vore en eftertanke om varför vi ställts inför denna flyktingvåg. Den skakar inte bara Sverige utan hela Europa fast den skakar kanske Sverige mest.
  Jag kan inte undgå intrycket av att en part som idag framstår i det närmaste som en frälsare för oss, det är USA. Jag frågar – var tog Palmes röst vägen i mediebruset?
  De direkta hotet från öst försvann när Värdlandsavtalet var klubbat.
  Det är uppenbart att vår mediebild ännu i huvudsak orienterar mellan det goda väst och det onda öst. Den problemformuleringen har inte utvecklats.
  Jag återkommer allt oftare till att frågan inte borde handla om hur vi förhåller oss till våra flyktingar och våra politiker utan hur vi kan medverka till att Skandinavien bidrar till framtida bättre värld. Har vi förutsättningar för att bli/vara lika långsiktiga som kineserna verkar vara?
  Värnplikten i dess utvecklade form tror jag kan bli ett av de mer stabiliserande bidragen vi kan få ihop.
  Sedan får världen och ryssarna(?) kämpa bäst de kan om kontrollen över/tillgängligheten genom Bosporen och Öresund.

  Gilla

 6. JAN BENGTSSON skriver:

  Aylans pappa är åtalad för, möjligen ser ut att bli,
  flyktingsmuggling, o vårdslöshet som kostat många människor livet!

  Tre i hans egen familj som saknade flytväst,
  pga desperation snålhet e girighet!

  Kan bli dömd till 35 års fängelse…

  Lösningarna blir utmaningar…
  Dvs man har ej en aning om hur det skall se ut!

  Jägarkurserna lär bli fullbelagda…

  Men vapen lär vi enligt skärpta EU-regler snart ej få ha!

  Sitting ducks, to be?

  Gillad av 3 personer

 7. pllay skriver:

  Det spelar ingen roll hur jag lägger ut linjalen då jag försöker se vår utveckling några år framåt.
  Alla scenarier är i mitt tycke förfärliga, Mona har rätt, Sverige, sådant vi kände det är för alltid borta.
  Grundbulten är multikulti, så länge vårt etablissemang framhärdar i att multikulti är överlägset vår svenska kultur kan ingen dominerande kultur utvecklas i landet.
  Endräkt och samförstånd är därför omöjligt att uppnå, konflikter blir normalen i samhället.

  Islam skulle på sikt kunna bli den ledande kulturen om politiker, kulturmarxister och islamister får fortsatt fritt spelrum i samhället, detta ger troligen stagnation och nöd i landet.
  En utveckling som är oss främmande och skrämmer oss demokrater.

  Ett mer troligt alternativ är att multikulti överges till förmån för en återgång till demokrati i den västliga sekulära form vi känner och som är en del av vårt kulturarv.
  Vägen dit innebär troligen en frontalkonfrontation mellan etablissemanget, islamism, organiserad brottslighet, PK, kulturmarxister, stora delar av den svenska befolkningen och den i grunden demokratiska majoriteten av befolkningen, jag har svårt att se några alternativ till inbördeskrig då landet skall välja väg.

  En möjlighet är naturligtvis att Sverige med tiden delas upp i flera länder utefter kulturella preferenser, detta skulle bespara oss kriget, men samtidigt döma stora delar av det forna Sverige till fattigdom och nöd.

  Jag tror många inom etablissemanget inser att vi passerat point of no return och nu förtvivlat letar fungerande lösningar till de problem man försatt Sverige i alltmedan man högljutt förnekar problemen och stigmatiserar oss som förfäras över utvecklingen.

  Ingen av våra verkliga makthavare har mod eller integritet nog att öppet erkänna att den förda politiken är en enkelriktad väg mot samhällsdestruktion, anarki och i förlängningen inbördeskrig.
  Inget land i världen har någonsin eller någonstans lyckats bygga eller bibehålla ett civiliserat, demokratiskt och multikulturellt samhälle, samtliga större civilisationer har haft en klart dominerande kultur som i tider av styrka kortvarigt tillåtit förekomsten av andra kulturer inom sina gränser.
  Samtliga har efter en tid avlösts av kaos då den tidigare dominerande kulturen utmanats av andra kulturer med krav på dominans.

  Det är där vi nu befinner oss, vårt etablissemang är berett att i jämlikhetens och godhetens namn överge demokrati och medborgerliga friheter till förmån för en närmast sjukligt fix ide de kallar det multikulturella samhället.

  Detta är vänsterns senaste och i Sverige mest ödeläggande angrepp på det borgerliga, demokratiska och liberala samhället.

  I denna konflikt mellan livsåskådningar finns igen möjlig kompromiss, ingen gyllene medelväg eller konsensus, valet står mellan det demokratiska samhället och den fascistiska, totalitära elitismen.

  Gillad av 2 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   ”Islam skulle på sikt kunna bli den ledande kulturen om politiker, kulturmarxister och islamister får fortsatt fritt spelrum i samhället, detta ger troligen stagnation och nöd i landet.
   En utveckling som är oss främmande och skrämmer oss demokrater.”

   Skulle kunna…
   Finns det en chans att undvika det?

   Snarare en skrämmande utveckling, sannolikt oundviklig!
   Om någon av nuvarande ‘tänkbara majoriteter’ får sitta kvar vid köttgrytorna…

   Ett nytt sätt att tänka krävs!

   Gilla

 8. Hortensia skriver:

  Deprimerande, Patrik, att hela svenska folket blir lidande för en liten naiv/illvillig klick uppblåsta och föraktfulla egoisters vanvettiga framfart i maktens korridorer.

  Vi behöver ett extraval och kloka, kompetenta, ansvarsfulla, pålästa och pålitliga fullvuxna av din kaliber i nästa regering. Det räcker med den förmenta elitens barnsliga lekar med elden nu.

  Ingen är betjänt av att Sverige fortsätter sin rekordsnabba förvandling till ännu ett helvete på jorden.

  Gillad av 6 personer

 9. Aha skriver:

  Om nu ”Ingen tror längre att migrationen är lönsam för Sverige” så torde ändå vara så att många tycker
  – det gäller att få ut invandrarna i arbete, då blir allt bra
  – dom behövs för att ta hand om oss när vi blir äldre
  – utan invandrarna stannar Sverige, se bara på vården

  Så tycker man p.g.a. att man inte tänkt självständigt och undvikit att jaga information om invandringens nyckeltal; sysselsättning, skatteförmåga, kriminalitet, försörjningshjälp och välfärdspåfrestning.

  Folk har varit ignoranta, lättmanipulerade och oengagerade, egentligen borde de skylla sig själva och nu också ta personligt ekonomiskt ansvar för att rätta upp läget. De har ju ändå, i sin ignorans om det ska vara en ursäkt, röstat för detta.
  Vi andra som inte köpt flosklerna borde nu egentligen slippa och vara med och betala notan.

  Gillad av 7 personer

 10. Jaxel skriver:

  Uppdrag granskning var bra på många sätt. Programmet missade dock att nämna att lagen säger art det är den asylsökande som har att bevisa sin ålder – att hen är ett barn, Det är i alls fall vad som sägs i nedanstående dom från Migrationsöverdomstolen (1).

  Låt oss anta att den asylsökande, i avsaknad av dokument eller andra belägg för uppgiven ålder, har erbjudits en tandröntgen. Denna visar fullt utbildade visdomständer, vilket alltså indikerar en ålder om 19,2 är. Dock kan undersökningen inte utesluta att den asylsökande är under 18 år. Fast från rättslig synpunkt är det ju solklart att den asylsökande inte lyckats bevisa att hen under 18 år.

  Fast vad lagen säger är förstås ointressant. Självklart för barnläkarprofessorn och hans meningsfränder – är man bara moraliskt rättfärdig är lagen ointressant. Märkligt nog tycks den åsikten även delas av Migrationsverket.

  Vidare har Socialstyrelsen gjort en etisk analys av medicinsk åldersbestämning av ensamkommande, se en ganska lång sammanfattning (2). Ingen stans refereras lagstiftningen, denna är tydligen ointressant i en etisk analys.

  1. http://lifos.migrationsverket.se/dokument?documentAttachmentId=40643

  2. http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2016/2016-5-28

  Gillad av 6 personer

 11. Bo skriver:

  De sk ensamkommande barnen kostar oss 50 000 000 000 kronor, pengar som ska arbetas ihop av oss svenskar. Pengar som aldrig kommer tillbaka utan slukas av ett stort svart hål av ångest, lögner och förfall. Motsvarande belopp, investerade i något av värde, hade kunnat tillföra mänskligheten enormt. Nu tillför det inget utöver splittring och förödelse
  Hitresta ensamkommande kravställare stryker numer, på gator och torg, runt i etniskt baserade svärmar och sprider obehag. De flesta är troligen mellan 20-30. Ensamkommande utgör den största posten i Migrationsverkets (med kringtjänster) ofattbara budget för kommande fem år om 487 miljarder riksdaler.

  487 miljarder räcker exempelvis till:

  * 27 nya Öresundsbroar
  * Somalias BNP i 10 år
  * Afghanistans samlade statliga utgifter i 11 år
  * 30 nya Karolinska sjukhus
  * UNHCR:s samlade budget för tiotals miljoner flyktingar över hela världen i 12 år

  Det vi håller på med är vansinne utan historisk motsvarighet. Vi förstör våra barns enda hemland samtidigt som vi belånar dom. Vi LÅNAR för att importera obildade ID lösa kravställare, med smak för lögnen, från några av världens värsta och mest våldspräglade regioner. ReDraw

  Gillad av 9 personer

 12. Christer Carlstedt skriver:

  Vi har ett par problem i landet.
  Vi brukar kalla dem politiker och media.

  Politikerna är de som som har anförtrotts att köra bussen.
  Det märkliga, kan tyckas, är att de inte ens ställt sig den första frågan en chaufför bör ställa. Vart vill vi åka? Som det nu är så går bussen i och för sig framåt, men ingen vet om den egentligen bara kör i cirklar. Eftersom ingen kollade på någon karta så kan det i själva verket vara bakåt vi far.

  Media är den högröstade co-drivern som hela tiden pekar ut för föraren åt vilket håll han bör svänga i vägskälen. Eftersom även media saknar karta och uppfattning om vart passagerarna egentligen vill komma, så blir resan inte till någons belåtenhet.

  Med jämna mellanrum gapar chauffören om att passagerarna måste släppa ifrån sig litet mera pengar så att han kan tanka. Media håller med och tycker att chaffisen skall lägga på en extra slant så att media kan få köpa sig en hamburgare vid nästa Mac Donalds. Det går ju inte att hålla koll på alla vägskäl på tom mage. För övrigt är de väldigt noga med att påpeka hur viktig deras roll är för att det skall bli något resande.

  Nu bar det sig inte bättre än att man hittade ett gäng fotvandrare vid vägkanten. Några hade tydliga skavsår och då bestämde, alla gemensamt, man att de skulle få åka med gratis.
  Jag har också skavsår, stämde hela gänget upp i kör. Visa det då, var det någon som dristade sig att säga.
  Nu är Du dum och elak sade media. Om de säger att de har skavsår så har de förstås det. Det är ju inget kul att ha, så det skojar man ju inte om.
  Busschauffören muttrade något ohörbart, men höll med i alla fall, för elak ville han ju inte bli kallad.

  Nu bestämde chauffören att de skulle stanna och låta fripassagerarna äta var fjärde timma eftersom det fanns barn med i gänget. Det vet ju alla att små barn måste ha mat var fjärde timma. Inte duger det med ett par mackor till dem heller. De skall ha riktig mat. Det får bli schnitzel.
  Det äter inte jag sade några. Det är så äckligt med kaprisen. Jag vill ha biff med lök.

  Menyn ändrades eftersom matbehovet fanns där. Nu blev väldigt många i gruppen helt plötsligt barn. Till och med sådana som hade skägg.
  Han är nog bara tidigt utvecklad sade media. Det är klart att han skall få biff med lök.

  Nu hade ju fripassagerarna inget att betala maten med, så chauffören, som inte ville vara elak, bestämde med grötmyndig röst att det skulle han ta på bussbolagets checkkredit.

  Vad i högröda h…e tar Du Dig till, sade en av de ursprungliga passagerarna. Det är ju vi som äger bussen. Du är bara anställd som chaufför.
  Några av de andra passagerarna sade åt den upprörde att hålla sig tyst och lugn och inte skapa en otrevlig stämning.
  För övrigt, sade an annan av passagerarna, så hörde jag chauffören säga, att när vi kommer till en hjortronmyr så får de nykomna gå ut och plocka hjortron som vi sedan säljer på marknaden. Vi kommer alldeles säkert att få ett överskott. Så det så!

  Den upprörde lät sig inte lugnas, speciellt som media nu lade sig i, och berättade hur bra det skulle bli.
  Är Du dum på riktigt!!!
  Vi är inte i Norrlands inland bland några jävla hjortronmyrar! Vi åker ju på Östgötaslätten!

  Någon av de andra passagerarna som hade halvsovit större delen av resan kliade sig i huvudet och började inse att maträkningen för de som inte hade skoskav skulle han få i sin brevlåda efter hemkomsten. Chaffisen och media hade ju inga andra pengar än passagerarnas att betala med.
  Nu började han putta på sin sätesgranne och undrade hur det här skulle lösas. Grannen visste inte heller, men olustigt var det eftersom han just inte hade råd med några extravaganser i vanliga fall. Skulle han kanske bli tvungen att ta ett lån för att fixa det?

  Lilla fröken Persson (65+) påstod med bestämdhet att det här skulle gå jättebra för det hade chauffören sagt (ivrigt påhejad av media). Hon hade, oss emellan, ett gott öga till chaffisen. Det enda fungerande ögat förresten, eftersom det andra skelade så hemskt att hon inte kunde bedöma själv var hon var egentligen om ingen ledde henne.

  Chauffören tyckte att det här höll på att urarta litet. Han anade sig till att om han inte fick litet ordning i bussen så kunde det här vara hans sista jobb för det här bolaget och det vore ju synd eftersom han fick rätt så hyggligt betalt.
  Han började fundera på vad det var som gick snett egentligen

  Innerst inne visste han ju att om han hade frågat passagerarna vart de ville åka så hade ju situationen inte uppstått. Fast som chaufför så kan man ju inte gärna medge att man kört åt fanders. Det vore ju liksom att medge att man inte var vuxen uppdraget.
  Han hade dessutom lyssnat på det där blindstyret till co-driver, som bara gjorde sig märkvärdig och tyckte att han var den viktigaste personen ombord. Fast det var märkligt nog aldrig hans fel när de kom galet.
  Det här var ett dilemma. Egentligen visste han ju att det enda raka vore att sparka ut media vid närmsta mjölkpall.
  Men vem skulle då leda klang- och jubelkören om han lyckades hitta hem igen?
  Fast, om han inte lyckades, så skulle han ju få fan för det.

  Just nu står det nog och väger litet. Vågar chauffören göra det rätta eller är han för feg?

  Gillad av 7 personer

 13. Yvonne Rosenthal skriver:

  Med vad skola vi betala?
  DN lördag 3 september under rubriken ” De rödgröna slåss om rampljuset” sidan 10, står att läsa att regeringen med stöd av V föreslår en höjning av den statliga inkomstskatten med 860 kronor för alla som tjänar över 37 600 kronor. De som tjänar 54 200 kronor föreslås betala ytterligare 320 kronor. I ett antal kommuner runt om i landet föreslås en höjning av kommunalskatten med 6% – 8% för att kunna bibehålla en minsta möjliga nivå på kommunala åtaganden – skola, äldre vård etc. En höjning med 6% -8 % innebär att man höjer kommunalskatten med 6-8 kronor per intjänad 100-lapp vilket innebär ca 1500- 2000 kronor i höjd skatt om man tjäna säg 25 000 kronor . Har jag räknat rätt? Med vad skola vi betala ? Med kyssar skola vi betala.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Läget är mycket värre än så. Problemet är inte de personer som ligger kring eller under IQ 100. De inser utan problem intuitivt vad som pågår. Problemet är de som ligger lite över genomsnittet: tillräckligt för att överskatta sin egen förmåga, men inte nog för att inse sina egna begränsningar. Det är dessa personer som kännetecknar fisliberalismen. Det har visats att Demokratiska partiets väljare i USA i genomsnitt är intelligentare än Republikanska partiets. Men det betyder inte att de har rätt eller föredrar en bättre politik.

   I samband med detta vill jag påpeka att Die Welt, och antagligen alla andra media, idag redovisar en väljaranalys efter valen i Mecklenburg-Vorpommern. Av AfD:s väljare hade 14% en akademisk examen, vilket beskriv som ett sämre resultat i denna grupp än inom gruppen manliga arbetare eller arbetslösa. Men gruppen manliga arbetare eller arbetslösa är en mycket större grupp, så varje parti måste förvänta sig att få fler röster ur denna grupp än ur gruppen akademiker. Faktum är att endast 13% av hela Tysklands befolkning har en akademisk examen, vilket betyder att akademiker är ÖVERREPRESENTERADE i AfD:s väljarskara.

   Så ljuger de halvbildade och halvkloka utan att ens själva veta om det. Ingen misstänker att journalisterna på Die Welt har IQ i närheten av eller under genomsnittet.

   Gilla

 14. Tomas skriver:

  En åtgärd som jag skulle vilja se är ett system med ”integrationslotsar”. Det är inte svenska skolbarn som ska tvingas integrera emigranterna och det är inte svenska bostadssökande som ska stå tillbaka för att bostäderna behövs till invandrarna. Dessa uppoffringar åläggs istället alla de flyktingvänliga liberaler och socialister som försatt oss i denna situation genom sin fanatiska politik. Vi vet ju vilka de är. De får nu ta ansvar för det kaos som de skapat genom att samhället tilldelar dem en tiotal invandrare per person som de har att hjälpa och ta hand om på olika sätt efter bästa förmåga.

  Gillad av 3 personer

  • Jaxel skriver:

   @Tomas
   Precis! Fast det är nog lite svårt att införa retroaktivt. Men vi kan väl införa det framöver. En flykting som söker PUT får det om och endast om det finns någon person, eller flera solidariskt i grupp, som är beredda att bära de kostnader det aktuella flyktingmottagandet orsakar det offentliga. I princip.

   Jag skulle ha mycket stor respekt för dem som var villiga att göra ett sådant åtagande. Misstänker dock att de är betydligt färre än de som argumenterar för en gränslös asylpolitik. Mycket, mycket, mycket färre. (Money talks osv)

   Gilla

 15. Folke Lidén skriver:

  I ungdomen hände det någon gång att jag försökte bota baksmällan med en rejäl återställare. Ganska snart insåg jag att det var en tämligen dålig idé. En kort förbättring. Sedan blev det ännu värre.Vad gäller baksmällan efter år av missbruk, galenskap och massinvandringsaktivism, fruktar jag att förfärande många i etablissemanget vill göra just det – ta en rejäl återställare spetsad med empati och gränslös solidaritet.
  Vad gäller fuskverk för t ex hus brukar raset komma från grunden. Därför tror jag att halleluja-politikernas landsförrädiska fuskbygge kommer att rasa främst i kommunalvalen. Tyvärr kommer sverigevännernas seger att ha en bitter eftersmak. Den ekonomiska och sociala skadan är redan skedd. Vi kan inte heller rösta bort historielösheten.

  Gillad av 2 personer

 16. seniorciticen skriver:

  Jag kan inte låta bli att få konspiratoriska tankar. Kan det vara så illa att hela massinvandringen är till för att skapa kaos så att medborgarna inte märker när TTIP och ISDS införs. Reinfeldts beteende skulle kunna tolkas så. Först ”öppna era hjärtan” sen liering med oligarkerna som är de som kommer att tjäna på TTIP. Men nu verkar några ha vaknat – även politiker.

  Att nu stora EU-länder som Frankrike och Tyskland verkar vakna till insikt om att ett godkännande av TTIP-avtalet skulle vara ett komplett vansinne, skall vi vara mycket tacksamma för.

  Rösta aldrig på en politiker som är för TTIP-avtalet som det nu ser ut idag.

  Gillad av 3 personer

 17. Nu hade jag fel igen skriver:

  En del i denna fas fyra är att de med mest ansvar flyr fältet, likt Reinfeldt och Borg. Jag läste idag att Ullenhag är diplomat, titta efter svansen mellan benen. Jag tillfogar den detaljen till Patriks analys att vi kommer att få se en strid ström av höga politiker som söker ämbeten utomlands. En viktig analys att göra är vilka nummer två och nummer tre som finns inom politiken och administrationen (det är svårt att se att Eliasson och höga ämbetsmän på migrationsverket inte också måste dra sig tillbaka) för dessa kommer att få stort inflytande i den krympande sjuklövern. Samtidigt så finns en trygg hemvist för extremister i V och Mp så deras frontfigurer kan antagligen bli på sina poster. Samt så klart SD som haft rätt hela tiden.

  Gillad av 3 personer

  • Lars A skriver:

   Jag tycker att många ord leder fel om man inte har tid att tänka efter, snällism är ett sådant. Som jag ser det så är snällister representanter för ren ondska, enorma summor undanhålls de mest behövande, kriminella uppmuntras att fortsätta vara kriminella och otaliga drabbas av våldsbrott och våldtäkter i onödan för att folk som UGs ”barnläkare” eller Jerzy S får hållas.

   Även godhetsnarkomaner och liknande epitet som jag själv också använder leder fel, de är inte representanter för godhet utan för ren ondska i en form som är ala mode.

   Gillad av 3 personer

 18. Rolf A skriver:

  Tudelningen är ett faktum på flera områden, och mest oundviklig är den som nu i tidens
  vändpunkt går fram längs divergerande förståelsehorisonter. Det är och blir en alldeles ny
  tudelning, anser jag. Dels inriktas den mot det postmoderna, mänskliga, med teknoparadis
  och gemenskapsvärden, dels rustar patriarkatet upp för säkerhet och försvar med nya lagar
  i och med sitt våldsmonopol. Det som ytterst är på gång mot andra världar.

  För att få folkets förtroende för sådana arbets- och kapitalkrävande åtgärder, måste politiker ta
  till sig lite av ideella, religiösa, och mjuka värden. Där de till sin häpnad finner att det
  finns mycket ekonomi att vinna på, att de andliga, ideella budskapen går ut centralt i samhället,
  Folk får då sina existentiella frågor belysta och förklarade, med minskad oro som följd.
  Samtidigt som mer rättviseskapande ideologier bejakas på ett övergripande mångsidigt sätt.

  Gilla

 19. Henning skriver:

  Den enda reella lösningen inför de gigantiskt stora sociala och ekonomiska problem Sverige nu står inför är att vända migrationsströmmarna. Svenska politiker måste skapa rejäla incitament för att stora grupper som kommit hit de senaste åren flyttar tillbaka till sina ursprungsländer. Man skall inte alls snåla med återvändarbidraget. Det skall vara mycket generöst samtidigt som bidragsnivåerna sänks rejält och dubbla medborgarskap ogillas.
  Jag hoppas att du Patrik kan börja fundera på hur en sådan incitamentsstruktur skulle kunna se ut och hur den skulle kunna implementeras.
  Vänliga hälsningar

  Gillad av 3 personer

  • Klartänkt skriver:

   Enda rätta incitamentet hade varit att varje ersättningssystem viktades med hur länge man bott i Sverige.

   Socialbidrag, har du bott i Sverige 3 av dina 24 år så får du 3/24 delar av bidraget.
   Föräldrapenning samma där, 3/24 delar.
   Samma för alla bidragssystem.
   Enkelt och lättbegripligt, drabbar inte de människor som bott hela livet i Sverige.
   Gäller även svenska medborgare, dvs även de som fått uppehållstillstånd och medborgarskap tidigare.

   Det hade omedelbart förvandlat förutsättningarna och många utan jobb hade omedelbart återvänt hem.

   Det blir den nödvändiga repatrieringen.

   Gilla

 20. Carl-Eric Bohlin skriver:

  Efter första världskriget kom Rhenlandet under fransk kontroll. Ockupationen bröts 1936 när Hitler med makt, i strid med fredsfördraget, återtog området. Tyska politiker som samarbetat med fransmännen och tyskar som flytt till området arresterades. 1936 var den tyska militären mycket svag och hade utan problem besegrats av fransmännen, om de gjort motstånd. Den allmänna åsikten synes vara att om Hitler hade besegrats, så hade han fallit och många av de hemskheter som världen fick uppleva under de kommande åren hade aldrig inträffat. Istället befäste Hitler sin position, kunde bygga ut militären och de ockupationer som gjordes innan andra världskrigets utbrott som Sudetenland, Österrike mm kunde göras, utan att militären behövde sättas in. Med detta vill jag ha sagt, att det finns ett läge där en nation, eller flera för den delen, kan kontrollera situationen och ett annat läge, där det bara är att göra det bästa av situationen. Det känns som om vi har försuttit vår chans.

  Gillad av 5 personer

 21. Verdandi skriver:

  ‘Upploppsmakarna gick även till attack mot ett gruppboende för vuxna med funktionsnedsättning och slog sönder fönsterrutorna på boendet.

  – Personalen hörde av sig att det hade krossats rutor där, säger Olsson.’
  http://www.friatider.se/polis-till-sjukhus-vid-upplopp-i-sodertalje
  Fick ni höra om detta i SVT? Det lägsta av lägsta, att ge sig på och skrämma och terrorisera de svagaste av svagaste i samhället.

  Mitt förakt för politiker, polis, SÄPO och alla de instanser som ska skydda de svagaste är numera gränslöst. Så jag är sedan ett bra tag nu i fas 4.

  Gillad av 4 personer

 22. Gunnar Sandelin skriver:

  Mycket bra sammanfattning av läget.
  Kollade senaste statistiken t.o.m. augusti från Migverket (se bifogad länk). Fler asylsökande än någonsin får stanna. Unga, curlade beslutsfattare tycks få ångest av att meddela avvisning. I januari var beviljandegraden 38 procent, i i juli och augusti 71 resp. 61 procent. Det är en lång bromssträcka till – om det över huvudtaget går – att få till en mer restriktiv asylpolitik.
  https://morklaggning.wordpress.com/2016/09/02/allt-fler-asylsokanden-far-stanna/

  Gillad av 3 personer

 23. Bengt skriver:

  På sista tiden har det förekommit tecken som tyder på att vänsterpopulistiska nyhetsredaktionerna på propagandabyrån SVT börjar få kalla fötter. Att man inser att det inte går hur länge som helst att föra svenska folket bakom ljuset. Jag tänker på Uppdrag granskning om åldersbestämning av ensamkommande barn och debatten som följt, och även andra debatter. Något av en islossning som inger hopp.

  Socialdemokraten Veronica Palm mötte kristdemokraten Sara Skyttedal i Aktuellt nyligen. Palms retorik och smutskastning bör rimligtvis fått många gråsossar och andra politiska vindflöjlar att reflektera förnuftsmässigt, d.v.s. inse att förment snällhet inte är detsamma som ansvarsfull politik. Att jämföra med hur bra det är för barn med s.k. curlingföräldrar. Dessa föräldrar må vara aldrig så välmenta, men ansvarsfulla är de inte.

  Så det verkar som att pendeln kanske nått vänstra vändläget. Ett ögonblick står den stilla, för att därefter med ökande hastighet svänga tillbaka.
  Folket börjar vakna och nu återstår ett styvt beting för att bygga upp det som raserats. Fas fyra måste inte bli ödesdiger, men den kommer säkert att kosta ”blod, svett och tårar”! Måtte det uppstå goda ledare som får folket med sig!
  Jag börjar fyllas av hopp, om än svagt!

  Gilla

  • Lennart Göranson skriver:

   @Bengt
   Jag håller med, som fortfarande envis optimist. Och det gäller inte bara SVT. I dagens nummer av SvD (papperstidningen) finns inte mindre än fyra mycket kritiska ledare/debattartiklar/krönikor. Två handlar om migrationen (den ena av Tove Lifvendahl, som nu öppet hänvisar till sin artikel i The Spectator där hon tilläts vara betydligt skarpare än som – än så länge – går för sig i SvD). En behandlar vårt säkerhetspolitiska läge och en om Alliansens förhållande till DÖ och SD. Till den samlingen kan man möjligen också lägga kulturchefens ledare som – visserligen mycket försiktigt – erkänner att den globala liberala eliten att missat att förstå orsakerna till den systemkritiska opinionen.

   En helt annan sak är att det naturligtvis också finns flera opinionsyttringar/reportage i samma tidning som ligger i den andra vågskålen.

   Något händer, det gäller att ligga på och att inte fastna i något av uppgivenhetens tre alternativ exit/survivalism/struts.

   Gillad av 1 person

 24. bjornwiklund skriver:

  ”Snarare tycks de flesta som räknar räkna med att notan till skattebetalarna hamnar mellan fem och tio BNP-procent per år plus en del sveda och värk.”

  Mmm me too för BNP ligger väl på 4 000 miljarder dvs vi landar på 2–400 miljarder årligen netto och långsiktigt halvsekel–sekel

  Gilla

 25. Björn skriver:

  Det som bekymrar mest är egentligen inte de ekonomiska konsekvenserna av den totalt vansinniga invandringspolitiken som förs, utan vad som kommer att hända ute i samhället inom en snar framtid! Vilken rekryteringsbas för kriminella gäng det har skapats; 50-60 tusen ungtuppar utan empati o svensk värdegrund, som snart inser att de inte är välkomna i landet! Ungtuppar utan jobb, bostad, eller stöttande/förmanande familjer! Man kan redan idag se horder av ensamkommande i vartenda svenskt samhälle, stort som litet, från norr till söder, som skapar olust o otrygghet bland befolkningen! Jag kan inte för mitt liv begripa att omyndiga har kunnat söka o få asyl på det sättet som skett! Det enda raka att göra är att riva upp besluten o skicka tillbaka ”barnen” till sina hemländer! NU, innan det är helt åt helvete för sent!

  Gillad av 4 personer

 26. Gustav skriver:

  När ni väl nått till fas fyra och förhoppningarna om ett forntida Sverige har lagt sig till ro, fundera istället på framtiden för er själva och era familjer.

  Jag har sedan länge nått fas fyra och förbereder för att flytta utomlands. Det ser för min del ut att bli Malta, men även Estland eller Portugal är goda alternativ. I samtliga av dessa länder finns det stora fördelar för peroner samt familjer och en respekt för sina medmänniskor och deras egendom.

  Den absolut största fördelen med att flytta utomlands är att man inte aktivt hjälper den nuvarande kaosstruktur som styr Sverige – och att slutet närmar sig allt fortare, när ens skattekronor inte kan samlas in till förstöring av de styrande tjuvarna.

  Lev väl och låt leva, men låt aldrig politikerföraktet försvinna!

  Gillad av 1 person

 27. Tahmas skriver:

  Den Ygemanska paradoxen är väldigt roande fast på ett något förödande sätt.
  Denna leende ministern som på pappret verkar ha goda svar om saker och ting är en Lövfensk marionett. Att han skulle utvisa 80 000 personer var en ren pappers produkt som aldrig var tänkt att verkställas. Man kan kalla det populism om man vill.
  När en sk statsminister inte förstår att polisväsendet är i kris utan titulerar problemet som stök så är samhället långt ute i tassemarkerna.
  Hela regeringen är en veritabel katastrof som sällan skådats i en fungerande demokrati. Inkompetensen inom de olika departementen är så pass illa att det är svårt att ta in.
  Vi har en finansminister som är så pass dålig på ekonomi att KI måste rätta henne dagen efter hon meddelar via statsbärande media att Sverige är urstarkt.
  Om man har en god ekonomi idag men måste riva sitt hus och bygga ett nytt imorgon så är total ekonomin inte sund. Trots detta så finner 25 procent av väljarna att S är ett parti att luta sig mot när åskan går.

  Gillad av 1 person

 28. Nils Dacke skriver:

  Väldigt bra analys och slutsats, för min egen del är jag redan i fas fyra och detta på grund av att förfallet går fortare än vi tidigare förstått. Polisen blir nästa offer i samhällskollapsen och det vi ser nu är väldigt skrämmande, nästan dagliga skjutningar och handgranatattacker och PK-fascisterna ägnar sig åt att diskutera om tredje största partiet är rasistiskt eller ej!!! Första offret i samhällskollapsen var yttrandefrihet och åsiktsfrihet där man inte fick nämna massinvandringsprobelmem utan att kallas allt från bonnläpp till nazist. Landet Sverige kallas ibland Absurdistan men kan också kallas för NordvästKorea på grund av samtalsklimatet. Frågan är vad skall vi dissidenter göra ? se på och överväga en flytt till något grannland där utvecklingen har bromsats upp eller stanna kvar och kämpa för en förändring.

  Gillad av 1 person

 29. Lennart Göranson skriver:

  ”Politikernas rådlöshet gäller inte bara migrationen, utan en rad andra områden, inte minst skolan.” Så sant! Exempelvis förmågan att försvara vårt territorium mot militärt hot. Exempelvis rättsväsendets kapacitet att beivra s.k. mängdbrott. Exempelvis sjukvården.

  Det finns en – förmodligen starkt växande – systemkritisk opinion som är ganska enig om vad som är fel i vårt land. Men som inte lyckas leverera när det gäller vad som vore rätt eller hur vi ska komma dit. Inlägget redovisar tre attityder: Exit, survivalism och förnekande (strutsmodellen).

  Är det allt vi har att välja mellan? Den europeiska vänstern lät sig för några år sedan entusiasmeras av en liten pamflett av Stéphane Hessel med titeln Säg ifrån! (originalets titel Indignez-vous!). Varför denna defaitism och uppgivenhet? Varför tar ingen upp facklan och manar den systemkritiska opinionen att sluta med navelskådandet och i stället bjuda motstånd och just säga ifrån? Och jag talar då inte om utomparlamentariskt våld. ”Pennan är mäktigare än svärdet”.

  Gilla

  • I reject reality and substitute my own skriver:

   Makten innhas just nu av vänsterextremister om det så är inom politik, media eller förvaltning. Det är inte så lätt att ”säga ifrån”. Patrik gör ett bra jobb och jag inbillar mig att denna blogg smygläses av allt fler ledarskribenter. Vissa försöker demonstrera, det har aldrig legat för mig, men de blir ju konsekvent likställda med nazister så det är endast de som fullt ut är villiga att bli anklagade för detta som dyker upp. Vi är livegna under det svenska skattetrycket och få är det med ett nest-egg som kan användas till politiskt ställningstagande. Man behöver pengarna , i synnerhet som framtidens pensioner kommer ätt gå i än högra grad tll invandrare enligt fågelunge och gökprincipen. Statsmaktens konstruktion med försvagad röstboskap är på så vis perfekt.

   Jag har svårt att se annat än två vägar utöver droppen som urholkar stenen som Patrik sysslar med, det ena är demokratins väg som här betyder att rösta SD, eller våldet med politisk terrorism som ju används flitigt och systematiskt av muslimerna och vänstern men där det verkar som ensamma galningar är det som gäller till höger, och där det endast är vansinniga nazister som går så långt. Det som förenar höger och vänster och muslimer här är vansinnet, det finns bara fler muslimer och vänsterfolk än nazister. Konstervativa tenderar att inte spränga bomber, de har nämligen historiskt haft mycket mera makt och har inte behövt detta.

   Andra vägar? Jag rådfrågar min fantasi men det är inte lätt.

   Gilla

   • Lennart Göranson skriver:

    @ I reject reality…
    ”Patrik gör ett bra jobb…” Håller verkligen med, ett fantastiskt jobb!
    ”…och jag inbillar mig att denna blogg smygläses av allt fler ledarskribenter”. Min förhoppning att just detta är den tredje väg som du efterlyser. Och, i likhet med några andra kommentatorer, tycker jag mig faktiskt se begynnande tecken på att den kritik som tidigare enbart förekommit på alternativa media nu börjar få genomslag i MSM.

    Vindkantringar har skett förr. För egen del fortsätter jag att i det längsta hoppas på den vägen framför att rösta på ett parti som har varit ensamt om att ha rätt i en fråga men är mig helt främmande när det gäller andra politikområden. Att drömma om politiskt våld känns motbjudande för den som har dragit lärdomar av 68-åren.

    Gilla

  • Lennart Göranson skriver:

   @Hedvig
   Att det finns många olika nätverk i vårt samhälle är inte någon nyhet. Att Riksrevisionens kritik inte föll i god jord är intressant, men man skulle vilja veta lite mer om vad de båda nätverken står för. Eftersom feminism har varit ett credo som länge inte har kunnat ifrågasättas är det kanske inte så konstigt att ett antal ledande personer inom rättsväsende och statsförvaltning deklarerar stöd för kvinnors möjlighet att göra karriär. Men det skulle behövas lite mer kött på benen för att veta om det finns skäl att bli upprörd.

   Gilla

   • Hedvig skriver:

    Visst! Vi behöver veta betydligt mer än vad duktiga grävande bloggare som t ex Johan Westerholm lyckas få fram. Att Anne Ramberg under senare tid åsiktsmässigt ”vänt blad” har bl a diskuterats av SvD:s ledarskribenter och i twitterflödet.
    Det har funnits gissningar om att hon siktar på en politisk karriär, t ex justitieminister.
    Jag tror kanske inte att det i det här fallet handlar om jämställdhet mellan könen.

    På 1990-talet slutade jag att beteckna mig som feminist, eftersom dagens feminister inte längre i första hand slåss för jämställdhet mellan kvinnor och män. Numera tycks deras kamp mera fokuserad på kulturmarxism, postkolonialism, intersektionalitet och försvar av barnäktenskap.

    http://ledarsidorna.se/2016/09/barnaktenskap-som-bistand/

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.