JOURNALISTIK I VÄRLDSKLASS

Ulf Larsson DGS

Ulf Larsson

Att svenska media titt som tätt, eller rentav regelmässigt, undanhåller sina läsare och tittare information om etnicitet och geografisk härkomst hos gärningsmän i samband med reportage om brottsincidenter är knappast något kontroversiellt påstående för läsarna av Det Goda Samhället. Men i andra sammanhang kan det bli ett riktigt ståhej om någon antyder att så skulle ske. Ett exempel på det är hallabaloot kring Ulf Adelsohn och Lena Adelsohn Liljeroth i våras, när de i ett redan klassiskt DN-reportage dristade sig till att påstå att svenska media mörkar negativ information om migrationen. Och inte blev det bättre av att den tidigare kulturministern avslöjade att hon emellanåt kikade in på Avpixlat. Indignationens svallvågor piskade tsunamihöga, som till exempel på SVT och i Aftonbladet där Anna Kinberg Batra levererade rejäla fördömanden av parets uttalanden.

Just Avpixlatdetaljen lugnade ner sig en aning när Carl Bildt twittrade att självaste Wolodarski nog också kollade på Avpixlat och av samma skäl som Lena Adelsohn Liljeroth. Sedan dess har man från mediahåll åtskilliga gånger slagit fast att man visst inte mörkar, och att förtroendet för svenska media är mycket högt. Att indignationen i sig skulle kunna tyda på att ämnet är infekterat torde vara uppenbart, även om man bara har lekmannakunskaper i psykologi.

Men hur ligger det egentligen till med mörkandet? En färsk händelse med en rimligen god representativitet ska få illustrera detta:

När svenska YLE och brittiska BBC rapporterade om det nyliga våldsdåd i Tyskland, där en ensam gärningsman mördade en gravid kvinna med en machete, nämnde man att gärningsmannen var en 21-årig man som var asylsökande från Syrien, ”en 21-årig syrisk asylsökande” (YLE) och ”a Syrian asylum seeker (BBC) . Men i SVT:s rapportering saknades denna härkomstinformation – här fick man bara veta om gärningsmannen att den ”misstänkte gärningsmannen är en 21-årig man som är tidigare känd av polisen” plus lite liknande information om mannens tidigare brottsregister. Ingen information om mannens syriska ursprung eller att han var asylsökande ges.

Nu undrar man förstås varför finska och brittiska nyhetskonsumenter får veta saker som deras svenska motsvarigheter inte får kännedom om. Vad är motivet till att SVT inte ger oss den här informationen? SVT ska enligt statliga direktiv utöva sin sändningsrätt ”opartiskt och sakligt samt med beaktande av att en vidsträckt yttrande- och informationsfrihet ska råda”. Enligt de uttalanden som man brukar stöta på från SVT och andra svenska massmedia i såna här fall, skulle uppgifter om geografisk härkomst eller etnicitet sakna relevans i de fall uppgifterna utelämnats. En mer outtalad anledning är troligen att man inte vill att migration ska förknippas med negativa företeelser, vilket ju skulle kunna leda till inrikespolitiska spänningar och social oro. Det är möjligen en lovvärd ambition, men förfarandet vilar på att tysta ner misshagliga aspekter av den verklighet många lever i. Eftersom verkligheten föregår beskrivningen av verkligheten, om det inte rör sig om fiktionslitteratur, blir resultatet att diskrepansen mellan verkligheten – så som de flesta uppfattar den – och beskrivningarna blir så påtaglig att beskrivningarna tappar i trovärdighet och informativitet. Kort sagt: folk bryr sig i ökande utsträckning inte längre om eller litar inte på vad instanser som SVT, DN etc berättar i vissa frågor, och därför söker man sig till olika alternativa media för att få mer information. Med känt resultat enligt turbulensen kring Lena Adelsohn Liljeroths Avpixlatverksamhet.

Frågan blir förstås vad som kan sägas vara relevant information. För att försöka belysa detta kommer nu ett utdrag ur SVT:s text om händelsen i Tyskland:

En 21-årig man har gripits i södra Tyskland efter att ha dödat en kvinna med en machete. Kvinnan var gravid, enligt uppgift till tyska tidningen Bild. Ytterligare två har skadats. Polisen tror att det kan röra sig om ett svartsjukedrama.

Strax före klockan 16.30 fick polisen i den tyska staden Reutlingen, cirka fyra mil söder om Stuttgart, flera samtal om att en man hamnat i bråk med en kvinna i närheten av busstationen och skadat henne med en machete. Kvinnan skadades så allvarligt att hon avled.

[—]

Den misstänkte gärningsmannen är en 21-årig man som är tidigare känd av polisen. Mannen har skadat människor i olika incidenter vid tidigare tillfällen, skriver Reuters.

Enligt polisen har mannen agerat ensam. Enligt polisen hade mannen ”en dispyt” med kvinnan.

[—]

Dådet utfördes i staden Reutlingen som ligger tre mil utanför Stuttgart, i förbundsdelstaten Baden-Württemberg.

I samma reduktiva anda som skräddaren i Mäster Skräddare har SVT redan bestämt att vi inte ska få veta att gärningsmannen var en syrisk asylsökande. Att han var 21 år får vi däremot reda på. Men varför skulle egentligen åldern vara relevant? Eller att gärningsmannen var man? I sann trendriktig generaliseringsanda (dvs typ ”det är män som tafsar”) kan man väl uttrycka sig mindre specifikt? Vi stryker den informationen också, och då bidde ingressen såhär:

En människa har gripits i södra Tyskland efter att ha dödat en kvinna med en machete. Kvinnan var gravid, enligt uppgift till tyska tidningen Bild. Ytterligare två har skadats. Polisen tror att det kan röra sig om ett svartsjukedrama.

Men nu kan man med rätta undra varför det är av vikt att berätta om att dådet skedde i södra Tyskland? Och att vapnet var en machete? Vilken relevans har det att tidningen var just Bild? Vi tar bort lite mer icke-relevant information, och då bidde ingressen såhär:

En människa har gripits i Tyskland efter att ha dödat en kvinna med ett föremål. Kvinnan var gravid, enligt uppgift till en tysk tidning. Ytterligare två har skadats. Polisen tror att det kan röra sig om ett svartsjukedrama.

I jakten på vad som är relevant information stannar man också till inför de olika geografiska uppgifter som nämns. Här, och förstås på ytterligare textställen, behövs några ytterligare informationsingrepp så att ingen grupp, föremålskategori eller plats – varför är det till exempel relevant att ange att dådet skedde nära busstationen? – ska känna sig utpekad i onödan. Då bidde det såhär:

En människa har gripits i Tyskland efter att ha dödat en kvinna med ett föremål. Hon var gravid, enligt uppgift till en tysk tidning. Ytterligare två har skadats. Polisen tror att det kan röra sig om ett svartsjukedrama

På eftermiddagen fick polisen i en tysk stad flera samtal om att en människa hamnat i bråk med en kvinna och skadat henne med ett föremål. Kvinnan skadades så allvarligt att hon avled.

[—]

Den misstänkte gärningsmannen är en människa som är tidigare känd av polisen. Hen har skadat människor i olika incidenter vid tidigare tillfällen, skriver en nyhetsbyrå.

Enligt polisen har människan agerat ensam. Enligt polisen hade människan ”en dispyt” med kvinnan.

[—]

Dådet utfördes i en tysk stad som ligger i en förbundsdelstat.

Och så vidare, tills merparten av all information är avlägsnad. Det bidde väl inte direkt journalistik i världsklass av alla dessa informationsreduktioner, även om nu läsaren inte riskerar att börja hysa agg mot syriska asylsökare, macheteknivar, tveka inför att besöka busstationen i Reutlingen eller undvika kontakt med män.

Hur i det här fallet SVT resonerat och prioriterat när man till och med två gånger i samma text anger stadens läge – ”den tyska staden Reutlingen, cirka fyra mil söder om Stuttgart” och ”staden Reutlingen som ligger tre mil utanför Stuttgart, i förbundsdelstaten Baden-Württemberg” och samtidigt utelämnat uppgiften om att gärningsmannen var asylsökande från Syrien är svårt att säga. Uppenbart är att man inte vill att svenska mediekonsumenter ska få kännedom om den syriska asylantkopplingen. Hur det här redigeringsförfarandet rimmar med SVT:s uppdrag kan man ju fundera över, liksom hur det påverkar förtroendet för SVT (eller DN, SvD osv). I den mån det inte redan har skett, så är en tänkbar utveckling att många människor alltmer först går till utländska nyhetssajter, därefter till svenska så kallade alternativsajter och först därefter till MSM-aktörer som SVT osv och då kanske mest för att se vad som har utelämnats.

Slut på rapporteringen.

103 reaktioner på ”JOURNALISTIK I VÄRLDSKLASS

 1. queensberrypipdaylesford skriver:

  Jag laser mest utlandska tidningar (vill helst lasa fran landet dar nagot hant for att se hur det rapporteras) och ser aven vad svenska tidningar sager. Ofta ar det inte ens nyheter alls och ar inte namnt overhuvud taget. Svenska tidningar ar bast pa sport och vader!

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Vädret går väl inte att vinkla?
   Lova solskensprognoser hela tiden, om det ösregnar,
   vore ett trovärdighetsproblem…

   Oops, precis vad man gör, på andra områden)

   Gillad av 2 personer

  • leena44 skriver:

   Det är märkligt att SVT ännu inte förstått att gemene man hur enkelt som helst kan ta in information från utländska medier. Ju mer SVT mörkar desto mer kommer de att förlora i trovärdighet.

   Gillad av 2 personer

  • Johnny Andersson skriver:

   Att media mörkar invandrarbrottslingars etniska och nationella identitet känner säkert de flesta till men så fort det är en etnisk svensk så offentliggör media gärna identiteten så slutsatsen blir vid utlämnad identitet att det är en invandrare vilket man kan få bekräftat på Flasback ändå om man vill.

   Det är omöjligt att uppnå en fungerande demokrati med lögnaktiga, oärliga, vinklande, mörkande media som går maktens ärenden. frågan är hur man kan åtgärda det på bästa sätt?

   Gillad av 2 personer

 2. 77711n skriver:

  Resultatet av den svenska. tillrättalagda rapporteringen blir att alltfler i likhet med mig kompletterar svensk nyhetsförmedling – särskilt om de gäller terrordåd av olika slag med utländska nyhetsrapporteringar, även de inhemska dåden. Befolkningen litar i allt mindre utsträckning på både media och politikerna – utan söker sanningen från flera olika källor

  Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Att bara nämna Machete är ju nästa rasistiskt!

   Tyskland har väl ingen som helst relevans till dådet,
   utom att man tagit emot flest flyktingar…

   Har vi gerilla grupper på SVT som ej lyder Husse?
   Ganska få Europeer som har erfarenhet av en sådan…

   Som skriver mellan raderna, för intelligent folks information)

   Gilla

 3. Bjarne Däcker skriver:

  Det heter inte ”mörkläggning”, det heter ”press-etiska regler”. Det har jag fått veta av en journalist på SVT som jag hade mejlat om lagledaren på Gothia Cup som antastat några 14-åriga flickor. Egentligen kan media inte skriva ut ålder för det kan ge fördomar mot t.ex. alla 21-åringar. Media kan inte heller skriva ut plats för det kan ge dåligt rykte åt t.ex. Reutlingen. Säkrast vore att skriva ”Någon gjorde något åt någon annan någonstans”.

  Det hela ger intrycket att media handmatar allmänheten med information ungefär som en mamma som mosar en banan åt sin bebis. Media väljer ut den information som de tror att allmänheten tål eller som de tycker är lämpligt.

  I fallet lagledaren på Gothia Cup så får allmänheten intrycket att varenda journalist vet, varenda politiker vet, varenda myndighetsperson vet etc ”hahaha vi vet men inte ni och vi tänker inte tala om hahaha hihihi hohoho”. Detta förakt från ”elitens” sida gentemot allmänheten möts givetvis av ett motsvarande förakt tillbaka.

  Gillad av 11 personer

  • Willy Lindqvist skriver:

   De pressetiska reglerna heter Spelregler för press radio och TV. Det går att googla namnet och de finns också på sajten sjf.se. Reglerna är starkt föråldrade och har sig ursprung bl.a i 70-talets föreställning om att kriminalitet var samhällets fel och att brottslingar egentligen var goda människor och inte skulle stigmatiseras.
   Reglerna är skrivna på så sätt att journalister som följer dem inte riskerar att komma i konflikt med Tryckfrihetsförordningen eller Yttrandefrihetsgrundlagen. En konsekvens har dock blivit att domstolar i allt större utsträckning dömer enligt spelreglerna i stället för lagarna.

   Gilla

 4. Utlandssvensk skriver:

  Svensk media har ägnat sig åt helt extremt och systematiskt mörkande under många år.

  2009 hade den engelskspråkiga tidningen The Local en längre artikel om detta:

  ” The Local’s David Landes attempts to shed some light on the Swedish media’s sometimes peculiar practice of omitting the names of criminal suspects.”

  ”To readers raised on a different set of journalistic norms, the Swedish practice of withholding pertinent facts about a story may first appear like some odd form of self-censorship.

  In its most basic form, news reporting is about telling readers “who” did “what”. According to some schools of media ethics, leaving out basic information like the identity of the “who” amounts to uninformative reporting on the one hand, or deliberate deception on the other.”

  http://www.thelocal.se/20090223/17716

  Det som i Sverige kallas ”pressetiska regler” är inget annat än en helt öppen överenskommelse mellan mediaföretagen om att systematiskt mörka fakta, främst med syfte att få invandringen att framstå i mer positiv dager.

  Thomas Gür, en etablerad journalist som skriver här ibland, har mycket tydligt förklarat att invandrarbrottsligheten har mörkats systematiskt sen 80-talet:

  (11.50 in i videon)

  Den största svenska dissidentsajten, Avpixlat, fick sitt namn pga. av en annan märklig egenhet i svensk press, nämligen att man ”pixlar” bilder på misstänkta brottslingar. Vissa tidningar tog detta ett steg längre och använde även ”vitpixling”, dvs skapade en effekt där bilderna verkade visa vita personer, trots att den verkliga personen inte var vit. Avpixlat skapades för att visa bilder utan pixling!

  Här är en video med lite exempel:

  (Notera även G.W Persson i slutet, som uttalar sig i frågan)

  Gillad av 5 personer

 5. tomas skriver:

  ”Flykting- och invandrarfrågan är det största journalistiska sveket som min generation journalister genomfört i det här landet. Vi har inte på ett seriöst och trovärdigt sätt beskrivit vilka oerhörda problem som finns i ett mångkulturellt samhälle. Jag tillhör dem som försvarar det mångkulturella samhället. Men vi som försvarat det har ju förskönat det. Det är otroliga saker som har hänt i arbetarförorterna, där en trappuppgång på några år kunde förvandlas, medan vi stämplade rasist i pannan på de som protesterade och sedan själva förskansar oss i områden långt bort från flyktingar och invandrare.” — Janne Josefsson

  Gillad av 6 personer

 6. En spännande framtid skriver:

  Aftonbladets chefredaktör och ansvariga utgivare Sofia Olsson Olsén förklarar hur det ligger till: ”Beslut kring vad vi ska och inte ska publicera är egentligen inte svåra om man tänker efter lite. Det räcker till exempel inte att läsare är nyfikna för att vi ska berätta allt vi vet.”

  Hennes artikel tar avstamp i Aftonbladets rapportering om det marockanska fotbollslag som stängdes av från Gothia Cup efter anmälan om sextrakasserier. Olsson Olsén säjer också att ”journalistik är att ständigt göra avvägningar och urval, att berätta det som är relevant och lämna annat därhän. Att vara redaktör är en viktig uppgift, vi ska berätta men samtidigt skydda. Det är att ta publicistiskt ansvar.”

  VEM/VILKA/VAD är det som Aftonbladet skyddar när dom inte berättar vilket land fotbollslaget och lagledaren kommer från? Är inte detta mörkning så vet jag inte vad ordet betyder.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/sofiaolssonolsen/article23233636.ab

  Gillad av 3 personer

  • Anelsir skriver:

   På vad sätt kan Sofia Olsson Olsén tycka att det är relevant att skriva om dem som reagerat på ”mörkläggningen” att ”98% är män som mejlar och ofta vid ganska sen timme på dygnet”? Vad vill hon insinuera? Och vad menas med ”det du kallar sanningen”? Var det inte sant att fotbollslaget kom från Marocko? I så fall borde det dementeras. Egentligen borde man överhuvudaget inte informera om dylika händelser, eftersom det alltid finns någon som kan känna sig kränkt eller ta skada av informationen. I det här fallet t.ex. fotbollslag, idrottsledare, 35-åringar osv osv.

   Gillad av 1 person

 7. Samuel af Ugglas skriver:

  Det är därför man kan misstänka att socialisterna gärna vill ha Hanna Stjärne som STASI (SVT) hövding. Hon lär vara landets ledande expert på området, förvanskning av fakta.
  ”Jag tycker att Hanna Stjärne är en utmärkt ny vd för Sveriges Television, säger SVT:s styrelseordförande Anna-Karin Celsing”
  Man tackar för alla utplundrade skattepengar!

  Gillad av 3 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Visst är Hanna Stjärne,
   som VD för SVT,
   en våt dröm för vänsterblocket!

   Men vi skall ej bortse ifrån vem som utsåg Stjärne,
   det gjorde Allahs vår Fredrik Reinfeldts Alliansregering!

   I akt och mening, att definitivt destruera den svenska kulturen!

   Den mest skadliga utnämningen Fredrik gjorde/godkände!
   Integrationsminister Ullenhag hade väl det formella ansvaret,
   eller Kulturminister Lena Adehlsson-Liljeroth.

   På Fredriks uppdrag sannolikt,
   låg helt i hans Multikulturella Agenda!

   Gillad av 2 personer

   • steffoth skriver:

    Nja, var det där korrekt? Är det inte ägarstiftelsens styrelse för SR och SvT som utser vd? Om jag inte missminner mig så sitter förre tv-reporten Ove Joansson som ordförande och i praktiken är det han som bestämmer.

    Gilla

   • JAN BENGTSSON skriver:

    STEFFOTH

    Dessa ledamöter är väl också politiskt tillsatta…

    Har Du hört talas om indirekt påverkan,
    ”önskemål” från makthavare?

    T.ex. Göran Persson ”önskade” att Anitra Steen skulle bli VD för Systembolaget,
    vilket styrelseordföranden Gabriel Romanus affektuerade,
    utan att några andra kandidater tillfrågades!

    Styra får man ju inte som minister…

    Ove Joansson var till synes en förnuftig man…

    Men subtila signaler går säkert fram!

    Regeringen utser väl Ärkebiskopen,
    bland tre nominerade kandidater,
    trots att statskyrkan har avskaffats?

    Då valdes en ”Muslim”…

    Gilla

   • Samuel af Ugglas skriver:

    Det är det många som vill veta men ingen vågar varken fråga eller ”forska” som det heter på vulgärt STASI (SVT) språk eller ännu mindre svara.

    Gilla

 8. Sven Eriksson skriver:

  Så som Ulf beskrivit, har det sett ut länge. Frågan kan ställa när det började? Är det en effekt av journalistskolorna eller är det chefsredaktöreren eller bara kollegerna som sätter stilen?

  Gilla

 9. Lennart Bengtsson skriver:

  Att inte svenska media förstår att en av orsakerna att man inte längre bryr sig om dem längre är att de helt enkelt är otillförlitliga. De har blivit lika biased och otillförlitliga som de var under de första krigsåren under andra världskriget. Då fungerade Göteborgs Handels och Sjöfartstidning som dagas Avpixlat. Dagens tidningar producerar förvisso sällan påhittade uppgifter men utelämnar relevant information och försöker kompensera detta med irrelevanta detaljer som åldersuppgifter och geografiska namn för att på så sätt skapa en falsk bild av tillförlitlighet. Ibland får det närmast komiska effekter genom det ständiga nämnandet av alla xx-åringar. I en intervju iför ett tag sedan förlorade jag snabbt mitt namn och blev en xx-åring istället. Varför inte ge hela personnumret istället?

  Liknande kan man se när det gäller uppgifter om väder där man numera systematiskt utlämnar uppgifter om låga temperaturer eller tidiga snöfall för att inte förta eller mildra effekten av en farlig och hotande ”klimatändring” eller göra allt för att förstärka intrycket av kärnkraftens farlighet som ”olycka i Forsmark” när det endast var en man som fallit ned från en stege.

  UNT vill gärna ge intryck av EU-migranternas hårda liv i universitetsstaden genom rubriker som ”EU-migrant slagen med basebollträ” och med tillhörande bild på ett sådant när det helt enkelt visade sig vara ett handgripligt gräl mellan två romer. Exemplen är legio och förekommer dagligen i svensk press.

  Den naturliga följden är att tidningsdöden påskyndas och landets personer med intelligenskvot över 100+ eller så slutar med SVT. Den effektiva tillgången till information på Internet och lättheten att läsa utländska tidningar på sin läsplatta tillfredställer numera för flera det dagliga informationsbehovet.

  Gillad av 5 personer

 10. tirutaa skriver:

  Visst omyndigförklarar den svenska journalistkåren sina läsare. Jag minns inte när jag första gången kom i kontakt med att det i Sverige fanns ”förbjuden” journalistik, men så snart jag fick kännedom om det, letade jag fram den. För inget kunde provocera mig mera än att någon skulle bestämma över vad jag fick läsa. En paternalistisk hållning, en överhöghet jag vägrade acceptera. Samtidigt som ju den som brännmärker, själv måste ha läst texterna för att bilda sin åsikt.

  Man kan ju undra lite över människosynen bakom mörkandet: Jag som journalist har förmågan att göra de ”rätta” bedömningarna, inte du. Jag behöver inte ”skyddas” från dylika texter, det behöver du. Det är jag som tänker för dig, du ska slippa göra det. Jag läser och tänker färdigt för dig, bildar mig en åsikt, så får du den sen färdigt tuggad, det är bara att anamma.

  Du refererar till svenska YLE. Det var pressen som krävde information om nationalitet i myndigheternas rapportering efter det stora inflödet av asylanter förra hösten även till Finland, vilket man hörsammade. För ett tag sedan fick man t.ex veta att våldtäkterna är 27 gången vanligare hos män från Mellanöstern och Afrika än hos de inhemska männen. Och att gruppvåldtäkter är ett nytt fenomen i landet.

  Gillad av 4 personer

  • Kim skriver:

   Tack, Tirutaa! Eftersom svenska myndigheter vägrar ta fram statistik rörande invandrares kriminalitet, så blir våra grannländers desto mer intressant. Har du länkar till den rapportering du beskriver?

   Gillad av 1 person

   • tirutaa skriver:

    @ KIM

    Nu har jag hittat alldeles färsk statistik som gäller Uleåborgs län från 2015 och halva 2016.

    2015 – ökade sextrakasserierna med 72%, de flesta utförda av utlänningar
    2014 – blev sextrakasserier straffbara
    2016 – 30 våldtäkter, av vilka 53% stod utlänningarna för, året innan var andelen 23,5% (missminner jag mig inte så är andelen utlänningar i Finland 4%)
    Generellt: antalet brott har minskat i länet med 13%, samma tendens märks i hela landet, medan andel sexbrott och misshandel utförda av utlänningar har ökat
    2016 – våldtäkter: utlänningarnas andel 45%
    2016 – misshandel: utlänningarnas andel ökat med 140%

    Jag rekommenderar Merit Wagers blogg där hon, utöver om Sverige, brukar informera också om vad som sker i Finland på migrationsfronten. Utlänningslagarna i dessa länder är nämligen rätt så lika, men praktiken skiljer sig storligen.

    htps//:www.merit.wager.wordpress.com

    Gillad av 1 person

   • tirutaa skriver:

    KIM,
    Du frågar också om länkar. Jag läser finska tidningar, men det gör också Merit Wager. Vad gäller myndighetsinformationen finns den också på svenska och då har Merit en liten ruta som det går att klicka på så kommer man till hela texten. För övrigt översätter hon valda finska delar till svenska för information.

    Gilla

 11. Christer Carlstedt skriver:

  Det så kallade ”mörkandet” hänger man upp, som jag förstått det, på att viss information inte skulle vara relevant i sammanhanget.
  Som de flesta säkert minns så har man ju tillämpat samma taktik när det gäller gruppvåldtäkter, med motiveringen att det alltid förekommit våldtäkter, för att inte tala om tafsande, varför gärningsmannens/-männens etnicitet inte skulle vara relevant.

  Nu tvingas jag då konstatera att det faktum att någon kvinna i Tyskland har blivit ihjälslagen, med samma bländande logik, leder fram till att hela händelsen saknar relevans. Kvinnor har i alla tider blivit ihjälslagna. Varför skall det då rapporteras om denna specifika händelse alls?

  Det kan ju knappas vara i preventivt syfte eftersom fru eller fröken Svensson i Ulricehamn inte tänker åka till den busskuren i Sydtyskland.
  Och i vart fall inte då, när det hände!

  Precis samma intelligensbefriade resonemang för man i andra sammanhang och framför allt och till min förvåning låter man i media omogna smådamer uttala sig, som om de skulle ha någon överlägsen erfarenhet beträffande tafsandet, eller som man då väljer att kalla det, sexuella övergrepp.
  Jag läser med en känsla av beklämdhet att ”problemet är män”, eftersom det är män som tafsar.
  Huruvida det är män, eller något som skulle kunna ha blivit män om de haft en annan uppfostran, kanske vi kan lämna därhän.

  Om man tar en liten analogi så kanske det kan belysa det gängse mediala resonemangets stupiditet.
  Antag att det händer ett antal olyckor där bilar kört på gångtrafikanter och cyklister för att styrservon ballat ur.
  Med samma logik som de infantila smådamernas, så konstaterar vi då att bilar är ett problem.
  Att försäkringsbolagens statistik visar att det är ett visst bilmärke i en specifik tillverkningsserie blir nu irrelevant.
  Följaktligen bestämmer man sig då för att förbjuda bilkörning (utom när smådamerna skall åka taxi till krogen förstås!)

  En normalbegåvad beslutsfattare skulle med stor sannolikhet sätta import- och försäljningsstopp för bilmodellen i fråga. Dessutom skulle han eller hon med största sannolikhet utfärda körförbud för bilar av den affekterade modellen, samt kräva återkallande till fabrikanten av modellen till dess den är felfri.

  Vad det enligt min mening innebär i fråga om tafsandet och andra oseder, får var och en lista ut på egen hand.

  Gillad av 6 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   En lysande jämförelse, som tom små barn skulle begripa!

   Vissa modellers funktion fungerar kanske inte felfritt i vårt klimat?

   Speciellt på sommaren uppSTÅR betydande problem…
   Som tekniskt bäst kan åtgärdas med yngre femininers hjälp!

   Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   GRUPPtafsande o GRUPPvåldtäkter är en ny kulturell företeelse,
   som svensk man blir JAG djupt kränkt att bli ihopbuntad med denna NYA företeelse!

   Gillad av 1 person

 12. spdlr skriver:

  Igår noterade jag något som jag upplevde som ren förfalskning, utfört av SVT. I ett nyhetsinslag – från slutdagen i det demokratiska partikonventet – visade man, och kommenterade uppenbart välvilligt, nästan ‘smörande’, ”Hillarys” (obs… alltid omnämnd vid förnamn, kompisaktigt) attackfraser mot Donald Trump (aldrig kallad ”Donald”), varje utfall ackompanjerat av konventdeltagarnas enorma jubel, vimpelviftningar och saliga ansiktsuttryck. När man klippte in några av Donalds (ja, jag håller på honom) utfall mot Hillary Clinton, i hans tal på republikanernas konvent, så var ljudkulissen, publikens enorma jubel, redigerat till ‘mummelnivå’. Jag följde republikankonventet intill sista minut, och jublet vid Donalds attacker mot Hillary Clinton var närmast öronbedövande. Min reaktion vid gårdagens inslag var först häpnad…. hörde jag fel? Var klippen från sändningen drabbade av något tekniskt fel vid Donalds tal? Men så kan inte vara fallet, det var nämligen vid alla sekvenser som jublet redigerats till ett svagt brus, nästan som om åhörarna tagit avstånd från det upplevd. Och det var väl det som var den ”fiffiga” anlednungen. Avslutningsvis, frågar man sig, kan en manipulativ ljudredigering av nämnda slag vara tillåten inom detta public servide-företag? Det är ju en manipulation med ett uppenbart syfte… Donald Trump skall med alla tänkbara medel demoniseras och föraktas, motsåndaren, the Clintons, hyllas.

  ”Trump for president!”

  ”Lägg ned public service-kanalerna!”

  Gillad av 9 personer

  • Madelaine Fusfield skriver:

   Håller med att TV sändningar inte bör redigeras utan sändas trovärdigt. Å andra sidan har du inte följt med fakta rörande Trump, hur han förnedrade en handikappad journalist, hur han vägrar tillträde till journalister han inte tycker om, och det är många, hur han är rasist och har lurat folk på massor of pengar, hur han inte betalar folk som arbetar för honom, och sist men inte minst, vägran att publicera sin skattedeklaration. Allt detta är dokumenterat på video och med hans egna uttalanden eller från de som lurats av honom. Han har dessutom diktatoriska tendenser och gjorde nyligen ett uttal om Putin som fick folk sätta i halsen och republikaner att frågasätta hur man kan låta Trump få del av säkerhetsrapporter, vilka president kandidater vanligen får.

   Ditt stöd för Trump är baserat på vad???

   Gilla

   • Cassandra skriver:

    Madelaine Fusfield:

    Du använder groteska vinklingar och överdrifter om Trump din kommentar, tyvärr.

    Vad man bör betänka är att det ofta är samma etablissemang som försöker få oss att svälja multikulturen och massinvandringspropagandan, som ligger bakom det systematiska svartmålandet av uppstickaren Trump. Hur trovärdigt är det, tycker du?

    Sätt dig in lite mer i amerikansk politik och i förstahandskällorna istället för att bara lita till svenska vänstermedier, så får du nog en helt annan uppfattning av Trump.

    Här har du svar på några vanliga frågor om Trump, http://erixon.com/blogg/2016/07/lasarfragor-om-trump/

    Ett tips är också att kolla upp vad svenska media undanhåller om Hillary Clinton, t ex

    Blir en sådan skrämmande inkompetent, vårdslös och korrupt person som Hillary Clinton amerikansk president, är det ett svårt slag mot världens alla kompetenta, ansvarsfulla och hederliga kvinnor.

    Gillad av 1 person

   • adam o eva skriver:

    Jag kan bara svara för mig själv men mitt stöd baseras på att han vill att man måste göra rätt för sig, att brott straffas och att islam inte sprids till USA.

    Gillad av 2 personer

   • Madelaine Fusfield skriver:

    Cassandra. Du bör vara försiktig med att dra förutfattade meningar. Jag vet nog mer om amerikansk politik än ni som skriver här. Jag har bott i Washington DC sedan 1969 och arbetat i ett mycket politiserat oråde. Det är svenskar som uppenbarligen lider av otillräcklig mediatäckning. Om du visste mer om vad som försiggår här skulle du ändra uppfattning såvida du inte vill räknas bland de mindre vetande här. Även respektabla republikaner förnekar Trump och går över till Clinton.

    Gilla

   • Cassandra skriver:

    Madelaine Fusfield:

    Tack detsamma om förutfattade meningar. Vi är andra som har bott i USA här också. Vad som är avgörande för om man har förutfattade meningar eller ej — oberoende om man bor i Sverige eller i USA — är nog snarare om man har reflekterat över Trumps argument eller om man bara sväljer allt som hans motståndare inom etablissemanget säger.

    Om man ville vara arrogant tillbaka, skulle man kunna säga på samma sätt, att om du visste vad som försiggår när det gäller islamiseringen av Västvärlden, skulle du ändra uppfattning såvida du inte vill räknas bland de mindre vetande.

    Det är den nutida Chamberlain-politiken som rått i Washington med Obama och Clinton i spetsen, som med bland annat
    — det misskötta Irak
    — det misskötta Afghanistan
    — raserandet av Libyen
    — raserandet av Syrien och
    — Vita husets stöttande av halshuggar-IS,
    lett till asylmissbrukartsunamin med massinvasion av muslimer i Europa och alla dessa terrorattacker som nu håller på att destabilisera kontinenten på ett katastrofalt sätt.

    Därutöver har sensken i gemen har tyvärr ingen aning om hur fienden har tillåtits infiltrera bland annat Vita huset och det amerikanska försvarsdepartementet på ett sätt som är helt otroligt.

    Till exempel har Muslimska brödraskapet tillåtits bestämma hur CIA och FBI ska jaga jihadister — genom att ingen terrorist tillåts utpekas som muslim och att terrorn absolut inte får anses ha något med islam att göra. Hur i hela friden ska man kunna besegra en fiende om man tillåter fienden att definiera fiendens signalement och därmed inte får veta vem fienden är? Tänk dig att KGB hade fått göra motsvarande under Kalla kriget.

    Ett annat exempel är att Clinton själv som närmaste medarbetare har en muslim med nära anknytning till Muslimska brödraskapet, Huma Abedin, http://www.breitbart.com/national-security/2015/07/20/muslim-brotherhood-skeletons-remain-in-hillary-clintons-closet/

    En intressant sak i sammanhanget är att Saudiarabien och andra stater på Arabiska halvön skänkt ett antal miljoner till Hillary Clintons kampanj (Saudiarabien mellan 10 och 25 milj dollar, Oman mellan 1 och 5 milj dollar, Marocko ca 1 milj dollar),
    http://www.politifact.com/wisconsin/statements/2015/apr/20/reince-priebus/hillary-clinton-took-money-kings-four-countries-go/

    Så Hillary Clinton är alldeles säkert alldeles hederlig och objektiv när det handlar om hennes syn på islam som fredens religion. (ironi)

    Den här huvudlösa Chamberlain-politiken har i anmärkningsvärd avsaknad av självbevarelsedrift tillåtit fienden att vara på god väg att förstöra USA inifrån, vilket också är just Muslimska brödraskapets mål: http://www.clarionproject.org/Muslim_Brotherhood_Explanatory_Memorandum#, https://vimeo.com/173701835

    Den systematiska lögnapparaten med Obama och Clinton i spetsen att ”terrorn inte på något sätt har något med islam att göra”, och den totalitära politiska korrekthet de tvingat fram i hela det politiska etablissemanget, är den vanlige medborgaren i USA — och även i Sverige — innerligt trött på.

    Trump är den ende presidentkandidaten som pekar på dessa lögner och står upp för Västvärldens rätt att försvara sig själv mot islamiseringen och den katastrofala utrikespolitiken som demokraterna fört. Han är därutöver inte, till skillnad från Hillary Clinton, köpt av arabländernas oljepengar.

    Gillad av 1 person

   • Samuel af Ugglas skriver:

    Hör Du också till den där gruppen ”journalister” som inte behöver redovisa fakta i Dina påståenden om Trump?
    Trump försöker och lyckas med att avslöja stöldbenägna, ljugande socialister, det är gott nog!

    Gilla

   • SPQR skriver:

    Madeleine Fusfield läs CASSANDRA 1 augusti, 2016 at 09:25 svar!

    Hahahaha, snacka om att du satt dig på för höga hästar, gjorde det ont när du rasade i backen, jag säger bara MEGA FAIL!

    PS
    Det är bättre att hålla käften och låta folk tro att man är en idiot än att öppna den och bevisa att man är en uppblåst, narcistisk, intolerant retard!

    Gilla

 13. adam o eva skriver:

  Jo men det finns ännu en avgrund i Sverige, mellan de som kollar avpixlat och efter ett tag inser att det är precis som Ulf beskriver, och de som aldrig gör det. Jag känner många, annars intelligenta människor, som aldrig öppnar avpixlat eller liknande. De vill inte veta. Det jar jag upptäckt i flera diskussioner, de vill helt enkelt inte veta. De gör en Burt Campbell varje gång det blir jobbigt. Hur når man sådana människor?

  Visst är det plågsamt att läsa sådant man inte alls håller med om men t.ex avpixlat har nästan alltid källhänvisningar. Men det är klart att en del raljerande formuleringar slinker med som säkert stöter bort läsare. Jag klarar t.ex själv inte att se SVT eller läsa aftonbladet eller låt säga politism. SR är ren tortyr. Möjligen kan alternativmedia hyfsa sig (sade han som raljerar i kommentarsfälten) för att dra till sig ytterligare läsare.

  Gillad av 3 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Axpixlat består av två delar.

   Artiklar av högsta klass på skribenterna, långt högre än i slaskmedia e Publish Service,
   självklart för att man har tid att skriva genomtänkt, en dead line att passa finns inte!

   Man har heller inte en Agenda att dölja e försköna!

   Men i huvudsak är det konstruktiva artiklar,
   som belyser samhällsproblem, som övriga blundar för!

   Läsarkommentarer finns av varierande klass)
   själv följer jag även dessa.

   Man tillåter folket att säga sin mening,
   men med hård moderering av rena övertramp,
   som kanske sker i stundens hetta e berusning…

   Frustrationen mot makthavarnas behandling är uppenbar…

   Sen har vi Brottsrapporteringen pga medias ovilja att berätta hur verkligheten ser ut!

   Självklart blir denna ganska ensidigt invandrarrelaterad,
   eftersom det tigs överallt annars!

   Men så ser verkligheten ut, i stora delar av Sverige!

   Men ett måste att följa, om man vågar, VILL SE båda sidor av myntet!

   Gillad av 4 personer

  • Madelaine Fusfield skriver:

   Folk som sticker huvudet i sanden är det svårt göra något åt. En dag blir de skrämda till en otrevlig verklighet. Det tråkigaste är dock att de har otillräckligt med information att fatta intelligenta beslut vid valtider.

   Gilla

 14. Håkan skriver:

  Det lär finnas 11000 journalister i Sverige (enl wiki).
  Är det inte märkligt att tre vita medelålders män på Avpixlat har ändrat hela debattklimatet.

  Gillad av 3 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Kan det bero på att vita medelålders män,
   förvägrats en plattform, i dagens Identitetspolitiska medialandskap?

   I think so!

   Gilla

 15. Stefan Eriksson skriver:

  En god vän gjorde reflektionen att ”tidningen är så tunn nu för tiden att man se rakt igenom den”.
  Det är möjligtvis reklamen då som ”grumlar” sikten en aning, men journalisternas avtryck skymmer inte sikten nämnvärt.

  Det är väl ändå så att det man ser genom tidningen är mer innehållsrikt, t.ex. flugan där borta på spisen, så tunn har ”blaskan” blivit med tiden.

  Gilla

 16. Leif Lindau skriver:

  Vanligt folk gör som man gjorde i Östeuropa under kommunisttiden: Man läser vad som INTE står i tidningen förstås. När det gäller saker som viss kriminalitet, sociala problem o.d. så utgår man ifrån att det som presenteras är tillrättalagt och i bästa fall halvsanning. Vill man veta närmare så kollar man på alternativmedia. Sporten kan man däremot tro på i många tidningar.

  Gillad av 2 personer

 17. Lars Åhlin skriver:

  Här är en text om ev förändringar i franska myndigheters policy för statistik-förande om etnicitet och brott (de har avstått från detta i likhet med bl a Sverige, men är ev på väg att ändra detta):
  https://pjmedia.com/blog/latest-survey-finds-25-of-french-teenagers-are-muslims/?singlepage=true

  Även om detta inte gäller journalistik tycker jag frågan hör hit. Och statistik-förbudet (i PUL vad jag förstår) är lika upprörande som journalisternas fåniga och självskadande självcensur. För båda skadar presumtiva brottsoffers chanser att göra informerade riskbedömningar, och båda skadar också möjligheter att föra en saklig debatt och kloka politiska beslut.

  Gillad av 3 personer

  • En spännande framtid skriver:

   Bra! Man måste snart – nu!! – börja varna sina döttrar, alla kvinnor från att vistas i parker och ensliga områden kvälls- och nattetid. Det kommer inte att räcka:

   Gillad av 4 personer

   • Luis skriver:

    Det finns skäl till att tex apor sitter i bur på zoo. Ovan från Rosa är ett typ exempel på varför man inte skall släppa ut farliga djur i samhället.

    Gilla

   • Bjarne Däcker skriver:

    Rosa Vidarsdottir berättar en förfärlig historia. Problemet är inte det här gänget av ungdomsbrottslingar utan det svenska regelsystemet. De här personerna borde få direkt avslag på sina asylansökningar och utvisas på livstid. Flyktingar får komma till Sverige för att det är synd om dem men om de beter sig på det här sättet så är det inte synd om dem. Våra lagar är gjorda för gamla förhållanden och kan inte hantera multikulturella fenomen av detta slag.

    Gillad av 2 personer

 18. Gösta Svensson skriver:

  Sakine Madon gjorde ju en liten undersökning om svensk journalistik och (själv)censur för ett tag sedan:

  ”Häromdagen ställde jag följande fråga i sociala medier: ”Ni som jobbat som/är journalister. Har ni varit med om att redaktionen velat tona ner eller undvika ämnen pga ’kan gynna sd’?” Journalister i olika åldrar, män och kvinnor, med olika bakgrunder och från olika medier, hörde av sig. De som svarade offentligt på Twitter gav mestadels nej-svar, de hade inte stött på det. De som hörde av sig privat gav en mer bekymmersam bild.”

  http://www.expressen.se/ledare/sakine-madon/journalister-vinklar-for-att-inte-gynna-sd/

  Men det är inte bara fakta om utlänningar och invandring man skyddar oss från. Även andra farliga och obehagliga saker som tex alkohol ser de till att vi slipper:

  ”I morgon sänds Edward Bloms sommarprat i ”Sommar i P1″.
  Men bara timmar innan nåddes tv-personligheten och kulturhistorikern av ett oväntat besked – Sveriges Radio ville censurera delar av hans sommarprat, säger han.
  – De ringde och ville klippa bort några delar av mitt sommarprat. Jag blev väldigt chockad, säger Edward Blom, 45.
  Enligt Blom ansåg Sveriges Radio att han talade allt för förhärligande om alkohol.”

  http://www.expressen.se/noje/bloms-sommarprat-censureras-av-sr/

  Det känns skönt att veta att någon annan tar på sig det ansträngande jobbet att tänka åt en. Att man liksom är omhändertagen.

  Gillad av 1 person

 19. John Nilsson skriver:

  Är det någon som har sett eller hört något om denna konferens, i svensk media – International Conference on Men’s Issues (2016)?

  https://icmi16.wordpress.com/

  Det har alltså hållits ännu en internationell konferens, där A Voice for Men har varit drivande initiativtagare. 2014 hölls den första konferensen i Detroit i USA, men i år var det Londons tur. Medarrangör är bland annat partiet Justice for Men and Boys (and the women who love them) (J4MB), där bland annat Herbert Purdy är medlem.

  Den här videon, av talaren Herbert Purdy, handlar om kopplingen mellan marxism och feminism, och det uttalade målet att bryta ner familjen, som dessa närstående ideologier delar. Den har gjort ett starkt intryck på mig:

  Herbert Purdy ICMI16 London:

  Här är en utskrift av talet:
  http://herbertpurdy.com/?p=2109#more-2109

  Media i Sverige borde väl välkomna mäns engagemang i ”jämställdhetsftågor”, menar jag

  Gilla

 20. joarx skriver:

  Spelar det någon roll att kvinnan var gravid? Det kunde man också utelämna. Fostret är ju bara en del av kvinnans kropp.

  Gilla

 21. Lasse W skriver:

  Eftersom Sverige numera är mångkulturellt har media bestämt sig för att etnicitet aldrig ska vara en parameter i rapporteringen. I det ljuset är gärningsmannens etnicitet definitionsmässigt inte intressant. Färgen på kepsen gärningsmannen bar vid brottstillfället eller hans ålder eller bostadsort är därmed viktigare än färgen på hans hud.

  Så blir det rätt anser media. Och någon svag grupp behöver inte pekas ut. Vi ska vara toleranta och fördomsfria inför företeelser som – faktiskt – pekar på att det svenska mångkulturella projektet var feltänkt redan från början. Framtiden ser allt mer olustig ut tycker jag. När får M en ny partiledare som klart och tydligt tar avstånd från mångkulturen? Dags att börja tala klarspråk nu. Om det inte redan är försent.

  Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Att George Soros finansierar Hillary…
   Då säger rena magkänslan, gör tvärtom!

   Hillary som Soros Marionett vore en ren mardröm!!!
   Räcker med Merkel…

   Gillad av 1 person

 22. Sten Lindgren skriver:

  Tillrättalagda budskap hittar man dagligen, här är ett exempel från SVD som numera tävlar om att vara värre än DN:
  Det handlar om Prideparaden där en deltagare ”berättar om den rädsla han och andra hbtq-personer lever med. Om utsattheten och hur det känns att bli hatad. Att trakasserierna från den svenska extremhögern fortsätter …”
  Tidningens budskap är således att extremhögern utgör det största hotet, hur många tror på det?

  Gillad av 3 personer

 23. Aha skriver:

  Utmärkt att public services bristande pressetik angrips. Exemplen är många där konsekvent mörkning sker när det gäller invandring och mångkultur;
  – invandrarnas ekonomiska bidrag såsom etableringsstöd, retroaktiva barnbidrag, äldreförsörjningsstöd
  – kriminalitet. Själv brinner jag av iver att få veta hur det ser ut på Sveriges fängelser. Mörkningen av detta löper minst ett decennium bakåt
  – invandrarfusk såsom tiotusentals bilar registrerade på ett fåtal målvakter, flera identiteter med flera bidrag, instegsjobb med miljardersättningar till arbetsgivare
  – kostnaderna för invandringen. Fortfarande bibringas uppfattningen att invandringen är lönsam
  – svartjobb. Vem gräver i invandrarnas svartjobb? 150 svarttaxiförare i Malmö sökte ett vitt taxijobb, bara för att kunna visa upp att de sökte jobb under det att de stämplade. Ingen ville ha jobbet.

  Förutom ovanstående finns det ett område till där mörkning sker konsekvent;
  – Islam som orsakt till terrorism.

  Det är frapperande hur konsekvent gammelmedia mörkar Islam som orsak till terror. 25-50% av muslimerna omfattar Islams radikala åsikter så det är högsta grad relevant att lyfta fram Islam som ideologi för terror.

  Medias svek, inte minst public services, är monumentalt.

  För att travestera Hans Alfredsson;
  – snacka om mörkning och snacka om självgodhet och snacka om att folk misstror media.

  Gillad av 3 personer

 24. Henric Ankarcrona skriver:

  Sannolikt har jag skrivit om detta tidigare fast i ett annat sammanhang:
  Dagens Nyheter våren 2015: försvarsuppgörelsen, som ger netto 8-9 miljarder till försvaret under FEM år presenteras på förstasidan med bilder och med omfattande reportage inne i tidningen
  Dagens Nyheter februari 2016: Migrationsverkets krav på utvidgad budget, med 28 miljarder för ETT år för 2016 från 12 miljarder till 40 miljarder redovisas i en notis i marginalen inne i tidningen.
  Häromdagen stötte jag ihop med Migrationsverkets generaldirektör som angav att årets budget är 52 miljarder kronor. Dessa ytterligare 12 miljarder har över huvud taget ? Inte redovisats av media.
  Behöver mer sägas?
  Jag har skriftligen påpekat snedvridningen i rapporteringen för såväl DNs chefredaktör som för en representant för ägarfamiljen. Jag har inte erhållit något svar, naturligtvis

  Gillad av 2 personer

 25. Claes skriver:

  När det är av stor betydelse så anges alltid etnicitet.

  ”Hon beskriver gärningsmannen som svensk, med brunt hår och tatueringar, 20-30 år och cirka 165 cm lång. Om någon sett en person i området vid den här tiden vill vi få in tips”.

  Nya Kristinehamns-posten 13 juli 2016 om ett överfall på en 80-årog kvinna på morgonpromenad.

  Gilla

 26. Carl-Eric Bohlin skriver:

  Efter det att socialdemokratiska politiker ville förbjuda parabolantenner har jag två paraboler, en för att ta ned signaler från en svensk satellit och en för att ta ned signaler från Astra mm. För närvarande har jag följande engelskspråkiga nyhetskanaler på min favoritlista: Al Jazeera, BBC, Bloomberg, CCTV (Kina), CNBC, CNN, DW (Tyskland), Euronews, France 24, NHK (Japan), Russia Today och SkyNews. Mitt liv skulle vara annorlunda utan dessa kanaler. Informationen finns där. Man behöver inte titta på den anpassade svenska rapporteringen. Sedan måste man ju vara på sin vakt, då en del kanaler närmast är propagandaorgan.

  Gilla

   • Carl-Eric Bohlin skriver:

    Tack för tipset. Den enda kanalen som jag hittar gratis på Astra/Hotbird är dock TRT Turk, där det pratas ett språk jag inte förstår, sannolikt turkiska. Däremot tror jag att jag hittat ditt tips på nätet som tidning, på engelska.

    Gilla

   • Stefan Sewall skriver:

    Det finns massor av kanaler gratis på Astra 19 grader öst. Hundratals tyska kanaler samt Sky news, BBC, CNN, France 24, NHK, CNBC, Euronews osv. Kollade att dessa finns kvar gratis senast för en vecka sedan. De är dock digitala utan kodning. Analoga sändningar har väl försvunnit vad jag vet.

    Gilla

   • Carl-Eric Bohlin skriver:

    Ett förtydligande. Den enda kanalen med nyhetsinriktning som jag bedömde vara gratis och turkisk på Astra var TRT Turk. Det finns en hel intressant på Astra.Du kan till och med ta ned Eurosport gratis på Astra, på tyska.

    Gilla

 27. B skriver:

  Jag tycker nästan att det hör till allmänbildningen idag att ha lite koll på vad som står t.ex. på Avpixlat. Man måste inte hålla med om allt, men man bör, inte minst som politiker, ha intresse av vad folk pratar om och vad de oroar sig för. En del som skrivs på Avpixlat är rasistiskt enligt min mening, men allt är det inte. Oavsett vilket så bör man veta hur samhällsdebatten går på andra håll än i DN.

  Gilla

 28. Gösta Johnsson skriver:

  Tack för inlägget. En mycket bra illustration av hur mörkläggningen i SVT/SR/DN/SvD och andra riksmedia går till och hur de visar på inkonsekvenserna i rapporteringen.
  Själv kollar jag ofta alternativa medier som mer och mer framstår som seriösare än riksmedierna.
  En fördel på sikt är ju att allt fler prenumeranter flyr papperstidningarna och fler oseriösa och manipulerande journalister blir utan jobb.
  Nästa steg måste bli att avveckla eller starkt begränsa det famösa presstödet på totalt över 500 miljoner/år. Kan ni tänka er att SvD en stor huvudstadstidning varje år får cirka 55 miljoner skattepengar i stöd!!! Helt obegripligt slöseri med skattepengar tvångsdragna från den hårt arbetande befolkningen. Utöver SvD finns massor av andra större och mindre tidningar/tidskrifter av skiftande kvalitet som också hålls under armarna med skattepengar! Usch! Samtidigt finns fattigpensionärer och hemlösa svenska medborgare som lever på och under existensminimum. Dubbelusch!

  Gillad av 1 person

 29. Cassandra skriver:

  Svenska medborgare borde givetvis på nyhetsplats i MSM bli ständigt uppdaterade om den nationella, etniska och kulturella bakgrunden för alla kriminella med utländsk härkomst som befinner sig i vårt land.

  Svenska skattebetalare och väljare behöver givetvis informationen för att själva dra sina egna slutsatser, inte minst utifrån sin självbevarelsedrift, om hur klok massinvandringspolitiken varit.

  Sverige ska inte vara en fristad för våldtäktsmän, rånare, mördare och krigsförbrytare.

  Vad kallar man sådana som släpper in och välkomnar fienden genom stadens portar bakom ryggen på invånarna och mörkar att så skett?

  Eftergiftspolitiken måste sluta omedelbart.

  Gillad av 2 personer

 30. Hovs--hallar skriver:

  UTLANDSSVENSK 04:33 ovan visar mycket avslöjande exempel på hur svensk media manipulerar fakta, och hur man tom. öppet anser att ”…locket ska vara på…”!
  Avpixlat startades som ett svar på denna kompakta desinformation.

  Man kan fråga sig hur den parlamentariska situationen skulle se ut om de dominerande mediakanalerna, de som läses av ”Nisse i Hökarängen”, faktiskt rapporterade ärligt om vad som händer i samhället, i synnerhet beträffande asylinvandrares brottslighet

  SD skulle kanske varit det största partiet redan i valet 2014. Och DETTA skrämmer skiten ur etablissemangets politruker!

  Även BRÅ:s statistik manipuleras för att dölja fakta — se tex:
  https://affes.wordpress.com/2012/08/05/invandrarna-och-brotten-5-valdtakt/

  BRÅ väljer att inte redovisa all information man samlat in, då den anses ”kontroversiell” — den skulle nämligen på ett för makthavarna pinsamt sätt peka ut VISSA grupper invandrare som ungefär tiofalt mer våldtäkts-benägna än etniska svenskar…

  Gilla

 31. Lars Holmdahl skriver:

  Avskaffa omedelbart kravet på TV-licens och låt licensfinansierade SVT/SR klara sig bäst de kan, tex som betalkanal.

  Bättre att göra det nu, för snart har alla Internet via fiber. Marksänd TV blir helt överspelat. Några parabolantenner kommer inte att behövas. Med Gbit-nät kommer allt att finnas tillgängligt. Det är den tredje informationsrevolutionen. Den första var boktryckning med lösa typer, den andra var tillgång till billigt papper som möjliggjorde tidningar, och nu Internet med fri information tillgänglig för alla.

  Det är mycket möjligt att Brexit, Donlad Trumps framgång, att SD växer, mm, kan vara ett resultat av fri information via Internet.

  Avskaffa också tidningsstödet. Låt tidningarna känna förändringstrycket fullt ut.

  Gillad av 1 person

 32. Tritonen skriver:

  Ett vanligt grepp hos SVT är att ”maskera” och täcka över nyhetsflödet med trams och adiafora. I går t.ex ett långt reportage om en gubbe som matade en abborre och hade den som vän! Ja, då slipper man ju ta upp obehagligheter som mord, våldtäkter, rån, bilbränder m.m. TV 4:s nyheter uppfattar jag som något mindre PK.

  Gillad av 1 person

 33. Gunilla skriver:

  Vi behöver ju knappast någon Erdogan o Sverige. Den självpåtagna ‘goda’ censuren gör ju jobbet. När man läser Johan Westerholms Vi harvarit naiva idag och Papperslöst blir man mörkrädd. Kan vi vänta ytterligare 2 år til nösta val? Nu börjar i alla fall protesterna mot Merkel i Ryskland. Det kan kanske leda till något.

  Gillad av 1 person

 34. Kristina von Heland skriver:

  I ett nyhetsinslag på SVT läser man en nyhet. Sedan förklarar uppläsaren vad den sagt med andra ord Sedan kommer experten in som också är journalist och anställd på SVT, den förklarar och talar om vad som nyheten är så att tittaren inte gör en feltolkning. Det kan vara en inköpt bildserie eller filmat inslag också.
  Ibland talar man om politikerförakt och förakt mot medierna. Då heter det förakt. Då det lyser igenom av förakt mot läsaren och medborgaren heter det inte förakt utan kanske att läsaren måste få förklarat med enklare terminologi, att tittaren ska dra rätt slutsatser och inte bli rasist.
  Sedan kommer kodorden. Några män våldtar, bileldning, det är slagsmål på ett boende. Geografiskt, Frötuna, Gottsunda, Rosengård, Biskopsgården. Är det någon som inte läste in av utländsk börd i första eller andra generationen?
  Detta gick bra i min ungdom för att styra den breda massan. Jag tittade mycket sällan på SVT. Man stängde av Radio Nord och S. var väl det sista landet som tillät andra kanaler?
  Vi ute i kylan lyssnade på radio Luxemburg då P3 hade en dödskallemärkning på skivorna. Det spelades rätt musik såsom progg och Gnesta Kalle där. Jag lyssnade på engelska och franska nyheter.
  Problemet som finns inom MSM och politiken är denna fantastiska värld med internet, youtube och direkt kommunikation. Då heter det hatsaiter, fulsidor. SVT låter som Utbildningsradion. Lokaltidningen var färdigläst från brevlådan till köket. Man kör på i gamla spår med vikande tilltro och lyssnarsiffror. Som en sekt bedriver man sin verksamhet och verkligheten utanför är hemsk, rasistisk och farlig. Man förmedlar inte en nyhet utan ett selektivt budskap. Då blir det SD, avpixlat, Pettersson, fnordspotting. Brexit.Trump for president. Inte för att de är så bra nödvändigtvis men att de andra är så katastrofalt usla.

  Gillad av 3 personer

  • Bengt skriver:

   Både Ekot och SVT nyheter har s.k. politiska kommentatorer som ska förklara för oss lyssnare/tittare t.ex. vad den och den politikern menar. Mycket frustrerande att man så oförblommerat omyndigförklarar oss och dikterar vad vi ska ha för åsikt. Det är i högsta grad välkommet att Ulf Larsson lyfter fram den journalistiska dekadensen och att så många, liksom du Kristina, reagerar demokratisk!

   Gilla

 35. Lennart Bengtsson skriver:

  Så här skulle också media kunna rapportera.

  ”En människa har mördat en annan människa”.

  Vill Ni veta mer får Ni vända Er till Avpixlat.

  Vi kan inte säga mer av rädsla för att rasistanklagas.

  Gillad av 1 person

 36. dolf skriver:

  Något jag saknar i dessa diskussioner är att någon fastslår vad ”relevant” är i sammanhanget. Så jag gjorde det själv. Korta svaret: ”information är relevant när den besvarar frågor som mottagaren har eller man kan förvänta sig att mottagaren kommer att ställa”. Lite längre svar ger jag i ett färskt inlägg som jag skrev som svar på det här: Vad är relevant information?

  Gillad av 1 person

 37. Bjarne Däcker skriver:

  Sofia Olsson Olsén på Aftonbladet skrev för ett par dagar sedan en krönika om att göra urval av det som de publicerar. Med anledning av detta har jag skickat följande mail till henne

  ”Hej och tack för en intressant krönika.

  Du får det att framstå som svårt att göra urval av vad som skall publiceras. Det är ju hur enkelt som helst. Politiker och media har bestämt sig för att fylla upp Sverige med så många främlingar som möjligt och då sker urvalet med detta i åtanke. Negativa nyheter som att någon utlänning har begått ett brott undertrycks helst helt och hållet eller så silas informationen, t.ex. angives inte nationalitet för brottslingen. Däremot väljs nyheter som passar ideologien som att utlänningar har spelat fotboll med svenskar.

  Varför politiker och media valt den här politiken är svårt att förstå men det verkar handla om att förstöra det gamla Sverige och omvandla det till världens mest moderna land med multi-kulti av alla de slag. Därför får inte heller invandringspoltiken diskuteras. I stället styrs diskussionen om till att behandla Sd:s eventuella ”bruna rötter”.

  Inte undra på att det blir upplopp i förorten. Det finns inga jobb för invandrarungdomarna och de känner sig väldigt ovälkomnade av svenska folket. Dessa i sin tur har aldrig blivit tillfrågade om den valda politiken och är med rätta oroliga för landets framtid.

  Under tiden fortsätter media att mörka fast själva mörkläggningen har blivit mörklagd under beteckningen ”pressetiska regler”. Media har övergått från att informera allmänheten till att försöka uppfostra densamma i den sanna politiken. Media glömmer bort att kristendomsundervisning och psalmverspluggande skapade en generation av ateister. Ni är genomskådade. Det är lika bra att ni ger upp.”

  Vi får se om jag får något svar.

  Gillad av 1 person

 38. PerR skriver:

  Vill man ha information så går man till Norsk,dansk och engelsk mainstream media.
  Sedan så går man till svensk alternativ media. Nu när man har en klar bild av verkligheten så kan man leta efter censuren och vinklingen i svensk media om man vill roa sig.

  Gilla

 39. Lars Holmdahl skriver:

  Fru Clinton har varit kriminellt vårdslös med email. Clintons spinn doctor släpper den mekaniska haren: det var ryssarna som gjorde det, och alla journalisthundarna springer efter haren. Ingen gräver i det viktiga: vad fru Clinton har gjort.

  Gillad av 1 person

  • Hedvig skriver:

   Och vi som är demokratiskt lagda, önskar ändå, att den superprofessionella demokraten Hillary Clinton vinner presidentvalet framför den politiske novisen Donald Trump.

   Gilla

 40. Hovs--hallar skriver:

  @ LARS ÅHLIN 9:06

  Icke-publicerande av statistik har INTE med PUL att göra. PUL handlar om att man inte får publicera personuppgifter om namngivna INDIVIDER hur som helst.

  Anonyma statistiska uppgifter kan inte härledas till specifika individer, och faller därmed inte under PUL.

  När makthavarna väljer att inte publicera sådan statistik som tex. nämns på detta forum, att vissa invandrargrupper är mer än TJUGU gånger över-representerade som förövare av våldtäkt (finska data), så är det av rent politiska skäl.

  Fakta som motbevisar ”mångkulturens” välsignelsebringande effekter är INTE opportuna i svenska makthavares ögon.

  Gillad av 1 person

 41. Eyes Wide Open skriver:

  I vissa fall är etnisk etnicitet högst relevant för MSM. Då kan man dessutom publicera opixlade foton av gärningsmännen. Det är som om man passar på att frossa i detaljer vilka man i andra fall ser sig förhindrade att publicera pga ”pressetiska regler”. Som om för att visa att de minsann inte mörkar. För mig förefaller detta inträffa när personerna har västerländsk härkomst. Här är länkar till två artiklar, där det ansetts relevant att visa etnicitet:

  http://www.expressen.se/nyheter/sa-lever-sveriges-farligaste-kvinnor-1/

  http://www.expressen.se/nyheter/valdtog-en-svensk-kvinna-1984–doms/

  Avsikten är förstås att invagga de läsare som ännu ej ”vaknat” (som mer kritiskt granskar den information som ges) i tron att allt är som det brukade vara i vårt land. I vårt nya Sverige råder dock demokratur. MSM portionerar ut den information som medborgarna kan anses klara av när man inte bedriver ren propaganda. Så oerhört sorgligt.

  Gillad av 1 person

 42. Anders E skriver:

  Nja – eftersom det inte är tillåtet i Sverige att registrera vissa uppgifter om en individ – som etnicitet, sexuell läggning, religion – kommer vi nog att dras med medias självcensur. Börja med att kräva lagändring

  Gilla

 43. Bjarne Däcker skriver:

  I Dagens Nyheter idag kan vi läsa

  ”En man omkom i en drunkningsolycka i Snäcksjön vid Öregrund i Östhammars kommun. Larmet kom 01.36 och brandmän kunde få upp mannen, som fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Polisen tar kontakt med myndigheter i mannens hemland för att informera anhöriga.”

  Den pressetiska regeln nr 10 säger ”Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.”

  Att skriva ut den här stackars mannens nationalitet kunde knappast ses som missaktande.

  I själva verket är hans nationalitet inte särskilt intressant. Däremot är det väldigt intressant att förstå hur media har resonerat när de beslutat att undanhålla den informationen. Sanningen slinker ut andra vägar nuförtiden och det blir PK-maffian själva som blir studieobjektet.

  Man kunde tro att PK-maffian (politiker och media) är en oförarglig samling töntar men det är de som är skyldiga till att vi nu har no-go-områden, bilbränder, stenkastning, religiös radikalisering och andra multikulturella fenomen i vårt en gång så fina land.

  Gilla

 44. P I Persson skriver:

  Det är inte censur eller självcensur. Vi har en lång tradition att inte släppa signalement eller ingående personbeskrivningar förrän gärningsmannen är överbevisad och dömd i domstol. Jag kan inte se att det ligger något fel i den hållningen, vad skulle det i så fall vara ?

  Gilla

 45. En spännande framtid skriver:

  Kallar du, P I Persson, formuleringen ”asylsökande från Syrien för ”signalement eller ingående personbeskrivningar”? Felet med att undanhålla sån information är att den informationen bidrar till att ge en mer saklig och nyanserad bild av migrationen och dess effekter. Om t ex asylsökande är kraftigt överrepresenterade vid vissa brottstyper så får man ju utforma åtgärder därefter. Att undanhålla sån info är en perfekt grogrund för spekulationer som lätt drar iväg. Eller vad tycker du?

  Gillad av 1 person

  • P I Persson skriver:

   Dessa noteringar hör hemma NÄR LAGA DOM HAR FALLIT. Då får man utforma de åtgärder som behövs. Men före det är det jämförbart med skvaller (som i och för sig ofta kan vara sant men inte hundraprocentigt bevisat och som kan ställa till stort trassel om det inte stämmer. Och det vinner ingen något på.)

   Gilla

 46. En spännande framtid skriver:

  Vad är P I Perssons kommentar till den här kommentaren längre upp:

  CLAES 30 juli, 2016 at 10:59 SVARA

  När det är av stor betydelse så anges alltid etnicitet.

  ”Hon beskriver gärningsmannen som svensk, med brunt hår och tatueringar, 20-30 år och cirka 165 cm lång. Om någon sett en person i området vid den här tiden vill vi få in tips”.

  Nya Kristinehamns-posten 13 juli 2016 om ett överfall på en 80-årog kvinna på morgonpromenad.

  Gilla

 47. Karin K skriver:

  Att ha en personlig historik av migration eller flyktingskap av olika slag kan ha en avgörande betydelse i enskilda fall, oavsett om det handlar om att utsätta andra för eller själv vara utsatt för kriminalitet. När så är fallet är informationen till allmänheten givetvis befogad. Att från pressens sida hemlighålla sådana uppgifter är en form av självgod och i grunden paternalistisk maktutövning som skadar mer än den gör nytta – den skadar den tillit som är avgörande för samhällets sammanhållning.

  Etnisk identitet (”etnicitet”) däremot är en social aspekt och m.a.o. inte en fast eller ofrånkomlig egenskap. Etnisk identitet kan ha och har mycket olika innehåll och grund, olika för olika individer och sammanhang (inte alltid och aldrig enbart ursprungsland eller religion eller nationalitet eller hudfärg etc.). Etnicitet är viktig för vissa människor och/eller i vissa sammanhang, totalt oväsentlig för andra. Även HUR etnicitet är eller görs viktigt beror på sammanhang. Ett exempel är ”judar”, en etnisk kategori som baseras på dels en gemensam religion, dels en gemensam historia. Judar kan vara svarta, vita, röda eller gula. De bor i olika länder och förutom religionen och de traditioner som följer med den så lever judar i olika kulturer och lever olika (kulturella) liv. Den etniska identiteten är stark hos många judar i olika länder vilket inte alls hindrat många av dem från integration i olika sammanhang – när de så tillåtits av majoriteten.

  Etnicitet anses – följdriktigt – vara en privatsak i Sverige. Hela vårt välfärdssamhälle baseras på värnandet av individens frihet i förhållande till familj och religion och kultur. Det är därför som det inte är tillåtet att föra register efter på basis av etnisk identitet här i landet. Människor ska ha, och har, ett fritt val när det gäller sin sociala identitet. Leve den friheten!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.