Hon bara skrattar

8-26-13_11971

 

 

 


Patrik Engellau

När jag först började berätta om Sverige för min portugisiskalärarinna i Rio de Janeiro snörpte hon på munnen. Efteråt har hon förklarat att hon inte trodde på mig. Inget land kan vara så korkat hade hon sagt sig. Men hon ville inte vara oartig nog att öppet ifrågasätta mina beskrivningar. Jag var ju ändå en betalande elev.

Det där var snart två år sedan. Hon har sedermera blivit varse. Dels har hon forskat lite om Sverige på internet, dels har hon en brasiliansk kompis i Malmö, en person som i kraft av sin nationalitet framstår som mer tillförlitlig för min lärarinna, och kompisen säger att jodå, svenskarna är faktiskt knäppa.

Lärarinnan samlar på sig tokroliga historier som går ut på att svenska snälla töntar, personifierade av myndigheterna, låter sig bedras av förslagna migranter (och även av illsluga svenskfödda såklart, men hon tycker migranthistorierna är roligare eftersom hon är uppfödd med den traditionella bilden av Sverige som ett utvecklat land med ett begåvat folk och u-landsbefolkningarna som lite trögare). Varje gång jag börjar berätta om en ny sorts bedrägeri lyser hon upp som ett barn på julafton och slickar sig förväntansfullt om munnen.

Den där om att somaliska migranter ibland importerar handikappade människor på anhörigkvoten och sedan får rejäl assistansersättning för att ta hand om dem har hon hört från sin brasilianska Malmökompis så den verkar bekant i Latinamerika. Hon fingrar och pillar på tricket som om hon undersökte det för att skriva en humorroman med titeln Svenska blåsningar. Hur mycket tror jag tricket kan rendera? Tror jag det går att importera vilken handikappad som helst om man inte har någon egen i familjen? Tror jag i så fall att de måste betala provision till den handikappades släktingar? Om den handikappade reser tillbaka till Somalia, tror jag att handikappassistenten kan behålla ersättningen? Eller skicka dit en liten peng och leva på återstoden i Sverige?

Så slår hon ihop händerna och skrattar av förtjusning över hur korkade svenskarna är.

En annan historia som hon tycker mycket om är den där om hur arabisksvenska tolkar kan ragga upp en arabisktalande och sätta sig på akuten och vänta i oändliga timmar samtidigt som tolktaxan tickar. Hur mycket tror jag att tolken måste betala i provision till den eventuellt inbillade sjuke?

Häromdagen berättade jag om de ensamkommande flyktingbarnen och efterlevandestödet. När jag förklarade att flyktingbarnen över åren kan hösta in hundratusen kronor eller mer om de på heder och samvete intygar att deras föräldrar hemma i Afghanistan är döda så kippade hon först efter andan och såg ut som Skriet av Munch innan hon bröt ut i ett saligt skratt. Vi enades om att den blåsningen i sin elegans och enkelhet nog estetiskt sett är den mest tilltalande av alla.

Emellanåt är hon bekymrad över att hon inte kan förstå. ”Det är kul att skratta åt er”, säger hon, ”men hur är det möjligt att ni går med på att bli så blåsta? Ingen kan ju vara så dum egentligen.”

Jag suckar och säger att jag ägnar en hel del tid att själv och tillsammans med andra, som förhoppningsvis är klokare än jag, fundera på just den saken. Vi svenskar förstår inte heller.

”Det måste trots allt finnas någon som tycker det där är en bra idé, för annars skulle ni ju inte fortsätta”, säger hon eftertänksamt.

Smart portugisiskalärarinna, tänker jag och förklarar min teori om det välfärdsindustriella komplexet, den maktapparat som lever på att det finns svaga människor som behöver mycket hjälp, ju fler desto bättre.

”Låter lite tillgjort”, säger hon, ”men av frukten känner man trädet och med frukter som era blåsningar måste det vara något jätteskumt med ert träd.”

Nästa gång ska jag säga till henne att det nog är fel att bara skylla på det välfärdsindustriella komplexet. Dessutom har vi den speciella svenska kulturen. Sedan urminnes tider har vi haft en homogen och enhetlig kultur där alla tänkt ungefär samma tankar. Eftersom svenskar således bara träffar människor som tänker likadant kan vi inte föreställa oss att det finns kulturer där folk är annorlunda. Vi har inte, som exempelvis engelsmännen, haft kolonier där vi kunnat skaffa oss erfarenheter och mycket få svenskar har vistats någon längre tid i andra kulturer.

Charterresor till Kanarieöarna i all ära, men de räcker inte för att man ska uppfatta andra olikheter än dem som syns på ytan. Därför tror svenskar att de kulturella olikheterna bara handlar om sådant som syns på ytan, hudfärg, kläder, språk, mode, gastronomi och annat. Människor är som ägg, sa en vänlig svensk, de må ha olika färg på skalet, men inuti ser alla likadana ut. Vi föreställer oss att alla folk inuti har en liten svensk som vill ut.

Just nu, det senaste halvåret kanske, har vi börjat upptäcka att verkligheten är mer sammansatt. Det är inte bara behagligt att komma till nya insikter. Det gör ont när knoppar brister.

43 reaktioner på ”Hon bara skrattar

 1. pllay skriver:

  Jag önskar din lärarinna all framgång med sammanställningen och publiceringen, hon har en internationell bestseller på gång! Humor, speciellt skadeglädje, är alltid gångbar.

  Gillad av 2 personer

 2. Ådärkomdenja skriver:

  Die dummen Schweden, de enfaldiga svenskarna, begreppet har via invällningstokeriet än en gång gjort sig påmint. Vi lär oss tydligen aldrig. ”Vi” var naiva, enligt dummkopf Löfvens sent påkomna ‘analys’.

  Att Reinfeldts svenskhat, i kombination med miljöpartiet – det utopiska fantasiparti som nu löper offentligt gatlopp via medias plötsliga och oväntade offentliga slakt – 2011 öppnade för en helt okontrollerad invandring från de mest dystopiska länderna i tredje världen var i sig helt barockt. Att dessutom samtliga riksdagspartier, i den s k sjuklövern, accepterade och fortsatte med katastrofen efter Reinfeldts flyktavhopp 2014, är snudd på sinnessjukt.

  Senhösten 2015 brister bubblan, den gistna ekan Sverige håller på att sjunka och det blir en panikbroms, resulterande i tillståndet ‘tvärtom’. Plötsligt är Sverige bland de fyra hårdaste restriktions-länderna inom EU. Sannolikt inte tillfälligt, som det heter, utan permanentat för åratal framöver.

  Gåtan är hur ett land kan drabbas av totalt fnatt, att politiken förvandlades till ett unisont ‘Kejsarens nya kläder’-tillstånd, med nolltolerans för avvikande (SD-)uppfattningar. Ett politiskt riggat, nationellt och masspsykotiskt självmord, sett ur ett demografiskt och välfärdanalytiskt perspektiv.

  Hur kunde en person, den narcissistiske och psykopatiske ”nye” moderaten Fredrik Reinfeldt, få med sig ett helt folk, exkl sverigedemokrater, på detta vansinne?

  Avslutar med en ansats till (del)förklaring. ‘Feminismen’ – detta djävulska påhitt – deklarerades av kulturmarxis-eliten som en nationell egenskap. Detta fruntimmerismens känslosvall och godhetskrameri, noll logik och max känslofixerad modersinstinkt, blev plötsligt en rikslikare. En politiskt euforism i ”den humanitära stormakten”. Och ”die dummen schweden” hade inte kurage/förmåga att säga emot, speciellt inte de nedtryckta ‘medelålders vita männen’. Radhus-Svensson röstade i gamla hjulspår som vanligt.

  Det måste vara nåt fel på svenskar, arvtagare till forna DDR (”muren flyttade bara några mil norrut”). Jag har alltid varit en kritisk Sverige-granskare, hellre Tjalle Tvärvigg, än 87:an Nisse i Hökarängen.

  http://victorygirlsblog.com/women-destroy-nationscivilizations-video/

  Gillad av 5 personer

  • Algot skriver:

   Av nyfikenhet: vet du vilka de andra tre dödsknakarfascistländerna är, som ska befinna sig på samma miniminivå som den inhumana bananmonarkin Sverige?

   Jag har aldrig sett dem omnämnas, nämligen. Bara hört att Sverige ska vara bland dem.

   Gillad av 1 person

   • Ådärkomdenja skriver:

    Vad jag kan googla mig fram till, så omnämns Österrike och Slovenien främst. Det fjärde landet är inte lika tydligt utpekat, men Ungern och Polen är kandidater. Danmark har också stramat till rejält. Flera Balkanländer, som Makedonien och Kroatien, har deklarerat att dom har stängt sina gränser, stängsel och polis-/militärbevakade.

    Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Jo, uttrycket ”die dummen Schweden” kom till i precis ett sådant sammanhang, när en tidigare våg av invandrare slog mynt av svensk dumdryg naivitet. Men det var svenska humorister som hittade på det som anklagelse mot de i deras ögon omoraliska och orättvisa judiska invandrarna. Underförstått hade svenskarna en rättighet att vara dumdrygt naiva medan judarna hade en inneboende ondsint vilja att uttnyttja detta.

   Hellre än att krossa sin livslögn valde den tidens dumdrygt naiva svenskar att projicera sina tillkortakommanden på judarna. Risken är förstås överhängande att en liknande mekanism kommer att leda till liknande etniska motsättningar i dagens Sverige. Det stora skillnaden är förstås att andelen invånare och till och med medborgare med ung utländsk bakgrund är så mycket större idag än för ett sekel sedan och att det inte är privatpersoner, utan statliga institutioner, som exploateras. Det kan leda till att reaktionen inte kommer att begränsa sig till lite grymtande i Söndagsnisse Strix.

   Failed society. Failed state. Det svenska sosseriet står vid vägs ände.

   Gillad av 3 personer

   • pllay skriver:

    Utmärkt förklaring av ursprunget till uttrycket.
    Ang. sosseriet så har det nu spridit sig till alla partier och bilden av ett lämmeltåg känns relevant.
    Men vi går till botten med flaggan i topp, arroganta och mästrande hela världen.
    Ingen kan som en svensk politiker uttrycka harm över andra länders politik,
    och i euforisk tillfredsställelse öka trycket på folket.
    Det verkar finnas ett stort mått av sadism inbyggt i svensk överhets maktutövning:
    klarade dom detta, ja då klarar dom säkert lite till! Induktionsbevis.
    Men denna gång tror jag makthavarna till sist funnit ett sätt att för gott krossa folket.
    Den här gången är det inte manfolket som offras i kriget, denna gång är det hela kulturen, hela folket, hela nationen som offras till kulturmarxisternas Gud, den totalitära
    diktaturen. Endast röken efter den brända jorden ligger kvar där de härjat.

    Gillad av 5 personer

 3. Kim skriver:

  Det där om tolkarna på akutmottagningen tror jag är en skröna. Jag vet förstås inte hur man arbetar på alla akutmottagningar i hela Sverige, men det låter särdeles opraktiskt att ringa in en tolk som ska sitta bredvid den sjuke och rulla tummarna, istället för att utnyttja ett telefontolkssystem. Tolkförmedlingarnas arbetssätt kan säkert variera i olika delar av landet, men jag tror det är ovanligt att tolkarna själva har någon kontroll över vem förmedlingen väljer att skicka på ett visst uppdrag. Men kanske finns det möjligheter att manipulera även detta system, vad vet jag.

  Gilla

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  Det är faktiskt synd om svenskarna som inte kan lära sig förstå att många av ”äggen” som kommit faktiskt inte är vad de utgör sig att vara utan är inget annat än sekunda vara.
  Precis som den senast uppståndelsen med de uteblivna feministiska handslaget så är världen utanför Smygehuk och Treriksröset inte alltid vad den utgör sig för att vara. Till slut är det faktiskt nödvändigt att vakna upp och inse att man blivit bedragen annars hamnar man själv på fattighuset.

  Gillad av 4 personer

 5. Aha skriver:

  En ung dansk förortskille skrev uppmärksammade dikter om sitt liv, ett liv där många levde på bidrag och där mycket av snacket handlade om hur man skulle kunna maxa bidragen. Så bedrägligheterna verkar vara legio. Vi lär aldrig få veta sanningen.

  Genom åren har diverse bedrägligheter snabbats upp och här kommer en lista förutom de exempel som Engellau skriver om;
  – flera identiteter, flera bidrag. Lätt att åtgärda om man gick på fingeravtrycksidentifiering.
  – barn är inte ens egna barn – etableringsersättningarna per barn har varit synnerligen generösa. Lätt att åtgärda genom DNA-kontroller.
  – falska skilsmässor där underhållsbidrag betalas av staten. Genom spaning borde det vara ganska lätt att upptäcka.
  – många skrivna på samma adress för att bli berättigade till fördelar. Lätt att kontrollera.
  – falsk och för högt uppgiven ålder vilket ger tidigare pension
  – hög omfattning av förtidspensioneringar. Det har sagts att Jugoslavieninvandringen gick bra. Well, betydligt fler än folk i övrigt blev förtidspensionärer.
  – målvakter som äger bilparker som är obeskattade och oförsäkrade och antagligen också obesiktigade. I Malmö finns 10 000 sådana bilar, så säg 50 000 bilar i Sverige. Lätt att åtgärda genom löpande kontroller.
  – hur många betalar TV-licens i förorterna? Antagligen en väl bevarad hemlighet. Sker överhuvudtaget kontroller?
  – svartarbete samtidigt som arbetslöshetsersättning erhålles. I Malmö sökte 150 arbetslösa taxichaufförer ett och samma jobb. Ingen vill ha jobbet, men man sökte för att kunna visa upp att jobb söktes. Alla körde svarttaxi. Lätt att åtgärda genom löpande kontroller av taxichaufförer.

  Die dummen Schweden.

  Gillad av 6 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   AHA, det grundläggande felet är inte att kontrollerna är för svaga, utan att bidragen är för omfattande. Därmed inte sagt att man inte skall ha kontroller, men de kommer inte i sig att lösa problemen.

   Det är tanken på ett allomfattande bidragssystem som avses ställa allas våra liv tillrätta som måste överges. Invandringen har satt en kniv i sosseriets svaga punkt, men inte skapat den.

   Gillad av 6 personer

 6. Sture skriver:

  Patrik, det finns inget annat sätt att känna andra människor än att känna sig själv. Eftersom man inte kan läsa andra människors tankar, så tror man att de tänker ungefär som man själv tänker. Hur skulle det kunna vara annorlunda?
  Och detta problem har jag stött på många gånger: Egoisten som tror att alla andra människor är egoister och därför ”inser” att det gäller att ta för sig i livet. Om han/hon inte gör det så kommer andra att göra det på hans/hennes bekostnad. Och så har vi altruisten som tror att alla människor är goda och som senare i livet chockas över att det finns ondska i livet. Det är faktiskt en ganska lustig tillställning när dessa två motsatser skall diskutera världsåskådning med varandra. Totalkrock, om man säger så.
  Själv tillhör jag den sistnämnda typen, för vilken det senare i livet gick upp ett ljus: Det finns mycket godhet i världen – men också mycket ondska, förljugenhet och förslagenhet.
  Och förklaringen till Sveriges belägenhet är precis den du anför – homogent god befolkning som inte kan tro andra om onda avsikter, samtidigt som de onda avsikterna finns precis överallt omkring dem.

  Gillad av 7 personer

 7. Hortensia skriver:

  Ja, Patrik, det gör så ont att man gråter. Av skam, av ilska, av förtvivlan över grusade förhoppningar om det vänliga, kloka, solidariska, stolta och toleranta Sveriges eviga överlevnad.

  Gillad av 6 personer

 8. Christer Carlstedt skriver:

  När jag läste dagens epos kom jag att tänka på brott och straff. Ja, inte boken då, utan mer allmänt. Mer som i fysiken – aktion och reaktion.

  När jag jobbade en tid i Saudi Arabien blev jag först förvånad över att just ingen låste sin bil, hur dyr den än var. Förvåningen blev något mindre när det blev klart vad samhällets reaktion blev på aktionen stöld. Den var rent ohälsosam. Man skulle vara i det närmaste mentalt störd för att ta den risken. Här hemma talar förståsigpåarna om att stränga straff inte är avhållande, eftersom det i länder med dödsstraff ändå förekommer mord.
  Jag håller inte riktigt med där. En normalbegåvad person gör en riskbedömning. Vad kan jag uppnå för positiva effekter för mig genom att begå brottet? Hur stor är risken att jag skall åka dit? Vad blir konsekvensen om jag gör det?

  Om man då har i åtanke att åklagarna tycks ha fullt upp så att det blir köplats till rättegång och sedan ytterligare väntan på ledigt rum hos kriminalvården så kan man nog dra slutsatsen att många underskattar risken i fråga två. Konsekvensen i fråga om straffutmätning tycker jag nog kan ifrågasättas. Faktum är nog att många med mig ser en fördel i att ju längre tid brottslingar hålls borta från gatorna desto bättre.

  Nu har jag förstått att intentionerna med strafftiden är att de som är brottsbenägna skall komma till insikt att man inte gör så. Alltså en sorts omprogrammering av personer som har fel värdegrund.
  Jag skulle gärna vilja veta från några kvalificerade psykologer hur lång tid en sådan omprogrammering kan tänkas ta och vilka resurser det skulle kräva.

  Om man betänker att våra fängelser enligt uppgift beläggs till 50% eller mer av personer med invandrarbakgrund i första eller andra generationen och att dessa utgör 20% av befolkningen i landet så tycks det mig att det finns en hel del värdegrundsarbete att göra. Det arbetet borde självklart inte göras primärt i fängelser. Då är ju skadan redan skedd. Någon har redan råkat illa ut genom vålds- eller egendomsbrott.

  Det pratas vitt och brett om värdegrundsarbete men på något sätt verkar det som att detta är ägnat åt att få svenskar att vara snälla och tillmötesgående mot invandrare.
  Jag vill påstå att vi faktiskt är det. Så länge som invandraren sköter sig och lever enligt svensk värdegrund. Men – när jag upptäcker att vissa försöker sko sig på vårt sociala, gemensamt finansierade, försäkringssystem, för att de kan, så blir jag less. Detta är nämligen inte alls i enlighet med svensk värdegrund.

  Konsekvensen av resonemanget ovan blir att Sverige måste se till att omskola migranter till att omfatta den svenska värdegrunden, inte tvärtom, annars blir det inget permanent upehållstilstånd. Lagbrott skall det direkt informeras om, renderar utvisning och skall medföra att varje fösörjningsåtgärd från samhället som helhet upphör.
  Om detta inte kräver oerhörda resurser?
  Jovisst! Särskilt om man släpper in i det närmaste obegränsat antal personer i landet.
  Kan man från samhällets sid inte ens tala om vad som förväntas av en asylsökande, så skall man kanske inte ens ha begreppet asylinvandring på agendan.

  Om vi inte vill ha företeelser som de av Patrik beskrivna, och det vill vi inte, så kan vi inte gå omkring och tro att allt blir bättre sedan.
  Det är till syvende och sidst en vädegrundsfråga.
  Att lura till sig medel ur det allmäna föräkringssystemet är faktiskt att stjäla från den granne som betalar din mat och din hyra.
  Det vore uppskattat om våra politiker kunde ta till sig den saken.

  Gillad av 6 personer

 9. Arne Weinz skriver:

  Vi svenskar är troligen jordens naivaste folk och absolut det fegaste. Det handlar om att ingen vågar säga ifrån. Ren och skär feghet, kallat konsensus. Detta är ett nationellt särdrag, skulle tro att det kommer via indoktrinering på dagis och skolor. Hellre blunda och bli rånad och våldtagen av människor från Afrika och Mellanöstern än att ta en konflikt. I mina mörkaste stunder tycker jag att Sverige förtjänar den undergång de styrande så ihärdigt jobbar för, bifallna av nickande varelser utan ryggrad. Svenskarna kastar bort sin frihet och välfärd som ett bortskämt barn med rika föräldrar. I motsats till barnet kommer svenskarna inte att få nya leksaker med automatik. När det går upp för folk att man måste jobba och strida för det vi har byggt upp kan det visa sig vara för sent.

  Patrik, den som ska skriva boken är nog DU!

  Gillad av 9 personer

 10. P I Persson skriver:

  Jag tycker att både själva inlägget, portugisiskalärarinnan och flertalet kommentarer är tragiska. Man ska inte hjälpa medmänniskor i nöd, då är man dum. Ty man blir lurad av en del. Vilken bedrövlig människosyn.

  Gilla

  • Ipse Cogita! skriver:

   P I Persson:
   Insinuationer att de, som oroas över hur invandringen sköts och vilka effekter det får, skulle bära på en bedrövlig människosyn får stå för dig. Man kan så klart mycket enkelt vända på kuttingen och se det som en stor omsorg om oss alla, nykomna som gamla invanda svenskar.

   Och man är faktiskt dum på riktigt om man tror att alla de som nu kommer är i nöd. Så många unga arga män är inte i större nöd än de kvinnor och barn de lämnar kvar på hemmaplan.

   Nu behöver man egentligen icke träta om dessa frågor. Var och en blir salig på sin tro. Men fakta kan väl ändå få ligga till grund för debatten.

   Den riktigt bedrövliga människosynen vet vi numera var den kommer ifrån, med MP som tydligaste markör, följt av en drös med vänsterfolk och alla de feminister som numera väljer att hålla tyst.

   Gillad av 3 personer

   • P I Persson skriver:

    Ni fortsätter i samma stil. Det är ungefär som att säga ”Vi ska döma alla, ty då blir garanterat alla skyldiga straffade. Visserligen också alla oskyldiga …”

    Jag har absolut ingen acceptans för dem som lurar sig in under falska förespeglingar, eller som, väl inne, begår bedrägeri eller andra brott. Dessa skall, vid upptäckt, förvisas. Bättre kontroll kan upptäcka, inte alla, men en del av dessa, och det är i så fall bra. Men vi har ingen rättighet att utgå från att alla är skurkar. Vi har en etisk-moralisk skyldighet att öppna när någon, som inte är bevisad som kriminell eller drivande av hemlig, fientlig agenda, knackar på.

    Gilla

   • Hortensia skriver:

    ”Vi har en etisk-moralisk skyldighet att öppna när någon, som inte är bevisad som kriminell eller drivande av hemlig, fientlig agenda, knackar på.”

    Den etisk-moraliska, svenska skyldigheten att öppna dörren för främmande är ju med råge uppfylld.

    Men nu, P I Persson, när dörren har stått på vid gavel så länge, att allt av värde har fördelats mellan påhälsare med helt annan etik och moral än vår, är det då inte dags att fösa ut de objudna gästerna, barrikadera dörren – och pusta ut?

    Gillad av 6 personer

  • Aha skriver:

   Om det visar sig att fusket är omfattande, otack är världens lön, är man självklart dum om man hjälper folk som sedan luras.
   Är fusket en rännil håller ditt resonemang, är det åt andra hållet bör det leda till en restriktivare hållning. Observera att skyddsskäl existerar inte. De som kommer till Sverige har passerat säkra länder.
   Visst är folk i nöd, och så har det alltid varit, men då är det resurseffektivare att hjälpa på plats.

   Min hjälpvilja till folk som inte verkar för att göra rätt för sig är begränsad.

   Gillad av 1 person

  • Sture skriver:

   P I Persson
   De unga män som kommer till vårt land i dag är inte på något sätt i nöd – de är lycksökare eller kriminella jihadister som kommer för att förstöra hela den kristna gemenskapen. Endast Mindre än 5 % av de som söker asyl i vårt land är ”flyktingar” från någonting och har ”flyktingstatus” enligt FNs definition. De är således bedragare – och detta bör uppmärksammas. Du gråter över att kommentatorer på denna blogg (inklusive Patrik Engellau själv) har förstått detta och slår dig för bröstet över din egen godhet att ”inte döma alla”. Det finns ingen på denna blogg som ”dömer alla”. Vi vet att det finns verkliga flyktingar – och dessa skall självklart värnas. Men den absoluta merparten (>95%) är bedragare och kastar sina papper och ljuger om sig själva.

   Gillad av 7 personer

  • mgonja skriver:

   Helt rätt man ska hjälpa människor som är i nöd, men det innebär förhoppningsvis inte att man även ska hjälpa de som bara utger sig för att vara i nöd.
   Men litar man blint på påståendet att alla som kommer till Sverige är flyktingar från krig och förföljelse, som det är så synd om så, eller att människor utan IDhandlingar alltid talar sanning när de uppger varifrån de kommer eller hur gamla de är.
   Då blir det precis som det blivit i Sverige, är man sedan så flat att man inte törs sätta några som helst krav, blir det inte bättre.
   Det finns ett uttryck som jag tycker stämmer rätt bra i sammanhanget; ”Snällhet är inget annat än en mildare form av dumhet”

   Gilla

   • P I Persson skriver:

    Jag har redan sagt mitt och det går inte att komma längre. Jag vet att det finns de, bland de nyanlända, som bluffar, ljuger och begår brott. Jag har också skrivit vad jag anser om det. Men inget kan få mig att tro att merparten flyktingar ger sig iväg på en livsfarlig flyktingresa om de inte har mycket starka skäl. I min värld är de flyktingar. De flyr från något. Inte alla från en våldsam död men ett uppbrott ur nöd, elände och usla förhållanden är också en flykt. Och det är vår självklara plikt att öppna för dem.

    Gilla

 11. Jasa skriver:

  Den snälla, trygga, empatiska, naiva och solidariska moder Svea är allvarligt sjuk. Hennes tillstånd försämrades kraftigt när hon började se mängder av tiggare på hennes gator. Hon kände inte igen sig och det goda välfärdssamhället hon slet för att bygga upp. I sin naivitet trodde Hon att de människor som valde att komma till Sverige skulle ta över våra seder och bli lika snälla, hederliga, rättvisa och sekulära som vi är mest. Hon trodde de flesta skulle bidra till att det blev ännu bättre.
  Det har varit ett previlegium att fått leva hos henne i över 40 år. Jag hoppas slippa behöva beklaga sorgen. Frågan är om det är för sent…

  Gillad av 2 personer

 12. MartinA skriver:

  Nej, vi har inte haft en homogen och enhetlig kultur. Vi har haft ett homogent och enhetligt folk. Hur kan man försöka vara sanningssägare om man vägrar säga vissa sanningar?

  Kul text förresten!

  Gilla

 13. jaxel skriver:

  Om jag förstått Anna Dahlberg (Expressen) rätt och även hon förstått saken rätt så är beslutsfattarna just på väg att införa nya regler som är som gjorda för öka bedrägeriet.

  För att uppfylla kommande försörjningskrav när det gäller anhöriginvandring så ser lagstiftningen tydligen ut på ett sätt som gör det fullt möjligt att fejka att man uppfyller försörjningskravet.

  Så nu blir det fritt fram att ljuga också om detta, givet att man kan övertala en arbetsgivare att delta i bedrägeriet. Mot en lämplig ersättning finns det nog alltid möjlighet.

  Jag trodde, i min enfald (?), att försörjningsförmågan skulle verifieras genom utdrag från Skatteverket om inbetalad skatt och arbetsgivaravgifter. Att man på detta sätt kunde visa att man under ett antal år haft en inkomst som är tillräcklig för att försörja sig, (sin befintliga familj) och ytterligare anhörig som söker uppehållstillstånd.

  Om det inte är den senare metoden som skall användas så är det fullständigt obegripligt.

  Tycker beslutsfattarna att envar, åtminstone ”icke-svensk”, som så önskar skall ha sin fulla rätt att lura staten och därmed skattebetalarna. Ungefär som med ålder och efterlevandepension när det gäller ensamkommande.

  Varför inte låta det vara upp till alla, även ”svenskar”, att lura myndigheter bäst envar vill. Varför inte, exempelvis, ta bort kravet på arbetsgivare och finansinstitutet att skicka kontrolluppgifter till Skatteverket. Varför misstänka att folk skulle ”fuska” om kontrollen upphör. Eller anser beslutsfattarna att ”svenskar” kan förväntas vara mer ohederliga än ”icke-svenskar”?

  Det hela är smått bisarrt eller kanske snarare surrealistiskt.

  http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/i-sverige-ska-det-lona-sig-att-fuska/

  Gillad av 4 personer

 14. Gunhild skriver:

  Odd Engstöm var socialdemokratisk vice stadsminister mellanåren 1990 och 1991. Han skrev en gång en debattartikel i DN. Hans retoriska grepp den gången glömmer jag aldrig.
  Det var effektivt, rakt på, men helt utan ett eget personligt ansvar.

  Greppet Patrik har i dagens artikel påminner lite om Odds retoriska grepp. Men jag tror det är helt oavsiktligt i Patriks fall. Det bara råkade bli så.

  Hur skrev då Odd?

  Jo, han beskrev det politiska Sverige på det här sätter;

  ”Dom säger högre upp i politiken ‘det här och det här’. Men när jag reser runt i Sverige hör jag istället ‘det här och det här’. När jag pratar med intelligentsian beskriver de Sverige ‘så här och så här’. Men när jag träffar människor ute i samhället beskriver de sin verklighet ‘så här och så här’. När jag lyssnar till röster från olika politiska representanter säger de till mig ‘detta och detta’. Men när jag lyssnar till de som står mitt uppe i verkligheten hör jag ‘dessa röster’. I maktens korridorer lyssnar jag ofta till ‘ord som dessa’. Men ute bland den helt vanlige människan hör jag ‘andra ord’. Vilka röster utgör en spegling av verkligheten, vilka ord skall jag lyssna till? Vem bär den verkliga sanningen inom sig? Vilka skall vi lyssna till?

  Ja, ni/du förstår uppbyggnaden och variationen på det retoriska temat. Mycket effektivt – om inte avslöjat!

  Odd ställde sig själv helt utanför sammanhanget. Med hjälp av att citera, beskrev han två olika motparter. Med olika intressen. Det retoriska greppet lät honom beskriva två olika verkligheter. Och ställa dem emot varandra. Och undvek därmed att själv ta ställning. Men i praktiken tog han ställning. Det är där det försåtliga kommer in. Han tog ställning via en undertext. Det var i undertexten vi förstod vilken vi skulle lyssna till och varför. Och samtidigt vred han därmed vapnet ur motståndarnas händer. Han lät helt enkelt yxan gå, utan att själv behöva hålla i skaftet. Han gav röst åt en kritik, utan att själv behöva kritisera. Och det var verklighetens folk han gav röst åt. Att den sedan råkade sammanfalla med socialdemokraternas kritik av sina olika opponenter, var i sammanhanget naturligtvis enbart en slump ….

  Som retoriskt grepp fungerade det inte på mig. Det var för lätt att genomskåda. Men likväl skulle det vara intressant om någon med stilistisk förmåga tog sig an greppet och förde det till något högre höjder och beskrev Sveriges verklighet och migrationens problemställningar utefter detta retoriska grepp. Kan en vice stadsminister skriva så, kanske rentav Patrik själv kan skruva upp det retoriska greppet, och nå långt över vardagens mer profana nivåer. Rentav överträffa vad en vice stadsminister förmådde. En ren utmaning för en engagerad och villig skribent.

  Och Patrik, antar du själv utmaningen, behöver du inte publicera denna kommentar. Då inväntar jag enbart en krönika från dig …. På en retorikens höjder.

  Gilla

 15. Helena skriver:

  Under en tid hade jag en affärsförbindelse med en person från Mellanöstern. Jag upptäckte att han ljugit för mig. När jag påtalade det sa han: ”det är ditt problem om du tror på mig.” Jag frågade vad han menade och fick svaret;” jag säger vad som är bäst för mig. Sen får du tolka det som du vill”.
  Samarbetet avslutades,men jag lärde mig något om kulturkrockar till ett högt pris. Vi har uppenbarligen olika syn på vad som betraktas som oetiskt i affärsrelationer. Ljuga är helt OK. Det är upp till det som drabbas av lögnen att genomskåda lögnen och reagera.

  Gillad av 2 personer

 16. phnordin skriver:

  Som Patrick Engellau påpekat i tidigare spalter har Sverige gjort sig attraktivt för invandrare och andra immigranter genom sina generösa bidragssystem. Varför resa till t.ex. Argentina eller Brasilien och där det visserligen finns oändliga markområden att odla upp och som står till förfogande för den som är en energisk invandrare, men som kräver sà mycket mer arbete? Bättre dà resa till Europa och fà bidrag. Sannolikt är det sà att våra generösa bidrag hàller folk borta från arbete i stället för att integrera immigranterna.

  Gilla

 17. Lennart Göranson skriver:

  I jämförelser mellan olika länder brukar svenskarna få toppnoteringar när det gäller tillit. Det handlar inte bara om tillit människor emellan utan också om tillit till samhällets institutioner. Jag tror att den tilliten har tjänat oss väl, att den har bidragit till att vi på många sätt lever i ett gott samhälle. Tillit kan naturligtvis uppfattas som dumhet. Men, för att travestera Runeberg, något tål den att skrattas åt men mera hedras ändå.

  Precis som var fallet när uttrycket ”die dummen Schweden” lanserades så anar man en agenda bakom flödet av klintbergare om bedrägliga utlänningar och jeremiaderna om världens dummaste folk. Jag har lite svårt att få ihop ekvationen att på en gång älska Sverige och hata svenskarna. Kanske det är så att den mest glödande nationalismen hyllar ett land som inte finns?

  Gillad av 1 person

 18. Gun-Britt skriver:

  Som jag brukar säga: Svenska politiker och media semestrar antagligen bara på ”All Inclusive”-hotell där man bara träffar andra svenskar. Ingen av nämnda kategorier inser att vi alla är olika och kommer från olika kulturer. Men kanske börjar de vakna lite nu. Förhoppningsvis.

  Gillad av 1 person

 19. Bosse Hammarlund skriver:

  Visst kan man sitta och flina åt dumma svenskar. Värre i andra länder är när lurendrejeriet tar sig industriella internationella dimensioner. Höj nivån från småfuskare till att avslöja brottsliga företag.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.