Det har hänt mycket på sju år

mohamed omar

Mohamed Omar

Erik Helmerson hör till de mer läsvärda skribenterna på Dagens Nyheter. Den malliga tidningen har gjort sig skyldig till både slarv, förvanskning och mörkning, och tyvärr har man varit dålig på att erkänna sina fel. Men det är inte ett skäl att döma ut hela tidningen för all framtid. Jag tror att mainstreammedierna, eller gammelmedierna som de ibland kallas, mår bra av ökad konkurrens från alternativmedier och kommer att bättra sig. Dock tyst och glidande…

Den 12 april publicerar DN Helmersons ledare ”De hånades som islamofober – men fick rätt” om Rosengårdsrapporten 2009 och hur den togs emot. Rapporten gjordes av forskarna Magnus Ranstorp och Josefine Dos Santos och syftade till att kartlägga radikaliseringen i Rosengård. Tyvärr blev den inte tagen på allvar och forskarna beskylldes för islamofobi. Hade man istället lyssnat på forskarna och vidtagit åtgärder hade vi kanske inte haft Osama Krayem, den i Bryssel terrormisstänkte Rosengårdskillen.

Jag var en av dem som i debatten hävdade att Rosengårdsrapporten var islamofobisk. Det var bara sju år sedan, men det känns som om det vore hundra år. Då var jag muslim och kände ett ansvar att försöka förminska problemen med radikalisering för att ”skydda” muslimer. Både jag och Sverige har förändrats på sju år. Jag har släppt många mentala tabun jag gick och bar på. Som troende muslim var jag mentalt blockerad att tänka och prata om vissa saker. Det var inte bara det. Jag tog också hänsyn till den muslimska gruppen. Vad skulle man säga om mig i moskéerna? Skulle de frysa ut mig och betrakta mig som en dålig muslim eller rentav icke-muslim? Sådant var jag rädd för.

Parallellt med att jag själv har utvecklats och nu vågar både tänka och prata om bekymmersamma delar av den islamiska traditionen och har också samhällsklimatet i Sverige förändrats: man pratar mer öppet om islamism och jihadism och även migrationspolitikens utmaningar.

Jag tror att det helt enkelt beror på att verkligheten har trängt sig på. Det går inte längre att sopa problemen under mattan eller låtsas som om de inte finns. Jihadisterna attacker oss i London, Paris och Bryssel. Tusentals unga muslimer, europeiska medborgare, har rest till Mellanöstern för att ansluta sig till terrorgrupperna Islamiska staten (IS) och Al-Qaida.

Ungefär så var det med min egen utveckling. Jag kunde inte komma runt det faktum att islams texter faktiskt förespråkade stening, slaveri, heligt krig och teokrati. Under en period försökte jag bli en ”riktig muslim” och ta konsekvenserna av min tro. Det fungerade inte. Hur man än vände och vred på det så kunde inte mitt samvete acceptera det jag fann i Koranen och profeten Muhammeds undervisning. Jag tvingades söka nytolkningar, vissa skulle säga bortförklaringar.

Jag sade till mig själv: ”Om jag ändå vet vad som är rätt och fel, om jag kan döma Koranen efter mitt samvete, vad behöver jag den då till?” Jag försökte hitta ursäkter till att ha kvar Koranen. Islam hade blivit en del av min identitet och jag hade investerat tid och kraft i religionen. Så många år! Jag tänkte mig att Koranen skulle kunna fungera som en rent andlig bok, något man reciterade under sina böner och andra ceremonier. Den är inte bättre än någon annan religions skrifter, den är bara ”vår”. Men det är ju inte vad Koranen säger om sig själv. Den säger att den är en lagbok att döma med och att den är ett moraliskt rättesnöre som står högre än människans förnuft och samvete. Den säger att den är bäst.

I mitt hjärta visste jag att Koranen inte var en gudomlig bok, ja, jag visste att det var en helt och hållet mänsklig bok. Det finns ingenting i Koranen som inte skulle ha kunnat komma från en människa som levde i Arabien under den tid då den skrevs. Hur länge skulle jag fortsätta lura mig själv?

Så jag har förändrats, och Sverige också. Vårt land har blivit öppnare och släppt många tabun. Det är bra. Men många muslimska ledare har inte förändrats. De är kvar i samma mentalitet. De fortsätter att förneka, vilseleda och beskylla kritiker för islamofobi. Jag förstår varför. De vill inte tvingas göra det svåraste av allt, att se bristerna, de fula sidorna i sin egen religiösa tradition. Det kommer att tvinga dem att omvärdera tidigare val, kanske förstöra relationer med vänner och släktingar, och hamna i en ny, okänd och förvirrande värld. Det är inte lätt för en människa som har varit muslim i hela sitt liv, vant sig vid att betrakta Muhammed som den perfekta människan och Koranen som den perfekta boken, och omgett sig med människor som tyckt samma sak, att plötsligt börja tänka i nya banor.

Men det är vad man behöver göra. För alternativet är att fortsätta treva fram i halvsanningarnas och lögnernas dimmor. Islam behöver reformeras, en allvarlig och djupgående reform. Och det kommer inte att ske genom att man fortsätter att förneka sanningen. Det kommer att ske när man vågar erkänna sanningen för sig själv och andra. Jag kräver inte att man lämnar islam, jag vet att det är ett för stort steg för de flesta. Jag efterfrågar hederlighet. Man måste hitta ett sätt att vara muslim samtidigt som man ser Koranen och profeten Muhammed på ett kritiskt och nyktert sätt. Skingra dimman!

Muslimska teologer får helt enkelt klura ut ett sätt att vara muslim utan att ta Koranens anspråk på allvar, en islam som är reducerad till böner och befriad från sina lagiska aspekter. Jag tycker inte att det är en rationellt försvarbar hållning, det är därför jag inte är troende. Men människor är inte rationella och jag har muslimer runtomkring som är underbara människor, men som det inte går att ha vettiga samtal med om dessa saker för att det är för känsligt. Många muslimer har aldrig läst Koranen men anser ändå att den är världens bästa bok full av skönhet och visdom. Som kysser den och svär vid den, men som inte vet vad som står i den. Dessa blir så klart arga när man påtalar att Islamiska staten (IS) har stöd för sina handlingar i den heliga boken.

Vad är alternativet? Ett fortsatt fasthållande vid Koranen och Muhammed exempel som norm för majoriteten av världens muslimer är inte heller möjligt. Efter IS kommer bara någon annan terrorgrupp som vill ”gå till källorna”.

”Men det som slår en när man går tillbaka till 2009”, skriver Erik Helmerson i DN, ”är inte bara hur mycket avsky och raljans som mötte Ranstorp och Dos Santos utan också hur rätt de hade. Rapporten var långt före sin tid, på många punkter. Mycket av det som den hånades för är allmänkunskap nu.”

39 thoughts on “Det har hänt mycket på sju år

 1. Hortensia skriver:

  ”Först när helvetet gör stjärten stekhet
  kommer eftertankens kranka blekhet.

  Säll är den som har till rättesnöre
  att man bör nog tänka efter före.”

  -Tage Danielsson

  Liked by 9 people

 2. pllay skriver:

  Du beskriver 2 saker, för det första tryggheten i ett totalitärt system med givna sanningar och koder relativt den osäkerhet som följer med sökande efter sanning, moral, en giltig livsfilosofi.
  För det andra, flockmentalitetens blindhet och förakt för fakta och, återigen, moral.
  Det ödmjuka sökandet, respekten för nästans rätt till en tro eller åsikt, det osäkra tvivlet om vad som är rätt och fel, är alla idag sedda som djupt omoraliska i Den Humanitära Stormakten.
  Du är en modig man.

  Liked by 4 people

 3. larslindblog skriver:

  Ja, vi har hamnat i en jäkla soppa . Massor av människor har släppts in i landet utan ID.Det som retar mig mest är att ingen ansvarig kan ställas till ansvar.
  På sin höjd muttrar man ”vi var naiva” .

  Liked by 1 person

  • Stefan Hill skriver:

   Någon borde ställa frågan till våra makthavare:
   – Hur gick det till när ni slutade vara naiva?

   Jag föreställer mig ett regeringssammanträde där alla pratar barnspråk några kryper omkring på golvet och andra hoppar på stolarna. Någon öppnar ett fönster. En frisk vind blåser in och plötsligt är alla i regeringen vuxna igen. Stefan säger: Vi har varit naiva.

   Liked by 3 people

  • Richard skriver:

   Att man säger att man varit naiv är inget försvar. Du har rätt i att vi i dag inte har möjligheter att ställa de ansvariga till svars. Men vi kan arbeta på att i framtiden kunna göra det retroaktivt.

   Jag tror att det är viktigt att de får stå till svars. Dels kommer det att avskräcka framtida makthavare om de vet att det kan komma en framtid där de får betala för det de ställt till med. Dels kommer det att göra att vi alla kan förlåta och gå vidare.

   Men innan vi ens börjar ta tag i ansvarsfrågan så måste vi stänga gränsen och reda upp den hemska situation vi nu befinner oss i.

   Liked by 2 people

 4. BjörnS skriver:

  Alla kan ha fel. Det är inget konstigt med det. Ens skyldighet som tänkande människa är att se felet, erkänna det och att lära dig av det. Att religösa fanatiker inte kan detta är fullt naturligt eftersom det är en del av definitionen av fanatism. Men, till denna grupp vill jag lägga två andra grupper som åtminstone offentligt tycks ha svårt med detta: media och politiker.

  Liked by 5 people

 5. Gunilla skriver:

  Ja, det är ju lätt, även för Erik H, att vara efterklok. Det intressanta är dina egna iakttagelser; den ‘blinda’ efterlevnaden och lydnaden.. Att man måste förneka sitt eget tänkande och sunda förnuft. Och bara för att du nått denna insikt, och tagit konsekvenserna av den, så återstår alla de som blint fortsätter att leva i dillusion och förnekelse för att vara goda ‘föredömen’.. Och majoriteten av pk-etablissemanget har inte slutat att ropa islamofob så snart någon kritik framförs.

  Liked by 3 people

 6. s el blunda skriver:

  Alla kan ha fel, det var tur att Omar bytte ben innan han åkte till Syrien och halshögg kristna.
  Sveriges postova utvecklinng beror av två osannolika framtidsscenarier, antingen reformeras islam eller så ombeds muslimerna lämna Sverige. Det mera sannolika scenariet är ett slags inbördeskrig liknande tillstånd när det står klart för tilräcligt många att man inte kan leva med islam. Det är den sanning som alla ledarskribenter inte nått till ännu.

  Liked by 9 people

  • Tahmas Nuri skriver:

   Jag kan inte föreställa mig att Omar skulle befatta sig med den typen av dåd oavsett om han var muslim eller inte. Om jag har förstått rätt så är Omar idag ateist men jag tror någonstans att hans andlighet går mer åt islam än någon annan religion och det inget konstigt med det.
   Även de mest hårdföra ateister brukar åkalla Gud eller Jesus när de befinner sig i disträ och det är inget fel i det heller. Det är ett sundhetstecken.

   Gilla

 7. Catarina Jakobsson Hillerström skriver:

  Hej Mohamed!
  Jag följer det du skriver, en människa som vågar kritiskt granska, med stor beundran?
  Jag hoppas du vågar fortsätta skriva, för vår skull men framförallt för våra barn och barnbarns skull.
  Du är en modig man och jag önskar dig all lycka i ditt liv!

  Liked by 7 people

 8. Johannes skriver:

  Jag är inte religiös och litar mer på vetenskapen än på gamla böcker som skrevs för 1400-3000 år sedan. Först när jag flyttade till Sverige på slutet av 80 talet trodde jag att islam var bara en annan variant av kristendomen. Senare började jag läsa mer om islam och insåg att islam är mycket mer än religion, påminner mer om totalitär ideologi där människor får inte ifrågasätta islam utan risk för sitt liv. Sen tycker jag det är vidrigt hur kvinnor får behandlas enligt koranen. Tror tyvärr att det är omöjligt att reformera islam i nära framtid om det någonsin.

  Liked by 4 people

  • Andreas Holmberg skriver:

   Problemet, Johannes, är att man inte ur vetenskapen inte kan härleda alla människors lika värde eller några normer över huvud taget. Att vetenskapen behöver kompletteras med normer och värdesystem är uppenbart; den innehåller inte detta i sej själv. Därför blir det lite dråpligt när vårt skolsystem dels ska vara neutralt ”vetenskapligt”, dels lära barn och ungdomar vissa påstått eviga värden som t.ex. ”alla människors lika värde” (som vetenskapen inte säger något om, eller som kanske snarare motbevisas än bevisas av vetenskapen och i varje fall av vår praktik att spåra upp och erbjuda avlivning av foster med Downs syndrom även sedan andra foster blivit fridlysta).

   Gilla

 9. Tritonen skriver:

  Ranstorp och Dos Santos hade rätt, men bemöttes med minst sagt skepsis. Det blev också Jimmie Åkessons öde, när han var tidigt ute och varnade för islams expansion i Europa.

  Liked by 4 people

 10. Cassandra skriver:

  ”Muslimska teologer får helt enkelt klura ut ett sätt att vara muslim utan att ta Koranens anspråk på allvar, en islam som är reducerad till böner och befriad från sina lagiska aspekter.”

  Jag blir ganska kluven till Muhamed Omars text.

  Å ena sidan ger han en intressant och trovärdig bild av den naturliga inre konflikt varje hederlig människa har som är hjärntvättad till att tro på en totalitär, rasistisk och människofientlig politisk ideologi som islam, som går på tvärs mot allt vad samvete och människovärde heter.

  Å andra sidan riskerar han få folk att inbilla sig att det går att reformera islam. Mohamed Omar måste veta bättre än att ge läsaren minsta förhoppning om att någon ”helt enkelt” ska klura ut något som, inte utan skäl, varit detsamma i 1400 år. Det är inte ”helt enkelt” att göra det, för då hade det gjorts för länge sedan.

  Islam är kringgärdad av mycket hårda lagbundna försvarsmekanismer för att stoppa alla som sår tvivel om Allahs överhöghet. Det är mycket tydligt i muslimernas ”heliga” instruktions- och lagböcker att den som ändrar i Koranen ska dö. Något liknande finns knappt i någon av de värsta religiösa kulterna i världen, förutom islam.

  På frågan om islam kan reformeras har Bill Warner svarat med kontentan följande:
  Islam har mycket tydliga regler för vad som gäller och islam kan därför inte reformeras mer än schack kan reformeras. Du kan ändra på reglerna, men då är det inte längre schack!
  Bill Warners hemsida, https://counterjihadreport.com/category/bill-warner/

  Det är inte ”helt enkelt” att förändra en dödskult som, åtminstone delvis, togs fram för att dess uppfinnare skulle få fanatiska krigare vid sin sida som älskade döden mer än livet och utan att tveka offrade sina liv för honom i ständiga erövringskrig.

  Här är en briljant artikel som rekommenderas varmt till alla som vill veta mer om islams sanna natur. Sprid den gärna till fler, http://www.citizenwarrior.com/2009/05/terrifying-brilliance-of-islam.html

  Vi i Västvärlden har inte tid att godtroget vänta på att muslimer ska komma till sans.

  Liked by 5 people

  • Mr T skriver:

   Det finns en regel som heter Darura som ger muslimer rätt att ta seden dit de kommer men vi måste vara de som ser till att de gör det. Islam är en flock/klankultur och man bryter inte ostraffat mot reglerna men med Darura hade vi kunnat ge dem ett frikort.

   Gilla

 11. Tahmas Nuri skriver:

  Sverige ligger alltid två steg efter och skälet till det är att allt blir invandrarkritiskt, islamofobiskt osv. Vänstern och media är mästare på att avfärda andra experter än deras egna, Tino är ett exempel.
  En ledarartikel i AB togs ämnet upp att vänstern bör sluta med att prångla ut budskapet att invandringen är en vinstlott, då det argumentet började bli urvattnat och svårt för folk att förstå.
  Enligt expressen har S och MP och med alliansen goda minne beslutat om att alla som har tillfälliga uppehållstillstånd skall få Put om de får en anställning. Det finns inget krav på hur lång anställningen skall vara bara de kan visa upp ett intyg och en lönespec. Detta förfarande kommer atta skapa en gigantisk svartmarknad för ”hittepå” anställningar resonerade journalisten. Första exemplet är ett sätt att minimera frustrationen hos de väljare som vet att det är en nitlott och i andra exemplet ett beslut som ingen har tänkt igenom överhuvudtaget.
  När de styrande omger sig av en hjärntrust som är en spegel av de själva blir det sällan bra. Det blir en ond cirkel och inget kreativt kommer ur det.
  Alla beslut som tas av sjuklövern är oftast i panik dvs man har inte gjort en konsekvensanalys innan beslutet. Den typen av beslutsfattande är skadligt för Sverige och påminner lite om skjuta först och fråga sen och det är förödande politik.

  Liked by 7 people

 12. Hortensia skriver:

  Gammelmedia har i dagarna vidarebefordrat åsikter, som fick mig att höja på ögonbrynen.

  I Aftonbladet beskriver Jan Guillou noggrant hur förkastliga åsikter han tycker att Naomi Abramowicz, Alice Teodorescu, Ivar Arpi och Erik Helmerson har gett uttryck för i ”attack från höger” och han avslutar sitt mästrande med att upplysa läsaren om att han ”för övrigt anser” att…

  ”…Helmerson också har fel i sakfrågan. Terroristexperten Ranstorp hade inte på fötterna när han för sju år sen pekade ut Rosengård som en pyrande terroristhärd. Det blev i stället Göteborg, till och med Örebro, för att inte tala om IS
  i Syrien, som kom att odla terrorister. Rosengård har bara levererat en enda ynka misstänkt.”

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article22648237.ab

  I Göteborgsposten berättas om en muslimsk kvinna från Västsverige, som återvänt från IS med sina barn. En familj som säkerligen innebär en svindlande ”utmaning” för Sverige.

  ”Men allteftersom började hon ifrågasätta om IS var rätt för henne. Avgörandet för hennes beslut att flytta hem till Sverige igen kom i början av 2015. Då mördade IS en tillfångatagen jordansk pilot. De brände piloten levande i en bur och filmade det hela.
  Sara tycker inte att man får göra så i Islam.
  – Vi bara skär av dem huvudet för att de inte ska känna. Det ska gå fort och det ska vara smidigt och de ska dö direkt.” (!)

  http://www.gp.se/nyheter/sverige/svenska-sara-vi-bara-sk%C3%A4r-av-dem-huvudet-1.190453

  Liked by 3 people

  • Gunilla skriver:

   Guillou får gärna umgås med Schyffert som bara klarar att kommentera kritik med ‘sug min håriga pung’. Själv väljer jag mitt umgänge bättre.

   Liked by 3 people

  • Tahmas Nuri skriver:

   @hortensia
   Jan Guillou är en stenstod som bara vill höra sin egen röst. Hans kritik mot Naomi, Alice och Ivar är inte förvånande. Jan Guillou är en spillra av sitt forna jag. Mannen som avslöjade IB affären och sedan fick en misstänkt mördare frikänd är hans enda arv. Han sitter skyddad i sin skrivstuga och prånglar fram den ena dumheten efter den andra och vänstern köper skitsnacket med hull och hår, för deras barrikad idol har aldrig fel.
   När Jan Guillou fick frågan om varför en svart skådespelare inte kunde gestalta Carl Hammilton (karaktären i böckerna) så svarade Guillou att han har alltid varit vit och det är svårt att ändra på det nu (ej citat). Läs gärna meningen igen.
   Om författaren och debattören Jan Guillou inte hade burit det namnet eller varit den vänster guden han är, så hade det tagit hus i helvete. Om författaren hade hetat Kalle Kula och skrivet samma böcker inklusive filmerna men var erkänt höger dvs normal höger så hade Kalle Kula kunnat hälsa hem. Alla hans verk hade förbjudits, filmerna hade gått till Maj brasan och Kalle Kula hade fått gå i exil. Han hade blivit totalt raderad från historieböckerna.
   Detta är det nya Sverige, ett Sverige där vi verkligen gör skillnad på folk och folk. Ett Sverige där allas lika värde bara betyder något om dina åsikter och politiska härkomst är i samklang med flocken. Om inte, så är du inte värd vatten.
   Du gamla du ofria…

   Liked by 1 person

 13. Lennart Bengtsson skriver:

  Det finns förvisso ett fåtal journalister som är kloka, modiga och självständiga nog att vara uppriktiga. Vi kan bara hoppas att kretsen kommer att utökas utan att de knäcks av av sina zelotiska kollegor. Under den senaste tiden har följande visa ord kommit till minne över all mänsklig galenskap som jag ser i mitt tidigare förnuftiga födelseland.

  “See the happy moron, /
  He doesn’t give a damn, /
  I wish I were a moron, /
  My God! Perhaps I am!

  Liked by 1 person

 14. elfyma+ skriver:

  Kan hålla med Omar, men har några invändningar.
  Omar har iranska och muslimska rötter.
  Jag har finska och kristna rötter.

  Vi kan inte sudda ut våra rötter vare sig vi gillar dem eller inte.
  Det är bara som det är.

  Men vi kan som vuxna välja om vi vill vara muslimer, kristna, asa-troende eller ateister.

  Det kan vara tuffare för Omar att lämna islam än det var för mig att gå ur statskyrkan.
  Det är väl som att lämna Jehovas Vittnen, åtminstone om man bor i Sverige.
  Eller som att lämna ett PK-parti och bli Sverigedemokrat.

  Att gå ur statskyrkan får inga andra konsekvenser än att man slipper betala kyrkoskatt.
  Du blir begravd på ett eller annat sätt vare sig du är medlem eller inte.
  För begravningsavgiften är obligatorisk även om din aska strös för vinden.
  Avgiften ska ju även täcka kostnaden för muslimers och judars obligatoriska kistbegravningar.

  Du kan avslöja att du är ateist utan att få sparken eller utsättas för trakasserier, såvida du inte jobbar i en kyrka, en moské eller en konfessionell friskola.

  Men du kan inte avslöja att du är Sverigedemokrat utan att det får konsekvenser.
  Du kan då sparken, förlora vänner och utsättas för medialt förtal.

  Du behöver inte ens vara medlem eller rösta på SD för att utsättas för hatet.
  Det räcker med att ha ätit lunch med en Sverigedemokrat.
  Om detta kan bl.a Marcus Birro berätta.

  Men när kända islamister umgås flitigt med företrädare för terrororganisationer som förespråkar folkmord och avrättning av otrogna så är toleransen desto större.
  Islamisterna kan t o m utnämnas till ministrar och få sitta i Försvarsutskottet för att avhandla landets känsliga säkerhetspolitik.

  Liked by 4 people

 15. Mr T skriver:

  Det jag tycker är beklagligt är att våra politiker, massmedia och ”kändisar” fortsätter att hylla, försköna och skydda allsköns kultur och religion som kommer till detta landet genom att nedvärdera vår egen. För att inte tala om allt genus trams, vilket är en annan historia.

  Som någon annan skrev -”Du är en modig man” att framföra kritik mot Islam, an bara hålla med.
  Personligen tycker jag att ett kardinalfel man gör i Sverige är att man tittar på Islam som en religion men de facto finns det många sorters Islam. De två största är politisk Islam och den andra är den teologiska, tyvärr är den politiska delen den som hörs, syns och påverkar samhället.

  Det finns en enkel regel i Islam som man i Sverige och andra länder borde implementera stenhårt och jag försöker dela information så mycket jag kan. All info finns att hitta på nätet och det har skrivits massor om det.

  DARURA

  Det finns ett enda ord som vi i dagens läge måste lära oss och det är Darura och detta för att påminna våra asylsökare och redan bofasta muslimer, framför allt de radikala, om dess mening.

  Darura betyder nödvändighet eller i nödfall, dvs. om det är nödvändigt är det tillåtet att göra sådant som är förbjudet (Haram på arabiska) och kan åberopas utan hänvisning till vare sig Koranen, Haditherna eller någon annan religiös skrift.
  För oss så är väl det klassiska uttrycket ”nöden har ingen lag” det närmaste man kan komma.

  Rent krasst så innebär det att om man som Muslim flyttar till ett land fullt av ”otrogna” människor och där landet styrs av andra än muslimska lagar så är det, enligt Islam, inga problem att rätta in sig i ledet även om du är en ”rättrogen” muslim.

  Här kommer det viktiga!
  Inga muslimska behov kränks alltså om sharialagen, eller andra Islamska lagar, åsidosätts.
  Det enda som begränsas är politisk islam, inte den RELIGIÖSA sidan av islam.

  Det innebär att vi i västeuropa inte behöver stödja Islamiseringen genom att rätta oss efter dem som kommer hit!

  Självklart innebär det inte att vi måste vara totalt stelbenta men det innebär att:

  Finns det inget Halal-slaktat går det bra med annat eller så går man hungrig eller väljer vegetariskt.
  Finns det bara fläskkött går det bra att äta detta eller så går man hungrig eller väljer vegetariskt.
  Tillåter inte arbetet att man kan be fem gånger om dagen så går det bra att be vid annat tillfälle.
  Bor man i ett land utan sharialagar så får man acceptera det landets lagar.
  Får man inget arbete för att man går klädd i tält går det bra att ta av sig tältet.
  Sträcker någon fram handen för att hälsa så hälsar man, oavsett kön.
  Orkar du inte jobba under Ramadan, ta ut din semester eller kör ”lightvarianten”.

  Så, återigen, om det är nödvändigt är det tillåtet att göra sånt som är ”förbjudet” utan att någon kan hävda att vederbörande är en dålig muslim.

  Under sharia gäller följande men BARA i ett land där sharia är lag:
  Det finns ingen religionsfrihet, yttrandefrihet, åsiktsfrihet, konstnärlig yttrycksfrihet eller pressfrihet
  Det finns ingen jämlikhet mellan människor – en icke-muslim, en kafir, är aldrig jämlik med en muslim
  Icke-muslimer är dhimmis, dvs. tredje klassens medborgare som ska betala underkastelseskatt, Jizya
  Det finns inga jämlika rättigheter för kvinnor
  Kvinnor kan pryglas
  En icke-muslim får inte bära vapen
  Det finns ingen demokrati eftersom demokrati innebär att icke-muslimer är jämställda med muslimer
  I motsats till allmän lag är sharia varken tolkningsbar eller möjlig att ändra.

  Tyvärrär detta ett önskemål bland muslimer som växer i väst-europa och i England finns redan områden där man inrättat shariadomstolar, helt öppet, som hävdar att deras lag står över Engelsk. Inget jag är så sugen på.
  Är du?

  Liked by 5 people

  • SKVADER skriver:

   MR T

   Det behövs kanske ett förtydligande i det du skriver om ”Dhimmis”.

   ”Förmånen” till dhimmistatus gäller inte alla. Det gäller bara för de som sedan tidigare är praktiserande judar och kristna.
   Ateister och alla andra, som inte är judar eller kristna, har bara valet mellan att dödas eller att bli muslimer. ”Inget tvång i religionen.”

   Liked by 1 person

  • Tahmas Nuri skriver:

   @mr T
   Sedan finns Taqiyah dvs att du kan lura, bedra och till och med mörda en otrogen bara det gagnar islam.
   Jag ser sharialagar i Sverige om cirka fyra år dvs 2020 mellan valåret. Vi har som bekant redan islamister i regeringen så steget till sharialagar är väldigt kort.
   När man lyfter frågan eller svaret om man så vill så är motargumentet från gemene Svensson att det är omöjligt. Inget kunde vara mer fel. Sverige står idag inför gigantiska kulturella problem och en Quick Fix är just sharialagar till den miljonen + muslimer som finns i landet.
   Om våra domstolar kan lyfta ur muslimska förehavande från ekvationen så är det en ren vinstlott. Argumenten för sharialaga är att vårt rättsväsende kommer att få mer Tid och möjlighet och med något mindre anslag pröva ”inhemska brott” och alla vi som har klagat på att vi inte får vårt fall utrett pga tidsbrist kommer jubla över denna briljanta manövern.
   Det som kommer att förvånas oss minst är att vänstern och FI kommer att stödja detta förslaget. Skälet till det är mycket enkelt, då kan de fokusera på alla hemskheter som feta vita män kan tänkas göra. Det är en win win för alla utom de stackars kvinnorna som kom till vårt land i tron om att frihet från religöst partiarkart var inom räckhåll.
   Men deras prekära situation skiter FI, rabiat feministerna och vänstern i då den vite mannen är demonen som skall drivas ut.

   Gilla

 16. Mr T skriver:

  Ännu ett exempel i raden på svenska politiker som slår knut på sig själva för att införa muslimska högtider i Sverige på bekostnad av våra egna.
  http://www.expressen.se/nyheter/flyttade-pasklov–pa-grund-av-iranskt-nyar/
  Artikeln avslutas med -”Jag är liberal och jag tror på en individanpassning och det får vi nu titta närmare på.”
  Jag ställer mig då frågan om huruvida hon syftar till att individen ska anpassas till samhället (knappast troligt) eller tvärtom……

  För övrigt anser jag att samtliga religiösa helger kunde avskaffas då stat och kyrka har separerats. Inför allmänna helger utan koppling till något istället.

  Liked by 1 person

 17. tirutaa skriver:

  Regeringen menar att den varit naiv först när allting hotade att gå över styr, kontrollen borta och den inte längre klarade av att hantera läget i landet. Ett läge som på flera håll under lång tid basunerats ut på många olika håll, ifall man nu själv saknade det nödvändiga förståndet. Men en hederlig rannsakan, såsom du Omar gjort, har våra politiker inte kurage till att göra. Och som nu kurage är en härledning ur ordet hjärta, är det precis vad de varit, ”hjärtlösa”, i motsats till ”humanitära”, såsom de själva menat sig vara och ständigt slagit sig på bröstet för.

  Peter Hitchens, en före detta revolutionär marxist i England, skonade sig inte det minsta när han skrev sin långa offentliga självrannsakan om sina tidigare försyndelsen. Han kunde skiva som följer

  ”Jag har senare upptäckt vilken ondskefull, självgod, snobbig och arrogant person jag var (vilket de flesta av mina revolutionära kamrater också var).
  Jag skäms djupt och innerligt… Och så gillade jag verkligen att känna mig överlägsen…”

  Jag kan inte tänka mig att en Jan Guillou, än mindre någon politiker, skulle drömma om att skriva någonting liknande, för sådant krävs sann intellektuell hederlighet.

  Liked by 2 people

 18. 77711n skriver:

  ”En islam som är reducerad till böner och befriad från sina lagiska aspekter”, den mening jag främst fastnade i. Jag har alltid undrat varför moderna, upplysta människor över huvud taget tycks behöva en religion. Varför kan de inte bara acceptera att det liv vi har, det har vi nu och därefter är det slut. Varför ska det vara nödvändigt att klamra sig fast vid en förvirrad fantasiföreställlning, som motsäger varje förnuft och rationell tanke? Inte ens de afrikaner, främst från de västafrikanska länderna som studerade vid universitet under 60-talet hade en religiös tro, vare sig de var kristna eller muslimer. Det är oerhört märkligt att vi 60 år senare här i landet ska vara så förtvivlat bekymrade över dessa olika vanföreställningar om liv efter döden.

  Liked by 1 person

  • Sixten Johansson skriver:

   Bara några personliga funderingar och aningar: Jag gick själv ut ur kyrkan för över 40 år sedan för att jag tyckte att man ska ta allvarligt på andlighet och trosbekännelser, inte bara rabbla i skock. Men församlingens faktiska eller inbillade gemenskap och det socialt inlärda och praktiserade betyder mycket i hela världen. Nalin Pekgul, som själv är muslim, är övertygad om att 70 procent av muslimerna bara vill behålla bönerna och ritualerna, upplevelsen av kontakt med något heligt, men inte alls ha någon fundamentalism eller politisk islam. Det är mycket svårt att klä av sig den sociala tvångströja man har vuxit ihop med. Man blir så naken och hjälplös att man behöver en värmande tröja av annat slag.

   En levande gudskontakt t ex genom bön kan nog ytligt sett fylla liknande behov som kan anas hos alla som är beroende av tät uppkoppling och bekräftelse via mobilen.

   Jag tror att önskan att rättvisa ska skipas är både biologiskt grundad hos flockdjur och en av de starkaste religiösa drivkrafterna. Rättvisetemat är mycket påtagligt hos socialister och andra utopister, som inte vill vänta till livet efter detta, utan skipa himmelsk rättvisa, fred och lycka redan här på jorden.

   Tanken på den egna döden och andras lidande och död väcker en ångest som säkert skapar religiösa idéer. Men ångesten finns nog latent även hos ateister som fullt ut accepterar sitt totala utslocknande. Insikten och kunskapen om livet självt i hela dess vetenskapligt kartlagda totalitet är så förkrossande och skrämmande att man inte vågar släppa in ångesten i sitt medvetande. Det finns alltså en risk att man stänger sitt psykes fönsterluckor även för sådant som religiösa möjligen vågar ana och få glimtar av. Den som vill skaffa sig en mer tolerant inställning till religiösa kan börja med att byta ut ordet Gud mot Livet och strunta i vad teologer och fundamentalister tycker om detta.

   Gilla

   • 77711n skriver:

    Mogna, självständiga människor med självrespekt, känsla för rätt och fel, med egen moralisk kompass behöver ingen religion. De är varken nakna eller hjälplösa och behöver ingen värmande tröja för en fantasi om gud.
    Inte heller behöver de bekräftelse genom ständig uppkoppling via mobilen. Faktiskt glömmer de ofta mobilen hemma eller ladda den!
    Frågan som istället bör ställas är varför vissa människor har en stark självkänsla i sig själv. Varifrån har de fått sin styrka att själva välja väg, oberoende av vad andra kan tycka och tänka, i de mest skiftande frågor.
    Önskan om rättvisa har inget att göra med flockkänsla. Flockdjur lever i grupp för sin överlevnad, där flocken i sig är ett skydd från predatorer eller används till samordnad jakt. Jag instämmer därför i att religiös tro grundas på rädsla och feghet, samma fenomen sålunda som finns i mobbing, att ha rätt politisk korrekt åsikt, befinns sig på ”rätt sida”, dvs majoritetens, för att inte lämnas utanför, bli isolerad och falla offer för predatorer och fysiskt slitas i stycken eller knäckas mentalt! En självständig person styrs inte i tanken av flocken. Men en självständig person styrs kanske friare om rättvisa, rätt och fel än vad flocken anser.
    En ateist fruktar självfallet döden lika mycket som en religiös person, förmodligen kanske mer. Socialister och vänsterradikaler tycks mig inte särskilt ivriga att skapa rättvisa! Tvärtom hör de till de värsta mobbarna, går i flock och drar sig inte för att kalla oliktänkande för rasister, fascister och nazister! Himmelsk frid och rättvisa på jorden tycks dem fjärran.
    En ateist drivs inte av ångest för döden!? Ateisten grundar sin bedömning på rationalitet och förnuft utifrån mänskligt vetande. En ateist bryr sig inte om andra tror på gud, himmel och ett liv efter detta, men tycker knappast att det är intressant att diskutera hjärnspöken. Det är inte intolerant att tycka att det är fruktlöst att diskutera fantasifoster.

    Gilla

   • Tahmas Nuri skriver:

    Nalin Pekgul har fel. Enligt en PEW undersökning som gjordes för ett par år sedan så stödjer 68 % av muslimerna i de tillfrågande länderna inklusive väst länder sharialagar.
    Så Nalin Pekgul har väntar på siffrorna. Där fanns även andra frågor som tex självmordsbombningar, antisemitism och apsotasi. Det var väldigt sorglig läsning och skrämmande läsning.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    77711N, du har rätt i att vissa människor har en ovanligt stark självkänsla och styrka att gå sin egen väg, men du underskattar nog flockens betydelse i både positiv och negativ bemärkelse. Vi är sociala djur hur individualistiska vi än gör oss. Vi fortsätter att inom oss bära speglingarna från våra primära och sekundära grupper och påverkas av dem mycket mer än vi själva vill tro. Och det har visat sig att även lägre flockdjur än primater verkar ha en känsla för både social generositet och rättvisa. Tankarna på rättvisa i detta livet eller nästa förs fram av alla utopister, men hittills har alla försök att förverkliga utopier gett förfärande resultat och inget talar för att det skulle lyckas.

    Rationalitet och förnuft är vida överskattade, kanske mest i vår egen tidsålder. Symboliskt sett är de bara följderna av några nytillkomna veck och vindlingar, och vi styrs fortfarande mest av emotioner, sociala normer och av den håriga apan inom oss. Jag känner själv inget behov av någon religion, men har alltid varit intresserad av olika yttringar av andlighet och livsförståelse. Religionernas färdiga svar känns ganska ointressanta för den kritiska nutidsmänniskan. Men varje individ tvingas ändå medvetet eller omedvetet hantera ångest och söka existentiella lösningar och svar i sin egen tillvaro. Ju bättre man kan inlemma både vetenskap och konkret erfarenhet i en egen livssyn, desto intressantare blir svaren. Samtidigt ökar då även förståelsen för att religionsutövning trots allt fyller många behov, hur märkliga och osunda lärorna än har råkat bli.

    Gilla

 19. B skriver:

  Jag är så fruktansvärt less på att höra om islam. Även om det finns vettiga muslimer så vill jag inte veta något om deras tro. Tro är en privatsak! Låt oss andra slippa behöva förhålla oss till tolkningar hit och dit av islams heliga texter. Och låt oss få behålla huvudet, bokstavligt och bildligt, trots att vi inte vill ta del. Det är inte för mycket begärt i en – än så länge – västerländsk demokrati.

  Liked by 1 person

 20. PelleKanin skriver:

  Islam påverkar oss mer än vad vår egen religion gör, i vardagslivet. Har du hund? Då kan muslimska grannar klaga, trakassera dig, kasta sten på hunden, knacka på dörren och få hunden att skälla, för att sedan ringa till polisen och klaga för att bli störd av hunden. Hunden är oren och ägaren borde flytta.

  Gilla

 21. Tahmas Nuri skriver:

  Nu visar det sig att islamisten i regeringen jämför Israel Palestina konflikten med nazi Tyskland .
  Hans kompisar i Grå Vargarna har helt plötsligt sagt att de sldrig har träffat eller ens vet vem Kaplan är. Snacka om efterkonstruktion för att rädda denna människan.
  Tyvärr kan jag inte skriva mer för jag är på väg ut i skogen för att skrika ut mitt hat mot denna vedervärdiga människa.
  Oh Vey för en sådan människa.

  Gilla

 22. Ley skriver:

  Varför kan man i Sverige inte tydligt ta avstånd från all islamism? Både icke-militant och militant. Båda har samma mål, men vill nå dithän med olika medel.

  Tycker att det är mycket konstigt att inga medier reagerat på hur Kaplan framställde organisationen Milli Görus när han blev intervjuad i SVT. Helt otroligt att en svensk minister kan stå i tv och påstå att det är helt ok att frotterar sig med islamister. Och ännu mer otroligt att media inte reagerar. Trodde faktiskt att det skulle bli rubriker, men det har varit mycket tyst kring Kaplans stöd till Milli Görus.

  Gilla

 23. Gösta Oscarsson skriver:

  Mark Steyn skriver bra om den human rights aktör som ”uppfann” islamofobin och som nu – för bara några dagar sedan – går ut med ett mea culpa; islamofobin är alltså inte irrationell och alltså inte någon fobi. Steyn skriver – i stort sett – att gudarna glädjer sig när någon ångrar sig, men att det fortfarande finns behov av en insikt att ”volymen” spelar en stor roll.
  http://www.steynonline.com/7512/the-late-late-show

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.