Ett svek

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Jag var nyligen på ett seminarium där det förekom åtskilliga framstående samhällstyckare. Samtalet handlade om tillståndet i nationen, enkannerligen risken av att staten försvagas. Till exempel att statens våldsmonopol inte kan upprättas i hela landet med följd att kriminella ligor tar över makten i vissa områden. Eller att myndigheterna inte har grepp över vad för folk som befinner sig i landet. Eller att välfärdsbrottsligheten breder ut sig och folk skaffar flera identiteter för att mångdubbla sina bidrag. Eller upplopp på asylboenden, eller afghanska våldtäktspojkar, eller rektorer som inte törs sätta ned foten, eller att staten drar sig tillbaka från småorter i Norrland så att hatet jäser bland norrlänningar som känner sig övergivna, eller att poliser och socialsekreterare i panik säger upp sig en masse, eller… En deltagare gjorde en framtidsspaning: ”Prepare yourselves for a bumpy ride”.

Ingen sa emot eller verkade känna annorlunda. Jag lovar, krismedvetandet inom opinionsbildarbranschen har tagit ett tigersprång under det senaste halvåret.

Under alltihop låg den isande känslan av att ingen har kontroll. Skutan Sverige driver redlöst. ”Varifrån ska vi tro att det kan komma en lösning?”, frågade en tänkare uppgivet. Han fick inget svar.

Jag tror ingen kom på tanken att det skulle kunna komma något gott ur Sveriges regering. Med en statsminister som i utländsk press förklarar att det är ”surrealistiskt” att svenska folket tror att allt går åt pipan när allt i verkligheten går åt rätt håll, med en statsminister som alltså inte ens erkänner problem kan medborgarna inte vänta sig att regeringen ska besvära sig med att leta efter lösningar.

Men det är inte det värsta. Vårt samhälle är byggt på idén om konkurrens mellan olika politiska partier som ska slåss om väljarnas röster. Det kallas för demokrati. En av statsvetenskapens storheter, fransmannen Maurice Duverger, förklarade att ett politiskt parti är en organisation som strävar efter att maximera sitt maktutövande ungefär som att ett privat företag är en organisation som maximerar vinsten. (Sedan är det klart att privata företag måste sälja något, till exempel kakor eller handfat, för att kunna maximera vinsten. På liknade sätt måste partierna sälja något till väljarna, liberalism eller socialism till exempel, för att kunna få fler röster och maximera sin makt). Partiernas vilja till makt är själva drivkraften i demokratin. För vad skulle hända om partierna inte ville ha makt? Det skulle ju inte bli någon konkurrens dem emellan. Det ena partiet skulle lite slappt ge walk over till det andra och då skulle demokratin sluta fungera ungefär på samma vis som marknadsekonomin skulle krascha om företagen plötsligt slutade bry sig om vinsten.

Det värsta är att vi har hamnat i just den inom statsvetenskapen helt outforskade situationen att regeringens opposition – Alliansen – inte vill ha makt. Den vill inte regera.

Jag tryckte upp ett halvdussin av tänkarna på seminariet mot väggen och bad dem förklara för mig varför Alliansen inte vill ha makt. Ingen kunde förklara. Inte ens två bemärkta partigängare som råkade vara närvarande kunde förklara. Det kom något lamt om beroende av Sverigedemokraterna. ”Men herregud”, sa jag, ”här riskerar mitt land att förödas och dom tycker sig ha råd att spela prinsessan på ärten”.

Alliansen sviker Sverige.

93 reaktioner på ”Ett svek

 1. Hortensia skriver:

  Läget är bekymmersamt för den svenska demokratin, men modige Finn Bengtssons klarsyn föder en liten strimma hopp om bättring.

  ”Alliansens ofokuserade oppositionspolitik efter valdagen i september 2014 började med att moderatledaren Fredrik Reinfeldt utmanade seriefiguren Lucky Luke och drog fortare än sin skugga. Drog ifrån ansvaret men satt kvar i ett halvår och komponerade receptet för vad som sedan skulle bli decemberöverenskommelsen (DÖ). Detta gjorde att ledarskapet inom moderaterna blev otydligt, i det närmaste osynligt.”

  ”För Sveriges skull, för väljarnas skull och inte minst för den egna trovärdighetens skull, är det nu dags för alliansen att resa sig från åskådarplatserna och ge sig in i kampen om den politiska makten.”

  http://www.dagenssamhalle.se/debatt/dags-foer-alliansen-att-utmana-makten-pa-allvar-24208?pack=24037

  Gillad av 3 personer

  • Hortensia skriver:

   Måste bara tillägga, att jag inte för mitt liv kan begripa varför rakryggade, Sverigevänliga, engagerade och självständigt tänkande individer med uppenbart sund demokratisyn, som Finn Bengtsson (M), Sara Skyttedal (KD), Staffan Danielsson (C) och Johan Westerholm (S), inte lämnar sina usla, lögnaktiga, demokratiföraktande ”överenskommelse-partier” och ansluter sig till Sverigedemokraterna så att de blir regeringsdugliga?

   Förutsatt att det blir extraval, förstås. 2018 finns det kanske bara faktaresistenta väljare kvar.

   Gillad av 8 personer

  • B skriver:

   Finn Bengtsson är en av få politiker jag har respekt för. Hoppas att han får stort inflytande i Moderaterna. Om han vore partiledare och statsministerkandidat skulle jag till och med kunna tänka mig att rösta på partiet igen.

   Gilla

   • Hedvig skriver:

    I dagens SvD, 17 april 2016, undrar den moderata politiska chefredaktören Tove Lifvendahl detsamma. Hon frågar varför inte Anna Kinberg Batra och de andra allianspartiledarna ligger på divanen och slöar? Varför bedriver de inte en aktiv oppositionspolitik, som väljarna räknar med att de ska göra?

    http://www.svd.se/oppositionen-pa-divanen/om/ledare

    Gilla

 2. Ådärkomdenja skriver:

  Alliansen, genom Reinfeldts makabra frispel 2011 – överenskommelsen med fantasipartiet (mp) om öppna gränser för ohejdad invällning – skapade den katastrof som dom groggy befann sig i och tvingades förhålla sig till, när bossen Reinfeldt på valnatten 2014 smet iväg från allt ansvar, som en skeppsråtta flyende ett sjunkande skepp. Denna allians – som abrupt miste sin ryggradslöse chef – hamnade i ett mentalt kaostillstånd, abdikerade panikartat, och gav huvudmotståndaren (s) walk-over och regeringsmakten. Ett tillstånd som fortfarande råder, inklusive tragikomiken med (mp) som koalitionspartner till (s).

  En sorglig samling vilsna allians-rikspolitiker förpassade sig till en politisk ökenvandring, där dom fortfarande befinner sig. Stukade av sitt tidigare maktmissbruk och monumentala svek mot nationen och dess folk. Ett trögfattat, ‘sovande’ folk, som långsamt ändå tycks ha börjat inse katastrofens vidd och inverkan på sitt f d välskötta och homogena land. Hur denna allians (finns dom öht i praktiken?) skall kunna utgöra ett trovärdigt alternativ i valet 2018 är en gåta höljd i dunkel.

  Gillad av 10 personer

 3. pllay skriver:

  Alliansen, den bildade klassens företrädare, partierna som står upp för individens rätt gentemot samhällets rätt.
  Den frihetliga rörelse som berömmer sig av att vara oberoende och objektivt rättvis.
  Det borgerliga alternativet till socialism och klassegoism, den fria människans förkämpe.
  Den allians av partier där merparten av klassiskt bildade människor finner sin politiska hemvist. De som betonar personligt ansvar för sig själv, samhälle och efterkommande.
  De människor som utgör Sveriges intelligentia.
  Det är dessa människor som genom sin Allians är så gott som ensamt ansvariga för Sveriges situation idag, det är dessa människor som sedan Palmes dagar suttit tysta i sitt elfenbenstorn och i arrogans ansett sig stå över den förödelse av samhälle, bildning, rättsstat, medborgerliga fri- och rättigheter samt opinionsbildning som vänstern bestått landet med.
  Frankfurtskolans förslavande framgångar har gått den förbi.
  Det är först nu, då EU-migranterna och andra främmande folk börjar synas på Östermalm, Lidingö, Kungsholmen och, Gud förbjude, Djurgården som sagda intelligentia plötsligt vaknar till och förvånat ser hur långt Alliansen och kulturmarxismen fört Sverige.
  Nu, då det demokratiska tåget gått, då point of no return för länge sedan passerats, nu vaknar intelligentian till!
  Mitt personliga förakt för den intelligentia vars viktigaste uppgift är att försvara vetenskap, moral, konstitution, demokrati, det folk och den kultur man är en del av, och landets oberoende av främmande makt är stort.
  Var var ni då Palme ljög i Riksdagen om Geijers horor och IB?
  Var det under löntagarfondsdebatten ni tog er hand från Sverige, eller var det vid kärnkraftsomröstningen? EU-omröstningen? Den nya grundlagen? 1-kammarriksdagen?
  När blev ni så högtflygande att ni lät kulturmarxisterna få fritt spelrum, när avsade ni er ansvaret att kritisera, upplysa, granska och skydda Sverige från vänsterns angrepp på landet?
  En vänster som lämnat klasskampen för en ny kamp, det totalitära enväldet.
  Ni är i brist på politiskt ansvar och engagemang moraliskt ansvariga för landets nuvarande tillstånd, det är ni som har ansvar för att nu avväpna och krossa kulturmarxisternas välde.
  Ett folk utan goda ledare kan inte upprätthålla ett civiliserat samhälle.
  En allians, så nedsölad av taktik, omoral, inkompetens och brist på ansvar att det inte är möjligt att lägga sin röst där, en vänster som ödelägger landet, ett SD som nu trånar efter köttgrytorna mer än efter makt att förändra, var lägger man sin röst?
  Man emigrerar, varje människas ansvar ligger i första hand mot sig själv, eller om man har barn, dessa, i andra övriga familjen, att finna en god och trygg plats att leva på.
  Något kulturgemenskapen, nationen normalt ger, så inte längre.
  Därav migration, till och från Sverige, en fråga om relativitet, en fråga om ansvar mot sina gener.

  Gillad av 11 personer

  • lingongatanblog skriver:

   @PLLAY

   Är född ungefär under Palme-eran och det är aldrig lätt att analysera sin samtid.

   Något som förundrar mig är som du skriver att de borgerliga intellektuella verkar ha lämnat ”walk-over” från 70-talet och framåt. Har aldrig under mitt tidiga liv (innan internet) hört/läst debatter om individens frihet kontra statens makt. Välfärdsstaten har alltid varit målet, ingen alternativ samhällsutveckling har förekommit i debatten. Varför blev det så? Som jag förstår det så hade Sverige en av de bäst utbildade befolkningarna i världen på 60-talet, ändå lät man sig ledas in i det vadderade S-fängelset. Obegripligt!

   Möjliga förklaringar:
   – Socialdemokraterna långa maktinnehav.
   – Sveriges gynnsamma ekonomiska läge efter andra världskriget (stora resurser att ”plundra” för att bygga upp den S-styrda offentliga sektorn och köpa röster)
   – Högt socialt förtroendekapital bland befolkningen som utnyttjats skrupellöst av politikerna

   Någon som har en bra överblick eller kan ge lästips som förklarar denna tid i Svensk historia?

   Gillad av 5 personer

   • Sixten Johansson skriver:

    Lingongatanblog, jag är inte statsvetare, men har försökt lägga samtidspusslet nu i mer än ett år. Jag skulle säga att du har rätt, men att bilden måste kompletteras med kanske 10 – 20 ismer eller -post-fenomen, som har verkat i samma riktning. Tänk dig många snören, trådar, kablar, som läggs bredvid varandra och som sakta tvinnas ihop till ett utvecklingsrep. Trådarna tar färg av varandra och sånt som såg ut att vara gott t ex på 70-talet får onda resultat på 00-talet osv. En mycket stark utvecklingskraft är individualismen, men den har gjort folk blinda för att vi av naturen ändå också är kollektivister, som tillsammans kan gå i fullständigt galen riktning mot allt sunt förnuft. Det är sådana gruppmekanismer som hela tiden verkar och därför finns det inte riktigt så mycket ond och medveten vilja med i bilden som det kan verka. Men provokativt skulle jag sammanfatta det hela med att den demokratiska socialismen i socialdemokratisk form – halvt motvilligt och förbryllat – nu har nått sin fulländning, vunnit en fullständig seger – och förlorat allt! Vi beskådar ett fyrverkeri av inbyggda absurditeter som frigörs under sönderfallet.

    Gillad av 5 personer

   • lingongatanblog skriver:

    @Sixten J

    Att staten alltid strävar efter att växa på medborgarnas bekostnad är naturligt.

    Det som förvånar mig är att Sverige verkar ha varit kliniskt rent från ideologisk moteld på gräsrotsnivå.

    En snabb surfning ger att 38 lärosäten utbildar studenter i statskunskap i Sverige
    Dessa personer som borde(?) ha relevanta verktyg för att delta i den offenliga debatten,
    var är de? Är själv ingenjör och har fått upptäcka Bastiat, Mises, Hayek, Rand, Friedman, Nozik,Locke ,Burke ,Scruton m.m. på egen hand. Är normalbegåvad men inte mer.

    Om jag med begränsade resurser lyckats läsa mig till en fundamenta i politisk teori, var är då alla ”proffsen”?

    Varför revolterade t.ex. inte lärarskrået då skolan började monteras ned på 70-talet?

    Obegripligt!

    /Ulf

    Gillad av 3 personer

   • Sixten Johansson skriver:

    Lingongatanblog; Ja, i dag framstår det som helt obegripligt för kanske en tredjedel av befolkningen, men resten förstår nog ännu inte hur illa läget nu är. Det visar kollektivets kraft att styra tänkandet och handlandet. Egentligen har det absurda inte exploderat förrän speciellt år 2015 efter att gradvis ha förvärrats efter millennieskiftet. Fram till dess var det trots allt bara ett fåtal som förutsåg problemen och de som klagade tappade i prestige. Staten har speciellt i Sverige setts som nästan gudomligt god och generös och ökat omhändertagande har känts som det naturliga. Konsensushyllandet, individens maktlöshet, avsaknaden av starka konservativa ideologer har vägt tungt. Och feminismen, multikulturen, normbrytandet, fostran till de rätta toleranta tankarna och det rätta toleranta beteendet har accepterats av folk i allmänhet. De borgerliga nöjde sig med att diskutera fördelningsformalia och började till sist också odla samma förmynderimentalitet. Civilsamhället, media, akademikerna, byråkratin och kultursektorn blev beroende av centralmakten och växte ihop med den. Huvudet, ideologin, kom att betraktas som det viktiga och styrande i stället för samhällskroppens materiella verklighet. Dagens mp-v-fi-s-c-vänster är en utopiskt orerande tomte-Marx, som står på huvudet. Besatt av sin ordmagi upptäckte vänstern aldrig att förutsättningarna för den materiella basen också förändrades radikalt. Därför är rådlösheten nu total.

    Gillad av 3 personer

   • Gunhild skriver:

    En komplettering till SIXTEN J:s text och svar;

    Vetenskapen skall förhålla sig värderingsfritt till omvärlden. Det går säkert bra inom kemi, fysik och inom ingenjörsämnen. Men inom samhällsvetenskaperna är variablerna inte självklara. Dessutom så övermäktigt många, att någon högre grad av sanning inte kan nås. Bara urvalet av variabler gör en ritt på en oemotsagd verklighet, omöjlig. Sprickor öppnas för subjektiviteten att kila in.

    Vi bär alla på raster och värderingsfilter – ingen människa lever utan dem. Valda variabler och samband silas genom dessa omvärldsfilter, vare sig vi är medvetna om det eller ej. Och då färgas även det akademiskt drivna – av just värderingar och omdömen.

    Den analytiska skärpan tar även stryk när blicken vänds mot sin egen samtid. Och den blir inte bättre av att visioner och ideologier letar sig in genom större glipor.

    Att gå emot sin egen samtid, är heller aldrig lätt. Att hamna på kollisionskurs med sin egen samtid, är mera sällan bra för karriären. Det är mer bekvämt att söka trygghet i de mångas sällskap, men kanske inte lämpligt om en sanning söks.

    I minst 50 år har kunskapen om det nyfödda barnets behov, våldtagits på kollektivets altare, i ideologiers skugga. Kunskap finns, men släpps inte igenom dagen värderingsfilter, helt igensatta som de är av feministiskt tankegods.

    Så kan de mer mjuka vetenskaperna gå ned sig och fastna i samtidens kvicksand. Världen drivs inte framåt av så mycket vetenskap och förnuft, som vi gärna inbillar oss. För om det hade funnits en förnuftets väg, vuxen ur rå vetenskap, hade det aldrig sett ut som det gör i dagens Sverige.

    Gillad av 1 person

   • Jan Andersson skriver:

    I september månad 1967 strejkade lärarna i tre veckor när de första förslagen till nedvärdering av läraryrket annonserades.

    Gillad av 2 personer

   • Boktips skriver:

    En bok av brittiske journalisten och Sverigekorrespondenten Robert Huntford som heter The New Totalitarians eller Det Blinda Sverige i svensk översättning från 1971. Där beskriver han hur svenskarna blev som dom blev och statens påverkan men också att Sverige hoppade över vissa delar i utveckligen andra stater gick igenom innan byggadet av välfärdsststaten. Du kan kanske hitta den på Amazon eller Bokbörsen och liknande. Om du vill läsa en bok om stat och individ så rekommenderar jag Hans Hermann Hoppe – Democracy The God That Failed. Med titel som är aktuell i sammanhanget.

    Gillad av 2 personer

  • Kristina von Heland skriver:

   Problemet har alltid varit att vänstern står för det goda trots alla döingar man lämnat i sitt spår. Jag är ond för jag har inte tillhört de fina med rätt åsikt. Segraren skriver historien och vi som inte klädde oss i kläder från Mah-Jong inte lyssnade på Wiehe inte hade Maos lilla röda att vifta med, vi var de utstötta. Att lyssna på Jimi Hendrix, gå på disco och lyssna på svart musik var fult-USA ut ur Vietnam. Att klä sig i balla kläder istf ”arbetarskor” från Grolls och färgade overaller. Vi jobbade i tvätten det var 30 grader varmt-Anna från Arlöv hej-nej det var det inte. En jobbare hade inte de skorna, hade inte en rödfärgad overall på fritiden.. Åsiktskorridoren fanns då som nu-fick underkänt i samh kunskap då jag inte tyckte att Emil i Lönneberga var indoktrinering av barnen. Astrid L. var ju censurerad på biblioteken då-känns det igen idag? Nu ska jag ta ansvar, betala mer skatt, jobba längre tills de nypåstigna räddar situationen. Förstärkningen kommer ju med rocket scientists från andra delar av vår jord. Lycka till säger jag-tror man inte att tåget stannar i Hallsberg stiger man inte på i Katrineholm.Igår gick hundraåringen på TV här och den var kul så vi var lite svenska igår, kände igen trakten, men de hamnade på Bali till slut. Åker nog dit på kryssning istf Göta Kanal i sommar-jag är en svikare ska jag ha en armbindel eller en dekal som talar om vad rutten jag är om jag är i Sverige snart?

   Gillad av 4 personer

 4. Drutten skriver:

  Även public service och bidragsmottagande media sviker sitt uppdrag. Debattens vågor borde gå höga inom de etablerade medierna med ambitionen att med intellektuell höjd ärligt redovisa fakta, åsikter, bevekelsegrunder, alternativ och konsekvenser av olika handlingsalternativ. Så kallade debattprogram som går ut på munhuggning där ingen är beredd att lyssna på någon annan är bara tröttsamma och upplevs mest som en förolämpning av mediakonsumenten.

  Gillad av 7 personer

 5. Lars Wetterström skriver:

  Alliansen agerar förstås taktiskt och ligger lågt just nu. Den vill förstås att de rödgröna ska regera sönder sig för att raderas ut från den svenska politiska kartan för gott 2018. Jag kan tycka att den här passiviteten från alliansen bara stärker SD bland medvetna allmänborgerliga väljare. Och den ger även stöd åt dem som gett upp hoppet om landet och överväger att flytta utomlands. Näringslivet sviker också. Det skulle kunna vara en motkraft men sitter tyst. Det kan också vara värt en mässa. Vem bryr sig? Ingen. Rädde sig den som kan. Sverige verkar sitta hopplöst fast i en feminiserad vänsterdominerad offentlig kultur. Som ingen kan eller vågar ta itu med.

  Gillad av 7 personer

  • jaxel skriver:

   ”Näringslivet sviker också. Det skulle kunna vara en motkraft men sitter tyst.”

   Det ovan sagda är inte sant. Näringslivet är inte tyst. DI hade i höstas en bilaga med intervjuer om saken med en hel radda med näringslivstoppar.

   Det var så deprimerande läsning att jag får erkänna att jag inte läste allt och dessutom var det ju en tid sedan. Har inte kvar bilagan. Detta sagt som en brasklapp inför det nedan sagda och den som har en annan bild får gärna rätta mig.

   Således: Den sammanlagda bilden som gavs av näringslivet inställning var att invandringen utgör inget allvarligt problem, snarare tvärtom. Vissa av de intervjuade pekade på ett antal politiska åtgärder som kunde behövas för att lösa mindre problem, typ utbildningsinsatser och kanske någon justering av arbetsrätten.

   Ingen sade att det här går inte – tvärtom var en klart positiv hållning till invandringen det genomgående temat.

   Som sagt jag kan ha missat ett eller annat eller så kan minnet med tiden ha förvanskats. Den som kan redogöra för en annan bild uppmanas att göra det.

   Gillad av 1 person

   • cmmk10 skriver:

    Näringslivet är oftast kortsiktigt och ser snävt på saker och ting.

    De tänker antagligen att invandringen ger en större hemmamarknad, stora statliga utgifter och ett låglöneproletariat – och ”på det här kan man göra sig en hacka”.

    Gillad av 5 personer

   • Jan Andersson skriver:

    Näringslivet måste ha dagligt informationsutbyte med pressen om det ska bli en annan industrijournalistik.

    Gilla

 6. LORENTZ BRYDOLF skriver:

  Rått så Patrik. Alliansen sviker Sverige, regeringen och vänstermedia sviker Sverige och moderater, sossar och center sviker(skiter i) sina väljare i Stockholm genom att sanktionera det groteska nobelcentret på Blasieholmen. Det är ingen ordning på allting, som Pippi Långstrump uttryckte saken.

  Gillad av 1 person

 7. Trynbald skriver:

  AKB har ju lämnat walk over till 2018. Då ska hon ta makten. Frågan blir, om det då finns något kvar att regera över. Mer än som konkursförvaltare och lånesanerare. Att Moderaterna kunde vara så korkade att man valde Reinfeldt ll istället för att röka ut galningarna och börja om på ny kula är svårt att förstå.

  Gillad av 4 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Sitter AKB kvar efter valet, eller gör en snabb Reinfeldt,
   när hon inser att Alliansen behöver SD aktiva stöd,
   för att Löfvén inte skall få leka vidare…
   Hon är bara en övergångslösning i mina ögon, som VALD av F R!

   Hon synes vara lika anti-SD som sin företrädare VERBALT.
   Politiken har hon förstås redan stulit fullt ut)))
   En ny AlliansLEDARE synes behövas…

   Extremisten Pippi L duger inte!

   Kan öppna för Hanif Bali, som matchas mot toppen!
   Han saknar inte ryggrad åtminstone…

   Gillad av 2 personer

 8. Göran Fredriksson skriver:

  Allianspartierna vill ha större makt än väljarna anser att de var värda. Allianspartiernas valda till riksdagen har inte ännu förstått varför väljarna inte vill ge dem större makt och surar därför på avbytarbänken i riksdagen och släpper fram motståndarnas politik i tron att allianspartiernas värde därmed stiger i väljarnas ögon.

  Att inte jobba för att genomföra den politik partierna har gått till val på är ett löftesbrott mot de egna väljarna. Ungefär som arbetsvägran. Eller att fejka arbete för att undvika löneavdrag.

  KD är det alliansparti som verkar ha förstått detta, KD var det parti som sänkte DÖ. Formellt men inte i praktiken. Vore det lätt att återvinna väljarnas förtroende så borde detta nu ha visat sig i KDs opinionssiffror.

  Gillad av 5 personer

 9. Stefan Eriksson skriver:

  En författning värd ”pappret den är skriven på” skulle rimligtvis vara ett led i att försvåra undandraget ansvar för styrelsearbetet.
  Det förutsätter respekt för folkviljan alltså !!
  Alternativet är anarki !!

  Gillad av 1 person

 10. SB skriver:

  Att få landet i den riktning man önskar innebär att engagera sig politiskt. I de olika politiska partierna. Att tillsammans ha en bestämd åsikt, driva denna fråga och få gehör för den.

  Den eller de som bäst lyckas med detta, är personer med intellektuellt kraft, social intelligens och lyhördhet. I Sverige är arbetarrörelsen ett exempel på detta, nykterhetsrörelsen ett annat. Sett ur ett historiskt perspektiv.

  Personer med denna intellektuella kraft, intelligens och lyhördhet har sålunda fortfarande chans att påverka.Det finns sålunda fortfarande hopp, om något i samhället anses vara i behov av förbättring.

  Att påverka gör man förvisso i skrift – men partierna står öppna för engagemang. För den med åsikter utan medlemskap i parti – är det dags att fråga sig – om det inte är tid att engagera sig i ett av våra partier.

  Gillad av 1 person

  • Göran Fredriksson skriver:

   Partierna åsiktspaket är mer trögrörliga än en supertanker. Förändringar tar alltför lång tid att genomföra. Det som kan gå snabbare är att nya partier bildas och Patriks m.fl. idé om ett personvalsparti är ett exempel med potential. Det krävs dock att ett antal välkända personer med stort förtroende hos allmänheten som redan har en alternativ karriär utanför politiken eller karriären bakom sig för att vara oberoende av den politiska klassen och media tar behövliga initiativ. De nuvarande partierna kommer inte att intressera sig för frågan.

   Gillad av 5 personer

   • Alexander Zetterberg skriver:

    Tveksamt om ytterligare partier behövs, däremot tror jag du är något på spåren när du talar om ett personvalsparti. Situationen efter valet 2014 visar med all önskvärd tydlighet att vårt valsystem behöver reformeras.

    Som de flesta västeuropeiska länder har vi ett proportionalitetsvalssystem och tanken bakom detta är att alla väljargrupper, även små, skall ha ett inflytande på landets styrande och att detta skall vara proportionellt mot väljarantalet. Detta är det mest rättvisa systemet, tänker vi, men resultatet blir ofta det motsatta, som nu när 12 % av väljarna inte tillerkänns rätten att ha något inflytande alls.

    Det är dags att titta närmare på det engelska valsystemet där kandidater konkurrerar om en enda plats i respektive valkrets. Då skulle vi engagera oss i vem vi röstar på och även utkräva ansvar i efterhand. Riksdagsmannens lojalitet riktas då mot väljarbasen och inte mot partitoppen. Hur många känner till vilken riksdagsman dom röstat fram? Själv har jag inte en aning, och ser inga skäl att ta reda på det heller.

    Dessutom skulle ett enmansvalkretssystem bli mer rättvist, faktiskt!

    Den som betvivlar det sista kan lyssna på goda argument från teoretiske fysikern David Deutsch (pionjär inom Quantum Computing) inför folkomröstningen om att byta till ett proportionalitetsvalssystem i Storbrittanien, 2011 (där man valde att behålla sitt etablerade valsystem): https://www.youtube.com/watch?v=c0pZ9LTZW1g

    Gilla

   • cmmk10 skriver:

    I en effektiv demokrati borde det vara en fördel att nya partier uppstår och att gamla helt enkelt försvinner. Varför skall t ex VPK ”marknadsanpassa sig” och föra en konservativ politik om nu väljarflertalet skulle finnas där. Jag tycker alltså inte att partiernas åsiktspaket skall ändras, utan de skall försvinna ur riksdagen om efterfrågan på deras åsikter minskar.

    Finns inget värre än kappvändare som bara strävar efter att få behålla sina välbetalda jobb.

    Gillad av 1 person

  • Gunhild skriver:

   SB. Visst har du rätt. Men det finns ett litet aber. Det är människor som gjort just det som du nu uppmanar till, som också fört Sverige till det läge vi nu befinner oss i. Det kräver sin egen förklaring. Att hänvisa till – ”personer med intellektuellt kraft, social intelligens och lyhördhet” – hjälper då föga. För i draksåddens spår riskerar även diktatorer att växa fram. Även de besitter ofta intellektuell kraft, social intelligens, och lyhördhet. För de egenskaperna återfinns även hos psykopater. Det är historien full av exempel på.
   Tricket att bygga samhällen med ett mänskligt ansikte ligger i att inte bygga in för stora interna motsättningar – skapa nya konfliktytor – såväl ekonomiska, sociala, religiösa som etniska. Men just det har svenska politiker varit extra bra på. Rent av en paradgren.

   Gillad av 3 personer

  • pllay skriver:

   De politiska partier du beskriver har inga platser i riksdagen och kommer inte heller att inom rimlig tid få det.
   Vad du beskriver är en idealiserad bild av det partiväsen som fanns i Sverige fram till Palme.
   Där partier var bildade med en ideologi som fundament och de alla strävade efter ett bättre Sverige med ökat välstånd och nationell framgång, endast vägen dit var föremål för debatt och meningsskiljaktigheter.
   Dagens i riksdagen representerade partier är alla toppstyrda organisationer utan folklig förankring eller ideologi, de existerar endast som propagandaorgan för partiledningen.
   All debatt och internkritik innebär antingen ett omedelbart slut för karriären eller uteslutning.
   Dagens politiska partiledningar saknar helt ambition att ta sig an Sveriges problem, de har fullt upp med att bevaka sina revir och utöka sina förmåner.
   En fullständigt korrupt och moraliskt rutten politisk arena, helt utan demokratisk legitimitet och ansvar som dessutom gått i säng med media i försvaret av sin ställning.
   Nej, att gå den vägen du föreslår är för närvarande att kasta pärlor för svin.

   Gillad av 6 personer

 11. Lennart Bengtsson skriver:

  Att få sina uppfattningar bekräftade är trevligt när det gäller något positivt men det är sorgligt att få sina negativa uppfattningar bekräftade. Att stillatigande se hur landets politiker systematiskt lyckas förstöra ett tidigare väl funktionerande land är en såväl personlig som nationell tragedi. Förr eller senare drabbas ett land av katastrof. I de flesta fall är orsaken krig. Sveriges fall liknar det mera ett slags kollektivt självmord ungefär som lämlar på väg mot klippstupet.

  Gillad av 11 personer

  • Cassandra skriver:

   Och i en sådan katastrof, vilken lojalitet mot Sverige och svenskarna kan de förväntas ha som kommer från medeltida klankulturer i de 186 så kallade utanförskapsområdena (sic!) runt om i Sverige?

   Vilken lojalitet mot samhället, när vi behöver den som bäst, har de som härskar i de 55 no-go-zonerna?

   Gillad av 3 personer

 12. Aha skriver:

  Mitt i alltihop detta finner vi ett public service som spelar med och inte låter oppositionen, SD, komma fram. Man låter exempelvis Christensen, M, diskutera budgeten med finansministern, Christensen som kan få igenom all sin kritik genom att fälla budgeten i riksdagen, men som inte tänker göra det. Situationen är absurd och ändå fortsätter de flesta att spela med.

  Om nu statsministern tycker att det går bra men finner det surrealistiskt att folket inte tycker så, är det verkligen inte för mycket begärt att media, och inte minst public service, borrar ned sig i statsministerns påstående och med hjälp av nationalekonomer berättar om vilka plussiffror statsministern refererar till. Kanske visar det sig att merparten av den ökade ekonomiska verksamheten mest beror på alla människor som får jobb inom invandringsindustrin? Det är nog vad många misstänker. Se’n vet ju många att Volvo går bra och det är ju äkta bra.

  Det vi bevittnar är etablissemangets taskspeleri, en förödande föreställning.

  Gillad av 9 personer

 13. Hans Kindstrand skriver:

  Om man väger in tidsperspektiv och maktperspektiv kan Alliansens passivitet lätt förklaras. Låt S – MP regeringen fördärva landet på egen hand. Efter den här mandatperioden, med väl förberedda och gediget inbyggda katastrofer kommer S att vara utplånad som politisk kraft. Alliansens maktinnehav är då säkerställt för överskådlig tid. En variant på ”den brända jordens taktik”.

  Gillad av 3 personer

 14. Gunhild skriver:

  Man kan välja att se bakåt eller framåt, men nuet kommer ingen undan. Myndigheter knäar under bördor. Kommuner överlastas med problem. Enskilda medborgare mer än oroar sig. Ställer sig också frågan; Varför betala ökad skatt – till förstörelse av Sverige? Hur motiverar man det på en politisk arena? Sanningen är att ingen ser någon väg ut ur alla självförvållade problem. Annat än att lappa och laga. Ingen ser slutet på vägen utför. Var och hur skall människor söka hopp? Varifrån skall de återfå sin framtidstro?

  Alliansen tvekar att ta över. Gömmer sig bakom ett praktiskt stigmatiserande av SD. V håller sig nog gärna kvar i kulissen. Där kan de påverka utan tydligt ansvar. S har gjort sig beroende av regerandets sötma – vant sig vid själva makten. Endast MP, trivs aningslöst, i maktens boning.

  Men sanningens ögonblick närmar sig. Väntan i tandläkarrummet är snart över. Dags att sätta sig i tandläkarstolen. Med eller utan bedövning. Dags att ta tag i verkligheten.

  Tillsätt en sanningskommission. Klargör verkligheten. Bygg sedan, utifrån den, en gemensam handlings- och färdplan. Och agera sedan kraftfullt. Och släpp genast det förlamande fokuset på SD. De har ändå kommit för att stanna. Läget nu paralyserar enbart det politiska Sverige. Rikta i stället all energi på att rädda landet. Visa politisk duglighet. För ytterst handlar det om Sveriges väl och ve. Om oss själva, vår barn och barnbarns framtid. Och att inge oss hopp om att få leva under trygga förhållanden.

  Gillad av 10 personer

  • Winette Söderkvist skriver:

   GUNHILD: Dina- som vanligt- kloka ord hade under ”normala” omständigheter utgjort viss tröst, men hur jag än försöker kan jag inte se ett enda litet ”ljus” i tunneln…

   Du föreslår en sanningskommission; om den alls skulle komma till stånd – hur många år skulle den få hålla på?? Jag – och troligen många med mej- tycker att det mer än brinner i knutarna – snart är hela huset övertänt.
   I detta omständliga land går ju inget utredande snabbt – eller lagförslag om ändringar i asylpolitiken – trots att det är uppenbart för var och en som har n å g o n s o m h e l s t tankeförmåga att det brådskar…. Ett enda litet exempel – hur många månader har inte Socialstyrelsen hållit på och ”utrett” frågan om åldersbestämning av ensamkommande flyktingungdomar?? Alltmedan de har fortsatt att välla in över landets gränser..Trots att det från våra grannländer rapporterats att kanske så många som 50 % uppger felaktig (för låg) ålder??? Att ett antal lögnares ålder blir rätt bedömd skulle landet kunna spara miljarder på, men det verkar inte bekymra regeringen att Mig.verket fortsätter att tro på lögnerna….
   (och i nuläget lämnar verket över till kommunerna själva att utföra åldersbedömning vid misstanke om att den asylsökande är över 18 år…).

   Och att det fortfarande kommer ca 500 asylsökande/vecka – är väl även det – för mycket?
   Men det framställs av ansvariga som något positivt -som de gärna nämner.

   Nu börjar man få stora problem med att omplacera de asylsökande som måste lämna turistanläggningar och -hotell inför den stundande turist- och campingsäsongen.
   Jag befarar att en del företag väljer att fortsätta att hyra ut till Mig.verket, med åtföljande avbräck för lokala företagare som sysslar med turism.

   Ja, visst är alltsammans minst sagt SURREALISTISKT!

   WinSo

   Gillad av 4 personer

 15. jaxel skriver:

  Den verklighet som beskrivs av krönikören idag, liksom igår, ger vid handen att det finns ett stort krismedvetande i landet. Ett krismedvetande som framför allt fokuserar på invandringssituationen. Själv träffar jag för lite människor för att baserat på egna möten kunna bilda mig en uppfattning om den saken. Har dock en nära vän som rör sig mer ute bland folk. Troligen också i större utsträckning ”vanligt”‘folk än de som beskrivs i dagens krönika. Denne bekräftar i allt väsentligt krönikans bild angående krismedvetande i befolkningen.

  En mycket spridd uppfattning, i enlighet med krönikan, tycks vara att vi har en inkompetent statsminister och regering som gör alldeles för lite. I den mån den gör någonting så är det först under galgen. Detta samtidigt som många betydande företrädare för regeringspartierna talar om återställare den dag vi lyckas ta oss ur den omedelbara galgskuggan.

  Dessutom har vi alltså en opposition som uppenbarligen inte ens vill överta regeringsmakten. (Varför sa de upp DÖ, när de ändå rent materiellt sett fortsätter upprätthålla sin del av avtalet. Nu utan något löfte om motprestation av regeringspartierna.)

  Min undran är nu; varför fortsätter inte det enda riksdagsparti som utgör något verkligt alternativ att växa i opinionen? Jämfört med tidigt i höstas alltså. Personligen har jag i alla fall svårt att se att det finns anledning att tro att övriga partier tar itu med situationen på ett sådant allvar att det finns anledning att stilla sin oro.

  Gillad av 3 personer

  • Ådärkomdenja skriver:

   SD växer inte längre, framhålls numera. Om så är fallet, så är min åsikt:
   – partiet (läs Mattias Karlsson, en slug makttaktiker) har infört en ”nolltolerans” mot olika *ismer* och åsikter. Imho idiotiskt, det är omöjligt att upprätthålla en ”nolltolerans”, det blir istället ett vapen för uteslutningar av medlemmar och grupper, som ratas godtyckligt, för millimeter-avvikande uppfattningar, en icke-demokratisk process byggs in i partiet.
   – partiet har inte insett att basplattformen (den enda) är ett fullskaligt avståndstagande mot invällningen och dess konsekvenser, kalla det gärna ”missnöje”, spelar ingen roll. Det spelar väldigt liten roll vad SD tycker om jordbrukspolitik, FN, Nato, bensinpris mm, det är invällningsmotståndet som är plattformen och ger tillväxtpotentialen. Och den har man börjat tona ned, i en slags mitten-anpassnings-taktik, som motverkar den livsavgörande huvudfrågan. Sverige behöver inget 8Parti att ersätta 7Partiet. Jfr Englands Nigel Farage, Hollands Wilders, Frankrikes Le Pen, som inte svassar omkring i nåt mittenträsk, dom driver stenhård anti-invällarpolitik, plus ”ut ur EU”. Där har SD mycket att lära, dess nuvarande desperata mitten-inriktning kommer att hejda fortsatt ökat väljarstöd, och då har man tappat sin historiska chans att på sikt komma åt makten.

   Gillad av 5 personer

  • Winette Söderkvist skriver:

   JAXEL: Du undrar ” varför fortsätter inte det enda riksdagsparti som utgör något verkligt alternativ att växa i opinionen?”
   Jag har min något hemkokta teori: Media och företrädare för de övriga partierna gör ju ALLT för att misstänkliggöra SD. Fortfarande påminns väl ”folket” då och då om ”järnrörs-skandalen”. Ett ”säkert kort” som man gärna tar till…
   Ett annat vapen är att låtsas som om SD inte finns. Media -vad jag kan förstå- bojkottar väl mer eller mindre- debattartiklar författade av SD- politiker???

   Ytterligare funderingar: precis som ”Svensson” ogärna byter bilmärke vid nybilsköp, så är man även partitrogen; man hoppas nog fortfarande att de borgerliga partierna skall komma med fler förslag om skärpningar av asylpolitiken. Kanske en del tidigare S-väljare hoppas på detsamma.

   Dessutom vet jag av egen erfarenhet att om ett ”oprövat” parti genom höga röstetal får en massa nya mandat i Riksdag, Landsting och Kommuner, så kommer det -nästan som en naturlag- in en massa rätt ”oprövade kort”, som är -inte bara oerfarna – utan också direkt olämpliga. Men så blir det när partiledningarna vid stora valframgångar inte hinner göra en ordentlig personkontroll.
   Det är det sistnämnda som gjort att jag tvekat att lägga min röst på det enda parti som verkar
   bry sig om skattebetalarna och de som byggt upp det här landet.

   WinSo

   .

   Gillad av 2 personer

  • MartinA skriver:

   SD verkar snarast styrda av Expo. De är inget alternativ, bara en vidareutveckling av elitens projekt. Först enorm massinvandring, sedan ”öppen svenskhet” och ”assmiliation”.

   Gilla

 16. SB skriver:

  Läser i Dagens Industri om Brasilien.

  Ekonomin backar med drygt 3 procent.
  Ukrainas ekonomi backar.
  Rysslands har backat i många år.
  Norge har inte samma ekonomiska flyt som tidigare.

  I Europa går Irland, Polen, Sverige och Tyskland bra.

  Plus i tillväxt.

  Arbetslösheten går tillbaka i Sverige.

  Så kan man också se på läget i vårt land.

  Gilla

  • BjörnS skriver:

   Man kan se det så men då ser man bara saken kortsiktigt. Det riktigt stora problemet är att vi har byggt in stora strukturella problem som kommer att visa sig framöver. Kombinationen med stor invandring, dålig integration och en total ovilja att avreglera arbetsmarknaden är inte ett framgångskoncept. Växande bostadsbrist och extrem skeva könsfördelningar (värre än Kina och Indien) i vissa ålderskullar (123 män på 100 kvinnor?).
   Fast, det glömde jag, Steffe & C.o kommer ju se till att vi har den lägsta arbetslösheten i Europa 2020, inte sant?

   Gillad av 5 personer

  • klart s kspad skriver:

   I ett land där det välfärdsindustriella komplexet står för merparten av vår BNP så är det naturligtvis lätt att få BNP att växa om vi får in fler klienter, ju mera odugliga desto större BNP-tillskott. Ökar vi till 300,000 migranter istället för 150,000 kan vi säkert lägga 1-1.5% ytterligare på BNP tillväxten.

   Problemet är att vi lånar till detta, och dessa importerade oduglingar blir inte lönsamma i sin livstid och ej heller deras barn.Världens första välfärdsbubbla, efter IT bubblan och subprimebubblan. När spricker den och vad händer då?

   Gillad av 2 personer

  • Kristina von Heland skriver:

   ja, arbetslösheten sjunker för att det går åt en massa folk att köra hela socialapparaten med ökade kostnader. Bästa branschen i S. är flyktingboenden. Detta är skattefinansierade verksamheter och frågan är väl om man tror att dessa människor är i full produktion, betalar skatt, inte belastar socialsystemen som nu har högkonjunktur. Om hur många år? Jag tror ju att detta bara är början, att det kommer att belasta systemen och att det blir svårt att beskatta mer. Klippa grisen och sälja ullen. Jag tror att den svenska välfärden nedmonteras och att det som sker nu bara är början på slutet. Och då klev jag av tåget för tron saknas, just av att jag inte ser politiker och journalister som jobbar för landet de tror på utan jobbar för sitt eget lönekuvert. Var i ett land och frågade varför ingen utveckling sker. Min amer. vän och ”ond kapitalist” sa då att de tänker inte på morgondagen. Samma i S. man ser bara denna valperiod och inte längre, dag för dag politik. Och där jag bor nu sjönk arbetslösheten med 7% förra året och all time high. Man tänker inte anställa mer denna säsongen för att stabilisera läget -krisen i färskt minne. Polen är kul att det går bra, jag har haft många polacker som jobbat för mig,de har gjort ett fantastiskt jobb och slitit och åkt hem med pengarna och byggt upp en framtid-bra jobbat! Fixa närområdet och inte långtbortistan tycker jag

   Gillad av 2 personer

 17. Axel Sjöstedt skriver:

  ”En deltagare gjorde en framtidsspaning”,
  ”frågade en tänkare uppgivet”,
  ”ett halvdussin av tänkarna”,
  ”två bemärkta partigängade”.

  Med herr Kaplans famösa umgänge i gott minne så undrar jag varför herr Engellau i sin krönika hela tiden refererar till källor som tydligen skall förbli anonyma. Har all dessa inte rent mjöl i påsen eller är det kanske rent av rena fantasifoster, eftersom de inte kan presenteras med namn och i förekommande fall partibeteckning?

  Gilla

 18. Staffan Persson skriver:

  Prokrastinering-vilket härligt ord, så skickelsedigert -och en därtill hörande nationell ”cyklop -mentalitet”, en stark motvilja mot det som kan verka negativt, konfliktskapande,mot att få skit på händerna, har fört oss in i denna situation. Jag har försökt väcka folk via olika medier, men de sluter sig i sin bubbla. Så vi har till stora delar oss själva att skylla när räkenskapens dag kommer, och den blir svår.

  Gilla

 19. oppti skriver:

  Jag får min samhällsinformation från media-nyss SVD.
  -Ledaren trycker på för att vi skall vara generös mot de invandrare som kommit hit för att utbilda sig men sen fått jobb som inte utannonserats.
  -Nyheterna handlar om allt elände som händer där förövarnas härkomst noga döljs. Men är det bråk på flyktingförläggning så får man väl gissa? Är det i utanförskapsområdena så är det fördomarna som får guida.
  -Kultursidan innehåller en recension av en bok som beskriver det välstånd som skapas av invandringen.

  Tala om kluvet land!

  Gillad av 1 person

 20. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Reinfeldt: Sverige skall efterlikna USA.
  Javisst, en smältdegel av det brokiga, mångetniska, och snart kommer det fyr underifrån också.

  Gillad av 1 person

 21. Jan Andersson skriver:

  PLLAY, även den bildade klassen måste någonstans ifrån få lättillgänglig information om politikens och händelsernas gång. Förr fanns s.k. riks- och lokalpress med bildade, snokande, nyfikna reportrar som meddelade fakta utan fördröjning. Till och med i radio och TV. Vi som var med då minns. Svara gärna på var i hela friden någon bildad medborgare idag skall kunna informera sig! Någon minns t.ex. Tingsten och Segerstedt? Nu leds Sveriges förr främsta tidning av en snorvalp.

  Gillad av 1 person

  • pllay skriver:

   Mycket och sann information finns tillgänglig i det nätverk som samhällets intelligenta elit omger sig med, det är bara att fråga, få svar, bearbeta och dra slutsatser, väga mot rimlighet och moral och sedan rakryggat ta ställning. Informationen finns där, det är moralen och den raka ryggen som saknas.
   Betänk att vi som skriver här tämligen enkelt har tillgång till både information och slutledningsförmåga nog att tillgodogöra oss den.
   Vad många av oss saknar är det inflytande och det skydd ett nätverk ger.
   Det är inte brist på information intelligentian kan skylla sin passivitet på, det är brist på ansvar och moral tillsammans med en uppseendeväckande arrogant hybris som gjort den till medbrottslingar i samhällsförfallet.

   Gillad av 3 personer

   • Jan Andersson skriver:

    Jo, men jag jobbar 10-12 timmar per dygn. Arbetslösa har tid att snoka. Och vem har sagt att anonyma debattörer har rent mjöl i påsen?

    Gilla

   • Stefan Eriksson skriver:

    Pllay, Det du beskriver kallar jag för ”nånannanismen”, en ideologi som leder till förfall i samhället.

    Gilla

   • pllay skriver:

    @Stefan Eriksson, Ja det är det, och det är det som gör mig så rasande.
    Jag stångade mig blodig mot ett helt enigt etablissemang och en maktfullkomlig byråkrati i början på 2000-talet.
    Efter att fullständigt misslyckats med att dels få rätt i sak och därefter finna att de politiska partiernas företrädare mellan skål och vägg sade en sak och sedan något helt annat i handling, akademiker och människor med bildning gjorde detsamma.
    Alla, med möjlighet att påverka, var bekväma med att delta i taskspeleriet.
    Alla de som har som uppgift att försvara demokratin blundade eller tittade bort.
    Jag fann att Sverige blivit ett land med yta utan själ, de bruna tungornas förlovade land, ett land med så mycket tillgångar att det ansåg sig ha råd med att ersätta kompetens och oväldig maktutövning med lismande politruker hela vägen upp i regeringen!
    Snart insåg jag att mitt sprattlande och mina protester endast skadade familj och vänner.
    Så, ja jag har lämnat åt nån annan att finna vägar ut ur det mentala och moraliska moras landet blivit.
    Det är nog mest de uppenbara lögnerna jag avskyr, Bagdad Bob, utan att tveka eller skämmas, och från hela etablissemanget förutom några modiga få.
    Vi emigrerade för snart 15 år sedan, och naturligtvis saknar jag språket, humorn och den tidigare höga allmänbildningen som gjorde kommunikation enkel och effektiv.

    Gillad av 1 person

  • pllay skriver:

   Du nämner snorvalpen som ansvarar för Sveriges främsta tidning.
   Ja, han är ett utmärkt exempel på intelligentians snobberi och arrogans.
   Ägarfamiljen bakom blaskan tillhör sedan länge Sveriges yppersta intelligentia och har alltså tillsatt en valp i behov av en grundkurs i etik, moral och logik som ansvarig för sitt flaggskepp.
   Jag är säker på att familjen inte är barskrapad på intelligens men samhällsansvar och demokratisk passion förefaller de väl kort om.

   Gillad av 1 person

 22. Alexander Zetterberg skriver:

  Det är inte bara takten i den teknologiska utvecklingen som ökar exponentiellt utan också förändringar i folkopinionen. Nästa val kanske inte moderaterna utan ett renodlat konservativt parti får uppdraget att bilda regering.

  Prenumererar på Roger Scruton´s newsletter och upptäckte att han kommer vara en av huvudtalarna (den enda utländske som nämns) på SD´s utvecklingskonferens i Västerås den 4-5 juni i år.

  Världens mest framstående konservativa filosof som huvudtalare hos Sverigedemokraterna!
  Han är modig, det måsta man säga!

  När vågar en svensk konservativ offentlig person komma ut som Sverigedemokrat? Thomas Gur? Marcus Birro? Patrik Engellau?

  Historien belönar föregångsmän!

  Gillad av 5 personer

  • MartinA skriver:

   SD konservativa? Haha! De som ska förverkliga svenskheten genom politska program? Och som vurmar för ”välfärdsstaten”, alltså från vaggan till graven statlig klåfingrighet?
   SD vet inte ens vad konservativ betyder. Och tydligen inte du heller.

   Gillad av 1 person

 23. Gunilla skriver:

  Mer än Svek är Förräderi; inte bara mot svenska folket utan mot landet Sverige. Riksrätt för makthavare som Gör så. I Brasilien kräver folket riksrätt och där för mindre än att man sålt ut landet till andra intressen.

  Gillad av 6 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Vi lever högt på vår högteknologiska exportindustri. Vi har i Sverige två unika tillgångar som vi måste leva på i all framtid: skogen och malmen. Men industrin måste ständigt utvecklas för att behålla sin konkurrenskraft. Det måste också finnas utbildad personal även på hög forskningsnivå. Och det måste finnas riskkapital för allt utvecklingsarbete. Industrin ropar efter 20000-30000 ingenjörer, hur kommer nya sådana fram? Det är dåligt ställt med tekniska skolor och det saknas proportionellt lika många lärare. Riskkapitalförsörjningen är ett skämt. Men pengar finns obegränsat till invandrare. Tydligare än så blir nog inte vänsterns surrealistiska framtidspolitik. Vi har också ett regeringsparti med en vice statsminister som skall avskaffa elförsörjningen och förbjuda alla bilar. Sverige är illa ute, men inte värre än att 25 st verkligt kunniga veteraner inom förvaltning, industri, infrastruktur, byggplanering, elförsörjning, livsmedelsproduktion, utbildning, och ekonomi kan vrida det mesta rätt igen på tio år. Var skall vi hitta dessa? Säkert finns de redan inom Sveriges gränser, men vill inte ägna resten av sina liv till att stånga pannorna blodiga mot rödvinvänsterns leksakspoliker eller hudflängas i flumpressen.

   Gillad av 3 personer

 24. Cassandra skriver:

  Framtidstron väller inte precis fram över landet.

  Man får vara glad så länge den officiella självmordsstatistiken i landet ännu är offentlig. I DDR var den en statshemlighet.

  Gillad av 1 person

 25. SB skriver:

  EN FRÅGA STÄLLS

  När vågar en svensk konservativ offentlig person komma ut som Sverigedemokrat? Thomas Gur? Birro? Patrik Engellau?

  SOM JAG UPPFATTAR DET SYMPATISERAR DESSA PERSONER med moderaterna eller kristdemokraterna.

  Gilla

  • Alexander Zetterberg skriver:

   Vilket parti de officiellt sympatiserar med är en sak, vad de verkligen tycker en annan. Men du har rätt, de jag nämnde är fria skriftställare och inte partipolitruker, och skulle bara blir låsta i sitt tänkande om de öppet deklarerar vilket parti de sympatiserar med. För att inte tala om alla läsare de skulle förlora.

   Men är det inte märkligt att leva i ett land där ett parti som i sitt program egentligen inte har något kontroversiellt – om inte allmänt konservativa åsikter skall klassas som kontroversiella – inte har någon försvarare med intellektuell tyngd.

   Det kommer, men än så länge verkar den konservativa eliten vara alltför rädd för den mediastorm som skulle följa!

   Gillad av 2 personer

  • Gunhild skriver:

   Människor är väl så mycket mer än politiska djur. Varför placera in människor i sedan länge grävda skyttegravar? Varför kategorisera, öronmärka och etikettera? Lyssnar vi mer på varandra då? Eller är det endast ett tecken på att man själv vill förenkla i en komplicerad och tvetydig värld?

   Gillad av 3 personer

 26. Tahmas Nuri skriver:

  Det här att Sverige går bra kommer stt få genomslagskraft. Budskapet kommer att mejslas in av vänstern och till slut så kommer majoriteten att tro på det.
  Lejonparten av svenska väljare är zombier, levande döda som inte tänker, kan inte tänka utan följer alla andra.
  SD måste upp till bevis nu och jag håller med någon som skrev att AKB kommer att avgå innan valet. Hon måste söka stöd från SD men det kan hon inte av privata skäl. Någon nämnde Hanif Bali, tveksamt, lite för ung men definitivt skall han ha en ministerpost.
  Moderaterna behöver en stark ledare utan privat bagage som kan visa var skåpet skall stå.
  SD måste också gå från att vara ett missnöjesparti där folk väljer bort dem enkom för att deras ”hemma parti” byter inriktning. Det får inte vara så lätt att tappa väljare.
  Tänk om det blir fyra nya år med Socialislamistiska Miljöpartiet. Vad gör vi då?

  Gillad av 3 personer

 27. Ipse Cogita! skriver:

  Alla politiska partierna spelar åtminstone i samma liga. Man behöver inte leta efter alternativ för det finns inga. Riktiga. Dagens politiker har dessutom en oförmåga att få med sig folk, deras karisma är av det slaget att man börjar tro att Bosse Ringholm var en vältalig och lustiger herre. Idétorkan är också massiv.

  Någon skrev i en kommentar här på DGS att han ville veta varför ingen vill se problemen och varför ingen vill tala om problemen och varför ingen vill lösa problemen. Jag har fortfarande problem(!) med den frågan. Varför? Är det renodlad dumhet eller finns det en tanke bakom?

  Jag är urtypen av en lekman i dessa frågor och har så klart inga svar. Men i mörka stunder får jag för mig att det enbart är ett spel. Ett spel om makt. Regeringspartierna består av ett antal virrpannor vars enda storhet är känslostormar och bristande kompetens. Miljöpartiet spelar här förstafiolen där Romsonskan står för känslorna och Fridolinaren (100-dagaren) står för kompetensbristen (inte illa som varande utbildningsminister).

  Varför alla de andra väljer att småvisslande lalla runt, lukta på blommorna och titta lite bortkommet på världen är svårt att förstå, eller så är det en skicklighet så stor att ingen begriper. Därmed värdelös.

  Tanken skulle då vara att låta Sverige gå ner sig till den grad att det blir svårt att ens kravla sig upp igen. Då, men först då, kommer det fram folk med hårda nypor och börjar härja. Då kan vilka lagar som helst införas, vilka begränsningar som helst i yttrandefriheten etableras, vilka ekonomiska vansinnigheter som helst fastställas. Att styra landet i det läget mot en rent totalitär stat torde vara en barnlek. Är det det som är tanken?

  Det må vara hur det vill med den saken, men en sak är klar: avståndet mellan våra politiker, lokalt och nationellt, och undersåtarna har aldrig varit större. Om upp till 70 % av svenskarna anser att vår invandringspolitik är tveksam och rent av farlig, samtidigt som det är det man satsar mest på från politisk sida, då måste det väl anses ha uppstått en viss obalans. Väl?

  Det blir mycket tjat om invandringen i mina olika svar här på DGS. Det må alla ha överseende med. För mig är det en mycket stor fråga. En ödesfråga. Det handlar de facto om liv eller död för landet. Överdrift? Det jag hade onda aningar om för åtta år sedan (det var då jag började blogga) är idag verklighet och det med råge. Stora försämringar tenderar att inte riktigt synas när de införs tyst och en och en.

  Min oro är äkta (och rädsla) för landets framtid och jag tänker inte acceptera att politiker och totalitärmedier förminskar denna min oro genom att sprida nedsättande och förlöjligande kommentarer om mina och många andras känslor. De som drar fram rasistkortet eller liknande stup i kvarten är oanständiga och har en etik och moral på en amöbas nivå.

  Vet hut!

  Kort historielektion:

  Gillad av 2 personer

  • jaxel skriver:

   Ipse!
   Jag kan nog hålla med dig i det mesta. Skulle dock vilja kommentera klippet.

   Trots att klippet är så kort så finns det ett (försåtligt) klipp efter lite drygt 30 sekunder. Varför inte visa vad som leder fram till meningsutbytet på slutet?

   Den fråga Lidbom kallade trams handlade om jag minn rätt om huruvida hans hustru i hemmet kunde ha tagit del av handlingar som (eventuellt) var sekretessbelagda och vad Lidbom eventuellt kunde ha sagt till henne vid frukostbordet. Håller nog med Lidbom om att frågan framstår som trams. Fast det hade förstås varit bra att se något mer från förhöret för att uttala sig mer bestämt.

   Gilla

 28. Hovs--hallar skriver:

  Problemet är att det enda riksdagsparti som hela tiden haft förmåga att se var problemet ligger, och vad som måste göras, har utnämnts av den medialt dominerande tokvänstern till något man skrämmer barnen med.

  ”Om du inte är snäll och äter din välling, kommer Jimmie Åkesson och tar dig”…

  SD får inte vara med de andra barnen och leka i den politiska sandlådan, hur rätt de än har om verkligheten. Hellre låter man pajaspartier som MP att, med sådär 5-6 procent av väljarna bakom sig, gradvis förstöra Sverige.

  Vilket är viktigast — att fortsätta spela den roliga mobbnings-leken mot SD, eller att rädda Sverige från gradvis kollaps?

  7-klöverpartierna inklusive (M) tycks mentalt befinna sig på femteklassar-nivå.

  Gillad av 5 personer

 29. p2185 skriver:

  I ett antal kommentarer spekuleras i varför inte ”Alliansen” (finns nån sådan?) ställer misstroendevotum för att få till ett nyval.
  Nog kan det vara så att passiviteten kan förklaras med att de röd-gröna ska tas av banan av folket vid ordinarie val på grund av dokumenterad oförmåga och för sent påkommen ”naivitet” i migrationsfrågan, den enda fråga som uppehåller och mal ner såväl regering, riksdag, departement som statliga och kommunala förvaltningar och verksamheter.
  Jag vet inte skälet till passiviteten. Men tänk om det egentligen beror på att själv slippa ta ansvar för någonting som man inte heller har någon idé om lösning för?
  Det kanske är så att ”Alliansen” varken har förmåga eller någon idé om hur utvecklingen ska vändas på någon enda punkt av de katastrofala tillkortakommanden som Patrik beskriver i första stycket av sin krönika idag??
  Det är faktiskt inte svårt att förstå att känslan över att allt håller på att gå åt skogen med Sverige delas av allt fler av övergivna väljare som förtvivlat söker lösningar, inte sällan i form av flykt. Är räddningen en ”sanningskommission”, en ”kriskommission” eller en samlingsregering? För min del är allt ett bättre alternativ än den uppsättning styrande företrädare vi har idag och som generar såväl sig själva som väljarkåren med sina evinnerliga monologer i riksdag, ”debatter” och uttalanden i media. Ingen lyssnar, ingen svarar, alla skyller på ”de andra”. Inget mod, inget ansvar. Fy! Nu röstar jag på SD, trots att jag är vare sig fascist, nazist, islamofob eller rasist.

  Gillad av 4 personer

 30. Göran Eklund skriver:

  Ni har säkert rätt allesammans, så jag kan bara citera en mindre känd skånsk filosof:
  ”Ingenstans är livet så behagligt lättjefullt som i ett land på dekis alldeles före sammanbrottet,
  när resan utför fortfarande går i första klass.”

  Gillad av 3 personer

 31. Tahmas Nuri skriver:

  Sveket mot oss väljare är när politiker tar beslut som går emot väljarkåren. Den moderata partitoppen ignorerar fullständig att de flesta alliansväljare vill att alliansen med gemensam budget fäller regeringen. Nuvarande regering är livsfarlig för Sverige. Året är 2016 och regeringen består av vänster och miljö fundamentalister. När en statsminister först påstår att vi har varit naiva och sedan påstår att det är surrealistiskt att vi inte håller med honom är brutalt nedvärderande. När det gäller AKB så kan jag inte förstå hur moderata väljare och företrädare kan låta detta spektakel pågå. Moderata väljare och företrädare måste ta sitt ansvar och avsätta Reinfeldts avfälling. Reinfeldt själv borde ställas inför riksrätt för landsförräderi. En vuxen vaccinerad man åker helikopter över Sveriges och först då förstår han att vårt land är stort och med utgångspunkt från det så anser han att vi kan ta emot hur många människor som helst.
  Politikerna ser oss väljare som små barn. De klappar oss på huvudet och säger ”lyssna nu på oss vuxna och sätt er vid barnbordet”
  Det är av största vikt att SD verkligen tar valet 2018 på största allvar. Att de lyfter frågor som engagerar medborgarna, att de kommer med lösningar som sjuklövern inte kan ta fram.
  Vi kan inte ha en regering bestående av ufon, vi kan inte ha en regering som nervärderar medborgarna och vi kan absolut inte ha en regering där företrädarna är islamister.

  Gillad av 5 personer

  • Caleum skriver:

   Jag misstänker att en av orsakerna till att politikerna inte lyssnar till folket står att finna i att partierna idag, till allra största delen, får sina intäkter genom statsbidrag. Då partiekonomin inte längre är beroende av medlemsintäkter behöver man inte längre ta så stor hänsyn till vad ens det fåtalet medlemmarna tycker. Det är därför som politikerna själva formar den verklighet de själva önskar ha.

   En annan orsak till den absoluta tondövheten står nog att finna i att den övervägande majoriteten av rikspolitikerna aldrig har haft ett yrke utanför politiken. De är med andra ord vana att positionera sig för att personligen kunna dra fördel av en situation.

   Väljarna och de fria valen är i politikerns tycke ett tungt ok som tyvärr måste bäras för att ett samhälle ska kunna kalla sig själv en demokrati. Jag tror att jag själv uppfattas som en skam för valmanskåren i politikerns ögon.

   Gillad av 1 person

 32. Tahmas Nuri skriver:

  Har ni funderat på att nästan samtliga av våra folkkära artister, media och tv personligheter är vänster. Har ni funderat på hur stort utrymme dessa socialister får. Jag vill inte namnge dem på bloggen med risk för att få represalier. Men det finns en person som är mer folkkär än andra och det är Sven Wolter tidigare medlem i KPLM(r) och fortfarande uttalad kommunist.
  Hur i hela friden kan en sådan person bli folkkär? Han sitter i tv soffor, hemma hos reportage, filmer etc .
  Eftersom vi lever i en så kallad demokrati så borde väl även en uttalad nazist få vara med i samma forum som Sven Wolter. Kommunister mördade judar på löpande band precis som nassarna.
  Här ser vi sveket mot oss, Kommunister och hard core socialister är välkomna i tv sofforna men inte andra.
  Om SD får inflytande så hoppas jag att de förbjuder den hör typen av människor i offentliga sammanhang.
  Lika barn lika bäst.

  Gillad av 2 personer

 33. Tahmas Nuri skriver:

  Jag är skåning så i praktiken kan jag skita i hur det går för Sverige. Vi är ockuperade av Sverige sedan sedan 1600- talet eftersom Sverige tog Skåne med våld.
  Många av oss skåningar blickar mot Danmark. Köpenhamn är vår huvudstad och vår kultur.
  Men av någon anledning så är vi också engagerade i Sveriges väl och ve.
  Vi kommer troligen inte att bli fria från Sverige därav att vi stödjer er kamp mot vänstern.
  Ty vi är legio.

  Gillad av 1 person

 34. MartinA skriver:

  Sverige var svenskarnas nationalstat. Det var det enda det var. Det hade ingen elegant skriven konstitution, den var snarast vad som hade råkat sätta sig i väggarna under hundra år av kompromissande och kohandel. Det hade ingen stor ide eller samlande vision. Staten sverige hade inga upphöjda principer.

  Det som fick detta hopkok att fungera var att det var svenskarnas nationalstat. Allt det illa hopkomna och illa genomtänkta, alla sprickor och knaggligheter jämnades ut och hölls ihop av den etniska sammanhållningen och vikänslan. Som var så stark att den aldrig ens behövde sättas ord på. Nu finns inte detta längre. Nu är inte sverige svenskarnas nationalstat längre. Och då är sverige ingenting. Det är en byggnad där grunden har ryckts bort, det är prärievargen i roadrunner som sprungit ut över en klippa innan tyngdkraften har hunnit ifatt. Sverige är ingenting att bry sig om och ingenting att försöka ”rädda” för det går inte.

  För sverige finns inte längre.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.