Dansk imam filmad med dold kamera – säger att muslimer kommer att erövra Europa

mohamed omar

Mohamed Omar

I danska TV2:s nya dokumentärserie ”Moskéer bakom slöjan” visar man vad imamer säger inför dold kamera. Vad som framkommit förvånar mig inte det minsta. Jag har ägnat många timmar av mitt liv i moskéer. Jag har hört värre saker. Det danska programmet har till exempel avslöjat en imam som predikar stening, en inte alls ovanlig uppfattning bland imamer då profeten Muhammed ska ha föreskrivit detta straff. Enligt en majoritet av världens imamer går sharia, islamisk lag, före världslig lag. Sharia är gudomlig och evig.

En annan imam, som tidigare ansågs ”moderat”, har avslöjats med att säga att muslimer kommer att erövra Europa. Detta är inte heller konstigt. I både Koranen och i texter om profeten Muhammeds liv beskrivs missionen som en viktig plikt. En god muslim ska predika Muhammeds budskap.

Ordet som imamen Mohammad Fouad al-Barazi använde i inslaget är ”fath”, som betyder ”öppning”. Det är samma ord som i islamiska texter används om Muhammeds erövring av Mecka och senare om hans följeslagares erövring av Egypten, Syrien, Persien med flera länder. Den turkiske sultan som år 1453 erövrade Konstantinopel bar hederstiteln ”Al-Fatih” eller Erövraren. Han är en hjälte i dagens Turkiet.

Denne danske imam är inte ensam om att drömma om en islamisk erövring av Europa. När jag var muslim hörde jag detta ständigt, både från imamerna i predikstolen och från de vanliga muslimerna vid ”moskéfikat”. De troende ser det som en välgärning, som att de räddar européerna från förtappelse. De för dem ut ur otrons mörker och in i islams ljus. Sedan har vi förstås massor av svenska muslimer, och säkert danska också, som tycker att väst är bra som det är. Det finns de som struntar i sin religion och aldrig har satt sin fot i en moské.

Dansk teve förtjänar beröm för att de drar fram dessa saker. Tyvärr svävar en bredare allmänhet i väst i okunnighet om vad som lärs ut i moskéerna. Många har inte ens fattat att ett av grundsyftena med en moské är islamisk mission – dels att vårda de lokala muslimernas tro och se till att de inte assimileras i den icke-islamiska västerländska kulturen och dels att sprida den rätta, islamiska tron till fler människor för att på sikt göra det omgivande samhället mer islamiskt. Detta är saker som är helt självklara för muslimerna som bygger, driver och besöker moskéerna.

Erövring kan alltså ske dels genom jihad eller heligt krig och dels genom mission. Jag tror inte att imamen syftade på erövring genom våld, snarare genom mission. Han hoppas att muslimerna ska bli så många i Europa att de slipper smälta in och till slut kan ”ta över”. Det är förstås rena fantasierna. Men religiösa människor är som bekant inte främmande från att hysa fast tro på det omöjliga… Muslimska predikanter av det svärmiska slaget brukar påpeka att Muhammed började med bara några få anhängare, men att hans mission sådde fröet som växte till ett imperium. Det gick då, det ska gå idag!

Efter dansk teves generande avslöjanden samlades 31 imamer vid Islamiska kulturcentret i Köpenhamn till ett möte. För att ta avstånd från sina hiskeliga uttalanden? För att lova bot och bättring? Nej, för att fördöma dansk teve! De menar att TV2 har saboterat deras image genom att berätta vad de faktiskt står för. Det påminner om när tusentals engelska muslimer, efter massakern på Charlie Hebdos redaktion i Paris, demonstrerade mot Charlie Hebdo hellre än mördarna! Jag brukar i detta sammanhang tala om ”det mentala utanförskapet”, att fysiskt befinna sig i Europa men psykiskt i islamvärlden.

Men imamerna har det inte lätt. Det är inte bara att ”ta avstånd”. Det är ju inte saker som de har hittat på utan det är åsikter som är förankrade i Koranen och i profeten Muhammeds exempel. En normal troende muslim tror att Koranen är Guds ord till människan om hur hon ska leva sitt liv och att Muhammed är ett tidlöst moraliskt föredöme. Och Muhammed sa ju att muslimerna skulle sprida sitt budskap över världen och inte låta sig påverkas av andra, falska sätt att leva. Muhammed sa ju att Gud sänt ner Koranen som en lagbok till att döma mellan människor. Muhammed ledde ju sin armé i krig för att sprida tron. Och så vidare.

Om imamerna tog avstånd är det inte säkert att de skulle kunna fortsätta vara imamer. De flesta moskésamma muslimer, även om de själva slarvar i sin utövning, förväntar sig att deras religiösa ledare ska lära ut vad som står i islams texter. Det är kanske just för att de gör detta, för att de står för sådant som avslöjades i dansk teve, som de en gång fick förtroendet att bli imamer. Hade församlingarna inte tyckt om vad de sa hade de blivit utkastade för länge sen.