Där finns jobben

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Nu ska jag framföra några nya inopportuna synpunkter.

I praktiskt taget alla samhällen utom nittonhundratalets västerländska har det funnits massor med tjänare av olika slag, hembiträden, chaufförer, drängar, trädgårdsmästare, tvätterskor och så vidare. De av oss som i modern tid har fått uppleva kulturer utanför den västerländska har sett att man där – utom kanske i de forna kommunistländerna – tagit det som en självklar sak att en normal medelklassfamilj har ett antal tjänare med olika uppgifter i hemmet.

När jag själv bodde ett kort tag i Indien hade jag på svenskt manér bestämt mig för att inte ha några hustjänare eftersom det skulle vara förnedrande för dem att tjäna hos mig. Men för denna vackra och solidariska hållning fick jag inget tack. Medsvenskar på orten som hade tjänare ansåg att jag pekade moraliska fingrar mot dem. Indier som kom och sökte jobb när de upptäckte att jag inte hade några anställda såg på mig med förakt eftersom jag, som de bedömde det, av ren snålhet förmenade lokalbefolkningen jobb som den så väl behövde. Till slut kröp jag till korset och anställde en kvinna som lagade lite mat, diskade, bäddade och städade. Hon var inte fullt sysselsatt och hon kändes mest i vägen, men hon var snäll och hjälpsam.

Idag kliar sig Sverige i huvudet över hur tiotusentals, kanske hundratusentals o- eller lågutbildade migranter ska kunna sysselsättas. Sverige föreställer sig att migranterna ska kunna beredas plats på den reguljära arbetsmarknaden inom normala företag och försöker hitta på listiga lösningar, till exempel nya lönesubventioner, som kan åstadkomma detta resultat. Men det är troligtvis lönlöst. Några kan väl beredas sysselsättning på det sättet, men en hållbar lösning för flertalet kan det inte bli. Om vi bortser från ett antal problem, som jag strax ska rada upp, vore det naturliga att dessa fick försörja sig enligt den självklara ordning som råder i resten av världen, nämligen just som tjänare i hemmen.

Enligt Statistiska Centralbyrån finns i Sverige närmare fem miljoner ”kosthushåll”, alltså grupper av människor som bor ihop och har gemensamt hushåll, kort sagt just en sådan enhet som naturligen skulle kunna ha nytta av en tjänare. Det räcker med att en tiondel av dessa tog chansen att få lite hjälp i hemmet och i trädgården för att det skulle bli migrantbrist i Sverige under åtskilliga år framöver.

Sedan var det problemen. Det första är att denna lösning går på tvärs emot allt vad Sverige kämpat för under det senaste seklet. Hemmatjänare har inga rättigheter och inga fackliga organisationer och betalar inga skatter och får ingen föräldrapenning. De får mat och husrum och lite fickpengar. De bor i ett särskilt litet hus på undanskymd plats i trädgården eller i någon slum i närheten av arbetsplatsen. En del arbetsgivare är snälla och hyggliga människor medan andra inte aktar för rov att suga ut arbetskraften, men det får arbetskraften räkna med. Den behöver försörjningen. Ett tjänarsamhälle är ett klassamhälle när det är som tydligast.

De två andra problemen är kulturella. Tjänarkulturer uppstår inte av sig själva utan båda parter måste träna sig på att utveckla och hantera situationerna. Man blir inte en bra husbonde – alltså arbetsgivare för tjänare – över en natt. Man lever plötsligt tätt inpå en främmande människa. Det är lätt att hetsa upp sig och bli irriterad. Jag vet inte hur många utgjutelser över tjänarproblem jag hört från svenska kvinnor med utlandsstationering. De sista svenska hembiträdena försvann för över femtio år sedan. Vi har glömt hur man har tjänare.

Även för tjänarna är situationen förstås jobbig. En behaglig och duktig tjänare blir man inte i en handvändning. Det behövs lyhördhet och begåvning för att anpassa sig till lynniga och krävande arbetsgivares nycker. Inte minst måste man svälja sin stolthet. Jag vet inte om dagens nyanlända är redo för det.

Jaha, så det gick inte. Då får det bli socialbidrag och andra insatser från välfärdsstaten. Men jag undrar hur länge detta kan pågå innan välfärdssystemen kraschar och naturmetoden – alltså tjänarsamhället – trots allt under tandagnisslan bryter sig fram och etablerar sig i den svenska verkligheten.

61 reaktioner på ”Där finns jobben

 1. Utlandssvensk skriver:

  ”naturmetoden – alltså tjänarsamhället”

  Jag finner det otroligt märkligt att man för debatten utifrån antagandet att de som har kommit skulle vara villiga till vad som helst. Varför skulle de vara det? Många av dem ser oss som deras tjänstefolk. Och även om svenskarna är världens dummast folk, så tvivlar jag faktiskt på att det finns värst många som är direkt hjärndöda nog att ta in en ung MENA man i sitt hem. ”Hej då, lilla Lisa, nu ska vi gå på bio, men Mhamoud är här med dig”

  OM man ska få folk att ta låglönejobb, måste först bidragen ner på nivåer en hygglig bit under dessa låga löner. Detta kommer då att innebära direkt och tydlig fattigdom, med barnfamiljer som sover på gatan osv. En meningsfull andel av immigranterna kommer inte att bara finna sig i detta och snällt bli tjänstehjon. En helt uppenbar och sannolikt ganska omedelbar effekt skulle bli en extrem explosion av kriminalitet, från vad som redan är västvärldens högsta nivåer. Utpressning, kidnappningar, home invasions, car jackings, etc. etc. skulle bli rejäla tillväxtindustrier. Risken att åka dit är närmast obefintlig och lär dessutom falla ytterligare om brottsligheten ökar kraftigt. Vidare kommer svenska fängelser att framstå som mycket attraktiva, jämfört med att leva i fattigdom på gatan.

  Organiserad utpressning/beskydd lär vara bland det första som sker. Ett gäng på 100 MENA män skulle lätt kunna utpressa ett helt villaområde på månadsbetalningar. Skicka fram en 14 åring till husägaren och berätta att det vore ju tråkigt om något skulle hända med huset eller bilen eller ungarna. För 5.000 i månaden får man skydd. Det finns absolut inget annat val än att betala! Alla andra alternativ är helt orealistiska i dagens Sverige.

  Om man ringer polisen och de dyker upp kanske man kan få tag i 14 åringen. Inget händer med honom, men en hel del lär hända de som ringde polisen! Att polisen skulle kunna fånga och lagföra hela gänget är uteslutet med dagens polisstyrka, särskilt om några hundra gäng dyker upp på olika platser.

  Många gamla moderater har säkert drömt om en framtid som påminner om viktorianska kolonialherrar, med billiga tjänare från fjärran länder. Men de kommer att bli gruvligt besvikna och istället finna sig som livegna trälar under brutala klanledares piskor.

  Fast det skulle ju lösa bostadsproblemen, eftersom medelklassen snabbt skulle börja lämna landet…….

  Dagens kostnader må vara höga, men de är ingenting jämfört med kostnaden om man skulle sluta att bidragsförsörja immigranterna. Att de skulle kunna anpassa sig till en modern, västerländsk arbetsmarknad är inget annat än fria fantasier. Det går inte. Segregering och/eller repatriering är de enda framkomliga vägarna om landet ska överleva. Och det måste ske NU, annars är det kört.

  Gillad av 10 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Polisen blir en tillväxtbransch utan tvekan
   givetvis också väktarbranschen!

   Vi lär nog behöva MINST fördubbla antalet poliser,
   ute på gataorna i brottsförebyggande syfte…

   Hälften lokaliserade på landsbygden,
   så det blir rimliga utryckningstider.
   Helikopterburna i vissa områden!

   Gilla

   • Utlandssvensk skriver:

    @ Jan Bengtsson,

    ”Vi lär nog behöva MINST fördubbla antalet poliser”

    Sverige har tiotusen poliser i yttre tjänst. Denna styrka är väldens mest feminiserade och i princip ett skämt.

    De senaste 2 åren har vi tagit emot 250.000 asylsökande, varav ytterst få lär hitta jobb inom de närmaste 10 åren med dagens system. Dessa lär dessutom ta in lika många anhöriga de närmaste åren. Till detta kommer många hundra tusen migranter som kom under tidigare år och försörjas av skattebetalarna.

    Så om vi skulle sänka bidragen kan vi räkna med någon miljon immigranter som helt plötsligt har att välja mellan förnedrande skitjobb, gatan eller kriminalitet.

    En polisstyrka som ska klara av att kontrollera detta behöver var minst 50.000 man (inga kvinnor!), militariserad och extremt brutal. Dvs ungefär som polisen i de MENA länder som är någorlunda fungerande….

    Det finns inte på kartan att den politiska vilja att sätt upp något liknande kommer att finnas innan det är alldeles för sent. Däremot är risken stor att MENA gängen snabbt inser att vi inte kan bjuda motstånd och sen tar över. Eller krigar med varandra och eventuella miliser som andra grupper sätter upp. Så kan man sen hålla på några generationer…

    Gilla

   • mittja skriver:

    Betydligt mer än så: vi behöver miltära trupper (det gör vi alla fall). Vi behöver framför allt män som är beredda att göra vad män var beredda att göra förr i tiden: bruka nödvändigt våld mot främlingar för sin egen grupps bästa.

    Det kan verka som att få sådana män existerar i ett land där hela världen påstås vara ”vår grupp”. Men jag tror att de finns. De måste bara få klart för sig vilka alternativen är. Vad som behövs är tydligt ledarskap. Vad som krävs är ett tydligt förkastande av PK-kulturen. Eftersom ”alla människors lika värde” innebär: alla utom ni svenskar – måste vi förklara att vi agerar i självförsvar.

    Det handlar inte om att kasta ut alla invandrare. De assimilerade skall stanna kvar. Men vi måste freda oss mot dem som vill upprätta klansamhällen

    Gilla

  • Göran skriver:

   Det skulle inte funka med den utpressning du skriver om. Det går att skydda sig mot det. Polisen behöver man inte blanda in.

   Gilla

   • Utlandssvensk skriver:

    @ Göran,

    ”Det skulle inte funka med den utpressning du skriver om. Det går att skydda sig mot det”

    Det tror jag är fria fantasier i 99% av fallen. HUR ska en vanlig svensk i ett radhus skydda sig mot 100 MENA män, de flesta från krigszoner och många med egen stridserfaren samt med en helt annan uppfattning om värdet av ett liv?

    Den enda realistiska lösningen jag kan se är att betala ett annat liknande gäng. Men om jag har fel får du gärna utveckla.

    Gilla

   • gmiksche skriver:

    Utpressningen riktar sig i allmänhet inte mot Svensson i radhuset utan mot småföretagare som har butiker eller matställen. Gemene man drabbas av inbrott och överfall.

    Gilla

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Utlandssvensk!

    Jag skrev MINST…

    Medvetet ironisk också!

    Men jag skrev inte i yttre tjänst, vi har väl runt 20 000 totalt?

    Eliasson ville ha 4 000 till…

    Mao föreslår jag 25 000 MINST!

    Gilla

  • Gösta Oscarsson skriver:

   … och man skall kanske tillägga att de som nu kommer till Sverige nog ganska ofta tillhör de grupper som i hemlandet själva hade house servants. Att då frivilligt inta denna underordnade position skulle nog vara lite svårt.

   Gillad av 1 person

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Knappast seriöst att MENA att de skulle ta uppassarjobb här…

    Sånt hade man ”slavar” till hemma…

    Araber är av hävd ett handelsfolk, som inte smutsar ner händerna själv!

    Gilla

  • Skottskadad ambulans skriver:

   Tror inte många vill ha tjänare som planerar att skära halsen av herren i huset när denne sover.

   Omedelbar massrepatriering är det enda långsiktigt hållbara alternativet.

   Gillad av 2 personer

 2. Kim skriver:

  Kan bara konstatera att situationen i nuläget är den motsatta. Asylsökande behöver inte sköta sin egen städning och matlagning. Svenskarna, däremot, utför sitt hushållsarbete på fritiden, vid sidan av de arbeten som via skattesystemet betalar för asylboendenas servicepersonal.

  Gillad av 6 personer

 3. Aha skriver:

  Tjänarsamhällets vara eller icke vara är det som är frågan. Det kan istället bli så att välmenande högavlönad medelklass ser anlitande av RUT -och ROT:are som ett sätt att hjälpa migranter med deras försörjning. Med stolthet kommer man över middagsborden berätta om sina inhyrningar av migranter. De som har mest inhyrd personal är mest godhjärtade, plockar mest PK-poäng.

  Krafter kommer alltså att finnas inom PK-leden för goda avdragsmöjligheter för RUT och ROT. Vi borde därför kunna räkna med en viss renässans för generösa avdragsvillkor när det går upp för demokraturen att många migranter har ytterst svårt att få reguljära jobb.

  Att man är snubblande nära ett tjänarsamhälle kommer man att ignorera.

  Gillad av 1 person

  • Janne skriver:

   Det finns inga garantier att ROT och RUT jobben skulle gå till migranter. Företagare kan importera annan arbetskraft vid behov. Hur många arabrer ser du som jobbar som rörmokare eller byggjobbare? Hur många hemstäderskor med slöjor? Eller är det mest rumäner, polacker och ester?

   Gillad av 1 person

   • Arne f jaderfa skriver:

    Det är så klart så, ingen vettig människa använder väl sitt eget hus som stödinsats. De öppna gränserna gör att man väljer de som är ärliga och yrkeskunniga, marknadskrafterna gör att man inte behöver välja invandrarna. Jag ser fram emot att polackerna börjar köra taxi i Sverige.

    Gillad av 1 person

 4. Ådärkomdenja skriver:

  Sorry, tjänaridén inte applicerbar på muslimer, av dogm/religions/klanmässigt välkända skäl. Samt att muslimer inte kommit/kommer till Sverige för att arbeta, utan bli försörjda utan motprestation. Hade invandrarna varit filippiner, då hade det sett annorlunda ut, världens mest eftertraktade tjänstehjon, duktiga, lojala etc. Från sjömän till privatchaufförer, från sjuksköterskor till house maids. Japan har nyligen gått ut med filippiner-inviter, till deras hyperansträngda äldrevård, det talas om sexsiffriga tal. Kanada tar utan prut emot varenda filippinsk sjuksköterska, utan den sedvanligt stenhårda granskningen betr folk utifrån. Tio procent av Filippinernas befolkning tjänar sitt levebröd runtom i världen, inget annat land i närheten av denna uniks siffra. Fler abroad workers än Sveriges hela befolkning.

  Så, det är skillnad på folk och folk, en verklighet som ”den humanitära stormakten” inte fattat, eller brytt sig om. Dörr stängd.

  Gillad av 8 personer

  • gmiksche skriver:

   Jag håller med. Muslimer vill inte tjäna och vi (eller åtminstone jag) vill inte ha tjänare. För majoriteten nyinvandrade är den här vägen stängd. De får i bästa fall bli samhällets tjänare i arbeten som genereras just för att de ska ha något att göra. Vi kommer få världens renaste vägrenar och parkernas finast krattade gräsmattor, ja det verkar redan som om en del gräsmattor anläggs i det syftet. Gräs-ligt.

   Gillad av 1 person

 5. BjörnS skriver:

  Patrik tar naturligtvis ut svängarna för att provocera men det är i den riktningen som vi går. En stor del av asylanterna har låg utbildning, tex har en afghansk adylant i genomsnitt 3 år och en syrisk 6 år. Samtidigt har vi en arbetsmarknad som bygger på hög utbildning och produktivitet. Valet står alltså mellan att ge socialbidrag eller ha folk som packar dina påsar på ICA och plockar fimpar i parkerna och skräp längs vägkanterna.

  Gilla

 6. Lennart Bengtsson skriver:

  Denna lösning, som jag tror är oundviklig, blir säkert en utmaning par exellence för det svenska systemet. Kanske är lösningen en större utbyggnad av den subventionerade Rut-principen som även kommer att omfatta tjänstfolk av olika slag. Jag tror dock att ersättningen får höjas till minst 75% för att fler skall få råd när skatterna måste höjas. Kanske blir detta den ”nya svenska modellen”, men det blir förstås hårda karameller att svälja både för LO och det svenska vänsterkollektivet. Miljöpartiet kommer säkert att ställa sig bakom då man kan höja invandringskvoten ytterligare och på så sätt avlasta andra länder i Europa som inte kan klara invandringen lika fint som Sverige.
  Framtiden är full av överraskningar!

  Gillad av 2 personer

  • Janne skriver:

   Det är inte alls säkert att RUT utbyggnaden skulle leda till fler jobb för nyanlända.
   Redan nu har RUT företagen en hel del anställda – från t.ex Östeuropa istället.
   Varför anställa en arabisk migrant när man kan anställa en rumän eller polack?
   Samma RUT och ROT här som där

   Gilla

 7. Arne f skriver:

  Det ligger nog inte om hörnet att svenskar släpper in ett antal invandrade tjänare i sina hem, och invandrarna kommer nog ej heller att stå på kö.

  En lösning kanske kan vara att det håller på att uppstå en ny överklass, nämligen de inom asyl och flyktingindustrin som vet hur slipstenen skall dras. Assistanshjälp, boenden, etc, många invandrare håller i denna stund på att bli rika, de har inte samma spärrar mot tjänstefolk. Så om de som lyckats utnyttja det svenska välfärdssystemet grövst bara anställer deras landsmän som tjänare så kommer en del i jobb åtminstone.

  Det verkar som en uppenbar åtgärd nu är att skära kraftigt i alla bidrag till invandrare.

  Gillad av 3 personer

 8. elfyma+ skriver:

  ROT och RUT är i praktiken detsamma som straffskatt för dem som inte har inhyrd arbetskraft.
  Ungefär som straffskatt för pensionärer som inte längre orkar arbeta.(avgifterna för pensionärer har höjts).

  Skatteavdrag för välgörenhet är i praktiken straffskatt för dem som inte skänker pengar.

  Miljöbilssubventioner är i praktiken straffskatt för övriga bilister (skatten har höjts för dem).

  Ränteavdrag är i praktiken straffskatt för sparare (skatten på kapitalinkomster är lika hög som ränteavdraget)
  Listan på ”straffskatter” kan göras lång.

  Det finns inga gratisluncher. Någon måste betala.

  Om du går ut på krogen med en kompis och han har ”glömt” plånboken hemma så är det du som får betala hela notan -om han inte vill diska av skulden i köket.

  Och om ni båda har ”glömt” plånboken hemma så kan ni inte göra som regeringen
  – säga att kommande generationer betalar notan.

  Gillad av 4 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Som boende i hyresrätt och motståndare till statliga subventioner vill jag uttrycka bifall.

   Ungdomsgäng tillämpade (tillämpar?) stundom metoden att gå in i en ensligt belägen närbutik. Dryga tjoget personer från ca femton till tjugofem (så barn enligt svensk medial konvention) går in när endast butiksägaren eller en personal är på plats, för att förse sig med vad det än må vara för varor, och lämnar butiken med orden ”Han längst bak betalar”, varvid siste man säger: ”Va? Jag känner inte dem!”.

   Låter som svensk politik i mitt tycke.

   Angående tjänstefolk och pigor: sexuellt slaveri är legio i MENA. Hur såg det ut här för lite över hundra år sedan? Staten och borgarklassen har redan sina hjon och statare: Samhall, OSA, och diverse projektanställningar. Troligen är jag den ende läsaren här som varit placerad i sådan verksamhet. Testa gärna att jobba heltid för under 14k/netto, utan LAS och annat lull-lull som MBL och liknande.

   Trots allt är ju straffen för att missbruka och fuska med anställningar att betrakta som avgifter, och en grovarbetares (ofta kallad ‘knogare’ som en anspelning både på ‘knoga’ som i jobba och i att gå på knogarna; apa) liv är inte värt mer än dryga femtiotusen kronor i böter. Sug på den: blir du på grund av arbetsgivarens slarv och fusk dödad på den arbetsplats du kommenderats till som långtidssjukskriven eller invalid/handikappad blir det som värst femtiotusen i böter. Så högt värderas en arbetare i socialmoderaternas Sverige.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Du har fel. Det är inkomstskatten som är en straffskatt på arbete, precis som tobaksskatten är en straffskatt på tobaksbruk. Att man gör ett litet undantag från bestraffningen är ingen belöning.

   Pengarna är dina, inte statens.

   Gillad av 1 person

 9. Janne skriver:

  De flesta har nog inte lägenheter med pigkammare där ensamstående tjänstehjon kan bo. Och jag tvivlar på att arabiska kvinnor skulle tänka sig att bo och betjäna en kristen eller ateist. Om nya ROT/RUT jobb skapas genom avdragen- hur många av de kommer att gå till ”nyanlända”? Snarare importerar man fler från andra EU länder eller t.ex Fjärran Östern.

  Gilla

 10. Hans Kindstrand skriver:

  Tjänarsamhället förutsätter en mental omställning som kräver tid, sannolikt mer än en generation, och den tiden finns inte. I min generation (60+) har vi dessutom vant oss vid dubbelarbete och att utan tjänstefolk, klara av hushållsarbete och trädgårdarbete, att transportera och montera möbler och att laga vår egen mat. Diskmaskinen klarar disken, robotdammsugaren underlättar städningen, robotgräsklipparen sköter om gräsmattan. Vårt skattesystem har gjort mig till en mycket händigt person under mottot – bra dräng reder sig själv. Jag vill inte heller – vare sig i mitt arbete eller i mitt privatliv – bli störd av människor som dräller omkring. Det är svårt att lära gamla hundar sitta och gamla hundar finns det gott om.

  Gillad av 5 personer

 11. Sixten Johansson skriver:

  Den naturliga lösningen är naturligtvis den omvända. Var i all världen finns ett mer tjänstvilligt, anpassligt, flexibelt, inkännande, empatiskt, arbetsivrigt, noggrant och skötsamt folk än majoritetsbefolkningen i Sverige? I decennier har de vuxna lärt sig lyda sina barns minsta vink och sopat och bäddat för deras drömvärldar. De har lärt sig läsa sina grannars, arbetskamraters, chefers och hela den politomediala överhetens tankar och direktiv och ödmjukt anpassat sig därefter. Denna förening av självutplåning, lyhördhet och höga kvalitet i betjänandet är absolut världsunik. Med stor förväntan kommer världens bästa tjänarkår att se fram emot att uppfylla nya, mångkulturella krav – en stor utmaning, ja, men en liten omställning, för vilka är lämpligare att visa vägen mot framtiden?

  I första skedet kan de nya kolonialherrarna och deras familjer placeras ut i de stora våningarna och villorna i våra attraktiva storstäder. Många paradlägenheter har redan en jungfrukammare, där det vita tjänstefolket kan bo, och på villatomterna kan man lätt sätta upp bodar och Attefallshus, som det anspråkslösa svenska folket med iver och glädje självt kan inreda i enkel, vacker och praktisk stil. Miniboendet är ju redan på modet och snabbt kan det gå, husvagnar fungerar också utmärkt. Även radikalfeministerna och tidens alla spännande och okonventionella TV-serier har ju redan berett marken och sinnena för det nya sociala liv som väntar i jungfrukammare och salonger hos kolonialherrarna, som utan minsta tvivel kommer att prisa det svenska tjänstefolkets flit, uppmärksamhet och allsidiga användbarhet.

  Gillad av 7 personer

 12. Avfälling skriver:

  Har du någonsin tänkt tanken att det vi lever i just nu är ett tjänarsamhälle?

  Rekordhög privatskuldsättning och bland världens högsta inkomstskatter. En hyrekonomi där svenskar snart kommer att stå på bara knäna för att kunna få in någon bankkredit eller riksbankskrona för att kunna betala sina räkningar till stat eller finans.

  Daliten i Mumbai eller en valfri Märstabo förenas genom sina livslånga skulder på axlarna. En missad krediträkning eller skattekrona i Sverige kan sätta svensken på backen. 50% av socialtjänsten i Sverige går redan på knäna så folk kommer att hamna mellan stolarna och förgås pga social stigmatisering.

  Gillad av 2 personer

 13. Lennart Jonasson skriver:

  Om naturmetoden infinner sig så har samhället redan gettoiserats, eroderat, enklaviserats, kriminaliserats och Sverige förvandlats till en failed state. Mat och husrum mot tjänster, tjänande, kommer ödmjukt och underdånigt att erbjudas från de som inte i god tid såg till att se om sitt hus, såg åt vilket håll det barkade. De som kommer att accepteras som de nya hjonen av de svenska husbönderna blir nog i huvudsak andra svenskar vars sorgsna själar är ingraverade med järtecken från korridorfolket, det politiskt/mediala etablissemanget.

  Gillad av 1 person

 14. B skriver:

  Jag tror att det finns risk för en tredje väg, alltså varken evig försörjning genom socialbidrag eller försörjning som tjänare, nämligen istället försörjning genom kriminalitet. En person som har lärt sig leva med socialbidrag och att kräva sin rätt före att göra sin plikt kommer inte över en natt ställa om sig till att städa och tvätta hos någon annan, allt med ett underdånigt och behagligt uppträdande. Så länge chansen finns kommer hen att leva på socialbidrag. När det inte finns socialbidrag längre är det stor risk för kriminalitet, och eftersom det är en etnisk underklass, också extrema etniska och kanske religiösa konflikter.

  Gillad av 1 person

 15. Hovshallar skriver:

  Vi har redan en form av tjänare — de kallas ”personliga assistenter” och är som bekant till för att funktionshindrade ska kunna leva ett någorlunda normalt liv.

  Vi har även sett vilka problem som är förknippade med denna verksamhet; hur assistansbolag fakturerar för tjänster som aldrig utförts osv.

  Patriks modesta förslag bygger däremot vad jag förstår på att den som vill ha dessa tjänster får betala dem av egna medel.

  Problem 1): hur många skulle ha råd att betala för sådant med sina redan hårt beskattade inkomster, med en lön till tjänaren som ligger över socialbidragsnormen?

  Idag är det bara de allra mest förmögna som kan göra detta.

  Problem 2): de flesta arbetslösa invandrare är muslimer. Dessa tenderar att av religiösa skäl se sig som överlägsna oss ”otrogna”. Hur går det ihop med den underordnade och flexibla roll de förväntas spela?

  Sålänge samhället generöst betalar för arbetslösa muslimers uppehälle utan några motkrav, så länge är Patriks förslag helt omöjligt.

  Jag läste nyligen en rapport om hur muslimer HOTAR och trakasserar socialsekreterare för att få ut kontanter långt utöver socialbidragsnormen, tex. tiotusentals kronor för ny fin barnvagn, dator, senaste smarta mobiltelefonen, med mera. Socialsekreterarna vågar inte säga emot, då de dessutom är rädda att bli stämplade som ”rasister” om de vägrar.
  Etniskt svenska bidragssökande behandlas däremot snålt och småaktigt.

  http://avpixlat.info/2016/02/26/socialsekreterare-berattar-vi-sarbehandlar-svenskar-negativt/

  Patrik, om du känner till detta, hur kan du då vara så naiv att du föreslår att dessa människor ska arbeta som tjänare??

  Gilla

 16. Åke skriver:

  Alla dessa unga muslimska män som kommer kommer dom att skura toaletter åt dom otrogna ? Troligtvis kommer jihadist att framstå som ett mer lockande alternativ.

  Gilla

 17. elfyma+ skriver:

  Jag känner ett allt större ”utanförskap” i det nya Sverige.

  Lever fortfarande efter gamla svenska deviser som ”själv är bästa dräng”, ”den som spar han har”, ”rätta mun efter matsäck” och ”man ska leva som man lär”.

  Politikerna anser att såna som jag är en samhällsfara, en obstinat medborgare som inte låter sig styras med varken politiska eller kommersiella piskor och morötter.

  Om alla gjorde som jag skulle hjulen stanna i Sverige säger ”chefsekonomerna”.
  Mitt sätt att leva är närapå kriminellt och gör människor arbetslösa säger de.

  Har bott i villa och bostadsrätt men har ändå inte utnyttjat ROT och RUT, och kommer aldrig att göra det så länge jag kan stå på benen.

  Kör en gammal bil som jag servar själv. Lagar cykeln själv och pumpar däcken själv trots att jag bor i landets cykelpumpstätaste kommun.

  Klipper gräsmattan själv och underhåller min fritidsfastighet själv.
  Går sällan på krogen, men gästar Clas Ohlsson desto oftare. Är tillråga på allt delägare i ”gör det självarnas Mecka”.

  Och inte nog med det.
  Jag snyter mig själv och torkar mig i röven alldeles själv efter välförrättat värv.
  Och det tänker jag fortsätta med ända fram till ättestupan.

  Att inte vara beroende av andra ger mig en känsla av frihet.
  Den friheten är värd mer än alla bidrag och avdrag.

  Och jag tänker inte offra min frihet för att skapa låtsasjobb åt främmande människor jag inte känner någon samhörighet med.

  Gillad av 3 personer

 18. Janne skriver:

  Kanske är det den drömmen om tjänstesamhället (dvs tjänster i hemmet) som har drivit såna som Fredrik Reinfäldt? Som använder sig av solidaritetsretoriken för att kunna ta emot så många så att samhället inte klarar av det och skapar tjänarsamhälle?
  Men det tror jag inte är möjligt. Som många andra skribenter påpekar, får vi både höga skatter, hög kriminalitet och usel samhällservice.

  Gilla

 19. Anders skriver:

  Instämmer. Det du beskriver är redan verklighet inom restaurantbranschen och sannolikt också inom andra invandrarinfiltrerade näringar som taxibranchen. Och jag befarar att utpressning av vanliga medborgare kommer, oavsett vad vi gör med bidragen. Tror inte Bromma är något bra ställe att bo i om några år.

  Gilla

 20. Jan Andersson skriver:

  Vi har idag helautomatiska tvättmaskiner, diskmaskiner, robotdammsugare och robotgräsklippare, alla mycket billigare än en anställd. Och de flesta tycker väl som jag att man ska ta vara på sin egen skit i Sverige? Det enda jag verkligen skulle vilja slippa är den förbaskade resan till återvinningsstationen varje vecka. Kanske ett tips till någon?

  Gilla

  • elfyma+ skriver:

   När du åker till återvinningsstation så kan du numera få ”hjälp” med att lägga i soporna vare sig du vill eller inte av en ”EU-medborgare”.

   De blir riktigt otrevliga om du inte låter dem ”hjälpa till”.
   Många väljer då att ”betala” för låtsasjobbet för att inte få en repa på bilen eller få punktering.

   Gillad av 2 personer

   • Lennart Göranson skriver:

    Varför alla dessa obevisade påståenden? När jag lämnar tomglas och plastemballage står det för det mesta en rumän där och vill hjälpa till, och jag säger alltid ”nej tack, jag vill inte, det här klarar jag själv”. Och aldrig, aldrig någonsin har reaktionen blivit hotfull eller otrevlig. Om kritiken mot det som är fel innehåller för många obevisade påståenden och rena påhitt så skjuter man sig själv i foten och undergräver kritikens trovärdighet.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Lennart, du bemöter en anekdot med en annan. Det kan ju hända att ni har rätt båda två.

    Är det illa nog att det alls förekommer en enda gång?

    Dessutom är det ju ett underbetyg på myndigheterna att EU-medborgare utan arbete och bostad uppehåller sig i Sverige ens tre månader. Dessa tre månader gäller uteslutande turister som försörjer sig själva och inte trakasserar invånarna i det besökta landet och inte tigger eller utför svartjobb och liknande.

    Det måste vara den enklaste saken i världen för polisen att gå till ICA eller glasiglon eller soptippen och hämta de illegala och utvisa dem.

    Varför görs det inte? Varför upprätthålls inte lag och ordning?

    Failed state, Fredrik Reinfeldt. Nu. Idag.

    Gillad av 2 personer

 21. Martin skriver:

  Normalt i alla samhällen fram till 1700-talet på vissa speciella platser och fram till 1960-talet på väldigt många andra var att en mycket stor andel av de som föddes dog i svältrelaterade sjukdomar. Är det något PE förespråkar också?
  Det normala har också varit att medelklassen varit enormt mycket mindre än den är nu. Och enormt mycket mer kapabel, jämfört med nu. Samhällstypen som förespråkas har funnits eller utvecklats i en sån miljö, stora mängder egendomslösa på landsbygden med en fot i graven och liten självsäker medelklass.

  Hade PE varit ekonomiskt frihetlig hade den kunnat vara bara ett fridsamt konstaterande. Men med hans historia som socialliberal, globalist, världsförbättrare och gissningsvis fortsatt storstatsvurmare och centralplaneringsvurmare är artikeln en vidrighet. Han har suttitet där på sin kammare och planerat hur staten skall socialingengöra fram ett otäckts samhälle. Låt skiten landa var den vill istället. Och acceptera att det inte finns någon ”bra” eller välordnad framtid från det här utgångsläget. Oavsett vad någon gör.

  Och till den dumskalle som tillhändelsevis får för sig att det här vore en positiv framtid, läs på om vem som genomför farmarmorden i sydafrika. Det här tjänarsamhället kan ej existera med de etniska konflikter som är inbyggda i dagens situation. Låt dessa konflikter spendera huvuddelen av sin energi med en fem sex inbördeskrig och diverse etniska rensningar och andra hemskheter de närmaste trehundraåren eller vad det nu blir. Sen kan vi kanske ta fram PEs otäcka förslag och se om det fungerar. För det är vad PEs tidigare livsgärning och hans socialliberala ideologi har bäddat för.

  Gilla

   • MartinA skriver:

    PE saknar helt lojalitet till det svenska folket. Troligtvis erkänner inte ens PE att det ens finns en svensk etnicitet. Jag minns än idag hans definition av rasism.
    Istället har PE lojalitet till systemet. Han är systempatriot, på klassiskt socialdemokratiskt maner. Han är redo att låta vårt folk upphöra att existera för att han tycker att systemet är viktigare. Värderingarna. Och nu helt plötsligt visar det sig att han med ett förnumstigt leende offrar även systemet?!!?! Det system på vars altare mitt folks existens har offrats?!?!
    Detta är mycket provocerande och gjorde mig arg och fick mig att ta till hårda ord och känna raseri mot PE. Och det var ju dumt. Så här i efterhand förstår jag ju att PE inte alls saknar lojalitet till oss svenskar. Han saknar helt enkelt lojalitet. Han har inte förmågan. Han skriver många intressanta funderingar. Men en man utan lojaliteter är inte ens värd att bli arg på.

    Gilla

   • gmiksche skriver:

    Det vore förmätet av mig att uttala sig om en enskild persons lojalitet till det svenska folket. Men det kollektiv, de som skriver och de som kommenterar på den här sajten, är nog bland de mest lojala till det svenska folket. På en intellektuell nivå som söker sin like hos andra blogg. Och med en öppenhet för andra åsikter som man påträffar sällan. Sajten skullen inte finnas utan Patrik Engellaus engagemang.

    Gilla

 22. Martin skriver:

  Majoriteten av de som kommit är unga män. Och någonting som alla unga män är bra på oavsett utbildning är våld. Varför tjäna när man kan ta?

  Gillad av 1 person

 23. Lennart Göranson skriver:

  Klockrent! Om man inte vågar tänka utanför boxen, det som inte får tänkas och än mindre sägas, kommer vi aldrig att ta oss ur dagens låsta situation. Men jag kan väl förstå Patriks brasklapp ”inopportuna synpunkter”. Det här innebär naturligtvis anatema från inte bara socialister och liberaler utan (som framgår av tidigare kommentarer) även från många konservativa traditionalister.

  Vad inlägget tydliggör är att öppenhet och jämlikhet i grunden är oförenliga. Något som lyckligtvis allt fler börjar bli medvetna om. Vi måste välja.

  Den ena vägen är att hermetiskt stänga fönster och dörrar på det svenska huset, både fysiskt och mentalt. Totalstopp för all invandring, oavsett motiv. Protektionism, inåtvändhet, kulturchauvinism. Men samtidigt en möjlighet att bevara världens mest långtgående inkomstutjämning, ”den svenska modellen” och välfärden med det välfärdsindustriella komplexet. Och kanske också att vår flora av postmoderna ”-ismer” kan fortsätta att blomstra utan att utmanas av nya impulser utifrån.

  Den andra vägen skulle vara öppenhet, men inte på det sättet som den hittills har tillämpats. Jag menar att den som löper omedelbar risk att få en bomb i huvudet eller träffas av en prickskytt bör ges skydd. Likaså den journalist eller oppositionspolitiker som riskerar livet i en diktatur. Därmed inte sagt att det i samtliga fall är just i Sverige som de bör få skydd. Och när faran är över är det naturligt att de återvänder hem, vilket förmodligen de flesta också vill. Därför bör mottagandet inriktas på att ge en dräglig tillvaro under en begränsad tid, inte att förbereda dem för ett permanent byte av hemland.

  Jag menar också att en kontrollerad arbetskraftsinvandring kan vara av godo för Sverige. Det handlar då om människor som kan hävda sig på den svenska arbetsmarknaden, som försörjer sig och sin familj genom eget arbete och som genom skatt och på andra sätt bidrar till vårt välstånd.

  Däremot anser jag inte att öppenheten bör sträcka sig till dem som allmänt föreställer sig att livet i Sverige är bättre än i hemlandet, kanske på grund av orealistiska föreställningar om möjligheterna att få jobb, eller med tanken att den svenska välfärden står till förfogande utan att man jobbar. Det behöver inte nödvändigtvis handla om personer som kallt räknar med att utnyttja svensk generositet, det kan också vara så att de blivit grundlurade av flyktingsmugglare som tjänar grova pengar på sin verksamhet. Det är sorgligt, men inte ett skäl för asyl. Och jag är också tveksam till om det ska vara ett legitimt skäl att man vill slippa hemlandets bestämmelser om allmän värnplikt.

  Mitt eget val är att föredra en begränsad öppenhet framför att vi sluter oss i en kokong. Jag är nämligen övertygad om att isolationism skulle leda till att vi stagnerar som nation, ekonomiskt men även intellektuellt. Och då är frågan om vi mentalt klarar av att hantera en situation där människor faktiskt befinner sig på ”olika nivåer”. Att den tanken är så stötande är faktiskt en ganska ny företeelse. När jag var mycket liten, i början av 40-talet, hade mina föräldrar ett tyskt hembiträde. Pappa var lägre tjänsteman, vi bodde i en 2:a i en utkant av Stockholm. Det var mycket vanligt på den tiden att man även i ganska modesta omständigheter hade ”tjänstefolk”. Och det betydde inte att vårt tyska ”hembi” behandlades illa på något sätt, det var säkert en vinstlott för henne att få ett betalt arbete och den vägen komma in i det svenska samhället. Så vi måste nog mer än hittills våga tänka utanför boxen.

  Gillad av 1 person

  • Utlandssvensk skriver:

   ”Mitt eget val är att föredra en begränsad öppenhet framför att vi sluter oss i en kokong.”

   Du för delvis ett halmgubbe resonemang. Det är nog ingen som har något emot i princip fri invandring av västerlänningar som kan försörja sig själv. Vad gäller import av analfabeter från MENA är detta dock extremt skadligt och leder på sikt till garanterat nationellt självmord, oavsett om det finns en välfärdsstat eller inte.

   Gillad av 4 personer

   • Arne f jaderfa skriver:

    Det är en halmgubbe, för den kunskapdrivna ekonomin med företag som minecraft och Ericsson så existerar gränser nästan inte, vad riksdag och regering än gör. För de som är drivna så söker man sig dit möjligheterna finns. De positiva effekterna av detta har inget att göra med den invandring från MENA vi idag ser, det är dess antites. För varje syrisk läkare som bättre behövts i ett flyktingläger som kommer till Sverige så kommer det säkert minst hundra som begår brott som SKAPAR sjukhuspatienter.

    För första gången så läste jag en artikel där en ökad frekvens av MRSA sades komma av invandringen, en självklarhet för mig men tidigare har det hetat att det var våra turistresor.
    Men det passat väl perfekt in i planen, våra gamla får resistenta infektioner och dör så att utvecklingen inte behöver stå tillbaka.

    Gillad av 2 personer

   • Ådärkomdenja skriver:

    Betr assimilering och integration, sade Olof Palme, redan 1977 i SVT:s ”Gäst hos Hagge” – på en direkt fråga om fortsättningen för ett antal orientaler som varit i Sverige som tillfälliga bärplockare, kunde de få stanna? – ”Det där är inte så enkelt som det låter”, sa OP, ”man skall ha klart för att svenskar i allmänhet är ganska otillgängliga, och inte alls särskilt lätta att nalkas och umgås med”.

    Intressant att det kom från internationalisten Palme, förstärker den bild som jag har, och jag tror delar med riktiga svenskar, vi håller oss för oss själva. Umgås med likasinnade, drar igen radhusdörren efter hemkomst från arbetet, och vill i hög grad bli lämnade ifred. Lite snack med grannen på lördagsförmiddagen, efter gräsklippning och biltvätt, småsnack om graffiti-kluddet på elskåpet, och senaste nytt om invällarincidenter och våra bedrövliga politiker.

    Tjänstehjon i stort sett aldrig på svenskens dagordning. Bra karl reder sig själv, vem skulle ens drömma om att släppa in en muslim, arab eller neger, i sitt hem? Hemska tanke! Jfr Kostnaden i Sverige ungefär sex ggr högre än i t ex Hong Kong, där utbetald lön för en Domestic Helper ligger på 4500:- per månad, inga sociala avgifter, sexdagarsvecka, 12 timmars arbetsdag, mat och husrum i ag:s bostad lagstiftad, obligatorisk nattvistelse från kl 21:00, aldrig tillåtelse att ”sova över” annorstädes. Söndag fridag, fram till kl 21. När anställningskontraktet upphör, har hembiträdet två veckor på sig att lämna HK, och flyga hem till sitt (oftast) fattiga hemland, ingen pardon. Ingen chans att få stanna, om så vederbörande jobbat hos samma ag i tjugofem år. Giftermål med kinesisk medborgare enda chansen. Liten exposè hur det kan se ut, om man höjer blicken ett snäpp utanför ankdammens Sverige.

    Gillad av 1 person

  • Janne skriver:

   Arbetskraftsinvandring från länder utanför EU behöver reformeras så att det inte gäller okvalificerade jobb. Kraven på lön måste också ökas. Det kan inte vara rätt att en del arbetskraftsinvandrare tjänar så lite så att de behöver bidrag eller hur?

   För övrigt är det fritt att arbetskraftsinvandra från EU länder. Behöve invandring från Pakistan eller Etiopien?

   Gilla

 24. Avfälling skriver:

  I min snäva sfär har jag tyvärr sett att de svenskar som av pliktkänsla går och arbetar trots att de kanske är sjuka också är de som inte ifrågasätter eller upplyser om samhällsproblem i största allmänhet. De frågeställningar Patrik och de övriga skribenterna väcker är frågor som kan få livslånga vänskaper att upplösas i vårt samhälle. Jag har själv sett det och gråtit över det.

  Ibland räcker det med en gnutta tvivel för att förstöra allt.

  Det skulle vara sorgligt om detta land går under pga prestige och en institutionaliserad oförmåga att erkänna brister och fel.

  Gillad av 2 personer

  • gmiksche skriver:

   Det är sorgligt, men frågan är vad den vänskap är värd som inte tål den belastningen. Det kan vara smärtsamt att erfara detta, men å andra sidan är det bättre än att tro på något som inte håller.

   Gilla

 25. Anarchos skriver:

  Patrik, om du går in på youtube och söker på Atlas the next generation, en video av Boston Dynamics så får du se var jobben finns och vem framtidens tjänare är. Han är outtröttlig och stjäl inte från ditt hem. Han våltar inte din fru eller dotter och har inte fester i ditt hem när du är borta. Förmodligen kommer han med garanti och ett bra leasingavtal också.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.