Styrelseproffsens bedömning

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Jag hamnade i samspråk med två erfarna styrelseproffs, Lisa och Pelle kan vi kalla dem, och frågade hur de skulle bedöma Sveriges regering. Vi låtsas, föreslog jag, att regeringen kan jämställas med ett företags styrelse.

– Regeringen påminner rätt mycket om ett illa skött företags styrelse, sa Lisa. Det känns liksom på lukten. Jag är van att hamna i sådana styrelser och tecknen är alltid desamma.

– Vad är det för tecken du ser? frågade jag.

– Det kan jag svara på, sa Pelle. Jag håller med Lisa. Det är två attityder som alltid går att känna igen i dysfunktionella styrelser. Den första är att man inte vill erkänna att det finns problem och om problemen blir uppenbara så vill man förringa dem. Det andra är att man egentligen inte vill vidta några åtgärder för att lösa problemen.

– Hur kan en styrelse vara så ansvarslös? frågade jag.

– Det är väl inte så konstigt, utropade Pelle. Att erkänna problem är ju att erkänna att man själv gjort ett dåligt jobb. Det typiska är därför att man tisslar och tasslar och försöker småljuga sig ur situationen eller komma med grandiosa utspel som en erfaren bedömare vet aldrig kommer att förverkligas.

– Precis så är det, sa Lisa. Ta det här om att svensk lagstiftning ska anpassa sig till lägsta EU-nivå när det gäller behandling av migranter. Det är bara munväder, vad jag kan förstå. Inte står det i minimikraven att asylsökande ska ha fritt vivre och dessutom i många fall 2 000 kronor i månaden i fickpengar. Inte finns det några minimikrav på en servicenivå à 1 900 kronor per dygn för ensamkommande flyktingbarn. Styrelser som kommer med den sortens lösa uttalanden litar jag inte en sekund på. De är bara ute för att lura ägarna – i det här fallet alltså medborgarna – att ge dem fortsatt förtroende vid köttgrytorna.

– Inrikesminister Ygemans prat om att utvisa 80 000 migranter är ett annat exempel, sa Pelle. Jaså, du, skulle jag säga om jag satt i en styrelse som kom med ett sådant utspel, hur ska det gå till? Kommer du ihåg utvisningsärendet som ledde till IKEA-morden? Vad tänker du göra när den första utvisningspersonen huggit ned några svenskar för att få ett jämförelsevis bekvämt fängelse här och slippa åka hem?

– Det värsta är att sådana där styrelser aldrig verkar lära sig, sa Lisa. De blir regelmässigt förvånade och tagna på sängen när just sådana obehagligheter inträffar som andra bedömare tagit för de mest sannolika. I början av februari kom Migrationsverket med en prognos på 70 – 140 000 nyanlända under 2016, en siffra som är mer eller mindre gripen ur luften och mycket väl kan komma att överträffas rejält. Invandringsminister Morgan Johansson tycks kippa efter andan och uttalar förhoppningar om att det i verkligheten ska bli färre än 70 000. Men volymer på den nivån har han vetat om under lång tid. Migrationsverkets oktoberprognos förra året låg på 100 – 170 000 migranter.

– Det där är också typiskt för undermåliga och oerfarna styrelser, sa Pelle. De hoppas att problemen ska försvinna av sig själva utan att åtgärder ska behöva vidtas. Och om åtgärder visar sig bli nödvändiga så vidtas de så sent och panikartat att det ofta blir fler oönskade bieffekter än avsedda effekter.

– Men, herregud, sa jag, vad är det som driver människorna i sådana styrelser?

– Det vanliga, sa Lisa lite uppgivet. Maktlystnad och brist på erfarenhet av skarpa lägen. Att ren dumhet också förekommer ganska ofta ska man förstås inte bortse från.