Om den goda oppositionen

Krister

Krister Thelin

För två månader sedan förordade jag i ett inlägg  Om Det Goda Nyvalet) just ett extra val för att bryta det inrikespolitiska dödläget. Saken är nu ännu mera bjudande. Det övertaktiska “avtalet” från december 2014 är nu dött, men oppositionen beter sig fortarande som om liket lever. Vad som dock har förändrats i sak är den migrationspolitiska omsvängningen, där såväl regeringen som Alliansen (utom C) spelar på de strängar som SD länge ensamt hanterat i denna del. Det är komiskt att se  politiker och media från etablissemang gå ner i spagat och  försvara beslut om begränsningar, “volymkontroll” och utvisning av illegala invandrare samtidigt som avståndet till SD alltjämt skall upprätthållas.

En oppositions främsta uppgift är att lägga fram alternativ till regeringens politik och argumentera hårt i den delen. Alliansen gör också detta och pekar ständigt på den rödgröna regeringens allmänna fördärvlighet, särskilt vad avser skatter, arbetsmarknad och bostadspolitik. Med stöd av SD i riksdagen har också över 100 så kallade tillkännagivanden beslutats. De är i sak verkningslösa annat än som en liten symbol för riksdagsmajoritetens missnöje med regeringen. KU-anmälningar görs också i alla möjliga och omöjliga frågor.

Men en god opposition skall också sträva efter att gripa regeringsmakten när den kan. Stärkta av opinionssiffror (som till och med glädjer Alliansens sorgebarn KD) höjs nu alltfler röster bland fotfolket i framför allt M, som i en mätning är största parti, att välta regeringen. Ledningen håller emot och tycks ha som strategi att sitta still i båten och hoppas att de goda siffrorna skall hålla i sig till ordinarie val 2018. De delar av borgerligheten som hoppas på en bred uppgörelse med regeringen “över blockgränsen” håller också emot men av andra skäl. Men att C (mindre troligt) och L (mer troligt) skulle hoppa över skacklarna, lämna Alliansen och ge regeringen stöd räcker dock inte mandatmässigt. Och nu har den främste proponenten för en sådan blocköverskridande linje, DNs ledarsida, också uppenbarligen gett upp. I en ledare (28/1), som dock i övrigt inte var ett under av klarhet,  konstateras, att S är så försvagat att det inte duger som samarbetspartner; S ras i opinionsundersökningarna har för övrigt utlöst en febril kristerapeutisk verksamhet i statsmedier och på rödgröna nyhetsredaktioner. De goda råden haglar för att hjälpa SAP, allt mot en fond av ännu oförlösta delar av affären Kommunal och utrikesministern.

Mot att välta regeringen står som alltid oviljan att göra sig beroende av SD (med sin allt annat än fläckfria bakgrund, kvalitetsmässigt ojämna kadrer och benägenhet för interna skandaler). “Jimmie”, å sin sida, frestar nu med stöd för en Alliansbudget, om Ms migrationspolitiska linje får råda, och förklarar sig inte vilja kräva förhandlingar för ett sådant stöd. En och annan emeriterad statsvetarprofessor förordar också numera att samarbete med SD skall “sonderas”.  Det som var helt uteslutet och synnerligen oaptitligt för ett par månader sedan har plötsligt blivit mer smakligt. Där ser man vad en smula verklighetsanpassning kan göra. Dock, SD är en allt annat än ideal parlamentarisk samarbetspartner. Och “Jimmies” lena tal nu har uppenbarligen till främsta syfte att plåga M och driva fram ett nyval, i hopp om att växla in SDs opinionsstöd  i hård mandatvaluta. Att välta regeringen är lätt, att driva en vettig politik (vid sidan av migrationspolitiken) i riksdagen på SDs nåde betydligt svårare. Nuvarande regeringskris skulle snabbt kunna förbytas i en annan men med Alliansen i skottgluggen.

Vad göra? Det finns två alternativ: Hanka sig fram i ytterligare två och ett halvt år med Alliansen i opposition kritiserande allt gällare, SD småmysande och tyst bidande sin tid samt med ett krisande S och sönderfallande regeringssamarbete (omsvängningen i migrationspolitiken verkar här som ett effektivt fortsatt lösningsmedel för Mp), allt i hopp för Alliansen att de nuvarande opinionssiffrorna skall stå sig. Knappast troligt. Väljarna är alltför frustrerade. Det andra alternativet är att bita huvudet av skammen och göra det som i vart fall KD och L för död och pina inte ville göra för 14 månader sedan: se till att det utlyses extra val. Än finns det tid, trots fast mandatperiod. Efter sommaren är det för sent. Låt medborgarna avgöra hur de tre opinionsmässiga blocken, S, Alliansen och SD, i realiteten skulle utfalla i val. Presentera valplattformar – Alliansen har här ett utomordentligt gott utgångsläge även med Cs något avvikande migrationspolitiska linje – och debattera sakfrågor. Det skulle tvinga fram SD ut i ljuset för närmare granskning. Hur mycket har det partiet att bjuda när dess paradfråga nu i praktiken fått genomslag hos övriga? Inte så mycket skulle jag tro. Och en god opposition fruktar inte väljarna.

28 reaktioner på ”Om den goda oppositionen

 1. B skriver:

  Jag förstår inte varför det ska vara så skamligt att låta sig stödjas av Sverigedemokraterna för att få igenom sin budget. Tänk vad många gånger Socialdemokraterna har tagit stöd av Vänsterpartiet, som ju för bara några år sedan hade en partiledare som öppet och stolt kallade sig för kommunist.

  Gillad av 7 personer

  • Janne skriver:

   Det finns inget skamligt i det. Det som är skamligt är att Aliansen har krävt av Stefan Löfven att han skulle ta med V som underlag….

   Gilla

 2. Agneta Berglöw skriver:

  Mycket bra o analyserande inlägg om tillståndet i Rosenbad.Detta riksdagshus o landets olika kommunala hus framstår för vanliga människor dvs Sveriges röstberättiga medborgare(,de som arbetar o håller igång samhället varje dag varje natt.) som att det bara finns utgående linjer o inte ingående.
  Väljarna är bara intressanta var fjärde år.Med denna enorm prekära situation som råder så får väl Allianspartierna kavla upp ärmarna o få till ett nyval NU.
  Hur kan S o Alliansparterna blivit såååå förblindade av Miljöpartiet.Detta flumparti som helt saknar verklighetsförankring o ansvar för hur samhället fungerar.
  Aldrig har man väl läst så mycket utrikes press med om nyhetsrubriker o artiklar om det märkliga landet Sverige.
  Ett inslag i Agenda igår handlade om maktskifte efter 100 år av S-styre i Örebro(tror jag att det var) till att Alliansen fått makten med stöd av SD.Intervjuad kvinnlig moderatkvinna ny på sin post som kommunstyrelsens ordf så inga problem med detta.
  Råd till riksdagsmän/kvinnor släpp all er ångest o rädsla.Mobilisera Nyval NU så att väljarna får komma till tals.

  Gillad av 1 person

 3. arne f jaderfa skriver:

  Det är otroligt hur mycket soppa det skall kokas på en spik, man ignorerar de institut som ger SD nästan 30%, så ser man ett litet trendbrott för moderaterna och med en gång börjar folk hoppas på att Ms muntliga omsvängning (som vi dock inte ser i handling) kommer att stoppa SD uppgång. Jag tror istället på att man bör använda all tillgänglig data, jag väljer webbsidan ”status” och firmornas agerande som grund för extrapolationer. Det behövs inte en enda muslimsk invandrare till för att SD skall fortsätta att växa, förfallet har börjat och de etablerade partierna har inte svaret.

  Men jag undrar vilka Kristers skäl är för att inte engagera sig i SD?

  Gillad av 5 personer

 4. Jan Andersson skriver:

  Jag förstår inte varför alla våra kloka riksdagspersoner slösar bort all energi på partitaktiskt käbbel och meningslösa utspel när det finns så oändligt mycket praktiskt arbete att utföra för att hålla kvar landet Sverige i sinnevärlden. Strunta i vad det står på ryggen, samla de gemensamma krafterna och sätt igång. Lämna rapport varje vecka hur arbetet framskrider (men inte i Rapport).

  Gillad av 2 personer

 5. Christer Carlstedt skriver:

  Att Allianspartierna är måttligt intresserade av ett nyval tycker jag känns tämligen naturligt. Det är ju faktiskt de som i samråd med Mp styrde landet dit där det nu är!
  Socialdemokraterna har över huvud taget inte styrt alls. De har ju inte ens hunnit med att klura ut vartåt det blåser.
  De partier som brukar kallas sjuklövern tycks samtliga lida av någon sorts syndrom som gör att de inte kan ta tag i den högst angelägna frågan om migrationen. Angelägenhetsgraden blir kristallklar om man beaktar att ett enda statligt verk tilldelas i princip obegränsade resurser så till den grad att regeringen till och med lånefinansierar verksamheten. Då har vi ändå inte tagit hänsyn till konsekvenserna på det landstings- och primärkommunala planet.
  Vid ett nyval skulle allianspartierna bli tvungna att visa korten. De läpparnas bekännelse från några personer är inte nog. De har faktiskt inget alternativ till den nu förda politiken.
  Vid ett budgetsamarbete med SD, kunde man kanske förvänta sig att armarna skulle bli litet bakbundna på SD, men det är ju ingalunda fallet. SD skulle med fog kunna säga att de har försökt påverka allianspartierna men i dessa samtal inte fått det minsta gehör för sina krav. Som konsekvens därav ser man sig nödsakade att avbryta det praktiska samarbetet och säga som Pontius Pilatus: ”Jag tvår mina händer”. Sedan tittar man på när Alliansen misslyckas och räknar in nya röster till nästa ordinarie val.

  Gillad av 1 person

 6. Hortensia skriver:

  Jag blir bekymrad över att Krister Thelin i denna lägesrapport ger uttryck för uppfattningen att ”SD småmysande” bidar sin tid.

  Vad finns det för skäl att inte förutsätta, att Jimmie Åkesson & Co med sina uppenbart djupa insikter i massmigrationens negativa konsekvenser, skulle vara precis lika bekymrade och vanmäktigt frustrerade över det 7-klöverskapade samhällskaoset som jag själv – och många, många andra svenska medborgare?

  Den enda som kan antas ”småmysa” – eller jubla högt – över Sveriges förfärliga utveckling, torde vara förre Moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Moderaterna är inte trovärdiga som representanter för någon ”god opposition”. Kappvändarpolitikerna borde sättas i karantän av väljarna tills man är helt säker på att, exempelvis AKB och hennes gelikar har tillfrisknat permanent.

  Svenska folket är inte ”naivt”, men börjar lära sig navigera genom den kvävande undervegetationen på 7-klöverängen. Att svara ”M” i en opinionsundersökning, för att gripa det sista halmstrået i ett försök att locka fram det extraval, som i anständighetens namn borde genomförts för länge sedan, behöver inte betyda att man ämnar betro den osynkroniserade Alliansen med sin röst på valdagen.

  Gillad av 2 personer

 7. gmiksche skriver:

  Det förefaller inte vara rätta vägen att förlita sig på att de partier som fört oss nära avgrunden ska besinna sig. Och ifrågasätta SDs förmåga att föra en vettig politik bortom invandringsfrågan i samarbete med moderaterna, KD och, förhoppningsvis, med liberalerna.

  Som många andra använder sig Krister Thelin av två måttstockar för att få ekvationen gå ihop. SD inte att ingen chans att inom den närmaste tiden få egen majoritet. Men 25-30 % är inom räckhåll. Det skrämmer alla andra partier, för de vet att det knapras på deras kaka. Därför väljer de att avvakta. Och är beredda att ta den uppenbara risken att Sverige ytterligare sjunker ner i dyn.

  Gillad av 3 personer

 8. Jasa skriver:

  Det är uppenbart att SDs propagandaministäriet har skickat några av sina mest militanta ideologer (?) hit för att rekrytera folk till partiet. Denna Arne F Jaderfa missar inga tillfälle att uppmana folk att engagera sig i SD. Tyvärr vet vi alla att det inte räcker med ett xenofobiskt missnöjes parti, med omogna vrålande järnrörs pojkar, en allt för brun historia och en spelgalen partiledare, för att styra denna skuta i hamn.

  Gilla

  • Hortensia skriver:

   Glömde bifoga den ”alternativa” länken: http://www.friatider.se/bevapnade-invandrare-gick-till-attack-vid-odenplans-tunnelbanestation

   ”Vid halv sju-tiden på söndagskvällen fick polisen larm om att mellan tio och tjugo invandrarungdomar maskerat sig med rånarluvor och beväpnade med batonger attackerade Odenplans tunnelbanestation, skriver Sveriges Radio.

   Invandrarna gick till attack mot och skrämde upp såväl SL:s personal som resenärerna vid stationen och tågtrafiken vid stationen fick därför ställas in. Ett stort polispådrag, med polismän som enligt ögonvittnen var beväpnade med förstärkningsvapen, larmades till stationen för att stoppa gänget som bland annat slog sönder delar av stationen.

   Trots att invandrarna beväpnat sig, orsakat skadegörelse och skrämt upp såväl personal som passagerare grep inte polisen någon av dem. Istället samlades de ihop på plattformen och bussades, enligt DN, ut till olika platser i Stockholm i syfte att sära på dem.” (!)

   Gillad av 3 personer

  • arne f jaderfa skriver:

   Inte alls, jag söker bara exakt det du inte tillhandhåller, bättre argument för att inte rösta SD än de du ger. Jag är något så sällsynt i Sverige som en motvalskäring. Allt du nämner är möjligen sant men bleknar i ljuset av Kungsträdgården, terrordåd, 6000 anmälda våldtäkter om året, polisens 291, Vilks, mörking av daily mail och nu senast firmornas framfart. Jag ser inte att man har lyxen att gömma sig bakom formuleringar som järnrörspojkar, jag hade hellre sett att andra hade haft de insikter som SD länge haft. Nu har det gått så långt att det som krävs för var dag blir mer oaptitligt för etablerade partier även om imponerande omsvängningar sker på femöringen.

   Det är lustigt med vilken aggressivitet och avsaknad av argument man möts av. Vem tror att SD skall styra ensamma och för alltid? Men får de inte del av navigeringen så fortsätter de att växa. De som kastar invektiv ökar väljarstödet för SD, varje gång.

   De goda valens tid är förbi men för många så är den egna personen viktigare. Så vitt jag vet kom järnrören inte till användning, annat var det den gång en man i Malmö dristade sig till att hänga Israels flagga i sitt fönster, han blev nästan ihjälslagen av invandrare med järnrör.

   Så kom med bättre argument så får vi se.

   Gillad av 2 personer

  • gmiksche skriver:

   På den här sidan råder en civiliserad ton, oavsett vilken åsikt kommentatorerna har. Försök att anpassa dig till den, det underlättar meningsutbytet.

   Gillad av 1 person

  • kod 291 skriver:

   ”Tyvärr vet vi alla” säger allt om ditt sätt att gömma dig i din argumentering. Gör som Arne F Jaderfa istället, stå för DINA åsikter utan att blanda in mig i ditt VI.

   Gillad av 1 person

  • Hortensia skriver:

   JASA beskrev SD som ”ett xenofobiskt missnöjes parti, med omogna vrålande järnrörs pojkar”…

   … men Sverigedemokraterna är det enda riksdagsparti som inte har anammat den imbecilla xenofili, som har genomsyrat debatten och grundlagt den samhällsomstörtande politik som har gjort mig till (högst ofrivillig) landsman med dessa primitiva, våldsbejakande, ”svenska” islamister – och ett okänt antal exakt lika vämjeliga varelser.

   http://svenskajihadister.story.aftonbladet.se/chapter/databasen/

   Jag är beredd att lyssna på alla politiker som vill hjälpa till att återställa värdet av mitt svenska medborgarskap och pass. Jag vill kunna känna trygghet, stolthet och framtidstro i Sverige.

   Gillad av 1 person

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Petmoj skrev: missnöjesparti, järnrörspojkar.

   Med det sagt så är ditt inlägg lite granna svårbemött. Kan du tala om vilka partier i riksdagen som är ‘nöjdhetspartier’? Finns det missnöjespartier så innebär väl det att de partier du inte tycker epitetet passar på är just nöjda med dagens läge.

   Xenofobisk betyder nog inte det du tror om det är Sverigedemokraterna du avser. Invandringskritiskt, mångkulturpolitik-kritiserande, socialt konservativt, nostalgiskt, nationalistiskt (om än väldigt milt) är alla ord som är mer korrekta. Det är fullt möjligt att anse att Sveriges invandringspolitik (sedd som en helhet) under de senaste tjugo åren är dålig, felaktig och omoralisk utan att hata eller frukta människor enkom för deras härkomst. Det är också fullt möjligt att anse att diverse kulturella praktiker inte borde ske överhuvudtaget, utan att skylla på att de folk som ägnar sig åt detta skulle sakna förmåga att förstå bättre, eller tillåta att det fortgår under förment kulturell tolerans och relativism.

   ”Vrålande järnrörs pojkar”, som du skriver. Vad jag minns av det som filmats var ett par överförfriskade herrar varav en eller ett par fått tag i lister från en reklamskylt, men jag kan ha fel. Jag behöver knappast göra mer än hänvisa till de olagliga aktioner som grupper som RF, AFA, Researchgruppen, EXPO och deras sponsorer genomfört och fortfarande genomför; samma taktik som dessas ideologiska fränder använde i Tyskland på trettiotalet.

   På tal om trettiotalet; du nämner partiers historia. Är du bekant med vilket riksdagsparti som förra seklet ville ha samlagsrum i grundskolor, vilket parti som ville avkriminalisera pedofili, vilket parti som kämpade emot ett förbud för sexuella gärningar riktade mot djur, vilket parti som aktivt stödde regimer vilka begick folkmord, vilket parti som stöttade terroristorganisationer, vilket parti som av rasbiologiska skäl tvångssteriliserade tiotusentals, vilket parti som ville förbjuda privatägda paraboler, med mera? Det var inte Sverigedemokraterna, partiets förflutna till trots.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Gillad av 2 personer

 9. Aha skriver:

  Några tankar kring möjliga händelseförlopp framöver;
  – SD radikaliserar sig alltefter som övriga partier tar deras förslag, t. ex. krav på repatriering för de som fuskat med asylskälen. Troligtvis inrymmer detta gigantiska besparingar.
  Radikaliseringen ger SD fortsatt möjlighet att upprätthålla höga opinionssiffror. Det parlamentariska läget efter valet 2018 kommer därför att inte skilja mycket från ett nyval. SD får minst 20% i båda fallen.
  – Thelin är osäker på SDs kompetens inom övriga politikområden. Vi lär få svårt att bilda oss en uppfattning om detta då media inklusive public service inte kommer att ge SD något större utrymme för att få synas i övriga frågor. De kommer att få synas minst av alla partier trots att de är trea och utgör en egen oppositionsfalang. Mot kritiken att vara ett enfrågeparti kan SD ställa alla övriga partiers bevisade oförmåga, snarare, inkompetens att hantera den viktigaste frågan; migrationen.
  – Oavsett konstellationer och oavsett tidpunkt för val kommer sittande regering vara beroende av SD stöd för att få majoritet i riksdagsfrågor. Om M pläderar för samarbete S torde fler M-väljare gå till SD. Inte ens M och S kan påräkna med egen majoritet, de får regera på hoppande majoriteter.
  – Ms ovilja att genom nyval ta makten retar M-väljare vilket ger fortsatt opinionsstöd till SD

  Ovanstående kokar ner till att alliansen inte har något att vinna på att vänta till nästa val, de bör alltså verka för nyval. Väntan innebär bara att man tvingas möta ett alltmer radikaliserat SD allteftersom man ”snor” deras förslag. Resultatet skulle i så fall bli en radikaliserad migrationspolitik, efter väljarnas önskemål för all del, men inte efter vad övriga partier önskar.

  (Så skulle det alltså kunna bli, men det ska erkännas att resonemanget känns svajigt, inte minst med vetskapen att det är många kockar som funderar över ingredienserna i denna soppa.)

  Gillad av 2 personer

 10. Gösta Johnsson skriver:

  Fredrik R är det värsta som hänt Sverige på väldigt länge genom maskopin med MP . Det kommer att ta decennier att återskapa vår nation så att det blir tryggare igen överallt i samhället. Han var förvisso inte ensam…de andra allianspartierna med centerpartiet i spetsen är grovt medskyldiga. S och M p regeringen fortsatte tyvärr den första tiden i regeringsställning mycket tack vare DÖ! Nu börjar omvändelsen under galjen… Verkligheten samt SD har fått till en omvändelse och tillnyktring. Hoppas detta håller i sig…..annar är det risk för anarki i hela samhällsapparaten.

  Gillad av 2 personer

 11. Lennart Bengtsson skriver:

  Att fortsätta ignorera ett politiskt parti som stöds av 20-30% av svenska folket är absurt. Och detta med hjälp av ett massivt och kompakt medialt motstånd! Dessutom är ju SD ett parti som förordat en rationell politik i flera frågor och inte bara när det gäller migration. Dagens svenska politiker får acceptera att Sverige är en demokrati och inte en samling hjälplösa undersåtar som gör som överheten vill. Sverige är inte ett nytt DDR även om vissa inom dagens överhet verkar sträva efter detta. Det är inget som hindrar andra partier att före en politik som medborgarna vill ha. Vägrar de att göra detta får de faktiskt finna sig i konsekvenserna.

  Gillad av 2 personer

 12. ludde38 skriver:

  ”Presentera valplattformar… även med Cs något avvikande migrationspolitiska linje…” Om jag har fattat det rätt har C en HELT avvikande linje i migrationsfrågor. Den handlar om i princip fri invandring och en dröm om 40 miljoner nya invandrare. C flyger i samma luftfarkost som Reinfeldt, som från sin bekväma utsiktspunkt högt uppe i det blå såg enorma, öde arealer för nyanlända från Mellanöstern och Afrika att kolonisera. Hur dessa idéer skall gå ihop med t ex Ms och KDs migrationspolitiska linje övergår mitt förstånd. Migrationspolitiken påverkar ju dessutom hela samhällsekonomin, d v s samtliga politikområden, varför jag föreslår att alla ansvarsfulla partier lämnar C, Mp och V utanför allt politiskt inflytande under överskådlig framtid.

  Gillad av 2 personer

  • Simon skriver:

   Om det man har en nyliberal, frihetscentrerad nattväktarstat som ideal behöver inte en hög invandring vara något egentligt problem. Lagar och regler bestäms av majoriteten och skyddet av äganderätten har en central ställning. Ingen egentlig välfärdsstat finns som riskerar att utarmas på medel pga överutnyttjande. Vi kan anta att utan välfärdsresurser att kivas om, får den identitetspolitiska diskursen ett minimalt inflytande över hur rättigheter och skyldigheter fördelas. Likhet inför lagen blir vägledande. Polis och militär – det allmännas huvuduppgifter i en sådan stat – hålls tillräckligt starka för att upprätthålla lag och ordning. Nyanlända får, i likhet med alla andra, rätta sig efter lagarna. De som inte följer dessa åker ut eller i finkan.

   Det är väl i sort sett denna ordning den unge Fredrik R eftersträvade och som Centerpartiet siktar mot – eller har jag övertolkat? Det är den generella välfärden som hotas av en en stor migration under rådande villkor. En glesbefolkad stat med lägre välfärds- och världsfrälsarambitioner och ett fokus på rätt istället för rättigheter kan ta emot en hel del nybyggare. Frågan är mest om så många skulle vara intresserade av att komma hit på de villkoren?

   Gilla

 13. Gunhild skriver:

  Under andra världskriget kröp allvaret tätt upp inpå Sveriges gränser. Nationen Sverige var då riktigt illa ute. Våra grannländer fick leva flera år under nazismens hårda klack. Dödliga erfarenheter gjordes, som än idag präglar dessa grannländers politik. Ingen visste då något om utgången av kriget. Nu sitter vi bekvämt med facit i hand. Då var allt inbäddat i osäkerhet och rädsla.

  I sådana tider skulle inbördes partipolitiskt taktik och käbbel ha hotat Sverige som nation.
  Man var därför kloka nog att sätta sig över vardagspolitik och åsiktsskillnader. Det handlade plötsligt om ren överlevnad, för nationen Sverige. Vår frihet som nation stod på spel när allvaret tryckte på mot våra gränser. Sverige bildade därför en samlingsregering.

  Idag befinner sig återigen Sverige i kris. Naivitet och goda föresatser, från ansvarigt håll, har lett oss rakt in i lejonets kula. Signalpolitik har allt för länge fått övertrumfa förnuftet. Humanitär hybris har tillåtits växa sig allt för stor, och fått övertrumfa politiskt förnuft och realism.

  Nu verkar verkligheten ha hunnit i fatt oss. Allvaret börjar gå upp för många. Återigen är det dags att börja prioritera, som under andra världskriget. Veta vad som är underordnat och överordnat.

  Sverige står nu egentligen inför en situation som kräver ett migrationspolitiskt moratorium.
  Vi skulle behöva en paus för andhämtning och eftertanke. En mer försämrad situation kan riskera att överskrida gränser vi vet mycket lite om. Vi behöver respit. Annars kanske en situation hotar, som riskerar ta oss in i ett tillfälligt undantagstillstånd. Större underbetyg kan knappast en förd politik få.

  Klarar dagens politiker av att sätta nationens överlevnad i första rummet, medan tid ännu finns? Klarar man intellektuella av att ta språnget mot förnuftet? Ett språng som kan rädda Sverige, så som vi känner det.

  Eller låter man hellre dagens politiska låsning få fortsätta, än att ta emot Sverigedemokraternas utsträckta hand? Offrar man hellre en hel nationens välbefinnande, och dess framtid, än söker samarbete och majoritet?

  Hur kommer historiens dom då att se ut – om man inte klarar av att gå en tredjedel av svenska folket till mötes, utan istället väljer att ihärdigt fortsätta att stigmatisera medborgare och deras uppriktiga oro över framtiden?

  Tiden för en samlingsregering kanske närmar sig snabbare än vi anar. Vi måste politiskt nu kunna mötas utan att kasta giftpilar på varandra. Sveriges säkerhet kräver att förnuftet återigen sätter sig på förarplatsen.

  Gilla

  • Hortensia skriver:

   7-klöverpolitikerna har – fullt medvetet – orsakat massmigrationskaoset och därmed lurat svenska folket på miljarders miljarder av de skattemedel, som solidariskt betalats in för att upprätthålla välfärdskontraktet mellan staten och den inhemska befolkningen.

   Det är en kvalificerad gissning, att den vetskapen kommer att påverka många, många svenskar att göra sitt yttersta, för att undvika att göda migrationsindustrin – och försöka behålla tillräckligt mycket av sina pengar, för att kunna bekosta adekvat vård och en värdig ålderdom för sig och de sina.

   Gillad av 1 person

  • ryden2 skriver:

   Är han dömd? Har jag missat nåt?
   För övrigt vill jag tillägga att i mina ögon är den RIKTIGA järnrörsskandalen den när en afrikansk man slog ihjäl en medelålders kvinna och tonårig pojke i Linköping för något år sedan med just ett JÄRNRÖR.

   Gilla

  • arne f jaderfa skriver:

   Man kan i allafall lita på att får sjuklövern hållas så kollapsar Sverige fortare än många tror. Man kan även lita på att eventuell tillnyktring endast sker under galgen. Man kan lita på att vore det upp till etablissemanget, politiker, polis och media så skulle många intet ont anande tjejer gått på konsert nästa sommar i Kungsträdgården igen. Det kan man lita på.

   Vilken absurd fråga, lita på politiker. Så svenskt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.