Finns det endast snälla men menlösa barn?

IMG_0121

Ilan Sadé

Sverige sägs utmärka sig i internationella jämförelser av folks värderingar, på så sätt att svensken hyser förhållandevis svaga ”överlevnadsvärderingar” och starka ”självförverkligandevärderingar”. Värderingar som syftar till att säkra brödfödan och familjens fortbestånd står tydligen lågt i kurs, medan sådant som har med personlig utveckling och ”att finna sig själv” att göra skattas högt.

Det ligger förstås nära till hands att se ett samband mellan denna internationella anomali och ett halvsekel av ekonomisk uppgång, makalös trygghet och en omhändertagande socialstat. Framgångar av detta slag orsakar givetvis en blindhet inför välståndets grunder. Vi har fått ett välfärdsindustriellt komplex, som bokstavligt talat närs av tanken att medborgarna i grunden är svaga, vilsna och självdestruktiva utan statlig inblandning i privatlivets detaljer (medan det offentligas kärnverksamheter förfaller).

Den brittiske läkaren och debattören Theodore Dalrymple hävdar att de pseudointellektuella lekar som de omhändertagande samhällseliterna ägnar sig åt faktiskt, hör och häpna, når fram till de grupper som anses vara utsatta och förtryckta – med förödande resultat. Missbrukare och personer fast i socialbidrag, instabila familjerelationer och ett allmänt kontraproduktivt beteende blir av välfärdsindustrin behandlade som barn, med den skillnaden att ingen förväntar sig att de ska bli vuxna. Följden blir en ömsesidig förstärkning, där mottagarna av socialhjälp kan leva på ett allt mer ansvarslöst och självcentrerat sätt, vilket skapar nya problem som sysselsätter välfärdsindustrin och förser den med ”bevis” för att människor i grunden är svaga.

Det kan synas paradoxalt, men samtidigt som hushållens välstånd aldrig har varit större än nu, är problemen med skuldsättning och indrivning via Kronofogden större än någonsin, enligt massmediala rapporter. Finansmarknadsminister Per Bolund (mp) har kungjort att lagstiftning är på väg, som bland annat ska reglera hur hög ränta man får lov att avtala om. Den systematik som finns inom civilrätten, som faktiskt – och här ska ni också höra och häpna – utgår från att vuxna medborgare ska ha en hyfsad avtalsfrihet, ska tydligen ånyo naggas i kanten. Ropar någon ”konsument”, svarar staten ”Amen”.

Visst finns det en hel del fall av överskuldsättning som beror på olyckliga omständigheter, vilka i rättvisans namn efter en tid borde få rätt till exempelvis skuldsanering. Man måste kunna få en andra chans. Men skuldsättning kan även bero på annat. Ett minne från arbetslivet som har etsat sig fast hos mig består i ett mottaget telefonsamtal från gäldenären i ett inkassoärende. Jag har för mig att kvinnan som var på tråden ville ha en avbetalningsplan med påfallande låga månadsbelopp. När jag ställde mig tveksam till den utdragna planen, tog hon plötsligt sina barns möjlighet att få julklappar som gisslan. Likväl blev det inte någon avbetalningsplan på hennes villkor. På vad grundade sig då skulden? Jo, hon hade gjort vid sina naglar på kredit. Kanske ansåg hon sig ha ett trängande behov av att finna sig själv, vilket gick före allt annat.

Jag vågar påstå att ingenting har förändrat svensk handelsrätt så mycket under de senaste årtiondena som lagstiftningsivern när det gäller konsumenters rättigheter. Skillnaderna mellan vad man exempelvis som företagare med enskild firma och vad man som privatperson har rätt till blir allt större, ibland med näst intill absurda följder. Konsumenten är en person som förutsätts vara svag och oförmögen att ta hand om sig själv.

Dessvärre har EU visat sig vara en mästare på att spotta ut nya direktiv för att skydda alla svaga européer mot luriga köpmän. Mycket initieras i Bryssel, utan föregående debatt i respektive medlemsland. I vart fall inte i Sverige.

Hur kommer det sig då att samtidigt som medborgarna aldrig har haft det bättre ställt ekonomiskt, aldrig har haft högre formell utbildning och aldrig har haft bättre möjligheter att informera sig inför affärsmässiga beslut, anses de i allt högre grad vara offer för omständigheterna? Sådana frågor borde våra folkvalda fundera mer över, innan de okritiskt anammar nästa lag som ska skydda vuxna människor mot lockelsen att självförverkliga sig utan en tanke på morgondagens brödföda. Låt vuxna vara vuxna och barn vara barn.

God jul!

8 reaktioner på ”Finns det endast snälla men menlösa barn?

 1. Erik skriver:

  Gökboet i Bryssel har dock till allas vår glädje och hjälp, klämt ur sig den framåtsyftande regeln att det inom EU till konsument ej får utbjudas dammsugare som har en större effekt än 900 W. Det utbredda oskicket med dammsugare som använder 1 200 W eller till och med 1 300 W har äntligen stävjats, sannolikt på det att vi inte skall förgöra vår planet.

  Se där, detta är en fråga som våra främsta bland främsta (för det är väl aldrig några andra än de bäst skickade som vi låter styra över oss?) anser är så viktig att den kan uppta en del av deras tid medan Europa så sakteliga förfaller såsom varande just Europa.

  Vad är det egentligen för fel på politiker? Selektionsprocessen förefaller ge ett utfall som prioriterar de mest grandiosa och narcissistiska egon som samtidigt konsekvent vägrar adressera de viktigaste frågorna. Lallande posörer i ett symbiotiskt samarbete med MSM.

  Vi styrs av en hoper *d**t*r. Och vi kommer inte åt dem.

  Gillad av 3 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Dammsugande står för en bråkdel av en promille av Europas energiförbrukning. Det är ju självklart att man skall sätta in sparåtgärder just där. För det kan ju omöjligen vara en missuppfattat Keynesiansk Münchhausen-politik för att lyfta sig själv i håret genom att kasta bort fullt fungerande apparater som ligger bakom.

   Gillad av 1 person

  • Bo skriver:

   Erik
   En synnerligen träffsäker och målande beskrivning av dagen s politiker och deras oförmåga.
   Du avslutar: Och vi kommer inte åt dem.
   Det är kärnfrågan.

   I regeringsformens första kapitel kan man läsa
   “1 § All offentlig makt i Sverige utgår från folket.”

   “4 § Riksdagen är folkets främsta företrädare.”

   “6 § Regeringen styr riket. Den är ansvarig inför riksdagen. Lag (1976:871).”

   All makt utgår från folket! Känslan av maktlöshet är bara förnamnet!

   Gilla

 2. Aha skriver:

  Slutklämmen är angelägen, låt vuxna vara vuxna och barn vara barn.
  Bloggen ”Det goda samhället” har förtjänstfullt pekat ut och varnat för det välfärdsindustriella komplexets kontinuerliga utbredning. Längre till än att varannan svensk hjälper varannan svensk kan det välfärdsindustriella komplexet inte komma. Alla inser dock att det välfärdsindustriella komplexet ensamt inte kan existera utan det måste finnas en operativ samhällsdel som bygger sjukhus, skolor, vägar, tillverkar prylar etc. Prylar måste också kunna gå på export så att vi får pengar för att kunna importera prylar.

  Det välfärdsindustriella komplexet verkar dock strunta i ovanstående, det är t.ex orimligt att vi för 30 000 ensamkommande sätter upp en hjälpinsats på en milj per ensamkommande, 30 miljarder per år. Här löper det välfärdsindustriella komplexet amok.

  Här borde verkligen ”låt de halvvuxna vara halvvuxna” gälla.

  Gillad av 5 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Vi framhåller i alla sammanhang respekt för andra kulturer. MultiKulti.

   Men i dessa KULTURER är man inte barn ända till 18 års ålder!

   En 15-årig pojke är MAN, har gått igenom sin manbarhetsrit…

   Vuxen nog att bilda familj.

   Barn mognar tidigare idag, utom i ett avseende, förmågan att RÖSTA i val,
   där ett stort mått av livserfarenhet saknas…

   Åtminstone tillräcklig mognad för att kandidera till RD…

   Gillad av 1 person

 3. Rikard skriver:

  Hej.

  Caveat emptor, i all ära. Hur gör du när du själv saknar kunskap om varan, saknar ekonomiskt utrymme att välja fel och göra om, och vet att sociala mediers konsumentupplysning genomgående drivs av marknadsförare?

  Att staten förfelat sitt syfte att stå som neutral och opartisk utan egna intressen annat än en välfungerande och hederlig kommers mellan marknadens parter innebär inte att syftet var felaktigt (möjligen att det var för mycket begärt av normalbegåvade och neurotypiska människor, känslostyrda som de är).

  Men det är klart, det finns ju den andra extremen: avskaffad trygghet för den medelmåttigt intelligente och kunnige konsumenten, med plikt att själv bilda sig. Men hur gör denne det utan att ha verktygen för detta? Jo, den ser till auktoritetspersoner som korrekt identifierar vilken verklighetsberättelse som skall anspelas på för att maximera påverkan. Betänk att för vår hjärna är det inte någon skillnad på att tro på en präst, en marknadsupplysare eller en politiker.

  Det finns också den mer extrema vägen: den som känner sig lurad tar hämnd, ibland målinriktad, ibland i samarbete med andra, och ibland bara med en bitterhetens dövande attitydförändring med eroderat förtroende för både statliga och kommersiella auktoriteter. Varmed fältet ligger fritt för religiösa dito.

  Jag håller i grunden med dig, om att denna infantilisering av en generation efter nästa måste stoppas och reverseras, men jag ser det som att vi måste börja med statens ledning. Min fundering är om det finns tillräckligt många hedersamma svenskar som är intresserade av detta, eller om de hellre, som för mig verkar vara fallet, accepterar att landet är förlorat till mångkulturen, och emigrerar för att inleda en diaspora. Vi får se vem som spår rätt – kanske kan det svenska folket emulera judarnas tradition att bära sitt land inom sig (tills i modern tid).

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gillad av 1 person

 4. Stefan Hill skriver:

  Barn måste få vara barn
  Så låter det när man försöker diskutera barnuppfostran. Hur ska då barnen kunna bli vuxna? Om vi inte strävar efter att göra våra barn till vuxna, hur kan vi då bli förväntade när vissa personer aldrig blir vuxna?

  Vissa vuxna försöker t o m bli barn. De klär dig i barnkläder och berömmer sig över att vara ungdomliga.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.