Om att demonstrera på fel ställe

mohamed omar

Mohamed Omar

Erdogan är en skurk. Om detta råder intet tvivel. Särskilt kurderna i Turkiet är upprörda över hans storturkiskhet och diktatorsfasoner. Några kurdsvenskar tog sig i onsdags in i riksdagshuset i Stockholm för att protestera. Sverige ska ju ge Erdogan 700 miljoner kronor mot att han får ordning på migrantströmmarna. Jag håller med demonstranterna om att uppgörelsen är helt uppåt väggarna. Vi borde inte ge Erdogan ett öre.

Men demonstranterna visade sitt missnöje på fel ställe. Man får inte göra så i riksdagshuset. Det var fel nummer ett. Fel nummer två var att de inte gick när de blev tillsagda. Polisen fick bära ut dem. Jag blir faktiskt lite nervös av det här. Hur säkra är våra folkvalda när en hel hop uppjagade demonstranter kan ta sig in i riksdagshuset hur lätt som helst? Nästa gång kan det vara jihadister. Rutinerna kan behöva ses över.

När jag läser om tumultet tänker jag på en annan demonstration som också skedde på fel ställe. Jag menar förstås romerna som demonstrerade utanför Stadshuset i Malmö förra månaden. De hade ju blivit bortkörda från en tomt de olagligt ockuperat.

Nu menade romerna att Malmö kommun borde ge dem bostäder. Men, och detta är det konstiga med situationen, romerna är inte svenskar. De är rumäner. Ändå demonstrerar de alltså utanför ett stadshus i Sverige. Tala om att befinna sig på fel ställe!

Rumäner borde förstås demonstrera utanför något kommunhus i Rumänien. Om det är så det fungerar där vill säga. För så fungerar det inte i Sverige. Man kan mig veterligen inte demonstrera sig till en bostad. Jag som svensk kan inte ställa mig utanför Stadshuset i min hemstad Uppsala och skrika tills jag får någonstans att slagga. Jag skulle bli bortsläpad av väktare på nolltid.

Tänk om jag skulle resa som turist till ett annat EU-land. Låt oss säga Storbritannien. Mina pengar tar slut och jag har inte råd att ta in på hotell. Ja, då går jag och ställer mig utanför något slags stadshus eller motsvarande och skriker. Klart det inte går.

Om Rumänien inte tar hand om sina egna medborgare på ett sätt som gör dem nöjda får rumänerna gör något åt det. Vi kan inte fixa det. Stefan Löfven har helt rätt när han säger att romernas problem måste lösas i deras eget land. Ska de demonstrera mot något så bör det alltså ske på rätt ställe: i Rumänien.