Bristen på ledarskap

Thomasgur1

Thomas Gür

Här några rader om bristen på ledarskap i svensk politik i huvudfåran:

Det finns ett mönster i politisk historia som kan beskrivas som att på det sätt som en ledare har kommit till makten, brukar också den ledaren utöva sin makt.

(Blodiga revolutionärer blir blodiga envåldshärskare, och demokratins (men även arvkungadömens) stora förtjänst är att de funnit en metod för icke-våldsam maktsuccession. Ja, det finns givetvis undantag.)

Nåväl, detta sagt – ser man till det politiska ledarskapet i de två största partierna i riksdagen från detta perspektiv, bådar det tyvärr inte gott.

 • Stefan Löfven har fått makten som partiledare, därför att fraktionerna inom hans organisation inte lyckades ena sig om att inte sabotera det för någon annan än honom – som inte ens kom ur partiets kader. Han har ingen erfarenhet av partiarbete, än mindre av regeringsarbete och politiskt ledarskap. Han tog inte makten, utan fick den lagd i sitt knä.Han var en duktig utpressare i december 2014, när han med hot om extraval fick till Decemberöverenskommelsen, DÖ. Men det är skillnad på utpressartakter och ledarskap. Sedan dess har han snubblat fram och legat i händelsernas bakvatten kontinuerligt.
 • Anna Kinberg Batra har ärvt makten från sin företrädare, mer eller mindre genom att denne såg till att tränga ut alla andra kandidater och steg åt sidan för henne under DÖ-förhandlingarna, trots att han var partiordförande (också det ett ”ledarskap” att fundera över.) Hon har inte tagit makten genom sitt ledarskap. Hon har erfarenhet av politik men inte av politiskt ledarskap. Hon var visserligen gruppledare i riksdagen för sitt parti, men det är man med partiordförandens mandat (man är helt enkelt en påk i hans hand), och i ett toppstyrt parti som moderaterna betyder det mandatet ännu mer. Man leder inte, man befaller per bemyndigande.Hela den moderata hanteringen av DÖ, av migrationspolitikens kollaps, oviljan att syna LO och S, har visat en återkommande svaghet i ledarskap.

Läget för landet är dessvärre sådant att det är dessa två politiska ”ledare” som nu sitter på nyckeln till att sinsemellan komma överens, för att stävja det kaos som de gemensamt skapade då i december 2014.

De sätt på de har kommit till makten, har hittills också utmärkt det sätt på vilket de utövat den.

Låt oss inte vara pessimistiska, låt oss ändå vara realistiska.

De problem som hopar sig kommer att hitta till sina lösningar via det ledarskap som krävs. Antingen blir parterna vuxna uppgiften eller så dyker det upp andra som kan ta sig an den.

27 reaktioner på ”Bristen på ledarskap

 1. EelisabethP skriver:

  Det är väl optimistiskt att tro att Löfven och/eller Kinberg-Batra skulle kunna uppvisa ett trovärdigt och äkta ledarskap. Att vara en god ledare är en medfödd egenskap, inget man lär i skolan eller köper sig till. Trovärdiga politiska alternativ saknas. Narcissismen har triumferat.

  Det är dessutom föga troligt att de ansvariga politikerna blir förlåtna för dessa klavertramp. Jag är pessimistisk.

  Liked by 3 people

 2. BjörnS skriver:

  Lösningar kommer som vanligt när alla andra vägar har stängts och den prekära situationen inte längre kan förnekas. Det är kännetecknet på ett ytterst svagt ledarskap. Medieklimatet bidrar till låsningar liksom att politikerna målat in sig själva i ett hörn där alla nödvändiga åtgärder blir ”rasistiska” pga de brösttoner man tidigare använt. Svagt ledarskap är också viljan att så kategoriskt distansera sig från ett visst parti att det, och inte analys, i praktiken kommer att styra hela politikområden. Att göra en överenskommelse, säga att alla vet att den är otillräcklig och sedan göra ingenting? Listan kan göras lång.

  Noterade att regeringen, apropå M:s senaste förslag i asylfrågan, sa att (ensidigt) börja tillämpa Dublinförordningen strikt inte går eftersom det antagligen skulle bryta mot lagen och internationella fördrag. Det kan alltså inte diskuteras. Samtidigt som nyheterna i morse gjorde gällande att tyska riksdagen ska debattera just detta. Så definierar man bort handlingsalternativ och skapar det jag pekade på i första meningen ovan. Ska vi gissa att Sverige ensidigt börjar tillämpa Dublinförordningen om 6 veckor när alla andra alternativ är otillräckliga?

  Liked by 6 people

 3. tomas skriver:

  Är våra makthavare beers eller doers?

  2160 människor sökte asyl i Sverige på måndagen, viket är den högsta siffran som registrerats på en dag. >> En liten mattelektion: 2000 * 365 = 730000 <<

  To Be Is To Do – Socrates
  To Do Is To Be – Satre
  Do Be Do Be Do – Sinatra

  Liked by 3 people

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  Igår gick Helmut Schmidt ur tiden. Det är svårt att föreställa sig en mer imponerande gestalt som fått och brukat allt vad våra stackars svenska politiker av i dag saknar. Handlingskraft, omdöme och intelligens samt därtill en bildningsnivå som knappast aldrig funnits i svensk politik och idag lyser med sin frånvaro hos den svenska överheten.
  Idag står de ledande partierna handfallna inför det egna landets största kris sedan andra världskriget. Det är inte bara patetiskt och ynkligt det är dessutom farligt. Man kan inte göra annat än förtvivlas över att det finns så få Helmut Schmidt.

  Liked by 4 people

 5. Jan W skriver:

  När det gäller Löfven har mitt intryck mer eller mindre från början varit att han saknar egna åsikter och ryggrad. Han låter som en papegoja som upprepar vad ha blivit tillsagd att säga alternativt vad han tror att han förväntas säga. Detta är förvisso ett mycket nedsättande omdöme, men det är ett intryck som bara förstärkts med tiden. Det är förstås också ett mycket subjektivt omdöme.

  Om vi istället tittar på fakta så kan vi se en situation där det i flera månader stått klart att situationen är ohållbar. Vad gör Löfven? Han ägnar sig åt hallelujamöten (dessa tycks ha upphört nu) och att förespråka lösningar vilka uppenbarligen inte kommer att ändra någonting. Att övriga EU-länder inom en överskådlig framtid skulle överta det ”ansvar” som nu läggs på Sverige kan väl ingen person med egen tankeförmåga räkna med.

  När det gäller det moderata förslaget menar han att dettas effekter måste övervägas noga innan någon handling kan vidtas. I en radiointervju igår förmiddag sa han nåt i stil med att sånt här kan man inte besluta över en halv dag.

  Det låter väl rimligt, men Löfven har haft månader på sig att överväga hur Sverige bör handla. Har moderaternas förslag inte ens varit med på en lista över möjlig åtgärder så vet jag inte ens vad man skall kalla en sådan inkompetens.

  Och som sagt Löfven fortsätter att lägga sin energi på att åstadkomma en lösning som aldrig kommer att materialisera sig.

  I vilken utsträckning detta beror på hur han valts har jag svårt att bedöma. Skall man inte snarare, möjligen, anta att han valdes just för att han saknar egna åsikter.

  Hur han än valts så är han nu partiordförande och regeringschef. Han skulle givetvis kunna ta den makt som dessa poster ger honom. Om han hade någon kraft, det vill säga.

  Den som inte läst tidigare kan gärna läsa följande:

  http://ledarsidorna.se/2015/10/dockmastaren/

  Kinberg Batra har i alla fall om än sent, valt att föra fram förslag som rimligtvis/troligtvis skulle betyda något.

  Vet inte riktigt hur relevant det är, men kommer att tänka på Theodore Roosevelt. Som ett alternativ alltså på att ta makten över situationen, även om det inte var tänkt att man skulle få makt.

  Liked by 4 people

 6. Gunhild skriver:

  När någon målat in sig i ett hörn brukar det bli tydligt för var och en. Men när man springer runt i en labyrint som saknar utgång, döljs gärna dilemmat, för en tid, åtminstone för en själv. Speciellt när labyrintens väggar mest består av avtal och överenskommelser som andra EU-länder redan rivit ned. Labyrinten blir då enbart svensk. Det blir inte enklare av att på läktaren sitter inte enbart SD, utan hela Europa, och ser på.
  Vilka slutsatser om ledarskap de bör dra, vill jag inte ens tänka på. Själv kommer jag att tänka på Lennie Small i John Steinbecks roman ”Möss och människor”. Det skäms jag över, men tröstar mig med att fria associationer råder man inte själv över.

  Liked by 2 people

 7. JAN BENGTSSON skriver:

  Dessa två statsbärande partier har sannolikt ALDRIG haft sämre ledare!

  Löfvén ser ut att vantrivas med rollen,
  men OFFRADE sig, snarast övertalades, för partiets skull,
  när alternativa kandidater blockerades av de olika FALANGERNA!

  Har blivit en hjälplös sprattelgubbe i Feministernas o Islamisternas händer!

  HAN (S)tyr absolut INTE…

  GAVS MAKTEN som beskrevs ovan!

  AKB liknar en Prinsessa, som helt oväntat ärvde makten från PAPPA…
  Varken tränad eller mogen för den svåra uppgiften!

  Någon intresserad Prins syns inte till ännu…

  Båda partierna BRUKADE karakteriseras av starka KARISMATISKA LEDARE,
  därför råder ett MAKTVACUM…

  Nu har Sverige fått TVÅ floskelrapande HUBBOTAR!

  BÅDA PL ÄR SANNOLIKT ENDAST ÖVERGÅNGSLÖSNINGAR,
  snabbt förbrukade o glömda…

  Hanif Bali KAN bli M:s räddning…

  För S (s)tår det skrivet i stjärnorna…

  Liked by 1 person

 8. Fredrik Östman skriver:

  Ja, det är svårt i dagens läge att komma på något nytt att säga. De fel som begås är så uppenbara och positionerna så låsta. Allt har redan sagts men ingen som har makt lyssnar. I tysthet beskådar vi det solemna, sublima skådespelet när en stat avskaffar sig själv. De ständigt stegrade upprepningarna av välkända mantran i allt högre tonlägen — det går inte, vi får inte, det skulle betyda våld, hej kom och hjälp, oj är de så många, det klarar vi — liknar gnället i plåtskroven när Titanic sjunker meter för meter till sin djupa grav.

  Hur skall man då kunna upprätthålla sitt varumärke? Med ord utan innehåll.

  Liked by 3 people

 9. Gerhard Miksche skriver:

  Antingen? Vuxen blir man inte på en dag. Och vuxen uppgiften blir man inte inom den tidsrymd, som är avgörande för landets framtid. Partierna är inte organisationer på normal tillväxt, de är förvuxna intresseorganisationer. Om det hade funnits virke till ledare hos dem, då hade de för länge sedan reagerat mot de kaos som deras egna partier varit med att skapa. Egentligen helt otroligt att det finns gott om insiktsfulla människor på sidor som denna men att sådana lyser med sin frånvaro högre upp i de organisationer som landets väl och ve beror på.

  Liked by 4 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   HEN bryr sig mindre om landet,
   än om partiets marknadsandelar,
   som innebär en välbetald FÖDKROK,
   för SIG SJÄLV och ens egna vänner!

   SD innebär ett HOT mot en välbetald försörjning!
   DÄRFÖR är man inte beredd att lyssna/diskutera!

   En råtta som är trängd mot väggen,
   skriker högt och biter!!!

   En adekvat jämförelse!

   En annan välbekant jämförelse…

   Råttorna lär vara de första att lämna ett sjunkande skepp…
   Kan appliceras på vissa kappvändande JOURNALISTER!!!

   Liked by 2 people

 10. Tritonen skriver:

  På tal om svagt ledarskap: Var är den tidigare så kaxige generaldirektören för Migrationsverket idag?
  Han hade inte några problem tidigare med att på eget bevåg införa PUT för alla syrier. Nu tycks det vara hart när omöjligt att ändra tillbaka till reglerna som de var före beslutet. Löfven är en förhandlare,som tror att parten på andra sidan bordet har ett genuint intresse av att komma till ett resultat. Annars kan Löfven sätta press och hota med ”åtgärder”. I EU fungerar inte detta till Löfvens förvåning. Därför står han helt handfallen.
  AKB utstrålar inte någon lust att axla ansvaret som statsminister. Bäst vore om folket fick komma till tals i ett extra val.

  Liked by 4 people

 11. Apg17 skriver:

  Thomas lobbar likt LO för att S och M ska ”göra upp”. Kanske är denna föreställning och mentala låsning ett av Sveriges största politiska ledarskapsproblem. Kanske har opinionsbildare som Thomas omedvetet drivit Löfven och Batra till en handlingsförlamande maktfullkomlighet.

  Jag tycker det är dags att ifrågasätta ledarskapet bland Sveriges opinionsbildare. Svenskt Näringsliv, LO, Massmedia etc. Ska ni fortsätta isolera SD även när de är Sveriges största parti?

  Varför använda en nyckel när dörren är olåst?

  Liked by 4 people

 12. Sten Lindgren skriver:

  Instämmer i analysen

  Några kommentarer om partiledarna:

  Lövén: Vad som också är obehagligt med honom är att han helt saknar egna visioner och formuleringsförmåga. Finns det något han sagt som kan bli bevingat? Intrycket är att han är byråkratins och medias fånge och återger budskap som andra formulerat. Det framgick exempelvis tydligt när han höll tal i ett internationellt sammanhang om Syrien och huvudbudskapet var att alla inblandade parter måste träffas. Lövén skryter gärna om sina kontakter med Merkel, Cameron etc. Min gissning är att dessa personer, som agerar i den verkliga världen, inte tar Lövén på allvar, de undrar vad det är för en konstig tomte.

  Batra: Är obehaglig genom sin totala brist på empatisk utstrålning, något hon för övrigt delar med Lövén. Batra har en tendens att vara oerhört egocentrerad, hon säger att jag vill, ska etc, inte att partiet ska, vill. Batra är en produkt skapad av Reinfeldt men som nu tvingas ge upp mer och mer av FR:s konstiga idéer om bl a invandring och försvar. Några särskilda faktorer att notera i moderaterna är enligt min mening följande:

  • Det har skett en anmärkningsvärd utrensning av gamla moderater i ledningen, se exempelvis partistyrelsen, ingen av de gamla uvarna är kvar
  • Med en del undantag har man en anmärkningsvärt svag och färglös riksdagsgrupp

  Hur motsvarande situation är inom (s) när det gäller partistyrelse och riksdagsgrupp kan jag inte bedöma.

  Dock tror jag att i båda partiernas fall står hoppet till ett antal kraftfulla kommunalråd så jag tror att om något positivt ska hända så måste det komma därifrån

  Liked by 1 person

 13. Hans Kindstrand skriver:

  Det här är en angelägen och intressant diskussion. Jag är övertygad om att även bra ledare har egenskaper som jag personligen tycker illa om, t.ex. en vilja att bestämma över andra. En bra ledare har också förmåga att driva igenom sina beslut, ibland med medel som enligt min uppfattning inte svarar mot några högre krav på ”fair play”. Med det som utgångspunkt fallerar Löfvén redan på dom första kontrollfrågorna. Sen kommer det här med beslutskraft, dvs. förmågan att identifiera och formulera ett problem och att påvisa en möjlig lösning. Nog så svårt men vad värre är, det går inte för en bra ledare att först förneka existensen av ett problem, för att därefter peka ut problemet som ”kris” och föreslå åtgärder som sannolikt, av rent praktiska skäl inte kan genomföras. En bra ledare måste vara trovärdig. Batra klarar inte den kontrollfrågan. Att inte fatta beslut är också att fatta beslut. Utan ledarskap kommer okontrollerade förändringar att påverka det svenska samhället i grunden.

  Gilla

 14. lensof skriver:

  Ledare kan många bli, det kan i vissa fall mest handla om att vara hänsynslös och ta för sig.
  Att bli en god ledare kräver däremot inre resning och ansvarstagande, något som endast kan erhållas när erfarenhet och insikter får grogrund i en person med stark integritet.
  Vi har i vårt land varit misstänksamma och negativa till starka ledare. Ett avståndstagande som hindrar oss att se skillnad på spelade och verkliga ledare.
  En underställd sa om en mycket levande och bra ledare: Hen finns här hela tiden, även när hen inte är fysiskt närvarande. Stödet finns här.
  Detta saknar vårt land på högsta nivå idag som din text också förmedlar.
  När den kollektiva ångesten över denna frånvaro blir alltför stor kan nog vad som helst hända och vem som helst komma till makten. Detta är oroande.

  Liked by 3 people

 15. Maria M skriver:

  Löfven saknar vilja och visioner. Han upprepar ständigt som en pappegoja ”andra skall också ta ansvar” men sakar insikt i hur detta skulle se ut i praktiken.
  Migranter väljer länder som de vill invandra till och det går inte enbart skylla på andra länders ”bristande ansvar” . Det räcker att se hur illa överförringen till ”andra länder” fungerar i praktiken för den lilla mängden migranter som skulle överföras nyligen. Många av de ” omfördelade” ville inte gå ombord på plan till andra länder än till de som de själva önskar. De ville inte åka till Estland, inte till Spanien.
  Även om t.ex Polen skulle åta sig att ta emot en del, vem tror att folk skall låta sig omfördelas dit från t.ex Sverige eller Italien? Den frågan borde journalisterna ställa till Löfven.

  Liked by 3 people

 16. JAN BENGTSSON skriver:

  Flyktingmottande i Europa är som ett gigantiskt smörgåsbord…

  Kunden väljer de rätter som smakar bäst!

  Har inget med FLYKTINGSKÄL primärt att göra…
  Smugglaren säljer RESOR,

  ALL INCLUSIVE väljs oftast av kunden…

  Då vet man vad MAN får för pengarna!!!
  Sveriges ÄR LÄCKRAST,
  dessutom i princip kravlöst på motprestation (betalning)

  Vi accepter dessutom vilka bordsskick som helst!
  Till stamkundernas stora förtvivlan…

  Sådana RESTAURANGER blir populära,
  och som vi nu ser fullsatta!

  Liked by 2 people

 17. Pia-Margherite Inden skriver:

  Samma mekanismer som ledde till Ban Ki-Moons omval i FN. Tyvärr, alltför vanligt i alla organisationer o en del av demokratins svagheter. ”Ledare” väljs hellre efter kriterier om att inte bli till besvär än efter ledarskapsegenskaper.

  Gilla

 18. Fredrik Östman skriver:

  Det sägs att Warren Buffet har sagt att han helst investerar i företag som är så väl konstruerade, jag antar att det främst gäller affärsidé och interna institutioner, att de kan skötas av idioter, eftersom idioter förr eller senare kommer att styra dem. Med detta ville Buffet förstås påpeka det uppenbara att de flesta företagsledare är idioter och det betydligt insiktsfullare att det är riskfyllt att satsa på företag som inte leds av idioter, eftersom det kan hända att värdet inte ligger i företaget, utan i den goda ledningen, som förr eller senare lämnar det. Kriteriet är alltså inte icke-idiotin i sig, utan de sunda institutioner som den eventuellt skapar.

  Ledare måste mätas indirekt och framtidsvisande, inte direkt och förgångenhetsmätande. Det gäller inte hur det var under deras ledarskap, utan hur det kommer att bli därefter.

  Applicerat på länder kan man föreställa sig att det finns länder som är väl organiserade och därför kan styras av idioter, medan dåligt organsierade länder inte överlever dagens ledargarnityr. Beviset på det förra är ju Sveriges relativt framgångsrika överlevnad sedan 1932. Tyvärr kan förstås ingenting motstå härjningarna av en ändlös räcka av idioter: beviset på det andra ser vi framför oss. (Ett exempel på en organisation som aldrig skådat annat än idioter är EU, en makalös ansamling av usla institutioner uppbyggda kring oklara och självmotsägande målsättningar och syften. Detta och inget annat är förstås orsaken till att ingen vågar överlämna makten till EU. Failed state.)

  När nu ropen höjs om en stark ledare skall man beakta Buffets princip. Det båtar på längre sikt föga att begåvas med en stark ledare som genom direkt insats av sin förmåga och begåvning håller dekadensen i schack under sin tid vid makten. Det har vi sett två exempel på i Sverige nyligen. Varje gång en strongman avgår återfinner vi oss i sjuttiotalet igen. Institutioner och goda vanor och relationer måste byggas upp tålmodigt, tappert och opersonligt. För det krävs ett bredare skikt av icke-idioter. Det räcker inte med en enstaka Napoleon.

  Det borde oroa oss mer att dessa två partier är så dysfunktionella att de har utsett dessa ledare än att dessa ledare är så dysfunktionella. Vidare är det ett svaghetstecken att Sverige är så akut beroende av en skara politiska partier för uppbyggnaden av sin styrande elit. Här hade ett transparentare och bredare system varit att föredra.

  På min önskelista till tomten i år står många saker, men inte en stark ledare.

  Gilla

 19. Rikard skriver:

  Hej.

  I modern tid kan ledare inte väljas eller tilldelas makt. En ledare är en människa som i kraft av förmåga skaffar och tar sig makt, makt som de som följer ledaren frivilligt avstår. Vad vi har är härskare, ty en ledare vet att dennes egentliga makt inte når längre än styrkan i armen och myndigheten i rösten. En härskare däremot kräver makt och underdånighet inte för sin förmåga och duglighet utan för symbolvärdet i ämbetet.

  Är det verkligen en ledare vi vill ha? Sannolikheten för att det skulle bli en svensk ledare, med det svenska folkets och den svenska nationens bästa för ögonen är minimal. Betydligt mer sannolikt är ännu en självsvåldig härskare utsedd av kotterier, kommittéer och grå eminenser. Mer troligt håll för ledarskap är från islam inom politiken i Sverige. [Ett tips för framtiden är att undersöka hur livsvillkoren är för icke-muslimska minoriteter i islams värld, och fundera på om det är acceptabelt, för det är inte längre ett om, utan ett när.]

  Kanske är det en ledare Sverige behöver, som pekar med hela handen, som har visioner, som kan få saker gjorda, tågen går i tid och allt vad det brukar vara. Men den som styr i ledarens namn då? Och hur får folket ledaren att avsäga sig makten och härligheten när behovet passerat? Om det passerar. Ledaren kanske känner sig tvingad att fortsätta leda för att trygga folket mot framtida hot, inifrån och utifrån.

  ‘Careful what you wish for, you might get it’ är en klok devis.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Liked by 1 person

 20. Hans Kindstrand skriver:

  När jag läser Thomas Gürs artikel och alla kommentarer en gång till, slås jag av en obehaglig tanke. Jag tror inte att det som händer bara händer. Jag tror att det som händer beror på att någon vill att det som händer det skall hända. Det innebär i så fall att vi inte vet vem som är ”ledaren”. Löfvén, Batra et Co är bara ”nyttiga idioter”. Som jag ser saken finns tre alternativ.
  • Någon eller några personer inom den svenska politiska nomenklaturan uppfattar situationen närmast som ett sällskapspel. Den som vinner maktspelet får statsministerposten.
  • Någon som inte tillhör den svenska politiska nomenklaturan ser en möjlighet att destabilisera Europa och gör Sverige till ett brohuvud för den insatsen.
  • Allt bara händer utan att någon har kontroll, ingen förstår varför, vilka konsekvenser som följer, eller vilka åtgärder som kan vidtas för att förhindra en förestående systemkollaps.
  Jag skulle gärna se att det fanns ett fjärde mer positivt alternativ.

  Gilla

 21. Lennart Göranson skriver:

  Nu har det i alla fall hänt: Gränskontroll och tillfälliga uppehållstillstånd. Och även om man inte säger det rätt ut så lär det leda till konsekvenser för dem som vid kontrollen inte kan (= vill) identifiera sig. Kanske också för dem som närmast kommer från ett annat EU-land där de borde ha sökt asyl, enligt reglerna.

  För lite och för sent, säger naturligtvis många och det är inte svårt att hålla med om. Men de som hoppats på statens och det politiska systemets omedelbara sammanbrott kanske får vänta lite med att korka upp champagnen.

  Man kan naturligtvis diskutera om de senaste besluten och utspelen räcker för att klassas som gott ledarskap. En klok managementkonsult lärde mig en gång att chefskap får man uppifrån och ledarskap underifrån. Löfven och Kinberg Batra har utsetts till chefer. I den rollen kan de sedan erövra ledarskap, men det är inget som händer över en natt, eller finns där från början som en medfödd egenskap, eftersom det handlar om att långsiktigt bygga förtroende.

  En av mina första chefer menade att ”den Gud ger ett ämbete ger Han också förstånd att förvalta det”. Men där är jag inte lika övertygad om klokheten.

  Gilla

 22. Hovshallar skriver:

  Nuvarande ledare är odugliga därför att Sverige blivit ett land utan identitet.

  Ja, identiteten finns, men den lever ett närmast underjordiskt liv och erkänns inte av Nomenklaturan. Här i den lilla nordskånska tätort där jag numera lever (efter att ha tvingats fly från ”multikulturella” Uppsala) — känner jag att identiteten ännu lever. Men denna ”min” nya mijö är just den sorts miljö som hånas och baktalas av Nomenklaturan och dess hantlangare i media.

  Sverige finns egentligen inte som nation, får man höra. Nationsgränserna är bara mossiga påhitt som borde avskaffas. Allt av värde kommer utifrån, det inhemska är enbart barbari. Och folk som ännu älskar sitt land är fascister och nazister, som ska hängas ut i media och helst inte ska få ha arbete.

  Hur ska en ledare som inte tror på värdet av den egna nationen kunna leda denna nation??

  Ungefär lika befängt som om VD:n för ett storföretag inte identifierade sig helhjärtat med företagets framgång på en marknad med skarp konkurrens, utan offentligt talade illa om företaget och dess trogna anställda. Och däremot engagerade sig i att anställa massor av människor utan relevanta yrkeskunskaper med motiveringen att ”mångfald är bra!”

  Ett sådant företag skulle snabbt närma sig konkursens brant, såvida man inte i tid lyckades sparka denna VD. Och detta är EXAKT vad som håller på att hända med Sverige.

  Ett nyval borde hållas NU — men den härskande nomenklaturan vill inte ha något nyval då man känner sin makt hotad. Hotad av det enda politiska parti som faktiskt TROR på nationen Sverige och som därigenom har den bärande vision som behövs för att leda landet.

  Detta parti har fördubblat sina sympatier bland väljarna på bara ETT år sedan valet 2014, och är nu troligen Sveriges största parti. Varför? Ja möjligen därför att väljarna instinktivt känner att detta parti är det enda som ännu har Sveriges bästa som ledstjärna — något som var en självklarhet för alla (utom kommunisterna) fram till ungefär 1968.

  Liked by 1 person

 23. 08 Man skriver:

  Det är nog dags för att bilda en samlingsregering och höja verkningsgraden i beslutsfattandet, Inte läge för mer bollipompa för tillfället.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.