Ett tips till Stefan Löfven

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Statsministern sa nyligen att situationen i landet just nu är ”ohållbar”. Han har rätt. Migranter kommer i massor och uppslukas utan registrering av vårt glesbefolkade land medan polisen står handfallen och tittar på. När de som låtit sig registreras ska placeras på förläggning har fastigheten bränts till grunden medan polisen förvirrat ser sig om efter gärningsmän. Och så har vi de 55 no go-zonerna dit polisen inte vågar sig. Polisen anser sig inte kunna skydda egendom som olagligt ockuperats av romer. Bibliotek måste ha ordningsvakter med batong för att skydda personalen från stökiga ungdomsgäng. Skånepolisen är upptagen vid asylmottagningen i Trelleborg och uppmanar bestulna medborgare att vända sig till medborgargarden. 

Det finns ingenting som antyder att situationen skulle vändas till det bättre. Mer sannolikt är att det tvärtom blir värre i takt med alltfler statliga och kommunala myndigheter knäar och faller ihop under pressen av en kombination av egna, goda ambitioner och ett fortsatt migranttryck.

Det kan hända att det inte fortsätter så här. Kanske inträffar något magiskt som gör att migrationen stoppar av sig själv. Men det ser inte ut så. Det ser ut som om framtiden avser att fortsätta på den inslagna vägen. Då tvingas Välfärdssverige ge upp sina ambitioner och gradvis övergå till att bli en ”failed state”.

Enda chansen att slippa den utvecklingen är att svenska myndigheter tar kontrollen över situationen. I praktiken betyder detta att staten måste ha tillgång till och våga använda en våldsapparat för att driva sin vilja igenom (plus att den har en vilja). Det har inte staten idag. Våldsapparaten – i första hand polisen – är för liten och staten törs inte använda den av rädsla för att få skäll i media.

Om utvecklingen ska kunna vändas måste Sverige – läs regeringen – sluta fega ur och börja använda polisen. Men det finns ett problem. Sverige har för få poliser.

Vi har strax över 20 000 poliser (varav kanske 4 000 civilanställda som inte deltar i det polisiära våldsutövandet). Av dessa beräknas omkring 6 000 ägna sig åt praktiskt polisarbete på gator och torg, medan resten är skrivbordspoliser. Jag vet inte hur många skrivbordspoliser ett land behöver. Säkert skulle flera tusen kunna överföras till yttre tjänst, men jag vet att försök till sådana organisationsförändringar bara leder till motreaktioner och tidsödande krångel. Sverige kan inte vänta medan polisbyråkratin sätter klackarna i backen. Vi behöver fler poliser här och nu.

Den säkerhetspolitiskt kunnige Johan Westerholm på bloggen http://ledarsidorna.se/ uppmärksammade mig på en lösning. Sverige har runt 10 000 militärer som efter två veckors utbildning skulle kunna ianspråktas som ordningsvakter och tjänstgöra under befäl av existerande poliser i yttre tjänst. Plötsligt skulle den aktiva polisstyrkan i landet nästan tredubblas.

Med mycket uniformerad ordningspersonal på gatorna har staten en chans att hävda sitt våldsmonopol. Buset håller sig lugnare när myndiga konstaplar finns i närheten. Det är lätt att föreställa sig vilken ökad trygghet medborgarna skulle känna om de visste att polisen ryckte ut omedelbart i stället för först efter några timmar om alls. Den inre utlänningskontrollen, som idag knappt förekommer, skulle bli verklighet. Flyktingsförläggningsmordbrännarna skulle få tuffare tider. Makten över no go-zonerna skulle återtas från kriminella ligor och klaner. Folk som inte beviljats asyl skulle kunna avvisas direkt.

Johan Westerholm säger att allt detta, nästan allt i alla fall, kan ske inom ramen för existerande lagstiftning om det bara finns folk och politisk vilja. Nu vet du vad du bör göra, Stefan Löfven. Spotta upp dig lite och sätt igång.

43 reaktioner på ”Ett tips till Stefan Löfven

 1. Gustav Eriksson skriver:

  Jag bor i Göteborg. När jag rör mig kring Brunnsparken och Centralstationen känns det helt bisarrt: Klungor av Afghanska ”ensamkommande” män, fler och fler för varje dag. Och de är här – för alltid? Är det verkligen tanken? Vad gör det med demografin i landet? Tror regeringen på allvar att jag, och andra medborgare, någonsin kommer att kunna känna aktning för dem, hysa någon tillit till dessa asylbedragare. Jag råder beslutsfattarna att studera den statistik som finns kring hur det gått för dessa ”ensamkommande”, så här långt. Det är en ytterst dyster läsning: kåkfarare, bidragstagare, missbrukare, islamister. Och det var när det kom 500 om året. Och nu kommer det 500 om dagen.

  Stäng. Gränsen. Nu… Och. Börja. Avvisa.

  Och givetvis behöver vi mobilisera allt som finns tillgängligt polisiärt och militärt. Och ett nytt Luciabeslut måste till omgående. Sparka ut Miljöpartiet ur regeringen. Det är faktiskt bråttom nu. Det kan väl inte undgå någon?

  Gillad av 11 personer

  • Maria M skriver:

   En sak skulle man kunna göra genast- meddela att Sverige tar ”time out” och inte kommer att ta emot några asylansökningar alls under en period på säg 6 månader samt stänga gränserna.
   Om situationen är utom kontroll får de väl införa någon slags undantagstillstånd.

   Gillad av 1 person

  • lensof skriver:

   Tyvärr stämmer nog detta. Det kommer trots alla varningssignaler att dröja ett tag till innan viljan till förändring finns hos gemene man och politiker. Först när det som händer blir en påtaglig sanning för såväl ledare som skyddade grupper kommer man att bli öppen för insikt. Man behöver få uppleva att de själva eller deras närstående drabbas utan möjlighet att värja sig men innan dess kommer man blunda så hårt det går.
   Det finns forskning inom företagsvärlden som visar att det inte går att hejda ett krisande företags nedgående riktning innan man verkligen nått botten. Får man hjälp innan det nås en allmän krismedvetenhet så glömmer man allt fort och börjar köra på i gamla fotspår. Vi människor vill inte förändras om vi inte tvingas till det.
   Kanske bäddar politiken i landet också för en verklig diktator och då tänker jag inte på SD. De är antagligen för mjuka för det vi står inför.

   Gillad av 2 personer

 2. gmiksche skriver:

  Önsketänkande att den sittande regeringen med eller utan de borgerliga stödpartierna skulle handla på det sättet. Ja, det vore önskvärt i allra högsta grad. Att rycka upp polisen från den passiva roll som den fått sig tilldelad över många år, det torde kräva en genomgående omorganisation, nya kompetenta krafter i ledningen (var ska dessa tas ifrån på nolltid?) och en beskärning av polisfackets inflytande. Det är så demokratiskt att det förslår med kvinnliga poliser, men då det gäller att utöva kroppsligt våld år de nog inte bästa lösningen. I vart fall när hot med och användning av skjutvapen (även för skrämskott) är så begränsad som den är.

  Gillad av 3 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Du har kanske inte sett de biffiga flickpoliserna här i Wien. Men svenska kvinnor är ju kompaktare. Och i Österrike har vi riktiga poliser och inte Kling och Klang.

   Mest handlar det om viljan och beredskapen att använda våld, inte om kön. I Sverige råder ju förutom rättsröta och polisbrist och fackföreningsvälde och sosseripolitruker även en fin tradition att hugga polismän i ryggen vid första bästa tillfälle. Allt polisen gör är fel. Inga olyckfall i arbetet accepteras, ingen marginal. Då går det som det går. Europas sämsta polis.

   Gillad av 1 person

 3. tristansand skriver:

  Är det bara på den här siten som det finns folk som förstår det allvarliga i situationen i vårt land. Jag känner uppgivenhet och tänker flykttankar för egen del nu. Tystnaden från Löfven är total. Är han på herrmiddag?

  Gillad av 3 personer

 4. elfyma+ skriver:

  Instämmer.
  Dagens migrantinflöde och dess konsekvenser borde inte ha kommit som en överraskning för våra politiker. Men de är ju så unga och ”smarta” varför de har svårt att ta till sig historiska erfarenheter från oss äldre.

  Hörde igår intervjuer på P1 med en Säpo-kvinna, Bengt Westerberg och Christina Rogestam som var GD för Invandrarverket när det var som värst.
  Under hennes ledning spräckte verket i början på 1990-talet sin budget på grund av ökad invandring från Jugoslavien, och Rogestam avgick den 9 december 1992 (Wikipedia).

  Programmet sköt in sig på att historien, ”rasismen” och bränderna från den tiden upprepade sig.
  Vad kan vi lära av historien var temat ?

  Bengt Westerberg försökte, som väntat, få till det att det handlade om ondskefulla rasistiska/främlingsfientliga organisationer/partier som stod bakom dåden, eller i vart fall inspirerade dem. Gissar att han åsyftade Ny Demokrati.

  Säpo hade dock inte funnit några belägg för Westerbergs politiskt färgade påståenden.

  Det handlade vanligen om lokala ungdomar som i stundens inlevelse i berusat tillstånd tände på. Det kan också innan dess ha förekommit kontroverser mellan ungdomarna och flyktingarna.
  Alltså inget som orkestrerats av någon politisk organisation med en ondskefull ideologi.

  Säpos slutsatser bekräftades indirekt av Rogestam som sade att hon hade full förståelse för att lokalbefolkningen blev oroade och frustrerade. För det kom så många flyktingar på så kort tid att Invandrarverket inte hann informera lokalbefolkningen i förväg. De blev tagna på sängen och hade inget inflytande på utvecklingen. Ungefär som idag alltså.

  Rogestam sade också att Sverige även då stack ut i Europa.
  För efter att Luciabeslutet revs upp av alliansregeringen (framtingat av Bengt Westerberg) framstod den svenska invandringspolitiken som generösast i Europa. Det blev som vi säger idag en stark pullfaktor. Sverige blev drömlandet och slutmålet för flyktingarna.

  Vad kan vi då lära av historien ?
  Att historien upprepar sig om politikerna inget lär sig av historien.

  Gillad av 2 personer

 5. Apg17 skriver:

  Ett första steg vore att upprätta gränskontroll mot Danmark. Några dagar efter upprättas detsamma vid färjeterminalerna mot Tyskland. Alla personer utan viseringskrav vägras inresa. Detta skulle ha två effekter.

  1. Vi täpper till truten på den danska regeringen som hanterat strömmen av illegala migranter genom landet mycket slapphänt. Danmark är i mångt och mycket Nordens Grekland. Ett transitland till nordligare länder. De bryter dagligen mot Dublinförordningen. Hundratals gånger.

  2. Vi skickar en tydlig signal att Sverige nu lämnar Schengen och inte längre accepterar att övriga EU-länder inte registrerar migranter

  Gillad av 1 person

  • elfyma+ skriver:

   Gränspolisen får med nuvarande regelverk INTE avvisa en enda asylsökande.
   Alla har nämligen rätt att få sin ansökan prövad genom alla dj*vla instanser, vilket tar flera år.

   Gränspolisen blir bara ett transportkompani för asylsökande, i likhet med Kustbevakningen och numera även Försvarsmakten.
   Utan ändringar av regelverket så är det i praktiken fri invandring – vare sig vi har gränskontroller eller inte.
   Det krävs politiska beslut av ansvarstagande politiker – något vi saknar idag.

   Gillad av 2 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Sverige är och har varit ett transitland till Finland och Norge.
   Alla inom EU bryter idag mot Dublinförordningen, vilken alltid har varit oraéalistisk. Enligt den skulle Grekland och Italien ha tagit emot i stort sett alla asylsökande.

   Gillad av 1 person

 6. Hovshallar skriver:

  Makthavarnas behandling av polisens organisation verkar totalt präglad av tokvänstern. Tokvänstern anser att alla poliser är ”fascister”, och att poliserna borde omskolas till någon sorts socialarbetare.

  Myndigheterna har tjänstvilligt tagit till sig dessa bisarra idéer, och flyttar nu polisutbildningen till tokvänsterns Mecka — Södertörns högskola!

  Där ska man gissningsvis drilla alla blivande poliser i post-modernistisk genusteori och liknande destruktivt vänsterdravel.

  Vi har även begåvats med en rikspolischef, ”spyan” Eliasson, som är mycket lyhörd för husbondens, dvs. vänsterns, röst och inför migrantinvasionen låtsas som om allt är under kontroll.

  Att se till så man tar ifrån polismyndigheten dess egentliga uppgift — att upprätthålla ordning och säkerhet för oss skattebetalare — är exakt vad vänstern vill uppnå, då vänsterns agenda är att skapa kaos i samhället och man därmed har polisen som sin huvudfiende.

  Individer som ”Kakan” Hermansson, som hatar poliser, får givetvis breda ut sig i mediakanaler som vänstervridna SVT.

  Gillad av 1 person

 7. Alf skriver:

  Försvarsmakten är avsedd för en yttre fiende ( Ryssland ). Skulle man sätta in militär i Sverige erkänner man att fienden finns i Sverige. Invandrarna skulle pekas ut som fiender. Dessutom skulle 10000 militärer inte räcka till om IS skulle beväpna folk i Sverige. Malmö, Göteborg skulle snabbt falla och sedan skulle det snabbt sprida sig. Att prata om polisens brister vid gränskontroller, kriminalitet mm är överspelat. Problemet är mycket större än så.

  Gillad av 2 personer

  • Maria M skriver:

   Jag vet inte säkert men om Sverige skulle utsättas för massiv terroristattack inne i Sverige, skulle man verkligen inte kunnat använda militären?

   Gilla

  • Rikard skriver:

   Hej.

   IS behöver inte beväpna någon i Sverige. I Malmö ligger gatupriset för en automatkarbin på cirka 3500:- till 5000:-. En icke oansenlig del av invandrarna har militär bakgrund, genomförd värnplikt eller motsvarande, och av dessa finns ett antal med bakgrund som lämpar sig för tillverkning av IED.

   Genom att vägra titta efter av skräck för att få se något man inte vill erkänna att det skulle kunna finnas har Sveriges undergång i det närmaste garanterats.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Gillad av 1 person

 8. tomas skriver:

  Jag har blivit lite räddare och försiktigare på senaste tiden. Kan ha att göra med åldern.
  När det ringer på dörren tar jag fram golfklubban innan jag öppnar. Och så tar jag på mig solglasögonen så att jag ser lagom vansinnig ut. När jag är ute och går vänder jag mig ofta om och tittar bakåt. Jag vill ha ryggen fri. Är aldrig ute sent på natten.
  ”For example, security in Sweden is well below what might find in a country like Bolivia, with few inclinations to make improvements, rendering Islamist violence all but inevitable.”
  Daniel Pipes, The Washington Times, 25/8 2015
  Jag har blivit proaktiv och har börjat träna lite ‘street fighting’.

  Gilla

  • tomas skriver:

   forts.
   2001 blev jag hotad på Karlbergs station, det var mörkt. Jag kände mig tvungen att göra en karatemove och angripare med följe lommade iväg med svansen mellan benen. Angriparen var mer rund under fötterna än vad jag var. Jag var på väg hem efter företagsbowling.
   2014 utsattes min cyklande hustru för en väskryckare på moped (Bromstensvägen på morgonen). Som tur var skadades hon inte, men värdesakerna försvann. Polisen var snabbt på plats. Polisanmälan, spärrning av kort, låsbyte, försäkringsbolag… GM ej gripen.

   Gilla

 9. Mats Jonsson skriver:

  Efter kravallerna i Ådalen blev det en känslig sak att kalla in militär förstärkning i polisiära ärenden. Men när jag gjorde militärtjänsten på Artilleriskjutskolan i Älvdalen fick vi räkna med möjligheten att beordras biträda ordningsmakten ifall midsommarfirandet runt Siljan skulle spåra ur. Spontana medborgargarden är naturligtvis riskabla. Men man kunde återupprättta systemet med fjärdingsmän, som fanns när polisen var kommunal. Alltså en lokal polis med möjlighet att båda upp frivilliga. Ungefär som deltidsbrandkårerna. Eller som sheriffen i cowboyfilmerna.

  Gillad av 1 person

 10. Bo skriver:

  konsekvenserna av den förda politiken börjar nu skönjas i verkligheten. Otryggheten breder ut sig inte minst i många skolor. Den plats där våra barn vistas. Unga män som ljuger om sin ålder placeras på Fjungöken Fridolins uppmaning i de lägre skolklasserna och resultatet av det lät inte vänta på sig. Se länk.
  Nu måste vi räta på ryggen och spjärna emot. Våra barns säkerhet är inte förhandlingsbar.

  http://www.friatider.se/rektorn-bortf-rklarade-tafsningarna-pojkar-r-pojkar-sen-v-ldtog-ali-sin-klasskamrat-p-skolg-rden

  Gillad av 2 personer

 11. Jonathan Nimstedt skriver:

  Men det här är ju totalt orealistiskt??? Ska alla militärt heltidsanställda, eller syftar han på tidvis tjänstgörande, bara släppa sina vanliga arbetsuppgifter och bli en ny beredskapspolis (Som jag för övrigt beklagar att man la ner, ytterligare en följd av våra politikers tro på att ett samhälle är stabilt i sig själv i alla lägen, suck…)?

  Försvaret är ju på väg att gå under, det är också en del av den systemkollaps som sker och jag är inte säker på att det vore en bra idé att i rprincip all försvarets personal lämnar den vanliga verksamheten vind för våg.

  Våra Visby-korvetter, för att ta ett exempel, spenderar ju endast omkring ett par veckor till sjöss per fartyg och år och våra stridsvagnar körs i storleksordningen 50 timmar per vagn och år. Man kan fortsätta men bara det är ju tillräckligt frapperande för att försstå att om försvaret ska ha någon förmågamåste det arbeta med vad det är avsett att göra. Vi har ju faktiskt även en (Eller två om flyktingkrisen sk räknas här med) utrikespolitisk kris för handen där försvaret bör prioriteras.

  Gilla

 12. Gunhild skriver:

  Texten idag handlar om resurser och möjligheter till praktiska åtgärder. Hur vi skall ställa oss på bromsen för att undvika att köra över stupet. Åtgärder som den som insett och förstått faran kan föreslå och resonera kring.
  Men inget sker eller händer från dom som satts att styra och administrera landet.
  De tycks vara handlingsförlamade. Eller är det värre än så, att de, trots att de ser att vi är på väg ut över stupet, väljer att göra ingenting? För ingen tycks ens vilja prata om en broms.
  Eller ta brandkårsliknelsen. Vissa små punktvisa åtgärder av släckningsarbete, där gnistor från en större brand tänt på, ser vi. Men inga egentliga försök att släcka den allt större och växande huvudbranden görs. Ingen brandkår har ens ryckt ut från brandstationen. Brandmännen verkar mest sitta inne och prata runt fikabordet.
  Eller ta ytterligare en liknelse. Den handlar om sjukdomsinsikt. Trösklarna av självförnekelse kan vara mycket höga, det vet vi alla. När förnekelsens klor, djupt greppar om själen, blir det svårt att komma loss och söka hjälp. Är det exempel på det vi ser utspela sig framför våra ögon. Hur ett helt kollektiv av politisk ledning gör sig blinda för en verklighet, och fastnat i klor av förnekelse? För vad beror det på att inga i ansvarig ställning börjar handla utefter allvaret i situationen?
  Varför gör politikerna inget konkret, mer än smörjer upp för att ge plats åt än fler migranter? Varför hör vi bara ord, utan något praktiskt innehåll, annat än att storebror EU skall hjälpa oss när vi själva bara står handfallna med händerna i byxfickorna och tittar på? Fast det är vi själva som ställt till det för oss. De här frågorna ställer jag mig varje dag.
  Såg nyligen ett program om sekter på TV. Hur fast i en viss beskrivning över en verklighet, parat med en målsättning, människor kan bli. Att medlemmarna i princip blir kidnappade mentalt, och inte klarar av att komma loss. Det är fascinerande att se hur människor besitter dessa psykologiska egenskaper, denna potential. Och hur långt de kan gå för att följa en inre övertygelse. Tänk om det är samma psykologiska mekanismer, verksamma inom sekteristiska rörelser, som vi också, till vissa delar, ser prov på hos våra egna politiker, i deras handlingsförlamning? För stark övertygelse och starkt engagemang kännetecknar ju inte enbart sekteristiska rörelser, det återfinns ju också till en del även i ett starkt politiskt engagemang. Kan det vara den här typen av psykologiska spärrar som leder till en politisk låsning, och som gör att man inte ens vill tala om en bromspedal, erkänna att det brinner, väljer att låta förnekelsen klor fortsätta att krama bort förnuftet? Och hur gör vi då för att komma loss från förlamningens grepp? För det är inte förrän efter det man kan börja tänka på en praktik, det som Patriks text handlar om.

  Gillad av 2 personer

  • Hedvig skriver:

   Migrationsminister Morgan Johansson (MJ) sade för första gången den 5 november i SVT Aktuellt (se länk nedan), att Sverige har nått gränsen för vad vi klarar av beträffande folkvandringen till Sverige.
   Det som slog mig, var att MJ, som tidigare uppträtt som en hårdför vänstersosse, nu mumlade i skägget, tittade under lugg och i övrigt gav ett skrämt intryck. Han tycktes vara rädd för alla de hårdföra vänsterkritiker, som anser att Sverige ska ha helt öppna gränser.

   Tillsammans med den postmarxistiska retorik, som idag har tilllåtits ta kommandot i den svenska offentligenheten, kan kanske den politiska sekterismen förklara regeringens handlingsförlamning.

   Frågan är varför Sverige idag inte har en handlingskraftig politisk opposition? En förklaring jag mött i flera sammanhang är, att även alliansoppositionen har tagit över den postmarxistiska ideologin – utom möjligen i den ekonomiska politiken. Kan det vara möjligt?

   http://www.svt.se/nyheter/inrikes/morgan-johansson-i-en-mening-finns-en-grans-for-vad-vi-klarar

   Gillad av 2 personer

 13. Tritonen skriver:

  En detalj. Hur ska man kunna avvisa människor utan ID-handlingar? Vem vill ta emot dem? Och de får ju inte heller efterspanas aktivt, utan kan enligt Löfven och Ygeman åka dit i t. ex. en trafikkontroll…

  Gillad av 1 person

 14. Rikard skriver:

  Hej.

  Så ytterst besynnerligt, att en som jag som ofta blivit beskylld för att vara den ena eller den andra -ismen, nu ser allt fler föreslå att man skall begagna sig av fungerande åtgärder. Börjar den social-liberala fernissan krackelera? För det är där skillnaden på en pragmatisk realist och en utopisk idealist ligger: fungerar åtgärden? Uppnås måluppfyllelse? Brukas resurserna på effektivt sätt visavi målet?

  Jag hoppas fler och fler sansade människor med möjlighet att genomföra det nu nödvändiga lyssnar på hrr Engellau, Westerholm m fl, innan systemet kollapsar så pass mycket att det blir nödvändigt för våldsapparaten att ta kontroll över den politiska makten. Tillåt en liknelse: ibland måste man stanna genom att köra i diket, men det kan vara svårt att komma upp på vägen igen, särskilt om det råder inbördeskrig om ratten.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gillad av 2 personer

 15. eva eriksen edstrm skriver:

  det törs han inte för han är inte rädd bara för media. Han är rädd för sina samarbetspartners i regeringen, utan dom har han ingen regering och blir bara en vanlig arbetslös LO kille. Så är han rädd för islamisterna också, dom vill inte bli stoppade i driven för att ta över Sverige, de anser att vi är lättast att ta nu när Norge efter Utöya blivit medvetna om faran med islam fast de inte säger det rent ut. England vet om det efter tunnelbane dåden och Stefan vet också att den sol leker med elden lätt bränner sig. MEN DET KAN HAN INTE SÄGA för en del av dom sitter i hans regering. Snopet för honom och otäckt för oss.

  Date: Sat, 7 Nov 2015 02:00:22 +0000 To: trevaeva@live.se

  Gilla

 16. Sixten Johansson skriver:

  Några tankar som knyter an till Gunhilds fina text (11:25) om faktorerna bakom verklighetsförnekelsen och handlingsförlamningen:

  Alltför många både av de yngre och i mellangenerationerna lever i en verbal verklighet, en tunn och platt ordvärld, som liksom svävar i luften. De är i vid bemärkelse rotlösa, föräldralösa och historielösa. De saknar sådana påtagliga, slitsamma och konsekvensstränga erfarenheter av verkligheten, som äldre generationer och då även äldre tiders politiker och tjänstemän har haft. Massor av dagens unga vuxna, säg i 20-40-årsåldern, leker narcissistiskt parbildning, barnanskaffning, sysselsättning, självuppfyllelse, världsförbättring. Deras referensgrupp och stödtrupp är alla de som vill delta i samma lekar.

  I hela det politiska fältet finns ju tydliga drag av religiös karaktär, som bidrar både till verklighetsförnekelse och låsningar. Vi har besvärjelserna, ordmagin, förskönandet av verkligheten och tänkandet med hjälp av de rätta orden. Vi har kampen mellan gott och ont. Yngre ”vänsterutopister” har en närmast kristen universalismtro utan kristendom. Yngre ”högerextrema” bekänner sin längtan efter renhet, essens, styrka. Hela fältet däremellan och hela befolkningen har ju sin starka överhetstro, tron att överheten vet bäst och förr eller senare kommer att rätta till det som är galet samt att den som gives ett ämbete även förlänas förmåga att sköta det. De som har mist denna tro börjar nu längta efter en stark man, en Messias, eller något annat gudomligt eller utomjordiskt ingripande. Och all denna klagan rakt ut i luften tillsammans med hela den likasinnade menigheten, är den så mycket annat än böner?

  Gillad av 1 person

 17. Fredrik Östman skriver:

  Tjugo år av dagligt tjatande om att politiken och samhället måste vara ”hållbart”, en smaklös avkortning av ”upprätthållbar”, är Sverige plötsligt ”ohållbart”?

  Hur kunde väl det ske?

  Gilla

 18. Gösta Johnsson skriver:

  År 1975 fattade riksdagen ett beslut om att Sverige skulle vara mångkulturellt vilket var det första och kanske största misstaget. Det andra misstaget var när Moderaterna under ledning av FR i alliansregeringen lierade sig med Miljöpartiet i ”öppna våra gränser”-politik för alla asylanter och ”sk.flyktingar” med eller utan papper och belönade dem med PUT. Det tredje misstaget är att stänga ute SD som har över 1 miljon anhängare och som troligen växer sig ännu mycket större från de politiska samtalen om hur flyktingkrisen i spåren av massinvandringen skall hanteras. Att EU inte kan skydda sina yttre gränser är ju ett ytterligare försvårande fenomen som faktiskt kan leda till att EU upphör som projekt.
  Staten måste ta tillbaka sin roll som vårt lands beskyddare genom våra olika rättsvårdande myndigheter varav polisen är den viktigaste. Nuvarande regeringskonstellation har gjort sitt och borde avgå omedelbart. Nyval borde hållas kombinerat med en folkomröstning i flyktingfrågan.

  Gillad av 1 person

 19. kim skriver:

  1000 igår, 1000 idag, 1000 imorgon, 1000 i övermorgon, 1000 dagen efter det… Slutet ser vi inte och varenda en av dem ska på något sätt hanteras av systemet. Snälla Löfvén, när ska du förstå att det är bråttom? När ska du inse att situationen blir allt svårare att hantera för varje dag som går?

  Gilla

 20. Maria M skriver:

  Jag befarar att det blir snart krig i Europa. Länderna bråkar mer och mer med varandra och många EU regler fungerar inte. EU och Euron – fredsprojet och solidaritet?

  Gilla

 21. Richard Paulsen skriver:

  8.000 asylförläggningar i Sverige. Polisen klarar inte att bevaka så många. Det sägs från polisiärt håll.
  Sverige vill sprida ut det i Europa. Knappast genomtänkt.

  Gilla

 22. Richard Paulsen skriver:

  8.000 asylförläggningar i Sverige. Går inte att bevaka för polisen. Saknas resurser. Polisen föreslår att bevakningsföretag sköter uppgiften.
  När ska ansvariga ta sitt ansvar så dags.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.