Det är politikerna som har slängt floskelfnöske på brasan

IMG_5315 - version 2

Merit Wager

Om de bränder på asylboenden som ägt rum de senaste veckorna är anlagda – de flesta i tomma lokaler dit ingen ännu flyttat in – så är det kanske inte en särskilt kvalificerad gissning att dåden skulle kunna vara utförda av människor som känner en stark frustration för att de inte vill ha en – de facto – såväl okontrollerad som ödesdigert stor asyl- och illegal invandring till Sverige. Det här kan vara vad de ser som sitt enda sätt att visa vad de tycker när inga andra kanaler finns och när åsiktskorridorer och etiketterande stämplar förbjuder dem att uttrycka sig i ord.

Att bränna upp tomma hus och lokaler är ociviliserat och primitivt. Att sätta eld på byggnader där det faktiskt bor människor – oavsett hur stor frustrationen är och oavsett hur usla politikerna och regeringen är – är absolut och totalt förkastligt. Andra vägar att kanalisera frustration och att lufta åsikter måste kunna användas i ett så kallat civiliserat land. Tyvärr har den smala åsiktskorridoren starkt försvårat kritik av politikers och myndigheters oförmåga att hantera det som, inför allas våra ögon, på mycket kort tid för alltid förändrar Sverige. Om människor inte har någonstans att kanalisera sin frustration och sin oro så ökar risken för illdåd. Inbördeskrigsliknande situationer riskerar att uppkomma. Landet delas ännu tydligare upp i ”vi och dom”.

Situationen som – i ordets alla bemärkelser – flammat upp är till stor del förorsakad och möjliggjord av oansvariga politiker och myndighetschefer. De har inte lyssnat på folket ute i den verklighet de oftast befinner sig rätt fjärran ifrån. De har inte ens sett Sverigedemokraternas exempellösa framgång och uppgång som den starka signal på missnöje som den torde utgöra. De har helt struntat i folkets oro och vanstyrt Sverige och – vilket också gäller journalister – de har under många år inte rapporterat och informerat allsidigt och sanningsenligt.

Många gånger har det känts som om ”Nu, nu, blir det ändring, nu öppnar de ögonen”, inte minst med tanke på hur ingående, omfattande och seriöst miggorna har larmat här under de senaste åtta åren. Någon gång borde väl de så kallade ansvariga ändå sluta floskla och se sanningen i vitögat? Men förhoppningarna om att de styrande, de som idkat ”management by floskling”, någon gång ska förstå har kommit på skam. I stället har de genom saktfärdighet och okunskap bara slängt mer och mer floskelfnöske på brasan och bidragit till att landet brinner opp, inte bara bildligt.

Ett ord som borde vara förbjudet för svenska politiker att använda tills de lär sig vad det betyder och innebär, är ”ansvar”. Istället borde de rannsaka sig själva och inse att orden ”skuld” och ”skyldig” bättre beskriver dem och vad de sysslar med. Inte för att det hjälper längre. För, som min salig mormor brukade säga:

Nu är det för sent att stiga tidigt opp.

55 reaktioner på ”Det är politikerna som har slängt floskelfnöske på brasan

 1. JohanIII skriver:

  Det är inte bara ”management by floskling” nu. I och för sig är politikernas svador nu bra mycket mer gödslade med sådana. De kommer rentav i långa drapor.

  Men det kommer inte bara floskler. Vad t.ex. Anna Kinberg-Batra gjorde i partiledardebatten häromsistens, på frågan om de skulle sänka regeringens budget, var att leverera ett nonsenssvar som bara beskrev processen. Ordrikt – för att dryga ut tiden. Och på en annorlunda formulerad fråga, för att försöka få ur henne ett svar med annat innehåll… upprepade hon bara. Med minimal variation.

  Trots eskaleringen, vad som kom först var den totala nonchalansen*. Och ångvältandet över folket. För min del för evigt inbränt genom frasen ”Ska skottet komma inifrån?”, och gråtande politiker som senare blev partiledare. Och det gällde en helt annan fråga, men som sagt: det började tidigare.

  Och det fortsätter nu, där dit partipiskan inte längre når; partipiskan som redan berövat politiken all variation, all seriös diskussion, berövat folket all chans till representation**.

  Det är inte civiliserat. Så varför ska då folket vara det? Hur *kan* då folket förbli det?

  *Nonchalera, negligera, ignorera, förkasta, runda, kringgå, sidsteppa, åsidosätta, avpollettera, slå dövörat till, vara blasé, vara oemottaglig, inte besvära sig med ovidkommande petitesser.
  ** No taxation without representation. Googla.

  Gillad av 4 personer

  • Kalle Storbacka. skriver:

   Två saker som tagit oss till detta läge den alltför starka socialdemokratin samt valsystemet
   som bäddar för broilerpolitiker som kan sitta säkert val efter val.
   Minns i skolan på 50 talet när historieläraren talade om mordet på Bobrikov år 1904, för att få slut på förryskningen i Finland. Han fördömde mordet, men ansåg ändå att när existensen för ett folk ligger i vågskålen har man rätt att ta till våld.
   Det brukar ju heta från vänsterhåll att när man eldar bilar är det frustrerade ungdomar som visar sitt missnöje.

   Gillad av 2 personer

  • Maria M skriver:

   Massmedia är skyldiga till att informationen styrs åt samma håll som politiker vill. Man borde ha mycket mer kritisk granskning av politiker och konsekvenser av olika beslut, men det görs inte.
   Dessutom tjänar många pengar på asylindustrin och då lobbas det för ännu mer invandring.
   Invandringen är mycket lönsam för alla aktörer som är inblandade och ger jobb inom asylindustrin.
   Ingen kommer att göra något som ändrar migrationen idag mer än på marginalen eftersom man prioriterar inte invånarnas intressen utan agerar världens samvete.
   Vi får både sänkt nivå på redan mediokra samhällsservicen, höga skatter och ökad statsskuld.

   Gillad av 1 person

 2. Aha skriver:

  Undergångsstämningen växer fram. Riktigt så illa är det väl inte. Men den omgörning som etablessimanget drivit fram är exempellös, en omgörning som för tillfälligt lever sitt eget liv. Värst är väl att ingenstans hittar vi ett land, en region där mångkultur är en framgångsfaktor. Ingenstans. Vi har fått ett sämre Sverige och med stor säkerhet kommer detta att förstärkas framöver.
  Allra värst är väl att detta skett under falskt flagg. Etablessimanget har hela tiden pratat om flyktingar då det istället mer handlat om av ekonomiska skäl motiverad immigration. Folk kommer från flyktingläger och omkringliggande länder. Skyddsbehov föreligger inte, men däremot en stor önskan att komma in i västs välfungerande länder med deras välfärdssystem.
  Den humanitära stormakten Sverige har sedan valt att ge asyl till kreti och pleti.

  Mer än 1 000 miljarder torde detta till dags dato ha kostnad. Hade pengarna istället gått till lokal hjälp hade det motsvarat mer än 10 000 miljarder. Ett baspaket mat kostar lokalt ca 400 kr/mån.

  Man kan dagdrömma om att de svenskar som bejakat denna utveckling också stod för notan, att Skatteverket kunde skicka ut ett extrakrav på 30 000 kr per år och person. Totalt skulle det under en livstid bli ca 1 miljon kr per person.

  Motrösterna mot denna omgörning har varit och är starka, även här kan man dagdrömma och hoppas att de som drivit på denna utveckling genom lögn och manipulation också ställs inför rätta.

  Gillad av 6 personer

 3. Gösta Johnsson skriver:

  Håller med. Det är politikernas fel att det hela spårat ur fullständigt. Journalisterna – de flesta är korrumperade i den meningen att de inte berättar sanningen objektivt utan döljer och förvanskar. PK-eliten försöker styra åsikterna i – och inom ”korridoren” – för att vilseleda och manipulera oss vanliga människor utan större möjlighet att få våra synpunkter och röster framförda/hörda.
  Men 2018 är det nog en stor förändring i parlamentet.
  Det som är bra är dock att allt fler prenumeranter inser sin makt och slutar köpa kvällstidning och/eller prenumerera på dagstidningar. Nätet erbjuder allmer nyanserade och mer läsvärda nyheter och artiklar. Tack för det!

  Gillad av 2 personer

  • Maria M skriver:

   Jag håller med dig om politiker och journalisterna. Men det kommer inte att bli någon förändring i riksdagen som gör att politiken ändras. Även om SD får fler röster än idag kommer de inte att få den majoritet som krävs för att stoppa detta.
   Det är dessvärre många unga svenskar som är kommunister idag, mer eller mindre. De kan inte räkna och inser inte att den välfärden de själva lever i är på väg att krossas.

   När ett land inte haft krig i 200 år, blir det fredsskadat. Man låter bara folk passera gränsen och komma in. Lagar tillåter alla illegala få det som behövs, vård, tandläkare gratis, skola för barnen och ibland även socialbidrag. Vem skall arbeta och betala skatt?
   Nej, det behövs inte, Magdalena Andersson lånar. Som i lyxfällan.

   Gillad av 1 person

 4. elfyma+ skriver:

  Reblogga detta på Varjager's Weblog och kommenterade:
  Polisen misstänker att bränderna är anlagda, men de vet inte av vem och varför.

  Bränderna kan likaväl handla om försäkringsbedrägerier som ska se ut som mordbränder utförda av utomstående. Jämför det med de allt vanligare bilbränderna.
  Det kan också ifrågasättas om bränder som startat inne i bebodda asylboenden anlagts av utomstående, i synnerhet om anläggningen patrullerats/bevakats av väktare/poliser. Bränderna kan likaväl ha anlagsta av asylsökande som är missnöjda med sitt boende i glesbygden långt från storstaden förlustelser.
  Migrationsverket tvingas då erbjuda dem ett annat boende, förhoppningsvis i Stockholms innerstad.
  Bränderna utnyttjas nu av media och Expo för att smutskasta SD och deras sympatisörer, utan minsta tillstymmelse till bevis.

  Gillad av 2 personer

 5. Christer Andersson skriver:

  Eftersom politikerna tycks leva i den villfarelsen att vi alla står på perronger och färjelägen med ”Welcome” skyltar måste väl slutsatsen bli att det är blixtnedslag eller elfel som är orsaken till bränderna.

  Gillad av 2 personer

 6. Fredrik Östman skriver:

  I Tyskland har politikens reaktion på bränderna varit betydligt hårdare och oresonligare. Inte ens på sin egen planhalva visar svenska politiker framfötterna. I Tyskland hotar i förlängningen inbördeskrig, i Sverige kaos och anarki.

  Men var är fördömandena av de nya svenskarnas mordbränder och granatattacker? De förekommer ju även de.

  Gillad av 2 personer

 7. asiktenmin skriver:

  Migrationsverkets nya prognos för 2016 anger upp till 170000 asylanter, ”om inget oförutsett inträffar”. Eftersom nuvarande ökning inte beror på plötsligt ökad fattigdom eller fler krig, och antalet presumtiva asylanter uppgår till 10 tals miljoner runt om i världen, tyder jag siffran 170000 som ett minimivärde. Verkligheten i dagsläget är att vi enligt statsministern ”är på gränsen för vad vi klarar”, och då är prognosen för 2016 att det ska komma ännu fler än i år. Vad ska en ledare (statsministern) göra i den situationen?
  Det ända oförutsedda som kan minska tillströmningen är att signalpolitiken i fråga om villkoren för asylanterna skruvas åt så hårt att det inte anses mödan lönt att söka sig till Sverige. Ändrad signalpolitik lär inte hända med dagens ledare (statsminister), förrän skadeverkningarna av den nu förda politiken blir uppenbara, och påtagliga för en bredare allmänhet.

  Gillad av 3 personer

 8. Jan W skriver:

  Jaha, idag säger GD för Migrationsverket att ”det är väl ingen överraskning för någon att den nuvarande flyktingsituation saknar motstycke”. Härom veckan sade statsministern att vi gjort det förut och kan göra det igen.

  Fast det har man förstås kunnat konstatera redan tidigare att statsministern inte drar sig för att ljuga folket rätt i ansiktet.

  Det kommer inte att dröja länge innan socialdemokraternas väljarstöd i procent kommer att börja med en etta. (Inte f-n kommer statsministern och hans parti att gynnas av alla nya klienter till välfärdssystemet i alla fall.)

  Gillad av 1 person

  • Aha skriver:

   Jag vill minnas att GDn för Migrationsverket för någon månad sedan stod tillsammans med invandringsansvarige Morgan Johansson på en presskonferens där den senare, utan korrektion från GD, sade att ingen, notera ordet ingen, kunnat förutspå de eskalerande invandringsvolymerna.

   Nu är det andra ord minsann. Seriositeten är noll.

   Gillad av 3 personer

 9. Ruby Danielsson skriver:

  Jag tror faktiskt 2015 var året då det vände.

  Synd bara att det skulle behöva gå så här långt, och att skadorna skulle bli så enorma.

  2016 blir året då Sverige täpper till gränserna – eftersom det inte finna något alternativ. Sedan läggs asylpolitiken om radikalt och blir mer restriktiv än Danmarks, och under kommande decennium följer en strid ström av deporteringar av illegala, samt återkallande av uppehållstillstånd och medborgarskap som fåtts på falska grunder (vi snackar 10,000-tals fall; majoriteten av de ensamkommande till exempel; just detta är en BOMB – förr eller senare måste det börja göras ålderstester, och då kommer det uppdagas hur skrupellöst svenskarnas godtrogenhet och välvilja utnyttjats). Det kommer också att lanseras ett kretsloppsmigrationsprogram, liknande det som finns i Holland. Och parallellt med alla dessa åtgärder sker en renässans för den sunda svenska nationalismen. För vi vanligt, hederligt folk har inte särskilt mycket att skämmas för, egentligen. Vi kan vara stolta över vårt land, och över vad det svenska kynnet har åstadkommit.

  Trots massmedias desinformationskampanjer finns det redan ett ganska brett folkligt stöd för alla dessa åtgärder. Och om människor ute i stugorna hade fått en korrekt, objektiv rapportering så hade det varit en förkrossande majoritet som krävt en omläggning. Dock så spelar det inte längre någon större roll vad media sprider för lögner – den bittra verkligheten är numera ofrånkomlig i alla svenskars liv, det går inte längre att skyla över praktfiaskot som det mångkulturella Sverige utgör.

  Eller så är jag kanske för optimistisk som hoppas på en drastisk tillnyktring?
  Jag hoppas i alla fall att det sker omfattande förändringar inom kort, för alternativet är nämligen KAOS.

  Gillad av 4 personer

   • Ruby Danielsson skriver:

    Tack för uppmuntrande ord.

    Jag tänker att det kanske på sätt och vis är bra att den här chockmigrationen satte igång? Det hade kanske varit värre om det hade puttrat på med 70,000 asylsökande om året fram till nästa ordinarie val, då hade det från myndigheternas och medias håll gått att skyla över haveriet på ett helt annat sätt; trixa lite mer med budgeten, fixa halvdugliga boende, och så vidare.

    Det funkar inte längre. Egentligen är det vi ser idag inget nytt – det har varit på samma vis i många år: migranter har sökt sig genom hela Europa till Sverige, eftersom vi har det överlägset mest generösa mottagandet; men förut var det en liten rännil som rörde sig utefter rutten, nu är det en störtflod! Det är alltså omöjligt att blunda för fenomenet, och därför måste det åtgärdas tämligen omgående. Vanligt folk, som inte varit så insatta, får också upp ögonen för galenskapen. Allt det vi ser nu – som att 70% av de asylansökande är män, att många är från områden där det inte är krig, att många ljuger om sin ålder, att 90% saknar id-handlingar, att SAMTLIGA har passerat flertalet säkra länder innan de kommer till Sverige, och att majoriteten är mycket dåligt utbildade… Det är ju på intet sätt några nyheter… Så har det varit i flera år, fast i mindre skala. (Om än i en förödande hög…)

    Förhoppningsvis leder det till ett nytt Luciabeslut innan årsskiftet. Och därefter en rejäl uppgörelse med den humanistiska bananrepubliken. Lyckligtvis är vi svenskar ett fredligt folk, annars skulle nog ett par politiker och journalister svinga från lyktstolpar. Men de ska i alla fall få krypa ihop i skamvrån och skämmas som hundar, det gäller alla från Reinfeldt, till Sahlin, Ullenhag, Helin, Wolodarski, Westerberg, Lööf, Fridolin, Stjärne… och även lallare som Özz och Schyffert.

    Fy skäms på er! Det är ni som ska skämmas.

    Gilla

  • En annan Fredrik skriver:

   Det är en sak att hoppas på en drastisk tillnyktring, som förmodligen kommer, och en annan sak att tro att det ska leda till massiva avvisningar av människor som uppehåller sig illegalt i landet. Alla som borde utvisas har inte gått i söndagsskolan. Har myndigheterna resurser att sätta emot om en del av de som ska utvisas sätter hårt mot hårt? Kan man hantera en situation där ett reellt utvisningshot leder till oro bland de tiotusentals som berörs? För att inte tala om aktivister som ser polisen som sin fiende och mer än gärna ställer sig på de utvisningshotades sida? Det handlar om flera hundra gånger fler människor än i det världsberömda migrantlägret i Malmö. Där tog det en halvtimme mellan det att nyheten om att polisen kraftsamlar för avhysning av migranterna till det att jag såg första uppropet i mitt fb-flöde för en mänsklig kedja runt lägret för att hindra poliserna i deras arbete.

   Gillad av 1 person

   • Ruby Danielsson skriver:

    Det kommer givetvis inte bli enkelt; men det måste likväl göras.

    Prio ett är att strypa inflödet, och det sker snart – eftersom situationen är absurd, vi snackar nu svindyra tältläger på svensk mark, samtidigt som vintern är i antågande. Egentligen har vi en ganska tacksam position för att hindra asylströmmen, eftersom vi inte har någon landgräns till Europa. Det är ju värre för Tyskland till exempel, som är mycket mer blottat. För vår del borde rigorösa kontroller vid bron och vid färjeterminalerna få påtaglig effekt, i synnerhet i kombination med signalpolitik om att Sverige är fullt, och att alla förmåner är indragna, att det inte finns något att hämta här.

    När inflödet väl är dämpat får man börja rensa upp i vansinnet som Reinfeldt lämnat efter sig. Det kommer bli ett jävla skitgöra, men vad är alternativet? Jämförelsen med tiggarlägret i Malmö haltar ju, eftersom alla illegala invandrare inte befinner sig på samma plats – så det blir svårt att slå en mänsklig ring runt dem. Vi kommer förmodligen bli tvungen att inrätta en särskild enhet vid polisen som enbart jagar rätt på människor som befinner sig olagligt i landet. Man kanske inte behöver basunera ut att NU SKA ALLA ILLEGALA UT, utan man markerar att det ska bli hårdare tag framöver, och sedan jobbar men idogt i det tysta. Det hela utspelar sig ju hur som helst i något av en undre värld, ett parallellt samhälle. Staten får väl inrätta förvar där de får sitta i vänta på avvisning. Har de inget ID får de sitta inlåsta tills de hasplat ur sig var de kommer ifrån och vad de heter. Behagar de inte göra det få de sitta kvar och stirra in i väggen. De ska i alla fall inte traska runt på våra gator.

    Som sagt, förväntar mig inte att alla åker ut på ett bräde. Men stryper man inflödet, och skickar ut ett par tiotusen per år under kommande decennium, så är ju i alla fall det bättre än alternativet – KAOS. Om jag inte missminner resulterade REVA i att de fick tag i 2-3000, under den korta tid som det pågick. Så det går ju. Och angående vänstern så kommer de givetvis trilskas. Det blir säkert något upplopp och vattenkanoner och gummikulor från snuten. Men de är inte så många inom våldsvänstern egentligen, och det som de pysslar med har ingen som helst förankring hos befolkningen i stort. Och de illegala invandrarna är för oorganiserade och medellösa för att kunna göra något större, samordnat motstånd, de flesta av dem kommer inte ha en chans mot en välplanerad, rikstäckande polisiär insats som får bra med resurser och sträcker sig över flera år.

    Eller så går allting år helvete med det här landet – vi får väl se, helt enkelt.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Det kommer som du påpekar inte gå att avvisa så många människor. En fåtal antidemokratiska aktivister lyckades stoppa Tysklands kärnkraftsprogram genom att angripa tågen som transporterar avfallet.

    Med en snäll polis kan ett modernt samhälle inte längre upprätthålla lag och ordning.

    Gillad av 1 person

   • En annan Fredrik skriver:

    @Ruby: Jag håller med dig i princip, men tvivlar att det går att genomföra. Du skriver om rigorösa kontroller vid bron och färjeterminalerna. I går visste SVT berätta att M släppt kravet på skärpta gränskontroller eftersom det skulle binda för mycket av polisens resurser och för att det skulle ha för stora praktiska konsekvenser. Man erkänner alltså att man inte har resurser att kontrollera inflödet! Däremot kan jag tänka mig att inflödet minskar när ryktet går att Sverige inte är det schlaraffenland som det utmålats som. Du skriver om att inrätta en särskild enhet vid polisen, om att staten ska inrätta särskilda förvar där folk kan sitta på obestämd tid, om en välplanerad, rikstäckande polisiär insats, som får bra med resurser. Det är där skon klämmer. Resurser? Varifrån ska resurserna tas? Budgeten är ett slukhål där alla myndigheter utom Migrationsverket får dra åt svångremmen. Finns det tillräckligt parlamentariskt stöd för resurser till gränskontroller, avvisningar och förvar?
    Det är sant att många är resurssvaga, men vi har sett många fall där lokalsamhället engagerar sig mot en planerad utvisning. Det är svårt att se en utväg ur detta.

    Gilla

   • Maria skriver:

    Ruby Danielsson: Jag gillar dina konkreta förslag på åtgärder. Alltför manga sitter fast i ett hopplöshetstänkande. Det är klart att så länge Europa och Sverige uppvisar nuvarande svaghet och blotta kommer migrantströmmarna inte att avta. Dessutom fruktar nog många att hårdare tag är på gang, så de vill komma in i värmen så länge dörren är öppen. Just nu är dörren Slovenien öppen, men hur länge till? Slovenien tar nog gärna hjälp av Ungern för att bygga ett stängsel.

    Gilla

 10. Aha skriver:

  Merit Waeger skriver att journalisterna under många år inte har rapporterat och informerat allsidigt och sanningsenligt.

  Vad sägs om följande som Tino Sanandaji idag rapporterar om på Facebook;
  SVT rapporterade nyligen att Löfvens tal om öppna Europeiska murar var vad många ville höra.
  Det visar sig nu vid en Novus undersökning att 22% ser positivt på den ökande invandringsvolymen, 42% är negativa. Resten tycker det är egalt eller vet inte.

  SVT hade alltså ingen grund för påståendet vilket man nog med stor säkerhet visste när påståendet gjordes. Hur som helst skulle man inte sagt som man gjorde utan faktastöd.
  Detta är vardagsmat när det gäller Public Service. Om vi inte har att göra med en lögnorganisation, har vi definitivt att göra med en propagandaorganisation.

  Gillad av 3 personer

  • meritwager skriver:

   Tino Sanandaji är en mycket upplysande skribent och informativ föreläsare. Han är dock inte journalist. Svenska journalister har under många, många år (jag har varit engagerad i dessa frågor sedan 1995) – och de flesta, om inte alla än idag – rapporterat ensidigt och inte gett den allsidiga bild som allmänheten har haft rätt att både förvänta sig och kräva när det gäller asylområdet.

   Gillad av 1 person

   • Carpe Diem skriver:

    Tito Sanandaji är minst lika ensidig som de journalister du kritiserar Merit. Han är bra på att redovisa kostnaderna för invandringen men kan eller vill inte diskutera vad en mer restriktiv invandringspolitik skulle kosta det svenska samhället.

    Finland är ett närliggande exempel på vad som händer när ett land med ungefär samma exportberoende moderna ekonomi, låga födelsetal och snabbt åldrande befolkning som Sverige väljer en restriktiv invandringspolitik.

    Trots att antalet finländare minskar med 14000 personer per år så har Finland en högre arbetslöshet än Sverige. Sveriges ekonomi växer medan Finland är i recession och Finland har även räknat i procent en större statsskuld än Sverige. Om dessa obekväma fakta tiger Tino, de passar inte in i hans världsbild helt enkelt.

    Finlands kris har flera anledningar men landets olyckliga demografiska utveckling spelar en viktig roll i den ekonomiska krisen. Arbetskraftsbristen har drivit upp löneläget vilket skadat exportindustrin, den inhemska konsumtionen förändras och snedvrids när andelen unga konsumenter minskar vilket skadar hemmamarknaden, därav Finlands höga arbetslöshet.
    När allt färre finländare i arbetsför ålder skall försörja en allt större grupp ålderspensionärer så blir det svårt att upprätthålla nivån i välfärdssystemen även om man lånar och därigenom driver upp statsskulden.

    Tino har aldrig lyckats förklara var de stora summor Finland borde ha tjänat på sin restriktiva invandringspolitik tagit vägen.
    Finland måste ju ha tjänat miljoner eller kanske miljarder euro på sin restriktiva invandringspolitik om Tino har rätt i sina beräkningar men det är ändå i Finland och inte i Sverige som det skärs i välfärden och statsskulden öka dramatiskt.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Garpe, Garpe, varför skall vi tro att Finland skulle ha tjänat på okontrollerad massinvandring när vi förlorar så mycket på den? Vi går ju t.o.m. back på den halvvägs kontrollerade invandring som förekom före 2010. I och för sig har Finland kanske inte lika stolliga transfereringssystem som vi. Har svårt att tro att de skulle betala ut bidrag retroaktivt till utlänningar. Är det ditt argument för att försöka igen i Finland med det som misslyckats så kapitalt i Sverige? Att finnarna inte är fullt så stolliga som svenskarna?

    Gillad av 1 person

   • Carpe Diem skriver:

    Om det är stolleri att öka tillväxten i ekonomin som Sverige gjort de senaste åren så är jag gärna en stolle, särskilt som det du Fredrik definierar som finländsk klokskap leder till ekonomisk recession, stigande arbetslöshet och nedskärningar i välfärden

    Gilla

 11. BohmanMartin skriver:

  Tack, Merit för denna kloka krönika. När jag läser om politikernas vanvettiga sätt att hantera dagens migrationsexplosion blir jag omväxlande rasade och uppgivet deprimerad.

  Det är sådant raseri som kan bli den tändande gnistan för ogenomtänkta inlägg i kommentarsfält — eller, hos vissa, för våldsamma handlingar.

  Politikerna provocerar vårt tålamod genom att grovt åsidosätta sitt primära åliggande: att, eftersom de är väljarnas valda ombud, helhjärtat arbeta för att ta vara på väljarnas intressen. Historikern Lars Trägårdh, som nämns ovan, uttrycker detta mycket tydligt.

  Frontlinjen går numera mellan de som ännu konsekvent vidhåller denna princip — vilket egentligen bara SD gör numera — och de som inte längre respekterar att vi lever i en nationalstat, utan mer eller mindre explicit agerar som om vem som helst i världen skulle ha samma rätt till våra skattefinansierade system som vi svenska medborgare.

  Gillad av 2 personer

 12. Andes de Paula skriver:

  Brukar man inte just här hävda att det är individen som bär ansvar för sina val och handlingar? Märkligt nog tycks det inte gälla när vi pratar om bränder på asylboende. Då är det främst politiker och myndighetschefer som bär ansvaret: ”Situationen som – i ordets alla bemärkelser – flammat upp är till stor del förorsakade och möjliggjord av oavsvariga politiker och myndighetschefer” och vidare ”…istället borde de rannsaka sig själva och inse att ordet ”skuld” och ”skyldig” bättre beskriver dem…”. För mig är logiken obegriplig.

  Gilla

  • Anders Lindfors skriver:

   I min gamla uppväxtkommun rev kommunpolitikerna kommunala bostäder i takt med avfolkningen. De hyllas nu som hjältar då detta medför att kommunens äldre fortfarande kan ges någorlunda omsorg. Många andra kommuner som haft lediga bostäder, står efter tvåårsregeln, då kommunerna övertar försörjningsansvaret från migrationsverket, inför ekonomisk kollaps. Det är den här logiken som styr bränderna.

   Gilla

  • meritwager skriver:

   Du har helt rätt. Och jag är verkligen en mycket stark förespråkare av att varje individ tar ansvar för sina handlingar! De skyldiga ska givetvis gripas och ställas inför rätta.

   Vad jag menar i min text är att oansvariga politiker och myndighetschefer starkt har bidragit till att skapa en situation som kan vara en anledning till att människor kanaliserar frustration över sakernas tillstånd genom att tända eld på asylboenden. Det ena ansvaret/den ena skulden utesluter inte den andra.

   Jag trodde att det jag skrev var tydligt, men eftersom det inte var det så vill jag tacka dig för ditt påpekande som gjorde att jag kunde klargöra vad jag menade!

   Merit

   Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Jo, att var och en är ansvarig för sina handlingar märker man varje gång något brott sker som förefaller vara motiverat med hat mot utlänningar eller på annat sätt avvikande personer eller kanske bara frustration med invandringen och de politikernas inställning till den. Då är det plötsligt nämligen alla som helt fredligt protesterat mot invandringens form och innehåll, eller till och med tyst hyser en sådan uppfattning för sig själv eller kanske röstar på SD, som är ansvariga! Är det inte så den s.k. medialogiken fungerar i Sverige? Hur är det alltså med personligt ansvar, gäller det även när någon ”till höger” begår brott, eller är endast vänstern fredad från ansvar för sina egna extremisters handlingar genom denna bestämmelse?

   Gillad av 1 person

 13. elfyma+ skriver:

  Re# Andes de Paula m.fl.
  Om du lyssnar på Sveriges Radio och deras viktigaste källa Expo så får du veta att det är Sverigedemokraterna som ligger bakom bränderna. Det är nog SD som orkestrerat massinvandringen också för att få fler väljare (iromi).

  Expo stödjer sig på kommentarer på någon ”SD-vänlig” Facebookgruppsida som jag inte känner till. Det bevisar ingenting eftersom vem som helst kan utge sig för att vara SD:are i syfte att misskreditera dem. Läs mer:
  https://varjager.wordpress.com/2015/10/22/det-ar-politikerna-som-har-slangt-floskelfnoske-pa-brasan/
  Jag följer rådet i Patriks tidigare tidigare inlägg.
  Är skeptiskt till allt som basuneras ut i propagandamedia.

  Gilla

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Expo är inte ett spår bättre än högerextrema sajter. Om organisationen verkligen var ute efter att bekämpa extremism hade den använt sig av en ideologiskt neutral och opartisk definition av extremism: en åsikt/grupp är extrem om den stöds av en mycket liten del av folket/väljarkåren (0-5%), och om denna grupp deltar i allmänna val är valresultatet och antal röster en stark indikator.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Gilla

 14. Maria skriver:

  I Slovenien bränner ju migranterna som erbjudits övernattning i tält upp desamma, för att fortare få komma vidare norröver. Sedan kan det ju tänkas att elledningarna i lokaler som stått oanvända flera år inte är de bästa samt att vissa av lokalerna faktiskt är utdömda av brandsäkerhetsskäl.

  Gillad av 1 person

 15. BjörnS skriver:

  Kontrasten till hur danska politiker agerat är slående. De förstod vikten av en signalpolitik och vidtog nödvändiga åtgärder. De har förstått att deras uppdrag är att i första hand värna Danmark och danskarna. För det har de danska politikerna fått utstå spott och de från sina svenska kollegor.

  Hittills våra politiker överraskade (hur f-n de nu kan vara det) och debatten fokuserar på mottagandet. Men, det är den enkla biten. Bostäder, arbete och integration är betydligt svårare. Låt oss utgå från migrationsverkets prognos med ca 170 tusen asylsökande i år och i stort sett lika många nästa år. Låt oss också anta att vi sedan får ett normalläge på kanske 50 tusen därefter. För ett par år sedan var mediantiden för en invandrare att gå jobb 7(!) år. Ska vi gissa att den snart är 10 år? Arbetslösheten bland invandrare, främst lågutbildade, kommer att skjuta i höjden och öka med kanske 150.000 långtidsarbetslösa (gissning)Utöver de 250.000 lägenheterna som måste byggas redan i dagsläget kan vi lägga ytterligare 200.000 (min gissning). Skolresultaten lär inte bli bättre heller. Och sjukvården…

  Migrationsverket räknar med ökade kostnader bara i sin verksamhet på 29 miljarder nästa år.

  Hade Sverige varit ett företag hade styrelsen fått sparken direkt och kanske också polisanmälts för trolöshet mot huvudman

  Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Varför antar du att invandringen kommer att stagnera och sedan minska? Tror du att Sverige kommer att vidtaga åtgärder som avskräcker presumtiva nysvenskar? Vad skulle det kunna vara? Har svårt att tro att man på så kort tid, redan om två år, har lagstiftat om TUT i stället för PUT, individuell prövning av asylskäl på riktigt, ålderskontroll av i förväg skickade unga män, faktisk utvisning av personer som inte fått asyl, fungerande gränskontroll, avskaffande av retroaktiva bidrag och de flesta andra bidrag till utlänningar o.s.v. Alltså kommer antalet nya nysvenskar bara bli fler, alltså 180’000 i år (senaste siffran), 300’000 under 2016 o.s.v.

   Gilla

 16. Folke Lidén skriver:

  Sverige har under lång tid fört en, mot Sverige och svenskarna, destruktiv och ansvarslös politik. Olyckan Reinfeldt ökade takten i racet mot härdsmältan, driven av sitt SD hat. Löfven och politiker i sju partier har tillsammans med höga politiskt utsedda befattningshavare hängt på. Sverige har helt enkelt kört med dammluckorna öppna. Vi har i någon mån räddats och det obevekliga sammanbrottet har skjutits upp p g a två faktorer. Visumtvång för länder varifrån stora skaror kommer och ännu fler önskar komma. Europas gränser. Det har enkelt uttryckt varit svårt att ta sig hit. Nu har gränserna mer eller mindre upphört. Dessa fakta tycks omöjliga att förstå för godhetspolitikerna. Vi har haft KRIS LÄNGE. Enbart turen har försenat sammanbrottet. Vi lär snart få ta del av ”överenskommelsen”. Substans? Låt mig gissa på något i stil med utspätt vatten.

  Gilla

 17. Maria M skriver:

  När visa hemsidor påtalar olika konstiga regler, förmåner för invandrare, gör PK media allt för att påstå att det inte stämmer. T.ex tidningen Metro har hållit på och förnekat fakta som man själv kan hitta på t.ex Försäkrinmgskassans sida. Expressens Mattsson har flera gånger förnekat att de har tagit olagliga kreditupplyssningar på folks som ”researchgruppen” har identifierat på nätet. Men det stämmer. Researchgruppen som består delviss av Seppukku media har gjort det. Sambanden är glasklara.
  http://www.datainspektionen.se/Documents/beslut/2014-05-15-bisnode.pdf
  Expressen har använd sig av Seppukku media i sin research. Media ljuger.
  Varför finns inga som granskar svenska politiker och PKmedia?

  Gilla

 18. Macavity skriver:

  Idag meddelade Migrationsverket att ”Beräkningarna för 2015 rör sig mellan 140 000 och 190 000 asylsökande, varav 29 000 – 40 000 är ensamkommande barn. 2016 ligger beräkningarna på mellan 100 000 och 170 000, varav 16 000 – 33 000 är ensamkommande barn. Migrationsverkets huvudscenario för 2015 är 160 000 asylslökande. Osäkerheten är dock mycket stor och Migrationsverket bedömer att det kan komma både färre och fler asylsökande än alternativen anger.” Kostnaderna skenar!

  Det vi ser nu handlar inte bara om det antal människor som kommer nu utan också om vad det kommer att kräva i ökade samhällsresurser under många år framöver. Därför räcker inte prata om tältläger, byggande av modulbostäder, snabbspår in på en obefintlig arbetsmarknad och omhändertagande av 30 – 40 000 minderåriga. Det är ”management by crisis” och det duger inte. Det måste också till en analys av vad detta innebär på sikt och hur det ska hanteras. Det är uppgifter som måste redovisas för svenska folket nu, inte när det inte längre går att påverka.

  Professor Lars Calmfors avslutade en artikel i DN på temat ”Kan vi ge tiggarna jobb?” den 7 januari i år med orden ”Som med alla andra samhällsproblem räcker det inte med medmänsklighet för att hantera dem. Det krävs också analys för att förstå konsekvenserna av vad vi gör.” Det gäller i än högre grad tillströmningen av asylsökande.

  Gillad av 1 person

 19. Hans Kindstrand skriver:

  Jag läste på Johan Westerholms blogg (ledarsidorna.se) en kommentar som reste en intressant fråga. Bostadsbristen är akut. Hur mycket kostar det att bygga 450 000 nya bostäder? Uppgiften att det behövs 450 000 nya bostäder kommer från Boverket. Frågeställaren gissade på ca 2 000 miljarder. Det är svårt med alla nollorna men när jag räknar hamnar jag på mellan
  1 200 och 1 500 miljarder – dvs. runt 1/3 av Sveriges BNP. Det svaret är emellertid bara typiskt politikertrams. Svaret är att vi inte har dom reala resurser som krävs för att i närtid bygga
  450 000 nya bostäder. Till den uppgiften krävs inte bara välutbildade, erfarna och skickliga personer som kan planera, organisera och administrerar ett sådant jätteprojekt, dessutom krävs skickliga byggnadsarbetare som kan hantera alla dom moment som fordras för att genomföra en bra byggnation, och dessutom all den maskinella utrustning som fordras. Finansiella resurser är visserligen avgörande för vad en hushållsekonomi förmår. Reala resurser är helt avgörande för vad en nationalstat förmår. Enkelt uttryckt – reala resurser för jätteprojektet att bygga 450 000 nya bostäder finns inte. Dessutom – i Sverige är det ju bestämt att stor del av våra reala byggresurser skall användas för att bygga en järnväg för höghastighetståg. Andra behov – inte bara behovet av nya bostäder – tar också sin del av dom reala resurserna. Alla människors lika värde betyder inte att vem som helst kan bli byggnadsarbetare eller stadsplanerare, även om det förefaller som om vem som helst kan bli bostadsminister.

  Gillad av 1 person

 20. Anders skriver:

  Väl skriven text, dock är analysen om än god så i mina ögon ofullständig. Om man inte tror på iscensatta och koordinerade konspirationer, vilket enligt min bedömning mycket sällan är möjligt att orkestrera framgångsrikt, måste man söka sig bortom ett skrå eller en grupp i samhället som skyldiga. De är drivande, ja, men de hade inte kunnat koordinera sina handlingar så effektivt om de inte hade arbetat utifrån ett gemensamt idékomplex, eller ideologi om man så vill. Det är idéerna bakom det som svenska politiker, journalister och även tjänstemän gör som är de allra farligaste, och som vi behöver motbevisa, bekämpa och bryta ner.

  Vi har på Det Goda Samhället tidigare kommit i kontakt med Söndringsideologin. Den är en viktig beståndsdel. Den är i mycket en fortsättning på den svenska kulturrevolutionen på sent 60-tal och 70-tal, som i sin tur är i grund och botten är en marxistisk idé om den nya människan och om ett samhällsprojekt som handlar om att slå sönder gamla normer, institutioner och kultur och ersätta det med den nya människan. Lägg till detta en de facto bolsjevism hos svenska journalister, som anser sig tillhöra en upplyst intelligentia med uppgift att omskola folket, där lögner är goda om de uppfyller syftet att vrida om människors värderingar. Para sedan detta med en anti-intellektuell rörelse som fortsättning på postmodernisternas ansats att se all mänsklig verklighet som dekonstruerbar text, och således ett ifrågasättande i grunden av människans möjlighet att kumulativt bygga kunskap och agera förnuftigt där alla försök att skapa och ange mening istället ska ses som maktanspråk drivet av egenintresse, och konsekvensen är en aktiv vilja att bryta ner det gamla och samtida svenska samhället i allmänhet och de som anses vara de viktigaste byggarna av detta samhälle i synnerhet. Kronan på verket blir ett aktivt arbete för att demontera Den Vite Mannen, och därmed också att det de facto är meningsfullt att alliera sig med alla krafter som vill göra detsamma, vare sig det är radikalfeminister, rascentrerade identitetspropagandister eller till och med islamister. I det idékomplexet är Palmes ord om näringslivet som ”ondskans och illvillighetens kolportörer” lika relevant som Åsa Romsons attack mot vita män och Gudrun Schymans jämförelse mellan svenska män och talibaner, eller Masoud Kamalis ihärdiga hävdande att det är vårt fel att Mellanöstern brinner. Logiken i idékomplexet säger att svensken är skyldig eftersom han (här är det viktigt att det är just en han) inte kan lämna sitt reaktionära förflutna.

  Om vi på allvar vill få till stånd en förändring i grunden i det svenska samhället är det detta idékomplex vi måste bryta ner. Tyvärr har det ätit sig långt in i den svenska statsapparaten, utbildningsväsendet och numera även ordningsväsendet. Det kommer bli kamp på riktigt i Sverige som konsekvens av den verklighetsfrämmande asylpolitiken, men mycket av det vackra i Sverige är redan förlorat eller kommer att förloras. Sverige är fortfarande värt att kämpa för, men vi kan också redan nu sörja vad denna anti-ideologi redan förstört.

  Gilla

 21. Bo Hamnell skriver:

  Jag tror inte att man kan prata så mycket som helst om flyktingkris och vad och vilka som orsakat den utan att först titta på hur vi kom in i ett absolut värsta läge och vilket utgör nuvarande situation.
  Vi har haft och har företrädare, i regering och riksdag, media mm, som genom lagstiftning och dialog givit och talat för obegränsade asylrätter i Sverige och därigenom marknadsfört vårt land som mål för flyktingar och migranter med ursprung från krig och ekonomisk knapphet, att prioritera Sverige som mål i sin flykt. Inte många andra länder ( exkl. Tyskland) har gjort likadant. Vi skördar nu resultatet.
  Vad att göra?
  Ta emot alla som kommer?
  Införa gränskontroll och stoppa de som man kan anta inte kan få asyl?
  Ge alla som kommer rätt att komma in i landet?
  Göra någon annan uppdelning? .
  Hur kan någon i ansvarig ställning ha satt Sverige i denna utsatta position?
  Under ett långt och gott liv i Sverige har jag aldrig tidigare känt en sådan vanmakt inför en gemensamt spörsmål som denna flyktingkris. Det är för mig inte fråga om att inte tycka om utan snarare hur skall vi en nation på knappt 10 milj inv. klara av denna anstormning när andra, oftast större, nationer i Europa inte anser sig kunna det.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.