Paradise lost

helena

Helena Edlund

Tänk dig att du satsar alla dina besparingar för att bjuda din familj på en riktig drömresa, kosta vad det kosta vill. Ni har sparat, snålat, lånat från släktingar. Tillsammans har ni suttit uppe på kvällarna och kollat hotell, klimattabeller, stränder, poolområden… Så bokade ni. Femstjärnigt. All inclusive, med barnklubb, äventyrspooler och havsutsikt. Resan är ansträngande och lång, men det kommer att vara värt det!

Så kommer ni fram – och det visar sig att hotellet inte är färdigbyggt, poolområdet är stängt, balkongen ligger tio meter från motorvägen, restaurangens mat gör er magsjuka och AC:n är ur funktion. Barnen gråter. När du försöker kontakta researrangören visar det sig att de har gått i konkurs.

Hur skulle du känna dig? Besviken? Lurad? Förbannad?

Förmodligen, och konstigt vore det väl annars. Vi förväntar oss att få valuta för pengarna och att löftena vi har fått ska uppfyllas. Ju större uppoffring vi gjort, desto större blir vår besvikelse om drömmen förvandlas till mardröm.

Tänk dig då att du lämnat allt bakom dig, satt dig i skuld och övertalat familjen om att göra resan utan returbiljett för att börja ett nytt liv i ett fjärran paradis – bara för att upptäcka att du blivit grundlurad? Självklart går det inte att sätta ett likhetstecken mellan svensk charterturism och den nu pågående migrationen till Sverige, men det kommer allt fler rapporter som tyder på att många av de som nu kommit till Sverige känner sig lurade, bedragna och besvikna.

Visst kan man göra sig lustig över att någon har trott på människosmugglarnas löften om att alla som tar sig till Sverige får en villa, pengar och till och med en blond flickvän – men faktum är att tre av fyra asylsökanden kommer från andra länder än krigets Syrien. Det tycks vara en lika stark drivkraft att fly från fattigdom som att fly från krig.

Jag förstår dem.

Den största gruppen asylsökande kommer från Afghanistan. När jag var i Afghanistan sa jag ibland att jag inte skulle överleva tre månader i en av byarna där. Livsvillkoren var alltför hårda, en svensk ömfoting som jag skulle aldrig stå pall, varken fysiskt eller psykiskt. Jag har tänkt samma tanke i leriga bergsbyar i Kosovo, i stekheta byar i Nordafrika och i slummen i Baltikum.

De som satsar allt på ett kort och beger sig till Sverige gör precis som jag hade gjort om jag varit i deras situation.

I Afghanistan hände det att unga män visade oss filmer på sina mobiler – reklamsnuttar, korta klipp från tv-serier eller musikvideos på Youtube. Alla dessa unga män och pojkar hade två saker gemensamt: de var enormt frustrerade över sin tillvaro och de hade en fullständigt orealistisk bild av livet i väst.

Uppväxta i en kultur där man inte ifrågasätter eller granskar kritiskt, kunde de inte tänka sig att reklamfilmer och tv-serier avbildade en fiktiv värld, något som var på låtsas. De var övertygade om att alla i Europa och USA var så rika att till och med katterna äter på silverfat – det hade de ju sett i reklamfilmerna. När vi försökte antyda att verkligheten i väst inte var som i filmerna, skrattade de. De menade att vi bara var egoistiska som ville behålla allt för oss själva.

Männen hade matats med bilden av paradiset i väst, av länder som dryper av ekonomiskt överflöd, total frihet och sexuell promiskuitet, och jämfört den bilden med sin vardag, där fattigdom, våld och religiöst och kulturellt tvång utgjort byggstenarna. Nu reser de eftersom de kan. Och varför skulle de inte, när målet är länder där till och med katter äter på silverfat. Länder som Sverige.

Härom dagen talade jag med en man som nyss kommit till Stockholm. Han var ursprungligen från Gambia men hade bott och arbetat i Spanien sedan 2003. Knappast en flykting, men en man med en stark förväntan på ett bättre liv. Han hade kommit till Sverige för att få jobb, lägenhet och pengar. Det hade han inte fått, och han var djupt besviken.

Han är inte ensam. I spåren av migrationsvågen finns många exempel på hur verklighet och drömmar kolliderar.

I Jämtland ligger den lilla byn Kall, vackert placerad vid Kallsjön bakom Åreskutan, en kortare bilresa från vintermetropolen. Fram tills helt nyligen hade byn 97 invånare. Men så insåg någon potentialen i byns anrika fjällhotell som varit till salu länge, och mer eller mindre över en natt fick byn 230 nya invånare från Afghanistan, Syrien, Etiopien… Människor som föreställt sig en strålande framtid i Sverige, men tvingats inse att många fler tänkt samma tanke och att de därför befinner sig i en liten jämtländsk by på baksidan av ett fjäll.

Drygt fyra mil utanför min gamla hemstad Sundsvall ligger den nedlagda militärförläggningen på Åstön. Där skulle 183 asylsökande placeras, men majoriteten av dem som kom vägrade att stanna kvar och började gå mot Sundsvall för att ta tåget tillbaka till Malmö. Till slut fanns bara 37 stycken kvar. Att hamna i svensk, norrländsk landsbygd var helt enkelt inte vad man förväntat sig.

Under torsdagen anlände den första bussen med asylsökande till hotellet vid Riksgränsen. Där, 15 mil nordväst om Kiruna, ska 600 asylsökande bo i en turistort med 30 bofasta och utan möjligheter till skolgång, sjukvård och språkinlärning.

Så ser verkligheten ut i Sverige just nu. Människor i sporthallar, nedlagda fritidsgårdar, stugbyar – överallt där det finns fysisk plats.

Lagom till vintern har statsministern därför meddelat att det nu råder en ny lägstanivå. Nu handlar det om att erbjuda ”tak över huvudet”, även om det innebär en brits i ett tält i ett regelrätt flyktingläger. Det kallas ”temporära lösningar”, men frågan är hur temporära de blir eftersom regeringen har gett Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att räkna på scenarion med 4 000 asylsökande per dag (1 460 000 per år)?

I morse fick jag skrapa bilens rutor när jag skulle åka till jobbet. Den svenska vintern stundar. Snart vilar snön tung och kall över tak och tältdukar – och över alla drömmar om landet där till och med katterna äter på silverfat.

41 reaktioner på ”Paradise lost

 1. Tangosmurfen skriver:

  Den overkliga verklighetsuppfattningen delas av många svenskar. Speciellt i Stockholm tror många att:
  – Det finns många lediga bostäder, bara inte där jobben finns!

  Idag råder bostadsbrist, t o m i Kramfors. Därmed torde det inte finnas lediga bostäder någonstans.

  Hur föreställer sig Stockholmare att Krsmfors ser ut?
  En miljonstad med fungerande infrastruktur men utan befolkning?

  Gillad av 4 personer

  • Elias Dottemar skriver:

   Nja, bara i Ånge vet jag ett tiotal villor som legat på marknaden till underpris i åratal. Befolkningen har halverats sedan 70-talet.

   Gilla

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Bara tanken att placera invandrare i ödsliga trakter utan något annat än tak över huvudet och lite mat för dagen är fullständigt absurt. Ett lämpligt experiment för någon av Södermalms alla käcka journalister vore att också placera dom i Riksgränsen utan skidutrustning under de närmaste 4-5 månaderna så att de efteråt kunde informera svensk TV och svenska tidningsläsare om sina upplevelser.
  De kanske inte vet att det faktiskt är ganska mörkt och ödsligt inte minst från slutet av oktober där det enda som kan pigga upp tillvaron är en uppfriskande snöstorm. Min gissning är att de kommer att fly längs malmbanan till Narvik om de blir insläppta i Norge.
  Skolgången för medföljande barn blir säkert svår att ordna inklusive den lagstadgade undervisning på hemspråk. Om det inte var så tragiskt skulle man kunna skrattade åt denna utstuderade galenskap. Men som den förre statsministern konstaterade när han tittade ut från regeringsplanet så det finns ju faktist gott om utrymme i Sverige. Det är bara det att de som kommer till Sverige är inte för de tomma vidderna ty det finns också i Afghanistans bergstrakter, utan för något helt annat som de tyvärr inte kan få. Man frågar sig vad som är orsaken att politiker och myndigheter har förlorat det förstånd och omdöme som jag ända föreställer mig att de en gång haft?

  Gillad av 4 personer

 3. Xy skriver:

  Beskrev du Sverige nu ”Uppväxta i en kultur där man inte ifrågasätter eller granskar kritiskt”. Hade ett samtal med en vän häromdagen som helt tappade fattningen när jag antydde att 95% av dagens invandrare knappast hade skyddsbehov och att jag hellre skickade mina pengar till vård, vaccination och självhjälpsprojekt än till en invandrare som som ljuger om bakgrund och asylskäl samt har råd med iPhone etc
  Men att egoistiskt hjälpa en som behöver hjälp är i Sverige ”godare ” än att faktiskt göra skillnad och hjälpa 1000-2000 människor för samma belopp. För vill du hjälpa 1000-2000 människor till ett bättre liv i sitt land så är du plötsligt rasist etc
  Man kan ju fråga sig varför? Min personliga hypotes är att det faktum att SD omfattar den sistnämnds ståndpunkten verkar ha orsakat kortslutning i mången människas tankar. Ohistoriska svenskar och uselt skolsystem eller är vår kader av journalister, politiker och högre ämbetsmän så pass få att de utvecklats till en världsfrånvänd sekt? Ok detta var retorik, eftersom Sverige inte är ensamt om att omfatta det nya idealet av anti-upplysning och anti-intellektualism. En lashback mot 300 år av upplysningsideal och kamp för frihet från religion, tyranner, godtycke, skrock osv

  Gillad av 4 personer

  • Bruno skriver:

   Lägg fram den här beräkningen för din vän:
   300:- i månaden ger 90 barn mat varje dag i Senegal (https://start.varldensbarn.se/en-liten-gava-kan-gora-hela-skillnaden/). Kostnaden för 1 år är då 3600:-
   Fundera sen på hur många barn som kan få mat var dag för 1.000.000:-/året. Att jag jämför just med 1.000.000:- är för att det är vad man beräknar att 1 ensamkommande barn kostar Sverige första året. Många barnmunnar på eländiga ställen skulle det mätta i alla fall. Förra veckan kom över 2.000 ensamkommande till Sverige…
   Och, Sverige har sen många år tillbaks ett mål på att 1% av BNP ska gå till U-landsbistånd, i år tar ”vi” över 8 miljarder av dessa pengar för att täcka migrationskostnaderna…

   Gillad av 2 personer

  • Antoin skriver:

   Tidningar såsom Expressen, Aftonbladet, SvD m fl är bara korrupta PK-blaskor som drivs av ett gäng folkförrädare. Fattar inte att folk fortfarande läser skiten. Har Ni redan glömt att de för inte så länge sedan hängde ut folk för att de har fel åsikter, att ni fortfarande stöder dessa vidriga bedragare genom att läsa deras skit SKÄMS PÅ ER!!!

   Gilla

   • SGJ skriver:

    Du använder starka ord. Lite väl starka.
    Det finns många saker att kritisera media för, men din hållning är enbart extremistisk. Att påstå att de skulle vara korrupta PK-blaskor av folkförrädare är samma som att diskvalificera varje enskild journalist. I den jämförelsen så är det du som har fel.

    Vilka åsikter var det de hängde ut folk för i din mening?
    Vissa åsikter är helt befogat att kritisera människor för, som rasism/fascism, främlingsfientlighet, och rena lögner o förtal.

    Vilka sidor anser du skulle vara bättre att inhämta hyfsat ovinklad information ifrån?
    Om du skulle påstå att Avpixlat eller fria tider skulle vara föredömen, då har du besvarat många funderingar hos mig.

    Gilla

 4. Anders skriver:

  Liknelsen haltar. Vi skulle inte ha slängt våra pass och ljugit om varifrån vi kommit. Vi skulle heller inte ljugit om vår ålder, och framför allt, vi hade inte förväntas oss att hotellet skulle svara för vårt uppehälle i all evighet, utan vi hade kommit med returbiljett hem.

  Gillad av 3 personer

 5. sven skriver:

  Det som skulle vara berikande är att rätt information delades ut i de områden där det finns oseriösa aktörer som ”lovar runt och håller tunt” bättre då att inse vad man betalar för.

  Gillad av 2 personer

 6. MartinBohman skriver:

  Historien om den förstörda semestern ovan haltar betänkligt, ja. För dagens lycksökande migranter handlar det inte om en tillfällig vistelse på en turistort, utan om ett helt nytt liv. Ett liv där man dessutom verkar förvänta sig att få allt gratis (hus+bil+blond flickvän inom ett par månader!!) när man väl anlänt till platsen.

  Det återstår bara att konstatera att Sverige tyvärr inte kan infria sådana förväntningar, och att vi inte heller kan hållas ansvariga för att människor är fattiga och okunniga i länder som Afghanistan.

  Även här i Sverige var människor mycket fattiga en gång. Och vad var det som gjorde att vi kunde ta oss ur fattigdomen?

  Ja, det var flera saker — men EN faktor tror jag var oumbärlig: Att Sverige hade en etniskt homogen befolkning och att det därför, trots begränsade resurser, rådde en frihet från svåra interna stridigheter och en enighet om grundläggande sociala värderingar. Alla drog åt samma håll, enkelt uttryckt, och ett handslag räckte för att bekräfta en överenskommelse.

  Detta ingår i det som på fackspråk kallas ”humankapital”. Här i Sverige har vi lyckats bygga upp ett samhälle med HÖGT humankapital, och har därför kunnat ta vara på de möjligheter som erbjudit sig.

  Nu strömmar det in miljontals människor från länder med LÅGT humankapital. Och vad blir följden? Ja, exempelvis att ambulanspersonal möts av stenkastning när de går in i vissa förortsområden och att man där får höra att ”Det här är inte Sverige!”

  Ja just det — dessa områden ÄR INTE Sverige. De har inte längre något gemensamt med det Sverige som tidigare generationer svenskar med stora ansträngningar lyckades bygga upp.

  De har blivit något annat; de liknar mera just dessa efterblivna dysfunktionella länder som människor inte vill bo i. Hur det nu kan komma sig.

  Gillad av 1 person

  • SGJ skriver:

   Det var långt före min tid, men jag har fått höra historier från mina föräldrar och generationen innan hur ditt så kallade ”etniskt homogena humankapital” såg ut i fattiga bostadsområden i Sverige på 50- 60-talet.

   Det var mycket slagsmål mellan ungdomar från olika områden, och många ur dåtidens arbetarklass var inte direkt kultiverade heller. Andelen våldsbrott var betydligt högre än idag.

   Jag påstår inte att det inte finns ett jätteproblem i de svenska segregerade förorterna idag.
   Det jag påstår är många romantiserar det svenska folkhemmet. Sverige hade sina egna problem trots homogen befolkning.

   Det handlar inte om etniskt homogena grupper, det är ren rasism – det handlar om vilka samhällen som människor kommer ifrån, men mest handlar det om vilka förutsättningar de får i Sverige. Och i de svenska förorterna är förutsättningarna usla.
   Det handlar inte om etnicitet – det är ren rasism.

   Gilla

 7. Maria M skriver:

  En sak förstår jag inte. Att statsministern inte begär att en del av asylsökarna som kommit till Sverige inte fördelas på andra länder inom EU. Han tjatar på andra länder att de skulle ta emot fler migranter men det kommer inte att funka när alla asylanter kan fritt välja land.
  Om inte alla asylprövningar görs gemansamt i EU, utan en mycket stor ström går helt förbi migrantläger och undviker registrering i andra EU länder – hur kan ”fördelningen” åstadkommas? Hur kommer det att funka när ”ensamkommandes” antal är högre än de som födds i landet?
  Hur kan en svensk stadsminister skyla ifrån sig och hänvisa till polisen, migrationsverket, kommunerna? Andra länder kan stänga sina gränser och polisen påstår att det inte går utan att går ur EU…

  Gillad av 1 person

 8. Einar skriver:

  Klivet upp från fattigdom till mycket hög standard är något som Sverige klarat av de senaste 100 åren. Det har samtidigt inneburit ett kliv upp i resursförbrukning. Man hör då och då att den levnadsstandarden, vi lagt oss till med, skulle kräva tre hela jordklot, om resten av världen också började levda på den nivån. Jag vet inte om det är sant. Den medvetenheten har i alla fall lett fram till en politisk inriktning, och vilja, att gå mot ett mer uthålligt samhälle med ett kretsloppstänkande.
  Men vägen dit är mycket lång. Man är i alla fall tämligen överens om att det inte i längden är hållbart att leva som vi nu gör. När Centerpartiet och Miljöpartiet, inom Sveriges gränser, vill lyfta kanske miljoner migranters levnadsstandard upp till vår nivå, så får det naturligtvis stor påverkan på det ekologiska avtrycket i samhället. Det kan kanske verka cyniskt, men jag har länge undrat varför aldrig någon journalist ställer den frågan, till centern och miljöpartiets företrädare – om det lämpliga i att lyfta miljontals migranter levnadsstandard till en nivå, som alla är överens om icke är långsiktigt ekologiskt uthållig?
  Över fyrtioprocent av journalistkåren röstar på miljöpartiet. Att frågan inte ställs kan inte bero på detta förhållande. Det skulle jag inte ens vilja antyda. Därför gör jag inte det. Det kan väl inte heller bero på att frågan upplevs som allt för cynisk. Dagligen hör vi ju frågor från journalister som är mer rappa och vassare än så… Det är oförklarligt för mig eftersom det ekologiska avtrycket radikalt skulle minska om Sverige och Europa förorda en flyktinghjälp mer i närområdet, i jämförelse med vad dagens politiska inriktning får för konsekvenser.
  När vi också vet att frågan handlar om att majoriteten av migranterna, som satts i rörelse, har mer ekonomiska orsaker än en flykt undan krig, blir det än underligare att inte frågan ställs. Många migranter söker sig inte bort från ett krig, utan söker sig till en västerländsk materiell levnadsstandard. Kontrollera gärna med nationalekonomen Tino Sanandajis faktauppgifter på tino.us. Ett snällt svar på frågan skulle kunna vara att; vi vill inte ställa människor emot varandra. Ett standardsvar. Så brukar det ju uttryckas när man vill kasta en tvivlets skugga över den som frågar. Frågan handlar då plötsligt om dålig moral, hos frågeställaren. Men hur i hela friden skall vi då kunna mötas i dialog, om vissa frågor blir helt tabubelagda? Framförallt när frågan är ytterst berättigad. Naturligtvis hamnar den här typen av fråga mitt i Centerns och Miljöpartiets solar plexus. Det kanske är just därför den aldrig ställs?

  Gilla

 9. Ingrid Clenman skriver:

  Nu ropas rashatet ut på Malmös torg. Det säjs att svenskarna nu är i minoritet i staden, Sveriges tredje största. Om någon av er pratar arabiska, kommer den här länken att vara svårare att tåla. Även utan arabiska fick videon på Facebook mig att må illa:

  Gilla

 10. Carpe Diem skriver:

  Du jämför unga ensamkommande pojkar och mäns resa hit till Sverige med en charterresa samtidigt som du påstår att du förstår dem, allvarligt talat så hänger det resonemanget inte ihop.

  Arga svenska charterturister som på mer eller mindre välgrundade skäl klagar på sin charterresa, hotellet eller servicen på turistorten använder ibland uttrycket att de blivit lurade eller något mer vulgärt uttryckt ”rövknullade” av resebyrån eller urinnevånarna på resmålet.

  Mänga av de ensamkommande ungdomar som kommer hit har bokstavligen blivit rövknullade på riktigt, kanske flera gånger och av flera gärningsmän samtidigt. Till det kommer den ständiga skräcken under färden för att misshandlas, rånas eller våldtas av andra ungdomar, lokala huliganer eller poliser.
  När de till slut kommer hit så plågas de av sina upplevelser under färden, längtan efter familjen och i många fall bitterheten att de inte kunde få stanna kvar bland de sina.

  Alla som har erfarenheter av svenska tonåringar vet att de många gånger har det svårt med våra vanliga vardagsproblem här i Sverige, skolan, kompisar och starka sexuella känslor.
  Hur skall då inte de ensamkommande våndas och lida när de till dessa vanliga tonårsproblem måste brottas med vidriga minnen från flykten och hatkärleken till den familj som försköt dem.

  När det gäller flyktingfamiljen från Syrien så ser deras charterresa inte heller den ut som en svensk all inclusive till Playa-del-Ingles.
  Istället för att fundera över klimattabeller stränder och poolområden så måste den syriska familjen fundera på hur de skall komma ut från Syrien utan att mamma våldtas och pappa rånmördas. Skall man försöka komma till Europa landvägen eller sjövägen och om man försöker sjövägen vad händer om lillan hamnar i vattnet!

  En svensk familj har efter en misslyckad semester åtminstone ett hem som väntar på dem med de som flyr från Syrien har inte den lyxen, kvar finns bara svält, ruiner, lik på gatorna och ständig oro och rädsla för gerillans trampminor och flygvapnets bomber.

  Gilla

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Då är det ju tur (?) att det inte är syriska barnfamiljer som flyr. Det är män från Irak, Eritrea, Somalia, Afghanistan och Etiopien som kommer. Män i tjugo till trettioårsåldern. Du kan hitta alla data du behöver hos SCB, hos Migrationsverket, hos OECD, hos norska SSB med flera. Däremot kan du inte hitta saklig rapportering i svenska media. Om dessa inte skärper sig kan rasismen inte bara bli legitim, den kan till och med välkomnas! En viktig insikt för mig var den att det är Sveriges politiker och journalister som företräder ett extremt och verklighetsfrånvänt perspektiv. Ungefär som de Sovjetfunktionärer och Nationalsocialister som trodde på den egna propagandan (även om jämförelsen är en smula grov är beteendet det samma).

   Fördomar skall vi bemöta med fakta, även fakta som går emot våra åsikter. Till och med fakta som går emot våra principer. Det är så vi växer.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Åh vad härligt det måste ha varit för dig att få fantisera om rövknulleriet i Afghanistan! Likväl förblir det fantasier eller åtminstone helt irrelevanta anekdoter, om än ack så sköna.

   Invandrarverket kräver på inget sätt intyg på rövknulleri för att skänka ensamkommande äldstasöner asyl, permanent uppehållstillstånd, vilket i praktiken är det som förr hette medborgarskap, och en livränta motsvarande en rejäl lottovinst samt inte att förglömma fri lejd och betald resa för resten av klanen och livräntor även för dem. Huruvida rövknulleri förekommer utanför dina fantasier är alltså fullkomligt ointressant för sakfrågan. Dessutom tycker kanske vissa av oss att det är orättvist och fördomsfullt av dig att framställa rövknulleri som något nedsättande! De där, en annan kan också vara vägkorsningsintellektuell eller vad det heter i det där Rummet med Elefanten!

   Faktum är att så länge vi tar mot flyktingar kravlöst spelar deras bakgrund ingen som helst roll, eftersom den inte blir utredd, inte blir ifrågasatt och har någon som helst praktisk betydelse. Låt oss alltså sluta upp med allt tjatter om den situtation de nya svenskarna kommer ifrån. Den intresserar inte svenska myndigheter. Den är inte relevant för vår flykting-”politik”. (Hittillsvarande definitioner för ordet ”politik” täcker inte in statens nuvarande förhållningssätt i flyktingfrågan, men i brist på andra ord och definitioner får vi väl ställa oss på stegen och hålla balansen och finna mening bäst vi kan.)

   Gilla

   • Carpe Diem skriver:

    Tyvärr är inte det jag skriver om sexuellt våld inte några fantasier utan en vidrig sanning. Enligt en undersökning gjord i Storbritannien år 2000 på över tretusen ensamkommande barn hade en tredjedel utsatt för sexuella övergrepp i hemlandet, under resan eller i det nya hemlandet. Källa: http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/1/11890/LKT0918s1254_1255.pdf
    (sid 6).

    Att jämföra dessa barns upplevelser som Helena gör med en svensk familjs misslyckade semester är i det närmaste groteskt. Hur tänkte du Helena?

    Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Man kan kanske lägga till, att eftersom de nya svenskarna får barnbidrag etc. utbetalt retroaktivt i efterskott, så var de i praktiken nya svenskar redan under sin uppväxt i utlandet. Det var så att säga utlandssvenskar utan att veta om det. De kommer bara för att hävda sin medborgerliga rätt. Inte behöver de hänvisa till härligheter/skamligheter inte. De hämtar vad dem anstår, så det så! Mer motiv behöver inte sökas.

   Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Det spelar ingen roll om det är barnbidrag eller föräldrapenning. Det är sinnessjukt. Här i utlandet är det ingen som tror att det är sant, sedan garvar de åt de vansinniga svenskarna. Hur kan man ens uppfinna något så urbota ondsint? Hur kan ansvariga (är de det? ) få sitta kvar?

    Gillad av 1 person

 11. Marre skriver:

  30 000 ensamkommande per år, varav 25 000 pojkar med uppgiven ålder på 16-18 år, innebär att de ungdomsårskullar som i dag är i gymnasieåldern framöver kommer att bestå av ca 60 000 flickor och 85 000 pojkar. Av dessa pojkar är ca 40 000 etniska svenskar, dvs en minoritet.

  Gilla

  • Cavatus skriver:

   Ja, det samhälle vi lämnar över till våra barn och barnbarn att förvalta och reda ut är ingalunda någon munter syn. De kommer att svära över när vi ligger i våra gravar över vad vi ställt till med för dem.

   Gilla

 12. Jonas Nilsson skriver:

  Kan inte någon fråga om det finns någon mening i att dessa flyktingströmmar rör upp i Mellanöstern och Europa? I vems intresse? Är flyktingarna den senaste formen av ammunition? Eller är det en dom över ett självgott Europa som tror sig kunna hantera världens konflikter som den själv vill? Kan man säga att vi inte är indragna i ett eller flera parallella krig?
  Är det en strid mellan Kina och USA saken gäller? Är ryssarnas insakt i Syrien den mest handfasta hjälpen att försöka göra skillnad? Nazisterna i Ukraina skulle ju fortsätta i Syrien när de var färdiga i Ukraina. Så skrev t.o.m. Lauren i SvDs reportage.

  Gilla

 13. Ingrid Clenman skriver:

  Människosmuggling är big business för kriminella gäng. Det är pengar som driver mycket av strömmen av migranter över Medelhavet. De är inte flyktingar utan betalande kunder. Profiten från denna smuggling är störrre för de kriminella än någon annan typ av smuggling. BBC har haft många inslag om detta, t ex det här från den 6 oktober:
  http://www.bbc.com/news/world-europe-34455141

  Gilla

 14. Nessa skriver:

  Jag tycker förvisso att formuleringarna i de danska annonserna var onödigt hårda och SDs förslag marginellt bättre. Men snälla rara, Sverige har decenniers erfarenhet av att ge relevant konsumentupplysning, korrekta innehållsdeklarationer och se till att reklam inte lovar mer än produkten kan leverera. Att annonsera i berörda länder på ett neutralt, konsumentupplysande vis vore väl snarare en human insats än att fortsätta blunda – trots mängder med information om människosmugglarnas knep och överdrifter.

  Det är som om svenska politiker, journalister och deras svansar inte bryr sig om ”konsumenterna”, alltså migranterna i detta fall, utan är helt upptagen att upprätthålla sin egen självbild av att ”vi är så fantastiska, en humanitär stormakt”. RIktigt ynkligt och obehagligt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.