Gästskribent Bawar Ismail: Pinsamt av Skolverket

logo­DGSDen svenska skolan har i uppdrag att fostra eleverna i mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar. På Skolverkets hemsida kan därför Sveriges samlade lärarkår hitta hjälp och stöd för att uppmärksamma samhällsproblem som rasism och främlingsfientlighet. Skolverket listar även ett antal organisationer som skolor kan bjuda in för att föreläsa om rasism och mänskliga rättigheter. ”Många organisationer har utvecklat arbetssätt och övningar för att motverka främlingsfientliga attityder” står det att läsa på myndighetens hemsida. Bland annat nämns Expo och Ungdom mot rasism. Men det är en organisation som sticker ut: Sveriges Unga Muslimer (SUM).

Det går bortom mitt förstånd varför Skolverket skulle vilja legitimera en organisation vars handlingar och sympatier visat att de inte delar den svenska skolans värdegrund om demokrati och alla människors lika värde. Sveriges Unga Muslimer har nämligen en lång historia av samröre med extrema och djupt illiberala krafter.

2010 bjöd SUM in hatpredikanten Abdullah Hakim Quick för att föreläsa på deras årliga konferens. Quick har uttalat sig homofobt och antisemitiskt. Det hade SUM tydligen missat.

2011 bjöd organisationen in imamen Jamal Badawi som argumenterat för självmordsbombningar och hustrumisshandel.

Stockholmsföreningen bjöd i år in Kamal El-Mekki som bland annat förespråkat saudiska strafflagar och dödsstraff för dem som lämnar islam. I en tid då Islamiska staten bedriver sexslaveri i Syrien och Irak blir det också mycket upprörande att höra att El-Mekki försvarat slaveri.

Tidigare i år anordnade Märstas Unga Muslimer en föreläsning med hatpredikanten Haitham al-Haddad. Märsta Unga Muslimer var då en lokalförening inom SUM men blev uteslutna ur organisationen efter avslöjandet. Stockholms Unga Muslimer har dock undgått konsekvenser trots incidenten med Kamal El-Mekki.

SUM har återkommande gånger samarbetat med Cage UK – en islamistisk organisation i Storbritannien. En av organisationens företrädare är Yvonne Ridley. Expo har upprepade gånger rapporterat om hennes grova antisemitism. Hon tror bland annat att ”sionisterna” har tentakler överallt och att de ”kontrollerar medierna”. Ridley har även haft samröre med den antisemitiska tevekanalen Press TV och förintelseförnekare som Matthias Chang.

Det har dock inte förhindrat SUM från att bjuda in henne till föreläsningar tillsammans med sina vänner i Islamiska förbundet och studieförbundet Ibn Rushd.

Ytterligare en företrädare för Cage UK, Asim Qureshi, har öppet uttryckt sitt stöd för att stena kvinnor i enlighet med sharialagar. Samma Qureshi har även försvarat militant jihadism mot Israel. Och när det gäller dömda terrorister i väst fortsätter Cage UK att uttrycka sina sympatier för terrordömda individer. Trots denna historia av rasism, kvinnohat och stöd för militant jihadism har Sveriges Unga Muslimer ändå valt att samarbeta med Cage UK. För vilken annan demokrat som helst bör det vara uppenbart vid det här laget att Cage UK inte är en partner för mänskliga rättigheter. SUM har fortfarande inte tagit avstånd från sina vänner i Cage UK.

Men för Skolverket räcker det alltså med att SUM tilldelats offentliga medel i syfte att arbeta mot rasism för att de ska kvalificera sig som relevanta antirasistiska aktörer för Sveriges skolor. Det är pinsamt att SUM tilldelats offentliga medel och att Skolverket legitimerar organisationen. Skolverket bör genast stryka organisationen från sin hemsida. En organisation som aktivt valt samröre med hatpredikanter och extrema organisationer bör aldrig släppas in i våra skolor för att föreläsa om mänskliga rättigheter. Deras handlingar säger nämligen något helt annat.

Bawar Ismail har tidigare varit utrikespolitisk talesperson för Liberala ungdomsförbundet och vikarierat som liberal ledarskribent. I dag studerar han statsvetenskap.

18 thoughts on “Gästskribent Bawar Ismail: Pinsamt av Skolverket

 1. Aha skriver:

  Artikeln visar i ett nötskal konsekvenserna av vänsterns röstfiskeri bland Sveriges ca 600 000 muslimer. Detta tar sig då i uttryck i stöd till diverse muslimska organisationer såsom Sveriges Unga Muslimer. 80-90% av de röstande muslimerna lär i första hand välja socialdemokraterna.

  Med tanke på etablissemangets hänvisningar till värdegrund som bl.a. innebär att medlemmar i SD utesluts från fackliga förbund är accepterandet av muslimska föreningar oförsvarbart.
  Vänsterns agerande är djupt osmakligt och Skolverket uppvisar ett lika osmakligt medlöperi.

  Liked by 3 people

 2. Tritonen skriver:

  Svenska politiker och organisationer har en naiv inställning till islam. Man inser inte att islam inte endast är en religion, utan att det också finns en politisk agenda, som inte är förenlig med demokrati och mänskliga rättigheter. Samma egendomliga acceptans av islam visar FN, där Saudiarabien nyligen tillträtt ordförandeskapet för någon kommitté för mänskliga rättigheter, om jag inte minns fel.

  Liked by 2 people

 3. Lisa skriver:

  Tack Bawar Ismail.
  Att islamister kallar kritiker för rasister är lika som att nazister skulle göra det.
  No difference.
  Läs på om islams ”värdegrunder” och vad den säger om judar och ”otrogna” och vad den islamska lagen säger om dessas straff för att de inte är muslimer.
  De är ju själva rasister.

  Liked by 3 people

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  Man kan knappast tro att detta är sant. Hur exempelvis vänsterns kvinnoförbund kan ställa sig bakom denna policy visar bara den svenska vänsterns nära nog ofattbara cynism eller om man vill vara snäll, extrema naivitet. Man får väl ändå utgå från att de inte stöder sharialagarna.
  Samtidigt tycker man det är i sin ordning att frysa ut ett svenskt politiskt parti som idag stöds av minst 20% av Sveriges befolkning. Det är som att befinna sig i en förtrollad skog.
  Efter Skolverkets policy kanske det ändå är alldeles följdriktigt att den svenska skolan är på väg utför. Kanske detta rent av är en del av en hemlig agenda?

  Liked by 3 people

  • Aha skriver:

   Tror inte på någon hemlig agenda.
   I egenskap av invandrare lever muslimerna under små omständigheter, ofta på bidrag. Det blir då naturligt att rösta på de partier som står för ”bidragslinjen”, dvs sossarna och vänstern. Alternativet är att det bildas ett muslimskt parti. Sådant kommer nog med tiden men tills vidare vill sossarna ha dom som röstare.
   Ett muslimskt parti är nog inget som etablessimanget vill ha då det skulle blotta avsevärda diskrepanser i den så omhuldade svenska värdegrunden.

   Gilla

 5. Lars Lind skriver:

  Du nämner Expo & ”Ungdom mot rasism” enligt mina undersökningar är båda täckmantlar för vänsterextrema. Kommunister är otroligt duktiga på att mjölka till sig bidrag till förment goda saker.
  Kollar man föreningarna närmare i sömmarna är där idel medlemmar i Revolutionära Fronten , troskister , maoister ,AFA, Kommunistiskt ungdom , VU…osv. i all oändlighet.
  Expo startades ju av Stieg Larsson , med illrött förflutet och en viss Tobias Hubinette..som alltid ältar sitt lidande som adopterad Korean..TH..utgjuter det mest groteska hat mot vita……han kallas ”docent” nu…ja Herregud !!
  Folk får gärna ha de mest bisarra föreningar , stiftelser och klubbar men inte på skattebetalarnas bekostnad.

  Ett bevis för att Expo, RFSL, m.fl. enbart är ett sätt att mjölka pengar är att föreningar som aktivt motarbetas klarar sin ekonomi alldeles utmärkt…….t.ex. ”swingersklubbar” , traditionella nationalsocialister ,, SD i början , icke kriminella MC klubbar , Jehovas Vittnen, Adventister , Mormoner…..
  Jag vill ha en slut på stöd till föreningar .
  Vill jag ha en förening för, ekorrar , migranter , religion , flygande tefat…är det inget någon annan skall betala för.

  Liked by 3 people

 6. Lennart Jonasson skriver:

  Skolverket är en myndighet, en papperstiger som har upphört att existera när det gäller förhållningssätt till det komplicerade kunskapsbegreppet, bildning och tradition. Deras hemsida är därvidlag en orgie i intetsägande och vaga formuleringar om olika ämnen, kriterier, betyg osv osv.
  Vad göra?
  Jo, sjung med änglarna och låtsas vara en stabil del av samhället. Den svenska skolans utveckling de senaste 25 åren utgör ett utmärkt illustration även på övriga delar av den offentliga maktens förfall!

  Liked by 1 person

 7. Hedvig skriver:

  ”Det går bortom mitt förstånd varför Skolverket skulle vilja legitimera en organisation vars handlingar och sympatier visat att de inte delar den svenska skolans värdegrund om demokrati och alla människors lika värde. Sveriges Unga Muslimer har nämligen en lång historia av samröre med extrema och djupt illiberala krafter.”

  En välkänd skribent som i flera år varnat för samhällshotande islamistiska röster är ledarskribenten i den oberoende moderata morgontidningen SvD, Per Gudmundson som har en privat blogg sedan 2003 med fokus på denna fråga.

  http://gudmundson.blogspot.se/

  Varför inga ledande politiker lyssnar på honom är en gåta. Inte ens den fd statsministern Fredrik Reinfeldt (M) tog notis om varningarna, utan lyfte fram den ickedemokratiske wahabiten Abdirisak Waberi (M) som ledamot i den folkvalda och lagstiftande församlingen. Waberi tilläts också att sitta i riksdagens försvarsutskott.

  Liked by 1 person

 8. Lennart Göranson skriver:

  Varför blev det så här? Jag tror att en viktig orsak är att de korporativistiska traditionerna från folkhemssverige fortfarande sitter djupt rotade, som en ryggmärgsreflex. Och det gäller inte bara Socialdemokraterna, folkhemstraditionen har på många sätt också impregnerat den borgerliga oppositionen (resp. regeringsmakten när den var det), och även opolitiska myndigheter, opinionsbildare och massmedia. Man vill alltid hitta en organiserad representant för den målgrupp man vill nå. Och så blir det helt fel för att man snubblar på den som verkar vara ”representativ” utan att närmare kontrollera vad denne egentligen representerar.

  Hur kommer man åt det här problemet? I första hand naturligtvis genom att uppmärksamma och påtala det som går fel och hoppas att den ansvarige rättar till misstaget. Men på sikt tror jag att lösningen måste ligga i en tydligare fokusering på individen i stället för kollektivet, och i det ligger också ett tydligare rättsstatstänkande (som är svagt utvecklat i Sverige) i motsats till korporativistiska förhållningssätt.

  Gilla

 9. Rikard skriver:

  Hej.
  För en rolig halvtimme, gå in på [hitta.se] och använd deras funktion ”Hitta Livsstil” på kartan. Rasmusgatan i Malmö: medelinkomst 10 000:-/månad, nära 40% (S), 20% (V), samt 10% (F!). För mer exakta röstsiffror rekommenderas Valmyndigheten. Hur ser ditt närmaste mångkulturella område ut i hur människor röstar, arbetslöshet/inkomstläge, vanligaste bilmärket?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

 10. Fredrik S skriver:

  Har läst ‘Ljusets fiende’ av Johan Lundberg. Där visas hur ett fåtal personer, t.ex. komikerns bror Mattias Gardell och den ständigt kränkte Rachid Musa, står bakom och/eller sitter i styrelsen för ett stort nätverk av organisationer som har som affärside att för ‘goda’ ändamål söka statsbidrag, pengar från stipendier och fonder etc..Det är åtskilliga miljoner som enligt vackra verksamhetsbeskrivningar kontinuerligt går till ‘antirasism och integrations arbete’ men som egentligen används till att uppvigla, radikalisera och polarisera förorterna.
  Det är således vi som betalar när SUM bjuder in hatpredikanter, antisemiter och homofober att föreläsa och nu får man också draghjälp av Skolverket.
  Hur är det möjligt!?

  Gilla

 11. Hanar Juice skriver:

  Det är dags att Bawar Ismail m.fl. avkrävs bevis för sina påståenden. Bawar Ismail har legitima bekymmer, visst. I texten listar han många påståenden. Och många påståenden kräver en lika tung bevisbörda. Men länkar till andras ogrundade anklagelser och bloggar är inte bevis. Kolla upp de hyllmeter efter hyllmeter av etablerad västerländsk journalistik som motsäger anklagelserna mot t.ex. Yvonne Ridley och hyllar hennes arbete för samförstånd/samexistens. Googla henne bara och förstå hur extremt ensidig och felaktig Bawar Ismails text är. Se detta t.ex: http://urplay.se/Produkter/168108-UR-Samtiden-Antiterrorindustrin-maltavla-fororten-Sakerhetsindustrin-och-sjalvkanslan

  Det är en mycket ful metod. Låt oss använda den en stund:
  Bawar Ismail är kurd och har uttryckt sitt fulla stöd för Peshmerga-soldaterna i södra Kurdistan/Norra Irak som skyddar så mycket gott i denna världen, det förtjänar de till 100%. Men Bawar Ismail kan också samtidigt anklagas för att stödja etnisk rensning och tortyr:

  http://www.hrw.org/news/2015/02/25/iraqi-kurdistan-arabs-displaced-cordoned-detained

  http://www.foreignpolicy.com/2015/07/23/peshmerga-war-crimes-ethnic-cleansing-islamic-state-iraq/

  Är det så man ska föra samhällsdebatt, är det så man ska förhålla sig till kurdiska Peshmergas livsviktiga arbete och dess sympatisörer? Nej. Men allt har en mörk sida som måste motarbetas med bevis och vetenskapliga studier som grund. Det inkluderar organiserad islam som Bawar Ismail m.fl. är så rädda för.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.