Gästskribent Bawar Ismail: Pinsamt av Skolverket

logo­DGSDen svenska skolan har i uppdrag att fostra eleverna i mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar. På Skolverkets hemsida kan därför Sveriges samlade lärarkår hitta hjälp och stöd för att uppmärksamma samhällsproblem som rasism och främlingsfientlighet. Skolverket listar även ett antal organisationer som skolor kan bjuda in för att föreläsa om rasism och mänskliga rättigheter. ”Många organisationer har utvecklat arbetssätt och övningar för att motverka främlingsfientliga attityder” står det att läsa på myndighetens hemsida. Bland annat nämns Expo och Ungdom mot rasism. Men det är en organisation som sticker ut: Sveriges Unga Muslimer (SUM).

Det går bortom mitt förstånd varför Skolverket skulle vilja legitimera en organisation vars handlingar och sympatier visat att de inte delar den svenska skolans värdegrund om demokrati och alla människors lika värde. Sveriges Unga Muslimer har nämligen en lång historia av samröre med extrema och djupt illiberala krafter.

2010 bjöd SUM in hatpredikanten Abdullah Hakim Quick för att föreläsa på deras årliga konferens. Quick har uttalat sig homofobt och antisemitiskt. Det hade SUM tydligen missat.

2011 bjöd organisationen in imamen Jamal Badawi som argumenterat för självmordsbombningar och hustrumisshandel.

Stockholmsföreningen bjöd i år in Kamal El-Mekki som bland annat förespråkat saudiska strafflagar och dödsstraff för dem som lämnar islam. I en tid då Islamiska staten bedriver sexslaveri i Syrien och Irak blir det också mycket upprörande att höra att El-Mekki försvarat slaveri.

Tidigare i år anordnade Märstas Unga Muslimer en föreläsning med hatpredikanten Haitham al-Haddad. Märsta Unga Muslimer var då en lokalförening inom SUM men blev uteslutna ur organisationen efter avslöjandet. Stockholms Unga Muslimer har dock undgått konsekvenser trots incidenten med Kamal El-Mekki.

SUM har återkommande gånger samarbetat med Cage UK – en islamistisk organisation i Storbritannien. En av organisationens företrädare är Yvonne Ridley. Expo har upprepade gånger rapporterat om hennes grova antisemitism. Hon tror bland annat att ”sionisterna” har tentakler överallt och att de ”kontrollerar medierna”. Ridley har även haft samröre med den antisemitiska tevekanalen Press TV och förintelseförnekare som Matthias Chang.

Det har dock inte förhindrat SUM från att bjuda in henne till föreläsningar tillsammans med sina vänner i Islamiska förbundet och studieförbundet Ibn Rushd.

Ytterligare en företrädare för Cage UK, Asim Qureshi, har öppet uttryckt sitt stöd för att stena kvinnor i enlighet med sharialagar. Samma Qureshi har även försvarat militant jihadism mot Israel. Och när det gäller dömda terrorister i väst fortsätter Cage UK att uttrycka sina sympatier för terrordömda individer. Trots denna historia av rasism, kvinnohat och stöd för militant jihadism har Sveriges Unga Muslimer ändå valt att samarbeta med Cage UK. För vilken annan demokrat som helst bör det vara uppenbart vid det här laget att Cage UK inte är en partner för mänskliga rättigheter. SUM har fortfarande inte tagit avstånd från sina vänner i Cage UK.

Men för Skolverket räcker det alltså med att SUM tilldelats offentliga medel i syfte att arbeta mot rasism för att de ska kvalificera sig som relevanta antirasistiska aktörer för Sveriges skolor. Det är pinsamt att SUM tilldelats offentliga medel och att Skolverket legitimerar organisationen. Skolverket bör genast stryka organisationen från sin hemsida. En organisation som aktivt valt samröre med hatpredikanter och extrema organisationer bör aldrig släppas in i våra skolor för att föreläsa om mänskliga rättigheter. Deras handlingar säger nämligen något helt annat.

Bawar Ismail har tidigare varit utrikespolitisk talesperson för Liberala ungdomsförbundet och vikarierat som liberal ledarskribent. I dag studerar han statsvetenskap.