Gästskribent Zulmay Afzali: Om rasism, Sverigedemokraterna och demokrati

Händelsen i början av augusti, när människor rev ner Sverigedemokraternas banderoller i en tunnelbanestation i Stockholm, har gett upphov till många upprörda och mestadels negativa reaktioner både bland svenskar och invandrare. Jag är själv flykting i Sverige och hör till dem som starkt tror på den demokratiska tanken och vill leva i en demokrati.

Att riva ner Sverigedemokraternas kampanjmaterial ser jag inte som en demokratisk handling. Att leva i ett demokratiskt land innebär, som jag ser det, att vi måste acceptera kritik och vi måste acceptera att andra tycker helt annorlunda än vi själva. Vi har rätt att tycka olika och vi har rätt att ha och även uttrycka helt skilda åsikter. Att förstöra andras åsiktsyttringar i ett land som har grundlagsfäst åsikts-, yttrande- och tryckfrihet är inte rätt.

Dagen efter att Sverigedemokraternas material hade rivits ner och förstörts, var jag på väg hem från butiken när ett gäng svenska ungdomar i en gammal Volvo körde upp intill mig. Rutorna vevades ner och de började skrika rasistiska och andra tillmälen. De skrek att ”alla jävla parasiterande invandrare ska ut ur vårt land” och ”stick tillbaka dit där du kommer ifrån” och kryddade det hela med allehanda fula ord som de kunde komma på. Jag stod där och tittade och lyssnade på dem. Jag var rädd, jag visste ju inte om de skulle hoppa ut ur bilen och ge sig på mig rent fysiskt också. Men efter ett tag, efter att de vräkt ur sig sina hatfulla ord, vevade de upp rutorna, rivstartade och körde därifrån.

Jag var skakad, men lyckades sätta den ena foten före den andra och ta mig till mitt hus som låg bara fem minuters väg därifrån. När jag kom in i min lägenhet och jag satte mig i soffan slog det mig att under mina fyra år i Sverige hade jag aldrig, fram till den här dagen, råkat ut för något som helst som kunde klassas som ”rasistiskt” eller ”främlingsfientligt”. Jag tänkte på min artikel på Svenska Dagbladets ledarsida den 25 januari 2014 – Nej, svenskarna är inte rasister! – som så många läste (den och en annan artikel som jag skrev var den mest delade under hela år 2014) och reagerade på. Det var dock sant att jag aldrig upplevt rasism från någon svensk och jag hade aldrig trott att den dagen skulle komma då jag tvingades göra det.

Jag var som sagt skakad. Jag var också arg och ledsen. Mest arg. Jag tänkte att jag skulle skriva en text om det som hänt och fördöma det i starka ordalag och koppla det till Sverigedemokraterna och… Men mitt i mina sårade och arga tankar slog det mig: om jag möter deras elaka och ondskefulla ord med samma mynt då bidrar jag till att öka hatet och underblåsa det våld som ligger så nära ytan. Jag tänkte att anledningen till att de här ungdomarna reagerar som de gör mycket väl kan vara det faktum att Sverigedemokraternas material hade rivits ner. Det här var kanske deras sätt att avreagera sig.

Så frågan är: existerar rasism i Sverige? Svaret är förstås ja. Men det är orättvist om man påstår att den är ensidig och endast riktas från svenskar mot invandrare. Det omvända är minst lika vanligt och vi ska inte förneka det faktum att många invandrare hyser starkt hat mot svenskar och Sverige.

Är alla de 13 procent av väljarna som röstade på Sverigedemokraterna i valet i september 2014 rasister? Är de cirka 20 procent som tillfrågats i opinionsundersökningar och sagt att de stöder Sverigedemokraterna, rasister? Svaret är ett enkelt men tydligt nej. Sanningen torde vara den, att allt fler svenskar har blivit allt mer frustrerade och oroliga över vad som hänt – och händer – med deras land. De ser hur miljarder och åter miljarder av deras skattekronor används till mer eller mindre meningslösa ”pilotprojekt” och ”åtgärder”. De ser hur Migrationsverket drunknar i asylansökningar, att de asylsökande är så många att det inte finns en chans för tjänstemännen att utreda och kontrollera vilka som kommer till Sverige och varför de kommer hit. De har inte en chans att ta reda på vilka som hör till militanta grupperingar som IS, talibanerna, Al Qaida med flera. Svenskarna ser hur deras land blir allt otryggare och osäkrare, de har sett terrordåden i Köpenhamn och Paris och nu har ett ohyggligt dubbelmord skett också här, på det svenskaste av alla ställen: ett Ikea-varuhus. Den skräck dådet sprider kan inte viftas bort, den är verklig, den finns där. Rädsla, frustration, oro för framtiden, tror jag är vad som gör att allt fler svenskar söker sig till Sverigedemokraterna. Inte rasism. Och klyftan mellan oss invandrare och er svenskar växer.

Varje gång Sverigedemokraterna skriver eller säger något, buar vi ut dem utan att ens ta reda på vad de egentligen uttrycker. Ett sådant beteende löser ingenting, tvärtom skapar det bara mer och större problem. Det skapar inte ett bättre samhälle och är inte förenligt med vad som väl är demokratins grunder: att alla får göra sina röster hörda, att alla har samma värde och samma rättigheter och att alla fritt får uttrycka sina åsikter. Även om de inte gillas av alla. I stället för att bua och skrika ”rasister” och annat icke konstruktivt ska vi alla – även vi som invandrat – lyssna på Sverigedemokraterna precis som på andra politiska partier. Har de rätt i något som de för fram så ska vi säga att vi tycker det. Har de fel eller vi bara inte håller med dem så ska vi givetvis – i enlighet med vår demokratiska rätt – säga emot. Om vi inte följer de demokratiska spelreglerna kommer det här landet som vi alla bor och lever i att hamna i anarki och kaos. Att agera mot ett riksdagspartis rätt att annonsera enligt sin övertygelse – inom lagens ramar, vilket Sverigedemokraterna gjorde – och att kalla meningsmotståndare för alla tänkbara invektiv man kan komma på, är inte bra för någon och inte bra för landets framtid. Det kan rentav vara början till något mycket farligt.

De politiska partiernas representanter i form av riksdagsledamöter, kommun- och landstingspolitiker och regeringens statsråd har alla ett stort ansvar – och då menar jag inte ”ansvar” som ett tomt ord – för att landet inte ska falla sönder i fraktioner så att ännu fler parallellsamhällen (tyvärr finns sådana redan) skapas. Politikerna måste börja bete sig som vuxna människor och inte som pubertala mobbare mot ett parti vars stöd från folket ständigt växer.

Översatt från engelska.

Zulmay Afzali är lärare och flyktingassistent. Han har skrivit två böcker – En flykting korsar ditt spår och Hederlighetens pris (kan köpas eller laddas ner här) och skriver just nu på en tredje. Zulmay Afzali har också skrivit otaliga artiklar på numera nedlagda Newsmill, i GP och i Svenska Dagbladet. Han har föreläst vid Svenskt Näringslivs säkerhetsseminarier 2014 och 2015 och anlitats som talare av Rotary vid ett antal tillfällen. Han har också intervjuats i både BBC Radio och Deutsche Welle. I Afghanistan var han Senior Terrorism Analyst och stabschef hos president Ahmed Karzai.

27 reaktioner på ”Gästskribent Zulmay Afzali: Om rasism, Sverigedemokraterna och demokrati

 1. Charlotta skriver:

  Jag får verkligen beklaga att du råkat ut för sådana puckade idioter till snorungar! Jag är imponerad av hur sansat du resonerar efter att ha blivit utsatt för något så gräsligt, det hade nog inte jag klarat. Du har nog rätt i att frustrationen ökar alltmer hos många när man ser hur både andra partier och media behandlar det parti som vågar ta debatten om vad som av många upplevs som ett tilltagande kaos. Tyvärr förefaller det som om etablissemangets strutsmentalitet att gömma huvudet i sanden fortsätter.
  Tack för en mycket tankeväckande och insiktsfull artikel!

  Gillad av 4 personer

 2. Anna skriver:

  Uppskattar dina åsikter högt!
  Det är med en enorm oro jag ser hur polariseringen fräter sönder landets själ inifrån.
  Ingen människa ska behöva utstå hot och kränkningar!
  Vi måste kunna röra oss fritt och känna trygghet överahanden. samhället, om det så är på våra gator och torg, bibliotek, simhallar, vårdinstanser eller i skogen! Det gör mig ledsen, beklämd och förbannad när jag tänker på dessa ouppfostrade ungdomar och det dom skrek till dig!

  Vi har fått ett hem för ensamkommande som grannar. Våra döttrar vågar inte efter ett flertal incidenter längre gå ensamma ute, inte ens till och från bussen. Vi ville få till ett möte mellan oss boende, kommunen och de unga männen på förläggningen men har möts av kalla handen!
  Kulturkrockar får inte diskuteras och jag undrar hur vi någonsin ska kunna mötas när de styrande bygger murar av missriktad välvilja?

  Gillad av 3 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.
   Mitt råd är ni som bor runt omkring organiserar er och hjälper varandra med övervakning och dokumentation av de finns på boendet. Undersök hur ägarförhållandet ser ut, vilken organisationsform som föreligger, om alla tillstånd är korrekta et c. Hjälps åt att samla in fakta, data, och kontakta lokala medier. Ni kan även hjälpas åt med att eskortera era barn förbi boendet. Eventuella incidenter bör konsekvent polisanmälas. Glöm inte att begära kopia på anmälan, samt vid nerlagd utredning begära signerat beslut med motivation till detta.

   Arbeta med lagen, inte mot den. Vid samtal med personal och politiker eller andra ansvariga bör samtalen spelas in. Glöm inte att informera om detta i förväg, samt erbjud kopia på inspelningen. Ni kan även samla information från eventuella butiker, och andra lokala verksamheter om huruvida det förekommit fler fall av snatterier, inbrott, vandalisering o.d. Det bör gå att från uppgifter från polisen om detta också.

   Ni kan inte räkna med staten/kommunen då denna i viss mån är motpart i denna situation. Ge inte efter för vanmakt och desperation. Organisera er och håll ihop.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Gilla

 3. harkling skriver:

  Demokrati är, precis som du påpekar, att lyssna och ta ställning till andras åsikter, hur fel de än kan tyckas vara, och därefter argumentera i sak. Svenska politikers beröringsskräck tror jag bär en stor del av skulden till det helt oacceptabla påhopp du råkade ut för. Naturligtvis är inte majoriteten av svenskarna är rasister, men när även berättigat ifrågasättande (volymer, kostnader, kaos på Migrationsverket och i kommunerna) avfärdas som ”rasism” så ökar risken att vissa individer uttrycker sin frustration på ett primitivt sätt. Att tiga ihjäl problem är ingen lösning, utan i stället behövs en öppen och ärlig diskussion där alla fakta sakligt presenteras.

  Gillad av 1 person

 4. robrock27 skriver:

  Du skriver ”klyftan mellan oss invandrare och er svenskar växer”.
  Till viss del kan jag hålla med. Dock, de allra flesta förstår att det inte är migranters fel att situationen i Sverige är vad den är.
  Klyftan växer desto mer mellan fritt tänkande människor i detta land och de som, drivna av olika agendor, vägrar vika en tum vad gäller immigrationens förträfflighet.

  Gillad av 2 personer

 5. Anna Lindén skriver:

  Varför utgår du ifrån att dessa vedervärdiga ungdomar skulle vara sverigedemokrater? Rasistiska åsikter förekommer inom alla politiska partier och även bland politiskt helt ointresserade människor.

  Gillad av 4 personer

  • Ivar Leek skriver:

   Jag har rekommenderat många att läsa boken, ”En flykting korsar ditt spår”, om hans egna erfarenheter från flyktingmottagning och asylboenden, med sina erfarenheter borde han vara en utmärkt rådgivare till Morgan Johansson. Afzali har mycket bra idéer om integration men får inte alls den uppmärksamhet han förtjänar.

   Gilla

 6. Lennart Bengtsson skriver:

  Min uppfattning är att relationen mellan invandrare och”svenskar”, dvs de som bott flera generationer i detta land, är grundläggande positiv. Dagens situation är förvisso pressad eftersom landet har tagit för sig mer än det kan klara. De problem som finns beror främst på att de svårigheter som oundvikligt är en följd av en stor och omfattande invandring har blivit tabu då det tyvärr finns individer i Sverige( och inte minst i det officiella Sverige) som tror att det bästa sättet är att ignorera svårigheterna och låtsas att de inte finns. Svenskar är allmänt reserverade och räddhågsna men samtidigt ambitiösa och välvilliga. Det viktigaste alla kan göra idag är att gemensamt ta itu med de praktiska problemen samt sluta sopa frågor under mattan utan tala helt öppet om alla de problem som faktiskt är oundvikliga i en situation som vi har idag

  Gillad av 1 person

 7. Mel skriver:

  Tack Zulmay för din berättelse och för att du kunde ta några idioters hat och vända det till något viktigt att lyfta fram. Jag tror som du att Sverige är så tolerant att i takt med att vi tolererar de intoleranta blir vi tillslut själva intoleranta. Jag tänker ibland på Bamse, kanske en löjlig jämförelse men anledningen till att han kunde vara så snäll och ta hand om de sina var hans förmåga att sätta tydliga gränser mot de som ville illa…. Förlåtande var han också men han tog verkligen ingen skit. Jag tror att makthavarna vill så väl men de sätter inte ned foten när det blir fel, de tar heller inget eget ansvar när det blir fel och dessutom låter de oss dödliga få leva med deras val som de gör där uppe på elfenbenstornet.

  Gilla

 8. Ami skriver:

  Man är inte mot invandrare eller flyktingar, man har inga problem med folk som utvandrar från lika sinande länder för ex. USA eller Kanada, man är emot ideologi, religion, kultur som betraktas som ett hot mot Sverige som ett tolerant , fridfull stat ,med bra liv standard, men hur kan se skillnad på individ nivå vem som är en hot, samtidigt som i mänskliga rättvisa ögon man ska ge fristad för människor i nåd.
  Vad händer om mångkulturalism funkar tills vis nivå? kommer det nykomna kulturen att konkurrera bort mångkultur anda där finns plats för alla, med facit i handen historiskt blir igen ett inbördes slitning som förändra allt som man känner till .Det finns ingenting som förena folket, var och en vill ha men inte ge, var och en känner sig hottat av det andra kulturen, ingen som vill assimilerar sig med det andra ,integration kan uppfattas som kapitulation, språket blir påverkat ,socioekonomiska skikt bildas som ökar på spänningar och till slut blir det vi och dem. Hela Europa som betraktat sig kulturellt som kristet/sekulär samhället får ett kulturellt Arabiskt/afrikansk till stor del Muslimsk, oändlig ström av flyktingar, så hur kan man integrera flera olika ideologi /människor syn som i visa fall går inte ha på samma plats? jag har inga lösningar, kanske det är just det som händer nu är igen historiskt ,en kultur skift som kommer att förändra Europa med allt vad det negativa perspektiv innebär,händelse förloppet (processen), sorgligt nog.

  Gillad av 2 personer

 9. MartinBohman skriver:

  Tråkigt att råka ut för sådana ouppfostrade ungdomar. Men jag tror du misstar dig fullständigt när du sätter denna incident i samband med SD. Sverigedemokraterna har många sympatisörer och medlemmar som själva är invandrare, och rasism tolereras inte.
  Jag har tex. en granne från Grekland som röstar på SD.

  Nej, problemet är att makthavarna i Sverige driver en politik som provocerar oss vanliga människor och skapar en vrede och frustration, som hos vissa kan ta sig destruktiva uttryck.

  Vi ser hur asylinvandrarna tränger undan oss svenskar på bostadsmarknaden, hur makthavarna ständigt prioriterar dem ekonomiskt före oss svenskar. Vi ser tex. att äldreboenden avsedda för våra gamla stängs men snart åter öppnas — nu som boenden för såkallade ”ensamkommande barn” — som vem som helst kan se INTE ALLS är några barn utan vuxna människor! Och dessa låtsas-barn får kosta nästan hur mycket som helst (man räknar med ca. en miljon om året per person) — medan det hela tiden ska sparas in på vården av våra egna gamla.

  Det är snarare märkligt att vi svenskar TROTS dessa uppenbara orättvisor mycket sällan låter vår ilska gå ut över oskyldiga personer. Däremot får vi ställa upp som måltavlor för INVANDRARES rasistiska hat — och sådana händelser vill media inte rapportera om.

  Det hör tex. till det normala numera att flickor blir sextrakasserade och kallade ”svennehora” i skolan av invandrarungar, och att svenska ungdomar blir rånade och misshandlade av invandrargäng.

  I invandrardominerade förorter blir dessutom räddningspersonal utsatt för rasistiska angrepp av muslimska invandrarmobbar.
  Sammantaget, så är sannolikheten helt säkert långt större att en svensk blir trakasserad av invandrare än att motsatsen inträffar — men vänsterdominerad media försöker systematiskt manipulera rapporteringen så att allmänheten inte ska få vetskap om detta.

  SD är nu ett av Sveriges största partier därför att vi svenskar — och likaså våra integrerade/assimilerade invandrare — helt enkelt har fått nog av att behandlas som andra klassens medborgare i vårt eget land.

  Gillad av 1 person

 10. dolf (@dolf371) skriver:

  Ett par tankar beträffande impulsen att ”fördöma det i starka ordalag och koppla det till Sverigedemokraterna”. Författaren backar själv från tanken, men det kan ändå vara värt att suga lite på den formuleringen. Det sägs inte rent ut, men underförstått (som jag i alla fall uppfattar det, och säkerligen de flesta andra) sägs där att de rasistiska glåporden på något vis skulle vara sverigedemokraternas ansvar. Allmänt i debatten tas det för givet, åtminstone från tongivande håll, att sverigedemokraterna orsakar rasism och/eller fungerar som samlingspunkt för den rasism som finns.
  En annan möjlighet vore ju faktiskt att sverigedemokraterna faktiskt verkar avkylande på rasismen genom att erbjuda de som är samhällskritiska ett fungerande alternativ. Det är väl inte helt otänkbart att det hade varit mycket värre om det inte hade funnits ett parti som SD? Jag påstår inte att det är så, bara att jag ser det som en reell möjlighet.
  Att per automatik koppla SD:s invandringskritik till en ökad främlingsfientlighet är i sig ett fördomsfullt antagande. Det kan vara korrekt, men kan precis lika gärna vara tvärtom.

  Hela synen på att främlingsfientlighet och rasism nödvändigtvis är kopplat till sverigedemokraterna får mig att tänka på när Maria Sveland i sin bok Hatet ondgör sig över allt anonymt hat hon får från män, vilket så att säga är själva grundvalen för hela boken. Om hatet är anonymt, hur sjutton vet hon då att det är män det kommer från?

  Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Har vissa farhågor angående Tyskland, där alla försök till alternativa partier och rörelser misslyckats: AfD, Pegida o.s.v. Direkta angrepp på flyktingar förefaller vara våldsammare och vanligare än i andra länder. Det kan ta en ände i förskräckelse när trycket byggs upp utan ände.

   Gilla

 11. Hedvig skriver:

  Tack för ditt kloka och insiktsfulla debattinlägg, Zulmay Afzali! Du är mycket uppskattad av din stora läsekrets.
  Beklagar först att du råkat ut för detta primitiva ungdomsgäng, som lät sin skrämmande frustration gå ut över dig!
  Tyvärr är det så, åtminstone här i Stockholm, att var och en – oavsett utseende – måste vara på sin vakt i det offentliga rummet. Det är min erfarenhet.

  Du skriver ”klyftan mellan oss invandrare och er svenskar växer”. Som en allmän beskrivning kan jag nog inte hålla med dig om det. Alla de infödda och utlandsfödda svenskar som följer våra demokratiska spelregler brukar inte ha några större problem sinsemellan.

  Problemen och klyftorna växer när våra politiker ser mellan fingrarna med de grundlagar de har att följa och naivt släpper in alla dessa accelererande strömmar av asylsökande och deras anhöriga utan att kontrollera deras identitet. Vi vet inte ens identiteten på cirka 90 procent av de asylsökande som Sverige tar emot.
  Problemen och klyftorna växer när Sverige inte har kapacitet att ta emot och integrera de flyktingar som söker sig till vårt land.

  Våra styrande politiker har tyvärr abdikerat från sitt ansvar för att upprätthålla lag, ordning och trygghet i Sverige. Så länge de fortsätter med det, kommer allt fler både infödda och utlandsfödda svenskar att proteströsta på SD.

  Gilla

 12. Lizette skriver:

  Zulmay Afzali sätter ord på mina egna tankar, till slut kommer alla oavsett etnicitet drabbas av politiker och journalisters oförmåga eller ovilja att inse att det är de själva som ställer grupper mot varandra.
  ”Vi” håller på att bygga ett farligt samhälle som jag tror att majoriteten av befolkningen inte vill ha.

  Gillad av 1 person

 13. Lennart Göranson skriver:

  Så oerhört modigt, balanserat och klokt skrivet! Och Zulmay är inte den ende invandraren som skriver så att jag blir glad och känner att det finns hopp att humanism, upplysning och demokrati ska kunna hävda sig i längden. Jag tänker att jag vill gärna ha fler sådana invandrare i Sverige – de gör vårt land bättre. Sedan läser jag kommentarer i sociala medier som handlar om invandring. Många, inte alla, är förvirrade när det gäller orsakssammanhang, är aggressivt hatiska, saknar inlevelse och medkänsla. Jag tänker att jag vill gärna ha färre sådana svenskar i vårt land – de gör vårt land sämre. Varför ska det vara så svårt att se människan i stället för schablonbilder av svensken och invandraren, som smyckas med en uppsättning inbillade egenskaper, goda eller dåliga?

  Gilla

 14. Sixten Johansson skriver:

  Omöjligt förstås att veta hur många verkliga rasister det finns. Verktygen som sägs mäta t ex attityder är så trubbiga att resultaten bara duger för propagandasyften. Själv tror jag som många andra att dagens huvudlösa flyktingpolitik och tilltagande kaos alstrar eller framprovocerar mer öppet rasistiska yttringar, som sedan kommer att utnyttjas av våldsvänstern, vilket i sin tur utlöser motreaktioner av huliganismtyp och än värre.

  (Förlåt schablonerna här): Ännu är rasisterna ytterst få. Motpolerna är maktetablissemang + utopister å ena sidan och ”det protesterande folket” på den andra. Mellan dessa finns halva Sveriges befolkning = en välmenande, förvirrad, hjärntvättad, missledd, orolig, förtvivlad, rädd – eller obekymrad – halva.

  De två sistnämnda grupperna är alltså ”vanligt folk”, ett av världens mest toleranta. Överallt i sin vardag noterar de framför allt individer, individers beteende och prestationer, inte kategorier. En duglig och fin arbetskamrat uppskattas mycket mer än en oduglig skitstövel, fast denne är hundra gånger blondare. Så har det ju alltid varit bland vanligt folk i Sverige!

  I stället är det etablissemangets självgoda åsiktsevangelister som schablonstämplar grupper, kategoriserar människor på ett i princip rasistiskt vis, därför att de har så lite verklig långtidskontakt med ”annorlunda” individer i sin vardag. I sin inbilskhet föraktar de folket, trots att folket alltid har vetat mer än de om föreningen tolerans + realism.

  Gilla

 15. Kim skriver:

  Tack Zulmay för att du delar med dig av din klokhet! Jag hoppas att du fortsätter skriva, men också att du hittar en kanal för ditt politiska engagemang. Sverige behöver fler skribenter med din förmåga till analys och reflektion, men också fler politiker med dessa egenskaper.

  Gilla

 16. Ossian skriver:

  Thank you. Im a great racist in that I see no harmony in a society with immigrants above a certain threshold, arbitrarily defined more or less relative to the geographical distance from the nation -that is Sweden. Id prefer a more or less homogenous society, which I think match natures organization.

  The ability to treat people better than they deserve is the mark of a good man. You’re a good man, showing generosity despite having mixed feelings inside. There is great tension now, with no-go zones, violence and childish behavior. Its not very safe anymore, we all wish it was different.

  Nice read hopefully more will learn by your example.

  Gilla

 17. Annie skriver:

  Tack Zulmay för dina oerhört kloka ord och ditt mod. Det är en ära att få ha dig som kollega och jag vet vilket fantastiskt arbete du gör på vår skola. Jag blir oerhört bestört över att höra vad du råkat ut för. Visst finns det rasister som du skriver, både sådana som du nämner här ovan men även bland andra själva betraktar sig som ”antirasister” trots att de i själva verket gör skillnad på människor och sällan eller aldrig talar eller umgås med invandrare. Några av dem jublade säkert när SD:s reklam revs ned. Din röst i debatten är oerhört viktig för att vårt samhälle inte ska ta en farlig utveckling. Jag hoppas du fortsätter skriva och inte låter dig tystas.

  Gilla

 18. Christopher Jarnvall skriver:

  Mycket välskrivet och balanserat! Det gäller att inte spä på den onda spiralen där hat och ilska föder mer hat och ilska utan att sansa sig och försöka förstå var problemen ligger.

  Gilla

 19. Kjell Schultz skriver:

  ja det måste jag säja detta va en av dom bästa blogg/debatt inläggen jag har läst på riktigt länge så tack så mycket för en riktigt bra läsning Zulmay Afzali

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.