Smutskastningens fyra verktyg

Thomasgur1

Thomas Gür

För några dagar sedan skrev jag i FB-uppdatering om ett återkommande mönster i hur smutskastning och drev ser ut i sociala medier.

Jag tog mitt exempel från angrepp som relativt samstämmigt riktats mot Göteborgs-Postens ledarsida. Någon som kommenterade framhöll att detta blev en lista på verktyg som används för att upprätthålla den så kallade åsiktskorridoren. Det är i och för sig inte en term som jag använder mig av eftersom jag tycker att den är för svepande,  men jag tror mig förstå vad som menas med den.

Ytterligare ett verktyg, mera kanske ett ”metaverktyg”, påpekade man, var att det givetvis förnekas att det finns ett mönster som det som jag beskriver nedan.

Så här skrev jag (här uppdaterat med några smärre korrektur):

Nu pågår, till dels på grundval av en ETC-ledarartikel, ett vänsterdrev av ”rörelsebaserade” Twitterati och andra att smutskasta GP:s ledarsida.

Metoden bygger på

a) Att som så ofta anmäla folk till deras arbetsgivare/uppdragsgivare:
”Några månader efter Alice Teodorescus tillträde som politisk redaktör kan vi konstatera att GP:s ledning hade fel. Tidningen har definitivt rört sig rakt högerut.”

b) Att använda sig av tillmälen:
”I dag är tidningens ledarsida en mörkblå sörja med bruna inslag.”
”….GPs och en del andra borgerliga ledarsidors SDfiering.”

c) Att skuldbelägga: ”Och det är förbannat otäckt.”

d) Och som alltid – att känna: ”Jag känner också oro. Hur tänker ni @GöteborgPosten? En ledarredaktion i grumligt vatten.”

Således inga bemötanden i sak..

Ett femte verktyg som inte kom med är det sedvanliga: ”Den och den misshagliga sajten/hemsidan citerar din text gillande…” Men det är så vanligt och så lätt att genomskåda att jag inte tagit med det. (Patrik Engellau noterade härförleden att han, jag och Bijan Fahimi skrev en bok femton år sedan – Sveriges två gränser – som i mångt och mycket pekade fram mot den diskussion som idag äger rum kring förhållandet mellan migrationspolitiken och integrationspolitiken. Innan vi skrev vår gemensamma bok, hade jag skrivit tre andra böcker på samma tema (Staten och nykomlingarna, En stjälpande hand, Positiv särbehandling är också diskriminering). Så som jag skriver (och eventuellt citeras) idag, har jag tyckt de senaste 25 åren eller så.

Nedan källor till citaten, en ETC-artikel och två tweets av två personer som kan sägas tillhöra den lägre arkanan inom ”rörelsens” aristokrati. Anekdotiskt kan tyckas, men exemplen kan mångfaldigas. I de kommentarer jag fick på FB på ursprungsuppdateringen länkades också ytterligare exempel.

http://goteborg.etc.se/ledare/en-ledarredaktion-i-grumligt-vatten

12 reaktioner på ”Smutskastningens fyra verktyg

 1. Erik skriver:

  GP:s ledarsida är det mest uppfriskande som inträffat på länge inom MSM.

  Att vänstern – dvs de flesta andra inom MSM – är upprörda är nog det bästa betyg som kan ges och att de saknar Gelotte förstår jag fullt ut, han var en pålitlig kamrat.

  Det fascinerar att vänstern fortfarande tror att den egna upprördheten är ett argument, alldeles på riktigt.

  ”Ser du inte hur upprörd jag är, du måste förstå att du har gjort något riktigt, riktigt dåligt!”

  Liked by 5 people

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Ett obehagligt beteende som systematiskt tillämpas inte minst av vänstergrupper men inte nödvändigt begränsat till dessa. Av egen erfarenhet har jag noterat att det även tillämpas när det gäller vetenskapliga frågor som klimatet där man borde förvänta sig en större öppenhet. En intressant observation är att i sådana frågor är den vetenskapliga inskränktheten eller åsiktskorridorens smalhet omvänt proportionell mot kunskap och insikt i den aktuella vetenskapen.

  Liked by 2 people

 3. angelicaplacet skriver:

  Jag tror aldrig s k journalisterna kommer att kunna känna ansvar för vad dom har åsamkat medborgarna och landet genom att medvetet undanhålla och icke ge korrekt information,som faktiskt är en journalists främsta uppgift.

  Den stora sorgen som vi medborgare känner kommer ingen vilja förstå.

  Liked by 3 people

 4. Fredrik Östman skriver:

  Vad är nytt? Palme gick på så där till och med i riksdagens talarstol. Självklart kan vänstern inte komma med sakliga invändningar. Verkligheten är ju socialismens främsta fiende. Socialismen går ut på att alla socialister och helst alla andra skall vara överens med varandra om de är världens godaste och finaste människor. Den som kackar i det boet får stryk. Harmoni skall det vara, annars jävlar!

  Liked by 1 person

 5. Nils Nilsson skriver:

  Jag kan svårligen se att övriga förment borgerliga tidningar och skribenter har kommit till AT´s och GP´s support – vadan denna tystnad.

  Gilla

 6. B skriver:

  Det är underbart att GP:s ledarsida innehåller en annan vinkel än den vi har matats med under de senaste decennierna från i princip samtliga ledarredaktioner. Även om jag inte alltid själv håller med om allt som skrivs är det faktiskt intressant och lärorikt att se något ur ett annat perspektiv än det vanliga. Vi lever i en demokrati och vi har yttrandefrihet. Det innebär att det inte bara är vänsteråsikter som får framföras. Och att börja prata om att det är ”brunt” är bara löjligt och något man tar till när man inte vet vad man ska säga.

  Gilla

 7. Rikard skriver:

  Hej.
  Att patientens upplevelser är verkliga för patienten innebär inte att dessa upplevelser ägt rum på det sätt som patienten beskriver, eller överhuvudtaget. Överfört till politiken betyder det att mängden resurser inte är avhängig dina moraliska värderingar.

  Parallellerna med den postmoderna vänstern och religion blir allt tydligare då den som är renlärig och därmed god aldrig gör fel när gärningen är riktad mot de onda, och därmed i det godas tjänst.

  En upplyst person bygger sina förslag på fakta så som denne förstår dessa vid inlärning av nya fakta) via sitt rationella förnuft, utan att varken glömma sina känslor och värderingar, men heller inte låter sig styras av desamma.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

 8. Peter skriver:

  Åsiktskorridoren håller långsamt på att spricka i fogarna, det lär brista totalt under denna mandatperiod. Som någon klok skrev ovan, det är inget nytt fenomen men förhoppningsvis snart dött.

  Gilla

 9. Richard Paulsen skriver:

  MP-politiker med son mördad på IKEA i Västerås. Av en man som söker asyl. SD-affischer nerrivna av ilsk folkmassa som hatar SD.
  Det ena är ett vänster angrepp på högerkrafter enligt gängse normer. Men vad är det andra? Var passar det in? Passar ju inte in på höger-vänsterskalan. Vad ska det kallas? Vänster-högerskalan räcker inte. Behövs en filosofi som ger bättre vägledning som det är.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.