Gästskribent Elöd Szanto: Vart tog den svenska intellektuella eliten vägen?

Att Sverige är på ett sluttande plan mot en okänd avgrund är ett faktum. Ett fåtal svenska debattörer försöker sig på att halvöppet/halvdolt visa på de problem som samhället har hamnat i.

Var står den svenska intellektuella eliten?

Var finns de (numera tiotusentals professorer i obegripliga ämnen som genusvetenskap, multikulturalism och dylikt) som borde leda den intellektuella debatten?

Var finns alla von, af och andra fina namn som träffats på Riddarholmen och som har stått för den historiskt ledda debatten?

Var finns de stolta folkhemsdebattörer som utbildats på våra kära folkuniversitet?

Var finns de som uppfostrades på ABF till en mjuk och välgrundad syn på samhällsutvecklingen?

Skall det här landet ledas av unga politiska broilers som Anna Kinberg Batra som aldrig har jobbat eller ens slutfört sina studier och vars högsta merit är att ha jobbat på departement?

Skall ministrar utses från att vara arga, unga, snygga med rätt hudfärg och rätt religiös tillhörighet och de rätta politiska meriterna?

Vad räknas förresten som politiska meriter? Skrika högst och riva barrikader? Bära nedlåtande slogans gentemot andra partier på bröstet? Visa ohyfs i riksdagen?

Nog har Sverige kommit till ett vägskäl.

Nu räcker det inte att några avdankade men välsedda tjänstemän öppnar munnen eller enstaka lokalpolitiker snuddar på sanningen.

Nu måste det intellektuella Sverige välja väg.

Det får faktiskt inte hänga på enskilda debattörer eller modiga skribenter med utländsk bakgrund.

Nu måste den svenska intellektuella eliten träda fram.

Elöd Szántó är djurhälsoveterinär och beskriver sig själv som utböling och acklimatiserad västgöte.

20 reaktioner på ”Gästskribent Elöd Szanto: Vart tog den svenska intellektuella eliten vägen?

 1. tomas skriver:

  Jag har fört ett gerillakrig mot EU-muppar och PK-muppar det senaste decenniet. Gerillakrig på nätet är det effektivaste sättet att föra ett krig på mot överheten som gastar ”rasist” så fort dom öppnar munnen. Själv är jag akademiker med ett förflutet inom IT-sektorn och knapadel förstås.

  Gillad av 1 person

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Den ”intellektuella eliten” i Sverige förefaller att ha gått in i sin endimensionella åsiktskorridor och vet inte längre hur man skall ta sig ut ty för att göra detta måste heliga tabun brytas och detta går inte för sig!

  Vad som finns kvar är små grupper av självständiga individer som ibland påminner mig om de utstötta som bevarar förbjudna böcker i Fahrenheit 471 genom att lära sig dessa utantill och på så sätt föra den förbjudna kunskapen vidare till nästa generation. I Sverige bränns ännu inte förbjudna böcker utan de skrivs om för att passa alla självutnämnda åsiktspoliser. Det är som att vara förpassad till DDR eller till Maos Kina där man fick läsa den förbjudna vetenskapen med ficklampa under täcket.

  Det hela är ytterst bekymmersamt och vi kan bara hoppas att en kulturrevolution skall bli möjlig och ett öppet samhälle i Karl Potters anda skall kunna skapas. Man kan bara hoppas att fler skall börja inse att det är nödvändigt, inte minst i en komplex och oförutsägbar värld, med ett öppet samhälle där en mångfald av idéer prövas och testas utan att ständigt stigmatisera och förtrycka de oliktänkande.

  Gillad av 2 personer

  • Bo Risberg skriver:

   Jag tror jag gar kvar, från mina barn, både en bok om n-rbollar och en om kung i söderhavet. Behöver jag bränna dem flr att slippa oroa mig?

   Gilla

 3. larsanpe skriver:

  Inte tror jag på att Sverige är på ett sluttande . Som skrivs så självklart. Man får svar på det man mäter och politiken försöker anpassa sig till de dåliga Pisaresultaten. Svenska företag går väldigt bra, just nu. Uppåt alltså och alldeles särskilt bra går bankerna. Så nog finns det hopp för Sverige.

  Gilla

  • Elöd Szanto skriver:

   Må historien ge dig rätt.
   Jag är kanske präglad av min uppväxt i ett kommunistiskt land där vi ständigt fick höra att vi var på rätt spår och kommer att gloriöst övervinna alla utmaningar.
   Numera lever jag under devisen att ibland skall man tro sina egna ögon och öron.

   Gilla

   • Lidia skriver:

    Tja vi från f.d. kommunist länder vill inte leva igen under förtryck. Men svensken är självförnekande och självtillintetgörande att jag ser knappt en utväg.

    Gilla

 4. Ingrid Clenman skriver:

  Riktigt intelligenta, handlingskraftiga och modiga människor saknas i Sveriges topp. Men vilken intelligent person vill arbeta med den typ människor som i dag styr Sverige? De skulle troligen bli galna av det. Under 60- och 70-talen var Sverige ett föregångsland som många beundrade och ville efterlikna. Vi hade en mycket intelligent, kunnig och vältalig statsminister, som dessutom var både personligen och politiskt modig. Han och hans ”pojkar” var fortfarande idealister och ville förvandla Sverige till det mest perfekta landet för människor att leva i. När Palme blev mördad sörjdes han av många jorden runt. Jag grät borta i Kanada och mindes när han ställde sig helt ensam i en trappa bland 2 000 högljudda och bråkiga studenter och talade direkt till oss om våra och hans ideal. Den dagen ändrade jag totalt uppfattning om honom och med mig säkerligen många andra i den fiktiva ”68-vänstern”. Nu är Sverige inte längre beundrat utomlands. Dock finns det hopp! Svenska företag är framgångsrika och välskötta. Där finns de dugligaste svenskarna i dag.

  Gilla

 5. Folke Lidén skriver:

  Vi har uppnått en första fas av det multikulturella samhället. De infantila och aggressiva beteenden vi nu ser i debatten och på gatorna är bara en stilla början. Vi kommer inte tillbaka till homogenitet i landet. Vi har inte längre något att samlas kring. Just nu ”leder” sannolikt ”antirasisterna” på poäng. På mindre än ett års tid har läget börjat förändras. Låt oss spekulera i att ”rasisterna” vinner nästa val. Vad händer då? I kulisserna väntar fler spelare. ”Antirasisternas” splittring i bl a olika religiösa klaner lär inte vänta på sig så länge.
  Någon frågade mig häromdagen om jag var för allmän värnplikt. Svaret ät nej. Hur kan man öva sig i att försvara ett land som saknar enighet? Vilken av klanerna ska jag kämpa för?

  Gilla

 6. Aha skriver:

  ”Nu måste det intellektuella Sverige välja väg.”

  Tyvärr är det väl så att de intellektuella inte ser några större skäl till att välja väg. De har sitt på det torra och känner nöje i att vara goda, att vara humanitär stormakt. Inställningen föröder det en gång så framgångsrika Sverige.

  Gilla

 7. B skriver:

  Jag längtar efter politiker som har uppnått livsvisdom med vilken följer en viss ödmjukhet. Som det ser ut nu beter sig många politiker som arga tonåringar som tycker väldigt mycket men som inte har några förklaringar till hur man ska lösa praktiska problem. Dessutom verkar väldigt få av dem kunna lyssna på vad andra säger; även om man inte håller med en debattör behöver man inte vandalisera, gapa och kleta på dem diverse epitet. Nej, mer mognad och eftertanke skulle behövas!

  Gilla

 8. Pär Ström skriver:

  Håller inte med dig, Larsanpe. Ett antal väldigt viktiga parametrar har en katastrofal utveckling, och vad värre är, det vidtas nästan inga politiska åtgärder mot det. Vad gäller näringslivet så kan man konstatera att inget hindrar att näringslivet blomstrar i ett land där det går åt skogen för människorna. Det finns många u-länder där människor lever under vidriga förhållanden, i misär, och där kriminaliteten frodas på gatorna, medan näringslivet levererar goda vinster.

  Gilla

 9. Karin skriver:

  Den svenska intellektuella eliten försvann, därför att våra universitet och högskolor sysslar med kvasivetenskap – genus, etnicitet och hudfärg – i stället för att ge sina elever förutsättning att bli intellektuella.
  De äldre som finns kvar tystas effektivt av bl a media, antingen genom tiga-ihjäl-metoden eller genom ”rasistmetoden”

  Gilla

 10. Kristian Grönqvist skriver:

  Den svenska intellektuella eliten existerar inte. Den svenska skolan hamnade i trångmål då kravlösheten och postmoderninsmen inträdde. Viktigare att tycka rätt än att kunna något. Södertörns Högskola är ett praktexempel på bristen på intellektuell elit. Högskolan består av förskolelärare med lite påbyggnad. Alla som nu är beslutsfattare och borde tillhöra eliten, är på sin höjd studenter med rätt åsikter inte utexaminerade med rätt kunskaper. Då blir resultatet intellektuell fattigdom. Tänkarna har samma kvalitet som Qvick-historiens psykiatrar och psykologer eller antroposoferna i Järna. Mao ingen kvalitet alls. Alla kommuners beslutsfattare har sämre utbildning än mina barn. Hela landet är på flygtur utan utbildade piloter. Kan man hamna rätt då…..? Rena farsen att Sverige får dela ut Nobelpris i kunskap…..

  Gilla

 11. Rolf Ahlqvist skriver:

  Reprisen på Teologiska rummet i juli med samtalet mellan Anders Piltz och Ulf Danielsson var perfekt för att visa på två olika världsbilder, som båda är under sann skiljaktig utveckling. Den stora insikten om denna utveckling saknar jag dock hos eliten. Den vill de inte debattera. Förnuftet som söker de ”Ena som är allt” fanns hos AP. Och det mångsidiga förståndet där fakta är allt och sanning, fanns hos UD. I förlängningen av detta kan vi se att framtiden har med
  sig dels IT-samhällets och trons förnuftiga känsla och paradis i kontrast med Mammon-samhällets fortsatta kapitalism och vetenskap. Det som inomvärldsligt kan kan komma fram till sitt mål av vetenskapligt paradis. Men först efter en kamp genom ett kärvare rike.
  Skillnaden mellan Fadern och Sonen, visas även där. Där de som vill rättvisa i viss mån styrs av Fadern. Men som måste paradoxalt samverka med Sonen över ”alla gränser”, mot den gemensamma bättre världen. Ja, så tror jag.
  Vänligen Rolf Ahlqvist

  Gilla

 12. Anders Lindfors skriver:

  Finns det någon intellektuell elit i Sverige? Var skulle de hålla hus? Den allra starkaste indikatorn vart vi är på väg återfinns i Pisamätningarna. Det är bara att följa detta index och sedan plussa femton år så har man den svenska samhällsutvecklingen. Som lök på laxen, vilket troligtvis ytterligare accelererar förloppet, har vi dessutom en universitetsvärld fokuserad på ”rättighetsforskning”, dvs genus-, -identitets, poskolonial forskning osv. Till detta kommer sedan den allmänna föreställningen att det är Sveriges skyldighet att sörja för obegränsade mängder av faktiska och ekonomiska migranter/flyktingar. Trenden ser minst sagt dyster ut. Själv har jag 10-15 år kvar i arbetslivet och arbetar för fullt med att förlägga dessa kvarstående år utomlands för att i möjligaste mån undvika dras med i det oundvikliga svenska sönderfallet.

  Gilla

 13. Johan skriver:

  Det finns några, t.ex. professorer:
  Professor Jonathan Friedman – Exit Folkhemsverige
  Professor Karl-Olov Arnstberg – Invandring och mörkläggning
  Professor Assar Lindbäck – alltid klok i intervjuer och böcker
  Några docenter:
  Jan Tullberg
  Tino Sanandaji
  Några journalister:
  Marika Formgren
  Ingrid Carlqvist
  Problemet är ju att förutom Lindbäck har ovanstående gissningsvis fått betala ett högt pris.
  Det finns ju också problemet att ovanstående inte får uppmärksamhet i media och de blir bannlysta från bibliotek. Tänk också på vad som senaste åren blivit åtal för hets mot folkgrupp. Gissningsvis har många läsare här tänkt tankar som skulle kunnat bli åtalade om ni yttrat dem.
  Detta skapar ju en tröskel att uttrycka sina åsikter.

  Gilla

 14. BjörnS skriver:

  Den intellektuella eliten har valt väg – minsta motståndets väg. Antag att en intellektuell väljer att nyanserat kritisera invandringspolitiken, blir då motargumenten intellektuella och sakorienterade? Nej, vanligtvis anklagas den intellektuelle för att vara rasist, oempatisk och för att gå SDs ärenden. Minns ni hur personer kartlagts på diskussionsforum för att senare bli uthängda i kvällspressen? En låg tjänsteman som fick avsked från regeringskansliet inför valet 2010 för en (dum) sak han skrev på en blogg ett par år tidigare och långt innan han anställdes? Han blev dessutom uthängd i Expressen med namn och bild. I ett sådant debattklimat, är det underligt att de flesta väljer att hålla tyst?
  Att det tycks vara helt OK att riva ned misshaglig reklam i tunnelbanan är ett annat uttryck för detta (JK ansåg att budskapet låg inom yttrandefrihetens gräns). SL böjde sig naturligtvis för vandalerna.

  Gilla

 15. Sixten Johansson skriver:

  Jag ryser av obehag varje gång jag ser ordet ”elit” och i synnerhet ”intellektuell elit” användas om de journalister, politiker, samhällsvetare och ekonomer, som i praktiken har haft makten och ansvaret de senaste decennierna. Elit betyder i dagligt tal ”de bästa”. Ingen verklig intellektuell utmärks av ohederlighet, skygglappar, betingade reflexer, mobbmentalitet, avsaknad av bevisföring, källstöd och konsekvensanalys. Den enda intellektuella eliten i Sverige finns bland dissidenterna och bland de få andra som kan föra en saklig dialog. Sedan finns en stor tyst kategori som har intellektuell kapacitet och klarsyn, men som gömmer sig i garderoberna av rädsla för stämpling och förföljelse för egen del och för familjens del. Jag föraktar inte de tysta och rädda, däremot de inbilska, inkvoterade, skränande anpasslingarna som lotsats fram till makten, men aldrig har varit vuxna ansvaret.

  Gilla

 16. Jonas Nilsson skriver:

  Idag gör vi observationsflygning över Moskva. Det sägs att vi, tillsammans med ryssarna(?), gjorde samma sak över USA 2009, en tillsynes makalös svängning. Att ha en offentlighet som skulle dryfta huruvida detta är rätt eller bra gagnar knappast deras intressen som vill kunna få till sådana svängningar. Nu är frågan om vi drivs till att stänga Östersjön och därmed definitivt sätta parentes omkring Stockholm. Finns det några bärande nordiska värden som kan göra skillnad?
  Jag tror att den tänkta eliten rest till Bryssel och Strasbourg. EU har blivit en part av fyra, fem på den globala scenen. Där finns inte plats får några eliter på lokala språk. Dagens ”svenska elit”/seriöst utbildade för samtalet i bästa fall på engelska, ev arabiska, kinesiska, ryska(?), spanska/tyska. Man har inte tid att lyssna in etikettreglerna i Sommar med följande middagar. Gamla svenska katolska teologer förstärker de ny(gaml)a uppkopplingarna. Förutom språken, historia och filosofi tror jag att man även behöver rudimentära kunskaper i kyrkohistoria.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.