Vem vill integreras i ett land som jäser över av självförakt?

BitteA

Bitte Assarmo

Vi har i dag ett klimat där ord som ”rasist” och ”främlingsfientlig” används så flitigt – och så överdrivet – att de riskerar mista sin egentliga innebörd.

Aftonbladets Jennifer Wegerup berättade nyligen i en krönika om hur en invandrarkvinna, som tagit hennes tvättid, anklagade henne för att vara rasist då hon tog ur tvätten och stoppade in sin egen. Samma sak hände mig i våras då några utländska män tagit sig friheten att grilla på vår gård, samtidigt som de hindrade de boende från att använda grillen. När jag sa till dem vilka regler som gällde drogs rasistkortet fram. Jag var vit, alltså var jag rasist. Själva var de med automatik förfördelade.

Hur har det blivit så här? Varför har vett, sans och förnuft fått ge vika för kränkningshysteri, hat och fixering vid hudfärg? Det finns naturligtvis många faktorer som bidragit till att skapa det här infekterade klimatet, men en är utan tvekan de svenska politikernas enträgna iver att förneka och förminska, och ibland direkt förlöjliga, det svenska kulturarvet. Mona Sahlins ökända tal till turkiska ungdomar där hon hävdade att vi svenskar inte har någon kultur utan bara ”midsommar och andra töntiga saker”. Fredrik Reinfeldts lika famösa påstående om att det enda riktigt svenska är ”barbariet”. Det är bara två exempel bland många.

De må ha kläckt ur sig detta i yttersta välvilja, och i syfte att inkludera nya svenskar. Det hjälper föga då dessa huvudlösa yttranden har bidragit starkt till det klimat vi har i dag. Om Sverige inte är något att ha, om den svenska kulturen är töntig, om det svenska kulturarvet enbart utgörs av barbariet – varför skulle då någon enda invandrare vilja leva och bo här? Vem vill integreras i ett land som jäser över av självförakt?

Den kurslitteratur som Svenska för invandrare, SFI, använder sig av är ett annat exempel på samma infantila tankevurpa. I Typiskt svenskt! Din handbok till svennelivet, skriven av Anders Westerberg, får nya svenskar sin första bild av det nya landet och det nya folk de ska bo grannar med. Redan titeln indikerar nivån på innehållet, och den håller vad den lovar – idel generaliseringar som förminskar svensken till en fullkomligt löjeväckande svennebanan och Sverige till ett land som sannerligen inte har något att komma med:

”Sverige är ett av världens rikaste länder men på sommaren bor svensken helst i en fallfärdig stuga, med utedass istället för vattentoalett. Svensken skiljer sig gärna från sin fru eller man men sällan från sina vänner.”

Invandraren får också veta att svennen gärna pratar om sex men aldrig om döden men ”tänker på döden hela tiden”. Naturligtvis upplyser författaren också om att svennen lider av svår dubbelmoral eftersom Sverige tillverkar och säljer vapen och ”hjälper” andra länder att kriga.

Med detta budskap tror man alltså att man ska få SFI-eleverna att respektera sitt nya hemland och integrera sig i det. Det är naturligtvis helt dödfött. Ett land vars myndigheter föraktar sitt eget land och sin egen kultur så till den milda grad att de i princip ber om ursäkt för att vi existerar kan knappast verka lockande för någon människa. Det troliga är att den här enfalden istället får nyanlända att undra var de egentligen har hamnat.

Författaren till boken Typiskt svenskt! slår knut på sig själv i sin iver att förmedla hur öppen, tolerant och fantastisk han är som insett svennens tillkortakommanden och vågar skoja om det och dessutom degradera hela svenska folket till en samling töntiga seriefigurer. Och faktum är att det är det enda som skulle kunna anses som ”typiskt svenskt” med den här boken: det politiskt korrekta sätt på vilket den är skriven. Samma politiska korrekthet som manar oss att aldrig generalisera om eller driva med andra människor. Samma politiska korrekthet som innebär att epitetet ”svenne” är jättekäckt men epitetet ”blatte” rasistiskt. Samma politiska korrekthet som i förlängningen har gjort det legitimt för människor att, utifrån sin etnicitet och sin hudfärg, skrika rasist om någon tar tillbaka sin bokade tvättid eller påpekar att hyreshusets grill är till för hyresgästerna.