Något litet om utveckling, ansvar och den politiska maktens flyktighet

helena

Helena Edlund

Först av allt vill jag inleda med att tacka alla de ministrar som nu på löpande band träder fram för att förklara varför det har kunnat gå så fel: Ni har varit naiva, säger ni.

Jag förstår er. Jag har också varit naiv. Men. De allra mest blåögda klavertrampen ägde rum innan jag fyllde trettio och misstagen har alltid, alltid medfört konsekvenser som gradvis förändrat mig från naiv till realist.

Ekonomiska misstag har fått mig att inse att jag inte kan göra av med mer pengar än vad som kommer in. Misstag på relationsområdet har fått mig att inse att människor måste bedömas utifrån vilka de faktiskt är och inte utifrån hur jag skulle önska att de var.

Sensmoralen i livet tycks vara att hur hett vi än önskar att något är på ett visst sätt, så är det som det är och varken mer eller mindre.

Jag har, liksom de flesta i vuxen ålder, gått på pumpen många gånger och det har varit kämpigt att bära konsekvenserna. Det har blivit många lärpengar, som min mormor brukade säga. Surt förvärvade erfarenheter som leder till att vi lär oss. The hard way.

Att vara naiv är en naturlig del av att vara ung. Unga ska göra misstag. Meningen är ju att misstagen vi gör ska resultera i någon form av lärdom så att vi, i vuxen ålder, kan ta ansvarsfulla beslut baserade på verklighet snarare än visioner och drömmar.

Att vara naiv är att vara ”omedveten som ett barn”, i alla fall om man får tro definitionen i Svenska akademiens ordlista. Ett utmärkande drag för normal naivitet är därför att den går över. Man växer ifrån den. En person som inte gör det, löper stor risk att hamna inom psykiatrin – eller snarare bli föremål för den psykiatriska vård som borde finnas, men som tack vare er (ähum) naivitet monterats ned.

Att som vuxen förbli omedveten som ett barn leder nämligen till enorma konsekvenser, för den drabbade och för omgivningen. Det blir omöjligt att sköta en egen ekonomi, omöjligt att skapa sunda relationer och omöjligt att vara en ansvarsfull förebild för sina barn. Lyft dessa egenskaper till det politiska området, och vi tar stegen från personlig katastrof till nationell.

Ni har varit naiva. Till ert försvar ska läggas att ungdomlig idealism ingalunda har kommit att betraktats som belastande egenskaper inom den politiska sfären. Tvärtom.

Resultatet av att alla partier har fokuserat på att ha de yngsta riksdagspolitikerna, vara mest jämställt eller ha bäst mångfaldstänkande har fått i alla fall mig att längta efter de gamla härdade stötarna som hunnit med att göra resan från ungdomlig idealism till vuxen realism innan de gavs tillträde till nationens styrhytt.

Ni har varit naiva, säger ni. Det är således er barnsliga omedvetenhet som förklarar att psykiatrin, skolan och äldrevården fullständigt havererat, att skolresultaten befinner sig i fritt fall och att den internationella terrorismen inte bara knackar på dörren – utan redan står i hallen.

Men det räcker inte med detta. Det vore nog helt rimligt att, som last på börda, hävda att er naivitet även bär ansvar för tillståndet i de kommuner, landsting, myndigheter och organisationer som nu gått från att digna under sina bördor till att stadigt sjunka under vattenytan.

Er naivitet har gett dem omöjliga förutsättningar för att sköta sina uppdrag. Er naivitet har dessutom sänt tydliga signaler om att de inte bör påtala den krassa och obehagliga verkligheten utan vara lika naiva som ni.

Var det ”utmaningar” ni kallade det?

Resultatet ser vi nu. Mot bakgrund av detta skulle jag inte vilja kalla ert agerande för naivt. Ansvarslöst är ett bättre ord.

Låt mig bara slutligen påminna: Det är jag och alla andra som betalar skatt i Sverige som möjliggör att ni riksdagspolitiker har en ekonomisk situation de flesta av oss bara kan drömma om. Vi gör det för att ni, utöver den rundliga dusören, har accepterat att bära ansvar för landet och dess befolkning.

Ett sådant ansvar kan inte överlåtas på individer som anser att den egna ämbetsutövningen utmärks av naivitet. Den enda rimliga konsekvensen är självfallet att politiker, som antingen bedömer sig själva som naiva eller som har uppvisat en slående naivitet i sin ämbetsutövning, omedelbart tar sitt ansvar och avgår. Gärna under pågående sommarlov.

Det vore en win-win situation. Landet blir av med politiker som inte är mogna ansvaret och de berörda får gå med den bibehållna heder som medföljer ärlighet och självinsikt. Alternativet är nämligen – hur osannolikt det än kan verka – att landets röstberättigade helt sonika sparkar ut er, vilket bör anses aningen mindre hedervärt.

När jag tänker efter är det kanske just det som är på väg att hända.

15 thoughts on “Något litet om utveckling, ansvar och den politiska maktens flyktighet

 1. Charlotta skriver:

  Oj, jag måste vara helt borta från verkligheten inser jag. Vilka politiker har nyligen erkänt att de gjort misstag och varit naiva? Jag raljerar inte , utan undrar uppriktigt vilka du menar.

  Gilla

 2. Anders Lindfors skriver:

  Frågan är hur länge nuvarande politiker med tillhörande politik kan sitta kvar. Finns ett styrbart Sverige kvar 2018, eller kommer det bara att vara partiellt styrbart?

  Liked by 2 people

 3. blixtrande skriver:

  Vi ska inte glömma att rikspolitikerna har staber och all tänkbar information till sitt förfogande. Det duger inte att inbilskt framhärda i sina fel för att sedan påstå att man var lite godtrogen och fylld av förhoppningar, som sedan grusades.
  Neville Chamberlain var inte heller han naiv, utan skadligt inkompetent, när han ett år före WW2 påstod att han förhandlat fram ”peace in our time”.

  Det rätta ordet är antingen:
  * inkompetent – när man trots rätt information gör fel.
  eller
  * falsk/feg – när man väljer att göra fel för att gynna sin själv.
  Naiv låter snällt, men vi ska inte låta oss luras, de inkompetenta/falska/fega är oerhört farliga. De hindrar att vi stämmer i bäcken.

  Om vi inte i tid står upp mot dessa, så kommer vi få betala dyrt och tvingas genom oår av lidande och nöd.

  Liked by 2 people

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  Man kan bara hoppas att de etablerade partierna snarast tar sig samman. Ett första steg vore att snarast bryta den olyckliga DÖ samt i grunden se över sin politiska ledning och sin politik. Detta gäller inte minst de stora statsbärande partierna S och M där ledningen förlorat kontakten med sina kärnväljare. Risken är dock att det redan är för sent och landet måste genomlida ett ytterligare utdraget politiskt förfall.

  Politikerna måste äntligt förstå att den radikala politik som drivs av en liten grupp vänsteraktivister med fortsatt medialt stöd helt saknar återförsäkring hos den breda allmänheten som säkert i flera fall motvilligt vänder sig till SD som de ser som den enda möjligheten i en hopplös situation. Det är nästan hemskt att notera att den politiska ledningen inte inser hur djupt oroat svenska folket är över det rådande tillståndet i landet och tycker att man nu kommit till vägs ände. Man kan inte dagligen svepa mord, mordbränder, överfall och våldtäkter, som aldrig tycks kunna klaras ut av polis och myndigheter, under mattan!

  Gilla

 5. Nessa skriver:

  Briljant analyserat och skrivet. Precis som Charlotta här ovan undrar jag dock vilka som erkänt sin naivitet. Ullenhag vet jag, Morgan J också, tror jag. Dessvärre står det väl en hel drös med politiker som borde erkänna ansvarslöshet, men som inte än har öppnat munnen, och dessutom fortsätter i samma spår. Jag hoppas din text kan ses som inspiration för dessa…

  Liked by 1 person

  • Markus Eriksson skriver:

   Inrikesminister Ygeman signalerade i förra veckan i en intervju i DN att svenska politiker varit naiva, för att i nästa andetag säga att så inte längre var fallet. Intervjun handlade om våldsbevakande terrorism.

   Liked by 1 person

 6. Bo Andersson skriver:

  Politikerna vid rodret är representanter för majoriteten av svenska folkets vilja. Politisk retorik har omsatts i praktisk handling utifrån idé, förmåga och upplevda förutsättningar samt konsekvensanalys. Nu har vi alla den politik som anses leda till den bästa lösningen för alla inblandade.

  Liked by 1 person

 7. Kai V. skriver:

  Det handlar om värre saker än naivitet — det som ligger bakom dagens vanvettiga politik är en ideologi vi kan kalla ”mångkulturalismen”. Denna ideologi hävdar att ”mångkultur” alltid är bra, och förnekar att den kan ge upphov till några allvarliga problem även om verkligheten visar att det är så.

  Liked by 1 person

 8. Folke Lidén skriver:

  Ett problem,för mig personligen, med de flesta ledande politikers ”naivitet” är frågan var gränsen för förlåtelse går. I mitt tycke kan jag inte längre ”stryka ett streck och gå vidare” om politiker som Löfven, Batra, Björklund och Lööf plötsligt ändrar sig och slutar vara ”naiva”.
  Vad hjälper det om Morgan Johansson faller på knä och erkänner sin ”naivitet” efter det sanslöst korkade utfallet mot David Cameron.
  Vad gäller ungdomsförbundens politiker lyssnar jag numer noga på vad de säger. Förr kunde jag eventuellt avfärda galenskaper som ungdomlig hetta. Det duger inte längre.
  Ungdomspolitiker idag, ”naiv” rikspolitiker i morgon. Se upp! Personerna i fråga kanske verkligen har de åsikter de framför. Se på skräckexemplet Reinfeldt.

  Liked by 1 person

 9. A.C. skriver:

  Bra, fast det där med psykiatrin förstår jag inte. Skulle psykiatripatienter per definition vara naiva? Nej, det är nog blandat där med, så enkelt är det inte.
  I övrigt bra.

  Gilla

 10. P I Persson skriver:

  Jo Sverige har varit naivt (enstaka ropande röster till trots). Men det var Löfvén som erkände det. Och naiviteten beror till stor del på sekulariseringen, de flesta har varit okunniga om kraften i viss religiös övertygelse. Det har inte funnits i världsbilden att denna skulle kunna leda till sådana konsekvenser. Så man har inte kunnat se innebörden i det man faktiskt såg

  Men naiviteten gäller terrorism. Dra inte in helt andra saker, det är ovidkommande i sammanhanget.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s