Är ansträngning någonting fult?

IMG_0121

Ilan Sadé

Under sommaren är det vanligt att tidningarna skriver om sommarjobbare som sliter hårt för – enligt tidningarnas och fackets uppfattning – alltför låg lön. Sydsvenskan berättade nyligen om några hamburgarförsäljare på festivalen Sweden Rock i Blekinge som hade arbetat lite väl länge och intensivt under festivalveckan: 69, 67 respektive 57 timmar, utspritt på blott fem dagar. De hade trott att man skulle ha tid att ”kolla festivalområdet på dagarna”. ”Varför gick ni inte bara därifrån?”, undrade reportern.

Visst, att sälja hamburgare i 13-14 timmar per dygn låter som en pärs, även om det bara håller på i en veckas tid. Jag kan garantera att Arbetsmiljöverket har ett och annat att säga om saken. Samtidigt lämnar artiklar av detta slag en efterklang med en, i mitt tycke, olycksbådande dissonans. Denna förstärktes bara av diskussioner vid lunchbordet på min arbetsplats om hur Malmö stads praktikplatser för unga utan sommarjobb har gått från trädgårdsarbete i offentliga rabatter till att lära sig spela ett musikinstrument, samt av Patrik Engellaus på dessa sidor (3/7) återgivna möte med den bohuslänske målarmästaren som måste värva ukrainare för att få någonting gjort.

Sedan när började vi utgå från att hårt arbete och ansträngning är någonting fult?

Kalla mig gammalmodig, hjärtlös, eller vad ni vill, men jag är dels övertygad om att hårda prövningar är karaktärsdanande för människan, dels förvissad om att en nation som betalar sina egna för att de ska slippa göra sådant som gästarbetare gör i deras ställe är dömd till nedgång och fall. När såg vi senast en artikel om att ”Pelle stod pall i hamburgartältet – trots hällregn och fulla gäster”? Nej, just det.

Låt oss därtill lösa upp alla höger-vänsterlåsningar. Den klassiska socialdemokratin har en gång betraktat arbete som en i det närmaste förlösande verksamhet. Det skulle vara rättvisa, rimliga villkor och stopp för arbetsgivarens godtycke, men sedan skulle det j-lar i mig jobbas! Den nordiska socialdemokratin var mästare i konsten att suga upp befintliga idéer och moraluppfattningar, vilka redan hade lagt grunden för välstånd i Norden, och göra dem till sina. Flit och hög arbetsmoral var inledningsvis en del av paketet. För egen del föddes jag in i den vänstersionistiska, israeliska kibbutzen. Ingenting kunde vara den gamla stammens kibbutzmedlemmar (numera på utdöende) mer främmande än att klaga på arbetsvillkoren.

Faktum är att den klassiska vänstern har mycket gemensamt med de amerikanska idealen om flit och framgång, minus fördelningspolitiken, förstås. Förakt för arbete och uppkomlingar har snarare varit den gamla adelns kännetecken. Detta borde dagens så kallade vänster begrunda under någon paus mellan utspelen om hur det ska bli så attraktivt som möjligt att slå dank.

Jag ifrågasätter alltså om det verkligen är så illa ifall man som ung får utstå prövningar i arbetslivet, så länge man inte drabbas av skador eller blir lurad. Att sälja hamburgare under en festival låter som ett uppdrag som typiskt sett innebär långa pass under den korta, intensiva period då det varar. Det kan också vara på sin plats med lite större perspektiv. Det finns många, inte minst egna företagare, som jobbar 57-69 timmar i veckan. Vecka ut och vecka in.

6 reaktioner på ”Är ansträngning någonting fult?

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  För de som har vuxit upp i en annan och mindre reglerad tid kan man inte låta bli att dra på munnen av någon som drabbats av det förfärliga att ha råkat arbeta hela 10-12 timmar/dag under några dagar. Detta har varit och är fortfarande det normala för huvuddelen av mänskligheten. Skall man åstadkomma någonting av vikt i sitt jordeliv är det snarare ett nödvändigt villkor.

  Gillad av 1 person

 2. Ingrid Kampås skriver:

  Bra skriven artikel. Självklart ska inte ungdomar jobba månader i sträck 60 timmar per dygn, men en kort period som en vecka, härdar som du skriver, och är inte skadlig. De senaste 6 veckorna har jag ganska många dagar suttit 10-12 timmar i sträck, någon dag ännu mer, med ett stort översättningsjobb. I alla tider har människor fått arbeta, men nu har vi väl bättre villkor än någonsin. Du skriver att arbete o ansträngning ses som något fult, jag skulle säga att det numera också finns en märklig uppfattning om att arbete skulle vara skadligt/farligt. Det finner jag märkligt.

  Gillad av 1 person

 3. Nessa skriver:

  Det är en ”klassfråga”, fast inte enligt vänsterns vanliga terminologi. Det är istället klasshoppet inom de egna leden: från att vänstern var ”arbetarklass” är man numera framförallt ”vänsterliberal medelklass”. Klart som korvspad att dessa medelklassunga som vuxit upp med att bli skjutsade och få allt serverat föredrar att sitta på rumpan och fika och tweeta om världens orättvisor än att arbeta.

  Gillad av 1 person

 4. Hans O skriver:

  Vad är arbete?
  Varför arbetar vi?
  Är arbete naturligt?
  Kan vi leva utan att arbeta?
  Är den sociala kontakten en viktig del av arbetet?
  Innebär arbete en ansträngning?
  Är ansträngning negativt?
  Är det fel att anstränga sig?

  Frågorna är många men vi diskuterar glatt och obehindrat
  utan att fundera över vad vi menar.

  Gilla

 5. Karin Granstrom skriver:

  Vi som byggde Sverige, vi fick verkligen arbeta. Vi arbetade på våra arbetsplatser på dagen på kvällar och helger byggde vi hus. Barnen skötte vi samtidigt. Räntan var 13-19%. man kunde inte låna hur som helst och leja arbetskraft., det var bara att slita. Den enda tillgången var de egna händerna. Nu ska allt de vi byggt upp raseras.

  Gilla

  • Hans O skriver:

   Människan blir aldrig nöjd. Hon tappar perspektivet mellan generationerna, speciellt om
   hon inte får lära sig om ”förr-i-tiden”!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.