Det goda gnället

bild[31]

Krister Thelin

Nu skall jag gnälla av mig en smula. Först dock ett positivt konstaterande: sommarvärmen verkar ha anlänt och semesterkänslan har inträtt. Vår lilla sommarby i nordvästra Skåne kryllar av barn och föräldrar som flänger mellan tennisskola och seglarskola. Och i nästa vecka börjar simskolan. Den lilla kiosken i hamnen gör strålande affärer och konfirmanderna sjunger välljudande i aftonsången; en idyll för den välbeställda medelklassen, de privilegierade och lyckligt lottade. Det enda som hittills har stört har enbart varit svårigheterna för bilisterna att hålla sig till föreskrivna 30 km/tim. Värst är de bofasta, varutransporterna till de två hotellen och hemstjänsten små pigga bilar. Jag spelar min roll av gnällig gubbe och hötter med näven från min terrass mot fartsyndarna. De flesta missförstår och vinkar glatt tillbaks.

Dock har i veckan ett nytt fenomen noterats: stölder av båtmotorer i hamnen. På kort tid har vid två skilda tillfällen i veckan tre motorer stulits. En hyggligt ny motor med lite hästkrafter kostar ca 100 000 kr. Det känns också för den besuttna och försäkrade medelklassen. Inga uppslag om gärningsmännen. Om polisanmälan görs, sker det enbart för att säkra försäkringsersättning. Mitt gnäll tar sikte på fenomenet, att ingen förväntar sig att Polisen skall kunna göra något åt saken. Den är inte närvarande i vår lilla by, och inte heller i tätorten tio km bort. Men i Helsingborg finns ett stort och flott polishus. Kanske sitter det poliser där och skriver promemorior till varandra och oroar sig över den gigantiska omorganisation som nu pågår, sedan Polisen vid årsskiftet blivit en enda myndighet. En central telefonväxel som svarar för hela Skåne är allmänhetens kontaktpunkt. Och ingen förväntar sig att Polisen ens skall göra en brottsplatsundersökning än mindre vara i närheten av att klara upp stölderna; med en uppklaringsprocent generellt på fyra procent är oddsen inte på de brottsdrabbades sida. Istället går samtalet i hamnen i riktning mot att organisera medborgarvakt, dvs bekymrade vuxna som avpatrullerar hamnen nattetid, vilket sker på andra håll i Skåne.

Polisen kan inte vara ständigt närvarande överallt, men i Sverige är läget nu sådant att ingen ens räknar med att Polisen kan göra någon som helst skillnad. Medborgarnas förväntan är här noll. Det är illa. En grundläggande och bärande samhällsfunktion har gjort sig irrelevant. Dess roll kommer att ersättas av medborgarnas privata initiativ och bevakningsföretag. Det är också illa. Storskaligheten och centraliseringen gör att polisens lokala närvaro i praktiken uteblir, trots allt fagert tal om “medborgarlöften” och framtida effektivitetsvinster i ny organisation.

Botemedlet heter en lokal, politiskt styrd polis med en polismästare som är direkt underställd kommunstyrelsen. Då hade vi kunnat ringa till kommunalrådet och gnälla; det hade satt fart på

polisen eftersom kommunalrådet ju vill bli omvalt. Och vi hade haft bekymrade poliser i uniform också i vår lilla by, i vart fall av och till. Nu är det ingen som bryr sig om gnället. Avståndet är för stort och Polisen har nog med sina egna byråkratiska bekymmer. Alla 20 000. Det är dags för en medborgarnas lokala polis!

4 reaktioner på ”Det goda gnället

 1. Gustav skriver:

  Alla politiker, myndighetschefer och offentliga organiststionskomsulter borde tvingas läsa N. C. Parkinson’s bok om byråkrati och ledarskap.

  Redan i mitten av förra seklet, via bl.a. Parkinson, var det väl känt att centralisering leder till ineffektivitet.

  Endast en central verksamhet funkar centraliserat (vilket är logiskt).
  Polisens VERKSAMHET är otvivelaktig lokalt och måste till sin karaktär vara brottsförebyggande (SKYDDA medborgarna). Ledningen måste därför vara deligerat och verka utifrån lokala förutsättningar.
  Med moderna kommunikationer borde det vara en baggis att vid behov samordna mellan distrikt.
  Detta funkade aldeles utmärkt förr i tiden, innan internet, med kurirer, telegrafi, telefon och teleprinter. Då rymdes hela Sveriges polisledningen i en liten kåk på Kungsholmen.

  På tal om omedelbara åtgärder.; anställ kommunal skydspersonsonal, se till att de har skyddsvaktutbildning, klä de i snygga och respektingivande uniformer med blanka knappar och låt de patrullera gatorna och anläggningarna inom Komunen.
  Ge de en sjysst lön och en dygnet runt lokal (typ vid brandstationen) och kalla de för Kommunkonstapler eller liknande.

  Jag betalar gärna en krona extra i kommunalskatt ifall min kommun vill sätta igång.

  Gillad av 1 person

 2. sureda30 skriver:

  Kan fylla på: Samhället ändras sakta och vi följer liksom med. Ligor stjäl kontokort, fixar koden och tömmer utan problem kontot. Banken betalar tillbaka bestulna medborgare – inlagt i deras kalkyler – vilket ligorna vet. Att sno pengar från SEB gör det hela mera ”comme il faut” – ingen drabbas egentligen. Vi vänjer oss och polisen gör ingenting utöver att skriva den anmälan som man lämnar in på bankkontoret. Banken betalar alternativt försäkringsbolagen, polisen fyller i blanketter.

  Gilla

 3. Göran Fredriksson skriver:

  En kommunal polis behövs. Ett skäl är återkomsten av klaner, främst från mellanöstern. Den som förlitar sig på att staten skall svara för våldsmonopolet och rättssamhällets uppgifter finner att staten har fått konkurrens inom många geografiska områden i sin funktion att vara ”den dominerande skyddssammanslutningen”. Detta medgav polisen själv för något år sedan. Utan att göra något åt saken.

  https://polisen.se/Aktuellt/Nyheter/Gemensam/2014/okt/Kriminella-far-utrymme-i-utsatta-omraden/

  Det är därför dessa klaner kan ägna sig åt kriminalitet och härja med dem som bor i områdena och tvinga dem att leva efter andra regler än svensk lag.

  Det är naturligtvis oacceptabelt att polisen inte kan sköta sitt jobb på någon plats i Sverige. Att återta kontrollen borde vara både regeringens och polisledningens viktigaste uppgift. Vi behöver även stödja polisen mot alla dem som inte är sena att gnälla om polisbrutalitet m.m. så snart polisen gör det som den skall göra.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.