Möte med en bohuslänsk målarmästare

8-26-13_11971

Patrik Engellau

På sommaren har bohuslänska hantverkare bråda dagar. Sommargästerna vill ha sina hus fixade. Jag hamnar i samtal med Erik, målarmästare från Uddevalla.

– Mycket att göra nu?

– Det här är högsäsong.

– Hur många anställda har du?

– Det är väl tio stycken.

– Du hjälper verkligen till att hålla sysselsättningen uppe i Sverige!

– Inte så särskilt. Jag har inga svenskar anställda.

– Jaså? Varför inte?

– Det var länge sedan jag hade några svenska målare och snickare anställda.

– Är lönerna för höga?

– Nja, det är snarare att de inte jobbar så mycket.

– Hur menar du?

– De jobbar så långsamt. I år är alla mina anställda från Ukraina. Trevliga killar och så är det en himla fart på dem. Och så nöjer de sig med lite lägre löner.

– Blir de inte missnöjda om de inte får kollektivavtalslöner?

– Fråga dem.

En av Eriks anställda heter Sasja. Han talar hygglig engelska.

– Sasja, vad tycker du om lönen i Sverige?

– Mycket bra. I Ukraina hade jag kanske tjänat 150 euro i månaden om jag över huvud taget hittat ett arbete. Min mamma är statsanställd läkare. Hon tjänar 80 euro i månaden. Jag har fru och två barn och måste jobba ihop pengar. Det är fantastiskt att kunna komma hit. Ni har ett vackert land. Vår flagga är också gul och blå.

Jag vänder mig åter till Erik.

– Jag har bara anställt folk från gamla östeuropeiska länder på senare år, säger han. Ukrainarna är bra, bättre än rumäner. Dom här killarna rätt kvalificerade. Sasja, till exempel, hade en internetbutik innan krisen slog till i Ukraina.

– Men är det inte jobbigt att hämta hit folk från Ukraina? Det finns ju en massa arbetslösa invandrare. Varför anställer du inte dem i stället?

– Det går inte. De tar hellre bidrag. Om man har några ungar så får man lika mycket i bidrag som jag kan betala i lön. Jag kan inte konkurrera med bidragssystemet, det är bara att inse.

Jag begrundar dessa förhållanden. Här strömmar det in arbetskraft i landet och lik förbannat måste det importeras ukrainare för att få bohuslänska stugor målade. Och att pigga, arbetslösa svenska ungdomar skulle idas åta sig sådant jobb har vi väl slutat räkna med.

4 reaktioner på ”Möte med en bohuslänsk målarmästare

 1. tangoS skriver:

  Det finns massor av arbetsvilliga eritreaner iSverige. De är beredda att jobba hårt. AF har bestämt att alla eritreaner ska bli undersköterskor.

  De skulle istället kunna jobba som hantverkare. Dock kräver Byggnads att man talar perfekt svenska för att få jobba på ett bygge.

  Gilla

 2. I. Tider skriver:

  Det är sanningen. Detta pågår i hela landet och har så skett länge. I jordbuket, med djurhållning, i byggbranschen…. överallt jobbar polacker, rumäner, letter, litauer, ungrare, etc. Ukrainare har varit ganska få, men förmodligen är det ändrats nu. I Västukraina är byggtraditionen stark och huserna fina. Ukrainare var också i Sovjettiden eftersökta byggarbetare med god arbetsmoral i andra Sovjetrepubliker.

  En vanlig, oföretasam och kurlad svensk har ingen drivkraft eller värdigheter, att jobba i fysiskt arbets- och kunskapskrävande småföretag. Hela systemet gör detta meninglöst. Och småföretagare kan omöjligen ha arbetskraft, som jobbar strikt efter fackföreningarnas föreskrifter, sjukskriver sig, när andan faller på och kräver höga löner, oavsett sitt eget kapacitet och färdigheter. En småföretagare kan inte dadda sina anställda, då går han i konkurs.

  De företagsamma och kunniga svenska arbetare har redan egna företag eller arbetar hos någon annan större och kapitalstarkare bolag. Man ska inte heller glömma, att de flesta av svenska pojkar och unga män vet ingenting om handarbetsyrken, jordbuket, byggandet osv. Många traditioner och kunskaper är på utdöende här.

  En tid sedan behövde jag lite hjälp, att packa ned en stort lager och senare ta kartonger till bilar. Jag hittade inga lediga eller arbetslösa svenskar, som var villiga, att ta an uppgiften. Dessa, som ändå lovade hjälpa till, dök aldrig upp. Eftersom invandrare tycks vara arbetslösa i stor utsträckning, unga friska män, föreslog jag i grannskapet möjligheten, att tjäna lite extra för en veckas arbete. De flesta av dem var glatt villiga, att hjälpa till direkt. Men… om vi talade om lönen, backade jag själv ut, helt häpen. Nämligen vill ALLA de arbetslösa vill få minst 300 sek i timmen svart!

  Gillad av 1 person

 3. rickarddahlin skriver:

  Just det här kommer vara det som avgör vår framtida välfärd – bidragen.
  Bidragen slår ut arbetstillfällen på bekostnad av de som har det svårast att få arbete. Våra politikers naivitet samt deras önskan att hela landet ska bli akademisk medelklass är av ondo. Denna utopiska strävan bör vi nog, för allas del, lämna därhän.

  Gillad av 2 personer

 4. Göran Fredriksson skriver:

  Det går utmärkt för den som lite drivkraft och någon kunskap som andra har nytta av att driva ett mycket lönsamt litet företag i Sverige. Enligt alla skatte- och andra regler. Och ha en bekymmersfri tillvaro. Förutsatt att ingen utanför familjen anställs.

  Med utomstående anställda ändras detta. Företagaren får i ett slag nästan alla skyldigheter medan den anställde får nästan alla rättigheter. Företagaren får hela den offentliga apparaten emot sig inkl. den övermäktiga fackföreningsrörelsen.

  Många människor har inte förmågan att starta och driva ett eget företag och dessa är därför beroende av att de som har denna förmåga även vill anställa tillräckligt många.

  Balansen mellan små företags och anställdas rättigheter och skyldigheter avgör hur många anställningar som skapas. Politikerna har avgörandet i sin hand att besluta om hur stor arbetslösheten skall vara genom att påverka nämnda balans. Det enda hindret är att de inte vågar för LO. Därför blir det som det blir. Därför kommer alla andra integrationsåtgärder också att misslyckas.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.