Att höja gruppers status

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Nils Lundgren skrev nyligen en lysande krönika om att han tycker att zigenare ska kallas zigenare, inte romer (https://detgodasamhallet.com/2015/06/16/leve-zigenarna/). Han menade att det är bättre att förädla en grupps beteckning än att föreställa sig att det går att höja gruppens status genom att ge den ett nytt namn. Han gav exemplen ”arbetare” – en beteckning som adlats till den grad att andra grupper sedermera har velat anamma den, till exempel ”kulturarbetare” – samt ”städerska” som döpts om till ”lokalvårdare” utan någon märkbar statushöjning.

Jag känner igen det där. Jag startade och drev ett företag som heter AktieTorget. Så inträffade en så kallad skandal. Min styrelse blev byxis och tyckte att vi skulle byta namn på företaget. Det ansåg jag var ett fånigt flyktförsök och sa nej. Det är bara hårt arbete som gäller i sådana lägen. Det finns inga quick fixes. Nils Lundgren har nog rätt i att det är samma med zigenarna. De har inte vunnit på att man nu ska kalla dem för romer.

Sedan slog det mig att strategivalet – förädling av existerande namn eller  namnändring – nog beror på vem som ansvarar för strategin. Om det är gruppen själv, till exempel Sveriges arbetare, så väljs förädlingsstrategin. Om det är någon utomstående godhetsfantast blir det nog namnbyte.

Jag kan tänka mig hur det senare går till. Det kommer en skäggig socialantropolog i kortbyxor och sandaler till någon ursprungsbefolkning med dålig status. ”Vi har kallat dem hottentotter”, tänker socialantropologen, ”det är ju fel och nedsättande, vi måste ge dem ett nytt namn. Undrar just vad de kallar sig själva.”

Socialantropologen kan förstås inte hottentotternas språk utan använder en tolk som talar lika torftig engelska som socialantropologen själv så det är upplagt för oklarheter. Vad ska hottentotten svara på frågan ”Vad kallar du dig?” Man? Kvinna? Människa? Fredrik? Man vet inte. Socialantropologen får bara ett ord.

Sålunda heter eskimåer numera inuiter, vilket ska betyda människa på inuktitut. Enligt den logiken skulle vi kunna uppgradera tysken och kalla honom för mensch. Rom betyder man på romani chib. (Annika Borg säger att en romsk väninna till henne ogillar benämningen eftersom den döljer kvinnorna.) Vi kan döpa om fransmän till homme för att de ska slippa känna sig förtryckta.

Nils Lundgren påpekar att när romerna själva skulle hantera sin sak var det aldrig fråga om något namnbyte, utan de kallade sig fortsatt för zigenare.

En del grupper som med egna krafter vill lyfta sig ur en trist historia gör något ännu kaxigare än svenska arbetare: de väljer ett gammalt skällsord och förädlar sig från den grunden. När USAs svarta själva skulle sluta vara Negroes valde de inte den mesiga beteckningen Coloreds utan klippte till med Blacks fastän de flesta ju är mycket ljusare än svart. De överdrev åt det andra hållet.

Nästan ännu djärvare var det när homosexuella började använda och ingjuta stolthet i det gamla glåpordet bög.

5 reaktioner på ”Att höja gruppers status

 1. dolf skriver:

  Finns en skämthistoria som jag tycker belyser det här fenomenet ganska bra.

  Ett flygplan på väg över Atlanten hamnade i problem. Man började göra sig av med ballast för att hålla sig kvar i luften. Men planet bara fortsatte att tappa höjd. Det gick så långt att man till sist stod inför den fruktansvärda situationen att man var tvungen att börja göra sig av med en del passagerare.
  Flygvärdinnan meddelade det dystra beslutet till passagerarna och informerade dem om att för att det hela skulle bli rättvist så skulle passagerarna få kasta sig av planet i bokstavsordning tills man märkte att det åter fick höjd.
  ”Så vi börjar med A”, sade flygvärdinnan, ”kan alla Afro-Amerikaner vara så snälla och kliva fram?” Ingen anmälde sig.
  ”Jaha, kan alla ‘Blacks’ (hon talade engelska) kliva fram då?” Ingen reaktion.
  ”Nähä, då tar vi de Färgade då.”
  Ingen rör sig, men så hörs en liten pojke: ”Pappa, det är väl vi det?” Varvid en mörk röst svarade ”Nej min son, idag är vi Negrer och låter Indianerna och Judarna gå före.”

  Jag är fullt medveten om att jag genom detta har outat mig själv som en förhatlig rasist med vidrig värdegrund, men jag anser att den lilla historien sätter fingret på det grundläggande felet med dessa ordbyten. Man kan givetvis inte hantera ett problem som har med attityder och livsåskådningar att göra genom att bara byta ord. Så länge man inte åtgärdar själva roten till de negativa attityderna kommer de att flytta med till de nya orden. Så det blir bara en evig kedja av nya ord som efter ett tag förbjuds.

  Gilla

 2. Sixten Johansson skriver:

  Noaord, nyspråk, eufemismer för att dölja något farligt, obehagligt eller sjukt. När de införs och används av ”utomstående” döljer de ofta falskhet, hyckleri eller självbedrägeri. Magiskt tänkande har i tusentals år baserats på tron att ord kan påverka verkligheten – det här är alltså ett utslag av vår tids vidskeplighet.
  Zigenarna har på finska ända in på 2000-talet kallats ”mustalainen”, som betyder ”svarting”. Själva kallar de en icke-zigenare ”valkolainen” = viting. I massor av sångtexter heter det ”mustalainen” och ordet används ännu med stolthet särskilt av de äldre.

  Gilla

 3. Per Silja skriver:

  En inte särskilt djupgående text. Mest ett uppradande av namnbyten som redan är allmänt kända. Vad som framförallt saknas är anmärkningar om att det finns en rad olika faktorer som spelar in för huruvida ett ”nyord” färgas av det äldre ordet eller inte. Vidare är förhållandet detsamma angående det nya ordets möjlighet att ta det gamla ordets plats samtidigt som det laddas med ett nytt, annorlunda värde.

  Faktorerna är som sagt många. Hur smart och trovärdig propagandamaskinen är, exempelvis (inte nödvändigtvis en stat, NGO eller företag). Vilka trender som råder är en annan aspekt. Städare torde ha svårt att någonsin hamna särskilt högt på innelistan och kan därför inte räkna med den draghjälp som många föremål för Foucaults teorier får i dagsläget.

  Det bör för övrigt påpekas att Aktietorget inte enkom drabbades av en skandal, utan flera. Många kanske inte minns det idag dock. Den initierade och rättframme glömmer förvisso inte, men den stora massan gör det dessvärre alltför snabbt. Än snabbare går det faktiskt om bolaget byter namn, eller ibland bara logotyp eller formspråk. Exemplen är otaliga.

  Gilla

 4. tangoS skriver:

  Jag kräver att slippa bli kallad swede. Detta är nedsättande. Ingen ska behöva jämställas med en kålrot.

  I am svensk

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.