Luften vi andas II

8-26-13_11971

Patrik Engellau

De flesta tänkande svenskar har noterat att vi har ett alldeles speciellt dominerande intellektuellt klimat i vårt land, men tänker inte alltid på att varje minuts väder ingår i klimatet och ger det gestalt.

Det dominerande intellektuella klimatet är det politiskt korrekt tänkandet, det just nu aktuella vädret är de enskilda yttringarna i den andan, attityden bakom det senaste politiska utspelet, artikeln jag just läst färdigt, nyhetsinslaget som i detta ögonblick visas på tv.

På vissa ställen framträder det intellektuella klimatet i renare form än annorstädes. (Hm, här bryter vädermetaforen visst samman.) Dagens Nyheters kulturbilaga, till exempel, är nog det politiskt korrekta tänkandet högborg, i varje fall ett av de ställen där detta tänkande uppträder i sin högtidligaste och mest uppskruvade form. Jag läser kulturbilagan ibland för att hålla mig a jour med vad som är rätt och fel. Ibland blir det nästan parodiskt tydligt.

Den 28 maj 2015 recenserar DN den amerikanske ståupparen Bill Maher, nu på Sverigebesök. Maher uppges vara känd för att hävda sin ”… avsky för typiskt amerikanska korkade företeelser… Det amerikanska samhället i allmänhet och religiösa republikaner i synnerhet får sina fiskar varma… Även klimatkrisförnekande Tea Party-stollar är öppet mål… [Detta] går hem i det medvetna Stockholm… [Maher] får salongen att tjuta som ett gäng överförfriskade cowboyer på en saloon”.

Maher är en ”blasfemiker av rang”, får man veta.

Men vänta, vad händer nu? Maher gör bort sig! Plötsligt riktar han ”svepande kritik av islam som en maffia, mer eller mindre en terroristlära… Hejaropen tystnar märkbart när han… med just typiskt amerikansk historielös ignorans” smädar islam. Läsaren fattar hur pinsamt det blir.

Men efter denna fadäs återför Maher föreställningen till den goda smakens räjonger. Han övergår till att på sitt skojfriska sätt håna den religion som rimligen ska avhånas, nämligen kristendomen. När Maher ”… sedan går vidare med syrliga avsnitt om även mormoner (favoritstollarna) och katoliker, om Bibelns galenskaper och hur märkligt det är att alla som upplevt en uppenbarelse fått denna i ensamhet utan vittnen, gärna på ett berg eller i en öken, tycks allt vara glömt. Vi hejar och hurrar igen.”

Jädrans amerikan som inte fattat att det är belevat och kul när kristendomen bespottas men missriktat och plumpt att missfirma islam. Typiskt amerikanskt ”historielöst” och ”korkat”.

Min hjärna räcker inte för att förstå hur en normal svensk journalist – eller för all del den ”medvetna” Stockholmspubliken – utan att blinka kan hålla sig med så dubbla måttstockar. Om dessa personer hade varit livshotade av jihadister skulle jag ha begripit. Men i en lugn teater på Götgatan i Stockholm? Min enda förklaring är att dessa svenskar har övergivit den känsla för fairness och likabehandling som är en av det civiliserade västerländska samhällets grundpelare.

4 reaktioner på ”Luften vi andas II

 1. Sture skriver:

  Klockrent. Det är en gåta för mig också med dessa dubbla måttstockar. Jag har min egen lösning, jag har slutat läsa dags- och kvällstidningar och gläder mig istället åt alternativa sajter. Tyvärr tror jag (för deras del) att journalistkåren är ett utdöende släkte och kommer att ersättas av helt fria skribenter på helt egna sajter som skriver sanningsenligt om ämnen som de behärskar. Det är en önskvärd utveckling.

  Gilla

 2. Rolf Ahlqvist skriver:

  Den svenska ”elit” som du kritiserar har helt missat Karl Jaspers tes, att kärleken är kommunikationens källa. Genom den försöker kärleken klargöra sig själv. Typiskt för modernitetens Sverige är att tro att vänstra hjärnhalvans förstånd med sin analytiska och kritiska förmåga räcker till för att nå fram till helhetliga sanningar. Bra dock att denna endimensionella modernitet i snabb takt är på väg att kompletteras av postmodernitetens ”eviga” förståelse, och där förnuft och känsla ingår i berättelsen. Men tyvärr nästan lika evig blir den dubbla, alltmer polariserade Sverigebilden. Detta genom att vårt samhälle blir alltmer likt en italiensk filmares insikt i Fredrik Lindströms TV-program ”Världens modernaste land”. Där han i en inbäddad film, såg Sverige som ”paradiso et inferno”. Åtminstone en ”lightvariant” av det senare erfar tyvärr nog många av oss människor, att dagens samhälle är, eller styrs mot.

  Gilla

 3. Sixten Johansson skriver:

  Jag tror inte att särskilt många har dubbla måttstockar. De flesta har bara en enda. Jag tror att vi helt enkelt har svårt att fatta hur fundamentalt skiljaktiga verklighetsbilder olika grupper faktiskt har – redan i ett ganska homogent samhälle. Individer lever och arbetar i gruppsammanhang som upprätthåller och förstärker en viss sammanhängande och enhetlig synbild, tolkning och värdering av verkligheten. Tänk bara på s-kongressen, fackförbundsfolket, olika partier, åldersgrupper, yrkesgrupper.
  Som grupp betraktat är journalister mottagligare än genomsnittet för gruppnormer, för vad som t ex är en ”nyhet” och hur den ”skall” tolkas och presenteras. Att man ibland släpper in andra röster och anlägger lite avvikande perspektiv är bara den där lilla klädsamma individuella detaljen, alibit för den självalstrade konformismen i den egna in-gruppen.

  Gilla

 4. Andersson L skriver:

  DN = det politiskt korrektas högborg, fantastiskt bra beskrivning av vad DN är numera. Själv håller jag mig från den snaskblaskan så mycket jag bara kan.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.