Vi tar in en student!

Lena

Lena Adelsohn Liljeroth

Facebook är i mångt och mycket en underbar uppfinning. Det är enkelt att finna gamla bekanta och lätt att kommunicera. Att starka kommersiella intressen också gärna tar del av våra kontakter och intressen försöker jag bortse från så gott det går.

En återfunnen bekant i London, förmedlade på sin sida en artikel om ett intressant äldreboende i staden Deventer i Holland. Jag vill gärna låta innehållet gå vidare också till er.

Detta äldreboende erbjuder universitetsstuderande att bo gratis i ett annex intill som del i ett projekt, som så långt det är möjligt vill motverka de negativa effekterna av att bli äldre. Som utbyte för ett mindre hyresfritt boende hos ”Humanitas retirement” krävs t ex att studenterna agerar minst 30 timmar i månaden som ”goda grannar”.

Enligt Gea Sijpkes, chef på detta äldreboende innebär detta att delta i olika slags aktiviteter; som att se på sport tillsammans, fira födelsedagar, dricka kaffe och äta måltider ihop och kanske viktigast av allt, att erbjuda sällskap när de äldre blir sjuka.

”Ensamhet och social isolering hör ihop med för tidig död”, förklarar äldreboendets chef i intervjun och hänvisar till olika internationella studier. ”Studenterna tar in världen utanför och det är så mycket värme i kontakterna”.

Just det holländska exemplet omfattar sex studenter och ungefär 160 äldre. Jag tycker inte att det låter som ett omöjligt projekt att genomföra i Sverige – om viljan finns. Denna verksamhet i Deventer har pågått ett par år men liknande finns enligt artikeln på andra håll, bl a i franska Lyon och Cleveland i Ohio.

Varför inte göra ett studiebesök?