Befria samtalet!

Lena

Lena Adelsohn Liljeroth

”Hur kan du jobba i en så´n här miljö?” Musiken från högtalarna är öronbedövande.

Den knappt 40-åriga kvinnan som serverar oss på ett av Stockholms hippaste uteställen, svarar med ett skratt: ”Jag är döv när jag kommer hem.”

På min fråga vad hon skulle kunna göra åt det, kommer ett nytt skratt:

”Byta jobb, musiken hör jag inte längre!”

Ljud överallt. Mängder av ljud som stör våra samtal. Bakgrundsmusik i hissar, affärer, krogar och kaféer, surrande fläktar, brummande maskiner, trafik, ekande steg och röster, slammer och skrap.

Tystnad är en bristvara i det moderna samhället. Det påstås att det är svårt att hitta helt tysta områden i Europa i dag, områden där bara naturen självt gör ljud. Men motsatsen till oljud behöver inte vara tystnad. Det kan vara välljud, ljud som får oss att gå ned i varv. Vi har så få och korta perioder av ljudvila.

Vi känner nog alla igen oss; hur vi förväntansfulla kliver in på en restaurang för att äta och prata men möts av andra ljud, som studsar fram och tillbaka mellan väggarna i trendigt minimalistiska salar. Sedan flera år är det öppna planlösningar och nakna ytor som gäller. Små, avgränsade rum med gardiner och mattor är helt ute.

När vi så småningom ätit klart och betalat är energin som bortblåst. Vi är tröttare än vi borde vara. Känner ni igen det också?

För många av oss är kaféet eller bistron som ett extra vardagsrum och branschen går bra, t o m mycket bra. Är det skälet till att ljudmiljön inte är prioriterad och att somliga krogar medvetet spelar hög musik för att öka omsättningen på gäster? Det är helt enkelt inte meningen att vi ska sitta länge och trivas.

En god vän berättade nyligen att hans sällskap försökte få personalen på en krog i city att sänka musiken eftersom volymen var så hög att de inte kunde samtala. Svaret blev: ”Nej, det ingår i vårt koncept”.

Jag har också flera gånger fått liknande svar. ”Ägarna vill ha det så här!” Och nej, jag förväntar mig inte att det ska vara tyst på krogen eller kaféet. Däremot vill jag ha en samtalsvänlig miljö, även där.

HRF, Hörselskadades riksförbund, gjorde 2009 en undersökning tillsammans med Novus, som visade att ungefär fyra miljoner svenskar har problem med störande ljud på jobbet, på kaféer och restauranger och i olika samlingslokaler.

I början av året tog jag därför kontakt med HRF, där jag också är medlem. Min undran var: skulle vi – tillsammans med andra aktörer – kunna skapa en positiv rörelse, få fler krogar att börja tävla inte bara om bästa mat och service, utan också i en ny attraktiv kategori ”Bästa samtalsmiljö”?

Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande på HRF, tände direkt på idén och påpekade att detta inte bara är en angelägen fråga för den dryga miljon svenskar som i många olika situationer har problem med hörseln.

– Vår undersökning visade att varannan person har svårt att höra och samtala när de går ut för att äta eller fika. Vet kafé- och restaurangägarna om det? Inser de att de förlorar kunder? frågade han retoriskt.

Så nyligen arrangerade Jan-Peter Strömgren och jag ett möte med representanter för bland andra krogvärlden, fack och arbetsgivare, event-branschen och experter på ljudvänlig inredning. Den gemensamma frågan var: Kan vi tillsammans bidra till insikten att samtalsvänliga miljöer sannolikt också är lönsamma?

Engagemanget var stort redan vid mötets början. Mycket kan göras, av dem som vill, och det saknas inte hjälpmedel. Snygga ljudabsorbenter, akustik-tak, specialgardiner, dämpande golv och mattor, tystare ventilation, ljudisolering mot gatan, armatur som slukar buller, textilskärmar, riktade högtalare…

Frågan är bara. Vill kafé- och krogägare? Eller vill de inte? Och i så fall varför? Jag efterlyser en debatt, diskussion, inte bara tystnad och acceptans av dagens situation. Så när du går ut nästa gång, välj krog och kafé med omsorg.

Låt oss gemensamt befria samtalet!