Årets mest förvirrade politiska förslag?

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Det har bara gått fyra månader av året, men frågan är om vi inte redan nu, efter Valborgsmässoaftons artikel på DN Debatt av två ledande moderater, kan avsluta tävlingen om årets mest vimmelkantiga politikeridé och kora Tomas Tobé och Beatrice Ask till pristagare.

Det enda som skulle möjligen skulle kunna peta dem från denna yppersta tätposition är att de möjligen inte menar vad de säger eller antyder; liksom grytdjur brukar ju förtroendevalda hålla sig med flera överraskande utgångar så att man inte riktigt ska veta var man har dem.

Det handlar om tiggande romer. Om debattredaktörerna på Dagens Nyheter hade gjort en korrekt sammanfattande ingress hade det låtit ungefär så här:

Tiggeri har vi inget emot, säger två framstående moderater. Tiggeriet får emellertid inte vara organiserat och strukturerat. Eller rättare sagt får det inte vara organiserat och strukturerat av romerna själva. För se hur det går! Nu måste Välfärdssverige ta till krafttag. Regeringen måste ”agera skyndsamt”. Myndigheterna måste städa upp på romernas skräpiga boplatser. Kommunerna måste ta hand om dem. Samtidigt måste vi förmå Rumäniens och Bulgariens regeringar att hjälpa till hemmavid.

Knorren, vilket också blivit artikelns rubrik, är att ”organiserande av tiggeri ska kriminaliseras”. Vad jag kan förstå är detta bara en dimridå för samvetets skull. Bakom ligger en föreställning om att det inte är de snälla tiggarna man vänder sig emot, utan bakomliggande, skumma profitörer som åker Mercedes Benz och snor de snälla tiggarnas pengar: ”Moderaterna vill inte förbjuda enskilda människor att tigga, men vi kan heller inte acceptera ett omfattande och organiserat tiggeri i hela landet”.

Jag tror möjligtvis inte att de två ledande moderaterna har insett att marknadskrafter och fritt företagande är inblandat. De praktiserande tiggarna är kunder till resebyråer som arrangerar en sorts tiggericharterresor.

Hur hade de ledande moderaterna tänkt att de tiggare som de inte vill förbjuda ska ordna transporterna om de inte får anlita billiga rumänska byråer? Med flyg från Bukarest till Stockholm? Lägsta pris jag kunnat hitta är 1 826 kronor för en returresa med LOT. Men denna resa är ju ”organiserad” av det polska flygbolaget så den blir kanske förbjuden av moderaterna.

Men anta att tiggarna trasslar sig hit på något sätt. De kanske cyklar de 280 milen, vilket knappast går att förbjuda. Vad skulle det hjälpa? Tiggarna ska fortfarande existera. Det är denna iögonenfallande osnygga tillvaro som stöter de ledande moderaterna. EU-migranterna bor i ”läger eller i det som närmast kan beskrivas som kåkstäder” som inte bara är olagliga, utan dessutom ”medför sanitära olägenheter och nedskräpning” vilket leder till ”risker för de enskilda i form av miljö- och hälsoproblem”.

Så det behövs krafttag. Romerna ska inte få bo som de gör: ”Svenska kommuner måste ges verktyg att möta utmaningarna på gator, torg och i parker. Det finns redan idag regler för hur man får bo, både på kommunal och privat mark. Dessa lagar måste gälla för alla.” Kommunerna måste ”anställa personal som upprätthåller ordningsföreskrifterna” vilket är jättejobbigt eftersom ”insatserna är mycket resurskrävande, vilket inte bara gäller polisen, utan också sociala myndigheter och Kronofogdemyndigheten som kopplas in”. Dessutom måste man hjälpa privata markägare att jaga bort romerna.

Kort sagt ska romerna få tigga men inte bo. Men de ledande moderaterna har tänkt på allt. ”På lokal nivå har socialtjänsten ett ansvar för att avvärja de mest akuta behoven.” Redan idag erbjuder många kommuner ”platser för nattvila”, ”akut mat”, ”akuta hemresor” och ”öppna dagverksamheter”.

Så här skulle jag tänka om jag var tänka om jag var rumänsk rom och övervägde ett sommarknäck med pappersmugg utanför Systemet i Gustavsberg lagom till högsäsongen från midsommar och framåt:

OK, dom vill förbjuda mig att resa med Demitri i hans buss, det är ett streck i räkningen, men å andra sidan tänker dom ju bjuda på så mycket så det kompenserar. Jag behöver ju bara en enkel resa, billigast är Air Serbia för 1 318 kronor, sedan betalar dom ju akut hemresa när det blir läge. Dom kommer aldrig att kunna hindra mig från att resa, jag säger bara att jag ska hälsa på min syssling Ramona Grönfors i Nacka. Sedan grejar dom helpension. Jag är praktiskt taget alltid akut hungrig. Och på kvällarna brukar jag bli akut trött. Undrar om jag kan ringa hem gratis från dagverksamheten. Morsan vill ju alltid att jag hör av mig. Schyst att svenska staten hjälper oss lite. Fast dom är tamefan skyldiga oss det efter hundratals år av förtryck.